Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1009 din 14 septembrie 1999  privind aprobarea Statutului Camerei Auditorilor din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1009 din 14 septembrie 1999 privind aprobarea Statutului Camerei Auditorilor din Romania

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 463 din 24 septembrie 1999
Ministrul finanţelor,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în conformitate cu prevederile pct. III.4 "Adoptarea Statutului Camerei de audit" din anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 374/1999 privind asigurarea condiţiilor de implementare a prevederilor Programului pentru ajustarea sectorului privat (PSAL) şi a Programului de dezvoltare institutionala a sectorului privat (PIBL),
în baza <>Ordinului ministrului finanţelor nr. 1.004/1999 pentru modificarea şi completarea <>Ordinului ministrului finanţelor nr. 795/1999 privind constituirea Comitetului provizoriu al Camerei Auditorilor din România, emis în conformitate cu prevederile <>art. 7 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar,
emite urmãtorul ordin:

ARTICOL UNIC
Se aproba Statutul Camerei Auditorilor din România, adoptat prin Hotãrârea Comitetului provizoriu al Camerei Auditorilor din România nr. 1 din 13 septembrie 1999.
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes



STATUTUL
Camerei Auditorilor din România

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Camera Auditorilor din România, denumita în continuare Camera Auditorilor, este înfiinţatã prin lege în vederea organizãrii şi coordonãrii activitãţii de audit financiar, atribuirii şi retragerii calitãţii de auditor.
(2) Camera Auditorilor este persoana juridicã romana şi funcţioneazã ca organizaţie profesionalã de utilitate publica fãrã scop lucrativ.
(3) Organizarea şi funcţionarea Camerei Auditorilor, ca persoana juridicã de utilitate publica ale carei prestaţii se exercita în interesul terţilor, statutul şi orice alte reglementãri emise de aceasta nu pot contraveni reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 2
(1) Camera Auditorilor are personalitate juridicã şi are sediul în municipiul Bucureşti, Bd Libertãţii nr. 12, sectorul 5.
(2) Camera Auditorilor va avea ştampila şi sigla proprii, care se înregistreazã la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci. Modelul siglei este prezentat în anexa la prezentul statut.
(3) Camera Auditorilor îşi poate constitui subunitati teritoriale fãrã personalitate juridicã, potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a acesteia.

CAP. 2
Organizarea şi funcţionarea Camerei Auditorilor

ART. 3
(1) Organele de conducere centrale ale Camerei Auditorilor sunt: Conferinţa Camerei Auditorilor, Consiliul Camerei Auditorilor şi Biroul permanent al Consiliului Camerei Auditorilor.
(2) La subunitatile teritoriale organele de conducere sunt: adunarea generalã, consiliul subunitatii şi biroul permanent al consiliului subunitatii.
ART. 4
Aparatul executiv va fi structurat pe departamente functionale.
ART. 5
(1) Componenta organelor de conducere, reprezentarea procentualã a auditorilor în raport cu numãrul total al membrilor, procedura de declarare a candidaturilor, modul de votare, durata de funcţionare a membrilor aleşi, perioadele de convocare a organelor de conducere, organele care activeazã pe lângã Consiliul Camerei Auditorilor, atribuţiile, drepturile şi obligaţiile acestora, revocarea membrilor aleşi etc. se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor.
(2) Schema de organizare pe departamente a aparatului central executiv şi al subunitatilor teritoriale, angajarea sau revocarea personalului acestora se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor.

CAP. 3
Bugetul de venituri şi cheltuieli al Camerei Auditorilor

ART. 6
(1) Structura bugetului de venituri şi cheltuieli, sursele de venituri şi componenta cheltuielilor se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor, ţinându-se seama de activitãţile specifice domeniului de activitate.
(2) Bilanţul şi contul de execuţie a veniturilor şi cheltuielilor pentru activitatea proprie şi a subunitatilor teritoriale se întocmesc potrivit reglementãrilor privind unitãţile fãrã scop lucrativ.

CAP. 4
Atribuţiile Camerei Auditorilor

ART. 7
Camera Auditorilor are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã examenele şi atribuie calitatea de auditor financiar;
b) coordoneazã activitatea de audit financiar;
c) supravegheazã programul de pregãtire continua a auditorilor financiari;
d) controleazã calitatea activitãţii de audit financiar;
e) sesizeazã Ministerul Finanţelor asupra necesitãţii actualizãrii Normelor şi procedurilor profesionale de audit în raport cu modificãrile intervenite în reglementãrile instituţiilor europene şi internaţionale;
f) elaboreazã normele interne privind activitatea proprie;
g) organizeazã evidenta membrilor sãi prin registrul auditorilor financiari şi publicarea acestora în Monitorul Oficial al României;
h) publica anual în Monitorul Oficial al României modificãrile intervenite în evidenta membrilor;
i) emite reguli şi proceduri în limitele şi competentele stabilite în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor.

