Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 102 din 14 iunie 1993  pentru aprobarea Instructiunilor privind acordarea licentelor si a brevetelor de turism    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 102 din 14 iunie 1993 pentru aprobarea Instructiunilor privind acordarea licentelor si a brevetelor de turism

EMITENT: MINISTERUL TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 154 DIN 08/07/93
Ministrul turismului,
în temeiul prevederilor Decretului nr. 233/1992 pentru numirea Guvernului României,
în baza prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 796/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului,
vazind proiectul Instrucţiunilor privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism, elaborat de Direcţia generalã a privatizãrii, gestionãrii patrimoniului, brevetarii şi clasificarii, insusit de Federaţia Nationala a Patronatului din Turism, Federaţia Sindicatelor din Turism, Asociaţia Hotelierilor din România, Asociaţia Nationala a Agentiilor de Turism şi de Asociaţia Cabanierilor,
emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Instrucţiunile privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism.
ART. 2
Instrucţiunile intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României.
ART. 3
Direcţia generalã a privatizãrii, gestionãrii patrimoniului, brevetarii şi clasificarii, Direcţia control şi centrele teritoriale pentru promovarea turismului vor lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prezentelor instrucţiuni.

Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon


INSTRUCŢIUNI
privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism

1. Prezentele instrucţiuni au fost elaborate în temeiul Hotãrîrii Guvernului nr. 796/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului şi au ca obiect:
- licentierea agentiilor de turism;
- brevetarea sefilor agentiilor de turism şi ai filialelor acestora, directorilor de hotel, motel, campimg, sat de vacanta*) şi a cabanierilor.
Conform prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 796/1992 şi ale prezentelor instrucţiuni, competenta de eliberare a licenţelor şi a brevetelor de turism revine Ministerului Turismului.
Compartimentul de specialitate din Ministerul Turismului organizeazã, prin mijloace moderne de calcul, evidenta licenţelor şi a brevetelor şi a brevetelor de turism eliberate şi, respectiv, a celor suspendate temporar sau definitiv.
2. Licentierea agentiilor de turism
2.1. Sînt supuse licentierii toate agenţiile de turism, inclusiv filialele acestora, aparţinînd agenţilor economici care au în obiectul de activitate servicii turistice, indiferent de forma de organizare şi de administrare sau de natura capitalului social, constituite ca:
- persoane juridice organizate ca societãţi comerciale, înfiinţate în baza legilor nr. 15/1990 şi nr. 31/1990;
- asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate în baza Decretului-lege nr. 54/1990.
2.2. Agenţiile de turism sînt unitãţi comerciale care oferã şi vînd servicii turistice asigurate de prestatorii direcţi - hoteluri, restaurante, unitãţi de transport, de tratament etc. - în baza unor contracte sau convenţii. Agenţiile de turism comercializeazã, de regula, pachete de servicii care grupeazã în cadrul aceluiaşi program servicii prestate de mai mulţi prestatori şi se ocupa de publicitatea şi promovarea acestora, în scopul realizãrii unui profit.
Serviciile turistice ce fac obiectul de activitate al agentiilor de turism sînt urmãtoarele:
- organizarea, promovarea şi vînzarea de programe şi acţiuni turistice în ţara şi în strãinãtate : excursii, sejururi, vacante, manifestãri cultural-artistice, sportive, ştiinţifice şi religioase, alte acţiuni interne şi internaţionale;
- rezervarea şi comercializarea serviciilor de cazare, masa, transport, agrement, tratament şi cura balneara, asistenta turistica (ghizi), închirieri de autoturisme, cu sau fãrã sofer, obţinerea de vize turistice etc.;
- rezervarea şi comercializarea de bilete la mijloace de transport, spectacole şi manifestãri artistice, sportive sau la alte activitãţi de divertisment şi agrement în cadrul sejurului sau programului turistic.
2.3. În funcţie de specificul activitãţii, agenţiile de turism pot fi:
- turoperatoare, specializate în organizarea de programe şi acţiuni turistice pe care le comercializeazã direct sau prin intermediul altor agenţii de turism, pe baza de contracte sau convenţii;
- cu activitate de vînzare a programelor şi acţiunilor turistice organizate de turoperatori.
