Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.386 din 30 iulie 2008  privind modificarea si completarea   Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 574/2008 si al   Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 269/2008 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate in anul 2008    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.386 din 30 iulie 2008 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 574/2008 si al Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 269/2008 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate in anul 2008

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 605 din 14 august 2008
Vãzând Referatul de aprobare nr. E.N. 8.228 din 30 iulie 2008 al Agenţiei Naţionale de Programe şi nr. D.G./2.136 din 30 iulie 2008 al directorului general al Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
având în vedere prevederile <>art. 48 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor naţionale de sãnãtate în anul 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 972/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii publice şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate emit urmãtorul ordin:

ART. I
<>Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 574/2008 şi al <>Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 269/2008 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sãnãtate în anul 2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 258 şi 258 bis din 2 aprilie 2008, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. În anexa nr. 1 secţiunea B litera D, punctul 29 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"29. Medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi altele asemenea, care se asigurã pacienţilor şi bolnavilor cuprinşi în cadrul programelor de sãnãtate, prin farmaciile cu circuit deschis aflate în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate, se elibereazã şi se deconteazã la nivelul preţului de decontare aprobat prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice."
2. În anexa nr. 1 secţiunea B litera E punctul 30, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Începând cu trimestrul III al anului 2008, testele de automonitorizare a bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent se elibereazã prin farmaciile cu circuit deschis. Prescrierea acestora se face împreunã cu prescrierea tratamentului cu insulinã, pe acelaşi formular de prescripţie medicalã, pe o perioadã de maximum 3 luni. Numãrul maxim de teste pentru un adult este de 50 de teste/lunã, iar pentru un copil, de 110 teste/lunã. Farmaciile sunt obligate sã asigure în termen de maximum 48 de ore testele prescrise pacientului, dacã acestea nu existã în farmacie la momentul solicitãrii."
3. În anexa nr. 1 secţiunea B litera E punctul 32, litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"f) În cadrul Programului naţional de oncologie, pentru urmãtoarele DCI-uri: ERLOTINIBUM, IMATINIBUM, TRASTUZUMABUM, BEVACIZUMABUM, FLUDARABINUM (forma oralã), RITUXIMABUM, BORTEZOMIBUM, ALEMTUZUMABUM, CETUXIMABUM, SUNITINIBUM, SORAFENIBUM, DASATINIBUM, PEMETREXEDUM iniţierea şi continuarea tratamentului se fac numai cu aprobarea comisiei de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, iar pentru urmãtoarele DCI-uri: PEGFILGRASTIMUM, INTERFERONUM ALFA 2b şi INTERFERONUM ALFA 2a iniţierea şi continuarea tratamentului se fac numai cu aprobarea comisiilor de la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate, în baza documentelor şi referatului de aprobare transmis cãtre acestea de cãtre medicul prescriptor. Pentru medicamentele oncologice nominalizate în ordinul ministrului sãnãtãţii publice pentru aprobarea Listei şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordã bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sãnãtate nominalizate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor naţionale de sãnãtate în anul 2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, medicul prescriptor întocmeşte prescripţia medicalã cu obligativitatea menţionãrii perioadei pentru care a fãcut prescrierea, pe care o înmâneazã bolnavului împreunã cu copia referatului aprobat; pentru eliberarea acestora bolnavul prezintã farmaciei cu circuit deschis prescripţia medicalã şi copia referatului. Pacientul pãstreazã copia referatului de aprobare pe toatã perioada de valabilitate a acestuia."
4. În anexa nr. 1 secţiunea B litera E punctul 32, dupã litera h) se introduc trei noi litere, literele i), j) şi k), cu urmãtorul cuprins:
"i) Pentru urmãtoarele DCI-uri: INTERFERONUM BETA 1a, INTERFERONUM BETA 1b, GLATIRAMER ACETAT, NATALIZUMABUM din cadrul Subprogramului de tratament al bolnavilor cu sclerozã multiplã din Programul naţional de neurologie, iniţierea tratamentului se face numai cu aprobarea comisiei de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
j) Pentru DCI-ul DEFERASIROXUM din Programul naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare, iniţierea şi continuarea tratamentului se fac numai cu aprobarea comisiei de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
k) Pentru DCI-ul CINACALCETUM din Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţã renalã cronicã, iniţierea şi continuarea tratamentului se fac numai cu aprobarea comisiei de la nivelul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate."
5. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 1 "Programul naţional de imunizare" litera a), activitatea 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"6. elaboreazã Registrul unic de vaccinãri şi carnetul de vaccinãri;".
6. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 1 "Programul naţional de imunizare", Calendarul de vaccinare valabil pânã la 30 septembrie 2008 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Calendarul de vaccinare valabil pânã la 30 septembrie 2008


┌─────────────────────┬─────────────────────┬──────────────────┐
│ Vârsta recomandatã │ Vaccin │Comentarii │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│Primele 24 de ore │HEP B │În maternitate │
│4-7 zile │BCG │ │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│2 luni │DTP-Hep B*, VPO │Simultan │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│4 luni │DTP, VPO │Simultan │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│6 luni │DTP-Hep B*, VPO │Simultan │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│12 luni │DTP, VPO │Simultan │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│12-15 luni │RRO │ │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│30-35 luni │DTP │ │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│7 ani (în cls. I) │DT, RRO │Campanii şcolare │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│9 ani │ │ │
│în cls. a III-a) │VPO │Campanii şcolare │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│14 ani │ │ │
│în cls. a VIII-a) │DT, Rubeolic** │Campanii şcolare │
├─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────┤
│18 ani │ │ │
│în cls. a XII-a) │Hep B │Campanii şcolare │
└─────────────────────┴─────────────────────┴──────────────────┘


___________
* Se administreazã sub formã de vaccin tetravalent DTP-HB sau separat vaccinul DTP şi vaccinul Hep B.
** Numai fetele.



Abrevieri:
DTP = vaccin diftero-tetano-pertussis;
DT = vaccin diftero-tetanic pediatric (se utilizeazã
pânã la vârsta de 14 ani);
VPO = vaccin polio oral (pentru copii instituţionalizaţi
şi copii care au contraindicaţii pentru VPO se
va utiliza VPI = Vaccin polio inactivat sau
combinat DTP-VPI);
Hep B = vaccin hepatitic B;
DTP-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis-hepatita B;
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion;
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin;
Rub = vaccin rubeolic."



7. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, hepatite virale, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)" subpunctul 2.1. "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", la "Activitãţi" litera b), punctul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"2. supravegherea bolilor transmisibile din teritoriul arondat (culegerea, validarea, analiza, interpretarea şi raportarea datelor epidemiologice la CPCBT);".
8. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, hepatite virale, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)" subpunctul 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", la "Activitãţi" litera d), punctele 3 şi 5 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"3. achiziţionarea testelor tip Elisa pentru diagnosticul hepatitelor virale;
........................................................................
5. vaccinarea antitetanicã a gravidelor cu dT sau VTA, conform reglementãrilor în vigoare;".
9. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculozã, hepatite virale, infecţii cu transmitere sexualã şi alte boli transmisibile prioritare)" subpunctul 2.3 "Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei", la "Indicatori de evaluare" litera b) "indicatori fizici-trimestriali" se abrogã ultimul indicator.
10. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã" litera a) "Activitãţi de protejare a sãnãtãţii şi prevenire a îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţã" liniuţa "la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele de evaluare a factorilor de mediu şi prin serviciile de inspecţie sanitarã de stat judeţene", punctul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"1. monitorizarea şi inspecţia calitãţii apei potabile, inclusiv a epidemiilor hidrice şi a apei potabile îmbuteliate, altele decât cele minerale sau de izvor;".
11. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã" litera b) "Activitãţi de protejare a sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc alimentari" liniuţa "la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele de evaluare a factorilor de mediu şi serviciile de inspecţie sanitarã de stat judeţene", punctul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"4. monitorizarea şi controlul rezidurilor de pesticide în alimente cu destinaţie nutriţionalã specialã;".
12. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã" litera b) "Activitãţi de protejare a sãnãtãţii şi prevenirea îmbolnãvirilor asociate factorilor de risc alimentari" liniuţa "la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele de evaluare a factorilor de mediu şi serviciile de inspecţie sanitarã de stat judeţene", punctul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"7. monitorizarea şi inspecţia apelor minerale naturale;".
