Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 103 din 6 noiembrie 1998  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare si procedura de autorizare sanitara veterinara de functionare a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar si privind aprobarea efectuarii de activitati de export cu  produse de origine animala si cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 103 din 6 noiembrie 1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare si procedura de autorizare sanitara veterinara de functionare a unitatilor supuse controlului sanitar veterinar si privind aprobarea efectuarii de activitati de export cu produse de origine animala si cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 499 din 23 decembrie 1998


Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
în temeiul art. 30 şi al <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 2 pct. 28 din Hotãrârea Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, cu modificãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:

1. - Se aproba Norma sanitarã veterinara privind condiţiile sanitare veterinare şi procedura de autorizare sanitarã veterinara de funcţionare a unitãţilor supuse controlului sanitar veterinar şi privind aprobarea efectuãrii de activitãţi de export cu produse de origine animala şi cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
2. - Agenţia nationala sanitarã veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei va lua mãsuri de instruire a personalului direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în vederea aplicãrii prevederilor prezentului ordin.
3. - Agenţia nationala sanitarã veterinara şi direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
4. - Agenţia nationala sanitarã veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
5. La data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentului ordin se abroga orice dispoziţii contrare cu privire la emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare a unitãţilor supuse controlului sanitar veterinar şi la aprobarea efectuãrii de activitãţi de export cu produse de origine animala şi cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar.
6. Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicãrii lui.


Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Dinu Gavrilescu



ANEXA 1

NORMA SANITARĂ VETERINARA
privind condiţiile sanitare veterinare şi procedura de autorizare sanitarã veterinara de funcţionare a unitãţilor supuse controlului sanitar veterinar şi privind aprobarea efectuãrii de activitãţi de export cu produse de origine animala şi cu alte produse supuse controlului sanitar veterinar

I. Definiţii

ART. 1
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:
1. Administraţia veterinara centrala - serviciul veterinar central - Agenţia nationala sanitarã veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, care are competenta asupra teritoriului tarii în domeniul sanitar veterinar, notifica bolile animalelor, asigura, monitorizeazã şi controleazã punerea în aplicare a normelor şi mãsurilor sanitare veterinare;
2. autoritate sanitarã veterinara de stat - serviciul veterinar de stat direct responsabil de aplicarea mãsurilor zoo-sanitare;
3. autorizaţie sanitarã veterinara de funcţionare - documentul oficial emis de autoritatea veterinara de stat, în baza cãruia pot funcţiona unitãţile supuse controlului sanitar veterinar;
4. unitãţi supuse controlului sanitar veterinar - unitãţile care produc, prelucreaza, depoziteaza, transporta şi valorifica produse de origine animala, precum şi unitãţile care asigura fluxul tehnologic pentru creşterea, producţia şi reproductia animalelor, pestilor, albinelor şi viermilor de mãtase, unitãţi care produc, depoziteaza şi comercializeazã produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar, unitãţi care produc, depoziteaza, comercializeazã nutreturi combinate, unitãţi care asigura asistenta veterinara, laboratoare veterinare.

II. Autorizarea sanitarã veterinara de funcţionare

ART. 2
Unitãţile supuse controlului sanitar veterinar pot funcţiona numai dacã sunt autorizate de autoritatea sanitarã veterinara de stat.
ART. 3
Conducerile unitãţilor supuse controlului sanitar veterinar au obligaţia de a solicita autoritãţii sanitare veterinare de stat emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru obiectivele proprii la înfiinţarea acestora, precizând fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.
Pentru orice modificãri ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizãri, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate se impune solicitarea emiterii unei noi autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare.
ART. 4
În vederea obţinerii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, unitãţile supuse controlului sanitar veterinar depun la direcţiile sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, dosarul pentru autorizare care cuprinde:
- cerere-tip, model prevãzut în anexa nr. I la prezenta norma sanitarã veterinara;
- copii de pe urmãtoarele documente: certificatul de înmatriculare, codul fiscal, actul constitutiv, actul de proprietate sau contractul de închiriere pentru spaţiu, schita tehnica a unitãţii cu indicarea fluxului tehnologic, contractul de munca sau de colaborare cu un medic veterinar autorizat în condiţiile legii;
- memoriul tehnic justificativ.
La depunerea dosarului în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, solicitantul va prezenta şi originalul documentelor agentului economic pentru conformitatea copiilor cu originalul.
ART. 5
Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, prin serviciul de specialitate, verifica legalitatea documentaţiei depuse şi o trimite în termen de 5 zile medicului veterinar de stat competent în a cãrui raza de activitate se afla unitatea.
ART. 6
Medicul veterinar de stat competent teritorial verifica unitatea în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la:
- amplasarea obiectivului, vecinãtãţi, noxe;
- caracteristicile constructive: materiale de construcţii, sisteme de aprovizionare cu apa, canalizare, staţii de epurare;
- condiţiile de microclimat: ventilaţie, temperatura, umiditate, luminozitate şi altele asemenea;
- fluxul tehnologic: dotarea tehnica cu utilaje, circulaţia materiilor prime şi a produselor finite, spaţii pentru produse comestibile şi necomestibile, spaţii pentru Venena şi Separanda, în conformitate cu Farmacopeea Romana;
- capacitatile de producţie, depozitare, conservare şi de desfacere a produselor finite şi asigurarea lantului frigorific;
- dotarea cu aparatura de mãsura, control şi cu sisteme de înregistrare a temperaturii, umiditatii etc.;
- funcţionarea filtrelor şi a grupurilor sanitare;
- spaţiile pentru depozitarea ambalajelor şi containerelor pentru depozitarea produselor sechestrate sau confiscate, spaţiile pentru substantele toxice în cazul produselor farmaceutice cu acest regim;
- sistemele de evacuare a produselor confiscate, deşeurilor, ambalajelor şi a altor materiale nefolosibile;
- dotarea cu echipamente şi cu materiale pentru dezinfecţie, combaterea insectelor şi a rozatoarelor în spaţiile din incinta şi din afarã unitãţii;
- starea tehnica şi igienica a mijloacelor de transport destinate circulaţiei produselor de origine animala, a animalelor, produselor de uz veterinar, asigurarea lantului frigorific, amenajarea spaţiilor pentru spãlat şi dezinfecţie;
- organizarea şi funcţionarea laboratorului uzinal, dotarea şi încadrarea cu personal, atestarea acestuia;
- elaborarea şi aplicarea programelor în conformitate cu Procedurile operationale standard de sanitatie (SSOP) şi Analiza riscului şi punctele critice de control (HACCP) în unitãţi şi a regulilor de buna practica de fabricaţie (GMP) la producãtorii de produse farmaceutice veterinare şi de alte produse de uz veterinar;
- asigurarea permanenta a asistenţei sanitare veterinare în unitate;
- încadrarea cu personal cu pregãtire adecvatã activitãţii care urmeazã a fi desfasurata şi corespunzãtor din punct de vedere al stãrii de sãnãtate etc.
ART. 7
Medicul de stat competent teritorial, pe baza rezultatului verificãrii unitãţii, întocmeşte referatul tehnic conform modelului prezentat în anexa nr. II, în care propune, dupã caz, autorizarea sau neautorizarea acesteia.
Referatul tehnic se înainteazã la secretariatul Direcţiei sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în termen de 15 zile de la primirea documentaţiei.
Referatul tehnic prin care se propune neautorizarea va fi motivat, indicând acele condiţii pe care unitatea supusã autorizãrii nu le îndeplineşte.
ART. 8
Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, prin Serviciul de igiena şi sãnãtate publica şi/sau Serviciul antiepizootic şi de asistenta sanitarã veterinara, în raport cu natura unitãţii, analizeazã referatul tehnic transmis de medicul veterinar de stat competent teritorial şi, în funcţie de complexitatea activitãţii pentru care s-a solicitat autorizarea, verifica în teritoriu condiţiile sanitare veterinare.
Inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului de igiena şi sãnãtate publica, respectiv al Serviciului antiepizootic şi de asistenta sanitarã veterinara care a verificat referatul tehnic şi, dupã caz, obiectivul pentru care se solicita autorizarea completeazã autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare în trei exemplare, conform modelului prezentat în anexa nr. III. Tipurile de unitãţi şi de activitãţi pentru care se emit autorizaţiile sanitare veterinare de funcţionare sunt prevãzute în anexa nr. IV.
Al treilea exemplar al autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare se contrasemneazã de inspectorul de specialitate care l-a întocmit şi, în funcţie de natura unitãţii, şi de şeful Serviciului de igiena şi sãnãtate publica şi de şeful Serviciului antiepizootic şi asistenta sanitarã veterinara, dupã caz.
Directorul Direcţiei sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti semneazã autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare care se înmâneazã solicitantului sub semnatura, numai dupã ce acesta face dovada ca a achitat contravaloarea tarifului de avizare, stabilit prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
ART. 9
În situaţia în care se constata ca unitatea care a solicitat autorizarea nu îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, pe baza referatului tehnic întocmit de medicul veterinar de stat competent teritorial, comunica în scris solicitantului, în termen de 30 de zile, motivele pentru care unitatea respectiva nu poate fi autorizata.
ART. 10
Autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare se avizeazã anual sau o data la 2 ani, potrivit obiectului de activitate, conform specificatiilor cuprinse în anexa nr. V, percepandu-se o taxa de jumãtate din tariful stabilit pentru autorizare prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
ART. 11
În situaţia în care unitatea nu mai îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru care a fost autorizata, Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti retrage autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare prin emiterea Ordonanţei privind interzicerea functionarii unitãţilor supuse controlului sanitar veterinar, conform modelului prezentat în anexa nr. VI.
Ordonanta privind interzicerea functionarii unei unitãţi se emite pe baza referatului tehnic întocmit de cãtre medicul veterinar de stat competent teritorial.
Ordonanta privind interzicerea functionarii unei unitãţi se întocmeşte în trei exemplare de inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului de igiena şi sãnãtate publica şi/sau al Serviciului antiepizootic şi de asistenta sanitarã veterinara şi, dupã caz, de inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului de poliţie sanitarã veterinara, care contrasemneazã ultimul exemplar.
ART. 12
Administraţia veterinara centrala emite autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare pentru:
- institute de cercetare, creştere şi reproducţie zootehnica, unitãţi de selecţie şi hibridare a animalelor;
- fabrici de medicamente, produse biologice şi alte produse de uz veterinar;
- fabrici de premixuri şi aditivi furajeri;
- laboratoare sanitare veterinare centrale.
ART. 13
Laboratorul Central Sanitar Veterinar de Diagnostic din subordinea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei emite autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare pentru unitãţile care executa operaţiuni de dezinfecţie la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.
ART. 14
Laboratorul Central Sanitar Veterinar de Diagnostic, Laboratorul Central pentru Controlul Alimentelor de Origine Animala şi Laboratorul Central de Control ┐tiintific al Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar emit autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare pentru Laboratorul sanitar veterinar de stat din cadrul direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
ART. 15
Eliberarea autorizaţiilor sanitare veterinare de funcţionare se face cu respectarea prevederilor normelor sanitare veterinare în vigoare şi a celor stabilite prin convenţii, acorduri şi alte reglementãri internaţionale.
ART. 16
În termen de un an de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei norme sanitare veterinare, autorizaţiile sanitare veterinare de funcţionare emise anterior intrãrii în vigoare a prezentului ordin îşi pierd valabilitatea.
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti au obligaţia ca în termenul de un an prevãzut la alin. 1 sa verifice condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a unitãţilor respective şi sa emita autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 17
Tarifele privind emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru unitãţile supuse controlului sanitar veterinar se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.

