Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.563 din 12 septembrie 2008  pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.563 din 12 septembrie 2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 651 din 15 septembrie 2008

Vãzând Referatul de aprobare al Autoritãţii de Sãnãtate Publicã şi al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice nr. E.N. 9.562 din 12 septembrie 2008,
având în vedere prevederile <>art. 9 din Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sãnãtoasã în unitãţile de învãţãmânt preuniversitar,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Se aprobã Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
(2) În incinta unitãţilor de învãţãmânt este interzisã comercializarea produselor care se încadreazã în criteriile şi limitele prevãzute în lista din anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã principiile care stau la baza unei alimentaţii sãnãtoase pentru copii şi adolescenţi, prevãzute în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Se aprobã necesarul zilnic de calorii, substanţe nutritive şi elemente minerale pentru copii şi adolescenţi, prevãzute în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 4
Se aprobã echivalenţele alimentare, necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcãtuirea dietei la copii şi adolescenţi, datele orientative privind valoarea caloricã a alimentelor şi caracteristicile nutriţionale ale grupelor alimentare utilizate pentru alcãtuirea meniurilor la copii şi adolescenţi (cantitãţi comerciale bruto), prevãzute în anexa nr. 4, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 5
Se aprobã piramida alimentarã pentru nutriţia copiilor şi adolescenţilor, în funcţie de necesarul caloric, grupele de alimente şi grupa de vârstã, prevãzutã în anexa nr. 5, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 6
Pentru ducerea la îndeplinire a <>art. 10 din Legea nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sãnãtoasã în unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, se vor respecta prevederile <>Ordinului ministrului sãnãtãţii nr. 1.955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienã privind unitãţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, cu modificãrile ulterioare, precum şi dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 7
Operatorii economici care distribuie şi/sau comercializeazã alimente în incinta unitãţilor de învãţãmânt trebuie sã facã dovada compoziţiei alimentelor prin etichetã, specificaţii de la producãtor sau buletine de analizã.
ART. 8
Structurile din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin şi vor controla respectarea lor.
ART. 9
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Bucureşti, 12 septembrie 2008.
Nr. 1.563.

ANEXA 1
LISTA
alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor




┌────┬──────────────────────────┬───────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Alimente nerecomandate │ Limita de la care │ Exemple de categorii de alimente │
│crt.│ │ alimentele devin │ care prin conţinut sau forma de │
│ │ │ nerecomandate │ prezentare pot fi nerecomandate │
├────┼──────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 1. │Alimente cu conţinut mare │Peste 15 g zaharuri│- prajituri │
│ │ de zaharuri* │ /100g produs │- bomboane │
│ │ │ │- acadele │
│ │ │ │- alte produse similare │
├────┼──────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 2. │Alimente cu conţinut mare │Peste 20 g grãsimi │- hamburgeri │
│ │de grãsimi │/100 g produs, din │- pizza │
│ │ │care, cumulativ: │- produse de tip patiserie │
│ │ │- grãsimi saturate │- cartofi prãjiţi │
│ │ │peste 5 g/100 g │- alte alimente preparate prin │
│ │ │ produs │ prajire │
│ │ │- acizi graşi trans│- maioneze, margarinã │
│ │ │peste 1 g/100 g │- brânzã topitã, brânzeturi │
│ │ │produs │tartinabile cu conţinut de grãsime │
│ │ │ │peste 20% │
│ │ │ │- mezeluri grase │
│ │ │ │- alte produse similare │
├────┼──────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 3. │Alimente cu conţinut mare │Peste 1,5 g sare │- chipsuri │
│ │de sare │/100 g produs (sau │- biscuiţi sãraţi │
│ │ │peste 0,6 g sodiu/ │- covrigei sãraţi │
│ │ │100 g produs) │- sticksuri sarate │
│ │ │ │- snacksuri │
│ │ │ │- alune sarate │
│ │ │ │- seminţe sarate │
│ │ │ │- brânzeturi sãrate │
│ │ │ │- alte produse similare │
├────┼──────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 4. │Bãuturi rãcoritoare** │ - │- orice tip de bãuturi rãcoritoare,│
│ │ │ │cu excepţia apei potabile îmbuteli-│
│ │ │ │ate sau a apei minerale îmbuteliate│
├────┼──────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 5. │Alimente cu conţinut │Peste 300 kcal pe │- orice tip de aliment care, prin │
│ │ridicat de calorii pe │unitatea de vânzare│conţinut, aduce un aport de calorii│
│ │unitatea de vânzare │ │de peste 300 kcal pe unitate de │
│ │ │ │ vânzare │
├────┼──────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 6. │Alimente neambalate*** │- │- alimente vrac │
│ │ │ │- sandvişuri neambalate │
├────┼──────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ 7. │Alimente neetichetate**** │- │- alimente care nu respectã │
│ │ │ │prevederile Hotãrârii Guvernului │
│ │ │ │nr. 106/2002 privind etichetarea │
│ │ │ │alimentelor, cu modificãrile şi │
│ │ │ │completãrile ulterioare │
└────┴──────────────────────────┴───────────────────┴───────────────────────────────────┘