2.4. Licenta de turism este documentul prin care se atesta capacitatea agenţiei de turism de a efectua, în conformitate cu reglementãrile interne şi acordurile internaţionale la care România este parte, servicii în condiţii de calitate şi siguranta pentru turişti.
Macheta licenţelor de turism este prezentatã în anexa nr. 1.
În funcţie de complexitatea obiectului de activitate al agenţiei, licentele se diferentiaza în urmãtoarele categorii:
- licenta de turism categoria A, acordate agentiilor ce opereazã în domeniul turismului internaţional şi intern, ca turoperatoare şi vinzatoare de programe şi acţiuni proprii sau contractate cu alte agenţii. Acestea pot comercializa şi alte servicii turistice ce fac obiectul de activitate al agentiilor;
- licenţe de turism, categoria B, acordate agentiilor care vînd programe şi acţiuni turistice ale altor agenţii (turoperatoare). Acestea pot organiza şi comercializa programe şi acţiuni proprii în domeniul turismului intern. De asemenea, pot comercializa şi alte servicii turistice ce fac obiectul de activitate al agentiilor.
În sensul prezentelor instrucţiuni, turismul internaţional reprezintã totalitatea serviciilor prestate pentru turistii romani în strãinãtate, iar pentru turistii strãini, pe teritoriul României şi în afarã acestuia.
Turismul intern reprezintã totalitatea serviciilor prestate turistilor romani în ţara.
Pentru a fi licentiate, agenţiile de turism trebuie sa îndeplineascã criteriile de licentiere specifice fiecãrei categorii, prevãzute în anexa nr. 2.
Eliberarea licenţei de turism se solicita de conducerea agentului economic care administreazã agenţia în cauza, în termen de maximum 30 de zile de la începerea activitãţii acesteia. Pentru agenţiile în funcţiune, termenul este de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni.
Licentele eliberate sînt valabile pe o perioada de 5 ani. La expirarea acestui termen se va solicita eliberarea unei noi licenţe.
2.5. În vederea obţinerii licenţei de turism, agentul economic în cauza întocmeşte urmãtoarea documentaţie:
- cererea de eliberare a licenţei, întocmitã conform modelului din anexa nr. 3;
- copia hotãrîrii judecãtoreşti de înfiinţare a agentului economic sau copia autorizaţiei de funcţionare, dupã caz, din care sa rezulte obiectul de activitate;
- copia certificatului de înmatriculare în Registrul comerţului;
- dovada constituirii fondului de garanţie, eliberata de Asociaţia Nationala a Agentiilor de Turism;
- copia brevetului de turism al şefului de agenţie;
- copia de pe contractul de munca al persoanei ce deţine brevetul de turism, înregistrat la direcţia de munca şi protecţie socialã a judeţului (municipiului Bucureşti) - camera de munca;
- fişa de prezentare a agenţiei de turism, întocmitã conform anexei nr. 4;
- macheta voucherului utilizat.
Documentaţia astfel întocmitã, avizatã de centrul teritorial de promovare a turismului, se transmite Ministerului Turismului.
Compartimentul de specialitate din cadrul ministerului verifica la fata locului, prin comisia tehnica, îndeplinirea criteriilor de licentiere şi întocmeşte licenta, care se transmite, dupã semnare de cãtre conducerea ministerului, agentului economic în cauza, în termen de 60 de zile de la primirea documentaţiei.
În situaţia în care agenţia nu îndeplineşte criteriile de licentiere, se comunica în scris motivul pentru care nu-i poate fi eliberata licenta.
Comisia tehnica este constituitã din specialişti ai Ministerului Turismului, inspectori de la centrele teritoriale de promovare a turismului, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale (asociaţii ale agentiilor de turism, hotelierilor, cabanierilor etc.) şi ai Institutului Naţional de Formare şi Management pentru Turism.
Prin excepţie, în cazul asociaţiilor familiale şi al persoanelor fizice autorizate potrivit legii, care solicita licenţe de turism categoria B, verificarea poate fi executatã şi numai de cãtre centrele teritoriale pentru promovarea turismului, cu participarea reprezentanţilor asociaţiilor profesionale.
2.6. Licenta de turism se afişeazã la loc vizibil în incinta agenţiei de turism, pentru a fi cunoscutã de beneficiarii de servicii.
Pe documentele referitoare la activitatea de turism, emise de agenţiile de turism, este obligatoriu a se înscrie numãrul şi categoria licenţei.
2.7. Agenţiile nelicentiate nu pot desfasura activitãţi de turism.
În cataloage sau în alte materiale şi acţiuni întreprinse de minister pentru promovarea turismului pe piata interna şi internationala se includ numai agenţiile licentiate.