CAP. 5
Membrii Camerei Auditorilor şi principiile fundamentale de desfãşurare a activitãţii de audit

ART. 8
(1) Sunt membri ai Camerei Auditorilor persoanele cãrora li se atribuie calitatea de auditor financiar definitiv, ca urmare a sustinerii examenelor organizate de Camera Auditorilor conform regulamentului elaborat de aceasta.
(2) La constituire Camera Auditorilor va fi alcãtuitã din membrii provizorii, respectiv persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege.
(3) Devin membri definitivi ai Camerei Auditorilor şi persoanele care au calitatea de membru provizoriu, dacã susţin şi promoveazã examenul de aptitudini profesionale în condiţiile prevãzute la alin. (1).
(4) În vederea desfãşurãrii activitãţii de audit financiar, Ministerul Finanţelor, la propunerea Camerei Auditorilor, poate aproba atribuirea calitãţii de auditor financiar şi persoanelor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au calitatea de auditor financiar în baza reglementãrilor unui alt stat;
b) poseda o calificare profesionalã în contabilitate, recunoscuta de legea altui stat, echivalenta cu condiţiile prevãzute de lege;
c) fac dovada ca poseda cunoştinţele cerute de statul roman pentru desfãşurarea activitãţii de audit financiar.
ART. 9
Pentru atribuirea calitãţii de auditor financiar, potrivit prevederilor legale şi ale regulamentului de organizare a examenelor, candidaţii trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:

A. Persoanele fizice:

a) sa fie licentiati ai unei facultãţi cu profil economic de cel puţin 3 ani şi sa aibã experienta în domeniul contabil, consideratã de Camera Auditorilor ca fiind edificatoare, sau sa aibã calitatea de expert contabil de cel puţin 3 ani şi sa fi desfãşurat activitate în aceasta calitate;
b) sa fi efectuat un stagiu practic de 3 ani în activitatea de audit financiar sub îndrumarea unui auditor financiar;
c) sa satisfacã cerinţele Codului privind conduita etica şi profesionalã în domeniul auditului financiar;
d) sa susţinã şi sa promoveze examenul de aptitudini profesionale.
Camera Auditorilor, prin derogare de la prevederile lit. b), poate atribui calitatea de auditor financiar, potrivit prevederilor regulamentului de organizare a examenelor, persoanelor care au exercitat timp de 11 ani activitãţi profesionale în domeniul financiar-contabil şi au dobândit o experienta edificatoare.

B. Persoanele juridice:

a) persoanele care efectueazã auditul financiar al conturilor anuale în numele societãţilor de audit trebuie sa satisfacã condiţiile prevãzute de lege;
b) majoritatea drepturilor de vot trebuie detinuta de persoane fizice sau de societãţi de audit care satisfac condiţiile prevãzute de lege;
c) majoritatea membrilor consiliului de administraţie al unei societãţi de audit trebuie sa fie persoane fizice sau societãţi de audit care satisfac condiţiile prevãzute de lege.
ART. 10
Activitatea de audit financiar se desfãşoarã pe baza principiilor privind independenta, incompatibilitatea şi conflictul de interese.
ART. 11
(1) Pot îndeplini mandatul de auditor financiar numai persoanele care se bucura de o reputaţie profesionalã nestirbita şi care nu exercita activitãţi incompatibile cu cea de audit.
(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor defineste noţiunea reputaţie profesionalã nestirbita şi condiţiile de incompatibilitate. De asemenea, stabileşte cerinţele privind asigurarea pentru riscul profesional în exercitarea activitãţii de audit financiar, abaterile disciplinare, sancţiunile disciplinare, procedura disciplinarã etc.

CAP. 6
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 12
(1) Activitatea Camerei Auditorilor este asigurata în mod tranzitoriu de un comitet provizoriu, format din 9 membri, stabilit prin ordin al ministrului finanţelor, care va elabora:
a) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor;
b) Codul privind conduita etica şi profesionalã în domeniul auditului financiar;
c) Standardele de audit;
d) Programa analitica a examenului de aptitudini profesionale;
e) Norme privind procedurile de control al calitãţii auditului financiar;
f) Reguli privind pregãtirea continua a auditorilor;
g) Norme privind procedurile minimale de audit.
(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor se aproba prin hotãrâre a Guvernului, iar celelalte norme, reguli, proceduri armonizate cu cele emise de instituţiile europene şi internaţionale în domeniu (Federaţia Internationala a Contabililor, Federaţia Experţilor Europeni) vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor.
ART. 13
Pentru realizarea obiectivelor Comitetul provizoriu al Camerei Auditorilor elaboreazã un regulament de funcţionare propriu, desemnând un secretariat şi procedând la înregistrarea Camerei Auditorilor ca persoana juridicã.
ART. 14
Comitetul provizoriu funcţioneazã pana la primele alegeri care se organizeazã în termen de 3 luni de la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor.
ART. 15
(1) La constituire Camera Auditorilor deschide un registru provizoriu al membrilor, care cuprinde persoanele ce îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 4 iunie 1999.
(2) Condiţiile şi modul de înscriere în Registrul provizoriu al membrilor se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Camerei Auditorilor.
ART. 16
Camera Auditorilor are obligaţia sa desfãşoare activitatea în baza legii de înfiinţare, a prevederilor regulamentului propriu de organizare şi funcţionare şi a prezentului statut care trebuie modificat ori de câte ori este necesar, pentru a fi în concordanta cu legea.
Anexa 1 care reprezintã modelul siglei Camerei Auditorilor se gãseşte la pagina 7, din Monitorul Oficial al Romanei, Partea I, Nr. 463/24.09.1999.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016