Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 11 din 4 iulie 2007  privind modificarea si completarea   Ordinului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, modificat si completat prin   Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 24/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 11 din 4 iulie 2007 privind modificarea si completarea Ordinului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, modificat si completat prin Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 24/2006

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 546 din 10 august 2007
Având în vedere prevederile <>art. 153 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi ale art. 18 şi 47 din titlul I "Dispoziţii privind activitatea de creditare desfãşuratã de instituţii financiare nebancare" al pãrţii I din <>Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 266/2006 ,
în temeiul prevederilor <>art. 4 alin. (3) din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, ale <>art. 72 din titlul I al pãrţii I din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 266/2006 , şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite urmãtorul ordin:

ART. I
Reglementãrile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin <>Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 5/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.182 şi 1.182 bis din 28 decembrie 2005, modificat şi completat prin <>Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 24/2006 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.042 şi 1.042 bis din 28 decembrie 2006, se modificã şi se completeazã potrivit prevederilor cuprinse în anexa la prezentul ordin.
ART. II
<>Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.182 din 28 decembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. III
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã orice dispoziţii contrare.

Guvernatorul Bãncii
Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 4 iulie 2007.
Nr. 11.

ANEXĂ
-----

MODIFICĂRI ŞI COMPLETĂRI
ale Reglementãrilor contabile
conforme cu directivele europene,
aplicabile instituţiilor de credit

1. În cadrul Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, referirile la "fluxuri de numerar" se vor citi ca referiri la "fluxuri de trezorerie".
2. Dupã alineatul (1) al punctului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În situaţia instituţiilor administrate în sistem dualist, referirile din cadrul prezentelor reglementãri la «administratori» şi «consiliu de administraţie» se vor citi ca referiri la «membrii directoratului» şi, respectiv, «directorat»."
3. Dupã punctul 56 se introduc douã noi puncte, punctele 56^1 şi 56^2, cu urmãtorul cuprins:
"56^1. (1) Veniturile constituie creşteri ale beneficiilor economice înregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub formã de intrãri sau creşteri ale activelor ori reduceri ale datoriilor, care se concretizeazã în creşteri ale capitalurilor proprii, altele decât cele rezultate din contribuţii ale acţionarilor.
(2) În categoria veniturilor se includ atât sumele sau valorile încasate ori de încasat în nume propriu din activitãţi curente, cât şi câştigurile din orice alte surse.
(3) Câştigurile reprezintã creşteri ale beneficiilor economice care pot apãrea sau nu ca rezultat din activitatea curentã, dar nu diferã ca naturã de veniturile din aceastã activitate.
56^2. (1) Cheltuielile constituie diminuãri ale beneficiilor economice înregistrate pe parcursul perioadei contabile sub formã de ieşiri sau scãderi ale valorii activelor ori creşteri ale datoriilor, care se concretizeazã în reduceri ale capitalurilor proprii, altele decât cele rezultate din distribuirea acestora cãtre acţionari.
(2) În categoria cheltuielilor se includ valorile plãtite sau de plãtit în nume propriu din activitãţi curente, cât şi pierderile din orice alte surse.
(3) Pierderile reprezintã reduceri ale beneficiilor economice şi pot rezulta sau nu ca urmare a desfãşurãrii activitãţii curente a instituţiei. Acestea nu diferã ca naturã de alte tipuri de cheltuieli."
4. La punctul 91 se introduce un nou alineat, alineatul (1), înaintea celui existent care devine alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"91. (1) Imobilizãrile necorporale reprezintã active identificabile, nemonetare, fãrã suport material, deţinute pentru furnizare de bunuri sau servicii, pentru a fi închiriate terţilor ori pentru scopuri administrative."
5. La punctul 96 se introduce un nou alineat, alineatul (1), înaintea celui existent care devine alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"96. (1) Fondul comercial apare, de regulã, în urma combinãrilor de întreprinderi şi reprezintã diferenţa dintre costul de achiziţie şi valoarea justã, la data tranzacţiei, a pãrţii din activele nete achiziţionate."
6. Punctul 98 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"98. (1) Imobilizãrile corporale reprezintã active care:
a) sunt deţinute de o instituţie pentru a fi utilizate în prestarea de servicii, pentru a fi închiriate terţilor sau pentru a fi folosite în scopuri administrative; şi
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
(2) Imobilizãrile corporale cuprind: terenuri şi construcţii; instalaţii tehnice şi mijloace de transport; mobilier, aparaturã biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale; avansuri şi imobilizãri corporale în curs de execuţie."
7. La punctul 100^6, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Exemple de asemenea compensaţii pot fi înregistrate în urmãtoarele situaţii:
a) sume plãtite/de plãtit de cãtre companiile de asigurare pentru deprecierea sau pierderea unor imobilizãri corporale cauzatã, de exemplu, de dezastre naturale sau furt;
b) sume acordate de Guvern, în schimbul unor imobilizãri corporale, de exemplu, terenuri care au fost expropriate."
8. Dupã punctul 108, denumirea subtitlului "Active circulante" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Active de natura stocurilor şi alte active ce nu sunt deţinute ca imobilizãri".
9. Partea introductivã a punctului 109 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"109. La evaluarea activelor de natura stocurilor, creanţelor, obligaţiunilor şi altor titluri cu venit fix, precum şi a acţiunilor şi altor titluri cu venit variabil care nu sunt deţinute ca imobilizãri financiare, vor fi avute în vedere urmãtoarele aspecte:".
10. Litera b) a punctului 109 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) Valoarea activelor de natura stocurilor, a creanţelor, precum şi a obligaţiunilor şi a altor titluri cu venit fix, a acţiunilor şi a altor titluri cu venit variabil care nu sunt deţinute ca imobilizãri financiare, înregistrate în contabilitate, va fi egalã cu costul de achiziţie sau costul de producţie, dupã caz, cu respectarea prevederilor lit. c) de mai jos."
11. La punctul 110^1 se introduce un nou alineat, alineatul (1), înaintea celor existente care devin alineatele (2) şi, respectiv, (3), cu urmãtorul cuprins:
"110^1. (1) Stocurile sunt active:
a) deţinute pentru a fi vândute pe parcursul desfãşurãrii normale a activitãţii;
b) în curs de producţie în vederea vânzãrii în procesul desfãşurãrii normale a activitãţii;
c) sub formã de materiale care urmeazã sã fie folosite pentru desfãşurarea activitãţii sau pentru prestarea de servicii."
12. Dupã punctul 110^1 se introduce punctul 110^2 cu urmãtorul cuprins:
"110^2. (1) Costul stocurilor şi al altor active care nu sunt de obicei fungibile trebuie determinat prin identificarea specificã a costurilor individuale.
(2) Stocurile şi alte active fungibile sunt bunuri de orice naturã care nu se pot distinge în mod substanţial unele de altele.
(3) Identificarea specificã a costului presupune atribuirea costurilor specifice elementelor identificabile ale stocurilor şi ale altor active.