Agenţiile de turism au obligaţia sa respecte pe toatã perioada desfãşurãrii activitãţii criteriile care au stat la baza acordãrii licenţei.
Nerespectarea criteriilor se sancţioneazã cu suspendarea licenţei pe o perioada de maximum 90 de zile, iar în caz de recidiva, cu suspendarea definitiva.
Desfãşurarea unor activitãţi turistice necuprinse în licenta conduce la suspendarea acesteia.
Propunerile privind suspendarea definitiva sau pe perioada limitatã a licenţelor pot fi fãcute de cãtre centrele teritoriale de promovare a turismului, de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale legal constituite din domeniul turismului, de reprezentanţi ai Institutului Naţional de Formare şi Management pentru Turism şi de specialişti din cadrul Ministerului Turismului. Aceste propuneri se depun în scris, cu motivatia necesarã, la compartimentul de specialitate din minister. Decizia privind suspendarea definitiva sau pe o perioada limitatã a licenţelor este de competenta Ministerului Turismului.
Contestaţiile asupra deciziilor de neeliberare a licenţelor sau de suspendare a acestora se depun, în termen de 15 zile de la primirea comunicãrii, la Ministerul Turismului, soluţionarea fiind de competenta conducerii acestuia, în termen de 30 de zile.
Pentru schimbarea categoriei de licenta, ca urmare a modificãrii obiectului de activitate, agentul economic va solicita eliberarea unei noi licenţe, întocmind documentaţia prevãzutã la pct. 2.5.
3. Brevetarea persoanelor fizice care conduc activitãţi de turism
3.1. Brevetul de turism este actul prin care se atesta capacitatea profesionalã şi probitatea morala a persoanelor fizice de a conduce activitãţi de turism.
3.2. Se elibereazã brevete de turism sefilor agentiilor de turism şi ai filialelor acestora, directorilor de hotel, motel, camping, sat de vacanta şi cabanierilor.
Criteriile în baza cãrora se elibereazã brevetul de turism sînt prezentate în anexa nr. 5 la prezentele instrucţiuni, iar macheta brevetului de turism, în anexa nr. 6.
Brevetul de turism se solicita de cãtre agentul economic în maximum 30 de zile de la începerea activitãţii agenţiei de turism sau a unitãţilor de cazare ai cãror conducatori sînt supuşi brevetarii, potrivit prezentelor instrucţiuni. Pentru unitãţile în funcţiune, termenul este de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni.
În vederea obţinerii brevetului de turism, agentul economic în cauza întocmeşte urmãtoarea documentaţie referitoare la persoana pentru care se solicita brevetarea:
- cerere de eliberare a brevetului de turism (anexa nr. 7);
- curriculum vitae;
- copii ale actelor de studii sau copii ale documentelor de atestare a perioadei lucrate în turism, dupã caz;
- copie dupã cartea de munca;
- cazierul judiciar;
- caracterizare asupra activitãţii desfãşurate în domeniul turismului de la ultimul loc de munca.
Documentaţia astfel întocmitã se transmite la compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Turismului care, pe baza verificãrii documentelor şi a criteriilor de acordare a brevetului de turism, prevãzute în anexa nr. 5 la prezentele instrucţiuni, propune conducerii ministerului semnarea brevetelor solicitate.
În situaţia în care nu sînt îndeplinite criteriile pentru acordarea brevetului de turism, se comunica în scris motivul pentru care acesta nu poate fi eliberat.
În cazul cînd, pe parcursul desfãşurãrii activitãţii, se constata ca nu sînt îndeplinite criteriile care au stat la baza eliberãrii brevetului de turism, se poate proceda la suspendarea temporarã a acestuia pe o perioada de maximum 90 de zile, iar în caz de recidiva, la suspendarea definitiva.
Brevetele de turism eliberate sînt valabile pe o perioada de 5 ani. La expirarea acestui termen se va solicita reînnoirea brevetului. Procedura de solicitare şi de eliberare este cea prevãzutã la pct. 3.2. din prezentele instrucţiuni.
În situaţia în care deţinãtorul brevetului de turism îşi schimba locul de munca, brevetul îşi pãstreazã valabilitatea pentru aceeaşi funcţie.
3.3. Competentele în privinta propunerilor de suspendare a brevetelor de turism, procedura de suspendare a acestora şi de soluţionare a contestaţiilor sînt identice cu cele practicate în cazul licenţelor de turism.
*) Potrivit prezentelor instrucţiuni şi practicii internaţionale, prin directori de hotel, motel, camping, sat de vacanta se înţeleg conducãtorii unici ai activitãţilor de cazare, alimentaţie publica şi alte servicii, din incinta aceleiaşi unitãţi.


