Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.349 din 22 iulie 2008  privind stabilirea Normelor pentru aplicarea prevederilor   art. 34 alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.349 din 22 iulie 2008 privind stabilirea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 34 alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 12 august 2008

Vãzând Referatul de aprobare al Autoritãţii de Sãnãtate Publicã din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice nr. EN 7.943 din 22 iulie 2008,
în conformitate cu prevederile <>art. 3^4 alin. (5) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii publice emite prezentul ordin.

ART. 1
Prezentul ordin stabileşte Normele pentru aplicarea prevederilor <>art. 3^4 alin. (1)-(4) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, referitoare la dosarul produselor din tutun comercializate pe teritoriul României.
ART. 2
În sensul prezentului ordin, termenul ingredient are semnificaţia prevãzutã la <>art. 2 lit. l) din Legea nr. 349/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Dosarul produsului din tutun cuprinde informaţiile prevãzute în <>art. 3^4 alin. (1) din Legea nr. 349/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 4
(1) Începând cu anul 2009 formatul de raportare este cel prevãzut în anexele nr. 1, 2 şi 3 şi este pus la dispoziţia producãtorilor sau importatorilor de produse din tutun de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice, în conformitate cu recomandãrile Comisiei Europene.
(2) Pentru anul 2008 se recomandã utilizarea formatului de raportare prevãzut la alin. (1), fãrã a fi obligatoriu.
ART. 5
(1) Informaţiile prevãzute la <>art. 3^4 alin. (1) lit. a) şi b) din Legea nr. 349/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantitãţile şi motivul utilizãrii acestora se transmit sub forma tabelului prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Tabelul prevãzut în anexa nr. 1 se completeazã pentru toate produsele din tutun comercializate, pentru fiecare marcã şi pentru fiecare tip de produs din tutun, în limba englezã.
(3) Datele din tabelul prevãzut în anexa nr. 1 reprezintã informaţii cu caracter de secret de serviciu şi sunt supuse prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu.
(4) În vederea respectãrii prevederilor alin. (3), ambalajul de transport al suportului informaţiilor este inscripţionat cu menţiunea "Secret de serviciu".
(5) Datele din tabelul prevãzut în anexa nr. 1 pot fi protejate împotriva copierii, modificãrii şi reproducerii, precum şi pe perioada transmiterii poştale, caz în care informaţiile vor fi transmise în dublu exemplar (douã CDROM-uri/DVD-uri/floppy disk-uri) - unul pentru uz naţional şi unul pentru a fi transmis Comisiei Europene.
ART. 6
(1) Informaţiile prevãzute la <>art. 3^4 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 349/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la datele toxicologice disponibile producãtorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate, se transmit sub forma tabelului prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Tabelul prevãzut în anexa nr. 2 se completeazã prin bifarea coloanei pentru care producãtorul sau importatorul deţine date toxicologice.
(3) Forma completã a datelor toxicologice disponibile producãtorului sau importatorului, menţionate în tabelul prevãzut în anexa nr. 2, se furnizeazã pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, distinct de cel utilizat pentru tabelul din anexa nr. 1, la prima transmitere a dosarului produsului din tutun în forma prevãzutã de actualul ordin, în limba românã sau englezã. La raportãrile anuale ulterioare se vor menţiona doar datele toxicologice nou-apãrute faţã de raportãrile anterioare.
ART. 7
(1) În vederea aplicãrii <>art. 3^4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 349/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la informarea consumatorilor, producãtorii sau importatorii de produse din tutun vor completa tabelul prevãzut în anexa nr. 3 cu informaţii despre ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie, cu excepţia celor care conţin formule specifice de produs indicate de producãtor drept secret de fabricaţie.
(2) Tabelul prevãzut în anexa nr. 3 se completeazã în limba românã şi în limba englezã în vederea transmiterii la Comisia Europeanã.
(3) Tabelul prevãzut în anexa nr. 3 se furnizeazã pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, distinct de cel utilizat pentru tabelul din anexa nr. 1.
ART. 8
(1) Dosarul produsului din tutun este însoţit de o declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului legal al companiei producãtoare sau importatoare a produsului din tutun, conform cãreia listele sunt reale şi completate pe baza tuturor informaţiilor disponibile la momentul respectiv, conform modelului din anexa nr. 4.
(2) Dosarul produsului din tutun este însoţit de un document de identificare a companiei producãtoare sau importatoare a produsului din tutun, conform modelului din anexa nr. 5.
ART. 9
(1) Informaţiile cuprinse în dosarul produsului din tutun se transmit anual la Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti pe suport CDROM, DVD sau floppy disk, pânã la data de 1 septembrie.
(2) Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti ia toate mãsurile necesare asigurãrii confidenţialitãţii datelor cuprinse în dosarele produselor de tutun.
(3) Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti desemneazã 2 experţi pentru primirea, evaluarea şi prelucrarea informaţiilor cuprinse în dosarele produselor din tutun, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind regimul general al secretelor de serviciu.
(4) La primirea dosarului produsului din tutun, Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti confirmã primirea dosarului prin douã numere de înregistrare: unul din registrul de evidenţã a informaţiilor secrete de serviciu (pentru CDROM-ul/DVD-ul/floppy disk-ul inscripţionat cu menţiunea "Secret de serviciu") şi unul din registrul general de înregistrare a documentelor (pentru informaţiile care nu sunt considerate "secrete").
(5) Nu este permisã utilizarea niciunei parole sau a vreunei forme de protecţie a datelor în interiorul fişierelor ce conţin informaţiile cuprinse în dosarul produsului din tutun, cu excepţia celor prevãzute la art. 5 alin. (5).
(6) În cazul în care documentele nu pot fi deschise, producãtorul sau importatorul de produse din tutun va fi informat în termen de 3 zile lucrãtoare de la primirea dosarului.
ART. 10
(1) Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti evalueazã corectitudinea completãrii tabelelor şi conformitatea ingredientelor folosite în produsele din tutun cu Lista substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, prevãzutã în anexa la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 763/455/2004, cu completãrile ulterioare.
(2) În cazul identificãrii unor substanţe care nu sunt cuprinse în Lista substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, prevãzutã în anexa la Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 763/455/2004, cu completãrile ulterioare, Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti informeazã Inspecţia Sanitarã de Stat din Ministerul Sãnãtãţii Publice, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data constatãrii.
(3) Informaţiile cuprinse în anexa nr. 3 sunt transmise de cãtre Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti în format electronic Autoritãţii de Sãnãtate Publicã din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice în termen de douã luni de la recepţia lor, în vederea publicãrii pe pagina de internet a ministerului.
ART. 11
(1) În vederea implementãrii <>art. 14^2 din Legea nr. 349/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, informaţiile din dosarele produselor din tutun sunt transmise Comisiei Europene de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti, pânã la data de 31 decembrie a fiecãrui an.
(2) Pânã la data de 31 decembrie a fiecãrui an, Institutul de Sãnãtate Publicã Bucureşti furnizeazã Ministerului Sãnãtãţii Publice lista dosarelor produselor din tutun transmise Comisiei Europene.
ART. 12
(1) Prezentul ordin intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 5, 6 şi 7, care intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã art. 2 din Ordinul ministrului sãnãtãţii şi al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 763/455/2004 pentru aprobarea Listei substanţelor permise a fi utilizate în fabricarea produselor din tutun, cu completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 704 din 4 august 2004.
ART. 13
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 14
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu


Bucureşti, 22 iulie 2008.
Nr. 1.349.


ANEXA 1

Formatul general de raportare a informaţiilor cu privire la
ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din
tutun, precum şi cantitãţile şi motivul utilizãrii acestora, în
vederea transmiterii cãtre autoritãţile de reglementare




┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produsului din tutun, precum şi cantitãţile şi motivul utilizãrii acestora, │
│ în vederea transmiterii cãtre autoritãţile de reglementare │
│ - secret - │
├────────┬────┬────┬─────┬──────┬─────────┬──────┬─────┬───────┬─────────┬─────────┬─────┬───────┬──────────┬───────┬────────────┬──────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │
├────────┴────┴────┴─────┴──────┴─────────┴──────┴─────┴───────┴─────────┴─────────┼─────┴───────┴──────────┴───────┴────────────┴──────┤
│ Informaţii cu privire la produsul din tutun │Informaţii cu privire la ingredientele din produsul │
│ │ din tutun (includeţi numãrul total de ingrediente │
│ │ adãugate) │
├────────┬────┬────┬─────┬──────┬─────────┬────────────────────┬─────────┬─────────┼─────┬───────┬──────────┬───────┬────────────┬──────┤
│ Numele │ │ │ │ │ │ Pentru ţigarete │ │ │ │ │ │ │ Numãrul de │Datele│
│producã-│ │ │Tipul│ │Caracte- ├──────┬─────┬───────┤Greutatea│ │ │Numele │Cantitatea│Funcţia│înregistrare│toxi- │
│torului │Ţara│Anul│pro- │Numele│risticile│ │Nico-│Monoxid│unitãţii │Greutatea│Cate-│ingre- │ ingre- │ingre- │ al │colo- │
│ sau │ │ │du- │mãrcii│ mãrcii │Gudron│tinã │ de │de produs│tutunului│goria│dien- │dientului │di- │ ingre- │gice │
│importa-│ │ │sului│ │ │ │ │carbon │ │ │ │tului │ │entului│ dientului │dispo-│
│torului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │nibile│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │despre│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ingre-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │dient │
├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼──────┴─────┴───────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤
├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤
├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤
├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤
├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤
├────────┼────┼────┼─────┼──────┼─────────┼────────────────────┼─────────┼─────────┼─────┼───────┼──────────┼───────┼────────────┼──────┤
└────────┴────┴────┴─────┴──────┴─────────┴────────────────────┴─────────┴─────────┴─────┴───────┴──────────┴───────┴────────────┴──────┘



Explicaţia şi structura datelor cu privire la ingredientele utilizate
în procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantitãţile
şi motivul utilizãrii acestora




