Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.348 din 23 decembrie 2005  pentru aprobarea Regulilor privind testarea si inregistrarea soiurilor de plante agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.348 din 23 decembrie 2005 pentru aprobarea Regulilor privind testarea si inregistrarea soiurilor de plante agricole

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 54 bis din 20 ianuarie 2006
ORDIN nr. 1.348 din 23 decembrie 2005
pentru aprobarea Regulilor privind testarea şi înregistrarea soiurilor de plante agricole
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 54 bis din 20 ianuarie 2006


Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
în baza prevederilor <>art. 37 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante,
având în vedere necesitatea armonizarii legislaţiei româneşti cu Directiva Consiliului nr. 2002/53/CE privind Catalogul comun al soiurilor de plante agricole, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. L 193 din 20/07/2002 şi Regulamentul Comisiei nr. 930/2000 din 4 mai 2000 stabilind regulile de implementare referitoare la eligibilitatea denumirii soiurilor din speciile de plante agricole şi legume publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. L 108 din 05/05/2000
vazand referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Regulilor privind testarea şi înregistrarea soiurilor de plante agricole nr. 87697 din 13.12.2005 al Institutului de Stat pentru Testarea şi înregistrarea Soiurilor,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, emite urmãtorul

ORDIN:
ART. 1
(1) Se aproba Regulile privind testarea şi înregistrarea soiurilor de plante agricole din prezentul ordin.
(2) Prezentul ordin transpune prevederile Directivei Consiliului Comunitãţii Europene 2002/53/CE din 13 iunie 2002 privind Catalogul comun al soiurilor de plante agricole, ultima data amendata prin Regulamentul CE nr. 1829/2003 al Parlamentului european şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind alimentele şi furajele modificate genetic, şi implementeaza prevederile Directivei Comisiei 2003/90/CE din 6 octombrie 2003 şi Regulamentului Comisiei nr. 930/2000 din 4 mai 2000 stabilind regulile de implementare referitoare la eligibilitatea denumirii soiurilor din speciile de plante agricole şi legume, ultima data amendat prin Regulamentul Comisiei nr. 1831/2004 din 21 octombrie 2004.
(3) Acest ordin se referã la acceptarea pentru includere în Catalogul comun al soiurilor speciilor de plante agricole, respectiv a acelor soiuri de sfecla, plante furajere, cereale, cartofi şi al plantelor oleaginoase şi pentru fibra a cãror seminţe pot fi comercializate în acord cu prevederile ordinelor ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1265/2005, 1263/2005, 1262/2005, 1266/2005 şi 1264/2005 care transpun directivele referitoare la comercializarea seminţelor de sfecla ( 2002/54/CE ), plante furajere ( 66/401/CEE ), cereale ( 66/402/CEE ). cartof ( 2002/56/CE ) şi plante oleaginoase şi pentru fibra ( 2002/57/CE ).
(4) Catalogul comun al soiurilor trebuie sa fie alcãtuit pe baza cataloagelor naţionale ale statelor membre ale Comunitãţii (denumite în continuare "state membre" şi "Comunitate").
(5) Acest ordin nu se aplica soiurilor, seminţelor sau materialului de înmulţire care sunt destinate pentru export în tari terţe.
ART. 2
În scopurile acestui ordin "mãsuri oficiale" înseamnã mãsuri luate de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale (MAPDR) prin autoritãţile oficiale responsabile:
a) Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) (Anexa nr. 1);
b) orice persoana legalã de drept public sau privat, care acţioneazã sub controlul statului;
c) sau în cazul unor activitãţi auxiliare care sunt de asemenea sub controlul statului, prin orice persoana fizica atestata oficial pentru acel scop; cu condiţia ca persoanele menţionate la lit. b) şi c) sa nu obţinã profituri personale ca urmare a acestor mãsuri. Persoanele de la lit. b) şi c) pot fi acreditate pentru efectuarea testelor la anumite specii sau soiuri şi sa propunã înregistrarea lor în Catalogul oficial, sub supravegherea ISTIS.
