Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 105 din 1 iunie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 004-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 105 din 1 iunie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 004-05 "Contoare de gaz si dispozitive de conversie a volumului"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 26 iulie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza instrucţiunilor de metrologie legalã I.M.L. 2-04 "Aprobarea de model" şi I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal", aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã, cu modificãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 004-05 "Contoare de gaz şi dispozitive de conversie a volumului", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1 înlocuieşte normele de metrologie legalã NML 3-04-95 "Contoare de volum de gaz. Condiţii tehnice şi metrologice" şi NML 3-05-95 "Contoare de volum de gaz. Contoare de gaz cu pereţi deformabili", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1, a normelor de metrologie legalã NML 3-04-95 "Contoare de volum de gaz. Condiţii tehnice şi metrologice" şi NML 3-05-95 "Contoare de volum de gaz. Contoare de gaz cu pereţi deformabili", pentru mijloacele de mãsurare care au aprobare de model acordatã în baza acestor norme, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţialã;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
ART. 4
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Ştefan Ocneanu

Bucureşti, 1 iunie 2005.
Nr. 105.

ANEXA

Norma de metrologie legalã NML 004-05 "Contoare de gaz şi dispozitive de
conversie a volumului"


1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã se referã la cerinţele metrologice şi tehnice şi modalitãţile de atestare a legalitãţii, specifice contoarelor de gaz şi dispozitivelor de conversie a volumului definite mai jos şi destinate utilizãrii în aplicaţii rezidentiale, comerciale şi de mica industrie.
1.2. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse în funcţiune sau utilizate în masurarile de interes public, contoarele de gaz şi dispozitivele de conversie a volumului prevãzute la punctul 1.1 trebuie sa îndeplineascã atât cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în prezenta norma, cat şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legalã NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezulta din tabelele 3 şi 4.
2. Terminologie
În sensul prezentei norme de metrologie legalã, termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
Contor de gaz: Mijloc de mãsurare destinat sa masoare, sa memoreze şi sa indice cantitatea de gaz care trece prin interiorul traductorului de mãsurare.
Dispozitiv de conversie: Un dispozitiv montat pe contorul de gaz care converteste automat valoarea mãrimii mãsurate în condiţiile în care se face mãsurarea într-o valoare corespunzãtoare condiţiilor de baza.
Debit minim [Q(min)]: Cea mai mica valoare a debitului la care contorul de gaz furnizeazã indicaţii care îndeplinesc cerinţele privind erorile tolerate.
Debit maxim [Q(max)]: Cea mai mare valoare a debitului la care contorul de gaz furnizeazã indicaţii care îndeplinesc cerinţele privind erorile tolerate.
Debit de tranzitie [Q(t)]: Valoare a debitului, situata între debitul maxim şi debitul minim, la care domeniul de debit este împãrţit în doua zone, "zona superioarã" şi "zona inferioarã". Fiecare zona are o eroare maxima tolerata caracteristica.
Debit de suprasarcina [Q(r)]: Cea mai mare valoare a debitului la care contorul funcţioneazã într-o maniera satisfãcãtoare pentru o perioada scurta de timp, fãrã sa se deterioreze.
Condiţii de baza: Condiţiile specificate pentru care cantitatea de fluid masurata este convertitã.
3. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice
3.1. Cerinţe metrologice şi tehnice pentru contoare de gaz
3.1.1. Condiţii nominale de funcţionare
Producãtorul trebuie sa specifice, prin inscriptionare, condiţiile nominale de funcţionare ale contorului, în special:
3.1.1.1. Domeniul de debit al gazului
Valorile pentru domeniul de debit trebuie sa îndeplineascã condiţiile prevãzute în tabelul 1:

Tabelul 1

Domeniul de debit


┌──────────────────────┬──────────────────-┬────────────────-┬────────────────-┐
│ Clasa de exactitate │ Q(max)/Q(min) │ Q(max)/Q(t) │ Q(r)/Q(max) │
├──────────────────────┼──────────────────-┼────────────────-┼────────────────-┤
│ 1,5 │ >= 150 │ >= 10 │ 1,2 │
├──────────────────────┼──────────────────-┼────────────────-┼────────────────-┤
│ 1,0 │ >= 20 │ >= 5 │ 1,2 │
└──────────────────────┴──────────────────-┴────────────────-┴────────────────-┘