┌────────┬──────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Titlul coloanei │ Explicaţie │
│coloanei│ │ │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Numele producãtorului │Numele companiei care produce sau al celei care importã, atunci când este cazul, produsul din │
│ │sau importatorului │tutun │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Ţara │România - RO │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Anul │Anul la care se referã informaţiile cu privire la ingrediente │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Tipul produsului │Tipul produselor din tutun. Tipurile posibile de produs sunt: │
│ │ │- ţigarete (cigarettes) │
│ │ │- trabuc (cigar) │
│ │ │- tutun tãiat fin (fine cut tobacco) │
│ │ │- tutun pentru pipã (pipe tobacco) │
│ │ │- tutun pentru narghilea (tobacco for waterpipe) │
│ │ │- alte produse din tutun (vã rugãm specificaţi) (other tobacco products) │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Numele mãrcii │Numele complet al mãrcii produsului din tutun, incluzând tipul, de exemplu: marca X Platinium │
│ │ │sau marca X Mentol │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Caracteristicile mãrcii │Caracteristicile mãrcii produsului din tutun, incluzând: stilul pachetului, mãrimea pachetului, │
│ │ │dimensiunile produsului din tutun, produs cu filtru sau fãrã filtru*1),*2) │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Cantitatea de gudron │Se va furniza pentru ţigarete şi se va mãsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 4387*3). │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Cantitatea de nicotinã │Se va furniza pentru ţigarete şi se va mãsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 10315*3). │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Cantitatea de monoxid de │Se va furniza pentru ţigarete şi se va mãsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 8454*3). │
│ │carbon │ │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │Greutatea unitãţii de produs │Greutatea unei unitãţi de produs*4), exprimatã în miligrame, inclusiv umiditatea specificã a │
│ │ │produsului în pachet │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │Greutatea tutunului │Greutatea tutunului într-o unitate de produs*4), exprimatã în miligrame, inclusiv conţinutul de │
│ │ │umiditate │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │Categoria │Categoria componentei sau a materialului la care se adaugã ingredientul │
│ │ │Prima categorie datã trebuie sã fie "tutun" şi ingredientele trebuie sã fie menţionate pentru │
│ │ │fiecare categorie în ordinea descrescãtoare a greutãţii. │
│ │ │Pentru ţigarete, aceste categorii sunt: │
│ │ │- tutun (ars) │
│ │ │- hârtie de ţigaretã (arsã) │
│ │ │- adeziv pentru lipirea longitudinalã a hârtiei de ţigaretã (ars) │
│ │ │- cernealã utilizatã pe hârtia de ţigaretã (arsã) │
│ │ │- material filtrant (nears) │
│ │ │- învelişul filtrului (nears) │
│ │ │- adezivul filtrului (nears) │
│ │ │- hârtia şi cerneala capãtului rãmas (nearse) │
│ │ │Pentru trabucuri, aceste categorii sunt: │
│ │ │- tutun (ars) │
│ │ │- material de filtrare (nears) │
│ │ │- învelişul filtrului (nears) │
│ │ │- adezivul filtrului (ars) │
│ │ │- hârtia capãtului rãmas al trabucului (nearsã) │
│ │ │- adeziv (nears) │
│ │ │- capãtul rãmas al trabucului (nears) │
│ │ │Pentru tutunul tãiat fin, tutunul pentru pipã şi tutunul pentru narghilea, categoria este: │
│ │ │- tutun (ars) │
│ │ │Alte categorii (vã rugãm specificaţi) │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │Numele ingredientului │Numele ingredientului adãugat produsului din tutun │
│ │ │Ingredientele trebuie enumerate pentru fiecare categorie (menţionatã în coloana 12) │
│ │ │în ordinea descrescãtoare a greutãţii, începând cu ingredientele adãugate tutunului. │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │Cantitatea ingredientului │Cantitatea ingredientului utilizat la fabricarea produsului din tutun,exprimatã ca medie,deviere│
│ │ │standard şi intervalul de încredere 95%, în miligrame per o unitate de produs*5),*6) │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │Funcţia ingredientului │Funcţia ingredientului. Funcţiile ingredientelor sunt prezentate în lista explicativã din pre- │
│ │ │zenta anexã, cu codul şi definiţia lor. Aici trebuie indicat codul funcţiei în conformitate cu │
│ │ │lista menţionatã, iar dacã un ingredient are mai multe funcţii, trebuie indicate toate codurile │
│ │ │funcţiilor. │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16 │Numãrul de înregistrare al │Este numãrul de înregistrare din Serviciul de Rapoarte Chimice (CAS), utilizat pentru a identi- │
│ │ingredientului │fica ingredientul, şi este numãrul preferat a fi indicat aici. Dacã nu este disponibil un numãr │
│ │ │CAS, trebuie indicat un alt numãr adecvat al ingredientului, cum ar fi FEMA, CoE sau FL (vezi │
│ │ │tabelul 2 pentru explicaţii cu privire la aceste numere). │
├────────┼──────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 17 │Datele toxicologice │Vã rugãm indicaţi "Da" sau "Nu". Dacã "Da", vã rugãm completaţi informaţiile din anexa nr. 2. │
│ │disponibile despre ingredient │ │
└────────┴──────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
_____________
*1) Indicaţi, de asemenea, caracteristicile pachetelor de alte dimensiuni ce conţin exact aceleaşi produse. Informaţiile transmise cu
privire la toate aceste produse vor fi aceleaşi.
*2) Unele pachete/cutii de trabucuri conţin mai mult de un produs (mai multe tipuri de trabucuri). Acest lucru trebuie notat în acest
rând; informaţiile cu privire la fiecare tip de produs trebuie depuse separat.
*3) Adãugaţi numele şi adresa laboratorului în care s-au realizat testele.
*4) O unitate de produs este un trabuc, o ţigaretã, 750 mg de tutun tãiat fin şi 1 g de tutun pentru pipã, tutun de prizat, tutun
pentru narghilea sau tutun de mestecat.
*5) O unitate de produs este un trabuc, o ţigaretã, 750 mg de tutun tãiat fin şi 1 g de tutun pentru pipã, prizã de tutun, tutun
pentru narghilea sau tutun de mestecat.
*6) Se recomandã un minimum de 6-8 mãsurãri pentru a obţine o valoare medie.



