Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.538 din 3 septembrie 1997  pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la modul de aplicare a suspendarii platii taxei pe valoarea adaugata la organele vamale pentru utilajele, instalatiile, echipamentele, masinile industriale si masinile agricole care se importa in vederea efectuarii si derularii investitiilor prin care se realizeaza o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, sectii, ateliere, precum si pentru materiile prime prevazute in lista-anexa la   Ordonanta Guvernului nr. 34/1997     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.538 din 3 septembrie 1997 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la modul de aplicare a suspendarii platii taxei pe valoarea adaugata la organele vamale pentru utilajele, instalatiile, echipamentele, masinile industriale si masinile agricole care se importa in vederea efectuarii si derularii investitiilor prin care se realizeaza o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, sectii, ateliere, precum si pentru materiile prime prevazute in lista-anexa la Ordonanta Guvernului nr. 34/1997

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 237 din 11 septembrie 1997
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
având în vedere <>Hotãrârea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor,
în temeiul prevederilor <>art. 25 lit. D.b) din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 130/1992 şi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 12 decembrie 1995, cu modificãrile şi completãrile aprobate prin: <>Ordonanta Guvernului nr. 2/1996 , aprobatã prin <>Legea nr. 101/1996 , <>Ordonanta Guvernului nr. 21/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 42/1997 , <>Ordonanta Guvernului nr. 14/1997 , <>Legea nr. 105/1997 , <>Legea nr. 110/1997 şi <>Ordonanta Guvernului nr. 34/1997 ,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice cu privire la modul de aplicare a suspendãrii plãţii taxei pe valoarea adãugatã la organele vamale pentru utilajele, instalaţiile, echipamentele, maşinile industriale şi maşinile agricole care se importa în vederea efectuãrii şi derulãrii investiţiilor prin care se realizeazã o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, secţii, ateliere, precum şi pentru materiile prime prevãzute în lista-anexa la <>Ordonanta Guvernului nr. 34/1997 .
ART. 2
Prevederile prezentului ordin intra în vigoare la data de 28 august 1997, data publicãrii în Monitorul Oficial al României a <>Ordonanţei Guvernului nr. 34/1997 privind completarea şi modificarea unor reglementãri referitoare la taxa pe valoarea adãugatã, data de la care îşi înceteazã aplicabilitatea prevederile <>Ordinului ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 779/1995 .

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara

NORME METODOLOGICE
cu privire la modul de aplicare a suspendãrii plãţii taxei pe valoarea adãugatã la organele vamale pentru utilajele, instalaţiile, echipamentele, maşinile industriale şi maşinile agricole care se importa în vederea efectuãrii şi derulãrii investiţiilor prin care se realizeazã o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, secţii, ateliere, precum şi pentru materiile prime prevãzute în lista-anexa la <>Ordonanta Guvernului nr. 34/1997

