Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 106 din 6 februarie 2004  privind completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 84/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind contaminantii din alimente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 106 din 6 februarie 2004 privind completarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 84/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind contaminantii din alimente

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 142 din 17 februarie 2004
În temeiul <>art. 14 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului,
vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat nr. OB. 6.737/2003,

ministrul sãnãtãţii şi ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului emit urmãtorul ordin:

ART. I
Normele privind contaminanţii din alimente, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 84/91/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 255 din 16 aprilie 2002, se completeazã potrivit anexei care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Direcţia generalã de sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii împreunã cu Direcţia de producţie animalã şi industrie alimentarã din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti împreunã cu direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã, direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 12 luni de la data publicãrii.

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Petre Daea,
secretar de stat

ANEXĂ

ART. I
Normele privind contaminanţii din alimente, anexã la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 84/91/2002, se completeazã dupã cum urmeazã:
- Articolul 8 se eliminã, iar dupã articolul 7 se introduce un nou capitol, capitolul IV, cu urmãtorul conţinut:
"CAPITOLUL IV
Metode de prelevare a probelor pentru controlul oficial al limitelor de plumb, cadmiu, mercur şi 3-MCPD din anumite alimente
Art. 8. - Prelevarea probelor efectuate pentru controlul oficial al limitelor de plumb, cadmiu, mercur şi 3-MCPD se efectueazã conform metodelor descrise în anexa nr. IV.
Art. 9. - Pregãtirea probelor şi metodele de analizã utilizate în controlul oficial al limitelor de plumb, cadmiu, mercur şi 3-MCPD se efectueazã în conformitate cu criteriile descrise în anexa nr. V.
Art. 10. - Anexele nr. I-V fac parte integrantã din prezentele norme."
ART. II
Anexa nr. I la normele aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 84/91/2002 (Lista cuprinzând limitele maxime pentru anumiţi contaminanţi prezenţi în alimente) se completeazã cu punctele 3, 4 şi 5 cu urmãtorul conţinut:



"3. Metale grele
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita Modul de Metoda
Produsul maximã prelevare de
(mg/kg a probelor analizã
greutate
produs
umed)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.1. Plumb (Pb)
3.1.1. Lapte de vacã (lapte crud, lapte destinat
fabricãrii produselor lactate, lapte
tratat termic) 0,02 art. 8 art. 9
3.1.2. Formule pentru sugari şi formule de
continuare*1) 0,02 art. 8 art. 9
3.1.3. Carne de bovine, oaie, porc şi pasãre, cu
excepţia organelor 0,1 art. 8 art. 9
3.1.3.1. Organe comestibile de vitã, oaie, porc
şi pasãre 0,5 art. 8 art. 9
3.1.4. File de peşte*), cu excepţia speciilor de
peşte enumerate la pct. 3.1.4.1 0,2 art. 8 art. 9
3.1.4.1. File*) de pãlãmidã (Sarda sarda), plãticã
de mare comunã dungatã (Diplodus vulgaris),
ţipar de mare (Anguilla anguilla), chefal
cenuşiu (Mugil labrosus labrosus), grunt
(Pomadasys benneti), macrou (Trachurus
trachurus), sardinã (Sardina pilchardus),
sardeluţe (Sardinops species), biban cu
picãţele (Dicentrarchus punctatus), ton
(Thunnus species şi Euthynnys species),
limbã-de-mare (Dicologoglossa cuneata) 0,4 art. 8 art. 9
3.1.5. Crustacee, cu excepţia cãrnii brune de crab 0,5 art. 8 art. 9
3.1.6. Moluşte bivalve 1,5 art. 8 art. 9
3.1.7. Cefalopode (fãrã viscere) 1,0 art. 8 art. 9
3.1.8. Cereale (inclusiv hrişcã), legume şi
leguminoase 0,2 art. 8 art. 9
3.1.9. Legume, exceptând brassicaceele (conopidã,
varzã şi gulie), legumele frunze, verdeţurile
proaspete şi ciupercile. Pentru cartofi,
nivelul maxim se aplicã la cartofii curãţaţi. 0,1 art. 8 art. 9
3.1.9.1. Brassicacee (conopidã, varzã şi gulie),
legume frunze şi ciupercile de culturã 0,3 art. 8
3.1.10. Fructe, exceptând fructele boboase (struguri,
cãpşune, mure, zmeurã etc.) şi fructele mici
(afine, coacãze) 0,1 art. 8
3.1.10.1. Fructe boboase (struguri, cãpşune, mure,
zmeurã etc.) şi fructe mici (afine, coacãze) 0,2 art. 8 art. 9
3.1.11. Grãsimi şi uleiuri, inclusiv grãsimea din
lapte 0,1 art. 8 art. 9
3.1.12. Sucuri de fructe, sucuri concentrate de
fructe (pentru consum direct) şi nectar de
fructe 0,05 art. 8 art. 9
3.1.13. Vinuri (inclusiv vinuri spumante şi exclusiv
vinuri licoroase), vinuri aromatizate, bãuturi
pe bazã de vinuri aromatizate şi cocteiluri
din vinuri aromatizate şi cidrul din mere,
din pere şi vinuri din fructe. Nivelul maxim
se aplicã produselor din recolta de fructe a
anului 2001 şi în continuare. 0,2 art. 8 art. 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) În cazul peştelui care se consumã în întregime, limita maximã se aplicã
la peştele întreg.