Lista explicativã a funcţiilor ingredientelor din tutun şi ale
ingredientelor nontutun (INT) în produsul din tutun, cu codul
şi definiţia pentru coloana 15 din tabel




┌────────┬──────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Nume funcţie │ Definiţie funcţie │
│funcţie │ │ │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Agent de creştere a │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: creşte proprietãţile adictive ale produsului. Aceasta include │
│ │dependenţei │creşterea dependenţei de nicotinã prin purjarea amestecului, prin echilibrarea coloanei de tutun, prin │
│ │ │efectele sinergice ale produşilor de pirolizã sau prin schimbarea pH-ului. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Adeziv │Pentru utilizarea atât ca ingredient din tutun, cât şi ca INT: substanţã de bazã ce contribuie direct la│
│ │ │adeziune prin unirea suprafeţelor şi rezistenţa la separare. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Liant │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: menţine starea fizicã şi textura produsului. │
│ │ │Pentru utilizare ca INT: substanţã care oferã puterea de uscare şi/sau menţine integritatea materialului│
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Agent purtãtor │Pentru utilizare ca INT: substanţã utilizatã pentru a dizolva, dilua sau dispersa un ingredient, pentru │
│ │ │a-i facilita manevrarea şi aplicarea, fãrã a modifica funcţia sa tehnologicã. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Colorant │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: modificã culoarea unei componente a produsului. │
│ │ │Pentru utilizare ca INT: vopsea, pigment sau alt agent utilizat pentru a revela şi/sau a afecta │
│ │ │proprietãţile optice ale unei componente. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Modificator de ardere │Pentru utilizare atât ca ingredient din tutun, cât şi ca INT: influenţeazã modul de ardere a produsului.│
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Fibrã │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţã de pornire şi adjuvant pentru tutunul omogenizat şi │
│ │ │reconstituit. │
│ │ │Pentru utilizare ca INT: substanţã de pornire şi bazã pentru materiale de hârtie. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Substanţã de umplere │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: contribuie la masa produsului, fãrã a contribui în mod │
│ │ │semnificativ la miros, gust, savoare sau aromã. │
│ │ │Pentru utilizare ca INT: contribuie la masa produsului, fãrã a contribui în mod semnificativ la miros, │
│ │ │gust, savoare sau aromã. Este utilizat şi pentru a controla caracteristici fizice cum ar fi opacitatea │
│ │ │şi strãlucirea. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Component al filtrului│Pentru utilizare ca INT: substanţã din ansamblul filtrului, fãrã proprietãţi implicite de filtrare │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │Material filtrant │Pentru utilizare ca INT: substanţã cu proprietãţi implicite de filtrare │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │Aromã │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: reveleazã un anumit gust, savoare sau aromã a unui produs din │
│ │ │tutun. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │Umectant │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: previne uscarea produsului (inclusiv apã). │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │Plastifiant │Pentru utilizare ca INT: creşte aderenţa şi flexibilitatea cernelei şi adezivilor în produs. Utilizat │
│ │ │pentru a întãri componentele filtrului pentru a menţine caracteristicile fizice ale filtrului. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │Conservant │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: protejeazã produsul de deteriorarea cauzatã de microorganisme.│
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │Adjuvant de procesare │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: acestea sunt adãugate de cãtre producãtorii de tutun pentru a │
│ │ │facilita procesul de producţie şi fie nu sunt prezente în produsul finit, fie se produc în cantitãţi │
│ │ │reziduale şi nu au nicio funcţie în produsul finit. │
│ │ │Pentru utilizare ca INT: orice substanţã adãugatã în mod intenţionat unui material în cursul producţiei │
│ │ │pentru a facilita procesarea fie a acelui material, fie a produsului din tutun pentru îndeplinirea unui │
│ │ │anumit scop tehnologic. Acest lucru poate avea drept rezultat prezenţa neintenţionatã, dar inevitabilã │
│ │ │din punct de vedere tehnic, a substanţei sau derivatelor sale în produsul finit, care nu au efect │
│ │ │tehnologic. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16 │Solvent │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: utilizat pentru a dizolva, dilua un ingredient fãrã a modifica│
│ │ │funcţia sa, cu scopul de a facilita manevrarea şi aplicarea. Unii solvenţi pot conţine denaturanţi. │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 17 │Agent de dimensionare │Pentru utilizare ca INT: substanţã utilizatã pentru modificarea proprietãţilor de umezire şi a tensiunii│
│ │(formare) │superficiale a hârtiei │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18 │Agent de intensificare│Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţã utilizatã pentru a ameliora efectele fumului, │
│ │a fumului │fãcându-l mai gustos, prin utilizarea fie a agenţilor de îndulcire, fie a agenţilor chimici care │
│ │ │diminueazã aversiunea normalã a cãilor respiratorii faţã de fum sau au o acţiune farmacologicã │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19 │Modificator de culoare│Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţa utilizatã pentru a modifica culoarea curentului │
│ │a fumului │principal şi/sau lateral al fumului │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20 │Modificator de miros │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: substanţã utilizatã pentru a modifica mirosul curentului │
│ │al fumului │principal şi/sau lateral al fumului │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 21 │Sos │Pentru utilizare ca ingredient din tutun: ingredient adãugat în timpul procesãrii frunzelor pentru a │
│ │ │îmbunãtãţi gustul de bazã al tutunului, uşurinţa procesãrii şi capacitatea de menţinere a umiditãţii │
├────────┼──────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22 │Altele │Alte funcţii, care nu sunt definite mai sus │
└────────┴──────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2

Datele toxicologice disponibile producãtorului sau importatorului
referitoare la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie
a produselor din tutun