III. Aprobare pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala

ART. 18
Unitãţile care au activitate de export cu produse de origine animala vor solicita în scris Administraţiei veterinare centrale aprobare pentru efectuarea acestor activitãţi.
În vederea obţinerii aprobãrii pentru efectuarea activitãţilor de export cu produse de origine animala, unitatea depune la Administraţia veterinara centrala dosarul care va cuprinde urmãtoarele:
- cererea în care se precizeazã activitatea pentru care se solicita aprobarea şi relaţia de export, vizata de Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti;
- copii de pe urmãtoarele documente: certificatul de înmatriculare, codul fiscal, actul constitutiv, actul de proprietate sau contractul de închiriere pentru spaţiu, proiectul de amplasare, construcţie şi dotare al unitãţii pentru care se solicita autorizarea;
- memoriul tehnic justificativ.
La depunerea documentaţiei în vederea obţinerii aprobãrii pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala, solicitantul va prezenta şi originalul documentelor de mai sus pentru conformitatea copiilor cu originalul.
ART. 19
Aprobarea pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala se face în baza evaluãrii condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unitãţilor, în conformitate cu normele sanitare veterinare în vigoare, cu prevederile convenţiilor şi acordurilor privind colaborarea în domeniul sanitar veterinar şi cu alte reglementãri internaţionale.
Administraţia veterinara centrala din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei analizeazã legalitatea documentaţiei şi verifica modul în care unitatea de producţie are asigurate condiţiile sanitare veterinare.
În baza rezultatului verificãrii, inspectorul de specialitate din cadrul Administraţiei veterinare centrale întocmeşte referatul tehnic cu propunerea de aprobare a efectuãrii de activitãţi de export cu produse de origine animala a unitãţii respective, pe care îl prezintã conducerii acesteia.
Unitãţile care nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare nu sunt aprobate pentru efectuarea de activitãţi de export. Inspectorul de specialitate din cadrul Administraţiei veterinare centrale menţioneazã în referatul tehnic motivele justificative.
Pentru unitãţile care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru export Administraţia veterinara centrala stabileşte numãrul sub care unitatea poate efectua aceasta activitate şi o înscrie în lista cuprinzând unitãţile aprobate pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala.
Administraţia veterinara centrala comunica Direcţiei sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi solicitantului numãrul sub care unitatea poate efectua activitãţi de export cu produse de origine animala, activitatea şi relaţia pentru care a fost aprobatã.
Administraţia veterinara centrala întocmeşte, ori de câte ori situaţia o impune, lista cuprinzând unitãţile aprobate pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala, pe care o transmite direcţiilor sanitare veterinare, inspectoratelor de poliţie sanitarã veterinara de frontiera, Comisiei Europene, administraţiilor veterinare centrale ale ţãrilor importatoare şi altor factori interesaţi.
ART. 20
Exportul produselor de origine animala se poate efectua numai din unitãţi care au fost aprobate pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala, înscrise în lista oficialã întocmitã de cãtre Administraţia veterinara centrala.
ART. 21
Asistenta sanitarã veterinara în unitãţile aprobate pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala se asigura prin formaţii sanitare veterinare abilitate, încadrate de unitate cu personal de specialitate în conformitate cu prevederile legale.
Controlul sanitar veterinar al unitãţilor aprobate pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala se asigura de medicul veterinar de stat.
ART. 22
Îndrumarea tehnica şi verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unitãţilor aprobate pentru efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala se fac lunar de cãtre direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de Administraţia veterinara centrala, atunci când situaţia o impune.
Direcţia sanitarã veterinara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, are obligaţia sa notifice Administraţiei veterinare centrale orice situaţie necorespunzãtoare aparuta în unitãţile aprobate sa efectueze activitãţi de export cu produse de origine animala.
ART. 23
În cazul în care inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, constata ca unitatea care a fost aprobatã pentru efectuarea unor activitãţi de export cu produse de origine animala nu mai îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, întocmesc referatul tehnic în acest sens. În baza acestuia, directorul Direcţiei sanitare veterinare propune Administraţiei veterinare centrale retragerea aprobãrii privind efectuarea activitãţii de export, eliminarea unitãţii din lista cuprinzând unitãţile aprobate pentru efectuarea activitãţilor de export cu produse de origine animala şi comunicarea acestei situaţii factorilor interesaţi.
Decizia de retragere a aprobãrii pentru efectuarea unor activitãţi de export cu produse de origine animala se ia în baza referatului întocmit de directorul direcţiei de specialitate din cadrul Administraţiei veterinare centrale, contrasemnat de şeful de serviciu.
Decizia de retragere a aprobãrii pentru efectuarea unor activitãţi de export cu produse de origine animala, luatã de Administraţia veterinara centrala, se comunica Direcţiei sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, unitãţii cãreia i s-a interzis efectuarea unor astfel de activitãţi, Inspectoratului de poliţie sanitarã veterinara de frontiera, Administraţiei veterinare centrale din ţãrile importatoare şi altor factori interesaţi.
ART. 24
Unitãţile cãrora li s-a retras aprobarea privind efectuarea de activitãţi de export cu produse de origine animala pot solicita, în scris, Administraţiei veterinare centrale reluarea activitãţii pentru export, numai dupã remedierea deficienţelor şi dupã asigurarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare conform prevederilor legale, confirmate printr-o nota întocmitã de inspectorul de specialitate din Administraţia veterinara centrala şi de Direcţia sanitarã veterinara judeteana sau a municipiului Bucureşti.

