Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.587 din 19 septembrie 2008  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobate prin   Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 522/2008 si   Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 236/2008     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.587 din 19 septembrie 2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 522/2008 si Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 236/2008

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 682 din 6 octombrie 2008

Având în vedere Referatul de aprobare nr. E.N. 9.764 din 19 septembrie 2008 al Ministerului Sãnãtãţii Publice şi nr. D.G. 2.237 din 19 august 2008 al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
în temeiul prevederilor:
- <>Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 324/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii publice şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

ART. I
Normele metodologice de aplicare a Contractuluicadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobate prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 522/2008 şi <>Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 236/2008 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 şi 257 bis din 1 aprilie 2008, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. În anexa nr. 7, la capitolul III, în tabelul de la punctul 1, poziţia 9.12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌───────┬──────────────────────────┬──────┬───────┬───────┬────────┐
│ "9.12 │ Tratament antiinflamator │ 8,65 │ 100 % │ │ 100 %" │
│ │ gingival fizioterapic │ │ │ │ │
└───────┴──────────────────────────┴──────┴───────┴───────┴────────┘


2. În anexa nr. 16, la capitolul I litera B, punctul 1.2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1.2. caz rezolvat pentru situaţiile care nu necesitã spitalizare continuã, altele decât cele prevãzute la pct. 1.1, şi pentru care serviciile sunt acordate de cãtre medicii din unitãţile sanitare cu paturi în cadrul programului normal de lucru, inclusiv evaluarea bolilor cronice pentru care monitorizarea terapiei se face prin comisiile organizate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate în acest scop; tariful pe caz rezolvat este cel negociat de casele de asigurãri de sãnãtate cu unitãţile spitaliceşti."
3. În anexa nr. 17, la articolul 5, ultimul paragraf se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Cheltuielile ocazionate de activitãţile desfãşurate în camera de gardã, respectiv în structuri care funcţioneazã drept camerã de gardã, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, din cadrul spitalelor sunt cuprinse în structura tarifului pe caz rezolvat."
4. În anexa nr. 17, dupã articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11^1. - (1) Spitalele sunt obligate sã suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuã şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice.
(2) În situaţia în care asiguraţii, pe perioada internãrii în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia sunt internaţi şi avizate de şeful de secţie şi managerul spitalului, suportã cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice la care ar fi fost îndreptãţiţi fãrã contribuţie personalã, în condiţiile prezentului contract-cadru, spitalele ramburseazã contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraţilor.
(3) Rambursarea cheltuielilor prevãzute la alin. (2) reprezintã o obligaţie exclusivã a spitalelor şi se realizeazã numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii."
5. În tabelul din anexa nr. 17a), poziţia 197 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


┌──────┬──────┬─────────────────────────────────────┬────────┬────────┐
│ "197 │ MS01 │ SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ │ 1,1769 │ 1.380" │
│ │ │ TÂRGU MUREŞ │ │ │
└──────┴──────┴─────────────────────────────────────┴────────┴────────┘


6. În tabelul din anexa nr. 17a), dupã poziţia 197 se introduce o nouã poziţie, poziţia 197 bis, cu urmãtorul cuprins:


┌──────────┬──────┬────────────────────────────────┬────────┬────────┐
│ "197 bis │ MS02 │ SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN MUREŞ │ 0,9935 │ 1.380" │
└──────────┴──────┴────────────────────────────────┴────────┴────────┘


7. În anexa nr. 21, la capitolul I litera C, punctul III. 16 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"16. La externare, bolnavii cu fracturi ale membrelor inferioare imobilizate în aparate gipsate, ale centurii pelviene, coloanei vertebrale, bolnavii cu deficit motor neurologic major şi care necesitã transport la externare, nefiind transportabili cu mijloace de transport convenţionale, pot fi transportaţi, inclusiv în alt judeţ, cu avizul casei de asigurãri de sãnãtate cu care furnizorul de servicii de transport sanitar a încheiat contract; transportul poate fi realizat fie de furnizorul de servicii de transport aflat în relaţii contractuale cu aceeaşi casã de asigurãri de sãnãtate cu care unitatea sanitarã din care se externeazã pacientul are încheiat contract de furnizare de servicii medicale, fie de furnizorul de servicii de transport aflat în relaţii contractuale cu casa de asigurãri de sãnãtate în a cãrei razã teritorialã se aflã domiciliul pacientului externat, cu respectarea prevederilor anterioare."