13. În anexa nr. 2 litera A.I. "Programele naţionale privind bolile transmisibile" punctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţã şi muncã", litera c) "Activitãţi de evaluarea şi supravegherea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor din colectivitãţi în relaţie cu factorii din mediul de viaţã şi activitate; scãderea prevalenţei afecţiunilor oro-dentare şi a tulburãrilor craniomandibulare (TCM)" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"- la nivelul autoritãţilor de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele de evaluare a factorilor de mediu şi serviciile de inspecţie sanitarã de stat judeţene:
1. instruire şi formare profesionalã;
2. evaluarea capacitãţii de adaptare a elevilor la activitatea şcolarã pentru depistarea sindromului de suprasolicitare;
3. identificarea şi cuantificarea riscului specific pentru sãnãtate generat de comportamentele cu risc (droguri, fumat, alcool, comportament alimentar etc.);
4. monitorizarea stãrii de sãnãtate a copiilor şi tinerilor;
5. activitãţi de inspecţie privind acţiunea factorilor de risc din colectivitãţile de copii şi tineri;
6. alte acţiuni destinate rezolvãrii prioritãţilor locale;
7. expertizarea condiţiilor igienico-sanitare din unitãţile - permanente şi temporare, de stat şi private - pentru instruirea, educarea şi ocrotirea copiilor şi tinerilor;
8. evaluarea dezvoltãrii fizice şi neuropsihice a copiilor şi tinerilor prin cabinetele de medicinã şcolarã;
9. evaluarea capacitãţii de adaptare pentru depistarea sindromului de suprasolicitare;
10. instruire şi formare profesionalã a personalului medical din unitãţile pentru educarea şi ocrotirea copiilor şi tinerilor.
- la nivelul dispensarelor medicale şcolare/studenţeşti de medicinã generalã şi stomatologie:
1. colectarea, evacuarea şi neutralizarea deşeurilor provenite din activitãţi medicale;
2. asigurarea cu medicamente, instrumentar, materiale sanitare, echipamente specifice a cabinetelor şcolare/studenţeşti; asigurarea service-ului, consumabilelor şi pieselor de schimb pentru echipamentele din cabinetele medicale şcolare, formulare medicale, consumabile necesare pentru desfãşurarea activitãţii cabinetelor medicale şcolare/studenţeşti.
- la nivelul institutelor şi centrelor de sãnãtate publicã:
1. elaborarea metodologiilor de monitorizare în domeniul sãnãtãţii copiilor şi tinerilor şi instruirea personalului structurilor teritoriale pentru aplicarea metodologiilor;
2. elaborarea normelor de referinţã naţionale pentru evaluarea nivelului de dezvoltare fizicã a copiilor şi tinerilor;
3. desfãşurarea de activitãţi de cercetare-dezvoltare în domeniul sãnãtãţii copiilor şi tinerilor din colectivitãţi, pentru furnizarea de argumente ştiinţifice necesare elaborãrii strategiilor şi politicilor în domeniul sãnãtãţii copiilor şi tinerilor;
4. elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul sãnãtãţii copiilor şi tinerilor;
5. organizarea de cursuri de instruire a personalului din autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii Publice;
6. coordonarea de acţiuni de informare, educare şi comunicare, la nivel naţional, privind formarea unui comportament de viaţã sãnãtos şi prevenirea îmbolnãvirilor la copii şi tineri.
- la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţã Constanţa - Secţia chirurgie buco-maxilo-facialã, Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii "Sf. Maria" Iaşi şi Institutului de Ocrotirea Mamei şi Copilului Bucureşti:
1. profilaxia cariei dentare prin clãtiri orale cu substanţe fluorurate;
2. tratamentul profilactic al cariei dentare."
14. În anexa nr. 2 litera A.III.1. "Programul naţional de promovare a sãnãtãţii" subtitlul "Indicatori de evaluare" litera a), urmãtorul indicator "- numãr de studii de promovare a sãnãtãţii privind principalele probleme de sãnãtate publicã din România - 4" se abrogã.
15. În anexa nr. 2 litera A.III.2. "Programul de control al consumului de tutun" litera a) "Activitãţi derulate la nivelul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" prin Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat", punctul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"5. realizarea şi multiplicarea de materiale de promovare a renunţãrii la fumat şi a Programului Stop Fumat (tipãrituri, spoturi video şi audio, alte tipuri de materiale);".