* Fac excepţie fructele şi legumele proaspete.
** În incinta şcolilor se va vinde numai apã potabilã sau mineralã îmbuteliatã,
pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea.
*** Se excepteazã bananele şi citricele.
**** Pentru crearea unor deprinderi nutriţionale sanogene se recomandã etichetarea
nutriţionalã.


ANEXA 2

PRINCIPIILE
care stau la baza unei alimentaţii sãnãtoase
pentru copii şi adolescenţi

1. Caracteristici în alimentaţia copilului
a) Nevoile nutriţionale ale copiilor diferã în funcţie de vârstã.
b) Un copil creşte în salturi, ceea ce se reflectã prin nevoi energetice diferite.
c) Aportul alimentar este adecvat dacã asigurã o creştere staturalã şi ponderalã normalã, evidenţiatã prin compararea parametrilor creşterii cu curbele standard.
2. Principii în alimentaţia copilului Alimentaţia sãnãtoasã pentru copilul mai mare de 24 de luni implicã respectarea unor principii de bazã, şi anume:
a) asigurarea unei diversitãţi alimentare, ceea ce înseamnã consumul pe parcursul unei zile de alimente din toate grupele şi subgrupele alimentare
b) asigurarea unei proporţionalitãţi între grupele şi subgrupele alimentare, adicã un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte şi produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conţinut crescut de grãsimi şi adaos de zahãr
c) consumul moderat al unor produse alimentare, adicã alegerea unor alimente cu un aport scãzut de grãsimi saturate (unt, unturã, carne grasã) şi de zahãr adãugat
3. Reguli generale privind alimentaţia copiilor în creşe, unitãţi de învãţãmânt sau alte tipuri de colectivitãţi
1. Conducerile creşelor, unitãţilor de învãţãmânt sau ale oricãror alte tipuri de colectivitãţi de copii şi tineri vor asigura o alimentaţie colectivã adaptatã vârstei şi stãrii de sãnãtate, specificului activitãţii şi anotimpului.
2. Meniurile vor asigura un aport caloric şi nutritiv în conformitate cu recomandãrile cuprinse în anexele nr. 3 şi 4, proporţional cu timpul petrecut de copil în colectivitate. De exemplu, pentru un program şcolar de 6 ore, se recomandã o gustare care sã asigure 10% din raţia energeticã zilnicã.
3. În alcãtuirea meniului unui copil de peste 2 ani se va utiliza piramida alimentarã, cuprinsã în anexa nr. 5.
a) Piramida alimentarã este alcãtuitã din grupe de alimente cu o repartiţie a cantitãţii recomandate a fi consumate sub denumirea de porţie nutritivã.
b) O porţie nutritivã este recomandarea cantitativã a unui aliment exprimatã în grame sau folosind ca unitate de mãsurã ceaşca.
c) În cadrul piramidei alimentare, numãrul de porţii nutritive dintr-o anumitã grupã se stabileşte în funcţie de necesarul de calorii al copilului, care la rândul sãu depinde de vârstã, sex, dezvoltarea corporalã şi gradul de activitate.
