Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.542 din 11 decembrie 2006  privind inregistrarea si raportarea dozei pacientilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.542 din 11 decembrie 2006 privind inregistrarea si raportarea dozei pacientilor

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.042 din 28 decembrie 2006

Având în vedere:
- Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţii ionizante, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 173/2003 pentru aprobarea Normelor de securitate radiologicã în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţionalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Documentul de poziţie al României CONF-RO 37/01, cap. 22 "Protecţia mediului înconjurãtor", secţiunea "Securitate nuclearã şi radioprotecţie", aprobat în şedinţa Guvernului din data de 18 octombrie 2001;
- Documentul de poziţie complementar al României CONF-RO 27/04, cap. 22 "Protecţia mediului înconjurãtor", secţiunea "Securitate nuclearã şi radioprotecţie";
- angajamentele asumate de România prin Planul de mãsuri prioritare pentru integrare europeanã în anul 2005, aprobat în şedinţa Guvernului din data de 17 noiembrie 2005,
în temeiul prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice,
vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate nr. E.N. 7.649/2006,

ministrul sãnãtãţii publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Prezentul ordin completeazã Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţii ionizante, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 173/2003 pentru aprobarea Normelor de securitate radiologicã în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţionalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Scopul prezentului ordin este realizarea unui sistem coerent de înregistrare şi raportare a datelor privind expunerea medicalã a populaţiei la radiaţii ionizante.
ART. 2
Pentru fiecare generator de radiaţii X sau sursã de iradiere, folositã în scop de diagnostic sau tratament medical, se asigurã un sistem de înregistrare individual, pe suport hârtie sau în format electronic, pentru monitorizarea datelor rezultate din expunerea medicalã a populaţiei la radiaţii ionizante.
ART. 3
Sistemul de înregistrare cuprinde minimum urmãtoarele informaţii:
1. date despre pacienţi:
a) numele şi prenumele;
b) data naşterii;
c) codul numeric personal;
d) sexul;
e) înãlţimea;
f) greutatea;
g) pentru persoanele de sex feminin în perioadã fertilã se menţioneazã eventualitatea unei sarcini şi perioada de sarcinã, dacã este cazul;
2. date privind parametrii individuali de expunere folosiţi, dupã caz:


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Radiodiagnostic Medicinã nuclearã Radioterapie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) examinare (proiecţie) a) tip examinare sau a) tip procedurã
tratament (volum-ţintã)
b) distanţã sursã-pacient b) radiofarmaceutic b) distanţã sursã-pacient
(cm) (radionuclid)
c) câmp (cm x cm) c) activitate c) câmp (cmp)
administratã(MBq)
d) kV d) volum-ţintã (cmc)
e) mA e) dozã per şedinţã (Gy)
f) mAs
g) timp (s)
h) indicaţia DAP
(mGy x cmp)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

3. date pentru evaluarea dozei pacientului, dupã caz:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Radiodiagnostic Medicinã nuclearã Radioterapie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) indicaţia DAP doza efectivã estimatã a) numãr de şedinţe
(mGy x cmp) (mSv) b) doza totalã eliberatã
b) doza absorbitã la în volumul-ţintã
piele la poarta
de intrare a
fasciculului de
radiaţie X
(mãsurat, mGy)
c) debitul dozei
absorbite în aer
la suprafaţa
ecranului de
intrare al
intensifica-
torului
de imagine
(mãsurat, mGy)
d) CTDI (mGy)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 4
Responsabilitatea înregistrãrii datelor prevãzute la art. 3 revine medicului practician, iar verificarea corectitudinii înregistrãrilor revine responsabilului cu securitatea radiologicã.
ART. 5
Titularul de autorizaţie asigurã centralizarea la nivelul unitãţii sanitare a datelor prevãzute la art. 3, în conformitate cu sistemul informaţional al Ministerului Sãnãtãţii Publice.
ART. 6
Datele înregistrate conform prevederilor art. 3 sunt supuse controlului autoritãţilor competente şi se pãstreazã minimum 5 ani.
ART. 7
În cazul investigaţiilor radiodiagnostice, pacientului i se comunicã în scris, odatã cu rezultatul examinãrii, doza prevãzutã la art. 3 pct. 3, în conformitate cu sistemul de înregistrare individualã a dozei pacientului ca urmare a expunerii medicale la radiaţii ionizante.
ART. 8
(1) Situaţia datelor centralizate la nivelul unitãţii sanitare se raporteazã trimestrial de cãtre titularul de autorizaţie cãtre laboratorul de igiena radiaţiilor ionizante din cadrul autoritãţilor de sãnãtate publicã, în funcţie de arondarea teritorialã.
(2) Termenul de raportare a datelor prevãzute la alin. (1) este pânã la data de 20 a lunii urmãtoare trimestrului pentru care se face raportarea.
ART. 9
(1) Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante evalueazã datele raportate de cãtre unitãţile sanitare, controleazã conformitatea acestora prin sondaj şi asigurã centralizarea lor la nivelul fiecãrui judeţ aflat în supraveghere sau al municipiului Bucureşti.
(2) Laboratorul de Igiena Radiaţiilor Ionizante transmite situaţia datelor centralizate conform prevederilor art. 1 cãtre autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, pânã la data de 30 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea.
ART. 10
(1) Autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti raporteazã anual Ministerului Sãnãtãţii Publice situaţia centralizatã a datelor privind expunerea medicalã a populaţiei la nivelul judeţului şi al municipiului Bucureşti.
(2) Termenul de raportare a datelor prevãzute la alin. (1) este pânã la data de 28 februarie a anului urmãtor celui pentru care se face raportarea.
ART. 11
(1) Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti, centralizeazã datele referitoare la expunerea medicalã a populaţiei la radiaţii ionizante, raportate de cãtre judeţe şi municipiul Bucureşti, şi întocmeşte un raport anual, care va fi adus la cunoştinţã Comisiei de radiologie-imagisticã medicalã şi medicinã nuclearã.
(2) Comisia de radiologie-imagisticã medicalã şi medicinã nuclearã analizeazã raportul prevãzut la alin. (1) şi propune un plan de mãsuri de optimizare a procedurilor radiologice.
(3) Raportul anual al datelor privind expunerea medicalã a populaţiei şi planul mãsurilor de optimizare a procedurilor radiologice se supun aprobãrii ministrului sãnãtãţii publice şi se transmit Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, precum şi instituţiilor internaţionale interesate, dupã caz.
ART. 12
Respectarea prevederilor prezentului ordin se inspecteazã conform dispoziţiilor art. 13 din Normele privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţii ionizante, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 13
Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sancţioneazã administrativ, disciplinar, contravenţional sau penal, dupã caz, în condiţiile legii.
ART. 14
Prezentul ordin intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 15
Direcţiile de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii Publice, autoritãţile de sãnãtate publicã, toate instituţiile implicate, unitãţile sanitare publice sau private, precum şi personalul implicat în furnizarea de servicii de radiologie şi imagisticã medicalã vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 16
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Bucureşti, 11 decembrie 2006.
Nr. 1.542.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016