3.1.1.2. Domeniul de temperatura a gazului, cu un interval minim de 40°C.
3.1.1.3. Condiţii cu privire la gazele combustibile.
Contorul trebuie sa fie conceput pentru domeniul de gaze şi pentru presiunile de furnizare specifice locului de utilizare cãruia îi este destinat. Producãtorul trebuie sa indice mai ales:
- familia sau grupul de gaze;
- presiunea maxima de funcţionare.
3.1.1.4. Condiţii de mediu
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile de mediu climatic, mecanic şi electromagnetic în care este destinat sa funcţioneze contorul de gaz, conform cerintei 2.1.3 din norma NML 001-05.
3.1.1.4.1. Condiţiile de mediu climatic
Producãtorul trebuie sa precizeze intervalul de temperatura de minim 50°C, cu limita superioarã şi inferioarã a temperaturii preluate din tabelul 1, pct. 2.1.3.1 din norma NML 001-05 şi sa indice dacã contorul este destinat utilizãrii în condiţii de umiditate cu sau fãrã condensare, precum şi dacã locul de utilizare este deschis sau închis.
3.1.1.4.2. Condiţiile de mediu mecanic
Producãtorul trebuie sa precizeze clasa de mediu mecanic M1 sau M2 în care contorul este destinat sa funcţioneze. Condiţiile de mediu mecanic pentru aceste clase sunt descrise la pct. 2.1.3.2 din norma NML 001-05.
3.1.1.4.3. Condiţiile de mediu electromagnetic
Producãtorul trebuie sa precizeze clasa de mediu electromagnetic E1 sau E2 în care contorul este destinat sa funcţioneze. Condiţiile de mediu electromagnetic pentru aceste clase sunt descrise la pct. 2.1.3.3 din norma NML 001-05.
3.1.1.5. Pentru alimentarea electrica valoarea nominalã a tensiunii în curent alternativ şi/sau limitele alimentarii în curent continuu, dupã caz.
3.1.2. Condiţii de baza pentru valorile convertite
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile de baza pentru valorile convertite.
3.1.3. Eroarea maxima tolerata
3.1.3.1. Clasele de exactitate ale contoarelor de gaz, precum şi erorile maxime tolerate, în funcţie de domeniile de debit sunt cele din tabelul 2.

Tabelul 2

Clasele de exactitate şi erorile maxime tolerate


┌────────────────────────────-┬──────────────┬────────────-┐
│ Clasa de exactitate │ 1,5 │ 1 │
├────────────────────────────-┼──────────────┼────────────-┤
│ Q(min) <= Q < Q(t) │ ±3% │ ±2% │
├────────────────────────────-┼──────────────┼────────────-┤
│ Q(t) <= Q <= Q(max) │ ±1,5% │ ±1% │
└────────────────────────────-┴──────────────┴────────────-┘