8. În anexa nr. 22, articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Suma contractatã de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate cu unitãţile medicale specializate publice autorizate şi evaluate reprezintã bugetul global şi se stabileşte astfel:
a) pentru serviciile de transport cu autovehicule, suma contractatã este egalã cu numãrul de kilometri echivalenţi (dus-întors) pentru mediul urban şi numãrul de kilometri efectiv realizaţi pentru mediul rural, estimaţi a fi parcurşi, înmulţit cu tariful pe kilometru parcurs negociat între furnizori şi casele de asigurãri de sãnãtate. Acest tarif se stabileşte în limita tarifului maxim decontat de casele de asigurãri de sãnãtate prevãzut la art. 7, astfel încât la unitãţile la care se înregistreazã timpi de aşteptare mai ridicaţi, respectiv distanţe parcurse mai mici, sã se acorde tarife pe kilometru spre limita maximã, în vederea acoperirii cheltuielilor aferente timpului de aşteptare.
Pentru serviciile de transport aerian şi pe apã, suma contractatã se calculeazã pe baza numãrului de ore de zbor, respectiv a numãrului de mile marine estimat, înmulţit cu tariful negociat pe ora de zbor, respectiv pe milã marinã;
b) pentru serviciile medicale de urgenţã - solicitãri, suma contractatã este egalã cu numãrul de solicitãri estimate înmulţit cu tariful pe solicitare.
Tariful pe solicitare pentru serviciile efectuate cu mijloace de intervenţie/transport aerian şi mijloace de intervenţie/transport pe apã se negociazã între casele de asigurãri de sãnãtate şi furnizori, avându-se în vedere toate cheltuielile necesare acordãrii serviciilor medicale, cu excepţia celor aferente medicamentelor şi materialelor sanitare necesare intervenţiilor de urgenţã, precum şi a celor aferente mijlocului de transport (cheltuieli de personal pentru conducãtorul mijlocului de transport, combustibil, cheltuieli pentru întreţinerea şi repararea mijlocului de transport). La negocierea tarifului pe solicitare, pentru acoperirea cheltuielilor aferente timpului de aşteptare, casele de asigurãri de sãnãtate vor avea în vedere şi frecvenţa solicitãrilor.
Tariful pe solicitare se poate renegocia trimestrial în raport cu evaluarea trimestrialã a indicatorilor efectiv realizaţi, în limita sumelor aprobate pentru aceastã destinaţie.
Tariful pe solicitare pentru serviciile efectuate, pe fiecare tip de autovehicul prevãzut la art. 6, se negociazã între casele de asigurãri de sãnãtate şi furnizori, avându-se în vedere toate cheltuielile necesare acordãrii serviciilor medicale, cu excepţia celor aferente medicamentelor şi materialelor sanitare necesare intervenţiilor de urgenţã, precum şi a celor aferente mijlocului de transport (cheltuieli de personal pentru conducãtorul mijlocului de transport, combustibil, cheltuieli pentru întreţinerea şi repararea mijlocului de transport).
Tariful pe solicitare negociat va avea în vedere şi frecvenţa solicitãrilor, pentru acoperirea cheltuielilor aferente timpului de aşteptare. Tariful pe solicitare se poate renegocia trimestrial în raport cu evaluarea trimestrialã a indicatorilor efectiv realizaţi, în limita sumelor aprobate pentru aceastã destinaţie;
c) pentru efectuarea activitãţii de consultaţii de urgenţã la domiciliu şi a unor servicii de transport suma contractatã se stabileşte astfel:
1. pentru consultaţiile de urgenţã la domiciliu - solicitãri, suma contractatã este egalã cu numãrul de solicitãri estimate înmulţit cu tariful pe solicitare.
Tariful pe solicitare pentru consultaţiile de urgenţã la domiciliu se negociazã între casele de asigurãri de sãnãtate şi furnizori, avându-se în vedere toate cheltuielile necesare acordãrii serviciilor medicale, cu excepţia celor aferente medicamentelor şi materialelor sanitare necesare intervenţiilor de urgenţã, precum şi a celor aferente mijlocului de transport (cheltuieli de personal pentru conducãtorul mijlocului de transport, combustibil, cheltuieli pentru întreţinerea şi repararea mijlocului de transport) şi a cheltuielilor de personal aferente medicului, în situaţia în care consultaţia de urgenţã la domiciliu se acordã de cãtre medicul din centrul de permanenţã. Tariful pe solicitare se poate renegocia trimestrial în raport cu evaluarea trimestrialã a indicatorilor efectiv realizaţi, în limita sumelor aprobate pentru aceastã destinaţie;
2. pentru serviciile de transport suma contractatã este egalã cu numãrul de kilometri echivalenţi (dus-întors) pentru mediul urban şi numãrul de kilometri efectiv realizaţi pentru mediul rural, estimaţi a fi parcurşi, înmulţit cu tariful pe kilometru parcurs negociat între furnizori şi casele de asigurãri de sãnãtate. Acest tarif se stabileşte în limita tarifului maximal decontat de casele de asigurãri de sãnãtate prevãzut la art. 7, astfel încât la unitãţile la care se înregistreazã timpi de aşteptare mai ridicaţi, respectiv distanţe parcurse mai mici, sã se acorde tarife pe kilometru spre limita maximã, pentru acoperirea cheltuielilor aferente timpului de aşteptare.