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita Modul de Metoda
Produsul maximã prelevare de
(mg/kg a probelor analizã
greutate
produs
umed)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.2. Cadmiu (Cd)
3.2.1. Carne de bovine, oaie, porc şi pasãre, cu
excepţia organelor 0,05 art. 8 art. 9
3.2.2. Carne de cal 0,2 art. 8 art. 9
3.2.3. Ficat de vitã, oaie, porc şi pasãre 0,5 art. 8 art. 9
3.2.4. Rinichi de vitã, oaie, porc şi pasãre 1,0 art. 8 art. 9
3.2.5. File de peşte*), cu excepţia speciilor de
peşte enumerate la pct. 3.2.5.1 0,05 art. 8 art. 9
3.2.5.1. File*) de pãlãmidã (Sarda sarda), plãticã
de mare comunã dungatã (Diplodus vulgaris),
ţipar de mare (Anguilla anguilla), hamsie
europeanã (Engraulis encrasicholus),
chefal cenuşiu (Mugil labrosus labrosus),
macrou (Trachurus trachurus), luvar
(Luvarus imperialis), sardinã (Sardina
pilchardus), sardeluţe (Sardinops species),
ton (Thunnus şi Euthynnys species),
limbã-de-mare (Dicologoglossa cuneata) 0,1 art. 8 art. 9
3.2.6. Crustacee, exceptând carnea brunã de crab şi
capul şi toracele homarului şi altor crustacee
mari similare (Nephropidae şi Palinuridae) 0,5 art. 8 art. 9
3.2.7. Moluşte bivalve 1,0 art. 8 art. 9
3.2.8. Cefalopode (fãrã viscere) 1,0 art. 8 art. 9
3.2.9. Cereale, exceptând tãrâţele, germenii,
boabele de grâu şi orezul 0,1 art. 8 art. 9
3.2.9.1. Tãrâţe, germeni, boabe de grâu şi orez 0,2 art. 8 art. 9
3.2.10. Seminţe de soia 0,2 art. 8 art. 9
3.2.11. Legume şi fructe, exceptând legumele frunze,
verdeţurile proaspete, ciupercile, legumele
cu tulpinã (praz, sparanghel, anghinare),
rãdãcinoasele şi cartofii 0,05 art. 8 art. 9
3.2.11.1. Legumele frunze, verdeţurile proaspete,
ţelina şi ciupercile de culturã 0,2 art. 8 art. 9
3.2.11.2. Legumele cu tulpinã (praz, sparanghel,
anghinare), rãdãcinoasele şi cartofii,
exceptând ţelina. Pentru cartofi, nivelul
maxim se aplicã la cartofii curãţaţi. 0,1 art. 8 art. 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) În cazul peştelui care se consumã în întregime, limita maximã se aplicã
la peştele întreg.

