Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.775 din 31 august 2007  privind aprobarea Procedurii de esantionare pentru verificarea respectarii conditiilor privind continutul de sulf din combustibilii lichizi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.775 din 31 august 2007 privind aprobarea Procedurii de esantionare pentru verificarea respectarii conditiilor privind continutul de sulf din combustibilii lichizi

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 626 din 12 septembrie 2007
Având în vedere prevederile <>art. 15 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 470/2007 privind limitarea conţinutului de sulf din combustibilii lichizi,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor,

ministrul economiei şi finanţelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Procedura de eşantionare pentru verificarea respectãrii condiţiilor privind conţinutul de sulf din combustibilii lichizi, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 115/2004 privind aprobarea Procedurii de eşantionare pentru verificarea respectãrii condiţiilor privind conţinutul de sulf din combustibilii lichizi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 9 martie 2004, cu modificãrile ulterioare.

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 31 august 2007.
Nr. 1.775.

ANEXĂ

PROCEDURĂ
de eşantionare pentru verificarea respectãrii
condiţiilor privind conţinutul de sulf
din combustibilii lichizi

SECŢIUNEA A
1. Operatorii economici care introduc pe piaţã şi/sau utilizeazã combustibili lichizi care intrã sub incidenţa <>Hotãrârii Guvernului nr. 470/2007 privind limitarea conţinutului de sulf din combustibilii lichizi au urmãtoarele obligaţii:
a) sã verifice conţinutul de sulf din combustibilii lichizi în laboratoarele proprii sau în alte laboratoare, pentru fiecare lot de combustibili lichizi introdus pe piaţã şi/sau utilizat;
b) sã pãstreze înregistrarea tuturor cantitãţilor de combustibili lichizi introduşi pe piaţã şi/sau utilizaţi, precum şi rapoartele de încercãri privind determinarea conţinutului de sulf cel puţin un an;
c) sã permitã prelevarea probelor de combustibili lichizi de cãtre organismele recunoscute de Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Direcţia infrastructura calitãţii şi mediu.
2. Prin operator economic se înţelege entitatea care produce, importã, distribuie sau utilizeazã combustibili lichizi cãrora le sunt aplicabile prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 470/2007 .

SECŢIUNEA B
1. În conformitate cu prevederile <>art. 13 din Hotãrârea Guvernului nr. 470/2007 , Ministerul Economiei şi Finanţelor are obligaţia de a verifica prin eşantionare respectarea condiţiilor privind conţinutul de sulf din combustibilii lichizi.
2. Activitatea de eşantionare constã în prelevarea probelor de combustibili lichizi şi efectuarea încercãrilor de determinare a conţinutului de sulf al acestora de cãtre organismele recunoscute.
Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor pot fi observatori la prelevarea probelor.
3. Recunoaşterea organismelor se face în urma unui proces de evaluare, bazat pe criteriile prevãzute în anexa nr. 1.
4. În vederea recunoaşterii organismelor care efectueazã activitãţile de eşantionare, se organizeazã în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor o comisie a cãrei componenţã nominalã se aprobã de cãtre secretarul de stat coordonator al Direcţiei infrastructura calitãţii şi mediu.
5. Lista organismelor recunoscute se aprobã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
6. Dupã prelevarea probelor de combustibili lichizi, organismele recunoscute pentru efectuarea activitãţilor de eşantionare vor completa un proces-verbal de eşantionare în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 2, care va fi întocmit în 3 exemplare:
- un exemplar pentru Ministerul Economiei şi Finanţelor;
- un exemplar pentru organismul recunoscut sã efectueze probele;
- un exemplar pentru operatorul economic de la care s-a prelevat eşantionul.
7. Organismele recunoscute pentru efectuarea activitãţilor de eşantionare vor transmite Ministerului Economiei şi Finanţelor rezultatele încercãrilor efectuate asupra eşantionului şi o copie a procesului-verbal de eşantionare, în maximum 24 de ore de la momentul prelevãrii probei.
8. Metodologia de eşantionare este prevãzutã în anexa nr. 3.
9. Pe recipientele utilizate pentru prelevarea probelor de combustibili lichizi se aplicã o etichetã ce va conţine informaţiile prevãzute în anexa nr. 4.
Informaţiile de pe eticheta aferentã probei referitoare la provenienţa acesteia trebuie sã fie complete şi lizibile. Eticheta se aplicã pe recipientul pentru prelevarea probei astfel încât ulterior sã nu se desprindã sau sã se detaşeze uşor.
10. Ministerul Economiei şi Finanţelor stabileşte care este numãrul minim anual de eşantioane pentru a fi analizate, locul de unde se vor preleva acestea, precum şi organismul recunoscut care efectueazã eşantionarea.
Probele se analizeazã în maximum 24 de ore din momentul prelevãrii. Dacã rezultatele încercãrilor nu sunt conforme cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 470/2007 , probele se predau unui alt organism recunoscut şi sunt analizate în timp de maximum 24 de ore.
Încercãrile suplimentare efectuate de cel de-al doilea organism recunoscut sunt asistate de un reprezentant al organismului care a efectuat primele încercãri.
În cazul în care rezultatele încercãrilor suplimentare sunt conforme cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 470/2007 , cheltuielile aferente acestora sunt suportate de cãtre organismul recunoscut care a efectuat primele încercãri.
11. Organismele recunoscute de Ministerul Economiei şi Finanţelor sunt obligate sã dovedeascã anual intercompararea rezultatelor încercãrilor lor.
12. Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta procedurã.