(2) Suma contractatã de casele de asigurãri de sãnãtate cu unitãţile specializate autorizate şi evaluate pentru efectuarea activitãţii de consultaţii de urgenţã la domiciliu şi a unor servicii de transport se stabileşte astfel:
a) pentru consultaţiile de urgenţã la domiciliu - solicitãri, suma contractatã este egalã cu numãrul de solicitãri estimate înmulţit cu tariful pe solicitare.
Tariful pe solicitare pentru consultaţiile de urgenţã la domiciliu se negociazã între casele de asigurãri de sãnãtate şi furnizori, avându-se în vedere toate cheltuielile necesare acordãrii serviciilor medicale, cu excepţia celor aferente mijlocului de transport (cheltuieli de personal pentru conducãtorul mijlocului de transport, combustibil, cheltuieli pentru întreţinerea şi repararea mijlocului de transport) şi a cheltuielilor de personal aferente medicului, în situaţia în care consultaţia de urgenţã la domiciliu se acordã de cãtre medicul din centrul de permanenţã. Tariful pe solicitare se poate renegocia trimestrial în raport cu evaluarea trimestrialã a indicatorilor efectiv realizaţi, în limita sumelor aprobate pentru aceastã destinaţie;
b) pentru serviciile de transport suma contractatã este egalã cu numãrul de kilometri echivalenţi (dus-întors) pentru mediul urban şi numãrul de kilometri efectiv realizaţi pentru mediul rural, estimaţi a fi parcurşi, înmulţit cu tariful pe kilometru parcurs negociat între furnizori şi casele de asigurãri de sãnãtate. Acest tarif se stabileşte în limita tarifului maximal decontat de casele de asigurãri de sãnãtate prevãzut la art. 7, astfel încât la unitãţile la care se înregistreazã timpi de aşteptare mai ridicaţi, respectiv distanţe parcurse mai mici, sã se acorde tarife pe kilometru spre limita maximã, pentru acoperirea cheltuielilor aferente timpului de aşteptare."
9. Titlul anexei nr. 30 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"MODUL DE PRESCRIERE, ELIBERARE ŞI DECONTARE
a medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a unor materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ"
10. În anexa nr. 30, la articolul 1 alineatul (2), al cincilea, al şaselea şi al şaptelea paragraf se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Medicii din unitãţile şi compartimentele de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor ce sunt finanţate din bugetul de stat pot prescrie medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu numai pentru afecţiuni acute, pentru maximum 3 zile.
Medicii care îşi desfãşoarã activitatea în dispensare TBC, laboratoare de sãnãtate mintalã, respectiv centre de sãnãtate mintalã şi staţionar de zi, cabinete de planificare familialã, cabinete medicale de boli infecţioase, care se aflã în structura spitalului ca unitãţi fãrã personalitate juridicã, pot prescrie medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, corespunzãtor DCI-urilor prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate.
Casele de asigurãri de sãnãtate încheie convenţii cu medicii/medicii dentişti din cabinetele şcolare şi studenţeşti, medicii din cãminele de bãtrâni, medicii din instituţiile aflate în coordonarea Autoritãţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, cu unitãţile sanitare pentru medicii care îşi desfãşoarã activitatea în dispensare TBC, laboratoare de sãnãtate mintalã, respectiv centre de sãnãtate mintalã şi staţionar de zi, cabinete de planificare familialã, cabinete medicale de boli infecţioase, care se aflã în structura spitalului ca unitãţi fãrã personalitate juridicã, şi cu medicii din unitãţile şi compartimentele de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor ce sunt finanţate din bugetul de stat, în vederea recunoaşterii prescripţiilor medicale pentru medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã eliberate de cãtre aceştia. Modelul convenţiei este cel prevãzut în anexa nr. 36 la ordin."
11. În anexa nr. 30, la articolul 5, al doilea paragraf se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Prescrierea medicamentelor antidiabetice orale de cãtre medicii de familie şi medicii desemnaţi se face numai dacã în scrisoarea medicalã este prevãzut numãrul de înregistrare al asiguratului, cu care acesta este luat în evidenţã la nivelul unitãţii judeţene de diabet zaharat, în conformitate cu tratamentul prescris de medicul specialist şi evidenţiat în scrisoarea medicalã. Medicii din spitale au dreptul de a prescrie asiguraţilor, la externare, medicamente în limita specialitãţii şi a consultaţiilor interdisciplinare evidenţiate în foaia de observaţie."
