Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.509 din 2 septembrie 2008  privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.509 din 2 septembrie 2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 648 din 11 septembrie 2008

Vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale organizare, resurse umane, dezvoltare profesionalã şi salarizare nr. E.N./9.169 din 1 septembrie 2008,
având în vedere prevederile <>Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Nomenclatorul de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Specialitãţile obţinute anterior prezentului ordin, precum şi cele în curs de derulare rãmân valabile.
ART. 3
La concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din reţeaua sanitarã, publicate, în specialitãţile create sau care au asimilat specialitãţi sub incidenţa normelor anterioare ca urmare a alinierii la normele Uniunii Europene, se pot prezenta atât medicii care şi-au pãstrat vechea specialitate, cât şi cei care au optat pentru specialitatea creatã prin asimilare sau scindare.
ART. 4
Medicii specialişti şi primari, confirmaţi în specialitãţile a cãror denumire s-a modificat sub incidenţa normelor anterioare, îşi pot pãstra vechea denumire a specialitãţii sau pot solicita schimbarea acesteia, conform prevederilor prezentului ordin.
ART. 5
(1) Medicii confirmaţi rezidenţi în specialitatea "Chirurgie cardiacã şi a vaselor mari", aflaţi în pregãtire la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, susţin examen de medic specialist şi se confirmã specialişti în specialitatea "Chirurgie cardiovascularã".
(2) Titularii certificatului de specialist în "Chirurgie cardiovascularã/Chirurgie cardiacã şi a vaselor mari" pot desfãşura activitãţile de medic specialist în "Chirurgie vascularã" şi pot ocupa post în specialitatea "Chirurgie vascularã".
(3) Titularii certificatului de specialist în "Chirurgie cardiovascularã/Chirurgie cardiacã şi a vaselor mari" pot obţine gradul de medic primar în specialitatea "Chirurgie cardiovascularã", respectiv "Chirurgie vascularã", în funcţie de specialitatea practicatã, cu respectarea condiţiilor de experienţã profesionalã prevãzute de normele în vigoare.
ART. 6
(1) Specialitatea "Ortopedie şi traumatologie" asimileazã specialitatea "Ortopedie pediatricã".
(2) Accesul la formare în specialitatea "Ortopedie pediatricã" este sistat.
ART. 7
(1) De la data intrãrii în pregãtirea de specialitate a medicilor confirmaţi rezidenţi în urma concursului de rezidenţiat din sesiunea noiembrie 2006, formarea în specialitatea "Ortopedie şi traumatologie" cuprinde şi domenii din specialitatea asimilatã, în proporţia care sã garanteze însuşirea adecvatã a cunoştinţelor teoretice şi practice necesare desfãşurãrii asistenţei medicale de specialitate în domeniul ortopediei pediatrice.
(2) Durata de pregãtire în specialitatea "Ortopedie şi traumatologie" nu se modificã.
(3) Certificatul de medic specialist în "Ortopedie şi traumatologie", eliberat la sfârşitul formãrii în specialitatea prevãzutã la alin. (2), abiliteazã deţinãtorul sã exercite şi activitãţile de ortopedie pediatricã.
ART. 8
(1) Medicii rezidenţi în curs de specializare în "Ortopedie pediatricã" pot opta pentru reprofilarea în specialitatea "Ortopedie şi traumatologie" .
(2) Formarea în specialitatea "Ortopedie şi traumatologie" respectã condiţia de duratã prevãzutã de prezentul ordin pentru aceastã specialitate şi se face prin parcurgerea diferenţelor de curriculum rezultate ca urmare a aplicãrii procedurii de recunoaştere a stagiilor comune în specialitatea "Ortopedie şi traumatologie".
ART. 9
Medicii confirmaţi specialişti şi primari în specialitatea "Ortopedie pediatricã" îşi pãstreazã drepturile câştigate care decurg din titlul şi gradul profesional dobândite. Aceştia au acces cu prioritate la formare în specialitatea "Ortopedie şi traumatologie", fãrã concurs de rezidenţiat, în condiţiile prevãzute de normele în vigoare.
ART. 10
