Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 102 din 1 iunie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 017-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 102 din 1 iunie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 017-05 "Rezervoare de stocare pentru lichide"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 26 iulie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza instrucţiunilor de metrologie legalã I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal", aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã, cu modificãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 017-05 "Rezervoare de stocare pentru lichide", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Se abroga urmãtoarele reglementãri de metrologie legalã: normele de metrologie legalã NML 1-06/1-97 "Rezervoare de stocare fixe. Partea 1 Condiţii metrologice şi tehnice. Verificãri", NML 1-06/2-01 "Rezervoare de stocare fixe. Metoda volumetrica de calibrare", NML 1-06/3-01 "Rezervoare de stocare fixe. Metoda mixtã de calibrare a rezervoarelor cilindrice verticale cu capac fix", NML 1-06/5-01 "Rezervoare de stocare fixe. Calibrarea rezervoarelor cilindrice verticale prin metoda optica de exterior" şi normele tehnice de metrologie NTM 1-123/4-82 "Calibrarea rezervoarelor cilindrice verticale cu capac flotant", NTM 1-123/5-83 "Calibrarea rezervoarelor cilindrice orizontale prin metoda geometrica", NTM 1-123/6-86 "Verificarea metrologica a rezervoarelor. Calibrarea rezervoarelor sferice prin metoda geometrica", NTM 1-123/8-90 "Calibrarea rezervoarelor cilindrice verticale prin metoda optica de interior".
ART. 3
Unitãţile din structura şi în subordonarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Ştefan Ocneanu

Bucureşti, 1 iunie 2005.
Nr. 102.

ANEXA

Norma de metrologie legalã NML 017-05 "Rezervoare de stocare pentru lichide"

1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalitãţile de atestare a legalitãţii aplicabile rezervoarelor de stocare pentru lichide - denumite în continuare "rezervoare" - care sunt utilizate la mãsurare volumelor (cantitãţilor) de lichid conţinut.
1.2. Ansamblul operaţiilor de mãsurare şi calculele necesare determinãrii cantitãţilor de produse lichide conţinute în rezervoare fac obiectul unor standarde şi proceduri specifice.
1.3. Rezultatele obţinute la mãsurarea cantitãţilor de lichid conţinute în rezervoare pot fi utilizate la încheierea unor tranzacţii comerciale şi la determinãri oficiale de stocuri din gestiune.
2. Terminologie
În prezenta norma de metrologie legalã, termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
2.1. capacitate (a unui rezervor): volumul de lichid conţinut în rezervor pana la un nivel de umplere specificat.
2.2. capacitate nominalã: valoarea rotunjita a volumului maxim de lichid pe care un rezervor poate sa-l conţinã în condiţiile de utilizare prevãzute.
2.3. calibrare: ansamblu de operaţii efectuate pentru determinarea capacitãţii unui rezervor pana la unul sau mai multe nivele de umplere.
2.4. orificiu de mãsurare a nivelului lichidului din rezervor: deschidere amenajatã la partea superioarã a rezervorului pentru a permite reperarea nivelului lichidului din rezervor.
2.5. verticala de mãsurare: linie verticala care trece prin orificiul de mãsurare a nivelului lichidului din rezervor şi care corespunde poziţiei prevãzute pentru mãsurarea manualã sau automatã a nivelului.
2.6. punct de referinta inferior: intersectia verticalei de mãsurare cu suprafata unei plãci de referinta sau cu fundul rezervorului, dacã placa de referinta nu exista; punctul de referinta inferior constituie originea de mãsurare a inaltimii lichidului din rezervor.
2.7. punct de referinta superior: punct situat pe verticala de mãsurare, fata de care sunt mãsurate distanţele golului.
2.8. distanta a golului: distanta masurata pe verticala de mãsurare, de la nivelul suprafeţei libere a lichidului din rezervor pana la punctul de referinta superior.
2.9. înãlţime totalã martora (H): distanta dintre punctul de referinta inferior şi punctul de referinta superior masurata pe verticala de mãsurare în condiţii de referinta.
2.10. tabela de calibrare: tabela de valori care permite stabilirea corespondentei dintre valorile inaltimii lichidului din rezervor sau distantei golului (variabila independenta) şi valorile corespunzãtoare ale volumului de lichid conţinut (variabila dependenta).
2.11. limita inferioarã a capacitãţii exacte: capacitatea parţialã a rezervorului sub care incertitudinea extinsã maxima nu se aplica.
2.12. volum minim masurabil: cel mai mic volum, receptionat sau livrat cu rezervorul, a cãrui mãsurare se face cu o incertitudine care nu depãşeşte o valoare specificatã.
3. Cerinţe metrologice şi tehnice
3.1. Cerinţe metrologice
3.1.1. Incertitudinea extinsã a valorilor volumelor înscrise în tabela de calibrare, mai mari decât limita inferioarã a capacitãţii exacte, trebuie sa nu depãşeascã:
0,2% din volumul indicat, pentru rezervoarele cilindrice verticale calibrate printr-o metoda geometrica sau mixtã;
0,3% din volumul indicat, pentru rezervoare cilindrice, orizontale sau înclinate, calibrate printr-o metoda geometrica şi pentru rezervoare de orice forma calibrate prin metoda volumetrica;
0,5% din volumul indicat, pentru rezervoarele sferice sau sferoidale calibrate printr-o metoda geometrica.
3.1.2. Abaterile maxime ale valorilor volumelor din tabela de calibrare, determinate la o verificare periodicã, fata de valorile corespunzãtoare determinate la verificarea anterioarã, trebuie sa nu depãşeascã, în modul:
0,4% din volumul indicat, pentru rezervoarele cilindrice verticale calibrate printr-o metoda geometrica sau mixtã;
0,6% din volumul indicat, pentru rezervoare cilindrice, orizontale sau înclinate, calibrate printr-o metoda geometrica şi pentru rezervoare de orice forma calibrate prin metoda volumetrica;
1,0% din volumul indicat, pentru rezervoarele sferice sau sferoidale calibrate printr-o metoda geometrica.
Nota: Tabela de calibrare poate fi extinsã sub limita inferioarã a capacitãţii exacte; în aceasta zona cerinţele de la punctele 3.1.1 şi 3.1.2 nu se aplica.

