Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.540 din 11 decembrie 2006  privind aprobarea Reglementarilor specifice referitoare la expunerea medicala in radiologia pediatrica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.540 din 11 decembrie 2006 privind aprobarea Reglementarilor specifice referitoare la expunerea medicala in radiologia pediatrica

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 3 din 3 ianuarie 2007
Având în vedere:
- Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţii ionizante;
- Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 173/2003 pentru aprobarea Normelor de securitate radiologicã în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţionalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Documentul de poziţie al României CONF-RO 37/01, cap. 22 "Protecţia mediului înconjurãtor", secţiunea "Securitate nuclearã şi radioprotecţie", aprobat în şedinţa Guvernului din 18 octombrie 2001;
- Documentul de poziţie complementar al României CONF-RO 27/04, cap. 22 "Protecţia mediului înconjurãtor", secţiunea "Securitate nuclearã şi radioprotecţie";
- angajamentele asumate de România prin Planul de mãsuri prioritare pentru integrare europeanã în anul 2005, aprobat în şedinţa Guvernului din 17 noiembrie 2005;
vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale politici, strategii şi managementul calitãţii în sãnãtate nr. E.N. 1.676/2006,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice,

ministrul sãnãtãţii publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Reglementãrile specifice referitoare la expunerea medicalã în radiologia pediatricã, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 3
Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, autoritãţile de sãnãtate publicã, toate instituţiile implicate, unitãţile sanitare publice sau private, precum şi personalul implicat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Bucureşti, 11 decembrie 2006.
Nr. 1.540.


ANEXĂ

REGLEMENTĂRI SPECIFICE
referitoare la expunerea medicalã
în radiologia pediatricã


CAP. I
Domeniu şi scop

ART. 1
Prezentele reglementãri completeazã Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţii ionizante şi Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 173/2003 pentru aprobarea Normelor de securitate radiologicã în practicile de radiologie de diagnostic şi radiologie intervenţionalã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi stabilesc principiile generale de radioprotecţie în cazul copiilor expuşi medical la radiaţii ionizante.

CAP. II
Definiţii

ART. 2
Termenii şi expresiile utilizate în prezentele reglementãri sunt cele definite în actele normative prevãzute la art. 1.

CAP. III
Cerinţe generale

ART. 3
Examinarea radiologicã a copilului va avea în vedere:
a) particularitãţile anatomice, patologice, biochimice şi fiziologice la copil, prezentate în tabelul 1, diferite pentru fiecare grupã de vârstã şi deosebite de cele ale unui pacient adult;
b) sensibilitatea la radiaţia ionizantã mai mare în cazul copilului decât în cazul adultului.
Tabelul 1 - Diferenţe esenţiale între copil şi adult, semnificative în radiologie


──────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Anatomie a) proporţiile corporale
b) mãrimea şi forma organelor
c) dezvoltarea scheletului
d) variaţia distribuţiei mãduvei hematogene în timpul
creşterii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Patologie bolile specifice vârstei (boli congenitale de cord,
ileus cu meconiu, copilul abuzat)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Biochimie a) conţinutul total de apã al corpului
(nou-nãscut - 90%, adult - 60%)
b) masã adipoasã redusã
c) metabolismul diferit al mediilor de contrast
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Fiziologie a) ratã respiratorie mai mare (nou-nãscut - 80-120 de
respiraţii/minut)
b) ritm cardiac mai mare (nou-nãscut - 160-200 de
bãtãi/minut)
c) mişcãri rapide
──────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 4
În cazul copiilor, cele douã principii de bazã în protecţia radiologicã a pacientului - justificarea procedurii şi optimizarea protecţiei - se aplicã cu o exigenţã mãritã.
ART. 5
În radiologia pediatricã este necesar personal experimentat, care sã coopereze cu copiii, iar asistentele de radiologie vor avea o pregãtire specificã radiologiei pediatrice.