(4) Identificarea specificã nu poate fi folositã în cazurile în care stocurile şi alte active cuprind un numãr mare de elemente, care sunt de regulã fungibile."
13. Dupã punctul 111 se introduce punctul 111^1 cu urmãtorul cuprins:
"111^1. (1) Contabilitatea stocurilor se ţine cantitativ şi valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent.
(2) Inventarul permanent constã în înregistrarea în contabilitate a tuturor operaţiunilor de intrare şi ieşire, ceea ce permite stabilirea şi cunoaşterea în orice moment a stocurilor atât cantitativ, cât şi valoric."
14. Alineatul (3) al punctului 112 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Diferenţa pozitivã dintre valoarea de piaţã şi valoarea de achiziţie a titlurilor de plasament se va prezenta în notele explicative."
15. Punctul 116^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"116^1. (1) Provizioanele reprezintã datorii cu exigibilitate sau valoare incertã.
(2) Un provizion va fi recunoscut numai în momentul în care:
- instituţia de credit are o obligaţie curentã generatã de un eveniment anterior;
- este probabil ca o ieşire de resurse sã fie necesarã pentru a onora obligaţia respectivã; şi
- poate fi realizatã o estimare credibilã a valorii obligaţiei.
Dacã aceste condiţii nu sunt îndeplinite, nu va fi recunoscut un provizion.
(3) Provizioanele se pot distinge de alte datorii, cum ar fi datoriile din credite comerciale sau cheltuielile angajate, datoritã factorului de incertitudine legat de exigibilitatea sau valoarea viitoarelor cheltuieli necesare stingerii datoriei. Spre deosebire de acestea:
a) datoriile din credite comerciale constituie obligaţii de platã a bunurilor sau serviciilor ce au fost primite de la ori expediate de furnizori şi care au fost facturate sau a cãror platã a fost convenitã în mod oficial cu furnizorii; şi
b) cheltuielile angajate sunt obligaţiile de platã pentru bunuri şi servicii care au fost primite de la ori expediate de furnizori, dar care nu au fost încã plãtite, facturate sau nu s-a convenit oficial asupra plãţii lor cu furnizorul, inclusiv salariile datorate angajaţilor (de exemplu, sumele aferente concediului plãtit). Deşi uneori este necesarã o estimare a valorii sau exigibilitãţii acestor datorii, elementul de incertitudine este în general mult mai redus decât în cazul provizioanelor.
Adesea, cheltuielile angajate sunt prezentate ca parte a datoriilor rezultate din credite comerciale sau din alte activitãţi, în timp ce provizioanele sunt raportate separat."
16. Dupã alineatul (1) al punctului 117 se introduce un alineat nou, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Rezultatul exerciţiului, respectiv profitul sau pierderea, se determinã ca diferenţã între veniturile şi cheltuielile exerciţiului."
17. Alineatul (4) al punctului 117 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, sunt înregistrate la sfârşitul exerciţiului financiar în contrapartidã cu contul «Repartizarea profitului». Profitul contabil rãmas dupã aceastã repartizare se preia la începutul exerciţiului urmãtor în contul «Rezultat reportat», de unde urmeazã a fi repartizat pe celelalte destinaţii legale, conform aprobãrii adunãrii generale a acţionarilor."
18. Dupã punctul 118^1, în cadrul secţiunii a 8-a "Conţinutul notelor explicative la situaţiile financiare anuale" se introduce punctul 118^2 cu urmãtorul cuprins:
"118^2. Notele explicative trebuie:
a) sã prezinte informaţii despre reglementãrile contabile care au stat la baza întocmirii situaţiilor financiare anuale şi despre politicile contabile folosite;
b) sã ofere informaţii suplimentare care nu sunt prezentate în bilanţ, contul de profit şi pierdere şi, dupã caz, în situaţia modificãrilor capitalurilor proprii sau situaţia fluxurilor de trezorerie, dar sunt relevante pentru înţelegerea oricãrora dintre acestea."
19. Litera a) de la punctul 124 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) locul principal unde îşi desfãşoarã activitatea, dacã este diferit de sediul social;".
20. Dupã punctul 124 se introduce punctul 124^1 cu urmãtorul cuprins:
"124^1. (1) Dacã au existat tranzacţii între entitãţile afiliate, entitatea raportoare trebuie sã prezinte natura relaţiilor dintre acestea, tipurile de tranzacţii, precum şi valoarea tranzacţiilor.
(2) Se prezintã tranzacţiile încheiate cu entitãţile afiliate, inclusiv suma acestor tranzacţii, natura relaţiei cu entitatea afiliatã şi alte informaţii referitoare la tranzacţii, necesare pentru o înţelegere a poziţiei financiare a instituţiei raportoare, dacã asemenea tranzacţii sunt semnificative şi nu au fost încheiate în condiţii normale de piaţã. Informaţiile referitoare la tranzacţii individuale pot fi agregate dupã natura lor, cu excepţia cazului când informaţia separatã este necesarã pentru o înţelegere a efectelor tranzacţiilor cu entitatea afiliatã asupra poziţiei financiare a instituţiei raportoare."
21. Litera a) de la punctul 125 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) denumirea şi sediul social ale fiecãreia dintre entitãţile în care instituţia de credit deţine fie direct, fie printr-o persoanã care acţioneazã în nume propriu, dar în contul instituţiei de credit, interese de participare reprezentând un procent de capital de cel puţin 20%, prezentând: proporţia de capital deţinut, valoarea capitalului şi rezervelor, precum şi profitul sau pierderea entitãţii respective pentru ultimul exerciţiu financiar pentru care au fost aprobate situaţiile financiare anuale. Informaţiile privind capitalul, rezervele şi profitul sau pierderea entitãţii în care se deţine interesul de participare pot fi omise dacã sunt doar de o importanţã neglijabilã în sensul pct. 9;".
22. Litera f) de la punctul 125 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"f) existenţa oricãror certificate de participare, obligaţiuni convertibile sau valori mobiliare ori drepturi similare, cu indicarea numãrului acestora şi a drepturilor pe care le conferã. Aceste informaţii se prezintã distinct la imobilizãri financiare sau la active financiare care nu au caracter de imoblizãri."
23. Alineatul (2) al punctului 127 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Valoarea totalã a oricãror angajamente, în cazul în care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi recunoscute în bilanţ, trebuie sã fie prezentate în mod clar în notele explicative, în mãsura în care aceste informaţii sunt utile pentru evaluarea poziţiei financiare."
24. Dupã alineatul (2) al punctului 127 se introduce alineatul (2^1) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Notele explicative prezintã natura şi scopul comercial ale angajamentelor instituţiei, care nu sunt incluse în bilanţ, şi impactul financiar al acelor angajamente asupra instituţiei, atunci când riscurile sau beneficiile provenind din asemenea angajamente sunt semnificative şi în mãsura în care prezentarea unor asemenea riscuri sau beneficii este necesarã pentru evaluarea poziţiei financiare a instituţiei."