ANEXA 1



Agentul economic .....................
Sediul ...............................
Nr. telefon ......... fax ............
Nr. ................. data ...........


Cãtre
Direcţia sanitarã veterinara
............................
Subsemnatul ...................., în calitate de .........................., la ................................, din localitatea ........................,
(denumirea agentului economic)
str. ............... nr. ......., judeţul ..........., în baza documentaţiei
tehnice pe care o anexez, va rog sa binevoiti a-mi elibera autorizaţia sanitarã
veterinara de funcţionare pentru unitatea ......................, cu urmãtoarele
activitãţi: ....................................................... .


Reprezentantul legal
al agentului economic
........................
(semnatura şi ştampila)




ANEXA 2



DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARA
............................
Circumscripţia sanitarã veterinara
.................
Nr. ........... din ..............


REFERAT TEHNIC
pentru acordarea/neacordarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare a unitãţilor supuse controlului sanitar veterinar

Subsemnatul ....................., medic veterinar de stat la Circumscripţia
sanitarã veterinara ................., având în vedere documentaţia înregistratã
la Direcţia sanitarã veterinara .............. sub nr. ........... din .... data
de ............. şi transmisã Circumscripţiei sanitare veterinare ..............
la data de ............., cu nr. ..............., privind solicitarea emiterii
autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare pentru unitatea ................
din ...........................................................................,
(localitatea, strada şi numãrul)
în conformitate cu prevederile <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republi-
câtã, cu modificãrile ulterioare, am verificat unitatea, constatând urmãtoarele:

1. Clãdiri şi local în funcţiune:
- nr. clãdiri ..............................
- nr. încãperi/suprafata ...................

2. Caracteristici constructive:
- materiale de construcţie: pavimente, pereţi, plafoane ...................
- sisteme de aprovizionare cu apa rece şi calda ...........................
- canalizare ..............................................................
- staţii de epurare .......................................................

3. Condiţii de microclimat:
- ventilaţie ..............................................................
- temperatura .............................................................
- umiditate ...............................................................
- luminozitate ............................................................
- dotarea cu aparatura de mãsura şi control, sisteme de înregistrare a
temperaturii, umiditatii etc. ...........................................
- condiţii de depozitare şi de transport, care sa asigure conservarea
produselor biologice de uz veterinar

4. Fluxul tehnologic:
- dotarea cu utilaje ......................................................
- dotarea cu ustensile ....................................................
- circulaţia materiilor prime şi a produselor finite ......................
- ambalaje, circuitul acestora ............................................
- sisteme de evacuare din incinta a produselor confiscate, a deşeurilor
etc. ....................................................................

5. Capacitãţi în funcţiune:
- de producţie (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)
- de depozitare (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.),
din care:
* pentru materii prime (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi
etc.);
* pentru semifabricate (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi,doze/zi
etc.);
* pentru produse finite (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi
etc.);
* pentru materii prime, produse sechestrate (unitatea de mãsura/timp:
tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
* pentru deşeuri tehnologice (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi,
doze/zi etc.);

6. Dotarea cu materiale şi mijloace pentru dezinfecţie, combaterea
insectelor şi rozatoarelor:
........................................................................

7. Asigurarea ustensilelor şi materialelor pentru igiena personalului:
- spalatoare pentru mani ..................................................
- sterilizatoare pentru cutite ............................................
- sapun lichid, substanţe dezinfectante, prosop din hârtie etc. ...........

8. Grupuri sanitare:
- nr. cabine ..............................
- dotare ..................................

9. Vestiare:
- nr. vestiare ............................
- nr. încãperi vestiar ....................
- dotare ..................................

10. Personal muncitor încadrat:
- nr. total muncitori .....................
- nr. total muncitori/schimb ..............
- echipa de igienizare/nr. muncitori ......

11. Organizare, funcţionare, încadrare laborator uzinal:
- nr. spaţii ........................................
- nr. secţii (profil) ...............................
- dotare/secţie .....................................
- nr. personal ........... specialitatea ............

12. Elaborarea şi aplicarea programelor în conformitate cu Procedurile
operationale standard de sanitatie (SSOP) şi Analiza riscului şi
punctele critice de control în unitãţi (HACCP) şi cu Regulile de buna
practica de fabricaţie (GMP), în cazul producãtorilor de medicamente şi
de alte produse de uz veterinar:
- program .................................
- responsabil cu aplicarea ................

13. Asistenta sanitarã veterinara:
- abilitata .............. nr. ..........., pregãtire ...........
- de stat ................ nr. ..........., pregãtire ...........

14. Amplasare, noxe, vecinãtãţi:
- distanţe fata de perimetrele locuibile ........................
- surse poluante în vecinãtate ..................................

15. Autorizaţii de funcţionare emise de alte organe abilitate:
................................................................

16. Alte aspecte:
................................................................
................................................................

17. Concluzii:
................................................................
................................................................

18. Fata de cele constatate se propune:
................................................................
................................................................
................................................................


Medic veterinar, Reprezentantul legal
al agentului economic,
.............................. ...............................
(semnatura, parafa şi ştampila) (semnatura şi ştampila)



ANEXA 3




MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA
Direcţia sanitarã veterinara
...................................

AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE
Nr. .......... din .............

Directorul Direcţiei sanitare veterinare ...................., având în vedere
cererea şi documentaţia înregistrate la nr. ......... din ........ ale .........
din ............................................................................
(localitatea, strada, numãrul şi sectorul/judeţul)
în baza referatului tehnic întocmit de dr. ................. cu nr. ..........
de la Circumscripţia sanitarã veterinara ...........................,
în temeiul prevederilor <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, cu
modificãrile ulterioare, şi al normelor şi mãsurilor sanitare veterinare în
vigoare,

DISPUNE:
AUTORIZAREA SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE

a unitãţii ..................................................................
...............................................................................
din localitatea ............................, str. ............... nr. .......,
sectorul ......., codul ........, judeţul ............., pentru urmãtoarele
activitãţi:
* codul, denumirea
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentei autorizaţii, schimbarea profilului sau efectuarea altor activitãţi atrage, dupã caz, ridicarea temporarã sau definitiva a autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, precum şi sancţionarea contravenţionalã sau penalã conform <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.

