Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 106 din 1 iunie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 001-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 106 din 1 iunie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 26 iulie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Ştefan Ocneanu

Bucureşti, 1 iunie 2005.
Nr. 106.

ANEXA

Norma de metrologie legalã NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune
mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal"


1. Dispoziţii generale
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare definite în normele de metrologie legalã specifice, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
1.2. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse în funcţiune sau utilizate în masurarile de interes public, mijloacele de mãsurare prevãzute la punctul 1.1 trebuie sa îndeplineascã atât cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în normele de metrologie legalã specifice, cat şi cele aplicabile din prezenta norma. În scopul definirii aplicabilitatii cerinţelor din prezenta norma, normele de metrologie legalã specifice fac trimiteri explicite la prezentul text.
1.3. Masurarile de interes public prevãzute la punctul 1.2 sunt acele masurari privind sãnãtatea publica, siguranta şi ordinea publica, protecţia mediului şi a consumatorului, perceperea taxelor şi obligaţiilor şi corectitudinea tranzacţiilor comerciale care, atunci când sunt incorecte sau nesigure, pot determina conflicte de interese şi/sau pot avea consecinţe vãtãmãtoare pentru persoane individuale sau colectivitãţi.
1.4. Mijloacele de mãsurare prevãzute la punctul 1.1 trebuie sa asigure un înalt nivel de protecţie metrologica, astfel încât pãrţile implicate sa capete încredere în rezultatele masurarilor. Aceste mijloace de mãsurare trebuie sa fie concepute şi executate la un nivel calitativ ridicat în ceea ce priveşte tehnologia masurarii şi securitatea informaţiilor de mãsurare.
1.5. Prin normele de metrologie legalã specifice, Biroul Roman de Metrologie Legalã poate sa impunã unele cerinţe privind punerea în funcţiune a mijloacelor de mãsurare, justificate de condiţiile climatice locale. În aceste situaţii, normele de metrologie legalã specifice trebuie sa stabileascã temperaturile limita minime şi maxime, prin alegerea unor valori dintre cele prevãzute în tabelul 1. În plus, normele de metrologie legalã specifice pot sa indice condiţiile de umiditate (cu, sau fãrã condensare posibila) şi sa precizeze dacã locul prevãzut pentru utilizare este închis sau deschis.
1.6. În cazurile în care pentru un mijloc de mãsurare sunt definite mai multe clase de exactitate, normele de metrologie legalã specifice pot impune clasa/clasele de exactitate care trebuie utilizate pentru aplicaţii specifice. Se admite utilizarea de cãtre deţinãtor a unor mijloace de mãsurare de clasa de exactitate superioarã.
1.7. Soluţiile adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor metrologice şi tehnice trebuie sa ţinã cont de modul în care urmeazã sa fie folosit mijlocul de mãsurare şi sa previnã utilizarea gresita a acestuia.
1.8. Evaluarea conformitatii unui mijloc de mãsurare cu cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în prezenta norma şi în normele de metrologie legalã specifice se efectueazã cu prilejul aprobãrii de model sau al verificãrii metrologice, iniţiale sau periodice, în mãsura în care fiecare din aceste modalitãţi de control metrologic este prevãzutã în Lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal.
1.9. Evaluarea conformitatii prevãzute la punctul 1.8 se efectueazã pe baza unei documentaţii tehnice prezentate în conformitate cu prevederile reglementãrilor metrologice aplicabile. Documentaţia tehnica trebuie sa descrie într-o maniera inteligibila conceptia, fabricatia şi funcţionarea mijlocului de mãsurare şi sa permitã evaluarea conformitatii acestuia cu cerinţele aplicabile din prezenta norma de metrologie legalã, precum şi cu cele din normele de metrologie legalã specifice.
1.10. Documentaţia tehnica trebuie sa fie suficient de detaliatã pentru a asigura:
- definirea caracteristicilor metrologice;
- reproductibilitatea performantelor metrologice ale mijloacelor de mãsurare fabricate în condiţiile în care acestea sunt reglate corect cu ajutorul mijloacelor tehnice prevãzute;
- integritatea mijlocului de mãsurare.