25. Litera a) de la punctul 140 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) Mişcãrile diverselor elemente de imobilizãri. În acest scop, se prezintã distinct, începând cu preţul de achiziţie sau costul de producţie, pentru fiecare element de imobilizare, pe de o parte, creşterile, cedãrile şi transferurile în cursul exerciţiului financiar, iar pe de altã parte, ajustãrile cumulate de valoare la începutul exerciţiului financiar şi la data bilanţului, precum şi rectificãrile efectuate în cursul exerciţiului financiar asupra ajustãrilor de valoare din exerciţiile financiare precedente. Ajustãrile de valoare se prezintã fie în bilanţ ca deduceri clare din elementele corespunzãtoare, fie în notele explicative;".
26. Dupã punctul 142 se introduce un nou punct, punctul 142^1, cu urmãtorul cuprins:
"142^1. Referitor la imobilizãrile necorporale, notele explicative trebuie sã cuprindã:
a) duratele de viaţã utilã sau ratele de amortizare utilizate;
b) metodele de amortizare utilizate;
c) creşterile de valoare ale imobilizãrilor, cu indicarea separatã a acelora apãrute din procesul de dezvoltare internã;
d) valoarea imobilizãrilor necorporale în curs."
27. Dupã punctul 143 se introduc trei noi puncte, punctele 143^1, 143^2 şi 143^3, cu urmãtorul cuprins:
"143^1. În cazul în care fondul comercial achiziţionat de cãtre o entitate este prezentat în bilanţ la imobilizãri necorporale, atunci perioada aleasã pentru amortizarea acestuia şi motivele pentru care a fost aleasã acea perioadã trebuie sã fie prezentate în notele explicative.
143^2. (1) Notele explicative trebuie sã prezinte, pentru fiecare grupã de imobilizãri corporale, urmãtoarele informaţii:
a) bazele de evaluare folosite în determinarea valorii contabile brute (cost istoric sau valoare reevaluatã). Dacã s-au folosit baze diferite de evaluare, atunci trebuie prezentatã pentru fiecare grupã în parte valoarea contabilã brutã a respectivei grupe;
b) metodele de amortizare folosite;
c) valoarea imobilizãrilor corporale în curs.
(2) În cazul în care elementele imobilizãrilor corporale sunt exprimate la valori reevaluate, trebuie prezentate data şi condiţiile de efectuare a reevaluãrii.
143^3. În notele explicative trebuie prezentate valorile tranzacţiilor de leasing, defalcate pe posturile corespunzãtoare din bilanţ."
28. Punctul 148 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"148. Dacã valoarea serviciilor de administrare şi de agent prestate unor terţe pãrţi este semnificativã în ansamblul activitãţilor instituţiei de credit, acest fapt trebuie prezentat în notele explicative."
29. Litera f) a punctului 172 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"f) valoarea remuneraţiilor acordate pe parcursul exerciţiului financiar membrilor organelor de administraţie, conducere şi control ale societãţii-mamã în virtutea responsabilitãţilor lor în societatea-mamã şi în entitãţile consolidate (filiale, entitãţi controlate în comun şi entitãţi asociate), precum şi orice angajamente care au luat naştere sau sunt încheiate în aceleaşi condiţii privind pensiile acordate foştilor membri ai acestor organe, indicând totalul pe fiecare categorie;".
30. Litera h) a punctului 172 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"h) informaţiile prevãzute la pct. 119-150 în condiţiile în care prezentarea acestora nu este prevãzutã de standardele internaţionale de contabilitate menţionate la pct. 171."
31. Prevederile punctului 180 se abrogã.
32. Alineatul (1) al punctului 182 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"182. (1) O copie de pe situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit, aprobate în mod corespunzãtor, o copie de pe raportul administratorilor pentru exerciţiul financiar respectiv, precum şi de pe raportul auditorilor asupra situaţiilor financiare anuale vor fi trimise de consiliul de administraţie în termenul prevãzut de lege la Banca Naţionalã a României şi la direcţia teritorialã a Ministerului Economiei şi Finanţelor la care instituţia de credit este înregistratã."
33. Dupã punctul 188 se introduce un nou punct, punctul 188^1, cu urmãtorul cuprins:
"188^1. Pe lângã situaţiile financiare anuale întocmite în monedã naţionalã, instituţiile pot publica situaţiile financiare anuale şi în euro, convertite prin utilizarea cursului de schimb valutar în vigoare la data bilanţului, determinat potrivit pct. 113 alin. (2). Acest curs se prezintã în notele explicative."
34. Punctul 189 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"189. Pct. 179-187 se aplicã şi situaţiilor financiare consolidate aprobate, raportului consolidat al administratorilor, precum şi raportului întocmit de persoana responsabilã pentru auditarea situaţiilor financiare consolidate, cu excepţia prevederilor referitoare la depunerea unei copii de pe aceste documente la unitãţile teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor."
35. Punctul 199 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199. Documentele prevãzute în prezentul capitol vor fi publicate în limba românã. În cazurile în care respectivele documente au fost întocmite într-o altã limbã, traducerea variantei publicate în limba românã trebuie sã fie una certificatã."
36. Cel de-al doisprezecelea paragraf al punctului 199^42 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pe lângã operaţiunile de pensiune, titlurile pot face obiectul operaţiunilor de vânzare cu posibilitate de rãscumpãrare, aşa cum sunt definite la pct. 42."
37. Paragraful 9 al punctului 199^54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Subvenţiile primite sau de primit se înregistreazã în contabilitate într-un cont distinct."
38. La punctul 199^54, dupã paragraful 9 se introduc douã noi paragrafe, paragrafele 10 şi 11, cu urmãtorul cuprins:
"La alte impozite, taxe şi vãrsãminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale se cuprind: accizele, impozitul pe clãdiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe dividende, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat şi alte impozite şi taxe. Acestea se defalcã în evidenţa analiticã pe feluri de impozite, taxe şi vãrsãminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale.
Reflectarea în contabilitate a accizelor şi fondurilor speciale incluse în preţuri sau tarife se face pe seama conturilor corespunzãtoare de datorii, fãrã a tranzita prin conturile de venituri si cheltuieli."
39. Dupã punctul 199^58 se introduce un nou punct, punctul 199^58a, cu urmãtorul cuprins:
"199^58a. Împrumuturile primite de la acţionari, sumele reprezentând alte împrumuturi, precum şi dobânzile aferente se înregistreazã în conturi distincte de împrumuturi primite de la acţionari şi alte împrumuturi."
40. Punctul 199^59 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^59. Contabilitatea stocurilor asigurã evidenţa existenţei şi mişcãrii urmãtoarelor bunuri: valori din aur, metale şi pietre preţioase, materiale, materiale de natura obiectelor de inventar, stocuri aflate la terţi, alte stocuri şi asimilate, precum şi bunuri diverse."