12. În anexa nr. 30, articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Prescripţiile medicale pe baza cãrora se elibereazã medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi unele materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ constituie documente financiar-contabile, conform cãrora se întocmesc borderourile centralizatoare."
13. În anexa nr. 30, articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Eliberarea medicamentelor şi a materialelor sanitare se face de cãtre farmacie, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care este luat în evidenţã asiguratul, în condiţiile în care farmacia respectivã are contract cu casa de asigurãri de sãnãtate cu care se aflã în contract medicul prescriptor. Primitorul semneazã de primirea medicamentelor şi a materialelor sanitare pe prescripţia medicalã, pe care se menţioneazã numele, prenumele, adresa completã, seria şi numãrul actului de identitate al acestuia, codul numeric personal - CNP, data eliberãrii.
(2) În situaţia în care primitorul renunţã la anumite medicamente şi/sau materiale sanitare cuprinse în prescripţia medicalã, acestea se anuleazã, nefiind permisã eliberarea altor medicamente/materiale sanitare din farmacie în cadrul sumei respective.
Furnizorii de medicamente pot înlocui medicamentele prescrise de medic în situaţiile prevãzute la art. 95 lit. t) din Contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) bolnavul este de acord cu înlocuirea medicamentelor prescrise de cãtre medic şi acest consimţãmânt informat este acordat în scris medicului, care îl anexeazã la fişa medicalã a bolnavului respectiv;
b) medicul consemneazã pe prescripţia medicalã urmãtoarea menţiune: «Bolnavul este de acord cu înlocuirea medicamentelor de cãtre farmacist.»
(3) Înscrierea preţurilor de vânzare cu amãnuntul se face de cãtre farmacist numai pentru medicamentele şi materialele sanitare eliberate, pe toate exemplarele prescripţiei medicale.
(4) Farmacistul noteazã preţurile de vânzare cu amãnuntul, sumele aferente ce urmeazã sã fie decontate de casele de asigurãri de sãnãtate pentru fiecare medicament şi sumele ce reprezintã contribuţia personalã a asiguratului, pe care le totalizeazã, precum şi preţurile de vânzare cu amãnuntul şi sumele aferente ce urmeazã sã fie decontate de casele de asigurãri de sãnãtate pentru materialele sanitare.
(5) Farmacia are dreptul sã încaseze de la asiguraţi contribuţia personalã reprezentând diferenţa dintre preţul de vânzare cu amãnuntul şi suma corespunzãtoare aplicãrii procentului de compensare a medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor prevãzute în sublistele A şi B asupra preţului de referinţã, respectiv diferenţa dintre preţul de vânzare cu amãnuntul şi preţul de referinţã/preţul de decontare al medicamentelor decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, cu excepţia medicamentelor şi materialelor sanitare acordate în cadrul programelor naţionale de sãnãtate pentru care sunt stabilite preţuri de decontare."
14. În anexa nr. 30, la articolul 10 alineatul (1), al doilea şi al treilea paragraf se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Farmaciile întocmesc câte un borderou centralizator distinct pentru: medicamentele antidiabetice orale; medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor şi testele de automonitorizare pentru bolnavii diabetici; medicamentele antidiabetice orale şi de tipul insulinelor şi testele de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici; medicamentele pentru tratamentul stãrii posttransplant; medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice; medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA; materialele sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate; medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare, - acordate în tratamentul bolnavilor cuprinşi în programul naţional cu scop curativ -, şi pentru medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupei/grupelor de boli cronice pentru care aprobarea se dã de comisia/comisiile constituitã/constituite în acest sens la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 720/2008 . Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia sã ţinã evidenţe distincte pentru sumele decontate reprezentând contravaloarea: medicamentelor antidiabetice orale; pentru medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor şi testelor de automonitorizare pentru bolnavii diabetici; pentru medicamentele antidiabetice orale şi de tipul insulinelor şi testele de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici; pentru medicamentele pentru tratamentul stãrii posttransplant; pentru medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice; pentru medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA; pentru materialele sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate; pentru medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare, acordate în tratamentul bolnavilor cuprinşi în programul naţional cu scop curativ."
15. În anexa nr. 30, la articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Borderourile se întocmesc în douã exemplare, specificându-se suma ce urmeazã sã fie încasatã de la casele de asigurãri de sãnãtate. Pe baza borderourilor centralizatoare, farmaciile vor întocmi facturi cu sumele totale ce urmeazã sã fie decontate de casele de asigurãri de sãnãtate, evidenţiate distinct pentru medicamente şi pentru materiale sanitare."
