Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.925 din 2 octombrie 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice de modificare si completare a Normelor metodologice privind tehnica de calcul si formularistica necesare pentru accize si alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul si gazele naturale din productia interna si taxa pentru jocurile de noroc, precum si modul de realizare a regimului de supraveghere fiscala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.925 din 2 octombrie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice de modificare si completare a Normelor metodologice privind tehnica de calcul si formularistica necesare pentru accize si alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul si gazele naturale din productia interna si taxa pentru jocurile de noroc, precum si modul de realizare a regimului de supraveghere fiscala

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 386 din 12 octombrie 1998
Ministrul finanţelor,
având în vedere <>Hotãrârea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 36 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor şi al altor taxe indirecte, cu modificãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de modificare şi completare a Normelor metodologice privind tehnica de calcul şi formularistica necesare pentru accize şi alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul şi gazele naturale din producţia interna şi taxa pentru jocurile de noroc, precum şi modul de realizare a regimului de supraveghere fiscalã, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 95/1998 .
ART. 2
Direcţia generalã legislaţie impozite indirecte va lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul finanţelor,
Dan Radu Rusanu,
secretar de stat


NORME METODOLOGICE
de modificare şi completare a Normelor metodologice privind tehnica de calcul şi formularistica necesare pentru accize şi alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul şi gazele naturale din producţia interna şi taxa pentru jocurile de noroc, precum şi modul de realizare a regimului de supraveghere fiscalã


I. Normele metodologice privind tehnica de calcul şi formularistica necesare pentru accize şi alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul şi gazele naturale din producţia interna şi taxa pentru jocurile de noroc, precum şi modul de realizare a regimului de supraveghere fiscalã, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 95/1998 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 62 bis din 11 februarie 1998, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Titlul normelor metodologice va avea urmãtorul cuprins:
"Norme metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 *) privind regimul accizelor şi al altor taxe indirecte, cu modificãrile ulterioare"

-----------
*) <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 380 din 29 decembrie 1997, şi a mai fost modificatã prin:
- <>Ordonanta Guvernului nr. 35/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 30 ianuarie 1998;
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 100 din 3 martie 1998;
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 370 din 30 septembrie 1998.

2. Punctul 2 din normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:

ORDONANTA:
---------
Art. 4. - Plãtitori de accize, pentru produsele prevãzute la art. 3, sunt agenţii economici - persoane juridice, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate -, care produc sau importa astfel de produse.

NORME:
------
"2. Pentru toate cantitãţile de alcool etilic alimentar, provenit din ţara sau din import, se datoreazã bugetului de stat acciza de 200 ECU/hl alcool pur.
Pentru toate bãuturile alcoolice prevãzute în anexa nr. 1 lit. A pct. 1 din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 , cu modificãrile ulterioare, inclusiv pentru bãuturile alcoolice aflate în stoc la data de 1 octombrie 1998, livrate începând cu aceasta data, se datoreazã bugetului de stat acciza de 220 ECU/hl alcool pur, cu exercitarea dreptului de deducere - prevãzut de lege - a accizelor aferente materiei prime achiziţionate şi utilizate în prelucrare."

3. Punctul 5 din normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:

ORDONANTA:
----------
Art. 6. - În cazul produselor prevãzute la art. 3, provenite din import sau din ţara, precum şi din producţia proprie a unitãţilor care funcţioneazã în sistem integrat, utilizate ca materie prima pentru obţinerea altor produse supuse accizelor, agenţii economici prelucratori vor deduce, pe baza de documente justificative, din accizele datorate pentru produsele finale facturate accizele plãtite fie în vama, fie la achiziţionarea de pe piata interna a materiei prime, fie la transferul alcoolului din secţia de producţie în secţia de prelucrare.
Deducerea se face pe rãspunderea agenţilor economici, în raport cu cantitatea de materie prima utilizata efectiv - în limita normelor de consum - pentru obţinerea produselor finite supuse accizelor, livrate în fiecare luna calendaristicã.
Exercitarea dreptului de deducere este condiţionatã de existenta documentelor justificative care atesta provenienta legalã a cantitãţilor de alcool utilizate ca materie prima.