41. Punctul 199^66 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^66. Valorile imobilizate cuprind: credite subordonate, pãrţi în societãţi comerciale legate, titluri de participare, titluri ale activitãţii de portofoliu, dotãri pentru unitãţile proprii din strãinãtate, imobilizãri în curs şi avansuri acordate pentru imobilizãri, imobilizãri necorporale şi corporale. Totodatã, în aceastã categorie sunt incluse şi creanţele şi datoriile aferente operaţiunilor de leasing financiar."
42. Punctul 199^71 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^71. Conturile privind imobilizãrile necorporale cuprind: cheltuieli de constituire, fondul comercial şi alte imobilizãri necorporale."
43. Punctul 199^72 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^72. Conturile privind imobilizãrile corporale cuprind: terenuri şi amenajãri de terenuri; construcţii; instalaţii tehnice şi mijloace de transport; mobilier, aparaturã biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale.
Contabilitatea terenurilor se ţine pe douã categorii: terenuri şi amenajãri de terenuri.
În evidenţa analiticã, terenurile pot fi evidenţiate pe diferite categorii specifice (terenuri fãrã construcţii, terenuri cu construcţii şi altele).
Contabilitatea sinteticã a celorlalte imobilizãri corporale se ţine pe urmãtoarele categorii: construcţii; instalaţii tehnice şi mijloace de transport; mobilier, aparaturã biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale, iar evidenţa analiticã se ţine pe fiecare element individual din cadrul fiecãrei categorii de imobilizãri corporale sau, dupã caz, pe grupe de elemente nesemnificative.
Imobilizãrile corporale deţinute în baza unui contract de leasing se evidenţiazã în contabilitate în funcţie de natura contractului de leasing, cu respectarea prevederilor pct. 199^73."
44. Punctul 199^77 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^77. Conturile de capitaluri proprii, asimilate şi provizioane cuprind totalitatea fondurilor aflate la dispoziţie cu caracter permanent sau durabil, alte elemente care corespund definiţiei de la pct. 19 alin. (3) lit. c), precum şi provizioane.
În contabilitate capitalurile proprii se compun din: aporturile de capital (capital social); primele de capital şi rezerve; rezultatul reportat şi rezultatul exerciţiului financiar."
45. Cel de-al doilea paragraf al punctului 199^79 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Rezervele legale se constituie anual din profitul instituţiei, în cotele şi limitele prevãzute de lege, şi din alte surse prevãzute de lege."
46. Primul paragraf al punctului 199^80 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^80. Conturile privind datoriile subordonate asigurã evidenţa distinctã a datoriilor subordonate la termen, respectiv a celor pe duratã nedeterminatã."
47. Punctul 199^81 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^81. Provizioanele se înregistreazã în contabilitate cu ajutorul conturilor din grupa 55 - Provizioane.
Provizioanele sunt grupate în contabilitatea instituţiilor de credit pe categorii şi se constituie pentru:
- acoperirea riscurilor de executare a angajamentelor prin semnãturã (garanţii, avaluri, acceptãri şi alte angajamente);
- pensii şi obligaţii similare;
- riscuri de ţarã;
- restructurare;
- impozite;
- alte provizioane.
Provizioanele pentru restructurare se pot constitui în urmãtoarele situaţii:
a) vânzarea sau încetarea activitãţii unei pãrţi a afacerii;
b) închiderea unor sedii ale instituţiei;
c) modificãri în structura conducerii, de exemplu eliminarea unui nivel de conducere;
d) reorganizãri fundamentale care au un efect semnificativ în natura şi scopul activitãţilor instituţiei.
Provizioanele pentru impozite se constituie pentru sumele viitoare de platã datorate bugetului de stat, în condiţiile în care sumele respective nu apar reflectate ca datorie în relaţia cu statul.
Periodic, la data constituirii provizioanelor, precum şi când acestea devin fãrã obiect, provizioanele se analizeazã şi se regularizeazã astfel:
- prin debitul conturilor de cheltuieli, în cazul majorãrii provizioanelor;
- prin creditul conturilor de venituri când provizioanele trebuie diminuate sau anulate, respectiv când acestea devin parţial ori total farã obiect."
48. Punctul 199^82 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^82. Cheltuielile se înregistreazã în contabilitate cu ajutorul conturilor din clasa 6 - Cheltuieli."
49. Punctul 199^84 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^84. Veniturile se înregistreazã în contabilitate cu ajutorul conturilor din clasa 7 - Venituri."
50. Dupã punctul 199^85 se introduce un nou punct, punctul 199^85a, cu urmãtorul cuprins:
"199^85a. Sumele colectate de o entitate în numele unor terţe pãrţi, inclusiv în cazul contractelor de mandat sau comision, nu reprezintã venit din activitatea curentã. În aceastã situaţie, veniturile din activitatea curentã sunt reprezentate de comisioanele cuvenite."
51. Primul paragraf al punctului 199^87 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^87. Cheltuielile şi veniturile determinate de operaţiunile asocierilor în participaţie se contabilizeazã distinct de cãtre unul dintre asociaţi, conform prevederilor contractului de asociere, cu respectarea prevederilor pct. 199^58."
52. Punctul 199^88 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^88. Rezultatul exerciţiului înainte de deducerea impozitului pe profit cuprinde rezultatul activitãţii curente şi rezultatul activitãţii extraordinare. Rezultatul exerciţiului (profitul sau pierdere) este dat de diferenţa dintre rezultatul exerciţiului înainte de deducerea impozitului pe profit, pe de o parte, şi impozitul pe profit, pe de altã parte.
Rezultatul activitãţii curente reprezintã diferenţa dintre veniturile din operaţiunile curente, respectiv veniturile din exploatare, veniturile din provizioane şi recuperãri de creanţe amortizate şi cheltuielile curente, respectiv cheltuielile de exploatare, cheltuieli cu personalul, cheltuieli cu impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate, cheltuieli cu materialele, lucrãrile şi serviciile executate de terţi, cheltuieli diverse de exploatare, cheltuieli cu amortizarea privind imobilizãrile necorporale şi corporale, cheltuielile cu provizioane şi pierderi din creanţe nerecuperabile.
Rezultatul activitãţii extraordinare reprezintã diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile extraordinare."
53. Punctul 199^94 se completeazã cu douã noi paragrafe, paragrafele 4 şi 5, cu urmãtorul cuprins:
"Când mai mulţi garanţi se asociazã pentru a acorda un angajament de garanţie şi, mai ales, o cauţiune, fiecare dintre aceştia (şef de filã, participant, subparticipant) înregistreazã cota-parte din riscul final pe care şi-l asumã în conturile corespunzãtoare din clasa 9.
O promisiune de finanţare a trezoreriei fãcutã sub formã consorţialã este înscrisã în egalã mãsurã în conturile din afara bilanţului la şeful de filã şi la ceilalţi participanţi, în funcţie de valoarea angajamentelor asumate de fiecare în parte."