ANEXA 1
la procedurã
------------

CRITERII
de evaluare a organismelor în vederea recunoaşterii

Condiţii minime pe care trebuie sã le îndeplineascã organismele în vederea recunoaşterii:
1. sã fie acreditate pentru încercãrile, domeniul/schemele de certificare privind calitatea combustibililor lichizi;
2. sã deţinã asigurare de rãspundere civilã;
3. sã demonstreze capabilitate proprie de prelevare de probe, inclusiv mijloace de transport, dotare cu echipamente corespunzãtoare pentru efectuarea încercãrilor conform metodelor prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 470/2007 privind limitarea conţinutului de sulf din combustibilii lichizi.

ANEXA 2
la procedurã
------------

PROCES - VERBAL
de eşantionare în vederea determinãrii
conţinutului de sulf
Nr. ......................

Încheiat astãzi ..............., ora ..........
Operatorul economic ...................(denumirea completã, adresã, telefon, fax, e-mail).....
Organismul recunoscut pentru efectuarea activitãţii de eşantionare ........... (denumire, adresã, telefon, fax, e-mail) ........reprezentat prin ........... (numele, funcţia, nr. legitimaţie)..........
În conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 470/2007 privind limitarea conţinutului de sulf din combustibilii lichizi, am procedat la prelevarea urmãtoarelor probe:



┌────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────────────────────────┐
│Nr. │Denumirea │Furnizorul│Cantitatea│Cantitatea│ Nr.sigilii │
│crt.│produsului│ │din care │preluatã ├─────────┬───────────┬───────┤
│ │ │ │s-a prele │ (U.M.) │Proba │Contraproba│Proba- │
│ │ │ │vat proba │ │laborator│ │martor │
│ │ │ │ (U.M.) │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴───────────┴───────┘



Probele au fost prelevate în prezenţa ............... (reprezentantul operatorului economic)....... care a primit spre pãstrare proba-martor introdusã într-un recipient curat şi uscat.
Probele reprezentând ........ au fost preluate pentru a fi expediate la laboratorul ....... (proba şi contraproba)...... pentru efectuarea încercãrilor.

Reprezentantul organismului Operator economic,
recunoscut pentru efectuarea .................
activitãţii de eşantionare,
......................