1.11. Pentru a face posibila evaluarea şi identificarea modelului şi/sau a mijlocului de mãsurare, documentaţia tehnica trebuie sa conţinã, în mãsura în care sunt relevante pentru evaluarea conformitatii, urmãtoarele:
a) o descrierea generalã a mijlocului de mãsurare;
b) proiectul de ansamblu şi desenele de execuţie ale componentelor, subansamblurilor, circuitelor etc.;
c) informaţii privind procedurile de fabricaţie care sa garanteze omogenitatea producţiei;
d) dacã este cazul, descrieri ale dispozitivelor electrice care sa conţinã desene, scheme, diagrame ale elementelor logice şi informaţii generale privind caracteristicile şi funcţionarea programelor informatice;
e) descrierile şi explicaţiile necesare înţelegerii documentelor de la punctele b), c) şi d), inclusiv a functionarii mijlocului de mãsurare;
f) o lista a standardelor europene şi a documentelor normative prevãzute la punctul 3.3, aplicate integral sau parţial;
g) o descriere a soluţiilor adoptate pentru a îndeplini cerinţele metrologice şi tehnice din prezenta norma şi din norma de metrologie legalã specifica, în cazul în care standardele europene şi/sau documentele normative prevãzute la punctul 3.3 nu au fost aplicate;
h) rezultatele calculelor de proiectare, ale examinarilor etc.;
i) dacã este necesar, rezultatele încercãrilor care demonstreaza ca modelul şi/sau mijlocul de mãsurare îndeplinesc:
- cerinţele din prezenta norma de metrologie legalã şi cele din norma de metrologie legalã specifica, atât în condiţiile nominale de funcţionare declarate, cat şi atunci când este supus perturbatiilor de mediu specificate;
- criteriile de durabilitate aplicabile mijloacelor de mãsurare, conform normelor de metrologie legalã specifice;
j) rapoartele de încercãri şi certificatele de aprobare de model ale unor mijloace de mãsurare care conţin pãrţi identice cu cele utilizate în noul mijloc de mãsurare;
k) precizãri cu privire la sigiliile şi marcajele aplicate;
l) precizãri privind condiţiile de compatibilitate cu interfetele şi subansamblurile, dacã sunt relevante.
1.12. Cu prilejul verificãrii metrologice iniţiale/periodice, laboratorului care efectueazã verificarea trebuie sa i se punã la dispoziţie numai acele informaţii/documente dintre cele prevãzute la punctul 1.11, care sunt relevante pentru evaluarea conformitatii în faza respectiva.
1.13. În prezenta norma de metrologie legalã, termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
1.13.1. condiţii nominale de funcţionare: valori ale masurandului şi ale marimilor de influenta pentru care caracteristicile metrologice specificate ale unui mijloc de mãsurare sunt presupuse ca se afla între limite date.
1.13.2. mãrime de influenta: mãrime, alta decât masurandul, care influenţeazã rezultatul unei masurari.
1.13.3. masurand: mãrime particularã supusã masurarii.
1.13.4. mãsura: dispozitiv destinat sa reproduca sau sa furnizeze în mod permanent, în decursul utilizãrii sale, una sau mai multe valori cunoscute ale unei marimi date.
1.13.5. mijloc de mãsurare a utilitãţilor: mijloc de mãsurare destinat utilizãrii în cadrul tranzacţiilor comerciale dintre furnizorii de utilitãţi (apa, gaze, energie electrica, energie termica şi altele asemenea) şi consumatorii direcţi, individuali sau colectivi.
1.13.6. perturbatie: mãrime de influenta a carei valoare este cuprinsã între limitele indicate în cerinţele aplicabile dar se afla în afarã condiţiilor nominale de funcţionare specificate ale mijlocului de mãsurare. O mãrime de influenta este o perturbatie dacã pentru acea mãrime de influenta nu sunt precizate condiţiile nominale de funcţionare.
1.13.7. subansamblu: dispozitiv material, menţionat ca atare în normele de metrologie legalã specifice, care funcţioneazã independent şi formeazã un mijloc de mãsurare împreunã cu:
- alte subansambluri cu care este compatibil, sau
- un mijloc de mãsurare cu care este compatibil.