Erorile de mãsurare nu trebuie sa depãşeascã erorile maxime tolerate prevãzute în tabelul 2.
În cazul în care erorile între Q(t) şi Q(max) au toate acelaşi semn, ele nu trebuie sa depãşeascã ±1% pentru clasa 1,5 şi ±0,5% pentru clasa 1.
Erorile de mãsurare se determina luând în considerare clasa de exactitate, precum şi domeniul de debit declarate de producãtor.
3.1.3.2. Variatia erorii maxime tolerate generata de dispozitivul de conversie.
În cazul unui dispozitiv integrat de conversie a temperaturii care converteste numai volumele în funcţie de temperatura şi indica numai volumul convertit, eroarea maxima tolerata a contorului se majoreazã cu 0,5% într-un interval de 30°C dispus simetric în jurul temperaturii specificate de producãtor care trebuie sa aibã o valoare cuprinsã între 15°C şi 25°C. În afarã acestui interval se admite o majorare suplimentarã a erorii tolerate cu încã 0,5% pentru fiecare interval de 10°C.
3.1.4. Efecte admise ale perturbatiilor
3.1.4.1. Imunitatea electromagnetica
3.1.4.1.1. Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui contor de gaz trebuie sa fie astfel încât:
- variatia rezultatului masurarii sa nu fie mai mare decât valoarea admisã a variaţiei definitã la punctul 3.1.4.1.3, sau
- indicarea rezultatului masurarii sa se facã într-o asemenea maniera încât acesta sa nu poatã fi interpretat ca un rezultat valabil, ci ca o variatie temporarã care nu poate fi interpretatã, memorata sau transmisã ca rezultat al masurarii.
3.1.4.1.2. Dupã ce este supus unei perturbatii electromagnetice, contorul de gaz trebuie sa îndeplineascã simultan urmãtoarele condiţii:
- sa se repuna în funcţiune în limitele erorilor maxime tolerate;
- sa-şi pãstreze toate funcţiile de mãsurare;
- sa permitã recuperarea tuturor informaţiilor de mãsurare prezente anterior perturbatiei.
3.1.4.1.3. Valoarea admisã a variaţiei este cea mai mica din urmãtoarele valori:
- mãrimea corespunzãtoare jumãtãţii din valoarea absolutã a erorii maxime tolerate în zona superioarã de mãsurare a volumului;
- mãrimea corespunzãtoare erorii maxime tolerate aplicate cantitãţii care corespunde curgerii gazului timp de un minut la debitul Q(max).
3.1.4.2. Efectul perturbarii curgerii
În condiţiile de instalare specificate de fabricant, eroarea suplimentarã cauzatã de perturbarea curgerii în amonte şi în aval, nu trebuie sa depãşeascã o treime din eroarea maxima tolerata.
3.1.5. Durabilitate
Dupã o încercare adecvatã realizatã într-o perioada estimatã şi declarata de fabricant, trebuiesc îndeplinite urmãtoarele cerinţe:
3.1.5.1. Contoare de gaz clasa 1,5
3.1.5.1.1. Dupã încercarea de durabilitate diferenţa între eroarea de mãsurare şi eroarea iniţialã pentru debite în intervalul Q(t) şi Q(max) nu trebuie sa depãşeascã 2%.
3.1.5.1.2. Eroarea de mãsurare dupã încercarea de durabilitate nu trebuie sa depãşeascã dublul erorii maxime tolerate precizate la pct. 3.1.3.1.
3.1.5.2. Contoare de gaz clasa 1
3.1.5.2.1. Dupã încercarea de durabilitate diferenţa între eroarea de mãsurare şi eroarea iniţialã nu trebuie sa depãşeascã cu mai mult de o treime eroarea maxima tolerate precizate la pct. 3.1.3.1.
3.1.5.2.2. Eroarea de mãsurare dupã încercarea de durabilitate nu trebuie sa depãşeascã eroarea maxima tolerata precizatã la pct. 3.1.3.1.
3.1.6. Adecvare
3.1.6.1. Un contor alimentat de la reţeaua electrica (curent alternativ sau continuu) trebuie sa fie prevãzut cu o sursa de alimentare de avarie sau cu alte mijloace care sa asigure pãstrarea tuturor funcţiilor de mãsurare de-a lungul perioadei de defectare a sursei principale de alimentare.
3.1.6.2. O sursa de alimentare proprie a contorului trebuie sa aibã o durata de viata de cel puţin 5 ani. Dupã scurgerea a 90% din durata de viata a sursei de alimentare contorul trebuie sa afiseze un semnal de avertizare corespunzãtor.
3.1.6.3. Dispozitivul indicator trebuie sa aibã un numãr de cifre suficient de mare pentru ca volumul trecut prin contor în 8000 de ore la debitul Q(max) sa nu aducã cifrele la valoarea iniţialã.
