Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 107 din 2 octombrie 2002  pentru aprobarea Normelor cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 107 din 2 octombrie 2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea si pastrarea bulionului si a pastei de tomate

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 774 din 24 octombrie 2002
Vazand Referatul de aprobare nr. 150.227 din 8 iulie 2002, întocmit de Direcţia de industrie alimentara; standarde, mãrci şi licenţe,
având în vedere prevederile <>art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, ministrul sãnãtãţii şi familiei şi preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele cu privire la conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi pãstrarea bulionului şi a pastei de tomate, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin oficiile pentru protecţia consumatorilor judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor controla modul de respectare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicãrii.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat


ANEXA 1


NORME
cu privire la conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi pãstrarea bulionului şi a pastei de tomate

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã la condiţiile privind conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi pãstrarea bulionului şi a pastei de tomate destinate comercializãrii pentru consum uman.
ART. 2
Produsele menţionate la art. 1 se comercializeazã numai dacã respecta definiţiile şi regulile stabilite în prezentele norme.

CAP. 2
Definiţii, conţinut, calitate

ART. 3
În sensul prezentelor norme, bulionul şi pasta de tomate sunt produse obţinute prin zdrobirea şi strecurarea tomatelor, la care se poate adauga sare sau zahãr, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obţinut, pana la consistenta de bulion sau pasta, ambalate în recipiente ermetice sau neermetice.
ART. 4
Produsele definite la art. 3 se clasifica, dupã conţinutul de substanta uscata solubila, dupã cum urmeazã:
1. bulion de tomate tip 18, cu minimum 18% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare);
2. pasta de tomate:
a) tip 24, cu minimum 24% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare);
b) tip 28, cu minimum 28% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare);
c) tip 36, cu minimum 36% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare);
d) tip 40, cu minimum 40% substanta uscata solubila la 20°C (exclusiv adaosul de sare).
ART. 5
Materiile prime şi auxiliare utilizate la fabricarea bulionului şi a pastei de tomate trebuie sa corespundã urmãtoarelor definiţii şi descrieri:
1. tomatele sunt legume proaspete, sanatoase, întregi, ajunse la maturitate industriala, de culoare roşie intensa, fãrã semne de fermentare sau mucegai, neatacate de boli criptogamice;
2. apa utilizata în scopuri tehnologice (spalare, sterilizare) trebuie sa corespundã normelor sanitare şi condiţiilor tehnice de calitate impuse de normativele în vigoare referitoare la apa potabilã;
3. sarea folositã trebuie sa fie de uz alimentar şi sa corespundã condiţiilor de calitate impuse de reglementãrile în vigoare;
4. zahãrul utilizat în scopul corectãrii substanţei uscate solubile trebuie sa corespundã normativelor tehnice de calitate în vigoare pe produs.
ART. 6
La fabricarea bulionului şi a pastei de tomate nu este permisã adãugarea colorantilor, substanţelor conservante şi a substanţelor de ingrosare (amidon, gume etc.).
ART. 7
La pasta de tomate dozata şi ambalata la tuburi este permis adaosul de benzoat de sodiu în limitele prevãzute şi stabilite de normativele sanitare în vigoare.
ART. 8
(1) Este admisã adãugarea de sare şi/sau de zahãr la pasta de tomate la solicitarea scrisã a beneficiarului.
(2) Cantitatea maxima de sare admisã a se adauga la pasta de tomate ambalata la butoaie este de 10%.
ART. 9
Proprietãţile organoleptice şi caracteristicile fizico-chimice pe care trebuie sa le îndeplineascã bulionul şi pasta de tomate sunt redate în anexele nr. 1 şi, respectiv, nr. 2, care fac parte integrantã din prezentele norme.
ART. 10
(1) Proprietãţile microbiologice, conţinutul de metale grele şi pesticide din bulionul şi pasta de tomate trebuie sa se încadreze în limitele stabilite de reglementãrile sanitare în vigoare.
(2) Verificarea parametrilor prevãzuţi la alin. (1) şi la art. 9 se efectueazã periodic şi se garanteazã de producãtor la fiecare livrare.
ART. 11
Metodele de analiza utilizate pentru verificarea caracteristicilor prevãzute la art. 10 alin. (1) trebuie sa corespundã prevederilor urmãtoarelor standarde:
1. proprietãţi microbiologice conform SR 8924-95 Conserve alimentare în recipiente închise ermetic. Analiza microbiologica şi STAS 8731-85 Produse de legume şi fructe. Determinarea conţinutului în filamente de mucegai;
2. conţinutul de pesticide, conform:
a) STAS 12497-86 Produse de legume şi fructe; determinarea reziduurilor de pesticide organoclorurate;
b) STAS 12905-90 Produse de legume şi fructe; determinarea reziduurilor de pesticide organofosforice;
3. conţinutul de metale grele, conform:
a) STAS 5954/1-86 Produse de legume şi fructe; mineralizarea probelor în vederea determinãrii metalelor;
b) STAS 7118-79 Determinarea arsenului;
c) STAS 5955-86 Determinarea plumbului;
d) STAS 7852-80 Determinarea cadmiului;
e) STAS 5954/2-77 Determinarea cuprului;
f) STAS 7119-91 Determinarea staniului.
ART. 12
Determinarea conţinutului de substanta uscata solubila la pasta de tomate cu adaos de sare se face conform calculului prevãzut în anexa nr. 3 care face parte integrantã din prezentele norme.