CAP. IV
Cerinţe privind spaţiile, instalaţiile şi echipamentele

ART. 6
Camerele de radiologie pentru pediatrie vor fi amenajate astfel încât sã asigure o cooperare bunã cu copiii.
ART. 7
Generatorul de radiaţii X va fi de înaltã frecvenţã, pentru a îmbunãtãţi acurateţea şi reproductibilitatea expunerilor, şi va avea suficientã putere pentru a permite timpi de expunere mici.
ART. 8
Dispozitivul de control automat al expunerii (AEC) trebuie sã permitã valori ale parametrilor de expunere specifici pentru pediatrie şi va fi utilizat cu precauţie, fiind preferatã selectarea manualã atentã a parametrilor de expunere.
ART. 9
Grila antiîmprãştiere va fi detaşabilã, în particular la sistemele fluoroscopice, şi va fi utilizatã cu precauţie numai în cazul copiilor cu greutate corporalã mare, prezenţa ei în fasciculul primar crescând semnificativ doza pacientului.
ART. 10
(1) Se respectã ajustarea corectã a grilei antiîmprãştiere la distanţa focar-film (DFF), care, de regulã, nu este diferitã faţã de pacientul adult.
(2) Dacã nu se foloseşte grila antiîmprãştiere, iar caseta este plasatã pe masã, se alege o DFF de circa 100 cm sau, în cazuri speciale, mai mare.
ART. 11
În sistemele fluoroscopice, intensificatorii de imagine vor avea factori de conversie mare, pentru reducerea dozei pacientului.
ART. 12
Se recomandã combinaţiile film-ecran întãritor rapide, care prezintã avantaje în ceea ce priveşte reducerea dozei, cu menţinerea calitãţii imaginii.
ART. 13
Se vor folosi casete, grile, mese şi plãci frontale pentru schimbãtoarele de film din materiale uşoare, cu absorbţie redusã a radiaţiei X incidente.
ART. 14
Procesoarele de film vor fi menţinute în stare optimã de funcţionare şi verificate regulat prin proceduri de control al calitãţii.
ART. 15
Condiţiile optime de vizionare a imaginii vor respecta urmãtoarele cerinţe:
a) intensitatea luminii incidente la ochiul privitorului de circa 100 cd/mp, care poate fi realizatã în condiţiile luminozitãţii negatoscopului cuprinse între 2.000 şi 4.000 cd/mp;
b) culoarea luminii albã sau albastrã şi constantã pe toatã suprafaţa negatoscopului;
c) mijloace de colimare a ariei de vizualizare;
d) mijloace de mãrire a detaliilor radiografice;
e) o sursã punctiformã de luminã suplimentarã de cel puţin 10.000 cd/mp;
f) luminã ambientalã redusã.
ART. 16
(1) Calitatea imaginii va fi o preocupare constantã în radiologia pediatricã; cu toate acestea, în cazul anumitor indicaţii clinice, o calitate mai slabã a imaginii poate fi acceptatã în situaţiile în care acest lucru a fost prevãzut intenţionat şi este asociat cu o dozã de iradiere mai scãzutã.
(2) Toate filmele neutilizate pentru diagnostic, din cauza calitãţii imaginii sau a defectelor tehnice, vor fi pãstrate, motivele respingerii urmând a fi analizate periodic, cu luarea mãsurilor adecvate de corectare, ca parte componentã a unui program de audit al calitãţii.
ART. 17
Din cauza dificultãţii de a obţine timpi de expunere scurţi şi a riscului expunerii unor pacienţi pediatrici aflaţi în aceeaşi încãpere, folosirea instalaţiilor mobile este restricţionatã numai pentru cazurile în care nu existã alte soluţii.
ART. 18
(1) Poziţionarea pacientului va fi precisã, indiferent dacã acesta coopereazã sau nu.
(2) Pentru sugari şi copii mici se vor utiliza dispozitive de imobilizare, care, aplicate corect, vor garanta cã:
a) pacientul nu se mişcã;
b) fasciculul poate fi centrat corect;
c) filmul este obţinut în proiecţia corectã;
d) colimarea limiteazã dimensiunea câmpului la zona de interes diagnostic;
e) este posibilã protejarea restului corpului;
f) sunt uşor de utilizat;
g) aplicarea lor nu traumatizeazã pacientul.
(3) Utilitatea dispozitivelor de imobilizare va fi explicatã pãrinţilor.
(4) Absenţa acestor dispozitive de imobilizare interzice expunerea medicalã.
ART. 19
În situaţia unor urgenţe medico-chirurgicale se va efectua procedura radiologicã chiar în lipsa acestor dispozitive, asigurându-se confortul necesar expunerii cu aportul unor persoane voluntare.
ART. 20
Persoanele care ajutã voluntar la efectuarea practicilor radiologice la copii se supun restricţiilor prevãzute în Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002.