3.2. Cerinţe tehnice
3.2.1. În ceea ce priveşte construcţia, amplasarea şi condiţiile de utilizare, rezervoarele trebuie sa satisfacã prescripţiile legale relative la stocarea lichidelor conţinute în funcţie de caracteristicile acestora (alimentare, petroliere, chimice, etc.).
3.2.2. Rezervoarele pot fi înzestrate cu accesoriile necesare pentru a impiedica cat mai mult posibil pierderile de produs prin evaporare.
3.2.3. Pentru a putea fi acceptate la verificare, rezervoarele trebuie sa satisfacã urmãtoarele cerinţe generale destinate sa asigure exactitatea masurarii volumului de lichid conţinut.
a) Alegerea formelor, materialelor elementelor de intarire şi a mijloacelor de asamblare trebuie sa fie astfel facuta încât rezervorul sa fie suficient de rezistent la acţiunile agenţilor atmosferici şi la acţiunea lichidului conţinut şi sa nu sufere, în condiţii normale de utilizare, deformatii permanente de natura sa-i modifice capacitatea.
b) Punctele de referinta inferior şi superior trebuie materializate astfel încât poziţia lor sa fie practic invariabila, oricare ar fi starea de umplere a rezervorului, temperatura, etc. Dacã totuşi, în particular, la rezervoarele de mari dimensiuni (spre exemplu, cele de peste 1000 mc) este imposibil sa se asigure invariabilitatea punctelor de referinta, efectele umplerii, temperaturii şi densitatii lichidului asupra acestor puncte trebuie indicate în certificatul de calibrare, astfel încât sa se poatã aplica corectiile necesare la mãsurarea volumelor.
c) Forma rezervoarelor trebuie sa fie astfel încât sa fie împiedicatã formarea pungilor de aer la umplerea rezervorului sau a pungilor de lichid la golirea acestuia.
d) Pentru a putea aplica metodele de calibrare geometrice, rezervoarele nu trebuie sa prezinte deformatii, umflaturi, etc., care sa împiedice efectuarea unor masurari corecte a dimensiunilor şi interpolarea între masurari.
e) Rezervoarele trebuie sa aibã pe fundaţia lor o poziţie stabilã asigurata eventual prin ancorare sau printr-o perioada de stabilizare cu rezervorul plin, de o durata adecvatã, astfel încât inclinarea acestuia sa nu varieze în timp.
f) Rezervoarele cilindrice verticale mai mari de 2000 mc pot fi prevãzute cu pana la cinci orificii de mãsurare, unul fiind amplasat cat mai aproape de centru, iar celelalte repartizate uniform în apropiere pereţilor. Orificiul amplasat în poziţia cea mai puţin expusã la soare este orificiul de mãsurare principal.
g) Rezervoarele trebuie supuse la probele de rezistenta la presiune, dacã este cazul, şi de etanseitate, rezultatele încercãrilor fiind consemnate într-un document ce trebuie prezentat înainte de începerea calibrarii. Efectuarea acestor probe cade în sarcina constructorului sau a proprietarului rezervorului.
3.2.4. Rezervoarele trebuie sa corespundã condiţiilor tehnice privind instalarea şi utilizarea mijloacelor de mãsurare a inaltimii lichidului cu care sunt dotate.
3.2.5. Rezervoarele trebuie sa fie prevãzute cu o placa de identificare a calibrarii care sa cuprindã inscriptionate urmãtoarele date:
- numãrul de identificare al rezervorului;
- înãlţimea totalã H, în mm, (cu excepţia rezervoarelor echipate cu dispozitiv de mãsurare cu scara gradata);
- numãrul certificatului de calibrare urmat de ultimile doua cifre ale anului în care s-a fãcut calibrarea şi precedat de denumirea sau sigla entitatii care a fãcut calibrarea;
- capacitatea nominalã a rezervorului rotunjita, prin lipsa, la numãrul întreg de metri cubi cel mai apropiat.
Placa de identificare a calibrarii trebuie realizatã dintr-un metal practic inalterabil în condiţiile normale de utilizare. Ea trebuie sa fie fixatã pe o parte nedetasabila a rezervorului într-un loc în care sa fie vizibila, uşor de citit şi nesupusa deteriorarilor, de asa maniera încât sa nu poatã fi îndepãrtatã fãrã ruperea unui sigiliu care poarta marcajul de verificare metrologica.
Se recomanda ca aceasta placa sa fie amplasata în imediata vecinãtate a orificiului de mãsurare principal.
3.2.6. Marcajele de verificare metrologica se aplica pe:
- placa de identificare a calibrarii dupã completarea acesteia cu inscripţiile prevãzute la pct. 3.2.5;
- un loc care permite identificarea punctului de referinta superior, dacã acesta exista;
- rigla gradata, dacã aceasta exista;
- dispozitivul de sigilare al nivelmetrului, dacã acesta din urma exista.
3.2.7. Rezervoarele trebuie prezentate la verificare goale şi bine curatate. Ele trebuie degazate şi astfel pregãtite încât sa nu prezinte nici un pericol pentru operatori.
4. Atestarea legalitãţii
4.1. Modalitãţile de control metrologic legal aplicabile rezervoarelor de stocare pentru lichide sunt cele prevãzute în Lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare.
4.2. Atestarea legalitãţii unui rezervor de stocare pentru lichide, pentru fiecare modalitate de control specifica introducerii pe piata sau utilizãrii, se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice din tabelul 1.