1.13.8. vânzare directa: tranzacţie comercialã care îndeplineşte simultan urmãtoarele condiţii:
- rezultatul masurarii serveşte ca baza pentru stabilirea sumei de plata;
- cel puţin una dintre pãrţile implicate în tranzacţia corelata cu mãsurarea este un consumator sau o oricare alta parte care necesita un nivel similar de protecţie;
- toate pãrţile implicate în tranzacţie accepta simultan şi pe loc rezultatul masurarii.
2. Cerinţe metrologice şi tehnice
2.1. Erori tolerate
2.1.1. În condiţii nominale de funcţionare şi în absenta oricãrei perturbatii, erorile de mãsurare, determinate în cadrul încercãrilor de model şi al verificãrilor metrologice, nu trebuie sa depãşeascã valorile erorilor maxime tolerate, asa cum sunt prevãzute în normele de metrologie legalã specifice mijlocului de mãsurare.
Dacã normele de metrologie legalã specifice nu prevãd altceva, erorile maxime tolerate în utilizare, valabile în cadrul inspectiilor şi testarilor inopinate sau activitãţilor de supraveghere metrologica a utilizãrii, au valori duble fata de cele prevãzute pentru verificãrile metrologice iniţiale.
Cu excepţia cazurilor în care este prevãzutã într-un alt mod în normele de metrologie legalã specifice, eroarea maxima tolerata este exprimatã sub forma unui interval simetric al abaterii fata de valoarea adevarata a masurandului.
2.1.2. În condiţii nominale de funcţionare şi în prezenta unei perturbatii, un mijloc de mãsurare trebuie sa îndeplineascã cerinţele de performanta prevãzute, pentru aceste condiţii, în normele de metrologie legalã specifice.
Când mijlocul de mãsurare este destinat utilizãrii într-un camp electromagnetic continuu, permanent, specificat, erorile de mãsurare în timpul incercarii la camp electromagnetic modulat în amplitudine trebuie sa aibã valori situate între limitele erorilor maxime tolerate.
2.1.3. Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile de mediu climatic, mecanic şi electromagnetic în care este prevãzutã utilizarea mijlocului de mãsurare, alimentarea cu energie electrica şi alte marimi de influenta susceptibile sa îi afecteze exactitatea, ţinând seama de cerinţele prevãzute în normele de metrologie legalã specifice, aplicabile mijlocului de mãsurare.
2.1.3.1. Condiţiile de mediu climatic
Cu excepţia cazurilor în care normele de metrologie legalã specifice prevãd altceva, producãtorul trebuie sa precizeze limita superioarã şi inferioarã a temperaturii sub forma unor valori preluate din tabelul 1 şi sa indice dacã mijlocul de mãsurare este destinat utilizãrii în condiţii de umiditate cu sau fãrã condensare, precum şi dacã locul de utilizare prevãzut este deschis sau închis.

Tabelul 1

Limitele temperaturii


┌──────────────────────┬────────┬────────┬────────┬────────┐
│ Temperatura maxima │ 30°C │ 40°C │ 55°C │ 70°C │
├──────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ Temperatura minima │ 5°C │ -10°C │ -25°C │ -40°C │
└──────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



2.1.3.2. Condiţiile de mediu mecanic
a) Condiţiile de mediu mecanic sunt clasificate în clasele M1, M2 şi M3 descrise în continuare:
M1 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri expuse la vibratii şi socuri de importanta redusã, de exemplu mijloacele de mãsurare fixate pe structurile de sustinere uşoare, supuse unor vibratii şi socuri neglijabile cauzate de percutii sau lucrãri locale, trantirea uşilor etc.
M2 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri expuse la un nivel semnificativ sau ridicat de vibratii şi socuri, de exemplu cele transmise de maşini şi vehicule care ruleaza în apropiere sau cele care exista lângã maşini grele, benzi transportoare etc.
M3 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri în care nivelul vibratiilor şi socurilor este ridicat şi foarte ridicat, de exemplu mijloace de mãsurare instalate direct pe maşini, benzi transportoare etc.
b) Pentru definirea condiţiilor de mediu mecanic trebuie sa fie luate în considerare urmãtoarele marimi de influenta:
- vibratii;
- socuri mecanice.