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Date toxicologice disponibile producãtorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de │
│ fabricaţie a produselor din tutun │
├──────────────────┬────────┬───────┬──────────────┬─────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────┬─────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├──────────────────┴────────┴───────┴──────────────┴─────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴─────────────────────┤
│ │
│ │
│ Identificarea ingredientului din tutun │
│ │
│ │
├──────────────────┬────────┬───────┬──────────────┬─────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────┬─────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ Numele │ │ │ │ │ │ │ │ │
│producãtorului sau│ Ţara │ Anul │ Numele │ Numãrul CAS │ Numãrul FEMA │ Numãrul CoE │ Numãrul FL │ Numãrul ca aditiv │
│ importatorului │ │ │ingredientului│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
├──────────────────┼────────┼───────┼──────────────┼─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
└──────────────────┴────────┴───────┴──────────────┴─────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴─────────────────────┘
continuare tabel
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Date toxicologice disponibile producãtorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de │
│ fabricaţie a produselor din tutun │
├─────────┬────────────┬────────┬─────────┬──────────┬────────────┬─────────────┬──────────┬────────┬───────────┬────────────────┤
│ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │ 19 │ 20 │
├─────────┴────────────┴────────┴─────────┴──────────┴────────────┴─────────────┴──────────┴────────┴───────────┴────────────────┤
│ Date toxicologice disponibile pentru ingrediente │
├──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Ingredient │ Ingredient ars │
│ nears ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Pentru ingredientul în sine │
├─────────┬────────────┼────────┬─────────┬──────────┬────────────┬─────────────┬──────────┬───────────┬───────────┬─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Toxicitate │ │
│ │ Date │ │ │ │ │ │ │ │la nivelul │ │
│Statutul │toxicologice│ │ │ │ Studii │Carcinogenezã│Toxicitate│ Studii de │funcţiei de│ │
│ ingre- │ despre │Pirolizã│Studii de│Compoziţia│toxicologice│dermicã/prin │ cardio- │ inhalare │reproducere│Proprietãţile│
│dientului│ingredientul│ │transfer │ fumului │ in vitro │ inhalare │vascularã │ (acutã şi │ şi │ adictive │
│ nears │ nears │ │ │ │ │ │ │subcronicã)│toxicitate │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ de │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │dezvoltare │ │
├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
├─────────┼────────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
└─────────┴────────────┴────────┴─────────┴──────────┴────────────┴─────────────┴──────────┴───────────┴───────────┴─────────────┘
continuare tabel
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Date toxicologice disponibile producãtorului sau importatorului referitoare la ingredientele utilizate în procesul de │
│ fabricaţie a produselor din tutun │
├────────────┬───────────────┬──────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬───────────┬─────────────┬──────────────────┤
│ 21 │ 22 │ 23 │ 24 │ 25 │ 26 │ 27 │ 28 │
├────────────┴───────────────┴──────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴───────────┴─────────────┴──────────────────┤
│ Date toxicologice disponibile pentru ingrediente │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Ingredient ars │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Pentru ingredientul adãugat în amestec │
├────────────┬───────────────┬──────────────────┬─────────────────┬─────────────────┬───────────┬─────────────┬──────────────────┤
│ │ │ │ │ │Toxicitate │ │ │
│ │ │ │ │ │la nivelul │ │ │
│ │ Studii │ Carcinogenezã │ │ Studii de │funcţiei de│ │ │
│ Compoziţia │ toxicologice │ dermicã/prin │ Toxicitate │inhalare acutã şi│reproducere│Proprietãţile│ Alte informaţii │
│ fumului │ in vitro │ inhalare │ cardiovascularã │ subcronicã │ şi │ adictive │ toxicologice │
│ │ │ │ │ │toxicitate │ │ │
│ │ │ │ │ │ de │ │ │
│ │ │ │ │ │dezvoltare │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤
├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤
├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤
├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤
├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤
├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤
├────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────┤
└────────────┴───────────────┴──────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴───────────┴─────────────┴──────────────────┘



Explicarea modului de completare a tabelului ce conţine datele
toxicologice disponibile producãtorului sau importatorului
referitoare la ingredientele utilizate în procesul de
fabricaţie a produselor din tutun