16. În anexa nr. 2 litera A.III.2. "Programul de control al consumului de tutun", la litera a), dupã punctul 17 se introduc trei noi puncte, punctele 18, 19 şi 20, cu urmãtorul cuprins:
"18. organizarea de campanii pentru celebrarea Zilei mondiale fãrã tutun (31 mai) şi a Zilei naţionale fãrã tutun, în colaborare cu celelalte institute, centre şi autoritãţi de sãnãtate publicã;
19. organizarea de activitãţi de informare în scopul combaterii consumului de tutun, în unitãţi de învãţãmânt;
20. achiziţionarea de obiecte şi materiale necesare implementãrii activitãţilor de informare, inclusiv pentru premierea participanţilor la activitãţi."
17. În anexa nr. 2 litera A.IV. "Programul naţional de sãnãtate a femeii şi copilului", Intervenţia 3: "Profilaxia şi diagnosticul pre- şi postnatal al malformaţiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice", subtitlul "Unitãţi care deruleazã intervenţia" se completeazã cu o nouã liniuţã cu urmãtorul cuprins:
"- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Constanţa."
18. În anexa nr. 2 litera A.IV. "Programul naţional de sãnãtate a femeii şi copilului", Intervenţia 5 "Scãderea mortalitãţii materne prin îmbunãtãţirea calitãţii şi eficienţei asistenţei gravidei şi lãuzei":
- la secţiunea "Activitãţi", dupã punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 6, cu urmãtorul cuprins:
"6. elaborarea şi tipãrirea ghidurilor clinice în specialitatea obstetricã-ginecologie, în parteneriat cu Biroul pentru România al Fondului ONU pentru Populaţie.";
- la secţiunea "Indicatori de evaluare" litera b) "indicatori fizici", se introduce o nouã liniuţã cu urmãtorul cuprins:
"- numãr ghiduri clinice în specialitatea obstetricãginecologie, elaborate şi tipãrite în 2008: 10."
19. În anexa nr. 2 litera A.IV. "Programul naţional de sãnãtate a femeii şi copilului", Intervenţia 13 "Prevenirea handicapului auditiv prin depistarea precoce a deficienţelor de auz", subtitlul "Unitãţi care deruleazã intervenţia" se completeazã cu o nouã liniuţã cu urmãtorul cuprins:
"- Spitalul Clinic «Dr. I. Cantacuzino» Bucureşti."
20. În anexa nr. 2 litera A.II. "Programele naţionale privind bolile netransmisibile", punctul 8 "Programul naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare" se completeazã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Activitãţi:
a) asigurarea în spital şi în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis, a medicamentelor specifice prevenţiei şi tratamentului accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie şi tratamentul cu chelatori de fier pentru bolnavii cu talasemie;
b) asigurarea, în spital şi în ambulatoriu, a medicamentelor specifice necesare tratamentului bolnavilor cu urmãtoarele afecţiuni rare: HTAP, mucoviscidozã, boli neurologice degenerative/inflamatorii (poliradiculonevritã primitivã, polineuropatie inflamatorie cronicã demielinizantã, sclerozã lateralã amiotroficã), miastenia gravis, fenilcetonurie, osteogenezã imperfectã, Sindrom Prader Willi, boala Fabry, boala Pompe şi epidermoliza buloasã.