4. Se va evita asocierea alimentelor din aceeaşi grupã la felurile de mâncare servite (de exemplu, la micul dejun nu se va servi ceai cu pâine cu gem, ci cu preparate din carne sau cu derivate lactate; în schimb, se poate folosi lapte cu pâine cu gem sau cu biscuiţi; la masa de prânz nu se vor servi felurile 1 şi 2 preponderent cu glucide din cereale, de exemplu, supã cu gãluşte şi fripturã cu garniturã din paste fãinoase, ci din legume).
5. Se vor evita la cinã mâncãrurile care solicitã un efort digestiv puternic sau care au efect excitant ori a cãror combinaţie produce efecte digestive nefavorabile (de exemplu, iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot).
6. Mâncãrurile gen tocãturi sunt acceptate numai dacã sunt prelucrate termic prin fierbere sau la cuptor. Ouãle se recomandã a fi servite ca omletã la cuptor şi nu ca ochiuri româneşti sau prãjite.
7. Meniul va fi îmbogãţit cu vitamine şi sãruri minerale prin folosire de salate din cruditãţi şi adãugare de legume-frunze în supe şi ciorbe.
8. Se interzice folosirea cremelor cu ouã şi frişcã, a maionezelor, indiferent de anotimp.
4. Alimentaţia copilului preşcolar trebuie sã respecte urmãtoarele reguli:
a) Alimentaţia trebuie sã cuprindã o varietate largã de alimente din grupele de bazã: pâine, cereale, orez şi paste fãinoase, vegetale, fructe, lapte, brânzã şi iaurt, carne, pui, peşte şi ouã.
b) Masa trebuie sã se serveascã înainte de a-i fi foarte foame copilului, de a fi obosit sau iritat.
c) Trebuie sã se ofere câteva variante de alimente la alegere şi cel puţin un aliment favorit.
d) Pentru asigurarea raţiei zilnice de nutrienţi, mesele principale vor fi completate cu gustãri formate din cereale cu lapte, sandvişuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau iaurt cu fructe, brânzã cu conţinut scãzut de sare şi grãsimi.
e) Alimentele din meniu pot sã aibã consistenţã şi culori diferite, în vederea stimulãrii poftei de mâncare.
f) Cantitatea de mâncare trebuie sã fie adecvatã vârstei copilului; o modalitate practicã de stabilire a cantitãţii de mâncare la copilul mic, în lipsa tabelelor şi a graficelor, este de a-i servi o lingurã din fiecare grup alimentar pentru fiecare an de vârstã al copilului.
g) Masa trebuie sã se încheie când copilul s-a sãturat, devine neliniştit sau nu manifestã interes.
5. Alimentaţia copilului şcolar trebuie sã respecte cu precãdere urmãtoarele reguli:
a) sã asigure un necesar de calorii şi micronutrienţi conform vârstei şi ritmului de creştere;
b) sã asigure un aport corespunzãtor de proteine/zi, prin consumul de carne, ouã, produse lactate, dar şi din surse vegetale incluzând fasolea, lintea, produse din soia,
c) sã asigure un aport de fier de 8-15 mg de fier/zi, prin consumul de carne de vacã, pasãre şi porc, legumele - inclusiv fasole şi alune, cerealele integrale sau fortifiate, vegetale cu frunze verzi;
d) gustarea sã fie formatã din fructe, lapte şi produse lactate cu un conţinut scãzut de grãsime;
e) sã asigure o hidratare corespunzãtoare vârstei.