54. Punctul 200 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"200. Planul de conturi conţine opt clase de conturi simbolizate cu o cifrã, grupe de conturi simbolizate cu douã cifre, conturi sintetice de gradul I simbolizate cu trei cifre, conturi sintetice de gradul II simbolizate cu patru cifre, conturi sintetice de gradul III simbolizate cu cinci cifre. Conturile din cele opt clase (1-7 şi 9) se utilizeazã de cãtre toate instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare la înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economico-financiare şi servesc la elaborarea de cãtre instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare a situaţiilor financiare anuale şi a altor raportãri financiare."
55. Denumirea unor conturi din Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare, prevãzute la punctul 202, se modificã astfel:
a) denumirea contului 9511 se modificã şi este "Operaţiuni ferme de schimb la termen care nu sunt instrumente de acoperire";
b) denumirea contului 9512 se modificã şi este "Operaţiuni ferme de schimb la termen care sunt instrumente de acoperire";
c) denumirea contului 952 se modificã şi este "Alte instrumente financiare derivate ferme de curs de schimb";
d) denumirea contului 9521 se modificã şi este "Instrumente financiare derivate ferme de curs de schimb care nu sunt instrumente de acoperire";
e) denumirea contului 9522 se modificã şi este "Instrumente financiare derivate ferme de curs de schimb care sunt instrumente de acoperire";
f) denumirea contului 953 se modificã şi este "Instrumente financiare derivate condiţionale de curs de schimb";
g) denumirea contului 95311 se modificã şi este "Instrumente condiţionale de curs de schimb, cumpãrate, care nu sunt instrumente de acoperire";
h) denumirea contului 95312 se modificã şi este "Instrumente condiţionale de curs de schimb, cumpãrate, care sunt instrumente de acoperire";
i) denumirea contului 95321 se modificã şi este "Instrumente condiţionale de curs de schimb, vândute, care nu sunt instrumente de acoperire";
j) denumirea contului 95322 se modificã şi este "Instrumente condiţionale de curs de schimb, vândute, care sunt instrumente de acoperire";
k) denumirea contului 9541 se modificã şi este "Instrumente ferme de ratã a dobânzii, care nu sunt instrumente de acoperire";
l) denumirea contului 9542 se modificã şi este "Instrumente ferme de ratã a dobânzii, care sunt instrumente de acoperire";
m) denumirea contului 95511 se modificã şi este "Instrumente condiţionale de ratã a dobânzii, cumpãrate, care nu sunt instrumente de acoperire";
n) denumirea contului 95512 se modificã şi este "Instrumente condiţionale de ratã a dobânzii, cumpãrate, care sunt instrumente de acoperire";
o) denumirea contului 95521 se modificã şi este "Instrumente condiţionale de ratã a dobânzii, vândute, care nu sunt instrumente de acoperire";
p) denumirea contului 95522 se modificã şi este "Instrumente condiţionale de ratã a dobânzii, vândute, care sunt instrumente de acoperire";
q) denumirea contului 9561 se modificã şi este "Instrumente ferme pe acţiuni şi indici bursieri, care nu sunt instrumente de acoperire";
r) denumirea contului 9562 se modificã şi este "Instrumente ferme pe acţiuni şi indici bursieri, care sunt instrumente de acoperire";
s) denumirea contului 95711 se modificã şi este "Instrumente condiţionale pe acţiuni şi indici bursieri, cumpãrate, care nu sunt instrumente de acoperire";
t) denumirea contului 95712 se modificã şi este "Instrumente condiţionale pe acţiuni şi indici bursieri, cumpãrate, care sunt instrumente de acoperire";
u) denumirea contului 95721 se modificã şi este "Instrumente condiţionale pe acţiuni şi indici bursieri, vândute, care nu sunt instrumente de acoperire";
v) denumirea contului 95722 se modificã şi este "Instrumente condiţionale pe acţiuni şi indici bursieri, vândute, care sunt instrumente de acoperire";
w) denumirea contului 9591 se modificã şi este "Instrumente care nu sunt de acoperire";
x) denumirea contului 9592 se modificã şi este "Instrumente de acoperire".
56. Denumirea unor conturi din Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare, prevãzute la punctele 202 şi 204, se modificã astfel:
a) denumirea contului 399 se modificã şi este "Provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse";
b) denumirea contului 499 se modificã şi este "Provizioane pentru creanţe aferente valorilor imobilizate";
c) denumirea contului 552 se modificã şi este "Provizioane pentru pensii şi obligaţii similare";
d) denumirea contului 6637 se modificã şi este "Cheltuieli cu provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse";
e) denumirea contului 6647 se modificã şi este "Cheltuieli cu provizioane pentru creanţe aferente valorilor imobilizate";
f) denumirea contului 6652 se modificã şi este "Cheltuieli cu provizioane pentru pensii şi obligaţii similare";
g) denumirea contului 7637 se modificã şi este "Venituri din provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse";
h) denumirea contului 7647 se modificã şi este "Venituri din provizioane pentru creanţe aferente valorilor imobilizate";
i) denumirea contului 7652 se modificã şi este "Venituri din provizioane pentru pensii şi obligaţii similare".
57. La punctul 204, precizãrile referitoare la grupele incluse în clasa 4 "Valori imobilizate" se modificã astfel:
a) denumirea grupei 44 se modificã şi este "Imobilizãri necorporale şi corporale";
b) referirea la grupa 45 se abrogã.
58. La punctul 204, în cadrul descrierii aferente clasei 9 "Operaţiuni în afara bilanţului", se abrogã precizãrile suplimentare cuprinse între enumerarea grupelor ce compun aceastã clasã şi conţinutul conturilor din grupa 90 "Angajamente de finanţare".
59. Conţinutul unor conturi din Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare, prevãzute la punctul 204, se modificã astfel:
a) conţinutul contului 3267 "Datorii ataşate" se modificã şi este
"3267 - datorii din dobânzi, calculate şi neajunse la scadenţã, aferente altor datorii constituite prin titluri";
b) conţinutul contului 332 "Conturile organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM)" se modificã şi este
"332 - conturi deschise în legãturã cu organisme de plasament colectiv în valori mobiliare şi care privesc exclusiv decontarea operaţiunilor efectuate cu titluri";
c) conţinutul contului 3749 "Alte cheltuieli de repartizat" se modificã şi este
"3749 - alte cheltuieli de repartizat privind titlurile cu venit fix emise";
d) conţinutul contului 3822 "Dobânzi îndoielnice" se modificã şi este
"3822 - creanţe din dobânzi, precum şi alte venituri de primit, trecute în litigiu";
e) conţinutul contului 399 "Provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse" se modificã şi este
"399 - provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse";
f) conţinutul contului 499 "Provizioane pentru creanţe aferente valorilor imobilizate" se modificã şi este
"499 - provizioane pentru creanţele aferente valorilor imobilizate".