Director,
........................
(semnatura şi ştampila)


| | | | | | |
| VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT | VIZAT |
| anul 1999 | anul 2000 | anul 2001 | anul 2002 | anul 2003 | anul 2004 |
| | | | | | |
------------------------------------------------------------------------------



ANEXA 4

A . UNITĂŢI SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR PENTRU CARE SE EMIT
AUTORIZAŢII SANITARE VETERINARE DE FUNCŢIONARE

I. Unitãţi de creştere, producţie, reproducţie şi comer-cializare a animalelor

1. Ferma de animale - unitate organizatã pentru creştere, producţie, reproducţie, livrare şi valorificare a animalelor:
1.1. Ferma zootehnica de elita - unitate organizatã pentru creşterea animalelor în rasa curata sau prin hibridare, în care o parte din efectivul matca este supus controlului oficial al producţiei.
1.2. Genoteca de animale - unitate zootehnica specializatã în care sunt afluite şi sunt prezente rase, populaţii, linii de animale cu efective reduse numeric şi/sau în risc de dispariţie, aparţinând diferitelor specii.
1.3. Herghelie - unitate zootehnica de creştere pentru armasari şi iepe de reproducţie din una sau mai mulle rase.
1.4. Stupina - unitate care deţine un numãr minim de 5 familii de albine, produsele apicole obţinute fiind destinate consumului familial şi/sau valorificãrii pe piata.
2. Ferma de carantina - clãdire sau ansamblu de clãdiri, spaţii unde animalele pentru export sunt izolate în scopul observarii lor pe o perioada în care se efectueazã unele acţiuni sanitare veterinare pentru asigurarea siguranţei stãrii de sãnãtate a acestora şi preîntâmpinarea introducerii de boli transmisibile în efectivele de animale.
3. Statie de incubatie - unitate unde sunt asigurate condiţiile de desfãşurare a procesului de incubatie artificiala a oualor obţinute de la diferite specii de pãsãri, hibride sau crescute în rasa pura, şi de unde se livreaza pui şi boboci de o zi.
4. Expoziţie de animale şi gradina zoologica - spaţiu liber şi amenajat, cu caracter permanent sau sezonier, în care sunt afluite şi ingrijite în scop ştiinţific, instructiv diverse animale pentru a fi expuse publicului.
5. Menajerie - locul special amenajat în care sunt expuse publicului animale domestice şi sãlbatice.
6. Unitãţi - obiective specializate în activitatea de reproducţie şi selecţie a animalelor - instituţii de cercetare, laboratoare de producţie de material seminal, ovule, embrioni, oua embrionate, larve de albine şi altele, puncte de insamantari artificiale, centre de monta şi alte unitãţi care desfãşoarã activitãţi specializate în domeniul reproductiei şi selecţiei animalelor:
6.1. Staţiune de testare a reproducatorilor masculi -unitate specializatã în care sunt afluiti produsii masculi obţinuţi din imperecheri nominalizate de la fermele de elita, aflate în controlul oficial al producţiei.
6.2. Staţiune pentru efectuarea testului descendentei -unitate zootehnica specializatã în care sunt afluiti descendenţi masculi pentru efectuarea descendentei privind producţia de carne şi/sau femele, în scopul testului descendentei privind producţia de lapte.
6.3. Hipodrom - unitate organizatã cu rol în testarea cabalinelor privind performanţele specifice: galop, trap, sport şi altele.
6.4. Staţiune de insamantari artificiale şi/sau pentru transferul de embrioni - unitate specializatã pentru una sau mai multe specii, care creste, exploateazã reproducatori masculi în scopul recoltarii, prelucrãrii, conservãrii şi al livrãrii de material seminal.
6.5. Depozit de armasari - unitate zootehnica de afluire, hranire şi îngrijire a armasarilor de reproducţie.
6.6. Punct de insamantari artificiale pentru animale -unitate zootehnica organizatã pentru una sau mai multe specii de animale, care procura material seminal testat şi efectueazã insamantarea artificiala a femelelor.
6.7. Staţiune de monta naturala la animale - unitate zootehnica de creştere a reproducatorilor masculi din una sau mai multe rase, utilizaţi la monta naturala a femelelor.
7. Tabara de vara - complex de amenajãri cu amplasament fix sau mobil, cu caracter permanent sau sezonier, pentru animale.
8. Stana - spaţiu special amenajat ca tabara de vara pentru ovine.

II. Alte unitãţi supuse controlului sanitar veterinar

1. Unitate de prelucrare industriala a cadavrelor animalelor, produselor de origine animala, a unor subproduse necomestibile de origine animala, confiscate în condiţiile legii - unitate specializatã care asigura ecarisarea teritoriului de cadavre de animale pentru ca acestea sa fie supuse procesului de prelucrare industriala.
2. Crematorii, cimitire de animale, puţuri seci - obiective prin care se asigura colectarea confiscatelor, a deşeurilor de abator şi a cadavrelor de animale, în scopul distrugerii acestora şi al aplicãrii mãsurilor generale de profilaxie, în conformitate cu normele sanitare veterinare şi de protecţie a mediului înconjurãtor.
3. Unitate de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare - unitate specializatã în executarea operaţiunilor specifice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, şi care, prin acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, participa la aplicarea mãsurilor generale de profilaxie în teritoriu.
4. Târg de animale - unitate organizatã cu caracter permanent sau ocazional pentru vânzarea de animale.
5. Baza de achiziţie a animalelor - clãdire sau loc amenajat în conformitate cu normele sanitare veterinare şi de protecţie a mediului, unde sunt afluite animale.
6. Adapost pentru cainii fãrã stãpân - unitate organizatã pentru prinderea, colectarea şi îngrijirea cainilor fãrã stãpân, a celor supranumerar.
7. Canisa - unitate organizatã pentru creşterea, îngrijirea, reproductia şi selecţia cainilor de rase diferite pentru activitãţi de serviciu, agrement, vanatoare.
8. Pensiune pentru animale de companie - spaţiu special amenajat, dotat corespunzãtor în conformitate cu normele sanitare veterinare, pentru cazarea şi îngrijirea temporarã a animalelor de companie.
9. Şcoala de dresaj pentru caini - unitate special amenajatã pentru efectuarea dresajului cainilor din diferite rase, utilizaţi pentru activitãţi de serviciu, agrement, vanatoare.
10. Frizerie pentru animale de companie - unitate special amenajatã pentru efectuarea unor servicii igienico-sanitare la animalele de companie.

III. Unitãţi care produc, depoziteaza, comercializeazã produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar

1. Fabrica producãtoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinar - unitate care asigura operaţiunile necesare pentru prepararea acestora de la recepţia materiei prime şi a articolelor de condiţionare, trecând prin faza de prelucrare şi condiţionare, pana la obţinerea produsului finit.
2. Fabrica de nutreturi combinate - unitate care asigura condiţii pentru achiziţionarea materiei prime, depozitarea şi producerea de furaje pentru animale.
3. Punct farmaceutic veterinar - unitate în care se comercializeazã unele produse de uz veterinar, medicamente, biopreparate, antiseptice, raticide, insecticide, instrumentar veterinar, iar în sector separat, aparatura de tehnica medicalã veterinara.
4. Farmacie veterinara - unitate care prepara pe baza prescripţiilor medicale diferite formule medicamentoase, specialitãţi farmaceutice autorizate şi comercializeazã produse farmaceutice veterinare, alte produse de uz veterinar, instrumentar veterinar, iar în sector separat, aparatura de tehnica medicalã veterinara.
5. Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinar - unitate organizatã în spaţii corespunzãtoare care, prin amplasare, dotare şi alte unitãţi, asigura condiţiile de producere şi de calitate a acestora, cu respectarea prevederilor legale.
6. Unitãţi specializate pentru producţia unor biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentate - unitate care asigura, în condiţiile legii şi ale reglementãrilor în vigoare, producerea şi comercializarea substanţelor biologic active folosite ca aditivi furajeri, premixuri vitamino-minerale şi nutreturi concentrate medicamentate.
7. Depozit de produse de uz veterinar - unitate prin care se asigura condiţiile de depozitare şi de pãstrare a medicamentelor, biopreparatelor, dezinfectantelor, raticidelor, insecticidelor, aditivilor furajeri şi a altor produse de uz veterinar, a instrumentarului veterinar, aparaturii tehnico-medicale veterinare.
8. Unitate de tehnica medicalã veterinara - unitate care asigura achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea de instrumentar veterinar, aparatura, utilaje, echipamente de tehnica medicalã veterinara.