ANEXA 3

NECESARUL ZILNIC DE CALORII
substanţe nutritive şi elemente minerale
pentru copii şi adolescenţi
A. Necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Adolescenţi
Copii Bãieţi Fete
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1-3 ani 4-6 ani 7-10 ani 11-14 ani 15-19 ani 11-14 ani 15-19 ani
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Calorii (kcal)
- necesar mediu 1.300 1.800 2.400 3.100 3.500 2.600 2.800

- variaţii posibile 900-1.800 1.300-2.300 1.700-3.300 2.200-3.700 3.000-3.900 1.800-3.000 2.000-3.000
în funcţie de
caracteristicile
grupului

Proteine totale

- necesar mediu 44-51 g 61-70 g 82-94 g 106-121 g 120-137 g 89-101 g 96-109 g

- variaţii posibile 31-70 g 44-90 g 58-129 g 75-144 g 102-152 g 61-117 g 68-117 g
în funcţie de nivelul
caloric

- % din valoarea 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16%
caloricã

Proteine animale

- necesar mediu 31-36 g 40-46 g 49-56 g 52-55 g 60-69 g 49-55 g 48-54 g

- variaţii posibile 22-49 g 29-59 g 35-77 g 41-79 g 51-76 g 34-64 g 34-59 g
în funcţie de nivelul
caloric

- % din cantitatea 70% 65% 60% 55% 50% 55% 50%
proteinelor totale

Proteine vegetale

- necesar mediu 13-15 g 21-24 g 33-38 g 54-66 g 60-69 g 40-46 g 48-55 g

- variaţii posibile 9-21 g 15-31 g 23-52 g 34-65 g 51-76 g 25-55 g 34-58 g
în funcţie de
nivelul caloric

- % din cantitatea 30% 35% 40% 45% 50% 45% 50%
proteinelor totale

Lipide totale

- necesar mediu 49-60 g 58-68 g 65-77 g 83-100 g 94-113 g 70-84 g 75-90 g

- variaţii posibile 34-77 g 42-87 g 46-106 g 71-119 g 81-126 g 49-87 g 54-97 g
în funcţie de
nivelul caloric

- % din valoarea 35-40% 30-35% 25-30% 25-30% 25-30% 25-30% 25-30%
caloricã

Lipide animale

- necesar mediu 37-45 g 44-51 g 49-58 g 58-70 g 60-79 g 50-59 g 53-63 g

- variaţii posibile 26-58 g 32-65 g 35-80 g 50-83 g 57-88 g 37-68 g 38-68 g
în funcţie de
nivelul caloric

- % din cantitatea 75% 75% 75% 70% 70% 70% 70%
lipidelor totale

Lipide vegetale

- necesar mediu 12-15 g 14-17 g 16-19 g 25-30 g 28-47 g 20-25 g 22-27 g

- variaţii posibile 8-19 g 10-22 g 11-26 g 21-36 g 24-38 g 11-29 g 16-29 g
în funcţie de
nivelul caloric

- % din cantitatea 25% 25% 25% 30% 30% 30% 30%
lipidelor totale

Glucide

- necesar mediu 143-168 g 220-240 g 322-351 g 416-454 g 470-521 g 349-380 g 376-410 g

- variaţii posibile 100-222 g 174-309 g 228-483 g 295-541 g 402-571 g 241-439 g 268-439 g
în funcţie de
nivelul caloric

