Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 10 din 14 decembrie 2006  pentru aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 10 din 14 decembrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.033 din 27 decembrie 2006
ORDIN nr. 10 din 14 decembrie 2006
pentru aprobarea Regulamentului Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
Nr. 10 din 14 decembrie 2006
COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Nr. 107 din 14 decembrie 2006
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.033 din 27 decembrie 2006


Având în vedere dispoziţiile art. 126, 278, 384, 385 şi ale <>art. 421 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului,
în temeiul prevederilor <>art. 420 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, precum şi ale art. 1 şi 2 şi ale art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 514/2002 , modificat şi completat prin <>Legea nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Nationala a României şi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, prevãzut în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
__________
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.033 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Prezentul ordin şi regulamentul menţionat la art. 1 vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Banca Nationala a României şi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor urmãri ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isarescu

Preşedintele Comisiei Naţionale
a Valorilor Mobiliare,
Gabriela Anghelache

ANEXA


REGULAMENT
privind determinarea cerinţelor minime de capital
pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte cerinţele minime de capital.
(2) Prezentul regulament se aplica instituţiilor de credit, persoane juridice romane şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, precum şi societãţilor de servicii de investiţii financiare.
(3) Casele centrale sunt responsabile pentru reglementarea cadrului general aferent cerinţelor minime de capital ale cooperativelor de credit din cadrul reţelelor cooperatiste. Reglementãrile emise vor avea în vedere prevederile prezentului regulament în ceea ce priveşte determinarea cerinţelor minime de capital ale cooperativelor de credit şi nu vor putea stabili cerinţe mai puţin restrictive decât cele prevãzute de acesta. În acest sens, reglementãrile emise de casa centrala vor fi transmise spre avizare Bãncii Naţionale a României.
(4) Prezentul regulament se aplica în mod corespunzãtor şi societãţilor de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii.
(5) Prezentul regulament se aplica la nivel individual şi, dupã caz, consolidat, în conformitate cu <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii.
(6) Casele centrale sunt responsabile pentru aplicarea prezentului regulament la nivel de reţea cooperatista.
(7) Termenii şi expresiile folosite în cuprinsul prezentului regulament au semnificatia prevãzutã de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
(8) În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) firme de investiţii - entitãţi definite potrivit <>art. 7 alin. (1) pct. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, excluzând instituţiile de credit, firmele locale şi firmele care sunt autorizate numai în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor de consultanţa pentru investiţii şi/sau primirea şi transmiterea ordinelor din partea investitorilor, fãrã sa detina bani sau titluri aparţinând clienţilor lor şi care, din acest motiv, nu pot în niciun moment sa se afle în poziţie de debitor fata de clienţii lor;
b) instituţii - instituţii de credit şi firme de investiţii;
c) firma localã - o firma care efectueazã tranzacţii în cont propriu pe pieţe de instrumente financiare futures, optiuni sau alte instrumente financiare derivate şi pe pieţe cash pentru unicul scop de a acoperi poziţii pe pieţele de instrumente financiare derivate, sau care efectueazã tranzacţii în contul altor membri ai acelor pieţe, garantate de membri compensatori ai aceloraşi pieţe, care isi asuma responsabilitatea pentru asigurarea executãrii contractelor încheiate de o astfel de firma.