NORME:
------
"5. Pentru deducerea accizelor aferente produselor importate sau achiziţionate de pe piata interna şi utilizate ca materie prima pentru obţinerea altor produse prevãzute la art. 3 din ordonanta de urgenta, agenţii economici vor proceda astfel:
- vor evidenţia în jurnalul de cumpãrãri, întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice, toate intrãrile de produse utilizate ca materie prima şi accizele aferente;
- vor evidenţia în jurnalul de vânzãri, întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, toate livrãrile de produse.
Deducerea se face pe rãspunderea agenţilor economici, în raport cu cantitatea de materie prima utilizata pentru obţinerea produsului finit care se livreaza în fiecare luna calendaristicã. Limita normei de consum în funcţie de care se va face deducerea accizelor aferente materiei prime este prevãzutã în retetele de fabricaţie a bãuturilor alcoolice aprobate, în baza cãrora s-a obţinut licenta de fabricaţie.
Nu se accepta deducerea unor accize aferente materiilor prime în cuantum mai mare decât cel al accizelor aferente produselor finite livrate.
Pentru a beneficia de regimul de deducere prevãzut la art. 6 din ordonanta de urgenta, producãtorii de bãuturi alcoolice sunt obligaţi sa facã dovada achiziţionãrii alcoolului etilic alimentar, utilizat ca materie prima, direct de la agenţii economici importatori sau de la agenţii economici producãtori interni, inclusiv de la cei care obţin alcool etilic alimentar în sistem de prestãri de servicii.
Deducerea accizei aferente materiei prime de cãtre agenţii economici producãtori de bãuturi alcoolice se va face în baza urmãtoarelor documente justificative:
a) în cazul achiziţionãrii materiei prime direct de pe piata externa:
- licenta de import a agentului economic;
- declaraţia vamalã de import;
- factura externa;
b) în cazul achiziţionãrii materiei prime de la agenţii economici importatori:
- o copie de pe licenta de import a agentului economic furnizor;
- o copie de pe declaraţia vamalã de import;
- factura şi, respectiv, factura specialã*), care sa ateste provenienta alcoolului, în care sa fie evidenţiatã, separat, acciza;
c) în cazul achiziţionãrii materiei prime de la agenţii economici producãtori interni sau de la agenţii economici care au obţinut alcoolul în baza unui contract de prestãri de servicii:
- o copie de pe licenta de fabricaţie a producãtorului de alcool sau o copie de pe contractul de prestãri de servicii;
- factura şi, respectiv, factura specialã*), care sa ateste provenienta alcoolului, în care acciza sa fie evidenţiatã separat;
d) pentru agenţii economici producãtori de bãuturi alcoolice, care folosesc pentru realizarea acestor produse alcoolul etilic alimentar fabricat în secţiile proprii, sistemul de deducere a accizelor aferente materiei prime va funcţiona astfel:
- momentul datorarii accizelor pentru alcoolul introdus în prelucrare este prevãzut la art. 23 lit. c) din ordonanta de urgenta;
- la livrarea bãuturilor alcoolice rezultate din prelucrare se datoreazã bugetului de stat accize în cuantum de 220 ECU/hl alcool pur, cu exercitarea dreptului de deducere prevãzut de lege. Valoarea accizelor, cuprinsã în preţurile de livrare, se va evidenţia distinct în facturi.
În acest caz, toate transferurile de alcool etilic alimentar, utilizat ca materie prima, şi accizele aferente se vor evidenţia într-un jurnal privind transferurile de materii prime supuse accizelor, întocmit dupã modelul prezentat în anexa nr. 4a)**) la prezentele norme metodologice.
De asemenea, toate livrãrile de bãuturi spirtoase se vor evidenţia în jurnalul de vânzãri, întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;
e) în cazul alcoolului etilic alimentar - obţinut în sistem de prestãri de servicii - şi utilizat ca materie prima în obţinerea bãuturilor alcoolice, se va proceda astfel:
1. Când beneficiarul prestaţiei receptioneaza alcoolul etilic alimentar şi îl livreaza, în nume propriu, altor agenţi economici producãtori de bãuturi alcoolice:
- la recepţia alcoolului etilic alimentar de la prestator îi datoreazã acestuia, pe lângã tariful de prelucrare, şi acciza de 200 ECU/hl alcool pur, aferentã cantitãţilor de alcool etilic alimentar obţinut;
- la vânzarea alcoolului etilic alimentar cãtre alţi agenţi economici producãtori de bãuturi alcoolice beneficiarul prestaţiei întocmeşte facturi şi evidenţiazã distinct acciza aferentã plãtitã agentului economic prestator.
2. În cazul în care beneficiarul prestaţiei receptioneaza alcoolul etilic alimentar şi îl utilizeazã în secţiile proprii de producţie pentru obţinerea de bãuturi alcoolice, deducerea accizelor aferente materiilor prime datorate la recepţia alcoolului se va face pe baza urmãtoarelor documente:
- contractul de prestãri de servicii;
- factura.
3. În cazul în care prestatorul obţine pentru beneficiarul prestaţiei şi bãuturi alcoolice, se va proceda astfel:
- la transferul alcoolului etilic alimentar din secţia de producţie în secţia de prelucrare în bãuturi alcoolice prestatorul datoreazã bugetului de stat accize în cuantum de 200 ECU/hl alcool pur şi factureaza beneficiarului prestaţiei atât tariful de prelucrare, cat şi acciza aferentã;
- la vânzarea bãuturilor alcoolice beneficiarul prestaţiei acţioneazã în calitate de producãtor intern şi beneficiazã de dreptul de deducere a accizei aferente materiei prime. Deducerea accizelor aferente materiei prime se va face, şi în acest caz, pe baza urmãtoarelor documente:
- contractul de prestãri de servicii;
- factura;
f) în cazul bãuturilor alcoolice rezultate din prelucrarea alcoolului etilic alimentar, achiziţionat înainte de data publicãrii prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, de la alţi agenţi economici decât cei mentionati la alin. 4 al acestui punct 5, deducerea accizelor aferente cantitãţilor de alcool utilizate ca materie prima se face pe mãsura fabricãrii bãuturilor alcoolice, pana la epuizarea stocurilor, pe baza urmãtoarelor documente:
- factura de achiziţie a alcoolului;
- o copie de pe factura de origine a alcoolului, în care acciza sa fie evidenţiatã separat.
Toate documentele justificative vor sta la baza verificãrilor incrucisate, efectuate de organele fiscale cu atribuţii de control.
Deducerea accizelor aferente alcoolului etilic alimentar, utilizat ca materie prima pentru obţinerea de bãuturi alcoolice, se face la valoarea inclusã în factura de cumpãrare.
În toate situaţiile în care din verificãrile ulterioare efectuate de cãtre organele cu atribuţii de control se constata ca unele dintre aceste documente lipsesc sau ca agenţii economici furnizori sunt fictivi, nu se va accepta deducerea accizelor aferente materiei prime şi, în acelaşi timp, se vor aplica sancţiunile prevãzute de lege."

II. Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor şi al altor taxe indirecte, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 95/1998 , cu modificãrile ulterioare, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

----------
*) Factura specialã este factura prevãzutã la <>art. 19 din Hotãrârea Guvernului nr. 588/1998 privind instituirea regimului de supraveghere fiscalã a producţiei interne, importului, circulaţiei şi comercializãrii alcoolului şi a bãuturilor alcoolice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 361 din 24 septembrie 1998.
**) Anexa nr. 4a) la actualele norme metodologice completeazã numãrul anexelor prevãzut în normele metodologice aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 95/1998 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 62 bis din 11 februarie 1998.

ANEXA 4a)




AGENTUL ECONOMIC
..............................
(denumirea)
Sediul .......................
Cod plãtitor de accize .......

JURNAL
privind transferurile de materii prime supuse accizelor
luna ......... anul ..........

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Felul şi Secţia Denumirea Canti- Tãria Valoa- Acciza Acciza
crt. data do- furni- produsu- tatea U.M. alcoo- rea unita- tota-
cumentului zoare lui lica totalã ra la
(% vol.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
............................ ..............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016