CAP. V
Justificarea şi optimizarea

ART. 21
(1) Nicio expunere medicalã nu va fi efectuatã fãrã o justificare adecvatã.
(2) Orice examinare radiologicã va aduce copilului bolnav un beneficiu clar în ceea ce priveşte precizarea diagnosticului, eficienţa tratamentului şi prognosticul.
(3) Nu se va efectua nicio investigaţie radiologicã atunci când se pot obţine aceleaşi rezultate prin alte metode de diagnostic, care ar implica un risc mai mic pentru copil.
ART. 22
(1) Medicul ordonator este obligat sã prezinte în scris practicianului toate informaţiile necesare justificãrii expunerii solicitate.
(2) Medicul ordonator va notifica scopul, motivaţia expunerii, elementele clinice particulare expunerii solicitate, precum şi alte expuneri medicale practicate anterior.
(3) Decizia finalã pentru examinarea radiologicã a copilului revine practicianului (radiologului), pentru stabilirea procedurii celei mai adecvate, fiind esenţialã o relaţie consultativã între medicul ordonator şi radiolog.
ART. 23
În cazul bolnavilor internaţi nu se va practica nicio expunere medicalã la radiaţii ionizante decât dupã finalizarea şi notificarea examenului clinic general complet.
ART. 24
În cazul bolnavilor internaţi, la care expunerea medicalã este succesivã altor expuneri, orice nouã solicitare a unei expuneri va fi însoţitã de dosarul medical imagistic anterior.
ART. 25
Orice fel de expunere medicalã la radiaţii ionizante va fi efectuatã cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la drepturile pacientului.
ART. 26
(1) Toate dozele datorate expunerilor medicale vor fi menţinute la un nivel cât mai redus, fãrã a depãşi nivelele de referinţã corespunzãtoare procedurii radiologice efectuate.
(2) Solicitarea unei proceduri radiologice de cãtre medicul ordonator va fi efectuatã în concordanţã cu Ghidul de utilizare a examenelor radiologice şi imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie şi Imagisticã Medicalã, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare şi Comisia de specialitate radiologie-imagisticã medicalã şi medicinã nuclearã a Ministerului Sãnãtãţii Publice.
ART. 27
(1) Optimizarea procedurii imagistice presupune interacţiunea a 3 aspecte: calitatea diagnosticã a imaginii, doza de iradiere a pacientului şi alegerea tehnicii radiologice.
(2) Pentru aspectele prevãzute la alin. (1) se vor respecta Criteriile de calitate a imaginii şi Ghidul de utilizare a examenelor radiologice şi imagistice medicale elaborat de Societatea de Radiologie şi Imagisticã Medicalã, avizat de Colegiul Medicilor, Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare şi Comisia de specialitate radiologie-imagisticã medicalã şi medicinã nuclearã a Ministerului Sãnãtãţii Publice.