- % din valoarea 45-53% 50-55% 55-60% 55-60% 55-60% 55-60% 55-60%
caloricã



B. Necesarul zilnic de elemente minerale pentru copii şi adolescenţi


┌───────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Grupa de vârstã│ Elemente minerale │
├───────────────┼─────────┬──────────┬─────────┬─────────┬─────────┬────────┤
│ │ Calciu │ Fosfor │Magneziu │ Fier │ Zinc │ Iod │
│ │ - mg - │ - mg - │ - mg - │ - mg - │ - mg - │ - æg - │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│Copii │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│0-12 luni │ 800 │ 400 │ 70 │ 7 │ 4 │ 40 │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│1-3 ani │ 900 │ 400 │ 125 │ 8 │ 7 │ 60 │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│4-6 ani │ 900 │ 500 │ 180 │ 9 │ 9 │ 80 │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│7-9 ani │ 1.100 │ 700 │ 220 │ 10 │ 10 │ 100 │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│10-12 ani │ 1.200 │ 800 │ 270 │ 12 │ 12 │ 120 │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│Bãieţi │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│13-15 ani │ 1.200 │ 1.000 │ 330 │ 13 │ 14 │ 140 │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│16-19 ani │ 1.300 │ 1.100 │ 360 │ 16 │ 15 │ 150 │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│Fete │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│13-15 ani │ 1.100 │ 900 │ 310 │ 15 │ 14 │ 130 │
├───────────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┤
│16-19 ani │ 1.200 │ 1.000 │ 310 │ 18 │ 14 │ 140 │
└───────────────┴─────────┴──────────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────┘



ANEXA 4

ECHIVALENŢELE ALIMENTARE,
necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de
alimente pentru alcãtuirea dietei la copii şi adolescenţi,
datele orientative privind valoarea caloricã a
alimentelor şi caracteristicile nutriţionale ale grupelor alimentare
utilizate pentru alcãtuirea meniurilor la
copii şi adolescenţi (cantitãţi comerciale bruto)

ART. 1
Pentru aprecierea cantitãţilor de alimente consumate în medie pe zi de un copil, se va realiza un calcul pe baza foilor de alimente scoase din magazie zilnic, pe o perioadã de 10 zile lucrãtoare (în douã sãptãmâni consecutive) în lunile februarie, mai şi octombrie. Cantitãţile din grupele de alimente cumulate pe cele 10 zile se vor împãrţi la numãrul total de consumatori din cele 10 zile, obţinându-se raţia medie pe copil, care se va compara cu raţiile recomandate din tabelul nr. 1 "Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcãtuirea dietei la copii şi adolescenţi".
ART. 2
Conţinutul alimentelor în calorii şi în anumite substanţe nutritive (proteine, lipide şi glucide) se va stabili prin calcul, folosindu-se tabele de compoziţia alimentelor, rezultatele obţinute comparându-se cu necesarul zilnic consemnat în anexa nr. 3 "Necesarul zilnic de calorii, substanţe nutritive şi elemente minerale pentru copii şi adolescenţi".
ART. 3
Se permite depãşirea raţiilor recomandate cu pânã la 20% la lapte şi produse lactate, carne şi preparate din carne, peşte, legume şi fructe. La copiii antepreşcolari şi preşcolari nu se recomandã untura, ca grãsime animalã, ci numai untul sau smântâna.
ART. 4
În creşele cu orar de zi şi în grãdiniţele cu orar prelungit raţiile realizate trebuie sã reprezinte 75-80% din raţiile recomandate în tabelul nr. 1 "Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcãtuirea dietei la copii şi adolescenţi".
ART. 5
Pentru calcularea meniurilor se vor folosi urmãtoarele echivalenţe alimentare:
a) 100 ml lapte concentrat (condensat) = 250 ml lapte proaspãt;
b) 100 g lapte praf integral = 800 ml lapte proaspãt;
c) 100 g caşcaval = 700 ml lapte proaspãt;
d) 100 g brânzã telemea de vacã = 550 ml lapte proaspãt;
e) 100 g brânzã telemea de oi = 450 ml lapte proaspãt;
f) 100 g brânzã proaspãtã de vacã = 400 ml lapte proaspãt;
g) 100 g caş = la fel ca la brânza telemea;
h) 100 g mezeluri = 125 g carne;
i) 100 g specialitãţi din carne (şuncã de Praga, muşchi file, muşchi ţigãnesc, ceafã, pastramã etc.) = 135 g carne;
j) 100 g smântânã = 40 g unt;
k) 100 g pâine neagrã = 71 g fãinã;
l) 100 g pâine semialbã (intermediarã) = 73 g fãinã;
m) 100 g pâine albã = 76 g fãinã;
n) 100 g paste fãinoase (inclusiv biscuiţi fãrã cremã) = 100 g fãinã;
o) 100 g mãlai, orez, griş = 100 g fãinã;
p) 100 g compot = 15 g zahãr;
q) 100 g dulceaţã = 70 g zahãr;
r) 100 g gem, peltea, marmeladã = 40 g zahãr;
s) 100 g nectar de fructe = 30 g zahãr;
t) 100 g sirop de fructe concentrat = 60 g zahãr;
u) 100 g bomboane = 90 g zahãr;
v) 100 g miere = 80 g zahãr;
w) 100 g ciocolatã = 50 g zahãr şi 30 g grãsime vegetalã;
x) 100 g bulion sau pastã de roşii = 600 g pãtlãgele roşii (tomate);
y) 100 g suc de roşii = 135 g tomate;
z) 100 g varzã acrã = 130 g varzã crudã;
) 100 g murãturi = 125 g legume crude;
bb) 100 g fructe deshidratate, afumate, uscate = 400 g fructe crude;
cc) 100 g morcovi deshidrataţi =1.700 g morcovi cruzi;
dd)100 g conserve de legume = 100 g legume crude.