g) conţinutul contului 512 "Rezerve legale" se modificã şi este
"512 - rezervele constituite din profitul determinat înainte de deducerea impozitului pe profit (profitul brut), precum şi din profitul determinat dupã deducerea impozitului pe profit (profitul net), în cotele şi limitele prevãzute de lege";
h) conţinutul contului 552 "Provizioane pentru pensii şi obligaţii similare" se modificã şi este
"552 - provizioane constituite pentru pensii şi obligaţii similare";
i) conţinutul contului 6041 "Dobânzi aferente datoriilor din operaţiuni de leasing financiar" se modificã şi este
"6041 - cheltuieli cu dobânzile şi vãrsãmintele asimilate aferente datoriilor din operaţiuni de leasing financiar";
j) conţinutul contului 6637 "Cheltuieli cu provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse" se modificã şi este
"6637 - provizioane constituite pentru creanţe aferente operaţiunilor cu titluri şi operaţiunilor diverse";
k) conţinutul contului 6647 "Cheltuieli cu provizioane pentru creanţe aferente valorilor imobilizate" se modificã şi este
"6647 - provizioane constituite pentru creanţe aferente valorilor imobilizate";
l) conţinutul contului 6652 "Cheltuieli cu provizioane pentru pensii şi obligaţii similare" se modificã şi este
"6652 - provizioane constituite pentru pensii şi obligaţii similare";
m) conţinutul contului 7038 "Dobânzi din creanţe restante şi îndoielnice" se modificã şi este
"7038 - dobânzi aferente creanţelor restante şi îndoielnice, din operaţiuni cu titluri";
n) conţinutul contului 7039 "Comisioane" se modificã şi este
"7039 - comisioane aferente operaţiunilor cu titluri";
o) conţinutul contului 7041 "Dobânzi aferente creanţelor din operaţiuni de leasing financiar" se modificã şi este
"7041 - venituri din dobânzi şi vãrsãminte asimilate aferente creanţelor din operaţiuni de leasing financiar";
p) conţinutul contului 7051 "Dobânzi de la creditele subordonate la termen" se modificã şi este
"7051 - venituri din dobânzi şi vãrsãminte asimilate aferente creditelor subordonate la termen";
q) conţinutul contului 7052 "Dobânzi de la creditele subordonate pe duratã nedeterminatã" se modificã şi este
"7052 - venituri din dobânzi şi vãrsãminte asimilate aferente creditelor subordonate pe duratã nedeterminatã";
r) conţinutul contului 7637 "Venituri din provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse" se modificã şi este
"7637 - anulãri sau diminuãri de provizioane pentru creanţe aferente operaţiunilor cu titluri şi operaţiunilor diverse";
s) conţinutul contului 7647 "Venituri din provizioane pentru creanţe aferente valorilor imobilizate" se modificã şi este
"7647 - anulãri sau diminuãri de provizioane pentru creanţe aferente valorilor imobilizate";
t) conţinutul contului 7652 "Venituri din provizioane pentru pensii şi obligaţii similare" se modificã şi este
"7652 - anulãri sau diminuãri de provizioane constituite pentru pensii şi obligaţii similare";
u) conţinutul contului 993 "Creanţe scoase din activ, urmãrite în continuare" se modificã şi este
"993 - creanţe scoase din activul instituţiei, urmãrite în continuare pânã la recuperarea integralã a acestora, pânã la epuizarea posibilitãţilor legale de recuperare sau pânã la împlinirea termenului de prescripţie;
Evidenţa analiticã a acestor creanţe se ţine cel puţin pe categorii de debitori şi în funcţie de cauza care a determinat scoaterea în afara bilanţului a acestora";
v) conţinutul contului 9932 "Dobânzi aferente creanţelor scoase din activ, urmãrite în continuare" se modificã şi este
"9932 - dobânzile aferente creanţelor care au fost scoase din activul instituţiei şi care sunt urmãrite în continuare pânã la recuperarea integralã a acestora, pânã la epuizarea posibilitãţilor legale de recuperare sau pânã la împlinirea termenului de prescripţie;".
60. Precizãrile de la punctul 204, referitoare la operaţiunile care nu se înregistreazã în conturile din grupa 34, se modificã astfel:
"- operaţiuni cu subunitãţile din strãinãtate".
61. În cadrul capitolului 7 "Formatul bilanţului, contului de profit şi pierdere şi exemple de prezentare a situaţiei fluxurilor de trezorerie, situaţiei modificãrilor capitalurilor proprii şi a notelor explicative" şi al capitolului 8 "Exemple de corespondenţã a planului de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare cu formatul bilanţului şi contului de profit şi pierdere", denumirea postului 105 din formatul de bilanţ se modificã şi este:
"- terenuri şi construcţii utilizate în scopul desfãşurãrii activitãţilor proprii".
62. În cadrul capitolului 7 "Formatul bilanţului, contului de profit şi pierdere şi exemple de prezentare a situaţiei fluxurilor de trezorerie, situaţiei modificãrilor capitalurilor proprii şi a notelor explicative", conţinutul exemplelor de prezentare ale notelor explicative se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
a) Conţinutul exemplului de prezentare al notei 1 "Principii, politici şi metode contabile" se modificã şi este urmãtorul:

"PRINCIPII, POLITICI ŞI METODE CONTABILE

Se vor prezenta:
- Reglementãrile contabile aplicabile la întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare anuale;
- Metodele de evaluare utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale şi fiecare politicã contabilã specificã necesarã pentru o înţelegere corespunzãtoare a situaţiilor financiare anuale;
- În cazul abaterii de la prevederile prezentelor reglementãri, în scopul oferirii unei imagini fidele, se va prezenta:
- faptul cã administratorii au ajuns la concluzia cã situaţiile financiare anuale prezintã o imagine fidelã a poziţiei financiare, performanţei, fluxurilor de trezorerie şi a modificãrilor capitalului propriu;
- menţiunea cã instituţia de credit a respectat sub toate aspectele semnificative prevederile prezentelor reglementãri, cu excepţia abaterilor de la o anumitã cerinţã a acestora, în vederea obţinerii unei imagini fidele;
- prevederea de la care s-a fãcut abatere, natura acesteia, tratamentul contabil solicitat de reglementãri şi motivul pentru care tratamentul prevãzut de reglementãri a fost considerat necorespunzãtor în împrejurãrile respective, precum şi tratamentul adoptat;
- impactul financiar al abaterilor asupra capitalurilor proprii, profitului net sau pierderii nete a instituţiei de credit, activelor, datoriilor şi asupra fluxurilor de trezorerie ale instituţiei de credit, pentru fiecare dintre exerciţiile financiare prezentate;
- Abaterile de la principiile contabile şi schimbarea metodelor de evaluare, menţionându-se:
- natura;
- motivele;
- evaluarea efectului asupra poziţiei şi performanţei financiare;
- Eventualele derogãri de la regula nemodificãrii structurii bilanţului şi a contului de profit şi pierdere de la un exerciţiu la altul, împreunã cu motivele care le-au determinat;