16. În anexa nr. 30, la articolul 11 punctul 1, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) eliberarea medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor aferente urmãtoarelor grupe de boli cronice: bolile psihice - G15*), demenţe - G16*), bolnavi cu proceduri intervenţionale percutane numai dupã implantarea unei proteze endovasculare - stent - G3*), leucemii, limfoame, aplazie medularã, gamapatii monoclonale maligne, mieloproliferãri cronice şi tumori maligne, sindroame mielodisplazice - G10*) se face prin acele farmacii selecţionate ca urmare a negocierii adaosului comercial.
Adaosul comercial acceptat de casele de asigurãri de sãnãtate în negocierea cu farmaciile este egal cu adaosul comercial ofertat cel mai mic şi este egal pentru toate grupele de boli cronice, distinct pe mediul urban şi rural.
Suma aferentã contravalorii medicamentelor se repartizeazã, conform prevederilor lit. a) şi b), farmaciilor selecţionate;".
17. În anexa nr. 30, la articolul 11 punctul 2, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2. a) Eliberarea medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor, pentru care aprobarea se dã de comisiile constituite în acest sens la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, prescrise în cadrul tratamentului urmãtoarelor grupe de boli cronice: hepatitã cronicã de etiologie viralã B, C şi D - G4*), cirozã hepaticã - G7*), boala cronicã inflamatorie intestinalã - G31a, poliartritã reumatoidã - G31b, atropatie psoriazicã - G31c, spondilitã anchilozantã - G31d, artritã juvenilã - G31e, psoriazis cronic sever (plãci) - G31f, tumori hipofizare cu expansiune supraselarã şi tumori neuroendocrine - G22*), boala Gaucher - G29*), DCI-uri nominalizate în <>Hotãrârea Guvernului nr. 720/2008 , se face prin acele farmacii aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate şi selecţionate ca urmare a negocierii adaosului comercial pentru medicamentele necesare în tratamentul acestor boli.
Casele de asigurãri de sãnãtate încheie acte adiţionale cu farmaciile selecţionate cu care au negociat adaosul comercial cel mai mic şi distinct pentru fiecare grupã de boli cronice, distinct pe mediul urban şi rural.
Valoarea actului adiţional este orientativã şi se repartizeazã în mod egal la toate farmaciile selecţionate în limita sumelor aprobate cu aceastã destinaţie la nivelul casei de asigurãri de sãnãtate. Actul adiţional se adapteazã dupã modelul de contract de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate şi valoarea orientativã a acestuia nu intrã în valoarea totalã de contract a farmaciei."
18. Prevederea de la *) din subsolul anexei nr. 30 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"*) Grupele de boli cronice sunt cele stabilite potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 720/2008 ."
19. În anexa nr. 30, la articolul 11, punctul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"4. Eliberarea medicamentelor antidiabetice orale, medicamentelor antidiabetice de tipul insulinelor pentru bolnavii diabetici, medicamentelor pentru tratamentul stãrii posttransplant, medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare, materialelor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate, acordate în tratamentul bolnavilor cuprinşi în programul naţional cu scop curativ, se face prin farmaciile care intrã în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate şi încheie în acest sens acte adiţionale distincte la contractul de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate. Farmaciile încheie acte adiţionale pentru eliberarea medicamentelor antidiabetice orale şi/sau a medicamentelor antidiabetice de tipul insulinelor şi a materialelor sanitare pentru bolnavii diabetici şi/sau a medicamentelor pentru tratamentul stãrii posttransplant şi/sau a medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi/sau a medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi/sau a medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare şi/sau a materialelor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate, acordate în tratamentul bolnavilor cuprinşi în programul naţional cu scop curativ.
Sumele aprobate la nivelul casei de asigurãri de sãnãtate cu aceastã destinaţie se repartizeazã în mod egal la farmacii, stabilindu-se în acest sens o valoare orientativã a actelor adiţionale.
Actele adiţionale se adapteazã dupã modelul de contract de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a unor materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate şi valoarea orientativã a acestora nu intrã în valoarea totalã de contract a farmaciei."
20. În anexa nr. 30, la articolul 13, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru farmaciile care intrã în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate pe parcursul anului, stabilirea valorii contractate pentru eliberarea medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor aferente urmãtoarelor grupe de boli cronice: bolile psihice - G15*), demenţe - G16*), bolnavi cu proceduri intervenţionale percutane numai dupã implantarea unei proteze endovasculare - stent -G3*), leucemii, limfoame, aplazie medularã, gamapatii monoclonale maligne, mieloproliferãri cronice şi tumori maligne, sindroame mielodisplazice - G10*) se face similar prevederilor alin. (2), cu condiţia acceptãrii adaosului comercial negociat iniţial de casele de asigurãri de sãnãtate cu farmaciile selecţionate."