IV. Unitãţi care asigura asistenta veterinara

1. Laborator sanitar veterinar - unitate organizatã care efectueazã examene, analize şi investigaţii de laborator, în scop de diagnostic veterinar şi de expertiza a produselor de origine animala şi a furajelor.
2. Dispensar sanitar veterinar - unitate de asistenta sanitarã veterinara în care se efectueazã unele consultaţii, examene şi diagnostic clinic, intervenţii, tratamente şi alte operaţiuni recuperatorii.
3. Cabinet medical veterinar - unitate de asistenta sanitarã veterinara în care se efectueazã unele consultaţii, examene şi diagnostic clinic, intervenţii, tratamente şi alte operaţiuni recuperatorii.
4. Clinica veterinara sau spital veterinar - unitate complexa de asistenta medicalã veterinara care asigura condiţiile de internare şi de supraveghere permanenta, în care se efectueazã consultaţii, examene şi investigaţii clinice, remedieri, intervenţii obstetricale, operaţii chirurgicale, tratamente, examene radiologice şi de laborator pentru diagnostic şi alte acţiuni recuperatorii.
5. Laborator de control furaje - unitate care efectueazã, prin analize şi examene de laborator, determinarea parametrilor de integritate a furajelor.

V. Industria carnii

1. Combinat pentru carne - unitate utilata complex, în care se prelucreaza, în secţii sau fabrici anexe, produsele şi subprodusele rezultate în urma tãierii animalelor.
2. Abator - unitate dotatã cu instalaţii pentru taierea animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, pãsãri, vanat cu blana şi pene) destinate alimentaţiei umane.
3. Centru de tãiere - construcţie amenajatã şi dotatã tehnic, destinatã tãierii ocazionale a animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, pãsãri, vanat cu blana şi pene).
4. Antrepozit frigorific - unitate care utilizeazã frigul pentru conservarea carnurilor şi a produselor de origine animala, destinate alimentaţiei umane, corespunzãtoare în ceea ce priveşte amenajarea, echipamentul şi utilajele.
5. Unitãţi pentru prelucrarea carnii şi a subproduselor din carne - unitãţi dotate pentru obţinerea produselor din carne care, în timpul procesului tehnologic, au fost supuse unui tratament prin fierbere, deshidratare, sarare, saramurare sau afumare:
- fabrica pentru preparate din carne;
- atelier pentru preparate din carne;
- carmangerie.
6. Fabrica pentru conserve din carne - unitate construitã şi dotatã pentru prelucrarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalate în recipiente etanse şi supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade C.
7. Fabrica pentru semiconserve din carne - unitate dotatã pentru prelucrarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalate în recipiente etanse sau în membrane artificiale, supuse unui tratament termic de minimum 70 grade C şi cu un grad de conservare limitat.
8. Fabrica pentru salamuri crude - uscate - unitate dotatã special pentru fabricarea preparatelor uscate din carne cruda, tocata, afumate sau nu, cu conservare de durata.
9. Fabrica pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixte - unitate dotatã special pentru fabricarea preparatelor şi semipreparatelor culinare din carne şi mixte, cu conservare limitatã.
10. Depozit pentru subproduse necomestibile brute de ori- gine animala (piei, lana, par, coarne, ongloane, pene, puf) -unitate specializatã pentru conservarea şi pãstrarea subproduselor de origine animala necomestibile.
11. Unitãţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine) - unitãţi dotate cu spaţii amenajate special pentru prelucrarea membranelor naturale.

VI. Industria pestelui

1. Punct (sau centru) de colectare - unitate dotatã cu instalaţii pentru colectarea şi pãstrarea pestelui în condiţii adecvate de temperatura.
2. Cherhana - unitate situata în apropierea punctelor sau zonelor pentru pescuit, construitã şi dotatã pentru a receptiona de la pescari sau de la vasele de pescuit produsele pescaresti vii sau proaspete (peste, crustacee, moluste etc.) pentru a le prelucra şi depozita în condiţii corespunzãtoare.
3. Antrepozit frigorific - unitate de capacitate mare, situata de obicei în porturile în care se receptioneaza produse pescaresti rezultate din pescuitul industrial, construitã şi dotatã special pentru a asigura prelucrarea şi conservarea prin frig a acestora.
4. Fabrica pentru conserve din peste - unitate cu capacitate mare de producţie, situata în vecinãtatea zonelor de pescuit sau a râurilor navigabile, construitã şi dotatã pentru realizarea conservelor cu diferite adaosuri de legume, sosuri, condimente, ulei etc., ambalate în recipiente etanse, supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade C.
5. Fabrica pentru semiconserve din peste - unitate dotatã pentru a produce sortimente diversificate din peste cu un grad de conservare limitat.
6. Punct de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc. - unitate cu spaţiu limitat şi dotat pentru colectarea, trierea şi depozitarea acestor produse în condiţii specifice pana la trimiterea lor spre unitãţile de prelucrare.
7. Unitate de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, fructelor de mare etc. - unitate amenajatã, dotatã tehnic pentru prelucrarea periodicã a acestora şi depozitarea produselor rezultate.
8. Chiosc pentru desfacerea pestelui şi a produselor din peste - unitate fixa sau mobila, special amenajatã şi dotatã pentru desfacerea pestelui şi a produselor din peste pentru o perioada limitatã de timp.

VII. Industria laptelui

1. Centru de colectare, rãcire şi depozitare a laptelui - unitate în care se colecteazã, se filtreaza şi se refrigereaza laptele crud.
2. Fabrica de produse lactate - unitate de recepţie, prelucrare, depozitare şi distribuire a laptelui şi a produselor lactate.

