Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 100 din 1 iunie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 048-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 100 din 1 iunie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 048-05 "Dozatoare pentru lichide"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 din 26 iulie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza instrucţiunilor de metrologie legalã I.M.L. 2-04 "Aprobarea de model" şi I.M.L. 3-04 "Trasabilitatea rezultatelor masurarilor efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal", aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 862/2004 privind aprobarea instrucţiunilor de metrologie legalã, cu modificãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 048-05 "Dozatoare pentru lichide", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1 înlocuieşte Norma tehnica de metrologie NTM 1-119/1-83 "Verificarea metrologica a aparatelor de mãsurat în mod discontinuu volumul lichidelor", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma de metrologie legalã prevãzutã la art. 1, a Normei tehnice de metrologie NTM 1-119/1-83 "Verificarea metrologica a aparatelor de mãsurat în mod discontinuu volumul lichidelor" pentru mijloacele de mãsurare care au aprobare de model acordatã în baza acestei norme, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţialã;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
ART. 4
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Ştefan Ocneanu

Bucureşti, 1 iunie 2005.
Nr. 100.

ANEXA

Norma de metrologie legalã NML 048-05 "Dozatoare pentru lichide"


1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã dozatoarele pentru lichide utilizate în vânzãri directe, precum şi modalitãţile de control metrologic legal aplicabile la atestarea legalitãţii.
1.2. Dozatoarele pentru lichide, denumite în continuare "dozatoare", sunt aparate de mãsurat în mod discontinuu volume de lichide cu una sau mai multe valori fixe, prestabilite.
1.3. Dozatoarele utilizate la preambalarea unor produse lichide şi dozatoarele industriale utilizate în procesele tehnologice nu fac obiectul prezentei norme.
2. Terminologie
În sensul prezentei norme de metrologie legalã termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
2.1. camera de mãsurare: dispozitiv din componenta unui dozator a cãrui funcţie este sa reproduca, în decursul utilizãrii sale, una sau mai multe valori prestabilite ale volumului lichidului dozat;
2.2. dozator cu vase mãsura: dozator a cãrui camera de mãsurare are pereţii ficsi;
2.3. dozator cu cilindru şi piston: dozator a cãrui camera de mãsurare este constituitã dintr-un corp cilindric în interiorul cãruia se deplaseaza un piston etans;
2.4. dispozitiv de alimentare: dispozitiv din componenta unui dozator destinat umplerii camerei de mãsurare;
2.5. dispozitiv de golire: dispozitiv din componenta unui dozator destinat golirii camerei de mãsurare;
2.6. punct de transfer: punct care delimiteaza lichidul dozat de lichidul care urmeazã a fi dozat; de obicei, acesta este materializat de un dispozitiv de închidere.
3. Cerinţe metrologice şi tehnice
3.1. Volume nominale
Volumele nominale ale dozatoarelor trebuie sa fie de forma 1 x 10^(n), 2 x 10^(n) sau 5 x 10^(n) dmc, unde n este un numãr întreg pozitiv, negativ sau zero. Este admis şi volumul nominal 0,25 dmc.
3.2. Erori tolerate
Erorile de mãsurare nu trebuie sa depãşeascã erorile maxime tolerate prevãzute în tabelul 1.

Tabel 1

Erori maxime tolerate


┌────────────────────────────-┬────────────────────────────┐
│ Volum nominal [V(n)] │ Eroarea maxima tolerata │
├────────────────────────────-┼────────────────────────────┤
│ dmc │ % din V(n) │
├────────────────────────────-┼────────────────────────────┤
│ V(n) <= 0,2 │ ±2 │
├────────────────────────────-┼────────────────────────────┤
│ 0,2 = V(n) <= 2 │ ±1 │
├────────────────────────────-┼────────────────────────────┤
│ 2 < V(n) │ ±0,5 │
└────────────────────────────-┴────────────────────────────┘