Criterii de eligibilitate:
1. pentru bolnavii cu hemofilie:
- bolnavi cu hemofilie A şi hemofilie B;
2. pentru bolnavii cu talasemie majorã:
- bolnavi politransfuzaţi (> 20 transfuzii/an);
- bolnavi cu hemosiderozã secundarã medie sau severã;
3. pentru bolnavii cu hipertensiune arterialã pulmonarã (HTAP):
- pacienţii diagnosticaţi cu HTAP conform criteriilor stabilite de Societatea Europeanã de Cardiologie în baza unor investigaţii paraclinice de specialitate (investigaţii cardiologice, pneumologice, bilanţ etiologic);
- pacienţii cu vârstã peste 12 ani prezentând una dintre urmãtoarele forme de HTAP: idiopaticã/familialã, asociatã cu boala de ţesut conjunctiv, asociatã defectelor cardiace congenitale de tipul DSV, DSA, duct arterial patent, fereastra ortopulmonarã, HTAP de cauzã tromboembolicã, cea "disproporţionatã" din bolile respiratorii cronice, anorexigenelor;
- pacienţii cu HTAP aflaţi în clasele funcţionale III şi IV NYHA;
- pacienţii la care cateterismul cardiac drept evidenţiazã o PAPm>35 mm Hg;
- pacienţii la care terapia de fond nu a fost modificatã cu cel puţin 30 de zile înaintea efectuãrii cateterismului cardiac drept;
- pacienţii a cãror distanţã la testul de mers de 6 minute efectuat iniţial este > 100 metri şi < de 450 metri;
- femeile cu HTAP aflate la vârsta reproductivã care utilizeazã metode contraceptive adecvate şi la care testul de sarcinã trebuie sã fie negativ;
4. pentru bolnavii cu mucoviscidozã (adulţi, copii):
- bolnavii cu diagnostic cert de mucoviscidozã;
5. pentru bolnavii cu boli neurologice degenerative/ inflamatorii (poliradiculonevritã primitivã, polineuropatie inflamatorie cronicã demielinizantã, sclerozã lateralã amiotroficã) şi miastenia gravis:
- bolnavii cu diagnostic cert de boli neurologice degenerative/inflamatorii, miastenia gravis;
6. pentru bolnavii cu fenilcetonurie:
- bolnavii cu diagnostic cert de fenilcetonurie;
7. pentru bolnavii cu osteogenezã imperfectã:
- bolnavii cu diagnostic cert de osteogenezã imperfectã (diagnostic clinic, paraclinic şi genetic);
8. pentru bolnavii cu Sindrom Prader Willi:
- bolnavii cu diagnostic cert de Sindrom Prader Willi (diagnostic clinic, paraclinic şi genetic);
9. pentru bolnavii cu epidermolizã buloasã:
- bolnavii cu diagnostic cert de epidermolizã buloasã (diagnostic clinic, examen histopatologic);
10. pentru bolnavii cu boala Fabry:
- bolnavii cu diagnostic cert de boala Fabry;
11. pentru bolnavii cu boala Pompe:
- bolnavii cu diagnostic cert de boala Pompe.
Indicatori de evaluare:
a) indicatori fizici:
- numãr de bolnavi cu hemofilie fãrã intervenţie chirurgicalã majorã - 1.190;
- numãr de bolnavi cu hemofilie care necesitã intervenţii chirurgicale majore pentru artropatii invalidante - 20;
- numãr de bolnavi cu talasemie - 240;
- numãr de bolnavi cu HTAP - 110, din care:
- numãr de bolnavi cu HTAP, fãrã sau cu limitare importantã a activitãţii fizice, cu dispnee la activitãţi minime sau obosealã excesivã (clasa II-III) - 65;
- numãr de bolnavi cu HTAP, cu limitarea activitãţilor minime, cu insuficienţã cardiacã prezentã şi dispnee de repaus (clasa III-IV) - 30;
- numãr de bolnavi cu HTAP cu agravare clinicã şi funcţionalã sub tratament sau cu diagnostic sever - 15;
- numãr de bolnavi cu mucoviscidozã (adulţi) - 26;
- numãr de bolnavi cu mucoviscidozã (copii) - 80;
- numãr de bolnavi cu boli neurologice degenerative/ inflamatorii - 50;
- numãr de bolnavi cu sclerozã lateralã amiotroficã - 80;
- numãr de bolnavi cu miastenia gravis - 20;
- numãr de bolnavi cu fenilcetonurie - 40;
- numãr de bolnavi cu osteogenezã imperfectã - 20;
- numãr de bolnavi cu Sindrom Prader Willi - 40;
- numãr de bolnavi cu epidermolizã buloasã - 36;
- numãr de bolnavi cu boala Fabry - 3;
- numãr de bolnavi cu boala Pompe - 1;
b) indicatori de eficienţã:
- cost mediu/bolnav cu hemofilie fãrã intervenţie chirurgicalã majorã/an - 12.519,26 lei;
- cost mediu/bolnav cu hemofilie cu intervenţie chirurgicalã majorã/an - 60.000 lei;
- cost mediu/bolnav cu talasemie/an - 21.667 lei;
- cost mediu/bolnav cu HTAP clasa II-III/lunã - 2.100 lei;
- cost mediu/bolnav cu HTAP clasa III-IV/lunã - 8.700 lei;
- cost mediu/bolnav cu HTAP agravatã/lunã - 10.100 lei;
- cost mediu/bolnav cu mucoviscidozã (copii)/lunã - 3.800 lei;
- cost mediu/bolnav cu mucoviscidozã (adulţi)/lunã - 7.400 lei;
- cost mediu/bolnav cu boli neurologice degenerative/ inflamatorii/an - 40.000 lei;
- cost mediu/bolnav cu sclerozã lateralã amiotroficã/lunã - 2.600 lei;
- cost mediu/bolnav cu miastenia gravis/an - 20.000 lei;
- cost mediu/bolnav cu fenilcetonurie/lunã - 1.250 lei;
- cost mediu/bolnav cu osteogenezã imperfectã/lunã - 70 lei;
- cost mediu/bolnav cu Sindrom Prader Willi/lunã - 3.300 lei;
- cost mediu/bolnav cu epidermolizã buloasã/lunã - 1.000 lei;
- cost mediu/bolnav cu boala Fabry/lunã - 63.280 lei;
- cost mediu/bolnav cu boala Pompe/lunã - 41.930 lei."