3.1.6.4. Contorul de gaz trebuie sa poatã fi instalat astfel încât sa poatã funcţiona în orice poziţie declarata de producãtor în instrucţiunile de instalare ale acestuia.
3.1.6.5. Contorul de gaz trebuie sa aibã un element de control care sa permitã realizarea încercãrilor într-un timp rezonabil.
3.1.6.6. Contorul de gaz trebuie sa respecte eroarea maxima tolerata oricare ar fi sensul de curgere, sau numai într-un sens atunci când acesta este indicat în mod clar.
3.1.7. Unitãţi de mãsura
Cantitatea masurata trebuie sa fie afişat în metri cubi, simbol mc sau în kilograme, simbolul kg.
3.1.8. Punerea în funcţiune
3.1.8.1. În cazul aplicatiilor rezidentiale se admite ca masurarile sa fie efectuate prin utilizarea contoarelor cu clasa de exactitate 1,5 sau a contoarelor cu clasa de exactitate 1 care au un raport Q(max)/Q(min) egal sau mai mare de 150.
3.1.8.2. În cazul aplicatiilor comerciale şi/sau de mica industrie se admite ca masurarile sa fie efectuate prin utilizarea oricãrui contor de clasa de exactitate 1,5.
3.1.8.3. Distribuitorul sau persoana legal desemnatã pentru instalarea contorului trebuie sa determine condiţiile de utilizare prevãzute la punctele 3.1.1, 3.1.2 şi 3.1.3, astfel încât contorul sa fie corespunzãtor pentru mãsurarea cu exactitate a consumului prevãzut sau previzibil.
3.2. Cerinţe metrologice şi tehnice pentru dispozitive de conversie a volumului
3.2.1. Condiţii nominale de funcţionare
Producãtorul trebuie sa specifice, prin inscriptionare condiţiile nominale de funcţionare ale dispozitivului de conversie a volumului, în special:
3.2.1.1. Domeniul de debit al gazului
Valorile pentru domeniul de debit trebuie sa fi în conformitate cu domeniul de debit al contorului de gaz pentru care acesta este destinat sa funcţioneze.
3.2.1.2. Domeniul de temperatura a gazului, trebuie sa fie în conformitate cu domeniul de debit al contorului de gaz pentru care acesta este destinat sa funcţioneze.
3.2.1.3. Condiţii cu privire la gazele combustibile
Dispozitivul de conversie a volumului trebuie sa fie în conformitate cu domeniul de gaze şi presiunile de furnizare specifice contorului de gaz pentru care acesta este destinat sa funcţioneze.
3.2.1.4. Condiţii de mediu
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile de mediu climatic, mecanic şi electromagnetic în care dispozitivul de conversie a volumului sau subansamblurile sale sunt destinate sa fie utilizate, conform cerintei 2.1.3 din norma NML 001-05.
3.2.1.4.1. Condiţiile de mediu climatic
Producãtorul trebuie sa precizeze intervalul de temperatura de minimum 50°C, cu limita superioarã şi inferioarã a temperaturii preluate din tabelul 1, pct. 2.1.3.1 din norma NML 001-05 şi sa indice dacã dispozitivul de conversie a volumului este destinat utilizãrii în condiţii de umiditate cu sau fãrã condensare, precum şi dacã locul de utilizare este deschis sau închis.
3.2.1.4.2. Condiţiile de mediu mecanic
Producãtorul trebuie sa precizeze clasa de mediu mecanic M1 sau M2 în care dispozitivul de conversie a volumului este destinat sa funcţioneze.
3.2.1.4.3. Condiţiile de mediu electromagnetic
Producãtorul trebuie sa precizeze clasa de mediu electromagnetic E1 sau E2 în care dispozitivul de conversie a volumului este destinat sa funcţioneze.
3.2.1.5. Pentru alimentarea electrica: valoarea nominalã a tensiunii în curent alternativ şi/sau limitele alimentarii în curent continuu.
3.2.2. Condiţii de baza pentru valorile convertite
Producãtorul trebuie sa specifice condiţiile de baza pentru valorile convertite.
3.2.3. Eroarea maxima tolerata
3.2.3.1. Erorile maxime tolerate ale dispozitivelor de conversie a volumului sunt:
±0,5% la temperatura ambianta de 20°C ±3°C, umiditatea ambianta 60% ±15% şi valorile nominale de alimentare electrica;
±0,7% pentru dispozitivele de conversie în funcţie de temperatura în condiţiile precizate de funcţionare;
±1,0% pentru alte dispozitive de conversie în condiţiile precizate de funcţionare.