CAP. 3
Ambalare, marcare, depozitare, transport

ART. 13
Bulionul şi pasta de tomate se ambaleaza în recipiente de diferite capacitãţi, cu posibilitãţi de închidere ermetica sau neermetica, confectionate din materiale pentru produse alimentare, avizate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 14
Ambalajele de transport trebuie sa asigure integritatea produselor, sa fie curate, uscate, în stare buna; ambalajele folosite sunt: lãzi din lemn, carton, folie contractibila sau alte ambalaje stabilite prin contract şi care trebuie sa corespundã prevederilor din normativele în vigoare pe produs.
ART. 15
(1) Marcarea şi etichetarea bulionului şi a pastei de tomate trebuie sa se facã cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind etichetarea alimentelor şi înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul sa fie informat corect la momentul achiziţionãrii produsului.
(2) Menţiunile specifice produsului, care trebuie inscriptionate obligatoriu, precum şi restrictionarea unor informaţii care pot induce în eroare consumatorul, sunt urmãtoarele:
a) înscrierea cantitãţii nete se face în conformitate cu instrucţiunile de metrologie legalã în vigoare;
b) menţionarea substanţei uscate solubile, exprimatã în grade refractometrice la 20°C;
c) este interzisã înscrierea pe eticheta a menţiunii "natural".
ART. 16
Adaosul de sare şi/sau de zahãr, dupã caz, va fi înscris sub forma procentualã, în mod vizibil, în acelaşi camp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul.
ART. 17
Marcarea butoaielor din lemn se face prin sablonare pe capac cu vopsea rezistenta la apa sau prin etichetare. Etichetele vor fi confectionate din tabla, placaj sau alt material, se vor aplica pe unul dintre capace şi vor cuprinde toate elementele de identificare prevãzute în reglementãrile legale în vigoare privind etichetarea produselor alimentare.
ART. 18
(1) Depozitarea bulionului şi a pastei de tomate se face în încãperi curate, uscate, ferite de razele solare sau de inghet, la o temperatura de maximum 20°C şi o umiditate relativã a aerului de maximum 75%.
(2) Butoaiele cu pasta de tomate cu conţinut mic de sare de 2-4% se pãstreazã în depozite frigorifice, iar butoaiele cu pasta de tomate cu adaos de 8-10% sare se pot depozita în încãperi ferite de razele solare, de ploaie şi de inghet, la temperatura de circa 15°C.
ART. 19
Transportul trebuie sa se facã cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care sa asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calitãţii produselor, precum şi protecţia contra razelor solare sau inghetului.
ART. 20
Fiecare transport trebuie sa fie însoţit de documentul de certificare a calitãţii produsului, întocmit de producãtor, conform reglementãrilor legale în vigoare.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 21
Data durabilitatii minimale, respectiv data pana la care produsele îşi pãstreazã caracteristicile specifice în condiţiile de depozitare prevãzute în aceste norme, este stabilitã şi garantatã de producãtor.