ANEXA 3
la procedurã
------------

METODOLOGIE DE EŞANTIONARE

În vederea determinãrii conţinutului de sulf din combustibilii lichizi se prelevã 3 probe, identificabile oricând, astfel:
- probã laborator - cantitatea de combustibil lichid dintr-un lot pentru a da indicaţii cu privire la calitatea lotului;
- contraprobã - proba care se pãstreazã de laboratorul de încercãri pentru a fi utilizatã în caz de litigiu;
- probã-martor - proba care se pãstreazã de operatorul economic.
Destinaţia acestor probe este: prima este destinatã determinãrii conţinutului de sulf în laboratorul de încercãri, a doua este destinatã pãstrãrii în laborator drept contraprobã, iar a treia este destinatã pãstrãrii de cãtre operatorul economic ca probã-martor.
În toate cazurile, probele prelevate vor fi sigilate. Aceste sigilii se vor aplica pe eticheta aferentã probelor.
Proba-martor şi contraproba vor avea sigilii duble. Un sigiliu va fi al operatorului economic verificat, iar celãlalt sigiliu va fi al organismului recunoscut pentru efectuarea activitãţii de eşantionare.
Înainte de utilizare, recipientele pentru prelevarea probelor trebuie sã fie verificate din punct de vedere al integritãţii şi etanşeitãţii. Recipientul se închide cu un capac prevãzut cu o garniturã nedeterioratã, rezistentã la combustibil.
Probele vor fi introduse numai în recipiente destinate în mod special acestui scop.
Recipientele trebuie sã fie curate şi uscate şi se vor sigila şi eticheta cu o etichetã pe care se vor menţiona informaţiile conform modelului prevãzut în anexa nr. 4.
Cantitatea de combustibil lichid necesarã pentru cele 3 probe este de 0,6 litri.
Posesorii celor 3 probe nu au dreptul sã distrugã sau sã modifice starea probei aflate în pãstrarea lor.
Persoana care prelevã proba are responsabilitatea de a manipula, ambala şi transporta proba respectivã de la locul de prelevare pânã la laboratorul care efectueazã încercãrile.
Contraproba sigilatã se pãstreazã, timp de minimum 30 de zile, la loc ferit de razele soarelui, într-o camerã rãcoroasã, uscatã şi feritã de praf.
Evidenţa probelor prelevate se va ţine într-un registru special al laboratorului care efectueazã încercãrile. În registrul special de evidenţã se înscriu informaţiile menţionate pe etichetele fixate la probele sigilate.
Prelevarea probelor se va face la: rezervor, vagon-cisternã, autocisternã, compartiment de navã petrolierã, conductã, punct de branşare.
Prelevarea probelor se realizeazã:
1. conform metodei de eşantionare şi cu aparaturã de eşantionare prevãzutã de standardele SR EN 3170:2003 sau SR EN 3171:2003;
2. cu respectarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de prevenire şi stingere a incendiilor.
Metodele de referinţã pentru determinarea conţinutului de sulf din combustibilii lichizi sunt cele prevãzute în <>art. 16 şi 17 din Hotãrârea Guvernului nr. 470/2007 privind limitarea conţinutului de sulf din combustibilii lichizi.

ANEXA 4
la procedurã
------------

MODEL
pentru eticheta care însoţeşte fiecare probã

Denumirea organismului recunoscut care efectueazã activitatea de eşantionare
Proba laborator/Proba-martor/Contraproba
Nr. sigiliu ...............

Loc pentru sigiliu
Nr. şi data procesului-verbal de eşantionare
Denumirea produsului .......................................................
Numãrul de identificare al lotului din care s-a prelevat proba şi cantitatea aferentã acestuia ....................................................
Numãrul de identificare pentru: rezervor, vagon-cisternã, autocisternã, compartiment de navã petrolierã, conductã, punct de branşare ...........................................
Operatorul economic de la care s-a prelevat proba ..................................

Persoana care prelevã proba, Reprezentantul operatorului
.................. economic,
(numele, funcţia, ...................
semnãtura şi ştampila) (numele, funcţia,
semnãtura şi ştampila)

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016