Tabel 1

Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile modalitãţilor de control metrologic legal


┌──-┬────────────────────────┬──────────────────────────-┬────────────────────-┐
│ │ │ │Modalitãţi de control│
│Nr.│Cerinţe metrologice │ Punctul din norma de ├──────────┬──────────┤
│crt│ şi tehnice │ metrologie legalã │Verificare│Verificare│
│ │ │ │ iniţialã │periodicã │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 1.│Adecvare │3.2.1; 3.2.2; 3.2.3.c; │ X │ X │
│ │ │3.2.3.d; 3.2.3.f; 3.2.3.g; │ │ │
│ │ │3.2.4 │ │ │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 2.│Durabilitate │3.2.3.a; 3.2.3.b; 3.2.3.e │ X │ X │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 3.│Informaţii pe care │3.2.5 │ X │ X │
│ │trebuie sa le prezinte │ │ │ │
│ │mijlocul de mãsurare │ │ │ │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 4.│Marcaje metrologice │3.2.6 │ X │ X │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 5.│Asigurarea securitãţii │ │ │ │
│ │verificatorilor │3.2.7 │ X │ X │
├──-┼────────────────────────┼──────────────────────────-┼──────────┼──────────┤
│ 6.│Abaterea maxima tolerata│3.1.2 │ - │ X │
└──-┴────────────────────────┴──────────────────────────-┴──────────┴──────────┘



Nota: În cazul neîndeplinirii cerintei de la nr. crt. 6, se întocmeşte un nou certificat de calibrare, care îl înlocuieşte pe cel eliberat la calibrarea anterioarã.

4.3. Atestarea legalitãţii se realizeazã şi prin aplicarea marcajelor metrologice de verificare (a se vedea pct. 3.2.6) şi eliberarea unui buletin de verificare metrologica însoţit de un certificat de calibrare.
Numãrul certificatului de calibrare va fi înscris în buletinul de verificare. Conţinutul minim al certificatului de calibrare este indicat în Anexa A (obligatorie).


ANEXA A (obligatorie)

Conţinutul certificatului de calibrare al unui rezervor

Certificatul de calibrare al unui rezervor trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele:
1. a) numele şi adresa unitãţii emitente;
b) numãrul certificatului de calibrare, care se va reproduce pe toate celelalte documente care însoţesc certificatul de calibrare;
c) data eliberãrii şi perioada de valabilitate;
2. date tehnice referitoare la rezervor:
a) înãlţimea totalã martora H;
b) poziţia verticalelor de mãsurare (orificii de mãsurare, puncte de referinta, inclusiv identificare punctului de referinta principal);
c) capacitatea nominalã şi limita inferioarã a capacitãţii exacte;
d) volumul minim masurabil;
3. tabela de calibrare;
4. tabela de interpolare cu intervalele pe care s-a fãcut interpolarea liniara şi volumele pe milimetru corespunzãtoare;
5. temperatura de referinta pentru care sunt date valorile volumelor din tabela de calibrare;
6. dacã este cazul, densitatea de referinta a lichidului stocat;
7. erorile maxime tolerate cu care au fost determinate valorile volumelor indicate în tabela de calibrare;
8. metoda de calibrare utilizata şi reglementãrile care constituie baza legalã şi tehnica a calibrarii;
9. dacã este cazul, corectiile pentru marimile de influenta, altele decât cele care au fost aplicate la calculul volumelor indicate în tabela de calibrare;



──────-

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016