Unitãţi care deruleazã programul:
1. pentru bolnavii cu hemofilie şi talasemie:
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã «Prof. Dr. C.T. Nicolau» Bucureşti;
- Clinica de Hematologie Fundeni; Clinica de Pediatrie Fundeni;
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului «Prof. Dr. Alfred Rusescu» Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Copii «Louis Ţurcanu» Timişoara;
- Spitalul Clinic Colţea;
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de pediatrie şi hematologie;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie;
2. pentru bolnavii cu hipertensiune arterialã pulmonarã:
- Institutul Naţional de Pneumoftiziologie «Prof. Dr. Marius Nasta» Bucureşti;
- Institutul de Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. C.C. Iliescu»;
- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi;
- Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumologie «Victor Babeş» Timişoara;
- Institutul Inimii «N. Stãncioiu» Cluj;
- Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş;
3. pentru bolnavii cu polineuropatie inflamatorie cronicã demielinizantã, sclerozã lateralã amiotroficã, poliradiculonevritã primitivã, miastenia gravis:
- unitãţi sanitare cu secţii/compartimente de neurologie;
- farmacii cu circuit deschis aflate în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate;
4. pentru bolnavii cu fenilcetonurie:
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de pediatrie;
5. pentru bolnavii cu Sindrom Prader Willi:
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de pediatrie;
6. pentru bolnavii cu osteogenezã imperfectã:
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de pediatrie;
7. pentru bolnavii cu boala Fabry:
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de pediatrie;
8. pentru bolnavii cu boala Pompe:
- unitãţi sanitare cu secţii sau compartimente de pediatrie.

NOTĂ:
Talasemia, hemofilia, mucoviscidoza, epidermoliza buloasã şi scleroza lateralã amiotroficã se finanţeazã prin transferuri de la bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice cãtre bugetul FNUASS şi se deruleazã prin CNAS."

21. În anexa nr. 2 litera B, tabelul de la capitolul I "Programul naţional de sãnãtate cu scop curativ" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


"(mii lei)
┌──────────────────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────────┐
│ Denumire program │Buget │ Din care │
│ │total │ transferuri │
│ │ │ din bugetul │
│ │ │ MSP │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de boli transmisibile, │ │ │
│din care: │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│- Subprogramul de tratament şi monitorizare │ │ │
│ a persoanelor cu infecţie HIV/SIDAşi │ │ │
│ tratamentul postexpunere │ 128.134│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│- Subprogramul de tratament al bolnavilor │ │ │
│ de tuberculozã │ 14.720│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de boli cardiovasculare │ 59.464│ 15.000 │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de oncologie │ 374.450│ 355.714 │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de boli neurologice │ 76.000│ 6.000 │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de diabet zaharat │ 332.660│ 309.050 │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de hemofilie, talasemie │ │ │
│şi alte boli rare │ 25.000│ 25.000 │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de boli endocrine │ 8.299│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de ortopedie │ 39.000│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de transplant de organe, │ │ │
│ţesuturi şi celule de origine umanã │ 47.600│ 47.600 │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional de supleere a funcţiei │ │ │
│renale la bolnavii cu insuficienţã renalã │ │ │
│cronicã │ 518.090│ │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│Programul naţional privind evaluarea stãrii │ │ │
│de sãnãtate a populaţiei în asistenţa │ │ │
│medicalã primarã │ 480.000│ 480.000 │
├──────────────────────────────────────────────────┼─────────┼─────────────────┤
│TOTAL: │2.103.417│ 1.238.364"│
└──────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────────┘



22. În anexa nr. 2 litera B punctul 3 "Programul naţional de oncologie", la subtitlul "Indicatori de evaluare", litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) indicatori de eficienţã:
- cost mediu/bolnav tratat/an - 4.405,29".