Tabelul 1

Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcãtuirea dietei la copii şi adolescenţi




─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Copii Adolescenţi
───────────────────────────────── Bãieţi Fete
1-3 ani 4-6 ani 7-10 ani────────────────────────────────────────────────────────
11-14 ani 15-19 ani 11-14 ani 15-19 ani
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Lapte şi produse lactate 700 700 800 750 700 700 700
(în echivalent lapte)

Carne şi preparate 60 85 110 190 230 170 190
din carne
(în echivalent carne)

Peşte şi preparate 0 15 25 35 35 30 30
din peşte
(în echivalent peşte)

Ouã (g) 30 35 40 50 50 50 50

Grãsimi

- total 25 32 40 50 55 35 40

- animale 15 20 25 30 30 20 20

- vegetale 10 12 15 20 25 15 20

Produse cerealiere 90 160 230 380 460 330 360
(în echivalent
fãinã)

Cartofi 110 150 180 200 230 180 200

Alte legume 210 220 230 350 380 290 310

Leguminoase uscate 0 5 5 10 15 7 7

Fructe 100 130 150 180 200 180 180

Zahãr şi produse 35 45 50 70 80 55 55
zaharoase
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Tabelul 2

Valoarea caloricã a alimentelor


┌────────────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Valoare │ kcal/100 g │ Alimente │
│ caloricã │ │ │
├────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ Minimã │ Sub 5 │Apã, apã mineralã, ceai neîndulcit, supe │
│ │ │clare │
├────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ Scãzutã │ 5-60 │Fructe: mere, cãpşuni, caise, piersici, │
│ │ │prune, cireşe, vişine, pepene, portocale,│
│ │ │mandarine, grepfrut, mango, ananas │
│ │ │Legume: fasole verde, varzã, conopidã, │
│ │ │morcovi, pãtrunjel, castraveţi, usturoi, │
│ │ │ceapã, salatã, ciuperci, spanac, │
│ │ │sparanghel, brocoli │
│ │ │Lapte degresat, brânzã proaspãtã de vacã │
├────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ Moderatã │60-120 │Fructe: pere, struguri, banane, fructe │
│ │ │uscate, fructe glasate │
│ │ │Legume: porumb, mazãre, soia, fasole │
│ │ │boabe, cartofi fierţi/copţi │
│ │ │Carne slabã, pui │
│ │ │Ou, brânzã telemea, peşte │
│ │ │Cereale simple, pâine │
│ │ │Lapte integral, iaurt integral, iaurt cu │
│ │ │fructe cu conţinut redus de grãsime │
├────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ Crescutã │120-300 │Îngheţatã, iaurt gras, smântânã, caşcaval│
│ │ │brânzã topitã, carne grasã, salam, │
│ │ │cârnaţi, paste cu sos, biscuiţi, │
│ │ │prãjituri, cereale îmbogãţite, musli, │
│ │ │sosuri │
├────────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ Foarte │Peste 300 │Plãcintã cu carne, cartofi prãjiţi, pui/ │
│ crescutã │ │peşte/carne prãjit/prãjitã, hamburger, │
│ │ │pizza, dulciuri (prãjituri cu cremã, │
│ │ │ciocolatã, bomboane), margarinã, unt, │
│ │ │ maionezã, alune, seminţe │
└────────────┴────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