CAP. II
Cerinţe generale

ART. 2
Instituţiile trebuie sa dispunã de un nivel al fondurilor proprii, care sa se situeze în permanenta la un nivel cel puţin egal cu suma urmãtoarelor cerinţe de capital:
a) pentru riscul de credit şi riscul de diminuare a valorii creanţei aferente întregii activitãţi, cu excepţia operaţiunilor din portofoliul de tranzactionare, 8% din totalul valorilor ponderate la risc ale expunerilor, calculate, dupã caz, în conformitate cu <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii standard, <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating şi/sau <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi al poziţiilor din securitizare;
b) în ceea ce priveşte portofoliul de tranzactionare, pentru riscul de poziţie, riscul de decontare şi riscul de credit al contrapartidei, cerinţele de capital determinate potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii;
c) pentru riscul valutar şi riscul de marfa aferente întregii activitãţi, cerinţele de capital determinate potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii; şi
d) pentru riscul operational aferent întregii activitãţi, cerinţele de capital determinate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operational.
ART. 3
(1) Instituţiile vor evalua activele şi elementele din afarã bilanţului în conformitate cu reglementãrile contabile aplicabile şi, dupã caz, în conformitate cu Regulamentul (EC) nr. 1606/2002 privind aplicarea Standardelor Internaţionale de Contabilitate, în condiţiile prevãzute de Ordinul 5/2005 al Bãncii Naţionale a României pentru aprobarea reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Fãrã a aduce atingere prevederilor referitoare la nivelul de aplicare din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii, calculul de verificare a conformarii instituţiilor cu cerinţele stabilite la art. 2 se efectueazã trimestrial pe baza individualã şi semestrial pe baza consolidata.
(3) Instituţiile comunica Bãncii Naţionale a României sau Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, dupã caz, rezultatul calculului prevãzut la alin. (2), precum şi orice element component aferent acestuia solicitat de cele doua autoritãţi competente.
(4) Instituţiile raporteazã Bãncii Naţionale a României sau Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, dupã caz, indicatorii prevãzuţi la art. 2 lit. a) şi lit. d) precum şi orice element component aferent acestora solicitat de cele doua autoritãţi competente. Raportarea se face trimestrial pentru indicatorii calculati pe baza individualã şi semestrial pentru cei calculati pe baza consolidata.
(5) Instituţiile raporteazã Bãncii Naţionale a României sau Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, dupã caz, indicatorii prevãzuţi la art. 2 lit. b) şi lit. c) precum şi orice element component aferent acestora solicitat de cele doua autoritãţi competente, potrivit Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii.