23. În anexa nr. 2 litera B punctul 5 "Programul naţional de diabet zaharat", la subtitlul "Indicatori de evaluare" litera b), ultimele douã liniuţe se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"- cost mediu/copil cu diabet zaharat insulinodependent automonitorizat - 120 lei/lunã;
- cost mediu/adult cu diabet zaharat insulinodependent automonitorizat - 48 lei/lunã."
24. În anexa nr. 2 litera B punctul 6 "Programul naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare" subtitlul "Activitãţi", litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) asigurarea în spital şi în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis, a medicamentelor specifice prevenţiei şi tratamentului accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie şi tratamentul cu chelatori de fier pentru bolnavii cu talasemie;".
25. În anexa nr. 2 litera B punctul 6 "Programul naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare" subtitlul "Criterii de eligibilitate", dupã punctul 2 se introduc trei noi puncte, punctele 3, 4 şi 5, cu urmãtorul cuprins:
"3. pentru bolnavii cu mucoviscidozã (adulţi, copii):
- bolnavii cu diagnostic cert de mucoviscidozã;
4. pentru bolnavii cu epidermolizã buloasã;
- bolnavii cu diagnostic cert de epidermolizã buloasã (diagnostic clinic, examen histopatologic);
5. pentru bolnavii cu sclerozã lateralã amiotroficã:
- bolnavii cu diagnostic cert de sclerozã lateralã amiotroficã."
26. În anexa nr. 2 litera B punctul 6 "Programul naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare", subtitlul "Indicatori de evaluare" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicatori de evaluare
a) indicatori fizici:
- numãr de bolnavi cu hemofilie fãrã intervenţie chirurgicalã majorã - 1.190;
- numãr de bolnavi cu hemofilie care necesitã intervenţii chirurgicale majore pentru artropatii invalidante - 20;
- numãr de bolnavi cu talasemie - 240;
- numãr de bolnavi cu mucoviscidozã (adulţi) - 26;
- numãr de bolnavi cu mucoviscidozã (copii) - 80;
- numãr de bolnavi cu epidermolizã buloasã - 36;
- numãr de bolnavi cu sclerozã lateralã amiotroficã - 80;
b) indicatori de eficienţã:
- cost mediu/bolnav cu hemofilie fãrã intervenţie chirurgicalã majorã/an - 12.519,26 lei;
- cost mediu/bolnav cu hemofilie cu intervenţie chirurgicalã majorã/an - 60.000 lei;
- cost mediu/bolnav cu talasemie/an - 21.667 lei;
- cost mediu/bolnav cu mucoviscidozã (copii)/lunã - 3.800 lei;
- cost mediu/bolnav cu mucoviscidozã (adulţi)/lunã - 7.400 lei;
- cost mediu/bolnav cu epidermolizã buloasã/lunã - 1.000 lei;
- cost mediu/bolnav cu sclerozã lateralã amiotroficã/lunã - 2.600 lei."
27. În anexa nr. 2 litera B punctul 6 "Programul naţional de hemofilie, talasemie şi alte boli rare", la subtitlul "Unitãţi care deruleazã programul", dupã ultima liniuţã se introduc douã noi liniuţe şi nota, cu urmãtorul cuprins:
"- unitãţi sanitare cu secţii/compartimente de neurologie;
- farmacii cu circuit deschis aflate în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate.

NOTĂ:
Medicamentele specifice necesare pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cu mucoviscidozã (adulţi, copii), epidermolizã buloasã şi sclerozã lateralã amiotroficã se elibereazã prin farmaciile cu circuit deschis, aflate în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate."
ART. II
Agenţia Naţionalã pentru Programe de Sãnãtate, direcţiile de specialitate din Ministerul Sãnãtãţii Publice, Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, autoritãţile de sãnãtate publicã, casele de asigurãri de sãnãtate, instituţiile publice şi unitãţile sanitare nominalizate, precum şi farmaciile cu circuit deschis aflate în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul sãnãtãţii publice,
Raed Arafat

Preşedintele
Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
Vasile Ciurchea
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016