VIII. Unitate de colectare şi prelucrare a oualor - construcţie amenajatã şi dotatã special pentru colectarea şi prelucrarea oualor în produse pasteurizate şi/sau sterilizate.
IX. Unitate de colectare şi prelucrare a mierii de albine şi a altor produse apicole - unitate amenajatã şi dotatã special pentru colectarea şi prelucrarea mierii de albine în diverse produse apicole.
X. Depozit alimentar - unitate construitã şi dotatã pentru a asigura conservarea în condiţii adecvate a produselor alimentare de origine animala preambalate.
XI. Unitate de preambalare a produselor alimentare de origine animala - unitate dotatã pentru desfacerea produselor alimentare de origine animala portionate şi preambalate.
XII. Sector de alimentaţie publica - unitãţi care receptioneaza şi depoziteaza produse de origine animala în scopul vânzãrii ca atare, al prelucrãrii şi transformarii acestora în preparate culinare sau semipreparate, produse de cofetarie-patiserie, pentru consum pe loc sau pentru desfacere cu consum la domiciliu.
Dupã specificul activitãţii, sectorul de alimentaţie publica se împarte în urmãtoarele tipuri şi categorii:
1. Restaurant - unitate gastronomica în care se servesc preparate culinare, produse de cofetarie, patiserie etc.:
1.1. Restaurant clasic
1.2. Restaurant cu specific:
1.2.1. Restaurant cu specific local (han, sura, dobrogean, coliba, moldovenesc, banatean)
1.2.2. Restaurant cu specific naţional
1.2.3. Crama
1.3. Restaurant cu program artistic
1.4. Restaurant specializat:
1.4.1. Restaurant pescaresc
1.4.2. Restaurant vanatoresc
1.4.3. Restaurant zahana
1.4.4. Restaurant lacto-vegetarian
1.4.5. Restaurant dietetic
1.4.6. Restaurant pensiune
1.4.7. Restaurant familial
1.4.8. Restaurant cu autoservire
1.4.9. Restaurant tip expres
1.4.10. Restaurant tip expres - în vagoane C.F.R.
1.4.11. Restaurant pe nave
2. Berarie - unitate gastronomica în care se servesc produse şi preparate de origine animala, preparate şi semipreparate tratate sau netratate termic şi produse de patiserie.
3. Braserie - unitate gastronomica în care se servesc preparate şi semipreparate tratate sau netratate termic, specialitãţi de cofetarie-patiserie etc.
4. Bar - unitate de alimentaţie publica în care se servesc preparate şi semipreparate culinare tratate sau netratate termic, specialitãţi de patiserie-cofetarie etc.:
4.1. Bar de zi
4.2. Bar de noapte
4.3. Cafe-bar
4.4. Pati-bar
4.5. Snack-bar
4.6. Disco (video)-bar.
5. Cantina - restaurant - unitate dotatã cu echipamentele necesare pentru servirea mesei de pranz sau de seara. Poate organiza în incinta bufet pentru desfacerea preparatelor şi semipreparatelor culinare cu consum la domiciliu sau microcantine unde se transporta preparate culinare pentru servirea mesei la locurile de munca.
6. Bistro, fast food, hot dog, chiosc, toneta - unitate cu servire rapida în care se desfac semipreparate tratate sau netratate termic şi produse de patiserie-cofetarie.
7. Birt - unitate cu dotare limitatã în care se servesc unele sortimente de preparate culinare, produse de patiserie-cofetarie etc.
8. Pizzerie - unitate specializatã pentru desfacerea sortimentelor de pizza, preparate şi semipreparate tratate sau netratate termic, produse de patiserie etc.
9. Ceainarie - unitate în care se desfac produse de cofetarie-patiserie etc.
10. Bodega - unitate cu spaţiu limitat de servire în care se desfac preparate şi semipreparate culinare tratate sau netratate termic, produse de patiserie etc.
11. Rotiserie - unitate gastronomica în care se servesc preparate şi specialitãţi din carne la frigare (rotisor) şi semipreparate culinare netratate termic.
12. Bufet - unitate cu spaţiu limitat de servire prin care se desfac preparate şi semipreparate culinare tratate sau netratate termic, produse de patiserie-cofetarie etc.
13. Cofetarie - unitate specializatã în desfacerea sortimentelor de prajituri, torturi, dulciuri, inghetata etc.
14. Unitãţi de producere şi desfacere a specialitatilor de panificatie - unitãţi specializate pentru producerea şi desfacerea specialitatilor de panificatie cu produse de origine animala:
14.1. Patiserie
14.2. Placintarie
14.3. Simigerie
14.4. Covrigarie
14.5. Gogoserie
15. Magazin alimentar şi mixt, punct alimentar - unitate specializatã în desfacerea produselor de origine animala, care asigura pãstrarea în condiţii adecvate a acestora pe o perioada limitatã.
16. Macelarie - unitate specializatã pentru desfacerea carnii şi a subproduselor comestibile.
17. Hala pentru desfacerea produselor de origine animala - unitate amenajatã şi dotatã special pentru desfacerea produselor de origine animala şi pãstrarea acestora pentru o perioada limitatã.
18. Stand - unitate specializatã în prezentarea şi desfacerea pentru o perioada limitatã a unor sortimente de produse de origine animala preambalate.
19. Catering - unitate specializatã în desfacerea preparatelor culinare tratate termic, a specialitatilor de patiserie-cofetarie pentru aeronave.
20. Cambuza pe nava - spaţiu limitat, special amenajat şi dotat pentru pãstrarea în condiţii adecvate de temperatura a produselor de origine animala.

B. DEFINIREA
ACTIVITĂŢII OBIECTIVELOR PREVĂZUTE LA LIT. A

I. Unitãţi de creştere, producţie, reproducţie şi comer-cializare a animalelor

1. Ferma de animale
Activitate: creşterea, întreţinerea, reproductia, selecţia, producţia şi livrarea de animale de diferite specii: bovine, porcine, cabaline, ovine, caprine, pãsãri, animale cu blana, animale de companie, animale de laborator, peşti, albine, viermi de mãtase etc.
2. Ferma de carantina
Activitate: izolarea, hranirea, exploatarea şi acordarea asistenţei sanitare veterinare în conformitate cu normele şi mãsurile sanitare veterinare
3. Statie de incubatie
Activitate: receptionarea, incubatia, ecloziunea oualor şi livrarea puilor şi bobocilor de o zi
4. Expoziţie de animale şi gradina zoologica
Activitate: îngrijirea, hranirea şi acordarea asistenţei sanitare veterinare pentru animalele expuse publicului
5. Menajerie
Activitate: îngrijirea, hranirea şi acordarea asistenţei sanitare veterinare pentru animale
6. Unitãţi şi obiective specializate în activitatea de reproducţie şi selecţie a animalelor
Activitate: îngrijirea, hranirea şi acordarea asistenţei sanitare veterinare pentru domeniul în care este specializatã unitatea:
6.1. Staţiune de testare a reproducatorilor masculi
Activitate: afluirea, îngrijirea şi testarea dupã performanţe a produsilor masculi obţinuţi prin imperecheri nominalizate de la femele de elita, aflaţi în controlul oficial al producţiei
6.2. Staţiune pentru efectuarea testului descendentei
Activitate: afluirea, îngrijirea şi testarea dupã descendenta a masculilor pentru producţia de carne şi/sau a femelelor pentru producţia de lapte
6.3. Hipodrom
Activitate: testarea cabalinelor pentru performanţe specifice: galop, trap etc.
6.4. Staţiune de insamantari artificiale şi/sau pentru transferul de embrioni
Activitate: creşterea, exploatarea reproducatorilor masculi pentru recoltarea, prelucrarea, conservarea şi livrarea de material seminal
6.5. Depozit de armasari
Activitate: afluirea, hranirea şi îngrijirea armasarilor de reproducţie
6.6. Punct de insamantari artificiale pentru animale
Activitate: procurarea de material seminal şi efectuarea operaţiunii de insamantare artificiala a femelelor
6.7. Staţiune de monta naturala la animale
Activitate: creşterea, îngrijirea şi hranirea reproducatorilor masculi utilizaţi la monta naturala a femelelor
7. Tabara de vara
Activitate: îngrijirea, hranirea sezoniera sau permanenta a animalelor
8. Stana
Activitate: îngrijirea, hranirea sezoniera a ovinelor şi a caprinelor

II. Alte unitãţi supuse controlului sanitar veterinar

1. Unitãţi de prelucrare industriala a cadavrelor animalelor şi a produselor de origine animala, confiscate în condiţiile legii precum şi a unor subproduse necomestibile de origine animala
Activitate: colectarea, depozitarea, prelucrarea materiei prime şi livrarea produsului finit
2. Crematorii, cimitire de animale şi puţuri seci
Activitate: depozitarea, distrugerea prin incinerare, degradare chimica sau prin alte procedee de biosterilizare a cadavrelor animalelor şi a produselor de origine animala, confiscate în condiţiile legii, precum şi a unor subproduse necomestibile de origine animala
3. Unitate de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare
Activitate: achiziţionarea produselor de uz veterinar pentru aceasta activitate şi efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare
4. Târg de animale
Activitate: asigurarea condiţiilor de adãpostire, hranire şi de control sanitar veterinar pentru animalele destinate vânzãrii
5. Baza de achiziţie a animalelor
Activitate: asigurarea condiţiilor de adãpostire, hranire şi a celor sanitare veterinare pentru animalele afluite
6. Adapost pentru caini fãrã stãpân
Activitate: prinderea, colectarea, cazarea şi îngrijirea cainilor fãrã stãpân, efectuarea unor acţiuni obligatorii, potrivit normelor şi mãsurilor sanitare veterinare, şi returnarea acestor animale în condiţiile legii
7. Canisa
Activitate: creşterea, îngrijirea, reproductia şi selecţia efectivelor de caini pentru serviciu, agrement, vanatoare
8. Pensiune pentru animale de companie
Activitate: cazarea, îngrijirea temporarã a animalelor de companie
9. Şcoala de dresaj pentru caini
Activitate: efectuarea dresajului cainilor pentru serviciu, vanatoare, agrement
10. Frizerie pentru animale de companie
Activitate: tunderea, samponarea şi efectuarea altor servicii igienico-sanitare la animale de companie