2.1.3.3. Condiţiile de mediu electromagnetic
a) Cu excepţia cazurilor în care normele de metrologie legalã specifice prevãd altceva, condiţiile de mediu electromagnetic sunt clasificate în clasele E1, E2 şi E3 descrise în continuare:
E1 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri în care perturbatiile electromagnetice corespund celor care se pot manifesta în clãdirile rezidentiale şi comerciale şi în cele în care se executa activitãţi de mica industrie.
E2 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare utilizate în locuri în care perturbatiile electromagnetice corespund celor care se pot manifesta în celelalte clãdiri industriale.
E3 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de mãsurare alimentate de la bateria unui vehicol. Mijloacele de mãsurare trebuie sa îndeplineascã atât cerinţele clasei E2, cat şi cerinţele suplimentare corespunzãtoare urmãtoarelor perturbatii:
- reducerea tensiunii de alimentare cauzate de alimentarea circuitelor electromotorului de pornire a motorului cu ardere interna;
- fenomene tranzitorii de întrerupere a sarcinii care se produc în cazul deconectarii unei baterii descãrcate în timpul rotirii motorului.
b) Pentru definirea condiţiilor de mediu electromagnetic trebuie sa fie luate în considerare urmãtoarele marimi de influenta:
- întreruperi ale tensiunii;
- reduceri de scurta durata ale tensiunii;
- fenomene tranzitorii ale tensiunii pe circuitele de alimentare şi/sau pe circuitele de semnal;
- descãrcãri electrostatice;
- câmpuri electromagnetice radiante la frecventa radio;
- câmpuri electromagnetice de frecventa radio care induc perturbatii conduse prin circuitele de alimentare şi/sau circuitele de semnal;
- impulsuri pe circuitele de alimentare şi/sau circuitele de semnal.
2.1.3.4. Alte marimi de influenta de care trebuie sa se ţinã seama, dupã caz, sunt urmãtoarele:
- variatia tensiunii;
- variatia frecvenţei sursei de alimentare;
- câmpuri magnetice de frecventa industriala;
- oricare alte marimi susceptibile sa influenteze într-o maniera semnificativã exactitatea mijlocului de mãsurare.
2.1.4. Reguli privind evaluarile
2.1.4.1. Reguli de baza pentru realizarea încercãrilor şi determinarea erorilor
- Cerinţele prevãzute la punctele 2.1.1 şi 2.1.2 trebuie sa fie verificate pentru fiecare mãrime de influenta specificatã. Cu excepţia cazurilor în care norma de metrologie legalã specifica mijlocului de mãsurare prevede altceva, aceste cerinţe trebuie îndeplinite când fiecare mãrime de influenta este aplicatã şi efectul sau este evaluat separat, toate celelalte marimi de influenta fiind menţinute relativ constante, la valorile lor de referinta.
- Incercarile metrologice trebuie sa fie efectuate în timpul sau dupã aplicarea mãrimii de influenta, în conformitate cu situaţia care corespunde stãrii normale de funcţionare a mijlocului de mãsurare în timpul manifestãrii posibile a mãrimii de influenta respective.
2.1.4.2. Reguli privind umiditatea ambianta
- În funcţie de condiţiile de mediu climatic pentru care este prevãzutã funcţionarea mijlocului de mãsurare, pot fi prevãzute fie încercarea la caldura umeda în regim stabil (fãrã condensare), fie încercarea la caldura umeda în regim ciclic (cu condensare).
- Încercarea la caldura umeda în regim ciclic este indicatã în cazurile în care condensarea este importanta sau în cele în care pãtrunderea vaporilor este accelerata ca efect al respiratiei.
- Încercarea la caldura umeda în regim stabil este indicatã în cazurile în care umiditatea se manifesta fãrã condensare.
2.2. Reproductibilitate
În cazul masurarii aceluiaşi masurand într-un loc diferit sau de cãtre un utilizator diferit, toate celelalte condiţii fiind identice, rezultatele masurarilor succesive trebuie sa fie foarte apropiate între ele. Diferenţa dintre rezultatele masurarilor trebuie sa fie mica în comparatie cu eroarea maxima tolerata.