TFont 7*
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Titlul coloanei │ Explicaţie │
│coloanei│ │ │
├────────┴────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Identificarea ingredientului │Termeni şi numere care se pot utiliza pentru a face referire la ingredientul respectiv │
├────────┬────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Numele producãtorului │Numele companiei care produce sau importã produsul din tutun (acolo unde este cazul) │
│ │sau importatorului │ │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Ţara │România - RO │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Anul │Anul la care se referã informaţiile cu privire la ingrediente │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Numele ingredientului │Numele ingredientului adãugat produsului din tutun. Ingredientele trebuie enumerate pentru │
│ │ │fiecare categorie (menţionatã în coloana 12), în ordinea descrescãtoare a greutãţii. │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Numãrul CAS │Este numãrul de înregistrare din Serviciul de Rapoarte Chimice (CAS*1)), utilizat pentru a │
│ │ │identifica ingredientul. Unde este cazul, se poate indica mai mult de un numãr CAS. │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Numãrul FEMA │Numãrul de referinţã al ingredientului dat de Asociaţia Producãtorilor de Arome şi Extracte │
│ │ │(FEMA*2)), dacã a fost acordat │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Numãrul CoE │Numãrul de referinţã al ingredientului dat de Consiliul Europei (CoE*3)), dacã a fost acordat │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Numãrul FL │Numãrul european de aromã al ingredientului (FL*4)), dacã a fost acordat │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Numãrul ca aditiv │Dacã ingredientul este un aditiv alimentar, trebuie indicat numãrul sãu ca aditiv alimentar. │
├────────┴────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Date toxicologice disponibile │Datele vor include informaţii disponibile gratuit în literaturã sau în resursele interne. │
│pentru ingredient │Câmpurile trebuie completate astfel: │
│ │0: dacã nu sunt disponibile date toxicologice │
│ │1: dacã sunt disponibile date toxicologice, dar nu sunt noi │
│ │2: dacã s-au obţinut date toxicologice noi în anul de raportare │
├─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ingredient nears │Date toxicologice disponibile pentru ingredient în forma nearsã │
├────────┬────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │Statutul ingredientului │Reglementarea şi clasificarea standard de cãtre organele internaţionale. Exemplu: CoE, │
│ │nears │GRAS*5)(considerat în general ca fiind sigur),JECFA*6)(Comitetul de experţi în aditivi alimentari)│
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │Date toxicologice despre │Trebuie incluse orice date toxicologice disponibile pentru ingredient, inclusiv date cu privire │
│ │ingredientul nears │la caracterul mutagen, carcinogen şi alte tipuri relevante de toxicitate. │
├────────┴────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ingredient ars │Date toxicologice disponibile pentru ingredient în forma sa arsã │
├─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Pentru un singur ingredient │Date toxicologice pentru ingredient evaluat ca atare │
├────────┬────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │Pirolizã │Experimente care indicã comportamentul la pirolizã şi transferul intact al ingredientului în fum │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │Studii de transfer │Studii care evalueazã proporţia din ingredient care se transferã intact în fum şi/sau care │
│ │ │identificã orice produse de dezintegrare │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │Compoziţia fumului │Studii cu privire la efectul adãugãrii unui ingredient din tutun în articolul testat asupra: │
│ │ │1) compoziţiei fumului inhalat; şi 2) toxicitãţii fumului inhalat │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │Studii toxicologice │Teste toxicologice de evaluare a proprietãţilor genotoxice şi citotoxice ale fumului inhalat sau │
│ │in vitro │ale fracţiunilor acestuia │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16 │Carcinogenezã │Teste in vivo pentru a stabili dacã ingredientul afecteazã proprietãţile tumorigene ale │
│ │dermicã/prin inhalare │produsului din tutun. Analizele ar trebui sã se bazeze pe expunerea fie prin inhalare, fie │
│ │ │dermalã. │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 17 │Toxicitate │Teste in vitro şi in vivo pentru a evalua efectele toxicologice ale ingredientului la nivelul │
│ │cardiovascularã │inimii şi vaselor de sânge. Evaluãrile pentru toxicitatea cardiovascularã includ evaluãri ale │
│ │ │funcţiilor endoteliale (vasodilatare, vasoconstricţie, eliberare de oxid nitric), preparatele de │
│ │ │cord Langendorff pentru a evalua debitul cardiac şi caracterul cronic, frecvenţa cardiacã şi │
│ │ │presiunea sanguinã in vivo. │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18 │Studii de inhalare │Evaluãri in vivo realizate pentru a analiza efectul modificãrilor fumului inhalat diluat, datorat │
│ │(acutã şi subcronicã) │ingredientului, asupra toxicitãţii sistemice a produsului, cu o atenţie specialã acordatã │
│ │ │histopatologiei tractului respirator │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19 │Toxicitate la nivelul │Evaluãri pentru a stabili efectul ingredientului asupra sistemului de reproducere şi potenţialul │
│ │funcţiei de reproducere │sãu de a cauza malformaţii la naştere. Aceste evaluãri pot avea în vedere mãrimea resturilor, │
│ │şi toxicitate de │diferenţele în funcţie de sex, vârstã (pubertatea) şi caracterul teratogen în culturile │
│ │dezvoltare │embrionare. │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20 │Proprietãţile adictive │Analiza posibilei proprietãţi adictive a ingredientului, adicã dacã ingredientul promoveazã │
│ │ │dependenţa. Aceste evaluãri pot include studii de autoadministrare, studii de întãrire a │
│ │ │consumului, studii de înlocuire sau de discriminare cu medicamente, studii referitoare la │
│ │ │renunţarea la consum. În plus, evaluãrile pot investiga efectul procesului de sintezã şi │
│ │ │degradare permanentã a neurotransmiţãtorilor, efectul eliberãrii de neurotransmiţãtori, │
│ │ │legarea de receptorii dopaminergici sau de alţi receptori implicaţi în adicţie şi generarea de │
│ │ │posibile componente care induc dependenţa. │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Alte informaţii │Date care nu sunt descrise în nicio categorie │
│ │toxicologice │ │
├────────┴────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Pentru ingredientul adãugat │Ingredientul de tutun evaluat ca parte dintr-un amestec │
│într-un amestec │ │
├────────┬────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 21 │Compoziţia fumului │A se vedea explicaţiile date pentru coloana 14 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22 │Studii toxicologice in vitro│A se vedea explicaţiile date pentru coloana 15 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 23 │Carcinogenezã │A se vedea explicaţiile date pentru coloana 16 │
│ │dermicã/prin inhalare │ │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24 │Toxicitate │A se vedea explicaţiile date pentru coloana 17 │
│ │cardiovascularã │ │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25 │Studii de inhalare acutã şi │A se vedea explicaţiile date pentru coloana 18 │
│ │subcronicã │ │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 26 │Toxicitate la nivelul │A se vedea explicaţiile date pentru coloana 19 │
│ │funcţiei de reproducere şi │ │
│ │toxicitate de dezvoltare │ │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 27 │Proprietãţi adictive │A se vedea explicaţiile date pentru coloana 20 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 28 │Alte informaţii │Date care nu sunt descrise în nicio altã categorie │
│ │toxicologice │ │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
___________
*1) Chemical Abstracts Service.
*2) Flavour and Extract Manufacturers Association.
*3) Council of Europe.
*4) European Flavouring.
*5) Generally Regarded As Safe.
*6) Joint Committee on Food Additives.