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita Modul de Metoda
Produsul maximã prelevare de
(mg/kg a probelor analizã
greutate
produs
umed)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.3. Mercur
3.3.1. Produse de pescãrie, cu excepţia celor
de la pct. 3.3.1.1 0,5 art. 8 art. 9
3.3.1.1. Peşte undiţar (Lophius species), pisicã
de mare din Atlantic (Anarhicas lupus),
biban (Dicentrarchus labrax), mihalţ de
mare albastru (Molva dipterygia), pãlãmidã
(Sarda sarda), ţipar de mare (Anguilla
species), emperor (Hoplostehus atlanticus),
grenadier (Coryphaenoides rupestris),
cambulã (Hippoglossus hipoglossus), marlin
(Makaira spp.), ştiucã (Esox lucius),
bonitã comunã (Orcynopsis unicolor), câine
de mare portughez (Centros-cymnes
coelolepis), vulpe de mare (Raja spp.),
scorpie de mare groenlandezã (Sebastes
marinus, S. mentella, S. viviparus), peşte
cãlãtor (Istiophorus platypterus),
peşte-teacã (Lepidopus caudatus, Aphanopus
carbo), rechin (toate speciile), macrou
(din speciile Lepidocybium flavobrunneum,
Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens),
sturioni (Acipenser spp.), peşte-spadã
(Xiphias gladius), ton (Thunnus spp.) 1,0 art. 8 art. 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

4. 3-monoclorpropan-1,2-diol (3-MCPD)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limita Modul de Metoda
Produsul maximã prelevare de
(mg/kg a probelor analizã
greutate
produs
umed)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.1. Proteine vegetale hidrolizate*2) 0,02 art. 8 art. 9
4.2. Sos de soia*2) 0,02 art. 8 art. 9
1. Limita maximã se aplicã produsului propus,
pregãtit pentru consum sau reconstituit, în
concordanţã cu instrucţiunile producãtorului.
2. Limita maximã se aplicã pentru produsul lichid
conţinând 40% substanţã uscatã, corespunzãtor
limitei maxime de 0,05 mg/kg în substanţã uscatã.
Limita trebuie modificatã proporţional, în
concordanţã cu conţinutul de substanţã uscatã
al produsului.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

5. Dioxina [suma dibenzo-para-dioxinelor policlorurate (PCDDs) şi
dibenzofuranilor policloruraţi (PCDFs)], exprimatã în echivalenţi toxici
stabiliţi de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS) prin utilizarea
factorilor de echivalenţã toxicã OMS-TEFs 1997.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Produsul Limite maxime (PCDD + PCDF)*1) Modul de Metoda
(pg OMS-PCDD/F-TEQ/g prelevare de
grãsime sau produs) a probelor analizã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.1.1. Carne şi produse *) *)
din carne provenind
de la:
- animale rumegãtoare
(bovine, ovine) 3 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2)
- pãsãri de curte şi vânat 2 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2)
- porci 1 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2)
5.1.2. Ficat şi produse
derivate 6 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2)
5.2. File de peşte şi
produse de pescãrie 4 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g produs *) *)
5.3. Lapte şi produse
lactate, incluzând untul 3 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2) *) *)
5.4. Oãu de gãinã şi
produse pe bazã de ouã 3 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime*2) *) *)
5.5. Uleiuri şi grãsimi: *) *)
- grãsime animalã:
- de la animale rumegãtoare 3 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- de la pãsãri de curte şi
vânat 2 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- de la porci 1 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- grãsime animalã în amestec 2 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- ulei vegetal 0,75 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
- ulei de peşte pentru
consum uman 2 pg OMS-PCDD/F-TEQ/g grãsime
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------------
*1) Concentraţiile superioare sunt calculate considerându-se cã toate valorile diferiţilor congeneri, situate sub limita de detecţie, sunt egale cu limita de detecţie.
*2) Limitele maxime nu se aplicã pentru alimentele ce conţin < 1% grãsime.
*) Metodele de prelevare şi analizã pentru dioxine sunt în curs de redactare."