III. Unitãţi care produc, depoziteaza, comercializeazã produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar

1. Fabrica producãtoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinar
Activitate: receptionarea materiilor prime, depozitarea, condiţionarea, fabricarea şi comercializarea produselor farmaceutice veterinare şi a altor produse de uz veterinar
2. Fabrica de nutreturi combinate
Activitate: achiziţionarea şi receptionarea de materii prime, depozitarea, prelucrarea, ambalarea şi comercializarea furajelor
3. Punct farmaceutic veterinar
Activitate: achiziţionarea, depozitarea, comercializarea produselor de uz veterinar, a instrumentarului şi aparaturii de uz veterinar
4. Farmacie veterinara
Activitate: prepararea de formule medicamentoase, achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea produselor farmaceutice veterinare, a altor produse de uz veterinar, a instrumentarului veterinar, aparaturii de tehnica medicalã
5. Laborator pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinar
Activitate: asigurarea condiţiilor de producere şi de calitate a biopreparatelor şi medicamentelor de uz veterinar
6. Unitãţi specializate pentru producţia unor biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentate
Activitate: achiziţionarea şi receptionarea materiilor prime, depozitarea, producerea şi comercializarea de biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentate
7. Depozit de produse de uz veterinar
Activitate: achiziţionarea, depozitarea, conservarea şi comercializarea produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar
8. Unitate de tehnica medicalã veterinara
Activitate: achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea de instrumentar veterinar, aparatura, utilaje, echipamente de tehnica medicalã veterinara

IV. Unitãţi care asigura asistenta veterinara

1. Laborator sanitar veterinar
Activitate: efectuarea de analize, examene, investigaţii de laborator în scop de: diagnostic, igiena şi expertiza a produselor de origine animala şi a furajelor
2. Dispensar sanitar veterinar
Activitate: acordarea de consultaţii, intervenţii, tratamente în domeniul asistenţei sanitare veterinare
3. Cabinet medical veterinar
Activitate: acordarea de consultaţii, intervenţii, tratamente şi alte acţiuni de asistenta sanitarã veterinara
4. Clinica veterinara sau spital veterinar
Activitate: acordarea de consultaţii, examene, investigaţii, intervenţii, tratamente etc. în domeniul asistenţei sanitare veterinare
5. Laborator de control furaje
Activitate: executarea de examene şi analize de laborator ale furajelor
6. Laborator de control al calitãţii produselor farmaceutice veterinare şi al altor produse de uz veterinar
Activitate: controleazã în condiţiile legii calitatea medicamentelor, dezinfectantelor, insecticidelor, deratizantelor, produselor biologice de uz veterinar şi a altor produse de uz veterinar

V. Industria carnii

1. Combinat pentru carne
Activitate: receptionarea şi prelucrarea în secţii şi în fabrici anexe a produselor şi subproduselor rezultate în urma tãierii animalelor, depozitarea şi livrarea acestora
2. Abator
Activitate: receptionarea şi taierea animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, pãsãri, vanat cu blana sau pene) destinate consumului uman, depozitarea şi livrarea acestora
3. Centru de tãiere
Activitate: receptionarea şi taierea ocazionala a animalelor (bovine, cabaline, porcine, ovine, iepuri de crescatorie, pãsãri, vanat cu blana sau pene), depozitarea de scurta durata şi livrarea acestora
4. Antrepozit frigorific
Activitate: receptionarea, depozitarea şi conservarea cu ajutorul frigului a carnii, subproduselor comestibile şi a altor produse alimentare de origine animala, livrarea acestora;
prelucrarea în secţia de transare a carnii în piese transate, ambalarea, depozitarea şi conservarea prin frig, livrarea acestora
5. Fabrica pentru preparate din carne, atelier pentru preparate din carne (carmangerie)
Activitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii, a subproduselor din carne prin tratament termic, deshidratare, sarare, saramurare sau afumare, depozitarea şi livrarea acestora
6. Fabrica pentru conserve din carne
Activitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalarea produselor în recipiente etanse, supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade C, depozitarea şi livrarea acestora
7. Fabrica pentru semiconserve din carne
Activitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii sau a subproduselor comestibile, ambalarea produselor rezultate în recipiente etanse sau în membrane artificiale, supuse unui tratament termic la temperaturi de minimum 70 grade C şi care au un termen de conservare limitat, livrarea produselor rezultate
8. Fabrica pentru salamuri crude-uscate
Activitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii crude, tocate în preparate uscate, afumate sau nu, cu conservare de durata, depozitarea şi livrarea acestora
9. Fabrica pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixte
Activitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea carnii sau a subproduselor comestibile în preparate şi semipreparate culinare, preambalarea sau ambalarea acestora, dupã caz, depozitarea la temperaturi adecvate pe perioada limitatã şi livrarea produselor rezultate
10. Depozit pentru subproduse necomestibile de origine animala (piei, lana, par, coarne, ongloane, pene, puf)
Activitate: receptionarea, depozitarea, conservarea în condiţii adecvate şi livrarea subproduselor necomestibile de origine animala
11. Unitãţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine)
Activitate: receptionarea din unitãţi autorizate, sortarea, calibrarea, sararea, ambalarea, depozitarea şi livrarea membranelor naturale

VI. Industria pestelui

1. Punct (sau centru) de colectare
Activitate: receptionarea, colectarea, conservarea pestelui în condiţii adecvate de temperatura, depozitarea şi livrarea acestuia
2. Cherhana
Activitate: receptionarea, prelucrarea şi depozitarea în condiţii adecvate de temperatura a produselor pescaresti proaspete; recoltarea icrelor şi a laptilor, conservarea sau nu a acestor produse prin sarare; expedierea produselor proaspete, refrigerate cu gheaţa, unitãţilor specializate pentru comercializare sau prelucrare industriala
3. Antrepozit frigorific
Activitate: receptionarea, depozitarea şi conservarea cu ajutorul frigului a produselor pescaresti rezultate din pescuitul industrial; prelucrarea în secţii separate a produselor pescaresti, în vederea congelarii, şi livrarea acestora
4. Fabrica pentru conserve din peste
Activitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea produselor pescaresti în conserve cu diferite adaosuri de legume, sosuri, condimente, ulei etc., ambalarea în recipiente etanse, supuse sterilizarii la temperaturi de peste 100 grade c, depozitarea şi livrarea acestora
5. Fabrica pentru semiconserve din peste
Activitate: receptionarea, prelucrarea şi procesarea produselor pescaresti în sortimente diferite cu un grad de conservare limitat, depozitarea şi livrarea acestora
6. Punct de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.
Activitate: colectarea, receptionarea, trierea şi depozitarea în condiţii adecvate a produselor pescaresti şi expedierea acestora spre unitãţile de prelucrare
7. Unitate de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.
Activitate: receptionarea, prelucrarea, depozitarea şi livrarea batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.
8. Chiosc pentru desfacerea pestelui şi a produselor din peste
Activitate: receptionarea, pãstrarea în condiţii adecvate de temperatura pentru o perioada limitatã a pestelui şi produselor din peste şi livrarea acestora

VII. Industria laptelui

1. Centru de colectare, rãcire şi depozitare a laptelui
Activitate: colectarea, receptionarea, refrigerarea, filtrarea, depozitarea şi livrarea laptelui crud
2. Fabrica de produse lactate
Activitate: receptionarea, prelucrarea (pasteurizarea sau sterilizarea), ambalarea, depozitarea, livrarea laptelui şi a produselor lactate

VIII. Unitate de colectare şi prelucrare a oualor
Activitate: colectarea, receptionarea şi prelucrarea oualor în produse pasteurizate şi/sau sterilizate, depozitarea şi livrarea acestora

IX. Unitate de colectare şi prelucrare a mierii de albine şi a altor produse apicole
Activitate: colectarea, receptionarea şi prelucrarea mierii de albine în diferite produse apicole, depozitarea şi livrarea acestora

X. Depozit alimentar
Activitate: depozitarea şi pastrarea în condiţii adecvate de temperatura şi umiditate a produselor alimentare de origine animala preambalate şi livrarea acestora