ANEXA 1


ROMÂNIA
MINISTERUL TURISMULUI
LICENTA DE TURISM


Categoria ......... valabilã pînã la data de .........

Agenţia de turism .........................................................,
situata în ..................................................................,
(sediul)
aparţinînd de ...............................................................,
(denumirea agentului economic)
are condiţii materiale şi capacitate profesionalã de a desfasura urmãtoarele activitãţi turistice :
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
.............................................................................
Prezenta licenta a fost eliberata conform prevederilor ....................
şi documentaţiei înregistrate la Ministerul Turismului cu nr. ............. .

.....................................
(Semnatura şi ştampila)

Nr. ................

Bucureşti ............. 199 ........



OBIECTUL DE ACTIVITATE AL AGENTIILOR DE TURISM PE CATEGORII

LICENTA DE TURISM CATEGORIA A

- turoperator în domeniul turismului intern şi internaţional;
- comercializarea cãtre turişti a programelor şi acţiunilor turistice proprii şi a celor contractate cu alte agenţii turoperatoare;
- alte servicii turistice specifice*).

LICENTA DE TURISM CATEGORIA B

- vînzarea cãtre turişti a programelor şi acţiunilor contractate cu agenţii turoperatoare;
- organizarea şi comercializarea de programe şi acţiuni turistice proprii în domeniul turismului intern;
- alte servicii turistice specifice*).
*) Unul sau mai multe din urmãtoarele servicii:
- rezervarea şi comercializarea serviciilor de cazare, masa, transport, agrement şi cura balneara, asistenta turistica (ghizi), închirieri de autoturisme sau sau fãrã sofer, obţinerea de vize turistice etc.;
- rezervarea şi comercializarea de bilete la mijloace de transport, spectacole şi manifestãri artistice, sportive sau alte activitãţi de divertisment şi agrement în cadrul sejurului sau programului turistic.