ANEXA 3

Formatul general de raportare a informaţiilor cu privire la
ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor
din tutun în vederea informãrii publicului larg




┌──────────────┬────┬────┬──────┬──────┬─────────┬──────┬────────┬────┬─────────┬─────────┬─────────┬────────┬──────────┬──────────────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │
├──────────────┴────┴────┴──────┴──────┴─────────┴──────┴────────┴────┴─────────┴─────────┼─────────┴────────┴──────────┴──────────────┤
│ Informaţii cu privire la produsul din tutun │ Informaţii cu privire la ingredientele din │
│ │ tutun │
├──────────────┬────┬────┬──────┬──────┬─────────┬────────────────────┬─────────┬─────────┼─────────┬────────┬──────────┬──────────────┤
│ Numele │ │ │ │ │ │Doar pentru ţigarete│Greutatea│ │ │ │ │ │
│producãtorului│Ţara│Anul│Tipul │Numele│Caracte- ├──────┬────────┬────┤unitãţii │Greutatea│Categoria│ Numele │Cantitatea│ Funcţia │
│ sau │ │ │produ-│mãrcii│risticile│Gudron│Nicotinã│ CO │de produs│tutunului│ │ingredi-│ingredien-│ingredientului│
│importatorului│ │ │sului │ │mãrcii │ │ │ │ │ │ │entului │tului │ │
├──────────────┼────┼────┼──────┼──────┼─────────┼──────┼────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────────┤
├──────────────┼────┼────┼──────┼──────┼─────────┼──────┼────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────────┤
├──────────────┼────┼────┼──────┼──────┼─────────┼──────┼────────┼────┼─────────┼─────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────────────┤
└──────────────┴────┴────┴──────┴──────┴─────────┴──────┴────────┴────┴─────────┴─────────┴─────────┴────────┴──────────┴──────────────┘



Explicaţia şi structura datelor cu privire la ingredientele utilizate în
procesul de fabricaţie a produselor din tutun, precum şi cantitãţile
şi motivul utilizãrii acestora, în scopul informãrii publicului larg




┌────────┬───────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Titlul │ Explicaţie │
│coloanei│ coloanei │ │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Numele producãtorului │Numele companiei care produce sau a celei care importã, atunci când este cazul, produsul │
│ │sau importatorului │din tutun │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Ţarã │România - RO │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Anul │Anul la care se referã informaţiile cu privire la ingrediente │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Tipul produsului │Tipul produselor din tutun. Tipurile posibile de produs sunt: │
│ │ │- ţigarete │
│ │ │- trabuc │
│ │ │- tutun tãiat fin │
│ │ │- tutun pentru pipã │
│ │ │- tutun pentru narghilea │
│ │ │- alte produse din tutun (vã rugãm specificaţi) │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Numele mãrcii │Numele complet al mãrcii produsului din tutun, cum ar fi, de exemplu, Marca X Platinium sau │
│ │ │Marca X Mentol │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │Caracteristicile mãrcii│Caracteristicile mãrcii produselor din tutun, incluzând: stilul pachetului, mãrimea pachetului,│
│ │ │mãrimea produsului din tutun şi produs cu filtru sau fãrã filtru*1),*2) │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Cantitatea de gudron │Se va furniza pentru ţigarete şi se va mãsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 4387*3). │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Cantitatea de nicotinã │Se va furniza pentru ţigarete şi se va mãsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 10315*3). │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Cantitatea de │Se va furniza pentru ţigarete şi se va mãsura în conformitate cu ISO 3308 şi ISO 8454*3). │
│ │monoxid de carbon │ │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │Greutatea unitãţii de │Greutatea unei unitãţi de produs*4), exprimatã în miligrame, inclusiv umiditatea specificã a │
│ │produs │produsului în pachet │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │Greutatea tutunului │Greutatea tutunului într-o unitate de produs4), exprimatã în miligrame, inclusiv conţinutul de │
│ │ │umiditate │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │Categoria │Categoria componentei sau materialului la care se adaugã ingredientul, raportatã în │
│ │ │urmãtoarea ordine: │
│ │ │Pentru ţigarete, aceste categorii sunt: │
│ │ │- tutun (ars) │
│ │ │- hârtie de ţigaretã (arsã) │
│ │ │- adeziv pentru lipirea longitudinalã a hârtiei de ţigaretã (ars) │
│ │ │- cernealã utilizatã pe hârtia de ţigaretã (arsã) │
│ │ │- material filtrant (nears) │
│ │ │- învelişul filtrului (nears) │
│ │ │- adezivul filtrului (nears) │
│ │ │- hârtia şi cerneala capãtului rãmas (nearse) │
│ │ │Pentru trabucuri, aceste categorii sunt: │
│ │ │- tutun (ars) │
│ │ │- material de filtrare (nears) │
│ │ │- învelişul filtrului (nears) │
│ │ │- adezivul filtrului (ars) │
│ │ │- hârtia capãtului rãmas al trabucului (nearsã) │
│ │ │- adeziv (nears) │
│ │ │- capãtul rãmas al trabucului (nears) │
│ │ │Pentru tutunul tãiat fin, tutunul pentru pipã şi tutunul pentru narghilea, categoria este: │
│ │ │- tutun (ars) │
│ │ │Alte categorii (vã rugãm specificaţi) │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │Numele │Numele ingredientului adãugat în produsul din tutun │
│ │ingredientului │Ingredientele trebuie listate pentru fiecare categorie în ordinea descrescãtoare a greutãţii, │
│ │ │pentru fiecare categorie menţionatã în coloana 12. │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │Cantitatea │Cantitatea ingredientului utilizatã la fabricarea produsului din tutun, exprimatã ca medie, │
│ │ingredientului │deviere standard şi intervalul de încredere 95%, în miligrame per o unitate de produs*5),*6) │
├────────┼───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │Funcţia ingredientelor │Funcţia ingredientelor. Posibilele funcţii ale ingredientelor sunt: │
│ │ │ 1. agent de creştere a dependenţei (inclusiv agentul de creştere a dependenţei de nicotinã) │
│ │ │ 2. adeziv │
│ │ │ 3. liant │
│ │ │ 4. agent purtãtor │
│ │ │ 5. colorant │
│ │ │ 6. modificator de ardere │
│ │ │ 7. fibrã │
│ │ │ 8. substanţã de umplere │
│ │ │ 9. component al filtrului │
│ │ │10. material filtrant │
│ │ │11. aromã │
│ │ │12. umectant │
│ │ │13. plastifiant │
│ │ │14. conservant │
│ │ │15. adjuvant de procesare │
│ │ │16. solvent │
│ │ │17. agent de dimensionare │
│ │ │18. agent de intensificare a fumului │
│ │ │19. modificator de culoare al fumului │
│ │ │20. modificator de miros al fumului │
│ │ │21. sos │
│ │ │22. altele │
└────────┴───────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Ilustrarea formatului tabelului:
- datele cu privire la ingrediente nu sunt menite a fi înţelese ca informaţii de siguranţã;
- industria este responsabilã de acurateţea informaţiilor pe care le-a furnizat;
- nu sunt date complete pentru cã unele sunt considerate a fi secrete comerciale de cãtre industrie*).