Erorile maxime tolerate ale dispozitivelor de conversie a volumului nu includ erorile maxime tolerate ale contoarelor de gaz.
3.2.3.2. Pentru verificãrile periodice şi dupã reparaţii, erorile de mãsurare nu trebuie sa depãşeascã dublul erorii maxime tolerate precizate la pct. 3.2.3.1.
3.2.4. Efecte admise ale perturbatiilor
3.2.4.1. Imunitatea electromagnetica
3.2.4.1.1. Efectul unei perturbatii electromagnetice asupra unui dispozitiv de conversie a volumului trebuie sa fie astfel încât:
- variatia rezultatului masurarii sa nu fie mai mare decât valoarea admisã a variaţiei definitã la punctul 3.2.4.1.3, sau
- indicarea rezultatului masurarii sa se facã într-o asemenea maniera încât acesta sa nu poatã fi interpretat ca un rezultat valabil, ci ca o variatie temporarã care nu poate fi interpretatã, memorata sau transmisã ca rezultat al masurarii.
3.2.4.1.2. Dupã ce este supus unei perturbatii electromagnetice, dispozitivul de conversie a volumului trebuie sa îndeplineascã simultan urmãtoarele condiţii:
- sa se repuna în funcţiune în limitele erorilor maxime tolerate;
- sa-şi pãstreze toate funcţiile de mãsurare;
- sa permitã recuperarea tuturor informaţiilor de mãsurare prezente anterior perturbatiei.
3.2.4.1.3. Valoarea admisã a variaţiei este valoarea absolutã a erorii maxime tolerate definitã la punctul 3.2.3.
3.2.5. Durabilitate
Dupã o încercare adecvatã realizatã într-o perioada estimatã şi declarata de fabricant, diferenţa între eroarea de mãsurare şi eroarea iniţialã nu trebuie sa depãşeascã 0,5%.
3.2.6. Adecvare
3.2.6.1. Un dispozitiv de conversie a volumului alimentat de la reţeaua electrica (curent alternativ sau continuu) trebuie sa fie prevãzut cu o sursa de alimentare de avarie sau cu alte mijloace care sa asigure pãstrarea tuturor funcţiilor de mãsurare de-a lungul perioadei de defectare a sursei principale de alimentare.
3.2.6.2. O sursa de alimentare proprie a dispozitivului de conversie a volumului trebuie sa aibã o durata de viata de cel puţin 5 ani. Dupã scurgerea a 90% din durata de viata a sursei de alimentare dispozitivul de conversie a volumului trebuie sa afiseze un semnal de avertizare corespunzãtor.
3.2.6.3. Un dispozitiv indicator trebuie sa aibã un numãr de cifre suficient de mare pentru ca volumul trecut prin contorul de gaz cu care acesta este destinat sa funcţioneze, în 8000 de ore la debitul Q(max) sa nu aducã cifrele la valoarea iniţialã.
3.2.6.4. Un dispozitiv electronic de conversie a volumului trebuie sa fie capabil sa detecteze funcţionarea în afarã intervalelor indicate de fabricant pentru parametrii care sunt importanti pentru exactitatea de mãsurare. În acest caz, dispozitivul de conversie trebuie sa opreascã integrarea mãrimii convertite şi sa poatã totaliza separat mãrimea convertitã în timpul în care este în afarã intervalelor de funcţionare.
3.2.6.5. Un dispozitiv de conversie electronic trebuie sa fie capabil sa afiseze toate datele necesare pentru mãsurarea fãrã echipamente suplimentare.
3.2.7. Unitãţi de mãsura
Cantitatea masurata trebuie sa fie afişat în metri cubi, simbol mc sau în kilograme, simbolul kg.
3.2.8. Punerea în funcţiune
3.2.8.1. Distribuitorul sau persoana legal desemnatã pentru instalarea dispozitivului de conversie a volumului trebuie sa determine condiţiile de utilizare prevãzute la punctele 3.2.1, 3.2.2 şi 3.2.3, astfel încât dispozitivul de conversie a volumului sa fie corespunzãtor pentru mãsurarea cu exactitate a consumului prevãzut sau previzibil.
4. Atestarea legalitãţii
4.1. Atestarea legalitãţii unui contor de gaz sau al unui dispozitiv de conversie a volumului se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestora cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile, prevãzute în tabelul 3, pentru contoarele de gaz, respectiv tabelul 4 pentru dispozitivele de conversie a volumului.
4.2. Atestarea legalitãţii se realizeazã prin aplicarea marcajelor metrologice şi eliberarea unor documente specifice (certificate de aprobare de model, buletine de verificare).