ANEXA 1


la norme
--------

Caracteristici organoleptice ale bulionului şi pastei de tomate



┌─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumirea │ Condiţii de │
│ caracteristicii │ admisibilitate │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Aspectul │ │
│recipientului: │ │
│- exterior │- curat, ermetic închis, cu capacul nebombat, neruginit, │
│ │cu eticheta curata, vizibil imprimata cu toate elementele │
│ │de identificare, lipita simetric în plan pe recipient; la │
│ │cutia metalicã se admit uşoare deformari la corp, dar │
│ │nu la falt; │
│ │- butoaiele trebuie sa fie curate, sa nu prezinte │
│ │scurgeri şi miros strãin. │
│- interior │- curate; capacul şi cutia metalicã fãrã pete negre sau │
│ │de rugina, exfolieri sau zgarieturi ale peliculei de lac; │
│ │este admisã o uşoarã marmorare datoritã sulfurii de staniu. │
│Aspectul │ - masa omogenã, densa la pasta de tomate, fin strecurata, │
│conţinutului │ fãrã corpuri strãine: seminţe, pielite, frunze; fãrã │
│ │ semne de alterare, respectiv mucegai sau fermentare. │
│Culoare │ - roşie intensa pînã la roşie caramizie, uniforma în │
│ │ toatã masa produsului. │
│Gust şi miros │ - specifice concentratelor de tomate; fãrã gust şi miros │
│ │ strãin: de afumat, ars, fermentare, mucegai; nu este admis │
│ │ gustul amar sau acru; la pasta de tomate cu sare, este │
│ │ admis gustul sarat, funcţie de cantitatea de sare │
│ │ adãugatã. │
│ │ │
└─────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘

Examenul organoleptic se efectueazã în conformitate cu prevederile
SR 1754-94.






ANEXA 2


la norme
--------

Caracteristicile fizico-chimice ale bulionului şi
pastei de tomate



┌───────────────────────────────┬──────────────────────────────┬───────────────┐
│ Denumirea │ Condiţii de │ Metode de │
│ caracteristicii │ admisibilitate │ analiza │
│ ├───────┬──────────────────────┤ │
│ │bulion │ pasta tomate │ │
│ ├───────┼─────┬─────┬─────┬────┤ │
│ │ tip │ tip │ tip │ tip │ tip│ │
│ │ 18 │ 24 │ 28 │ 36 │ 40│ │
├───────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼────┼───────────────┤
│Substanta uscata solubila │ │ │ │ │ │ │
│(exclusiv adaosul de sare), │ │ │ │ │ │ │
│% grade refractometrice, │ │ │ │ │ │ STAS │
│la 20°C, min. │ 18 │ 24 │ 28 │ 36 │ 40│ 5856/71 │
├───────────────────────────────┼───────┴─────┴─────┴─────┴────┼───────────────┤
│Aciditate totalã, exprimatã │ │ │
│în acid citric şi raportatã │ │ │
│la substanta uscata │ │ STAS │
│solubila, % max. │ 10 │ 5952/79 │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────┤
│Aciditate volatila, │ │ │
│exprimatã în acid acetic │ │ │
│şi raportatã la substanta │ │ STAS │
│uscata solubila, % max. │ 0,50 │ 5952/71 │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────┤
│Impuritati minerale │ │ │
│insolubile, raportate la │ │ │
│substanta uscata solubila, │ │ STAS │
│% max. │ 0,050 │ 5959/70 │
├───────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────────────┤
│Indice de culoare, exprimat │ │ │
│în grade GARDNER, min. │ 1,7 │ │
│ │ │ │
└───────────────────────────────┴──────────────────────────────┴───────────────┘




ANEXA 3
-------
la norme
--------

Determinarea conţinutului de substanta uscata solubila
la pasta de tomate cu adaos de sare

Substanta uscata solubila = S(1) - 1,2(C - 1), în care:
S(1) = gradul refractometric, citit la refractometru, cu corecţia de temperatura la 20°C;
C = conţinutul total de clorura de sodiu, în procente;
1 = conţinutul mediu de clorura de sodiu din concentratul de tomate fãrã adaos de sare;
1,2 = numãrul de grade refractometrice corespunzãtoare unui procent de clorura de sodiu.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016