CAP. VI
Recomandãri specifice

ART. 28
(1) Pentru orice examinare radiologicã adresatã copiilor, se prevede un echipament standard din cauciuc plumbat pentru ecranarea porţiunilor de corp aflate în imediata apropiere a câmpului de diagnostic; pentru anumite tipuri de examene, se va adãuga o ecranare specialã, pentru protecţia împotriva radiaţiei externe împrãştiate şi a radiaţiei extrafocale.
(2) Pentru expuneri de 60-80 kV, reducerea maximã de 30-40% a dozei gonadice se obţine prin ecranare cu cauciuc plumbat, având echivalentul a 0,25 mm plumb, poziţionat în marginea câmpului de interes.
ART. 29
Pentru examinãrile radiologice care includ organele genitale în interiorul fasciculului primar sau la o distanţã mai micã de 5 cm de acesta, gonadele trebuie protejate ori de câte ori este posibil, fãrã a deteriora informaţia diagnosticã.
ART. 30
(1) În serviciul de radiologie vor fi disponibile mijloace de protecţie de tipuri şi dimensiuni diferite;
(2) Poziţionarea pacientului trebuie sã asigure pe cât posibil excluderea gonadelor din fasciculul direct.
(3) Colimarea şi proiecţia fasciculului vor avea în vedere expunerea numai la zona de strict interes şi minimizarea dozelor în ţesuturile cu risc mare.
(4) Adolescentele vor fi chestionate asupra posibilitãţii unei sarcini, atunci când se intenţioneazã efectuarea unor examinãri abdominale.
ART. 31
(1) Includerea gonadelor în câmpul primar de radiaţii nu are nicio justificare în cazul radiografiilor abdominale, radiografiilor pelviene şi a cistouretrografiilor.
(2) Este exceptatã de la prevederile alin. (1) efectuarea radiografiilor pelviene în situaţia unor urgenţe medico-chirurgicale sau dacã metoda de explorare nu poate fi înlocuitã cu altã tehnicã de examinare neiradiantã.
ART. 32
(1) Ochii vor fi protejaţi în cazul examinãrilor cu radiaţii X, care implicã doze absorbite mari la nivelul ochilor.
(2) Proiecţia posteroanterioarã (PA) va fi utilizatã preferenţial pentru orice pacient având vârsta şi gradul de cooperare care sã permitã poziţia decubit ventral, şezând sau în picioare.
ART. 33
Expunerea ţesutului mamar în dezvoltare va fi limitatã, cea mai comunã metodã fiind utilizarea proiecţiei PA în locul proiecţiei anteroposterioare (AP).
ART. 34
(1) Practicianul are obligaţia de a cunoaşte şi de a utiliza corect factorii adecvaţi de expunere radiograficã: înalta tensiune (kV), valoarea nominalã a punctului focal, filtrare, distanţa film-focar, caracteristicile grilei, aceştia având un impact considerabil asupra dozelor primite de pacient şi asupra calitãţii imaginii.
(2) Tuburile utilizate în pediatrie este necesar sã fie prevãzute cu posibilitatea de adãugare a filtrelor suplimentare şi de schimbare cu uşurinţã a acestora.
ART. 35
Pentru pacienţii pediatrici, limitele de câmp vor fi vizibile sub forma marginilor clar neexpuse ale filmului, iar discrepanţele dintre fasciculul de radiaţii şi fasciculul de luminã ale colimatorului vor fi evitate prin verificãri regulate.
ART. 36
Programele de control al calitãţii reprezintã o parte importantã a unei practici radiologice eficiente în raport cu doza şi vor fi iniţiate cu prioritate în toate unitãţile de radiololgie medicalã cu specific pediatric.
ART. 37
În examinãrile de tomografie computerizatã pediatrice (TC) se aplicã parametrii tehnici specifici, iar în absenţa acestora, dacã se folosesc parametrii tehnici utilizaţi în mod obişnuit la adult, aceştia vor fi adaptaţi corespunzãtor.
ART. 38
Folosirea fluoroscopiei pulsatorii şi a echipamentelor digitale poate conduce la reducerea dozelor.
ART. 39
În radiologia pediatricã, examinãrile ce presupun doze mari, TC şi urografia intravenoasã (UIV) vor fi atent justificate.
ART. 40
Responsabilitatea dotãrii unitãţii sanitare cu aparaturã radiologicã corespunzãtoare, mijloace adecvate individuale şi colective de protecţie radiologicã şi dispozitive ajutãtoare de imobilizare pentru pacientul pediatric, prevãzute în prezentele reglementãri, revine titularului de autorizaţie.
ART. 41
Respectarea prevederilor prezentelor reglementãri se inspecteazã conform prevederilor art. 13 din Normele privind radioprotecţia persoanelor în cazul expunerilor medicale la radiaţiile ionizante, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare nr. 285/79/2002.
ART. 42
Nerespectarea prevederilor prezentelor reglementãri se sancţioneazã administrativ, disciplinar, contravenţional sau penal, dupã caz, în condiţiile legii.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016