Tabelul 3
Caracteristici nutriţionale ale grupelor alimentare




┌────────────────┬───────────────┬───────────────┬───────────────┬─────────────┬────────────────┬─────────────┐
│Grupa alimentara│Pâine, cereale,│ Legume şi │ Fructe │Lapte şi │ Ouã │Carne, peşte │
│ │orez, paste │ vegetale │ │derivate │ │ │
├────────────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Principalii │Carbohidraţi │Vitamine şi │Vitamine şi │Calciu │Proateine cu │Proteine │
│nutrienţi │Fier │minerale │minerale │Proteine │valoare │Fier │
│ │Vitamina B1 │ │ │ │biologicã │Acizi graşi │
│ │Vitamina E │ │ │ │înaltã │omega 3 │
├────────────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────────┼─────────────┤
│Alte componente │Fibre │Fibre │Carbohidraţi │Grãsimi │Colesterol │Grãsimi │
│nutritive │Proteine │ │Fibre │Carbohidraţi │Fier │Niacina │
│ │Magneziu │ │ │Magneziu │Vitamina B1, B2,│Vitamina B12 │
│ │Zinc │ │ │Zinc │B12, A, D │ │
│ │Vitamina B2 │ │ │Vitamina B2 │ │ │
│ │Vitamina B3 │ │ │Vitamina B12 │ │ │
│ │Folaţi │ │ │Sodiu │ │ │
│ │Sodiu │ │ │Potasiu │ │ │
└────────────────┴───────────────┴───────────────┴───────────────┴─────────────┴────────────────┴─────────────┘



ANEXA 5

PIRAMIDA ALIMENTARĂ
pentru nutriţia copiilor şi adolescenţilor, în funcţie de
necesarul caloric, grupele de alimente şi grupa de vârstã

A. Piramida alimentarã pentru nutriţia copiilor şi adolescenţilor în funcţie de necesarul caloric


┌───────────┬───────────┬──────────┬───────────┬──────────┬───────────┬──────────┬───────────┬──────────┐
│Aliment/ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ / │ 1.600 │ 1.800 │ 2.000 │ 2.200 │ 2.400 │ 2.600 │ 2.800 │ 3.200 │
│ / kcal│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│Cereale │ 150 g │ 180 g │ 180 g │ 210 g │ 240 g │ 270 g │ 300 g │ 300 g │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│Legume │ 2 ceşti* │ 2 'bd ceşti│ 2 'bd ceşti │ 3 ceşti │ 3 ceşti │ 3 'bd ceşti│ 3 'bd ceşti │ 4 ceşti │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│Fructe │ 1 'bd ceşti │ 1 'bd ceşti│ 2 ceşti │ 2 ceşti │ 2 ceşti │ 2 ceşti │ 2 'bd ceşti │ 2 'bd ceşti│
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│Lapte │ 3 ceşti │ 3 ceşti │ 3 ceşti │ 3 ceşti │ 3 ceşti │ 3 ceşti │ 3 ceşti │ 3 ceşti │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│Carne │ 150 g │ 150 g │ 165 g │ 180 g │ 195 g │ 195 g │ 210 g │ 210 g │
├───────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼──────────┤
│Vârsta(ani)│ 4-6 │ 4-6 │ 7-10 │ 11-13 │ 11-13 │ 11-13 │ 11-13 │ 14-18 │
└───────────┴───────────┴──────────┴───────────┴──────────┴───────────┴──────────┴───────────┴──────────┘


* 1 ceaşcã = 100 ml.