- Eventualele elemente de nesiguranţã legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea instituţiei de credit de a-şi continua activitatea, dacã administratorii instituţiei de credit au luat cunoştinţã de existenţa unor asemenea elemente;
- Dacã este cazul, valorile individuale ale elementelor din bilanţ şi contul de profit şi pierdere indicate cu litere mici combinate în vederea îmbunãtãţirii claritãţii prezentãrii;
- În cazul în care valorile corespunzãtoare exerciţiului financiar curent şi precedent înscrise în bilanţ şi contul de profit şi pierdere nu sunt comparabile, se vor menţiona:
- rezultatele retratãrii valorilor aferente exerciţiului precedent pentru asigurarea comparabilitãţii;
- motivele acestor retratãri;
- modalitatea în care au fost efectuate retratãrile;
- În cazul în care un element de activ sau o datorie este în relaţie cu mai mult de un alt element bilanţier, se va prezenta relaţia sa cu celelalte elemente (dacã aceasta nu a fost prezentatã sub elementul la care apare), dacã aceasta este esenţialã pentru înţelegerea situaţiilor financiare anuale;
- Baza folositã pentru exprimarea în moneda naţionalã a acelor elemente exprimate iniţial într-o monedã strãinã, înregistrate în contabilitatea instituţiei de credit şi înscrise în bilanţ sau în contul de profit şi pierdere;
- În cazul reevaluãrii imobilizãrilor corporale:
- elementele supuse reevaluãrii, precum şi metodele prin care sunt determinate valorile rezultate în urma reevaluãrii;
- valoarea la cost istoric a imobilizãrilor reevaluate;
- tratamentul în scop fiscal al rezervei din reevaluare;
- modificãrile rezervei din reevaluare:
- valoarea rezervei din reevaluare la începutul exerciţiului financiar;
- diferenţele din reevaluare transferate la rezerva din reevaluare în cursul exerciţiului financiar;
- sumele capitalizate sau transferate într-un alt mod din rezerva din reevaluare în cursul exerciţiului financiar, prezentându-se natura oricãrui astfel de transfer, cu respectarea legislaţiei în vigoare;
- valoarea rezervei din reevaluare la sfârşitul exerciţiului financiar;
- Dacã activele fac obiectul ajustãrilor excepţionale de valoare exclusiv în scop fiscal, suma ajustãrilor şi motivele pentru care acestea au fost efectuate trebuie prezentate în notele explicative;
- Dacã valoarea prezentatã în bilanţ, rezultatã dupã aplicarea metodelor FIFO, CMP sau LIFO, diferã în mod semnificativ, la data bilanţului, de valoarea determinatã pe baza ultimei valori de piaţã cunoscute înainte de data bilanţului, valoarea acestei diferenţe trebuie prezentatã în notele explicative ca total, pe categorii de active;
- Suma dobânzilor incluse în costul de producţie al activelor imobilizate."
b) Exemplul de prezentare al notei 4 "Informaţii privind portofoliul de titluri" se completeazã cu o nouã liniuţã, având urmãtorul cuprins:
"- Existenţa oricãror certificate de participare, obligaţiuni convertibile sau valori mobiliare ori drepturi similare, cu indicarea numãrului acestora şi a drepturilor pe care le conferã."
c) La exemplul de prezentare al notei 5 "Active imobilizate", precizãrile referitoare la modul de prezentare a informaţiilor suplimentare celor din tabelul cuprinzând situaţia activelor imobilizate se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Se va preciza, dacã este cazul, în primul an de aplicare a prevederilor prezentelor reglementãri, faptul cã, deoarece nu este cunoscut costul de achiziţie sau costul de producţie al unui activ şi nu existã informaţii privind preţurile ori cheltuielile necesare pentru determinarea lor sau aceste informaţii nu pot fi obţinute fãrã cheltuieli ori întârzieri nejustificate, costul de achiziţie sau de producţie va fi reprezentat de valoarea rezidualã de la începutul exerciţiului financiar atribuitã activului, cu precizarea activelor în cauzã.
Se vor prezenta:
- O detaliere a cheltuielilor de constituire şi cheltuielile de dezvoltare, prezentându-se motivele imobilizãrii şi perioada de amortizare, cu justificarea acesteia;
- În cazul în care durata contractului sau durata de utilizare a elementelor de natura cheltuielilor de dezvoltare depãşeşte 5 ani, aceasta trebuie prezentatã împreunã cu motivele care au determinat-o;
- În cazul fondului comercial amortizat într-o perioadã de peste 5 ani, aceastã perioadã nu trebuie sã depãşeascã durata de utilizare economicã a activului şi trebuie sã fie prezentatã şi justificatã;
- Duratele de viaţã sau ratele de amortizare utilizate, metodele de amortizare şi ajustãrile care privesc exerciţiile anterioare;
- Creşterile de valoare apãrute din procesul de dezvoltare internã."
d) La exemplul de prezentare al notei 6 "Acţiuni proprii şi obligaţiuni emise" se eliminã ultimele douã liniuţe şi se introduce o nouã liniuţã cu urmãtorul cuprins:
"- Obligaţiuni emise:
- tipul obligaţiunilor emise;
- valoarea emisã şi suma primitã pentru fiecare tip de obligaţiuni;
- obligaţiuni emise de instituţia de credit, deţinute de o persoanã nominalizatã sau împuternicitã de aceasta:
- valoarea nominalã;
- valoarea înregistratã în momentul plãţii."
e) La exemplul de prezentare al notei 8 "Provizioane" denumirea provizionului prevãzut la rândul al doilea se modificã şi va fi urmãtoarea:
"Provizioane pentru pensii şi obligaţii similare"
f) La exemplul de prezentare al notei 9 "Informaţii privind unele posturi din contul de profit şi pierdere", prima liniuţã de la alineatul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"- cheltuielile cu chiriile şi ratele achitate în cadrul unui contract de leasing;"
g) Exemplul de prezentare al notei 10 "Informaţii privind salariaţii, administratorii şi directorii" îşi modificã denumirea în "Informaţii privind salariaţii şi membrii organelor de administraţie, conducere şi supraveghere" şi va avea urmãtorul cuprins:

" INFORMAŢII
PRIVIND SALARIAŢII ŞI MEMBRII ORGANELOR
DE ADMINISTRAŢIE, CONDUCERE ŞI SUPRAVEGHERE

- RON -


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Exerciţiul Exerciţiul
N-1 N
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A 1 2
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cheltuieli cu remuneraţiile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cheltuieli privind asigurãrile
şi protecţia socialã, din care:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- cheltuieli privind pensiile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alte cheltuieli
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Se vor face menţiuni cu privire la:
- Indemnizaţiile acordate membrilor organelor de administraţie, conducere şi supraveghere;
- Obligaţiile contractuale cu privire la plata pensiilor cãtre foştii membri ai organelor de administraţie, conducere şi supraveghere;
- Obligaţiile totale pentru fiecare categorie.