3.3. Sensibilitate
3.3.1. La dozatoarele cu vase mãsura, secţiunea transversala în dreptul reperului care delimiteaza la partea superioarã volumul nominal al camerei de mãsurare trebuie sa fie astfel încât:
- volumul corespunzãtor unei înãlţimi de 1 mm în secţiunea respectiva sa fie cel mult egal cu 1/3 din eroarea maxima tolerata, pentru volume nominale sub 1 dm3;
- volumul corespunzãtor unei înãlţimi de 1 mm în secţiunea respectiva sa fie cel mult egal cu 1/5 din eroarea tolerata maxima tolerata, pentru volume nominale de 1 dm3 sau mai mari.
3.3.2. La dozatoarele cu cilindru şi piston, cursa activa a pistonului trebuie sa fie de cel puţin doua ori mai mare decât diametrul cilindrului.
3.4. Repetabilitate
Abaterea standard experimentala a valorilor volumelor obţinute într-un şir de zece dozari repetate trebuie sa nu fie mai mare decât 1/4 din eroarea maxima tolerata.
3.5. Durabilitate
Dozatoarele trebuie construite solid, din materiale rezistente atât la acţiunile mecanice inerente exploatãrii, cat şi la acţiunile datorate lichidului vehiculat sau ale mediului ambiant. Invariabilitatea camerei de mãsurare trebuie asigurata constructiv, atât prin materiale cat şi prin forma corespunzãtoare.
3.6. Adecvare
3.6.1. Trebuie respectate cerinţele de construcţie impuse de natura lichidului vehiculat. În aceasta categorie intra cerinţe privind protecţia muncii, protecţia contra incendiilor, compatibilitatea lichidelor alimentare cu materialele din care este confectionat dozatorul.
3.6.2. Dozatoarele trebuie astfel construite încât sa nu prezinte neetanseitati la imbinari, robinete, ventile.
3.6.3. Dispozitivele de alimentare şi de golire trebuie astfel concepute şi realizate încât sa facã imposibila:
a) livrarea lichidului din camera de mãsurare insuficient umpluta;
b) mãsurarea unui amestec de lichid cu formaţiuni gazoase;
c) oprirea golirii camerei de mãsurare înainte de golirea completa a lichidului mãsurat;
d) umplerea şi golirea simultanã a camerei de mãsurare;
e) deturnarea unei fracţiuni din lichidul mãsurat de la recipientul în care se face dozarea.
3.6.4. Dispozitivul de golire poate fi asociat cu un furtun de distribuţie.
Dacã este prevãzut ca furtunul sa funcţioneze gol, punctul de transfer trebuie sa fie plasat în amonte de acesta şi, dacã este cazul, sa fie asociat cu un dispozitiv care sa asigure golirea completa a furtunului.
Dacã este prevãzut ca furtunul sa funcţioneze plin, punctul de transfer trebuie plasat cat mai aproape de capatul liber al furtunului.
3.6.5. Dozatoarele pot fi prevãzute cu dispozitive de ajustare a volumului. Dacã ajustarea se face discontinuu (în trepte), mãrimea unei trepte nu trebuie sa depãşeascã 1/5 din eroarea maxima tolerata a dozatorului.
3.7. Protecţie impotriva interventiilor neautorizate
Trebuie prevãzute dispozitive de sigilare pentru toate componentele unui dozator, care nu pot fi altfel protejate impotriva unor manevre susceptibile de a modifica exactitatea de mãsurare.
În cazul dozatoarelor pentru lichide alimentare, dispozitivele de sigilare trebuie astfel realizate, încât sa permitã demontarile necesare în vederea spalarii.
3.8. Informaţii pe care trebuie sa le prezinte dozatoarele
Dozatoarele trebuie sa prezinte cel puţin urmãtoarele inscripţii:
- denumirea sau sigla producãtorului;
- numãrul şi anul fabricaţiei;
- valorile nominale ale volumelor dozate;
- informaţii privind exactitatea de mãsurare, urmate de unitatea de mãsura a volumului;
- natura lichidului pentru care pot fi utilizate;
- marcajul aprobãrii de model.
Alte inscripţii pot sa se refere la precautii sau recomandãri speciale pe care le implica utilizarea dozatorului.
Inscripţiile trebuie sa fie clare, neambigue, netransferabile şi de nesters în condiţiile nominale de utilizare.
3.9. Indicarea rezultatului masurarii
Dacã exista, dispozitivele indicatoare ale dozatoarelor trebuie sa permitã citirea sigura şi uşoarã a rezultatului masurarii, atât de cãtre utilizator, cat şi de cãtre consumator. Indicarea rezultatului trebuie însoţitã de marcaje şi inscriptionari care sa facã clara semnificatia rezultatului.
3.10. Posibilitatea evaluãrii conformitatii
Un dozator trebuie realizat şi instalat de asa maniera, încât sa permitã evaluarea imediata a conformitatii sale cu cerinţele din prezenta norma de metrologie legalã.
4. Atestarea legalitãţii
4.1. Modalitãţile de control metrologic legal aplicabile dozatoarelor pentru lichide sunt cele prevãzute în Lista Oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare.
4.2. Atestarea legalitãţii unui dozator pentru lichide, pentru fiecare modalitate de control specifica introducerii pe piata sau utilizãrii, se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în tabelul 2.
4.3. Conformitatea unui dozator cu cerinţele din prezenta norma se atesta prin marcajul aprobãrii de model şi marcajul verificãrii metrologice. Marcajele sunt însoţite de certificatul aprobãrii de model şi de buletinul de verificare metrologica.

Tabel 2

Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalitãţilor de control metrologic legal


┌────┬────────────────────────────────-┬──────-┬───────────────────────────────┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinţe metrologice şi tehnice │Punctul├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ │din NML│Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ iniţialã │ periodicã │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 1. │Erori tolerate │ 3.2 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 2. │Sensibilitate │ 3.3.1 │ X │ X │ - │
│ │ │ 3.3.2 │ X │ X │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 3. │Repetabilitate │ 3.4 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 4. │Durabilitate │ 3.5 │ X │ X │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 5. │Adecvare │ 3.6.1 │ X │ - │ - │
│ │ │ 3.6.2 │ X │ X │ X │
│ │ │ 3.6.3 │ X │ X │ X │
│ │ │ 3.6.4 │ X │ X │ - │
│ │ │ 3.6.5 │ X │ X │ - │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 6. │Protecţie impotriva │ 3.7 │ X │ X │ X │
│ │interventiilor neautorizate │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 7. │Informaţii pe care trebuie sa │ 3.1 │ X │ X │ X │
│ │le prezinte dozatoarele │ 3.8 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 8. │Indicarea rezultatului masurarii │ 3.9 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼──────-┼────────┼──────────┼───────────┤
│ 9. │Posibilitatea evaluãrii │ 3.10 │ X │ X │ X │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
└────┴────────────────────────────────-┴──────-┴────────┴──────────┴──────────-┘



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016