2.3. Repetabilitate
În cazul masurarii aceluiaşi masurand în condiţii de mãsurare identice, rezultatele masurarilor succesive trebuie sa fie foarte apropiate între ele. Diferenţa dintre rezultatele masurarilor trebuie sa fie mica în comparatie cu eroarea maxima tolerata.
2.4. Sensibilitate şi prag de discriminare
Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie suficient de sensibil şi sa prezinte un prag de discriminare suficient de scãzut pentru scopul masurarii.
2.5. Durabilitate
Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie conceput astfel încât sa menţinã o stabilitate adecvatã a caracteristicilor sale metrologice în timpul unei perioade estimate de producãtor, cu condiţia ca el sa fie corect instalat, întreţinut şi utilizat conform instrucţiunilor producãtorului, când se afla în condiţiile de mediu pentru care a fost destinat.
2.6. Siguranta în funcţionare
Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie conceput astfel încât sa reducã la minimum efectul unui defect care ar putea conduce la un rezultat inexact al masurarii, cu excepţia cazului când prezenta unui asemenea defect este evidenta.
2.7. Adecvare
2.7.1. Un mijloc de mãsurare nu trebuie sa aibã caracteristici care ar putea facilita o utilizare frauduloasã; posibilitãţile de folosire gresita, neintentionata trebuie sa fie reduse la minimum.
2.7.2. Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie potrivit pentru utilizarea prevãzutã, luând în considerare condiţiile practice de funcţionare şi nu trebuie sa-i impunã utilizatorului cerinţe exagerate, pentru a obţine un rezultat corect al masurarii.
2.7.3. Erorile unui mijloc de mãsurare a utilitãţilor nu trebuie sa fie influentate exagerat atunci când debitele sau curentii au valori în afarã domeniului controlat.
2.7.4. Atunci când un mijloc de mãsurare este conceput pentru mãsurarea valorilor unui masurand considerat constant în timp, mijlocul de mãsurare trebuie sa fie insensibil la micile fluctuatii ale valorii masurandului sau trebuie sa reactioneze într-o maniera corespunzãtoare.
2.7.5. Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie robust, iar materialele din care este construit trebuie sa fie adecvate condiţiilor de utilizare prevãzute.
2.7.6. Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie conceput astfel încât sa permitã controlul funcţiilor de mãsurare dupã ce a fost introdus pe piata şi pus în funcţiune. Dacã este necesar, în mijlocul de mãsurare trebuie sa fie integrate echipamente sau programe informatice speciale care sa permitã acest control. Procedura de control trebuie sa fie descrisã în manualul de utilizare.
Dacã mijlocul de mãsurare este prevãzut cu un program informatic asociat care asigura şi alte funcţii decât cele de mãsurare, programul informatic care este important pentru caracteristicile metrologice trebuie sa fie identificabil şi sa nu poatã fi influentat într-o maniera inadmisibila de cãtre programul informatic asociat.
2.8. Protecţie impotriva interventiilor neautorizate şi a degradãrii informatiei
2.8.1. Caracteristicile metrologice ale unui mijloc de mãsurare nu trebuie sa fie influentate într-o maniera inadmisibila de conectarea la un alt dispozitiv, de orice caracteristica a dispozitivului conectat sau de orice dispozitiv care comunica de la distanta cu mijlocul de mãsurare.
2.8.2. Componentele materiale care sunt esenţiale pentru asigurarea caracteristicilor metrologice trebuie sa fie concepute astfel încât sa fie fãcute inviolabile. Mãsurile de securitate prevãzute trebuie sa permitã obţinerea de dovezi asupra interventiilor neautorizate.
2.8.3. Programele informatice care sunt importante pentru caracteristicile metrologice trebuie sa fie identificate ca atare şi fãcute inviolabile.
Identificarea programelor de cãtre mijlocul de mãsurare trebuie sa fie efectuatã cu usurinta. Dovezile privind intervenţiile trebuie sa fie disponibile pentru perioade de timp rezonabile.