21. În anexa nr. 30, articolul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã farmaciilor medicamentele antidiabetice orale, medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor şi testele de automonitorizare pentru bolnavii diabetici, medicamentele antidiabetice orale şi de tipul insulinelor şi testele de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici, medicamentele pentru tratamentul stãrii posttransplant, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, materialele sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate, medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare, acordate în tratamentul bolnavilor cuprinşi în programul naţional cu scop curativ, eliberate la nivelul realizat, modificându-se în mod corespunzãtor valoarea actelor adiţionale, cu încadrarea în fondul aprobat la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate pentru subprogramele respective.
(2) Casele de asigurãri de sãnãtate deconteazã farmaciilor medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor pentru care aprobarea se dã de comisiile constituite în acest sens la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, prevãzute la grupele de boli cronice hepatitã cronicã de etiologie viralã B, C şi D - G4*), cirozã hepaticã - G7*), boala cronicã inflamatorie intestinalã - G 31 a, poliatritã reumatoidã - G 31 b, atropatie psoriazicã - G31 c, spondilitã anchilozantã - G 31d, artritã juvenilã - G31 e, psoriazis cronic sever (plãci) - G31 f, tumori hipofizare cu expansiune supraselarã şi tumori neuroendocrine - G22*), boala Gaucher - G29*), eliberate la nivelul realizat, modificându-se în mod corespunzãtor valoarea actelor adiţionale, cu încadrarea în sumele aprobate cu aceastã destinaţie la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate."
22. În anexa nr. 30, la articolul 15, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) În vederea decontãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a unor materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, farmaciile înainteazã caselor de asigurãri de sãnãtate, în primele 15 zile calendaristice ale lunii urmãtoare celei pentru care s-au eliberat medicamentele şi/sau materialele sanitare, urmãtoarele acte în original: factura, borderourile centralizatoare, prescripţiile medicale, cu înscrierea numãrului de ordine al bonului fiscal şi a datei de emitere a acesteia."
23. În anexa nr. 30, la articolul 17, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Farmaciile vor elibera medicamentele în condiţiile prevãzute la alin. (1), indiferent de data la care a fost completatã prescripţia medicalã de cãtre medic, cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (4)."
24. În anexa nr. 30, la articolul 19, prima tezã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - La nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate vor funcţiona comisii pentru fiecare grupã de boalã cronicã prevãzutã potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate."
25. În anexa nr. 30, la articolul 20, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Decontarea contravalorii medicamentelor şi materialelor sanitare pentru care se fac transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice în bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se face pânã la 30 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de cãtre farmacie la casa de asigurãri de sãnãtate."
26. Titlul anexei nr. 31 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"CONTRACT
de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a unor materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, în cadrul sistemului de asigurãri de sãnãtate"
27. În anexa nr. 31, articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Obiectul prezentului contract îl constituie furnizarea de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a unor materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, conform reglementãrilor legale în vigoare."
28. În anexa nr. 31, articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Furnizarea medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a materialor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ se face cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare privind Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale (DCI) ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman de care beneficiazã asiguraţii pe bazã de prescripţie medicalã în tratamentul ambulatoriu, cu sau fãrã contribuţie personalã, Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , precum şi a normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru şi a normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sãnãtate în anul 2008."
29. În anexa nr. 31, preambulul articolului 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Furnizarea medicamentelor şi materialelor sanitare se va desfãşura prin intermediul urmãtoarelor farmacii aflate în structura societãţii comerciale: (...)".
30. În anexa nr. 31, la articolul 6, literele a), c) şi d) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sã încheie contracte de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a unor materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ numai cu furnizorii de medicamente autorizaţi şi evaluaţi conform reglementãrilor legale în vigoare şi sã facã publicã lista acestora şi valoarea de contract, pentru informarea asiguraţilor, actualizate dacã este cazul;
..........................................................................
c) sã deconteze furnizorilor de medicamente cu care a încheiat contracte, în limita valorii contractate, contravaloarea medicamentelor eliberate cu şi fãrã contribuţie personalã sau, dupã caz, la nivelul realizat pentru medicamentele şi materialele sanitare pentru bolnavii diabetici, medicamentele pentru tratamentul stãrii posttransplant, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice, medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare şi pentru materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , pentru care s-a stabilit valoare de contract orientativã în limita sumelor alocate cu aceastã destinaţie la nivelul casei de asigurãri de sãnãtate, la termenele prevãzute în normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 ;
d) sã urmãreascã lunar evoluţia consumului de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi de materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ comparativ cu fondul alocat cu aceastã destinaţie, luând mãsurile ce se impun;".
