Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1 din 3 ianuarie 1994  privind aprobarea sistemelor tarifare care vor fi practicate in anul 1994 in turism    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1 din 3 ianuarie 1994 privind aprobarea sistemelor tarifare care vor fi practicate in anul 1994 in turism

EMITENT: MINISTERUL TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 42 din 16 februarie 1994
    Ministrul turismului,
    în temeiul prevederilor Decretului nr. 223/1992 pentru numirea Guvernului României,
    în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 796/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului,
    în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 233/1992 privind clasificarea pe categorii de încadrare a unităţilor de cazare şi de alimentaţie publica,
    ca urmare a măsurilor pentru continuarea liberalizării preţurilor şi tarifelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 206/1993,
    văzând convenţiile dintre reprezentanţii societăţilor comerciale cu activitate de turism, deţinătoare de structuri de primire din staţiunile montane, de pe Litoral, balneare, din oraşe şi din alte localităţi, privind tarifele pentru servicii turistice, precum şi pentru transportul turistic pe cablu şi pentru tratamente balneare, în anul 1994,
    emite următorul ordin:

    ART. 1
    Ministerul Turismului, luând act de conţinutul convenţiilor negociate în scopul stabilirii limitelor tarifare şi a modalităţilor de calculare a tarifelor pentru prestaţii turistice, în concordanţă cu imperativele dezvoltării industriei turistice şi asigurării unei protecţii sociale în perioada de tranziţie spre economia de piaţă, aprobă sistemele tarifare care vor fi practicate în anul 1994, conform anexelor nr. 1-4.
    ART. 2
    Consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale deţinătoare de structuri de primire pentru turism vor stabili tarife:
    a) maximale, care se vor încadra între limitele prevăzute în anexe, pentru fiecare categorie de confort în parte, în concordanţă cu nivelul dotărilor şi serviciilor asigurate;
    b) contractuale, care vor urmări creşterea ponderii turismului organizat ca formă care favorizează dezvoltarea circulaţiei turistice şi utilizarea eficientă a structurilor de primire pentru turism;
    c) speciale, prin care se va avea în vedere:
    - asigurarea accesului la turism al populaţiei tarii noastre şi al cetăţenilor Republicii Moldova conform Hotărârii Guvernului nr. 257/1992, inclusiv prin turismul necontractual, prin reduceri de pînă la 70% din tariful maximal la hotelurile de 3 stele şi 75% la hotelurile de 1 şi 2 stele;
    - acordarea de reduceri de până la 80% din tariful maximal la hotelurile de 1 şi 2 stele pentru reprezentanţii mijloacelor de informare în masă, în delegaţie de serviciu, care realizează reportaje despre turism;
    - acordarea unor facilităţi pentru unele categorii sociale defavorizate sau cu venituri modeste ca: elevi, studenţi, pensionari, persoane handicapate, veterani, invalizi şi văduve de război, membrii asociaţiei foştilor deţinuţi politici, prin reduceri de 90% din tariful maximal, în structurile de primire de 1 şi 2 stele;
    - categoriile prevăzute de următoarele acte normative: hotărârile Guvernului nr. 97/1991 şi nr. 121/1992 - persoane care însoţesc sau acordă ajutoare umanitare, medicale sau sociale din străinătate, Hotărârea Guvernului nr. 778/1990 - invitaţii Academiei Române şi ai unităţilor acesteia, Legea nr. 42/1990 - luptători, răniţi şi urmaşii martirilor din Revoluţia din decembrie 1989, prin tarife la nivelul limitelor minime stabilite la art. 3;
    - asigurarea unor facilităţi pentru invitaţii Guvernului, Parlamentului, ministerelor şi altor organizaţii guvernamentale, prin reduceri de până la 50% din tariful maximal afişat;
    - acordarea de facilităţi tarifare conform contractului colectiv de muncă la nivel de ramură pentru salariaţii din unităţile de turism şi din Ministerul Turismului, cât şi pentru membrii familiilor acestora, pe timpul concediului legal de odihnă;
    - alinierea la practicile internaţionale privind reprezentanţii mediilor de informare în masă sosiţi în interesul promovării turistice, membrii FIJET, personalul companiilor aeriene, prin reduceri de până la 50% din tariful maximal.
    ART. 3
    Tarifele contractuale şi cele speciale nu pot fi mai mici decît următoarele procente din tariful maximal stabilit de fiecare societate:
    - 10% pentru structurile de primire de 1 şi 2 stele;
    - 20% pentru structurile de primire de 3 stele;
    - 30% pentru structurile de primire de 4 stele.
    ART. 4
    Consiliul de administraţie poate stabili în mod excepţional, pe durate limitate, tarife sub limitele prevăzute de prezentul ordin, cu condiţia acoperirii costurilor atunci când coeficientul de utilizare a capacităţii este sub 30%.
    ART. 5
    Tarifele maximale stabilite vor fi afişate la recepţii în locuri vizibile pentru clienţi si, optional, în fiecare cameră. Ele vor fi comunicate la Ministerul Turismului în termen de o lună de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României şi declarate organelor teritoriale ale Ministerului Finanţelor.
    ART. 6
    Tarifele maximale stabilite şi afişate de unităţi pot fi recalculate corespunzător ratei inflaţiei pe economie, comunicată de Comisia Naţională pentru Statistică, cel mult o dată pe lună. Tarifele vor fi recalculate luând ca bază luna octombrie 1993, luna în care au fost negociate limitele tarifare.
    ART. 7
    Toate categoriile tarifare stabilite de consiliul de administraţie se transmit recepţiilor numai sub formă scrisă.
    ART. 8
    În cazul existenţei unui grad de ocupare a spaţiilor hoteliere mai mare de 85%, tarifele maximale pot fi majorate cu până la 20% prin decizia consiliului de administraţie.
    ART. 9
    Perioadele de sezon pentru principalele forme de turism practicate în România, cu excepţia oraşelor, sunt:

    Litoral
    -------
    - extrasezon 16.09 - 31.05
    - sezon intermediar 1 - 30.06 şi 1 - 15.09
    - sezon 1.07 - 31.08

    Staţiuni balneare
    ------------------
    - extrasezon 1.01 - 30.04 şi 1.11 - 31.12
    - sezon intermediar 1 - 31.05 şi 1 - 31.10
    - sezon 1.06 - 30.09

    Staţiuni de munte
    ------------------
    - extrasezon 16.04 - 15.06 şi 1.11 - 20.12
    - sezon intermediar 1.03 - 15.04 şi 15.09 - 31.10
    - sezon 16.06 - 14.09 şi 21.12 - 28.02

    Hotelurile cu activitate permanentă de pe litoral:
    - cele cu bază de tratament integrată vor avea aceleaşi perioade de sezon ca hotelurile din staţiunile balneare;
    - cele fără bază de tratament vor fi asimilate din punct de vedere al perioadelor de sezon cu hotelurile din oraşe.
    Perioadele de sezon pentru hotelurile din oraşe se stabilesc de consiliile de administraţie ale agenţilor economici care administrează aceste unităţi, în funcţie de variaţia cererii şi practica generală a celorlalţi prestatori.
    Pentru contractarea la extern, perioadele de mai sus pot fi adaptate în funcţie de practica pe pieţele turistice respective.
    ART. 10
    Tarifele pentru animalele de casă care însoţesc turiştii, în unităţile care acceptă primirea acestora, vor reprezenta 20% din tariful pe loc plătit de turist. Accesul animalelor domestice va fi permis numai în baza certificatului veterinar de sănătate prezentat la recepţia hotelului.
    ART. 11
    Tarifele pentru închirierea unor spaţii din unităţile de primire ca birouri sau sedii de firme vor fi stabilite de consiliile de administraţie pe baza unor criterii comerciale unitare.
    Spaţiile închiriate cu altă destinaţie de către societăţile comerciale cu activitate de turism având capital integral sau majoritar de stat nu vor putea depăşi 15% din capacitatea de primire.
    În perioada 1.06 - 15.09 pentru Litoral, se interzice ocuparea sau închirierea pentru alte destinaţii a spaţiilor hoteliere, respectiv scoaterea lor din circuitul turistic, cu excepţia acelora care asigură serviciile hoteliere complementare.
    ART. 12
    Contractele pentru turism organizat încheiate până la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României cu respectarea Ordinului ministrului turismului nr. 69/1993 rămân valabile.
    ART. 13
    Tarifele pentru camera cu două paturi utilizabilă de o singură persoană, pat suplimentar în cameră cu două paturi, cameră cu trei paturi, precum şi pentru alte situaţii asemănătoare, nemenţionate în prezentul ordin, vor fi stabilite de consiliile de administraţie, prin asimilare.
    ART. 14
    Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, data la care îşi încetează aplicabilitatea prevederile tarifare ale Ordinului ministrului turismului nr. 69/1993.
    ART. 15
    Nerespectarea prevederilor prezentului ordin constituie contravenţie şi se sancţionează conform legislaţiei în vigoare.
    ART. 16
    Direcţia de control şi protecţie a consumatorului, inclusiv prin centrale teritoriale de promovare a turismului, va urmări respectarea de către toţi prestatorii din turism a prevederilor prezentului ordin.