XI. Sectorul de alimentaţie publica
Activitate: receptionarea şi depozitarea produselor de origine animala în scopul prelucrãrii şi transformarii acestora în semipreparate sau preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, pentru consum pe loc sau vânzare pentru consum la domiciliu
Dupã specificul activitãţii, sectorul de alimentaţie publica se împarte în urmãtoarele tipuri:
1. Restaurant
Activitate: receptionarea produselor alimentare de origine animala, producerea şi desfacerea de preparate şi semipreparate culinare, tratate şi netratate termic, produse de cofetarie, patiserie etc.
2. Berarie, braserie
Activitate: receptionarea şi desfacerea de preparate şi semipreparate, tratate sau netratate termic, a specialitatilor de cofetarie, patiserie etc.
3. Bar, cafe-bar, pati-bar, snack-bar, disco (video)-bar
Activitate: receptionarea, desfacerea unor sortimente de preparate şi semipreparate culinare, tratate sau netratate termic, a specialitatilor de cofetarie-patiserie
4. Cantina-restaurant
Activitate: receptionarea produselor alimentare de origine animala, producerea şi desfacerea de preparate şi semipreparate culinare, tratate şi netratate termic, produse de cofetarie, patiserie etc.
5. Bistro, birt, bodega, bufet, fast food, hot dog, chiosc, toneta
Activitate: receptionarea şi desfacerea unor sortimente de preparate şi semipreparate culinare, tratate sau netratate termic, produse de patiserie-cofetarie etc.
6. Pizzerie
Activitate: receptionarea produselor de origine animala, prepararea şi desfacerea sortimentelor de pizza etc.
7. Rotiserie
Activitate: receptionarea unor produse de origine animala şi desfacerea produselor din carne la frigare-rotisor, a preparatelor şi semipreparatelor culinare
8. Cafenea, ceainarie
Activitate: desfacerea produselor de cofetarie şi patiserie
9. Cofetarie-patiserie, placintarie, simigerie, covrigarie, gogoserie
Activitate: receptionarea unor produse de origine animala, prepararea şi desfacerea produselor de cofetarie -patiserie pentru consum pe loc sau la domiciliu
10. Magazin alimentar şi mixt, punct alimentar
Activitate: receptionarea, depozitarea şi livrarea unor produse de origine animala
11. Macelarie
Activitate: receptionarea, depozitarea şi pãstrarea în condiţii adecvate de temperatura a carnii şi a unor subproduse comestibile de origine animala, transarea, preambalarea şi livrarea acestora
12. Hala pentru desfacerea produselor de origine animala
Activitate: receptionarea, depozitarea şi pãstrarea în condiţii adecvate de temperatura pentru o perioada limitatã a produselor de origine animala şi livrarea acestora
13. Stand
Activitate: expunerea în scop promotional a unor produse alimentare de origine animala preambalate sau ambalate şi/sau livrarea acestora
14. Catering
Activitate: receptionarea, depozitarea, pãstrarea în condiţii adecvate de temperatura, producerea, procesarea şi preambalarea produselor de origine animala în scopul deservirii pasagerilor pe timpul transportului aerian.
15. Cambuza pe nava
Activitate: depozitarea şi pãstrarea în condiţii adecvate de temperatura a produselor de origine animala pe durata transportului naval

ANEXA 5

A . UNITĂŢI A CĂROR AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE SE
AVIZEAZĂ ANUAL

1. Ferme de animale
2. Ferme de carantina
3. Staţii de incubatie
4. Expoziţii de animale
5. Grãdini zoologice
6. Menajerii
7. Unitãţi-obiective specializate în activitatea de reproducţie şi selecţie a animalelor
8. Tabere de vara
9. Stani
10. Unitãţi de prelucrare industriala a cadavrelor de animale, a produselor de origine animala, a unor subproduse necomestibile de origine animala şi a confiscatelor
11. Crematorii, cimitire de animale, puţuri seci
12. Unitãţi de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare
13. Târguri de animale
14. Baze de achiziţie a animalelor
15. Adaposturi pentru caini fãrã stãpân
16. Canise
17. Pensiuni pentru animale de companie
18. Şcoli de dresaj pentru caini;
19. Frizerii pentru animale de companie
20. Fabrici producãtoare de medicamente, biopreparate şi de alte produse de uz veterinar
21. Fabrici de nutreturi combinate
22. Puncte farmaceutice veterinare
23. Farmacii veterinare
24. Laboratoare pentru producerea unor biopreparate sau medicamente de uz veterinar
25. Unitãţi specializate pentru producerea unor biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentate
26. Depozite de produse de uz veterinar
27. Unitãţi de tehnica medicalã veterinara
28. Laboratoare sanitare veterinare
29. Dispensare sanitare veterinare
30. Cabinete medicale veterinare
31. Clinici veterinare, spitale veterinare
32. Laboratoare de control al furajelor
33. Combinate pentru carne
34. Abatoare
35. Centre de tãiere
36. Antrepozite frigorifice
37. Unitãţi pentru prelucrarea carnii şi a subproduselor din carne
38. Fabrici pentru conserve din carne
39. Fabrici pentru semiconserve din carne
40. Fabrici pentru salamuri crude-uscate
41. Fabrici pentru preparate şi semipreparate culinare din carne şi mixte
42. Depozite pentru subproduse necomestibile, brute, de origine animala
43. Antrepozite frigorifice pentru peste
44. Fabrici pentru conserve din peste
45. Fabrici pentru semiconserve din peste
46. Fabrici de produse lactate
47. Unitãţi de colectare╨prelucrare a oualor
48. Depozite alimentare
49. Unitãţi de preambalare a produselor alimentare de origine animala
50. Restaurante
51. Cantine-restaurant.

B . UNITĂŢILE A CĂROR AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE SE
AVIZEAZĂ O DATA LA 2 ANI

1. Puncte (centre) de colectare a pestelui
2. Cherhana
3. Puncte de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.
4. Unitãţi de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor, fructelor de mare etc.
5. Chioscuri pentru desfacerea pestelui şi a produselor din peste
6. Centre de colectare, rãcire şi depozitare a laptelui
7. Unitãţi de colectare-prelucrare a mierii de albine şi a altor produse apicole
8. Braserii
9. Berarii
10. Baruri
11. Bistro, fast food, hot dog, chiosc, toneta
12. Birturi
13. Pizzerii
14. Cafenea, ceainarie, cofetarie, patiserie, placintarie, simigerie, gogoserie, covrigarie
15. Bodegi
16. Rotiserii
17. Bufete
18. Magazine alimentare şi mixte
19. Unitãţi pentru prelucrarea membranelor naturale (intestine de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine)
20. Catering
21. Cambuze pe nave.


ANEXA 6




MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI
AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA
Direcţia sanitarã veterinara
..............................

ORDONANTA
privind interzicerea functionarii unitãţii
Nr. ............. din ..................

Directorul Direcţiei sanitare veterinare ........................, având în
vedere prevederile <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, cu
modificãrile ulterioare, şi referatul tehnic înregistrat la Direcţia sanitarã
veterinara sub nr. ............... din data de ...................., întocmit
de .................., medic veterinar de stat la Circumscripţia sanitarã
veterinara ........., în baza verificãrii la unitatea .........................,
(denumirea)
din ................................, proprietar ..............................
(localitatea, sediul) (numele şi prenumele)

DISPUNE:
Interzicerea desfãşurãrii activitãţii pentru care a fost autorizata
unitatea ...................... conform autorizaţiei sanitare veterinare de
funcţionare nr. ........ din ............, începînd cu data de ............ .
Acordarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare şi reluarea
activitãţii se fac la solicitarea proprietarului numai dupã remedierea
deficienţelor şi asigurarea condiţiilor sanitare veterinare conform prevederilor
legale.
Nerespectarea prezentelor mãsuri atrage, dupã caz, sancţionarea
contravenţionalã sau penalã, conform normelor legale în vigoare.

Director,
........................
(semnatura şi ştampila)


Reprezentantul legal al unitãţii,
................................


-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016