ANEXA 2


CRITERII MINIME
pentru eliberarea licenţei de turism

-----------------------------------------------------------------------------
Categoria licenţei
Nr. Criterii --------------------------
crt. A B
-----------------------------------------------------------------------------
1. Agentul economic de care aparţine agenţia trebuie :
- sa detina documentele legale de constituire X X
- sa aibã prevãzut în obiectul de activitate
servicii turistice X X
2. Persoanele juridice sa fie înregistrate în
Registrul comerţului X X
3. Starea şi aspectul clãdirii în care funcţioneazã f. buna corespunzãtoare
agenţia
4. Amplasarea agenţiei în clãdire :
- la parter sau mezanin uşor accesibil*1) X X
- la celelalte niveluri, cu excepţia subsolurilor
şi mansardelor - X
5. Suprafata comercialã a agenţiei*2) :
- peste 20 mp X -
- peste 6 mp - X
6. Spaţiul comercial folosit în exclusivitate pentru
turism*2) X X
7. Grup sanitar pentru personal X -
8. Şeful agenţiei sa fie posesor de brevet de turism X X
9. Personalul de servire a turistilor sa fie
calificat*3) X X
10. Personalul de servire a turistilor sa fie 50%, dar
cunoscator de limbi strãine de circulaţie cel puţin 1 -
internationala lucrator pe
schimb
11. Asigurarea de ghizi calificaţi corespunzãtor
activitãţii desfãşurate*4) X X
12. Constituirea la Asociaţia Nationala a Agentiilor
de Turism a unui fond de garanţie în suma de*5) 1 mil. lei 250 mii lei
13. Editarea de programe turistice X X
14. Sa utilizeze mijloace de transport de la agenţi
economici licentiati X X
15. Sa utilizeze numai autocare clasificate X X
16. Sa asigure servicii de cazare şi masa numai în
unitãţi clasificate X X
17. Sa afiseze la loc vizibil preţurile, tarifele şi
comisioanele practicate şi condiţiile generale
de vînzare, conform modelului-cadru recomandat de
Asociaţia Nationala a Agentiilor de Turism X X
18. Sa asigure existenta, în fiecare agenţie de turism,
a unei cãrţi de impresii, numerotatã, parafatã şi
vizata trimestrial de centrul teritorial pentru
promovarea turismului X X
19. Sa utilizeze vouchere tip, realizate conform
recomandãrilor Asociaţiei Naţionale a Agentiilor
de Turism X -
20. Sa nu înregistreze mai mult de 5 reclamaţii
confirmate*6) pe an calendaristic la un numãr de
1.000 turişti X X
------------------------------------------------------------------------------

*1) Pot fi acceptate şi alte amplasamente, dacã sînt situate în clãdiri cu destinaţie comercialã, turistica sau pentru birouri.
*2) Criteriul este facultativ pentru agenţiile care desfãşoarã exclusiv activitãţi ca turoperatoare.
*3) Sa fie absolvent de liceu cu profil de turism sau absolvent de liceu şi al unui curs de formare specific funcţiei (agent de turism) la Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism, la alte instituţii de învãţãmînt acreditate de Ministerul Învãţãmîntului şi cu programe elaborate de Ministerul Turismului sau la unitãţi de învãţãmînt din domeniul turismului din tari care acorda reciprocitate cetãţenilor romani. Pentru cei care deţin aceste funcţii la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, cursul de formare trebuie efectuat în maximum 2 ani.
*4) Posesori de certificate de calificare sau certificate de atestare.
*5) Utilizat pentru finalizarea acţiunilor turistice în curs de desfãşurare în situaţia cînd agenţia de turism este falimentara sau cînd din motive de forta majorã este în imposibilitate de a-şi continua activitatea, precum şi pentru despãgubirea persoanelor fizice sau juridice prejudiciate.
Cuantumul fondului va fi stabilit anual de Ministerul Turismului, la propunerea Asociaţiei Naţionale a Agentiilor de Turism (A.N.A.T.).
Ordonanţarea plãţilor se face de A.N.A.T. cu avizul Ministerului Turismului la solicitarea motivatã a agenţiei de turism. Este obligatoriu a se reface fondul la nivelul stabilit, în maximum 10 zile de la consumarea lui.
*6) De organele Ministerului Turismului, ale Centrului teritorial pentru promovarea turismului şi ale asociaţiilor profesionale din domeniul turismului, legal constituite.