ART. III
Dupã anexa nr. III la normele aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 84/91/2002 se introduc anexele nr. IV şi V cu urmãtorul conţinut:

"ANEXA Nr. IV
Metode de prelevare a probelor pentru controlul oficial al limitelor de plumb, cadmiu, mercur şi 3-MCPD din anumite alimente

1. Scop şi domeniu de aplicare
Probele destinate controlului oficial al limitelor de plumb, cadmiu, mercur şi 3-MCPD, conţinute în alimente, trebuie prelevate în conformitate cu metodele descrise mai jos. Probele globale astfel obţinute sunt considerate reprezentative pentru loturile sau subloturile respective. Respectarea limitelor maxime impuse de legislaţia în vigoare este stabilitã pe baza limitelor determinate în probele de laborator.
2. Definiţii
Lot - cantitatea de aliment identificabilã, livratã o singurã datã şi determinatã de agentul responsabil pentru a prezenta caracteristici comune, cum ar fi: originea, varietatea, tipul ambalajului, ambalatorul, expeditorul sau marcajul. În cazul peştelui, dimensiunea peştelui trebuie, de asemenea, sã fie comparabilã.
Sublot - partea desemnatã dintr-un lot mare pentru aplicarea metodei de prelevare a probei din lotul respectiv. Fiecare sublot trebuie separat fizic şi trebuie sã fie identificabil.
Probã elementarã - cantitatea de material prelevatã dintr-un singur punct al lotului sau sublotului
Probã globalã - totalul combinat al tuturor probelor elementare prelevate din lot sau sublot
Probã de laborator - probã destinatã laboratorului
3. Prevederi generale
3.1. Personal
Prelevarea probelor se va efectua de persoane autorizate conform reglementãrilor în vigoare.
3.2. Materialul pentru eşantionare
Fiecare lot supus examinãrii trebuie prelevat separat.
3.3. Mãsuri de precauţie necesare
În cursul prelevãrii probelor şi al pregãtirii probelor de laborator trebuie luate mãsurile de precauţie necesare pentru a se evita orice modificãri care ar putea schimba conţinutul de plumb, cadmiu, mercur sau 3-MPCD, determinarea analiticã sau reprezentativitatea probei globale.
3.4. Probele elementare
În mãsura posibilitãţilor, probele elementare se vor preleva din diferite puncte ale lotului sau sublotului. Abaterea de la aceastã regulã trebuie semnalatã într-un proces-verbal, conform specificaţiilor de la pct. 3.8.
3.5. Pregãtirea probei globale
Proba globalã se obţine prin amestecul corespunzãtor al probelor elementare. Ea trebuie sã cântãreascã cel puţin 1 kg, cu excepţia cazului în care aceasta nu este posibil, de exemplu când a fost eşantionat un singur ambalaj.
3.6. Divizarea probei globale în probe de laborator în scopul controlului, dreptului la recurs şi al arbitrajului
Probele de laborator utilizate în scopul controlului, dreptului la recurs şi al arbitrajului vor fi prelevate din proba globalã omogenizatã, cu condiţia ca aceastã procedurã sã fie în conformitate cu reglementãrile în vigoare privind prelevarea probelor. Mãrimea probei de laborator pentru control trebuie sã fie suficientã pentru a permite cel puţin douã analize.
3.7. Ambalarea şi transmiterea probei globale şi a probelor de laborator
Fiecare parte globalã şi de laborator va fi introdusã într-un recipient curat, inert, care sã asigure o protecţie adecvatã împotriva contaminãrii, a pierderii compuşilor prin adsorbţie de cãtre pereţii interni ai recipientului şi împotriva pagubelor ce se pot produce în timpul transportului. Trebuie luate toate mãsurile de precauţie necesare pentru ca în timpul transportului sau al depozitãrii sã nu se producã modificãri în compoziţia probei globale şi a probei de laborator.
3.8. Sigilarea şi etichetarea probei globale şi a probei de laborator
Fiecare probã prelevatã în scopul utilizãrii oficiale va fi sigilatã la locul de prelevare şi identificatã conform reglementãrilor în vigoare. Trebuie întocmit un proces-verbal pentru fiecare prelevare, pentru a permite identificarea fãrã echivoc a fiecãrui lot, indicându-se data şi locul prelevãrii, împreunã cu orice informaţie suplimentarã posibilã, pentru a fi în ajutorul chimistului analist.
4. Planul de eşantionare
În mod ideal, prelevarea trebuie sã aibã loc în momentul în care produsul intrã în lanţul alimentar şi în care un lot distinct devine identificabil. Metoda de prelevare aplicatã trebuie sã asigure cã eşantionul global este reprezentativ pentru lotul de studiu.
4.1. Numãrul probelor elementare
În cazul produselor lichide pentru care se presupune o distribuţie omogenã a contaminantului la un lot desemnat, este suficient sã se preleveze o probã elementarã per lot, care formeazã proba globalã. Aceasta trebuie raportatã la numãrul lotului respectiv. Produsele lichide care conţin proteine vegetale hidrolizate (HVP) sau sos lichid de soia trebuie bine agitate sau omogenizate prin alte metode adecvate, înaintea prelevãrii probei elementare.
Pentru celelalte produse, numãrul minim de probe elementare de prelevat din lot trebuie sã fie cel prezentat în tabelul nr. 1. Probele elementare trebuie sã aibã aceeaşi greutate. Abaterea de la aceastã regulã trebuie semnalatã în procesul-verbal, conform specificaţiilor de la pct. 3.8.