CAP. III
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 4
(1) Instituţiile care determina valoarea ponderatã la risc a expunerilor potrivit prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating trebuie sa dispunã, pe parcursul primei, celei de a doua şi a treia perioade de 12 luni dupã 31 decembrie 2006, de fonduri proprii care vor fi în permanenta cel puţin egale cu nivelurile indicate în alin. (3), alin. (4) şi alin. (5).
(2) Instituţiile care aplica abordarea avansatã de evaluare pentru determinarea cerintei de capital pentru riscul operational trebuie sa dispunã, pe parcursul celei de a doua şi a treia perioade de 12 luni dupã 31 decembrie 2006, de fonduri proprii cel puţin egale cu nivelurile indicate la alin. (4) şi alin. (5).
(3) Pentru prima perioada de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 95% din fondurile proprii minime totale de care instituţia ar fi trebuit sa dispunã pe parcursul acestei perioade în conformitate cu:
a) <>art. 3 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul instituţiilor de credit;
b) art. 8 - <>art. 12 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare;
(4) Pentru a doua perioada de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 90% din fondurile proprii minime totale de care instituţia ar fi trebuit sa dispunã pe parcursul acestei perioade în conformitate cu:
a) <>art. 3 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul instituţiilor de credit;
b) art. 8 - <>art. 12 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare;
(5) Pentru a treia perioada de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 80% din fondurile proprii minime totale de care instituţia ar fi trebuit sa dispunã pe parcursul acestei perioade în conformitate cu:
a) <>art. 3 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul instituţiilor de credit;
b) art. 8 - <>art. 12 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare.
(6) Respectarea cerinţelor prevãzute la alin. (1) - alin. (5) se face prin luarea în considerare a nivelului cerinţelor de fonduri proprii ajustate integral pentru a reflecta diferenţele existente între calculul cerinţelor de fonduri proprii, efectuat potrivit prevederilor:
a) <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitãţii şi expunerilor mari ale instituţiilor de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi ale <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul instituţiilor de credit; sau
b) Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare şi calculul cerinţelor de fonduri proprii potrivit prevederilor art. 2, respectivele diferenţe provenind din tratamentul distinct aplicat pierderilor asteptate şi pierderilor neaşteptate, potrivit prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating.
(7) Pentru scopurile alin. (1)-alin. (6) din prezentul articol, se aplica prevederile <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.
(8) Prevederile alin. (1)-alin. (7) se aplica în concordanta cu art. 279 lit. a), lit. e) şi lit. f) şi <>art. 282 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, cu <>art. 29 alin. (1) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi cu Capitolul IV, Secţiunile 2 şi 3 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii:
a) societãţilor de servicii de investiţii financiare care calculeazã valorile ponderate la risc ale expunerilor, pentru scopurile Anexei II din Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, în conformitate cu prevederile <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating şi
b) societãţilor de servicii de investiţii financiare care utilizeazã, pentru calcularea cerinţelor de capital pentru acoperirea riscului operational, abordarea avansatã de evaluare prevãzutã în <>art. 17 alin. (1) - alin. (2) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operational.
ART. 5
Pana la data de 1 ianuarie 2008, instituţiile pot aplica, pentru scopul calculãrii totalului valorilor ponderate la risc ale expunerilor prevãzut la art. 2 lit. a):
a) prevederile art. 5 şi <>art. 6 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitãţii şi expunerilor mari ale instituţiilor de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul instituţiilor de credit.
b) prevederile art. 57 - <>art. 62 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare.
ART. 6
(1) Dacã opţiunea prevãzutã la art. 5 este exercitatã, în cazul instituţiilor de credit prevederile art. 5 şi <>art. 6 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 se aplica, cu respectarea urmãtoarelor dispoziţii:
a) "valoarea ajustata în funcţie de risc" de la <>art. 5 alin. (1) din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 corespunde notiunii de "valoare ponderatã la risc a expunerii" în sensul art. 2 lit. a);
b) rezultatele calculului prevãzut la <>art. 5 alin. (2) din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor în sensul art. 2 lit. a);
c) "suma valorilor ponderate în funcţie de risc ale activelor şi elementelor din afarã bilanţului" de la <>art. 5 alin. (4) din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 reprezintã "totalul valorilor ponderate la risc ale expunerilor" prevãzut la art. 2 lit. a);
d) "instrumentele financiare derivate de credit" sunt incluse în lista elementelor cu "risc maxim" din Anexa I la <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 ;
e) tratamentul stabilit la <>art. 6 alin. (3) din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 se aplica instrumentelor financiare derivate înscrise în Anexa III a aceloraşi norme, fie acestea din bilanţ sau din afarã bilanţului, şi rezultatele tratamentului prevãzut în Anexa II din Normele 12/2003 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor în sensul art. 2 lit. a).
(2) Dacã opţiunea prevãzutã la art. 5 este exercitatã, în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare prevederile art. 57 - <>art. 62 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare se aplica, cu respectarea urmãtoarelor dispoziţii:
a) în cadrul <>art. 57 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare, "valoarea activelor cu risc" calculate în conformitate cu prevederile art. 58 al aceluiaşi regulament, înmulţitã cu ponderile de risc aplicabile contrapartii relevante conform Anexei I a Regulamentului nr. 9/2004 va corespunde notiunii "valoare ponderatã la risc a expunerii" în sensul art. 2 lit. a);
b) rezultatele calculului prevãzut la <>art. 62 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor în sensul art. 2 lit. a);
c) "instrumentele financiare derivate de credit" sunt incluse în categoria elementelor cu "risc maxim" în Tabelul 6 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare;