ANEXA 3

..............................
(Denumirea agentului economic)


Domnule ministru,

..............................................................................,
(denumirea agentului economic)
cu sediul în localitatea .....................................................,
str. .......... nr. ......., sectorul ........., reprezentat prin ............,
în calitate de ...............................................................,
(administrator, preşedinte, director)
va rog sa aprobaţi eliberarea licenţei de turism, categoria .............
pentru .......................................................................,
(denumirea agenţiei de turism sau a filialei)
în vederea desfãşurãrii urmãtoarelor activitãţi turistice*) ..................
..............................................................................
..............................................................................
Declar ca sînt îndeplinite în totalitate criteriile de licentiere stabilite de Ministerul Turismului, pe care le vom respecta pe toatã perioada desfãşurãrii activitãţii de turism.
Anexãm:
- copia hotãrîrii judecãtoreşti de înfiinţare (autorizaţia de înfiinţare şi de funcţionare pentru asociaţii familiale şi pentru persoane fizice);
- copia certificatului de înmatriculare în Registrul comerţului;
- copiile brevetelor de turism ale sefilor de agenţii (de filiale);
- copia dupã contractul de munca al persoanelor ce deţin brevet de turism;
- copia dupã actul de deţinere a spaţiului pentru agenţiile de turism;
- fişa de prezentare a agenţiei de turism (anexa nr. 4).
Data .................. Semnatura

--------------
*) Se vor indica serviciile turistice ce constituie obiectul de activitate al agenţiei de turism (filialelor).

ANEXA 4

..............................
(Denumirea agentului economic)


FIŞA DE PREZENTARE A AGENŢIEI DE TURISM *1)
...........................................

1. Activitatea desfasurata ................................................
.............................................................................
2. Personal total ........., din care, calificat *2) ...............
3. Personal cunoscator de limbi strãine de circulaţie internationala (se vor anexa atestatele) ............................................................
4. Capital social (lei) .............
5. Starea clãdirii (foarte buna, buna) ..........
6. Amplasarea în clãdire a spaţiului agenţiei (parter, mezanin sau etajul I, etaje superioare) ....................
7. Starea spaţiului comercial ...........................................
8. Suprafata spaţiului comercial (mp) ...............
9. Echipamente din dotare ..................................................
.............................................................................
10. Telefon ..............
11. Telex/fax ............

Semnatura autorizata

-----------------
*1) se întocmeşte şi pentru fiecare filiala.
*2) Se vor anexa în copie actele de calificare.