2.8.4. Informaţiile de mãsurare, programele informatice care sunt importante pentru caracteristicile metrologice şi parametrii metrologici importanti, memorati sau transmisi, trebuie sa fie protejati corespunzãtor impotriva degradãrii accidentale sau intenţionate.
2.8.5. În cazul mijloacelor de mãsurare a utilitãţilor, dispozitivele de afişare a cantitãţii totale livrate sau dispozitivele de afişare care permit calculul cantitãţii totale livrate trebuie sa nu poatã fi resetate în timpul utilizãrii.
2.9. Informaţii pe care trebuie sa le prezinte mijlocul de mãsurare şi informaţii insotitoare
2.9.1. Un mijloc de mãsurare trebuie sa prezinte urmãtoarele inscripţii:
- marca sau numele producãtorului;
- informaţii privind exactitatea mijlocului de mãsurare;
plus, dupã caz:
- date privind condiţiile de utilizare;
- capacitatea de mãsurare;
- domeniul de mãsurare;
- marcajul de identificare;
- numãrul certificatului aprobãrii de model;
- informaţii care sa precizeze dacã dispozitivele suplimentare care furnizeazã rezultate metrologice îndeplinesc dispoziţiile prezentei norme de metrologie legalã privind controlul metrologic legal.
2.9.2. Când un mijloc de mãsurare are dimensiuni prea mici sau este produs dintr-un material prea sensibil pentru a permite inscriptionarea cu informaţiile cerute, ambalajul şi/sau documentaţia care îl însoţeşte trebuie sa fie inscriptionate într-o maniera corespunzãtoare, conform punctului 2.9.1.
2.9.3. Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie însoţit de informaţii privind modul sau de funcţionare. Fac excepţie de la aceasta obligaţie mijloacele de mãsurare simple, cu mod de funcţionare în sine cunoscut.
Informaţiile, concentrate într-un manual de utilizare, pot include, dupã caz:
- condiţiile nominale de funcţionare;
- clasele de mediu mecanic şi electromagnetic;
- temperaturile limita superioarã şi inferioarã, indicaţii cu privire la existenta sau inexistenta condensarii, indicaţii care sa precizeze dacã locul de utilizare prevãzut este închis sau deschis;
- instrucţiuni privind instalarea, întreţinerea, repararea, reglajele admise;
- instrucţiuni privind utilizarea corecta şi condiţiile speciale de utilizare;
- condiţii privind compatibilitatea cu interfetele, cu subansamblurile sau cu alte mijloace de mãsurare.
2.9.4. În cazul grupurilor de mijloace de mãsurare identice, utilizate în acelaşi loc, sau în cazul mijloacelor de mãsurare a utilitãţilor, echiparea cu manuale de utilizare individuale nu este obligatorie.
2.9.5. Cu excepţia cazurilor în care în norma de metrologie legalã specifica a unui mijloc de mãsurare exista o indicaţie contrarã, valoarea diviziunii scãrii pentru o valoare masurata trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n, sau 5 x 10^n, unde n este un numãr întreg sau zero. Unitatea de mãsura sau simbolul sau trebuie sa însoţeascã valoarea numericã, fie afişatã împreunã cu aceasta, fie inscriptionata pe dispozitivul indicator al mijlocului de mãsurare.
2.9.6. O mãsura materializata trebuie sa fie marcata printr-o valoare nominalã sau o scara, însoţitã de unitatea de mãsura.
2.9.7. Unitãţile de mãsura folosite şi simbolurile lor trebuie sa fie în concordanta cu reglementãrile legale privind unitãţile de mãsura şi simbolurile lor.
2.9.8. Toate marcajele şi inscriptionarile impuse de oricare dintre cerinţe trebuie sa fie clare, neambigue, netransferabile şi sa nu poatã fi şterse.
2.10. Indicarea rezultatului masurarii
2.10.1. Indicarea rezultatului trebuie sa se facã prin intermediul unui dispozitiv indicator sau a unui înscris tipãrit.
2.10.2. Indicarea oricãrui rezultat trebuie sa fie clara şi neambigua şi sa fie însoţitã de acele marcaje şi inscriptionari necesare pentru a informa utilizatorul asupra semnificatiei rezultatului. În condiţii normale de utilizare, rezultatul indicat trebuie sa poatã fi citit cu usurinta. Se admit indicaţii suplimentare numai dacã acestea nu pot fi confundate cu indicaţiile supuse controlului metrologic.