31. În anexa nr. 31, la articolul 7, literele b), d), e), g), h), j), l), m), o), p), r), s) şi t) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) sã asigure acoperirea cererii de produse comerciale ale aceleiaşi denumiri comune internaţionale (DCI) cu prioritate la preţurile cele mai mici din Lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor; sã se aprovizioneze, la cererea asiguratului, în maximum 24 de ore pentru bolile acute şi subacute şi 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul/medicamentele din Lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor, dacã acesta/acestea nu existã la momentul solicitãrii în farmacie; sã se aprovizioneze, la cererea asiguratului, în maximum 48 de ore, cu materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, dacã acestea nu existã la momentul solicitãrii în farmacie;
..........................................................................
d) sã verifice prescripţiile medicale cu privire la datele obligatorii pe care acestea trebuie sã le cuprindã în vederea eliberãrii acestora şi decontãrii contravalorii medicamentelor, precum şi a materialelor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate;
e) sã verifice dacã au fost respectate condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , cu privire la eliberarea prescripţiilor medicale referitoare la numãrul de medicamente şi durata terapiei în funcţie de tipul de afecţiune: acut, subacut, cronic; sã verifice dacã au fost respectate condiţiile prevãzute în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sãnãtate cu privire la eliberarea prescripţiilor medicale pentru materialele sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ;
..........................................................................
g) sã întocmeascã şi sã prezinte caselor de asigurãri de sãnãtate documentele necesare în vederea decontãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a materialelor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ: facturã, borderou centralizator, prescripţii medicale, cu înscrierea numãrului de ordine a bonului fiscal şi a datei de emitere a acestora, pe baza cãrora au fost eliberate medicamentele şi materialele sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 ;
h) sã respecte modul de eliberare a medicamentelor cu sau fãrã contribuţie personalã, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , şi modul de eliberare a materialelor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, în condiţiile reglementãrilor legale în vigoare;
..........................................................................
j) sã informeze asiguraţii atât despre drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de asigurat privind eliberarea medicamentelor, precum şi a unor materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, cât şi despre modul de utilizare a acestora, conform prescripţiei medicale;
..........................................................................
l) sã îşi stabileascã programul de funcţionare, pe care sã îl afişeze la loc vizibil în farmacie, sã participe la sistemul organizat pentru asigurarea furnizãrii medicamentelor cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a materialelor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, în zilele de sâmbãtã, duminicã şi sãrbãtori legale, precum şi pe timpul nopţii şi sã afişeze la loc vizibil programul farmaciilor care asigurã continuitatea furnizãrii de medicamente. Acest program se stabileşte în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
m) sã elibereze în limita valorii de contract medicamentele din prescripţiile medicale asiguraţilor, indiferent de casa de asigurãri de sãnãtate la care este luat în evidenţã asiguratul, în condiţiile în care furnizorul de medicamente are contract cu casa de asigurãri de sãnãtate cu care medicul care a eliberat prescripţia medicalã a încheiat contract sau convenţie în vederea recunoaşterii prescripţiilor medicale eliberate în situaţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 .
În cazul medicamentelor antidiabetice orale şi de tipul insulinelor pentru bolnavii diabetici, al medicamentelor pentru tratamentul stãrii posttransplant, al medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, al medicamentelor pentru tratamentul persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, al medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice, al medicamentelor corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare şi al materialelor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , valorile de contract sunt orientative;
..........................................................................
o) sã anuleze medicamentele şi/sau materialele sanitare care nu au fost eliberate, în faţa primitorului, pe toate exemplarele prescripţiei medicale, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 ;
p) sã nu elibereze medicamentele şi materialele sanitare din prescripţiile medicale care şi-au încetat valabilitatea;
..........................................................................
r) sã anunţe casa de asigurãri de sãnãtate despre modificarea uneia sau mai multora dintre condiţiile care au stat la baza încheierii contractului de furnizare de medicamente în tratamentul ambulatoriu, precum şi a unor materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ anterior producerii acestora sau cel mai târziu la 10 zile lucrãtoare de la data producerii modificãrii şi sã îndeplineascã în permanenţã aceste condiţii pe durata derulãrii contractului;
s) sã depunã în primele 15 zile calendaristice ale lunii urmãtoare celei pentru care s-au eliberat medicamentele cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu documentele necesare în vederea decontãrii pentru luna respectivã, în limita valorii de contract; pentru medicamentele antidiabetice orale şi de tipul insulinelor pentru bolnavii diabetici, medicamentele pentru tratamentul stãrii posttransplant, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice, medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare şi pentru materialele sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, în condiţiile prevãzute în normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru anul 2008, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 324/2008 , decontarea se face la nivelul realizat cu încadrarea în fondul aprobat la nivelul casei de asigurãri de sãnãtate;
t) sã se informeze asupra condiţiilor de furnizare de medicamente cu şi fãrã contribuţie personalã în tratamentul ambulatoriu, precum şi a materialelor sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ;".