B. Piramida alimentarã pentru nutriţia copiilor raportatã la aliment şi la grupa de vârstã

NOTA:
În cadrul fiecãrei grupe de alimente (nivel al piramidei) se vor include în alimentaţia zilnicã produse cât mai diversificate (de exemplu, la categoria lactate se recomandã consumul câte unei porţii de lapte, brânzã şi iaurturi).


┌──────────────┬─────────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Grupa │Mãrimea porţiei │Numãr maxim de│Numãr maxim de │Numãr maxim de│
│ alimentarã │ │porţii/zi │porţii/zi │porţii/zi │
│ │ │la 2-6 ani │la 7-10 ani │la 11-13 ani │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Pâine, cereale│- pâine = 1 felie│ 6 │ 5-6 │ 6-7 │
│şi paste │- cereale uscate │ │ │ │
│ │= 1/3 ceaşcã │ │ │ │
│ │- cereale fierte,│ │ │ │
│ │orez sau paste = │ │ │ │
│ │1 ceaşcã │ │ │ │
│ │- cereale fierte │ │ │ │
│ │pentru micul │ │ │ │
│ │dejun = 30 g │ │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Legume │-legume cu frunze│ 3 │ 4-5 │ 5-6 │
│ │verzi =1 ceaşcã │ │ │ │
│ │- legume crude │ │ │ │
│ │tãiate = 'bd ceaşcã│ │ │ │
│ │- legume fierte │ │ │ │
│ │= 'bd ceaşcã │ │ │ │
│ │- 1 cartof mediu │ │ │ │
│ │fiert │ │ │ │
│ │- suc de legume │ │ │ │
│ │= 'bd ceaşcã │ │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Fructe │- mãr, banane, │ 2-4 │ 3 │ 3-4 │
│ │portocale = 1 │ │ │ │
│ │fruct mediu │ │ │ │
│ │- fructe crude │ │ │ │
│ │tãiate în bucãţi=│ │ │ │
│ │'bd ceaşcã │ │ │ │
│ │- suc de fructe │ │ │ │
│ │neîndulcit = │ │ │ │
│ │'bd ceaşcã │ │ │ │
│ │- fructe uscate =│ │ │ │
│ │'bd ceaşcã │ │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Lactate │- lapte degresat │ 3 │ 3 │ 3 │
│ │sau parţial │ │ │ │
│ │degresat = │ │ │ │
│ │1 ceaşcã │ │ │ │
│ │- iaurt parţial │ │ │ │
│ │degresat = 1 │ │ │ │
│ │ceaşcã │ │ │ │
│ │- iaurt cu fructe│ │ │ │
│ │cu conţinut │ │ │ │
│ │scãzut de grãsimi│ │ │ │
│ │= 1 ceaşcã │ │ │ │
│ │- caşcaval = 30g │ │ │ │
│ │- brânzã de vaci │ │ │ │
│ │parţial degresat=│ │ │ │
│ │'bd ceaşcã │ │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Carne*, pui, │- carne slabã │ 1 │ 2 │ 2-3 │
│peşte, fasole │fiartã/la grãtar,│ │ │ │
│uscatã, │pui sau peşte = │ │ │ │
│mazãre, ouã │90 g │ │ │ │
│ │- 1 ou │ │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│Dulciuri │-îngheţatã= │ 1, ocazional │ 1, ocazional │ 1, ocazional │
│ │'bd ceaşcã │ │ │ │
│ │- budincã = │ │ │ │
│ │'bd ceaşcã │ │ │ │
│ │1 croissant mic =│ │ │ │
│ │1 porţie │ │ │ │
│ │ciocolatã = 15 g │ │ │ │
│ │- brânzã topitã =│ │ │ │
│ │35 g │ │ │ │
│ │- mezeluri = 50 g│ │ │ │
│ │- cartofi prajiţi│ │ │ │
│ │= 10 felii │ │ │ │
│ │- unt, margarinã=│ │ │ │
│ │20 g │ │ │ │
└──────────────┴─────────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘


* Carnea roşie se consumã ocazional


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016