- Valoarea avansurilor şi creditelor acordate membrilor organelor de administraţie, conducere şi supraveghere în timpul exerciţiului, inclusiv:
- Obligaţiile viitoare de genul garanţiilor asumate de instituţia de credit în numele acestora şi valoarea totalã pentru fiecare categorie.
- Salariaţi:
- Numãr mediu aferent exerciţiului, cu defalcarea pe fiecare categorie;
- Salarii plãtite sau de plãtit aferente exerciţiului;
- Cheltuieli cu asigurãrile sociale suportate de instituţia de credit;
- Alte cheltuieli cu contribuţiile pentru pensii."
h) La exemplul de prezentare al notei 11 "Tranzacţii cu pãrţi aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit", litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) «Conducere» cuprinde acele persoane care au autoritatea şi responsabilitatea de a planifica, conduce şi controla activitãţile instituţiei, în mod direct ori indirect, incluzând oricare director (executiv sau altfel) al instituţiei. Pentru stabilirea persoanelor incluse în aceastã categorie se au în vedere, cu prioritate, rolul şi responsabilitãţile acestora în cadrul instituţiei şi nu neapãrat denumirea poziţiei ocupate de acestea."
i) Exemplul de prezentare al notei 14 "Alte informaţii" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"ALTE INFORMAŢII

Se vor prezenta:
- Informaţii cu privire la prezentarea instituţiei de credit:
- sediul şi forma juridicã ale instituţiei de credit;
- ţara de înfiinţare;
- adresa sediului oficial;
- natura activitãţii desfãşurate, principalele domenii de activitate;
- numele societãţii-mamã şi cel al deţinãtorului final în cadrul grupului;
- totalul activelor, respectiv al pasivelor bilanţiere;
- orice altã informaţie care, în opinia directorilor şi administratorilor, ajutã la furnizarea unei imagini fidele asupra instituţiei de credit respective.
- Informaţii privind relaţiile instituţiei de credit cu fiecare filialã, societate asociatã sau alte societãţi în care se deţin titluri de participare strategice (titluri de participare care sunt deţinute într-un procent de pânã la 20% şi care nu asigurã posibilitatea exercitãrii unei influenţe semnificative) pe care directorii şi administratorii le considerã semnificative pentru activitatea instituţiei de credit:
- numele filialei, al societãţii asociate sau al altor societãţi în care se deţin titluri de participare strategice;
- adresa sediului şi ţara unde a fost înfiinţatã;
- natura activitãţii desfãşurate;
- tipul de acţiuni şi procentul pe care instituţia de credit raportoare îl deţine în cadrul respectivei societãţi;
- data închiderii ultimului exerciţiu financiar al societãţii în care se deţin titluri;
- profitul sau pierderea acesteia pentru acel exerciţiu;
- totalul capitalului social şi al rezervelor acesteia la sfârşitul acelui exerciţiu financiar.
- Pentru fiecare dintre posturile de Activ de la 020 la 056:
- creanţe, reprezentate sau nu prin titluri, asupra societãţilor legate;
- creanţe, reprezentate sau nu prin titluri, asupra societãţilor în care instituţia de credit are un interes de participare;
- Pentru fiecare dintre posturile de Pasiv 300, 310, 320 şi 360:
- datorii, reprezentate sau nu prin titluri, faţã de societãţile legate;
- datorii, reprezentate sau nu prin titluri, faţã de societãţile în care instituţia de credit are un interes de participare;
- Corecţiile asupra valorii creanţelor privind instituţiile de credit şi clientela, cu care o instituţie de credit este legatã prin intermediul intereselor de participare şi societãţilor afiliate, în cazul în care acestea sunt semnificative.
- Suma totalã a activelor şi a pasivelor exprimate în devize, convertite în lei;
- Informaţii referitoare la impozitul pe profit:
- proporţia între activitatea curentã şi extraordinarã;
- reconcilierea între rezultatul contabil al exerciţiului şi rezultatul fiscal, aşa cum este prezentat în declaraţia de impozit;
- diferenţa dintre cheltuiala cu impozitul pe profit pentru exerciţiul financiar curent şi pentru exerciţiile financiare anterioare, pe de o parte, şi valoarea impozitului rãmas de platã aferent acelor ani, pe de altã parte, dacã este semnificativã;
- mãsura în care calcularea profitului sau pierderii exerciţiului financiar a fost afectatã de o evaluare a elementelor care, prin derogare de la principiile contabile generale şi regulile contabile de evaluare, a fost efectuatã în exerciţiul financiar curent sau într-un exerciţiu financiar precedent în vederea obţinerii de facilitãţi fiscale;
- influenţa asupra rezultatului exerciţiului datoratã evaluãrii elementelor bilanţiere, efectuatã în exerciţiul de raportare sau într-un exerciţiu anterior în vederea obţinerii unei reduceri de impozit, ori de câte ori efectul unei astfel de evaluãri asupra cheltuielii fiscale viitoare este semnificativ;
- Evenimente ulterioare datei bilanţului care au o asemenea importanţã încât neprezentarea lor ar afecta capacitatea utilizatorilor situaţiilor financiare anuale de a face evaluãri şi de a lua decizii corecte:
- natura evenimentului;
- o estimare a efectului financiar sau o declaraţie conform cãreia o astfel de estimare nu poate fi fãcutã;
- În cazul unui leasing financiar, locatorul va prezenta urmãtoarele informaţii:
- o descriere generalã a contractelor semnificative de leasing;
- dobânda de încasat aferentã perioadelor viitoare;
- În cazul unui leasing financiar, locatarul va evidenţia urmãtoarele:
- o descriere generalã a contractelor importante de leasing, incluzând, dar fãrã a se limita la, urmãtoarele:
- existenţa şi condiţiile opţiunilor de reînnoire sau cumpãrare;
- restricţiile impuse prin contractele de leasing, cum ar fi cele referitoare la datorii suplimentare şi alte operaţiuni de leasing;
- dobânda de plãtit aferentã perioadelor viitoare;
- Pentru fiecare clasã de instrumente financiare derivate:
- valoarea justã a instrumentelor, dacã o astfel de valoare poate fi determinatã;
- informaţii privind aria şi natura instrumentelor financiare;
- Informaţii detaliate cu privire la erorile constatate;
- Orice detaliere a elementelor din situaţiile financiare anuale, atunci când aceste elemente sunt semnificative şi sunt relevante pentru utilizatorii situaţiilor financiare."
63. La paragraful 5 al punctului 218, expresia "bon de cumpãrare" se înlocuieşte cu expresia "bon fiscal".
64. În cadrul capitolului 8 "Exemple de corespondenţã a Planului de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare cu formatul bilanţului şi contului de profit şi pierdere", exemplul de corelaţie între postul 085 "Cheltuieli cu asigurãrile sociale" din contul de profit şi pierdere şi planul de conturi se modificã şi este urmãtorul:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
COD POZIŢIE PLAN DE CONTURI
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
085-Cheltuieli cu asigurãrile sociale 612-74934
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016