2.10.3. În cazul rezultatelor tipãrite, înscrisul tipãrit trebuie sa fie uşor lizibil şi sa nu poatã fi sters.
2.10.4. Un mijloc de mãsurare destinat tranzacţiilor comerciale pentru vânzãri directe trebuie sa fie conceput astfel încât, atunci când este instalat asa cum a fost prevãzut, sa indice rezultatul masurarii ambelor pãrţi implicate în tranzacţie. Orice bon care are o importanta, determinanta în cadrul vânzãrilor directe, eliberat consumatorului de cãtre un dispozitiv auxiliar care nu îndeplineşte cerinţele din prezenta norma de metrologie legalã, trebuie sa conţinã informaţiile restrictive corespunzãtoare.
2.10.5. Indiferent dacã poate sau nu poate sa fie citit de la distanta, un mijloc de mãsurare destinat masurarii utilitãţilor trebuie sa fie echipat cu un dispozitiv indicator, accesibil consumatorului fãrã a fi necesarã utilizarea unor unelte sau dispozitive. Informaţiile citite pe acest dispozitiv indicator constituie rezultatul masurarii care serveşte ca baza pentru determinarea sumei de plata.
2.11. Prelucrarea ulterioara a informaţiilor de mãsurare pentru încheierea tranzacţiei comerciale
2.11.1. Mijloacele de mãsurare utilizate în tranzacţii comerciale, cu excepţia mijloacelor de mãsurare a utilitãţilor, trebuie sa înregistreze, prin intermediul unor mijloace durabile, rezultatul masurarii însoţit de informaţii care sa permitã identificarea tranzacţiei respective, atunci când sunt îndeplinite simultan urmãtoarele condiţii:
- mãsurarea este nerepetabila;
- mijlocul de mãsurare este destinat utilizãrii, în mod obişnuit, în absenta uneia dintre pãrţile implicate în tranzacţie.
2.11.2. Suplimentar fata de cerinţele de la punctul 2.11.1, în momentul finalizarii masurarii, trebuie sa fie disponibile, la cerere, o dovada durabila a rezultatului masurarii şi informaţiile de identificare a tranzacţiei.
2.12. Posibilitatea evaluãrii conformitatii
Un mijloc de mãsurare trebuie sa fie conceput astfel încât sa permitã evaluarea imediata a conformitatii sale cu cerinţele prezentei norme de metrologie legalã precum şi cu cele ale normelor de metrologie legalã specifice.
3. Prevederi finale
3.1. Evaluarea conformitatii unui mijloc de mãsurare cu cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în prezenta norma şi în normele de metrologie legalã specifice se realizeazã prin aplicarea procedurilor de încercare/verificare corespunzãtoare normei de metrologie legalã specifice.
3.2. Se considera ca un mijloc de mãsurare satisface cerinţele metrologice şi tehnice, dacã în cadrul evaluãrii conformitatii se demonstreaza ca evaluarile prevãzute în norma de metrologie legalã specifica mijlocului de mãsurare au fost finalizate cu rezultate corespunzãtoare.
3.3. Conformitatea unui mijloc de mãsurare cu cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în norma de metrologie legalã specifica se poate demonstra şi prin raportarea la cerinţele din standardele naţionale/internaţionale sau din documentele normative ale Organizaţiei Internaţionale de Metrologie Legalã stabilite prin ordin al directorului general al Biroului Roman de Metrologie Legalã ca fiind reglementãri armonizate cu norma de metrologie legalã specifica mijlocului de mãsurare respectiv.
3.4. Dacã un mijloc de mãsurare este constituit din mai multe subansambluri şi dacã norma de metrologie legalã specifica prevede cerinţe metrologice şi tehnice pentru toate subansamblurile care formeazã împreunã mijlocul de mãsurare respectiv, prevederile prezentei norme pot fi aplicate, cu adaptarile necesare, fiecãrui subansamblu în parte.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016