d) tratamentul stabilit la art. 1 din Anexa II a Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare se aplica instrumentelor financiare derivate menţionate la art. 2 al aceleiaşi anexe, fie acestea din bilanţ sau din afarã bilanţului, şi rezultatele tratamentului prevãzut în Anexa II a Regulamentului nr. 9/2004 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor în sensul art. 2 lit. a).
ART. 7
Dacã opţiunea prevãzutã la art. 5 este exercitatã, prevederile urmãtoarelor reglementãri nu vor fi aplicabile:
a) Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii; şi
b) <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi al poziţiilor din securitizare.
ART. 8
Dacã opţiunea prevãzutã la art. 5 este exercitatã, cerinta de capital pentru riscul operational prevãzutã la art. 2 lit. d) se reduce cu procentul care corespunde raportului între valoarea expunerilor instituţiei pentru care valorile ponderate la risc ale expunerilor sunt determinate potrivit opţiunii de la art. 5 şi valoarea totalã a expunerilor instituţiei.
ART. 9
În cazul în care o instituţie calculeazã valoarea ponderatã la risc a tuturor expunerilor potrivit opţiunii prevãzute la art. 5, în ceea ce priveşte expunerile mari se aplica:
a) prevederile Capitolului III din <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 , în cazul instituţiilor de credit;
b) prevederile Capitolului 11 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare, în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare.
ART. 10
Dacã opţiunea prevãzutã la art. 5 este exercitatã, urmãtoarele prevederi nu se vor aplica pe perioada exercitãrii respectivei optiuni:
a) art. 148 - <>art. 149 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului referitoare la procesul intern de evaluare a adecvarii capitalului la riscuri;
b) art. 166 din aceeaşi ordonanta de urgenta referitor la verificarea şi evaluarea de cãtre autoritatea de supraveghere a respectivului proces şi <>art. 16 alin. (2) şi alin. (3) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 23/28/2006 privind criteriile tehnice referitoare la organizarea şi tratamentul riscurilor, precum şi criteriile tehnice utilizate de autoritãţile competente pentru verificarea şi evaluarea acestora;
c) art. 226 alin. 2 lit. a) din aceeaşi ordonanta de urgenta; şi
d) cerinţele de publicare prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 25/30/2006 privind cerinţele de publicare pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii.
ART. 11
Dacã opţiunea prevãzutã la art. 5 este exercitatã, prevederile art. 5 - <>art. 10 se aplica în mod corespunzãtor pentru scopurile Regulamentului nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, cu respectarea urmãtoarelor dispoziţii:
a) referintele cãtre <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de rãscumpãrare, al operaţiunilor de dare/luare de titluri/mãrfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marja şi cãtre Anexa respectivului regulament - "Tipuri de instrumente financiare derivate", care sunt utilizate în cadrul pct. 7 din Anexa II la Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, se vor citi astfel:
1. în cazul instituţiilor de credit, ca referinte cãtre Anexa II şi, respectiv, cãtre Anexa III la <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 ;
2. în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare, ca referinte cãtre Anexa II a Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare;
b) cerinţele de la pct. 5 din Anexa II la Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii vor fi înlocuite astfel:
1. în cazul instituţiilor de credit, cu cerinţele corespunzãtoare din cadrul Anexei III la <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit;
2. în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare, cu cerinţele corespunzãtoare din cadrul Capitolului 8 al Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare.
ART. 12
Pana la data de 1 ianuarie 2008, prevederile prezentului capitol se aplica în mod corespunzãtor sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
ART. 13
Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage aplicarea mãsurilor şi/sau a sancţiunilor prevãzute la art. 226, art. 227, art. 229 precum şi la <>art. 284 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
ART. 14
Prezentul regulament intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 15
(1) Doar în cazul instituţiilor de credit aflate în situaţiile prevãzute la art. 4 alin. (1) şi alin. (2), pentru scopul prevederilor alin. (3) - alin. (6) ale aceluiaşi articol, pe parcursul primei, celei de a doua şi a treia perioade de 12 luni dupã 31 decembrie 2006, rãmân aplicabile dispoziţiile <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 , mai puţin <>art. 7, precum şi dispoziţiile Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 5/2004 .
(2) Doar în cazul societãţilor de servicii de investiţii financiare aflate în situaţiile prevãzute la art. 4 alin. (1) şi alin. (2), pentru scopul prevederilor alin. (3) - alin. (6) ale aceluiaşi articol, pe parcursul primei, celei de a doua şi a treia perioade de 12 luni dupã 31 decembrie 2006, rãmân aplicabile dispoziţiile Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare.
(3) Doar pentru instituţiile de credit care exercita opţiunea prevãzutã la art. 5, pana la data de 1 ianuarie 2008, rãmân aplicabile dispoziţiile <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 12/2003 , mai puţin art. 7, precum şi dispoziţiile Anexei III (împreunã cu celelalte prevederi relevante pentru aplicarea acestora) din cadrul <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 5/2004 , la care se face referire la art. 11 lit. b).
(4) Doar pentru societãţile de servicii de investiţii financiare care exercita opţiunea prevãzutã la art. 5, pana la data de 1 ianuarie 2008, rãmân aplicabile dispoziţiile art. 57-<>art. 62 din Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societãţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi dispoziţiile Capitolului 8 al aceluiaşi regulament (împreunã cu celelalte prevederi relevante pentru aplicarea acestora), la care se face referire la art. 11 lit. b).

Prezentele reglementãri transpun prevederile art. 74, art. 75 şi ale art. 152 din Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006 privind accesul la activitate şi desfãşurarea activitãţii de cãtre instituţiile de credit, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 177/30.06.2006, precum şi prevederile art. 3 alin. (1) lit. b), lit. c) şi lit. p), art. 43 şi ale art. 50 alin. (1) din Directiva 2006/49/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006 privind adecvarea capitalului firmelor de investiţii şi instituţiilor de credit, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 177/30.06.2006.

----------




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016