Pânã la data confirmãrii ca specialişti în specialitatea "Ortopedie şi traumatologie" a medicilor confirmaţi rezidenţi în urma concursului de rezidenţiat din sesiunea noiembrie 2006, unitãţile sanitare publice pot organiza concursuri de ocupare a posturilor vacante în specialitatea "Ortopedie pediatricã".
ART. 11
(1) Pentru specialitatea "Chirurgie oralã şi maxilofacialã", la concursurile de rezidenţiat organizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice în sesiuni anterioare trimestrului IV al anului 2009 se pot prezenta cei care au dobândit diploma de medic, precum şi cei care au dobândit diploma de medic stomatolog. În cazul specialitãţii "Chirurgie oralã şi maxilo-facialã", concursul de rezidenţiat organizat în aceste sesiuni se va susţine pe locuri stabilite separat pentru absolvenţii facultãţilor de medicinã şi pentru absolvenţii facultãţilor de medicinã dentarã, pe baza tematicilor prevãzute pentru specialitãţile chirurgicale şi, respectiv, pentru specialitãţile medico-dentare.
(2) Începând cu sesiunea concursului de rezidenţiat organizat în trimestrul IV al anului 2009, în specialitatea "Chirurgie oralã şi maxilo-facialã" vor fi confirmaţi rezidenţi numai medicii care au douã licenţe, în medicinã şi în medicinã dentarã.
ART. 12
Rezidenţii în specialitãţile "Stomatologie generalã", "Farmacie generalã" şi "Industrie farmaceuticã şi cosmeticã", specialitãţi pentru care, sub incidenţa normelor anterioare, s-a sistat formarea, îşi continuã pregãtirea şi susţin examenul de specialist în specialitãţile în care au fost confirmaţi. Aceştia au acces la formare în a doua specialitate, în condiţiile prevãzute de normele în vigoare.
ART. 13
Titlurile dobândite de medicii specialişti şi medicii dentişti specialişti, cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, în unul dintre aceste state, care certificã dobândirea unui grad profesional similar gradului de primar, se recunosc de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice.
ART. 14
Medicii specialişti şi medicii dentişti specialişti, cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care fac dovada experienţei profesionale de minimum 5 ani în specialitate, însuşitã pe teritoriul unuia dintre statele enumerate, pot dobândi gradul de medic primar şi, respectiv, medic dentist primar, dupã promovarea examenului de medic, respectiv farmacist primar, organizat de Ministerul Sãnãtãţii Publice.
ART. 15
(1) Farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care fac dovada unei experienţe profesionale de cel puţin 3 ani, însuşitã în unul dintre statele enumerate, în domeniul uneia dintre specialitãţile farmaceutice prevãzute în anexã, la pct. III, pot fi recunoscuţi ca specialişti.
(2) Farmaciştii cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, care fac dovada unei experienţe profesionale însuşite în unul dintre statele enumerate, în domeniul uneia dintre specialitãţile farmaceutice prevãzute în anexã, la pct. III, cu durata similarã celei necesare dobândirii gradului de farmacist primar în România, se pot prezenta la examenul de farmacist primar organizat de Ministerul Sãnãtãţii Publice.
ART. 16
Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii primari îşi pãstreazã drepturile câştigate care decurg din gradul profesional dobândit.
ART. 17
Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii specialişti şi primari pot obţine a doua specialitate şi pot efectua pregãtire în vederea dobândirii de atestate de studii complementare, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 18
Direcţia generalã organizare, resurse umane, dezvoltare profesionalã şi salarizare, celelalte direcţii din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice şi Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
ART. 19
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.142/2007 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 478 din 17 iulie 2007.
ART. 20
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Bucureşti, 2 septembrie 2008.
Nr. 1.509.