Tabelul nr. 1 - Numãrul minim de probe elementare de prelevat din lot
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Greutatea lotului Numãrul minim de probe
(kg) elementare de prelevat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
< 50 3
50 la 500 5
> 500 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Dacã lotul este format din ambalaje individuale, numãrul ambalajelor care trebuie prelevate pentru a forma proba globalã este menţionat în tabelul nr. 2.



Tabelul nr. 2 - Numãrul de ambalaje (probe elementare) care trebuie
prelevate pentru a forma proba globalã dacã lotul constã din
ambalaje individuale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de ambalaje Numãrul minim de ambalaje
sau de unitãţi din lot sau de unitãţi de prelevat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 la 25 un ambalaj sau o unitate

Aproximativ 5%,
26 la 100 minimum douã ambalaje
sau unitãţi

Aproximativ 5%,
> 100 maximum 10 ambalaje
sau unitãţi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



5. Conformitatea lotului sau sublotului cu specificaţia tehnicã
În caz de litigiu, laboratorul de control trebuie sã efectueze cel puţin douã analize independente ale probelor de laborator şi sã calculeze media rezultatelor. Lotul este acceptat dacã media se conformeazã cu limita maximã stabilitã de legislaţia în vigoare. Lotul este respins dacã media depãşeşte limita maximã respectivã.

ANEXA Nr. V

Pregãtirea probelor şi criterii pentru metodele de analizã utilizate în controlul oficial al limitelor de plumb, cadmiu, mercur şi 3-MCPD în anumite alimente

1. Introducere
Condiţia esenţialã necesarã este obţinerea unei probe de laborator reprezentative şi omogene fãrã a se induce o contaminare secundarã.
2. Procedee specifice de pregãtire a probelor pentru plumb, cadmiu şi mercur
Existã multe metode specifice acceptate de pregãtire a probelor, care pot fi utilizate pentru produsele alimentare. Metodele prevãzute în standardul european EN 13804 <<Produse alimentare - determinarea urmelor de elemente - Criterii de performanţã şi consideraţii generale>> sunt recomandate, dar se pot utiliza şi alte metode validate şi standardizate.
Pentru orice metodã utilizatã vor fi luate în considerare urmãtoarele observaţii:
- moluştele bivalve, crustaceele şi peştii mici: dacã acestea, în mod normal, sunt consumate în întregime, viscerele trebuie incluse în materialul de analizat;
- vegetalele: numai partea comestibilã trebuie analizatã, cu respectarea prevederilor în vigoare.
3. Metodele de analizã care vor fi utilizate în laborator şi condiţiile de control ale laboratorului
3.1. Definiţii
Definiţiile uzuale, utilizate în laboratoare, sunt urmãtoarele:
r - repetabilitatea: valoarea sub care diferenţa absolutã dintre rezultatele a douã teste separate obţinute în condiţii de repetabilitate (de exemplu: aceeaşi probã, acelaşi operator, acelaşi aparat, acelaşi laborator şi interval scurt de timp) se situeazã în limitele unei probabilitãţi specifice (în principiu 95%), astfel r = 2,8 x s(r);
s(r) - deviaţia standard, calculatã din rezultatele obţinute în condiţii de repetabilitate;
RSD(r) - deviaţia standard relativã, calculatã din rezultatele obţinute în condiţii de repetabilitate ([s(r)/x*]x100), unde x* este media rezultatelor tuturor laboratoarelor şi probelor;
-----------
x* = x barat