____________
*1) Indicaţi, de asemenea, caracteristicile pachetelor de alte dimensiuni ce conţin exact aceleaşi produse. Informaţiile transmise cu
privire la toate aceste produse vor fi aceleaşi.
*2) Unele pachete/cutii de trabucuri conţin mai mult de un produs (mai multe tipuri de trabucuri). Acest lucru trebuie notat în acest
rând; informaţiile cu privire la fiecare tip de produs trebuie depuse separat.
*3) Adãugaţi numele şi adresa laboratorului în care s-au realizat testele.
*4) O unitate de produs este un trabuc, o ţigarã, 750 mg de tutun tãiat mãrunt şi 1 g de tutun pentru pipã, narghilea, de mestecat sau
de prizat.
*5) O unitate de produs este un trabuc, o ţigarã, 750 mg de tutun tãiat fin şi 1 g de tutun pentru pipã, tutun de prizat, tutun pentru
narghilea sau tutun de mestecat.
*6) În prezent, pragurile de raportare sunt propuse astfel: pentru ţigarete şi tutun tãiat mãrunt se pot grupa aromele individuale
utilizate în cantitãţi sub 0,1% din greutatea totalã a unitãţii de produs din tutun. Pentru tutunul pentru pipã, trabucuri şi produsele
din tutun care nu se fumeazã, pragul este stabilit provizoriu la 0,5%.
*) În prezent, pragurile de raportare sunt propuse astfel: pentru ţigarete şi tutun tãiat fin se pot grupa aromele individuale
utilizate în cantitãţi sub 0,1% din greutatea totalã de unitate de produs din tutun. Pentru tutunul pentru pipã, trabucurile şi
produsele din tutun care nu se fumeazã, pragul este stabilit provizoriu la 0,5%.




ANEXA 4

DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE DE CONFORMITATE
cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a
produselor din tutun


Subsemnatul/Subsemnata, ..................................................,
(numele şi prenumele declarantului)
având cartea de identitate/ buletinul de identitate seria ..... nr. ........,
eliberatã/eliberat de .................... la data de ......................,
cu funcţia de ........................... la ...............................,
(producãtorul sau importatorul
produsului din tutun)
în conformitate cu prevederile art. 8 alin. 1 din Ordinul ministrului
sãnãtãţii publice nr. 1.349/2008, declar pepropria rãspundere cã:
1. listele cuprinse în dosarul produsului din tutun sunt completate în mod
real şi complet, pe baza tuturorinformaţiilor disponibile la momentul
depunerii dosarului;
2. produsul din tutun este conform cu informaţiile cuprinse în dosar;
3. am luat cunoştinţã de faptul cã declararea de date nereale, incomplete
sau greşite atrage rãspunderea penalã şi sepedepseşte conform art. 292 din
Codul penal.
Declaraţia de mai sus este valabilã pentru urmãtoarele produse din tutun:
(Se vor menţiona numele produselor dintutun pentru care se depun dosarele,
în funcţie de tip şi marcã.)
- .......................................................................
- .......................................................................
- .......................................................................

Data declaraţiei Semnãtura declarantului
......................... ..........................




ANEXA 5

DATELE DE IDENTIFICARE
a producãtorului sau importatorului de produse din tutun

1. Coordonatele producãtorului:
- numele persoanei juridice care produce produsul din tutun;
- adresa, ţara, codul poştal;
- telefon;
- fax;
- e-mail.
2. Coordonatele deţinãtorului actului administrativ de plasare pe piaţã a produsului din tutun:
- numele persoanei juridice care deţine actul administrativ de plasare pe piaţã a produsului din tutun;
- calitatea persoanei juridice care deţine actul administrativ de plasare pe piaţã a produsului din tutun: importator, producãtor;
- adresa, ţara, codul poştal;
- telefon;
- fax;
- e-mail.
3. Coordonatele persoanei responsabile de depunerea dosarului produsului din tutun:
- nume, prenume;
- funcţie;
- telefon;
- fax;
- e-mail.
4. Produsele din tutun pentru care se depun dosare în vederea notificãrii conţinutului (per tip şi marcã)
...................................................................................................

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016