Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 104 din 2 martie 2009  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 104 din 2 martie 2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului finantelor publice nr. 1.272/26.503/2005

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 30 martie 2009

Având în vedere Referatul de aprobare nr. 430 din 11 februarie 2009 întocmit de Agenţia Domeniilor Statului,
în temeiul <>art. 18 din titlul XI "Renta viagerã agricolã" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>art. 7 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi al <>art. 10 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale şi ministrul finanţelor publice emit urmãtorul ordin:

ART. I
Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI "Renta viagerã agricolã" din <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.272/26.503/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.178 din 27 decembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 4, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Beneficiazã de rentã viagerã agricolã persoana fizicã care are vârsta de peste 62 de ani şi care deţine în proprietate pânã la 10 ha teren cu destinaţie agricolã situat în extravilan, care înstrãineazã prin acte între vii sau arendeazã terenurile cu destinaţie agricolã ori încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor <>art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã intrarea în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
2. La articolul 4, alineatul (1^1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(1^1) Beneficiazã de rentã viagerã agricolã şi persoana pensionatã pe caz de boalã, gradele I şi II, care, chiar dacã nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îşi dovedeşte incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertizã medicalã, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepţia celei ce aparţine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemneazã "nerevizuibil", şi care înstrãineazã prin acte între vii, arendeazã terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor <>art. 4 alin. (1^3) din Legea nr. 1/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã intrarea în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
3. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Persoanele care solicitã renta viagerã agricolã pot sã depunã personal ori prin mandatar la orice birou judeţean o cerere, conform anexei nr. 1, însoţitã de urmãtoarele documente: a) copie de pe actul de identitate al solicitantului;
b) copie de pe actul de înstrãinare autentificat sau, dupã caz, de pe titlul de proprietate al arendatorului şi de pe contractul de arendare încheiat cu respectarea prevederilor <>Legii arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau copie de pe acordul încheiat cu investitorul, înregistrat la comisia judeţeanã de fond funciar.
c) copie de pe decizia de la comisia de expertizã medicalã - pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boalã."
4. La articolul 5, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Solicitanţii vor prezenta la birourile judeţene documentele menţionate la alin. (1) lit. a), b) şi c), în original, pe baza cãrora funcţionarii birourilor judeţene vor certifica copiile depuse. Dupã certificare, originalele vor fi restituite solicitanţilor."
5. La articolul 5, alineatul (4) se abrogã.
6. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - În termen de maximum 30 de zile, Oficiul naţional propune spre aprobare documentaţia primitã de la birourile judeţene, urmând ca dupã soluţionare sã comunice solicitantului şi birourilor judeţene dacã dosarul a fost aprobat, emiţând totodatã şi carnetul de rentier, dacã trebuie completat sau dacã a fost respins."
7. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Pentru a intra în posesia rentei cuvenite, pânã la data de 30 iunie a fiecãrui an, rentierii se vor prezenta personal ori prin mandatar la orice birou judeţean de rentã viagerã agricolã în vederea vizãrii carnetelor de rentier agricol, în baza cãrora Agenţia Domeniilor Statului va plãti renta viagerã agricolã.
(2) La vizarea carnetelor, rentierii se vor prezenta la orice birou judeţean cu actul de identitate în original şi vor depune urmãtoarele declaraţii:
a) o declaraţie pe propria rãspundere privind situaţia contractelor de arendare, conform anexei nr. 3, precizând dacã acestea au fost în vigoare la sfârşitul anului pentru care se acordã renta (în cazul arendãrii);
b) o declaraţie pe propria rãspundere potrivit cãreia, de la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 247/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în continuare nu a deţinut în proprietate terenuri agricole extravilane care, cumulate în timp, sã depãşeascã suprafaţa de 10 ha, conform anexei nr. 4."
8. La articolul 11, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Prin grija Oficiului naţional se vor emite carnetele de rentier agricol, având urmãtoarele elemente:
1. dimensiune: 13 x 10 cm;
2. coperte tari de culoare portocalie pe care este inscripţionatã cu negru menţiunea "Carnet de rentier agricol";
3. coperta interioarã va conţine: - antet - Oficiul Naţional de Rentã Viagerã Agricolã;
- stema ţãrii, plasatã central;
4. prima paginã va conţine:
- numele şi prenumele rentierului, cu datele de identificare ale acestuia;
- suprafaţa înstrãinatã sau arendatã."
9. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Renta viagerã agricolã este personalã şi netransmisibilã şi se poate încasa doar de titularul carnetului de rentier agricol sau de mandatarul sãu cu procurã specialã autentificatã ori de cãtre moştenitorul rentierului (în cazul decesului acestuia).
(2) Dupã decesul rentierului, moştenitorii vor încasa renta datoratã pânã la data de 31 august a anului urmãtor celui pentru care aceasta este datoratã, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor, a certificatului de deces în original, precum şi a carnetului de rentier agricol al defunctului.
(3) Pentru persoanele pentru care s-a efectuat plata pânã la data de 31 august, însã acestea nu au intrat în posesia rentei, procedura de platã se poate relua şi dupã acest termen, inclusiv în caz de deces, cãtre moştenitorii acestora."
10. Articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice."
11. Anexa nr. 1 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1.
12. Dupã anexa nr. 3 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 4, având conţinutul prevãzut în anexa nr. 2.
ART. II
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sîrbu

Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Pogea

ANEXA 1
(Anexa nr. 1 la normele metodologice)

CERERE


Subsemnatul(a), ................, domiciliat(ã) în localitatea ...........,
str. ...................... nr. ...., bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ....,
judeţul/sectorul ..........., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria .... nr.
............., eliberat/eliberatã de .................., nãscut(ã) la data de
.............., CNP ..................., având vârsta de .... ani, solicit
acordarea rentei viagere agricole, în conformitate cu prevederile titlului XI
"Renta viagerã agricolã" din <>Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile
proprietãţii şi justiţiei, precum şi unele mãsuri adiacente, cu modificãrile
şi completãrile ulterioare.
Deţin/am deţinut în proprietate suprafaţa agricolã de ............ ha, din
care:
- suprafaţa vândutã: ............. ha;
- suprafaţa arendatã: ............. ha.
Terenul pentru care solicit rentã viagerã agricolã a fost dobândit
prin .... .
Anexez:
- copie de pe actul de identitate;
- copie de pe actul de înstrãinare/copie de pe contractul de arendã;
- copie de pe acordul încheiat cu investitorul;
- copie de pe titlul de proprietate al arendatorului/extras de carte
funciarã;
- copie de pe decizia de la comisia de expertizã medicalã (pentru
solicitanţii pensionaţi pe caz de boalã);
- declaraţie pe propria rãspundere din care rezultã faptul cã, începând cu
data intrãrii în vigoare a titlului XI "Renta viagerã agricolã" din Legea nr.
247/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu am avut în
proprietate, cumulate în timp, suprafeţe de teren agricol extravilan mai mari
de 10 ha.

Data Semnãtura
................ ................

Biroului Judeţean de Rentã Viagerã Agricolã ......................




ANEXA 2
(Anexa nr. 4 la normele metodologice)

DECLARAŢIE


Subsemnatul(a), .............., domiciliat(ã) în localitatea .............,
str. ................. nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/
sectorul ........, posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria .... nr. .........,
eliberat/eliberatã de ................, nãscut(ã) la data de ...............,
CNP .................., având Carnetul de rentier nr. ............, cunoscând
consecinţele falsului în declaraţii prevãzute la art. 292 din Codul penal,
declar pe propria rãspundere cã, de la data intrãrii în vigoare a Legii nr.
247/2005 privind reforma în domeniile proprietãţii şi justiţiei, precum şi
unele mãsuri adiacente, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în
continuare nu am deţinut în proprietate terenuri agricole extravilane care,
cumulate în timp, sã depãşeascã suprafaţa de 10 ha.

Data Semnãtura
................ ................



----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016