R - reproductibilitatea: valoarea sub care diferenţa absolutã dintre rezultatele unui singur test, obţinute în condiţii de reproductibilitate (de exemplu: pentru materialul identic obţinut de operatori în diferite laboratoare, prin utilizarea metodei testului standardizat), se situeazã în limitele unei probabilitãţi (în principiu 95%); R = 2,8xs(R);
s(R) - deviaţia standard, calculatã din rezultatele obţinute în condiţii de reproductibilitate;
RSD(R) - deviaţia standard relativã, calculatã în urma rezultatelor obţinute în condiţii de reproductibilitate ([s(R)/x*]x100).
-----------
x* = x barat

3.2. Condiţii necesare generale
Metodele de analizã care se utilizeazã vor fi selecţionate în funcţie de urmãtoarele criterii:
a) specificitate;
b) acurateţe;
c) precizie: variaţiile repetabilitãţii în cadrul aceluiaşi laborator şi ale reproductibilitãţii între laboratoare diferite. Aceste valori trebuie sã fie obţinute în urma unui proces de colaborare organizat în conformitate cu un protocol recunoscut pe plan internaţional şi trebuie sã fie exprimate într-o formã recunoscutã pe plan internaţional;
d) limita de detecţie;
e) sensibilitate;
f) practicabilitate;
g) alte criterii stabilite în funcţie de necesitãţi.
3.3. Condiţii necesare specifice
3.3.1. Analizele de plumb, cadmiu şi mercur
Pentru determinarea conţinutului de plumb, cadmiu şi mercur nu sunt recomandate metode specifice. Laboratoarele trebuie sã utilizeze metode validate care sã corespundã criteriilor de performanţã indicate în tabelul nr. 3. Dacã este posibil, validarea metodelor trebuie sã includã un material de referinţã certificat printre materialele testului experimental între laboratoare.



Tabelul nr. 3 - Criterii de performanţã ale metodelor de analizã pentru
plumb, cadmiu şi mercur
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Parametru Valoare/comentariu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aplicabilitate Alimente menţionate de legislaţia în vigoare

Limitã de detecţie Maximum o zecime din valoarea limitei maxime stabilite
de legislaţia în vigoare, cu excepţia cazului în care
valoarea stabilitã pentru plumb este mai micã de
0,1 mg/kg. În acest caz, limita este nu mai mult de o
cincime din valoarea stabilitã.

Limitã de cuantificare Maximum o cincime din valoarea limitei maxime stabilite
de legislaţia în vigoare, cu excepţia cazului în care
valoarea stabilitã pentru plumb este mai micã de
0,1 mg/kg. În acest caz, limita este nu mai mult de
douã cincimi din valoarea stabilitã.

Recuperare 80-120%

Specificitate Nu conţine interferenţe spectrale sau matriciale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3.3.2. Analizele 3-MCPD
Pentru determinarea conţinutului de 3-MCPD nu sunt recomandate metode specifice. Laboratoarele trebuie sã foloseascã o metodã validatã care sã corespundã criteriilor de performanţã indicate în tabelul nr. 4. Dacã este posibil, validarea trebuie sã includã un material de referinţã certificat printre materialele testului experimental între laboratoare.



Tabelul nr. 4 - Criterii de performanţã ale metodei de analizã
pentru 3-MCPD
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criteriul Valoarea recomandatã Concentraţia
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Probã martor Sub limita de detecţie -

Recuperare 75-110% Întreg domeniul de
concentraţii
Limitã de cuantificare 10 (sau mai puţin) æg/kg,
raportatã la substanţa uscatã -

Deviaţia standard a Sub 4 æg/kg -
semnalului probelor martor

Precizia internã estimatã -
deviaţia standard - < 4 æg/kg 20 æg/kg
a mãsurãtorilor repetate < 6 æg/kg 30 æg/kg
la diferite concentraţii < 7 æg/kg 40 æg/kg
< 8 æg/kg 50 æg/kg
< 15 æg/kg 100 æg/kg
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3.4. Estimarea preciziei analitice şi a coeficienţilor de recuperare
Precizia analizelor trebuie estimatã prin includerea unor materiale de referinţã certificate în procesul analitic ori de câte ori este posibil.
3.5. Standarde calitative de laborator
Analizele vor fi efectuate de laboratoare acreditate.
3.6. Exprimarea rezultatelor
Rezultatele trebuie exprimate în aceleaşi unitãţi de mãsurã ca şi limitele maxime stabilite de legislaţia în vigoare."

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016