                 Ministrul turismului,
                  Dan Matei Agathon

    ANEXA 1

                   ORAŞE
                 - 1994 -

    I. Hoteluri

  Tarife maxime (lei/zi/cameră), fără micul dejun:
-------------------------------------------------------------------------------
                                       4 stele 3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu un pat 74.000 48.000 31.000 19.500
Cameră cu 2 paturi 113.000 73.000 49.000 30.000
Garsonieră 141.000 91.000 60.000 38.000
Apartament 171.000 110.000 73.000 47.000
-------------------------------------------------------------------------------


    Limitele pentru moteluri vor reprezenta 60% din limitele de mai sus la aceeaşi categorie.

    II. Bungalouri

  Tarife maxime (lei/zi/cameră), fără micul dejun:
-------------------------------------------------------------------------------
                                  3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu un pat 8.000 6.000 5.000
Cameră cu 2 paturi 12.000 10.000 8.000
Cameră cu 3 paturi 16.000 13.000 11.000
-------------------------------------------------------------------------------


    III. Căsuţe
    Tarifele maxime pe categorii de confort vor reprezenta maximum 80% din tarifele pentru bungalouri la aceeaşi categorie.

    IV. Campinguri

    Tarife maxime (lei/zi/metru pătrat):
-------------------------------------------------------------------------------
Categoria 4 stele 3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
tariful (lei/zi/mp) 1.000 800 660 540
-------------------------------------------------------------------------------


    V. Pensiuni
    Limitele maxime şi minime de tarife pentru pensiuni, pe categorii de clasificare, vor reprezenta maximum 60% din limitele stabilite pentru hoteluri, la aceeaşi categorie şi în funcţie de zona turistică.

    VI. Cabane

    Tarife maxime (lei/zi/persoană):
-------------------------------------------------------------------------------
                                        3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu 1 pat, cu grup sanitar 12.000 10.800 -
Cameră cu 2 paturi, cu grup sanitar 9.300 8.400 -
Cameră cu 3-4 paturi, cu grup sanitar 8.000 7.200 -
Cameră cu 4-8 paturi 6.200 4.700 -
Cameră cu peste 8 paturi - - 4.300
Prici - - 3.200
-------------------------------------------------------------------------------


    Pentru municipiul Bucureşti, limitele tarifare maxime de mai sus pot fi majorate cu până la 60% pentru fiecare categorie, iar pentru municipiile Braşov, Cluj-Napoca, Constanta, Iaşi şi Timişoara, cu până la 30%, numai în situaţii care justifică o comercializare a serviciilor de cazare la nivel superior.
    Unităţile care funcţionează temporar ca unităţi neclasificate vor practica tarife maximale reprezentând cel mult 50% din tarifele maximale de la categoria de clasificare 1 stea.
    Tarifele menţionate ca maxime în dreptul unei categorii reprezintă şi limita minimă pentru categoria imediat superioară.

    ANEXA 2

                STAŢIUNI MONTANE
                    - 1994 -

    I. Hoteluri

  Tarife maxime (lei/zi/cameră), fără micul dejun:
-------------------------------------------------------------------------------
                                  4 stele 3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu un pat 70.000 46.500 31.500 21.000
Cameră cu 2 paturi 107.000 72.000 48.000 32.000
Garsonieră 134.000 89.000 60.000 40.000
Apartament 165.000 107.000 74.000 50.000
-------------------------------------------------------------------------------


    II. Vile
    Tarifele maxime pentru vile vor fi calculate după cum urmează :
    - vile de 1 şi 2 stele şi neclasificate: maximum 70% din tarifele pentru hoteluri, la aceeaşi categorie;
    - vile de 3 şi 4 stele: prin asimilare cu tarifele pentru hoteluri.

    III. Moteluri
    Tarifele maxime pentru moteluri vor reprezenta 60% din tarifele pentru hoteluri, la aceeaşi categorie.

    IV. Pensiuni
    Tarifele maxime pentru pensiuni vor reprezenta maximum 60% din tarifele pentru hoteluri, la aceeaşi categorie.

    V. Bungalouri

    Tarife maxime (lei/zi/cameră), fără micul dejun:
-------------------------------------------------------------------------------
                                  3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu un pat 9.000 7.000 6.000
Cameră cu 2 paturi 13.500 11.000 10.000
Cameră cu 3 paturi 17.000 14.000 12.000
-------------------------------------------------------------------------------


    VI. Căsuţe
    Tarifele maxime pentru cazarea în căsuţe vor reprezenta maximum 80% din tarifele pentru bungalouri, la aceeaşi categorie.