32. În anexa nr. 31, la articolul 8, al doilea paragraf se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru medicamentele antidiabetice orale, medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor şi testele de automonitorizare pentru bolnavii diabetici, medicamentele antidiabetice orale şi de tipul insulinelor şi testele de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici, medicamentele pentru tratamentul stãrii posttransplant, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, acordate în tratamentul bolnavilor cuprinşi în programul naţional cu scop curativ, materiale sanitare specifice care se acordã pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sãnãtate cu scop curativ, medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidozã, epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã din cadrul Programului naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare şi pentru medicamentele corespunzãtoare DCI-urilor aferente grupei/grupelor de boli cronice pentru care aprobarea se dã de comisia/comisiile constituitã/constituite în acest sens la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzãtoare medicamentelor de care beneficiazã asiguraţii, cu sau fãrã contribuţie personalã, pe bazã de prescripţie medicalã, în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, farmaciile întocmesc câte un borderou centralizator distinct."
33. În anexa nr. 31, la articolului 12, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Decontarea contravalorii medicamentelor şi materialelor sanitare pentru care se fac transferuri din bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice în bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se face pânã la 30 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de cãtre farmacie la casa de asigurãri de sãnãtate."
34. În anexa nr. 31, la articolul 18 alineatul (2), literele c), e), i) şi j) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"c) dacã farmacia evaluatã înlocuieşte medicamentele şi/sau materialele sanitare neeliberate din prescripţia medicalã cu orice alte medicamente şi/sau materiale sanitare ori produse din farmacie;
.........................................................................
e) nerespectarea termenelor de depunere a facturilor însoţite de borderouri şi prescripţii medicale privind eliberarea de medicamente şi/sau materiale sanitare conform contractului, în vederea decontãrii de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, pentru o perioadã de douã luni consecutive în cadrul unui trimestru, respectiv 3 luni într-un an;
.........................................................................
i) refuzul furnizorului de medicamente de a pune la dispoziţia organelor de control ale Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate actele de evidenţã financiar-contabilã a medicamentelor şi/sau materialelor sanitare eliberate conform contractelor încheiate şi documentele justificative privind sumele decontate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;
.........................................................................
j) eliberarea de medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã şi/sau a materialelor sanitare în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de sãnãtate de cãtre farmaciile/punctele de lucru excluse din contractele încheiate între societãţile comerciale farmaceutice şi casa de asigurãri de sãnãtate, dupã data excluderii acestora din contract."
35. În anexa nr. 36, la articolul 2 alineatul (2), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) medicii din unitãţile şi compartimentele de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor care sunt finanţate din bugetul de stat."
36. În anexa nr. 36, la articolul 4, ultima liniuţã de la litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"- medicii din unitãţile şi compartimentele de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor care sunt finanţate din bugetul de stat pot prescrie medicamente cu sau fãrã contribuţie personalã, conform specializãrii şi numai ca o consecinţã a actului medical propriu, numai pentru afecţiuni acute, pentru maximum 3 zile."
37. În anexa nr. 36, al doilea paragraf de la *) din subsolul anexei se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru medicii care îşi desfãşoarã activitatea în dispensare TBC, laboratoare de sãnãtate mintalã, respectiv centre de sãnãtate mintalã şi staţionar de zi, cabinete de planificare familialã, cabinete medicale de boli infecţioase, care se aflã în structura spitalului ca unitãţi fãrã personalitate juridicã, pentru medicii din unitãţile şi compartimentele de primire a urgenţelor din cadrul spitalelor care sunt finanţate din bugetul de stat, precum şi pentru medicii din cabinetele medicale şcolare şi studenţeşti şi medicii de medicinã dentarã şi dentiştii din cabinetele stomatologice şcolare şi studenţeşti, cabinete integrate în structura spitalelor teritoriale şi finanţate de la bugetul de stat, modelul de convenţie se va adapta în sensul încheierii convenţiei între casa de asigurãri de sãnãtate şi unitatea sanitarã în care îşi desfãşoarã activitatea medicii din structurile anterior menţionate."
ART. II
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
Vasile Ciurchea

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016