1. Potrivit <>art. 25 lit. D.b) din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 130/1992 şi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 12 decembrie 1995, cu modificãrile şi completãrile aprobate prin: <>Ordonanta Guvernului nr. 2/1996 , aprobatã prin <>Legea nr. 101/1996 , <>Ordonanta Guvernului nr. 21/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 42/1997 , <>Ordonanta Guvernului nr. 14/1997 , <>Legea nr. 105/1997 , <>Legea nr. 110/1997 şi <>Ordonanta Guvernului nr. 34/1997 , taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor din import definitiv se achitã la organul vamal, conform regimului în vigoare privind plata taxelor vamale.
Prin derogare de la prevederile de mai sus, se suspenda plata taxei pe valoarea adãugatã la organele vamale pentru utilajele, instalaţiile, echipamentele, maşinile industriale şi maşinile agricole care se importa în vederea efectuãrii şi derulãrii investiţiilor prin care se realizeazã o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, secţii, ateliere, precum şi pentru materiile prime prevãzute în lista-anexa la <>Ordonanta Guvernului nr. 34/1997 .
2. Ministru de stat, ministrul finanţelor, prin Direcţia generalã legislaţie impozite indirecte, atesta dreptul de a beneficia de suspendarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã în vama, la cererea importatorilor, pe baza de documente justificative, prin eliberarea unui certificat.
3. Beneficiazã de prevederile pct. 1 alin. 2 importatorul care îndeplineşte urmãtoarele condiţii cumulative:
a) sa fie înregistrat la organul fiscal ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã;
b) bunurile importate sa nu facã obiectul comercializãrii ca atare, cu excepţia celor importate pe baza de contract de comision sau de cãtre agenţi economici special autorizaţi care asigura necesarul pentru mai mulţi consumatori - unitãţi productive;
c) cuantumul taxei pe valoarea adãugatã pentru care se solicita suspendarea sa fie de minimum 100.000 mii lei.
Atestarea se acorda pentru o perioada ce nu poate depãşi anul calendaristic. În perioada de valabilitate a certificatelor de suspendare emise, comisia poate aproba suplimentarea acestora.
4. Importatorii vor prezenta la Direcţia generalã legislaţie impozite indirecte din cadrul Ministerului Finanţelor o cerere potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice şi urmãtoarele documente justificative:
- documentaţia legal aprobatã privind realizarea unitãţii productive noi, dezvoltarea capacitãţilor existente sau retehnologizarea fabricilor, secţiilor, atelierelor pentru care se importa utilajele, instalaţiile, echipamentele, maşinile industriale şi maşinile agricole;
- fundamentarea necesarului de materii prime pentru care se solicita suspendarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã în vama;
- copii de pe contractele externe, comenzile, facturile externe, însoţite de traducerea autorizata şi de contractele de comision, dupã caz;
- copii de pe deconturile de T.V.A. pe ultimele 3 luni, vizate de organul fiscal teritorial;
- copie de pe înştiinţarea de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã;
- copii de pe actele constitutive ale societãţii comerciale, precum şi orice alte documente necesare analizei cererii depuse.
În urma analizei documentaţiei prezentate de importator, cererea se aproba sau se respinge de cãtre comisia constituitã în acest scop.
Pentru a decide asupra aprobãrii sau respingerii cererii de suspendare, comisia poate solicita organelor fiscale teritoriale efectuarea de verificãri faptice şi documentare la sediul agenţilor economici solicitanti.
Organele fiscale sunt obligate ca în termen de 30 de zile sa comunice rezultatele verificãrii solicitate.
Pe baza aprobãrii, se elibereazã importatorilor certificatul de atestare a suspendãrii plãţii taxei pe valoarea adãugatã în vama (model prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice).
5. La Declaraţia vamalã de import se anexeazã o copie de pe certificatul obţinut de importator, care este verificata şi vizata de organul vamal pe baza certificatului original prezentat de importator.
6. Taxa pe valoarea adãugatã se calculeazã potrivit legii şi se înscrie în Declaraţia vamalã de import, fãrã a fi plãtitã la organul vamal. Lunar, Direcţia Generalã a Vamilor va lua mãsuri de a transmite la Direcţia generalã legislaţie impozite indirecte din cadrul Ministerului Finanţelor, pana la data de 20 a lunii urmãtoare, situaţia centralizata a importurilor realizate efectiv în regimul de suspendare prevãzut de lege şi acordat potrivit prezentelor norme metodologice.
Lunar, pana la data de 30 a lunii urmãtoare, Direcţia generalã legislaţie impozite indirecte va transmite direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, situaţia importurilor efectuate în baza certificatelor de suspendare, în scopul verificãrii, acestea fiind obligate sa comunice trimestrial Direcţiei generale legislaţie impozite indirecte lista agenţilor economici care nu au respectat prevederile prezentelor norme metodologice.
7. Importurile realizate în condiţiile prezentelor norme metodologice se vor reflecta în documentele de evidenta şi în decontul de taxa pe valoarea adãugatã aferent lunii în care s-a realizat importul, astfel:
a) în jurnalul pentru cumpãrãri se înscriu datele cuprinse în Declaraţia vamalã de import;
b) în decontul lunar de taxa pe valoarea adãugatã, valoarea importurilor realizate în condiţiile de mai sus şi taxa pe valoarea adãugatã aferentã se reflecta concomitent ca taxa colectata şi deductibilã.
8. Nerespectarea prevederilor pct. 3 lit. b) şi ale pct. 7 din prezentele norme metodologice atrage anularea certificatului de suspendare, importatorii fiind obligaţi sa plãteascã taxa pe valoarea adãugatã înscrisã în Declaraţia vamalã de import, împreunã cu majorãrile de întârziere calculate de la data întocmirii formalitãţilor vamale de import şi pana la data plãţii efective a sumei datorate.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------




CERERE
de suspendare a plãţii taxei pe valoarea adãugatã aferente unor importuri şi includerea acesteia în decontul aferent lunii în care s-au realizat importurile

1. Denumirea agentului economic ...........................................
2. Localitatea .................., str. ..................... nr. ........,
judeţul/sectorul .......................................................
3. codul fiscal al plãtitorului de T.V.A. .................................
4. Organul fiscal la care este înregistrat plãtitorul de T.V.A. ...........
........................................................................
5. Cifra de afaceri anuala (mii lei):
5.1. realizatã în anul precedent .....................................
5.2. prevãzutã pentru anul în curs ...................................
6. Valoarea anuala a importului (mii lei): ..........., din care:
6.1. materii prime ...................................................
6.2. utilaje, instalaţii, echipamente, maşini industriale, maşini
agricole ........................................................
......................................................................
7. Importul de materii prime cuprins la pct. 6.1.:
7.1. denumirea .......................................................
7.2. produsele fabricate .............................................
8. Importul de utilaje, instalaţii etc., cuprins la pct. 6.2.:
8.1. obiectivul de investiţii ........................................
8.2. date ale contractelor/comenzilor/facturilor externe:
Nr. .............. data ........... furnizor extern .......................
Nr. .............. data ........... furnizor extern .......................
Nr. .............. data ........... furnizor extern .......................
Nr. .............. data ........... furnizor extern .......................
9. Anexãm urmãtoarele documente justificative: ............................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................

Numele şi prenumele ....................... Funcţia ........... Data ......
Semnatura şi ştampila:



ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------




MINISTERUL FINANŢELOR
Direcţia generalã legislaţie
impozite indirecte


CERTIFICAT
Nr. ....... data ........

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 130/1992 şi republicatã, cu modificãrile ulterioare, se suspenda plata vamalã a taxei pe valoarea adãugatã, calculatã potrivit legii şi înscrisã în Declaraţia vamalã de import.
Atestarea se referã la importul efectuat de:

Denumirea agentului economic ...........................................
Localitatea .................., str. ..................... nr. ........,
judeţul/sectorul .........., codul fiscal al plãtitorului de T.V.A.
........................, privind:
I. utilajele, instalaţiile, echipamentele, maşinile industriale şi
maşinile agricole care fac obiectul urmãtoarelor contracte, comenzi
sau facturi externe:
1. Nr. .............. data ........... furnizor extern .................
2. Nr. .............. data ........... furnizor extern .................
3. Nr. .............. data ........... furnizor extern .................
4. Nr. .............. data ........... furnizor extern .................
II. materiile prime:
(denumirea)
1. .....................................................................
2. .....................................................................
3. .....................................................................
4. .....................................................................

Prezentul certificat este valabil pentru importurile realizate pana la
data de ...............

Director general,


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016