ANEXĂ

NOMENCLATOR
de specialitãţi medicale, medico-dentare şi
farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã

I. DOMENIUL MEDICINĂ
I.1. Specialitãţi clinice
I.1.1. Grupa specialitãţilor medicale


┌─────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ Nr. │ Denumirea specialitãţii │ Durata │
│ crt.│ │ de │
│ │ │pregãtire │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 1. │ Alergologie şi imunologie clinicã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 2.│ Anestezie şi terapie intensivã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 3. │Boli infecţioase │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 4. │Cardiologie │ 6 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 5. │Dermatovenerologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 6. │Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 7. │Endocrinologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 8. │Expertiza medicalã a capacitãţii de muncã │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 9. │Farmacologie clinicã │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 10. │Gastroenterologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 11. │Geneticã medicalã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 12. │Geriatrie şi gerontologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 13. │Hematologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 14. │Medicinã de familie │ 3 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 15. │Medicinã de urgenţã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 16. │Medicinã internã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 17. │Medicina muncii │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 18. │Medicinã sportivã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 19. │Nefrologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 20. │Neonatologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 21. │Neurologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 22. │Neurologie pediatricã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 23. │Oncologie medicalã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 24. │Pediatrie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 25. │Pneumologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 26. │Psihiatrie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 27. │Psihiatrie pediatricã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 28. │Radioterapie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 29. │Recuperare, medicinã fizicã şi balneologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 30. │Reumatologie │ 5 ani │
└─────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
I.1.2. Grupa specialitãţilor chirurgicale
┌─────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ Nr. │ Denumirea specialitãţii │ Durata │
│ crt.│ │ de │
│ │ │pregãtire │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 31. │Chirurgie cardiovascularã │ 7 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 32. │Chirurgie generalã │ 6 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 33. │Chirurgie oralã şi maxilo-facialã*) │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 34. │Chirurgie pediatricã │ 6 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 35. │Chirurgie plasticã-microchirurgie reconstructivã │ 6 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 36. │Chirurgie toracicã │ 6 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 37. │Chirurgie vascularã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 38. │Neurochirurgie │ 7 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 39. │Obstetricã-ginecologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 40. │Oftalmologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 41. │Ortopedie pediatricã**) │ 6 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 42. │Ortopedie şi traumatologie │ 6 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 43. │Otorinolaringologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 44. │Urologie │ 5 ani │
└─────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘


*) Specialitate chirurgicalã cu condiţii de acces în curs de armonizare
cu normele Uniunii Europene.
Pentru specialitatea "Chirurgie oralã şi maxilo-facialã", la
concursurile de rezidenţiat organizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice în
sesiuni anterioare trimestrului IV al anului 2009 se pot prezenta
deţinãtorii diplomei de medic, precum şi deţinãtorii diplomei de medic
stomatolog.
Începând cu sesiunea concursului de rezidenţiat organizat în trimestrul
IV al anului 2009, în specialitatea "Chirurgie oralã şi maxilo-facialã"
vor fi confirmaţi rezidenţi numai medicii care au douã licenţe, în
medicinã şi în medicinã dentarã.
**) Specialitate asimilatã, cu acces la formare sistat.


I.2. Specialitãţi paraclinice


┌─────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ Nr. │ Denumirea specialitãţii │ Durata │
│ crt.│ │ de │
│ │ │pregãtire │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 1. │ Anatomie patologicã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 2. │ Epidemiologie │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 3. │ Igienã │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 4. │ Medicinã de laborator │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 5. │ Medicinã legalã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 6. │ Medicinã nuclearã │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 7. │ Radiologie-imagisticã medicalã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 8. │ Sãnãtate publicã şi management │ 4 ani │
└─────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
I.3. Lista specialitãţilor medicale pentru care formarea se face la
solicitarea unitãţilor sanitare (prin rezidenţiat sau a doua specialitate)
┌─────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ Nr. │ Denumirea specialitãţii │ Durata │
│ crt.│ │ de │
│ │ │pregãtire │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 1. │Epidemiologie │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 2. │Expertiza medicalã a capacitãţii de muncã │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 3. │Geneticã medicalã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 4. │Igienã │ 4 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 5. │Medicinã sportivã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 6. │Neonatologie │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 7. │Neurologie pediatricã │ 5 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 8. │Oncologie medicalã │ 5 ani │
└─────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
I.4. Lista specialitãţilor care asimileazã specialitãţi în care accesul
la formare este sistat
┌─────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ Nr. │ Denumirea specialitãţii de asimilare │ Durata │
│ crt.│ │ de │
│ │ │pregãtire │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 1. │Ortopedie şi traumatologie Ortopedie pediatricã │ │
└─────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
II. DOMENIUL MEDICINĂ DENTARĂ
┌─────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ Nr. │ Denumirea specialitãţii de asimilare │ Durata │
│ crt.│ │ de │
│ │ │pregãtire │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 1. │Chirurgie dento-alveolarã │ 3 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 2. │Ortodonţie şi ortopedie dento-facialã │ 3 ani │
└─────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
III. DOMENIUL FARMACIE
┌─────┬─────────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ Nr. │ Denumirea specialitãţii de asimilare │ Durata │
│ crt.│ │ de │
│ │ │pregãtire │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 1. │Farmacie clinicã │ 3 ani │
├─────┼─────────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│ 2. │Laborator farmaceutic │ 3 ani │
└─────┴─────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘



----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016