Tabelul 3

Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile contoarelor de gaz


┌────┬────────────────────────┬────────────────────┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinţe │ ├────────┬──────────────────┤
│crt.│ metrologice şi tehnice │ Punctul din norma │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │iniţialã│periodicã│
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ │ 3.1.6/NML 004-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Protecţie impotriva │ 2.8/NML 001-05│ X │ X │ X │
│ │interventiilor │ │ │ │ │
│ │neautorizate şi a │ │ │ │ │
│ │degradãrii informatiei │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Informaţii furnizate de │ 2.9/NML 001-05│ X │ X │ X │
│ │mijlocul de mãsurare şi │ 3.1.1/NML 004-05│ │ │ │
│ │informaţii insotitoare │ 3.1.2/NML 004-05│ │ │ │
│ │ │ 3.1.4/NML 004-05│ │ │ │
│ │ │ 3.1.8/NML 004-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05│ X │ │ │
│ │masurarii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Posibilitatea evaluãrii │ 2.12/NML 001-05│ X │ │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 6 │Erori în condiţii │ 3.1.3/NML 004-05│ X │ X │ X │
│ │nominale de funcţionare,│ │ │ │ │
│ │fãrã perturbatii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 7 │Efectul condiţiilor de │3.1.1.4.1/NML 004-05│ X*1) │ │ │
│ │mediu climatic │ 2.1.3.1/NML 001-05│ │ │ │
│ │ │ 2.1.4.2/NML 001-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 8 │Efectul condiţiilor de │3.1.1.4.2/NML 004-05│ X*1) │ │ │
│ │mediu mecanic │ 2.1.3.2/NML 001-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 9 │Efectul condiţiilor de │3.1.1.4.3/NML 004-05│ X*1) │ │ │
│ │mediu electromagnetic │ 2.1.3.3/NML 001-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 10 │Efectul perturbarii │ 3.1.4.2/NML 004-05│ X │ │ │
│ │curgerii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 11 │Alimentare electrica │ 3.1.1.5/NML 004-05│ X*1) │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 12 │Durabilitate │ 2.5/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ │ 3.1.5/NML 004-05│ │ │ │
└────┴────────────────────────┴────────────────────┴────────┴────────┴────────-┘



*1) Evaluarile se efectueazã numai la contoarele echipate cu dispozitive electrice sau electronice

Tabelul 4

Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile dispozitivelor de conversie a volumului


┌────┬────────────────────────┬────────────────────┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinţe │ ├────────┬──────────────────┤
│crt.│ metrologice şi tehnice │ Punctul din norma │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │iniţialã│periodicã│
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ │ 3.2.6/NML 004-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Protecţie impotriva │ 2.8/NML 001-05│ X │ X │ X │
│ │interventiilor │ │ │ │ │
│ │neautorizate şi a │ │ │ │ │
│ │degradãrii informatiei │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Informaţii furnizate de │ 2.9/NML 001-05│ X │ X │ X │
│ │mijlocul de mãsurare şi │ 3.2.1/NML 004-05│ │ │ │
│ │informaţii insotitoare │ 3.2.2/NML 004-05│ │ │ │
│ │ │ 3.2.4/NML 004-05│ │ │ │
│ │ │ 3.2.8/NML 004-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05│ X │ │ │
│ │masurarii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Posibilitatea evaluãrii │ 2.12/NML 001-05│ X │ │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 6 │Erori în condiţii │ 3.2.3/NML 004-05│ X │ X │ X │
│ │nominale de funcţionare,│ │ │ │ │
│ │fãrã perturbatii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 7 │Efectul condiţiilor de │3.2.1.4.1/NML 004-05│ X │ │ │
│ │mediu climatic │ 2.1.3.1/NML 001-05│ │ │ │
│ │ │ 2.1.4.2/NML 001-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 8 │Efectul condiţiilor de │3.2.1.4.2/NML 004-05│ X │ │ │
│ │mediu mecanic │ 2.1.3.2/NML 001-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 9 │Efectul condiţiilor de │3.2.1.4.3/NML 004-05│ X │ │ │
│ │mediu electromagnetic │ 2.1.3.3/NML 001-05│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 10 │Alimentare electrica │ 3.2.1.5/NML 004-05│ X │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 11 │Durabilitate │ 2.5/NML 001-05│ X │ │ │
│ │ │ 3.2.5/NML 004-05│ │ │ │
└────┴────────────────────────┴────────────────────┴────────┴────────┴────────-┘

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016