ANEXA 5

CRITERII MINIME
pentru eliberarea brevetului de turism

Pentru a obţine brevetul de turism, persoana pentru care se solicita brevetul trebuie sa respecte, pe toatã perioada desfãşurãrii activitãţii, urmãtoarele criterii:
1. Cetãţenie
Sa îndeplineascã una dintre condiţiile:
1.1. sa aibã cetãţenie romana;
1.2. sa fie cetãţean al Republicii Moldova;
1.3. sa fie cetãţean al uneia dintre ţãrile membre ale Consiliului Europei;
1.4. sa aibã domiciliul permanent în România şi sa fie cetãţean al unei tari care acorda reciprocitate echivalenta cetãţenilor romani.
2. Pregãtirea profesionalã
2.1. Sa fie posesor al unui atestat de limba strãinã de circulaţie internationala, eliberat de o instituţie acreditata.
2.2. Sa îndeplineascã una dintre condiţiile:
2.2.1. sa fie absolvent al unei facultãţi acreditate, cu profil de turism;
2.2.2. sa fie absolvent *1) de învãţãmînt superior, sa facã dovada unei activitãţi în turism de minimum 3 ani *2) şi sa fie absolvent al unui curs de formare managerialã în industria hoteliera şi turistica specific funcţiei *3). Pentru cei ce ocupa o asemenea funcţie la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, cursul de formare trebuie efectuat în maximum 2 ani;
2.2.3. sa fie absolvent *1) al unor cursuri postliceale în domeniul turismului sau hotelier, sa facã dovada unei activitãţi în turism de minimum 5 ani *2) şi sa fie absolvent al unui curs de formare managerialã în industria hoteliera şi turistica specific funcţiei *3). Pentru cei care ocupa o asemenea funcţie la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, cursul de formare trebuie efectuat în maximum 2 ani;
2.2.4. sa fie absolvent *1) al unui liceu cu profil de turism sau hotelier şi sa facã dovada unei activitãţi în turism de minimum 6 ani *2);
2.2.5. sa fie absolvent *1) de liceu şi al unui curs de formare managerialã în industria hoteliera şi turistica specific funcţiei *3) şi sa facã dovada unei activitãţi în turism de minimum 8 ani *2).
Pentru cei care ocupa asemenea funcţii la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, cursul de formare trebuie efectuat în maximum 2 ani.
3. Sa posede recomandare favorabilã de la ultimul loc de munca din domeniul turismului.
4. Cazier judiciar
Sa nu fi suferit condamnãri pentru gestiune frauduloasã, abuz de încredere, fals, înşelãciune, delapidare, mãrturie mincinoasã, dare sau luare de mitã, precum şi alte infracţiuni cu caracter economic, incompatibile cu funcţia pentru care se solicita brevetul de turism.
5. Sa respecte legile şi celelalte acte cu caracter normativ ce reglementeazã activitatea de turism pe care o desfãşoarã.
--------------
*1) Inclusiv al instituţiilor de învãţãmînt din tari care acorda reciprocitate cetãţenilor romani.
*2) Indeplinind una dintre urmãtoarele funcţii : şef de unitate, agent de turism, receptioner, funcţionar economic, economist, tehnolog, precum şi orice funcţii de conducere în societãţi comerciale din domeniul turismului.
*3) La Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism, la alte instituţii de învãţãmînt acreditate de Ministerul Învãţãmîntului şi cu programe elaborate de Ministerul Turismului sau la unitãţi de învãţãmînt din domeniul hotelier sau al turismului din tari care acorda reciprocitate cetãţenilor romani.

ANEXA 6


ROMÂNIA
MINISTERUL TURISMULUI
BREVET DE TURISM

Valabil pînã la data de ............

În baza ....................., se elibereazã prezentul brevet de turism dlui/dnei .............., nãscut(a) în anul ..........., luna ............,
ziua ........., în localitatea ................, judeţul ................, prin care i se atesta capacitatea de a îndeplini funcţia de ...................... .

..................................
(Semnatura şi ştampila emitentului)

Nr. .........

Bucureşti, ............ 199 ........



ANEXA 7


...............................
(Denumirea agentului economic)



Domnule ministru,

............................................................................,
(denumirea agentului economic)
cu sediul în localitatea .............., str. ........... nr. .............,
judeţul ............, reprezentat prin .................., în calitate de ............................................................................,
(administrator, preşedinte, director)
va rog sa aprobaţi eliberarea brevetului de turism domnului/doamnei ..........
.............., nãscut(a) în anul ............., luna ............, ziua .....,
în localitatea .................., cetãţean .................., pentru funcţia de ....................., în cadrul ....................................... .
(denumirea unitãţii - agenţie, hotel etc.)

Declar ca sînt îndeplinite în totalitate criteriile de brevetare stabilite de Ministerul Turismului, pe care le vom respecta pe toatã perioada desfãşurãrii activitãţii de turism.
Anexãm urmãtoarele acte referitoare la persoana pentru care se solicita brevet de turism:
- curriculum vitae, cu prezentarea în copie a actelor doveditoare privind pregãtirea profesionalã;
- copia actului de certificare a cetateniei;
- copia de pa cartea de munca;
- cazierul judiciar;
- caracterizare asupra activitãţii desfãşurate în domeniul turismului de la ultimul loc de munca;
- declaraţie ca nu a suferit condamnãri pentru gestiune frauduloasã, abuz de încredere, fals, înşelãciune, delapidare, mãrturie mincinoasã, dare sau luare de mitã sau alte infracţiuni cu caracter economic şi ca se obliga sa respecte, pe toatã perioada îndeplinirii funcţiei, legile şi celelalte acte cu caracter normativ ce reglementeazã activitatea de turism din România.
Semnatura şi ştampila,

Data ............

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016