    VII. Campinguri

    Tarife maxime pentru închirierea terenurilor de campare:
-------------------------------------------------------------------------------
Categoria 3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Tariful 900 700 550
-------------------------------------------------------------------------------


    VIII. Cabane
    Tarife maxime - conform anexei nr. 1
    Unităţile care funcţionează temporar ca unităţi neclasificate vor practica tarife maximale reprezentind cel mult 50% din tarifele maximale de la categoria de clasificare 1 stea.
    Tarifele menţionate ca maxime în dreptul unei categorii reprezintă şi limita minima pentru categoria imediat superioară.

    ANEXA 3

                STAŢIUNI DE PE LITORAL
                      - 1994 -

    I. Hoteluri

  Tarife maxime (lei/zi/cameră), fără micul dejun :
-------------------------------------------------------------------------------
                                  4 stele 3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu un pat 66.000 46.000 30.000 20.000
Cameră cu 2 paturi 102.000 71.000 48.000 30.000
Garsonieră 127.000 89.000 59.000 40.000
Apartament 154.000 107.000 70.000 50.000
-------------------------------------------------------------------------------


    II. Moteluri
    Tarifele maxime pentru moteluri vor reprezenta 60% din tarifele pentru hoteluri, la aceeaşi categorie.

    III. Vile
    Tarifele maxime pentru vile vor fi calculate după cum urmează:
    - vile de 1 şi 2 stele şi neclasificate: maximum 70% din tarifele pentru hoteluri, la aceeaşi categorie;
    - vile de 3 şi 4 stele: prin asimilare cu tarifele pentru hoteluri, la aceeaşi categorie.

    IV. Bungalouri

    Tarife maxime (lei/zi/cameră), fără micul dejun:
-------------------------------------------------------------------------------
                                  3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu un pat 9.000 7.000 6.000
Cameră cu 2 paturi 13.500 11.000 10.100
Cameră cu 3 paturi 17.000 14.000 12.000
-------------------------------------------------------------------------------


    V. Pensiuni
    Tarifele maxime pentru pensiuni vor reprezenta maximum 60% din tarifele pentru hoteluri, la aceeaşi categorie.

    VI. Căsuţe
    Tarifele maxime pentru cazarea în căsuţe vor reprezenta maximum 80% din tarifele pentru bungalouri, la aceeaşi categorie.

    VII. Campinguri

    Tarife maxime pentru închirierea terenurilor de campare:
-------------------------------------------------------------------------------
Categoria 3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Tariful (lei/zi/mp) 900 700 550
-------------------------------------------------------------------------------


    Unităţile care funcţionează temporar ca unităţi neclasificate vor practica tarife maximale reprezentind cel mult 50% din tarifele maximale de la categoria de clasificare 1 stea.
    Tarifele menţionate ca maxime în dreptul unei categorii reprezintă şi limita minimă pentru categoria imediat superioară.

    ANEXA 4

                STAŢIUNI BALNEARE
                   - 1994 -

    I. Hoteluri

  Tarife maxime (lei/zi/cameră), fără micul dejun:
-------------------------------------------------------------------------------
                                  4 stele 3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu un pat 65.000 45.000 27.500 18.000
Cameră cu 2 paturi 100.000 69.000 42.000 28.000
Garsonieră 125.000 86.000 52.500 34.000
Apartament 150.000 105.000 63.000 40.000
-------------------------------------------------------------------------------


    II. Vile

    Tarife maxime (lei/zi/cameră), fără micul dejun:
-------------------------------------------------------------------------------
                                  4 stele 3 stele 2 stele 1 stea
-------------------------------------------------------------------------------
Cameră cu un pat 65.000 45.000 19.000 13.000
Cameră cu 2 paturi 100.000 69.000 29.000 19.000
Garsonieră 125.000 86.000 36.500 24.000
Apartament 150.000 105.000 45.000 28.000
-------------------------------------------------------------------------------


    III. Barem masă pentru pensiune completă
    3.500 lei/zi/persoană minimum.

    IV. Limite minime pentru tratament

-------------------------------------------------------------------------------
     Profilul tratamentului Lei/zi/persoană Nr. proceduri/tarif
-------------------------------------------------------------------------------
Reumatologie/ginecologie 1.000 3
Cardiovascular 1.300 3
Cură internă 900 3
-------------------------------------------------------------------------------


    Unităţile care funcţionează temporar ca unităţi neclasificate vor practica tarife maximale reprezentind cel mult 50% din tarifele maximale de la categoria de clasificare 1 stea.
    Tarifele menţionate ca maxime în dreptul unei categorii reprezintă şi limita minima pentru categoria imediat superioară.

                 -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016