ART. 3
(1) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale (MAPDR) stabileşte unul sau mai multe cataloage ale soiurilor oficial acceptate pentru certificare şi comercializare pe teritoriul tarii. Orice persoana poate sa consulte cataloagele. Pentru soiurile care au fost testate şi aprobate pentru înregistrare în România este stabilit urmãtorul document: Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din România, denumit în continuare Catalogul oficial. Noile soiuri trebuie sa fie examinate şi înregistrate în Registrul soiurilor şi în Catalogul oficial, în sensul Directivei 2002/53/CE privind speciile de plante agricole, conform cu prevederile prezentului ordin, care îndeplinesc cerinţele prevãzute în art. 7 alin. (2).
(2) În cazul soiurilor (linii consangvinizate, hibrizi), cu destinaţia componente pentru soiurile finale, prevederile art. 3 alin. (1) se aplica numai în cazul în care seminţele aparţinând acestor soiuri sunt comercializate sub numele lor.
(3) Condiţiile în care prevederile art. 3 alin. (1) se vor aplica, de asemenea, altor soiuri componente pot fi stabilite în conformitate cu procedurile Comunitãţii. În acelaşi timp, în cazul cerealelor, altele decât porumbul, statele membre pot sa aplice acele prevederi altor soiuri componente în ceea ce priveşte samanta destinatã pentru certificare pe teritoriul lor. Soiurile componente vor fi indicate ca atare.
(4) Acceptarea pentru înregistrare a unui soi în catalogul comun sau în catalogul unui alt stat membru este echivalenta cu acceptarea pentru înregistrare în Catalogul oficial roman. În acest caz, România este exoneratã de obligaţiile prevãzute în art. 7, art. 9 alin. (4) şi art. 10 alin. (2)-(5).
ART. 4
(1) a) Un soi este acceptat pentru înregistrare numai dacã este distinct, stabil şi suficient de uniform, caracteristici stabilite în urma efectuãrii testului de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate, denumit în continuare testul DUS.
b) De asemenea, soiul trebuie sa aibã valoare agronomica şi de utilizare satisfãcãtoare (testul valorii agronomice şi de utilizare, denumit în continuare testul VAU).
(2) Examinarea valorii agronomice şi de utilizare nu este cerutã în urmãtoarele situaţii:
a) pentru înregistrarea soiurilor de ierburi, dacã amelioratorul declara ca samanta din soiul lui nu este destinatã pentru producţia de furaje;
b) pentru acceptarea soiurilor a cãror samanta este comercializata în alt stat membru care a acceptat deja soiurile, în privinta valorii lor agronomice şi de utilizare;
c) pentru acceptarea soiurilor (linii consangvinizate, hibrizi) care au numai destinaţia de componente pentru soiurile hibride şi care satisfac cerinţele de la alin. (1).
(3) Înscrierea soiurilor pentru testare se face pe baza unei comenzi de testare prezentatã în Anexa nr. 2, a unei cereri tip prezentatã în Anexa nr. 3 şi a chestionarelor tehnice conform protocoalelor Oficiului Comunitar al Soiurilor de Plante (CPVO) sau ale Uniunii Internaţionale pentru Protecţia Noilor Soiuri (UPOV). Datele limita de înregistrare a cererilor de testare, de transmitere a seminţelor şi cantitãţile de seminţe şi material de înmulţire necesare pentru testare sunt enumerate în Anexa nr. 4.
(4) În cazul soiurilor la care se aplica alin. (2) lit. a), se poate decide ca în conformitate cu procedura la care se referã art. 23 alin. (2) şi în mãsura în care aceasta este justificatã de interesul pentru libera circulaţie a semintei în cadrul Comunitãţii, aceste soiuri trebuie sa demonstreze în urma unei examinari adecvate ca sunt corespunzãtoare scopului pe care l-au declarat. În aceste cazuri trebuie sa fie determinate condiţiile pentru examinare.
(5) În cazul soiurilor modificate genetic în sensul <>Legii nr. 214/2002 , şi a prevederilor Directivei 2001/18/CE a Parlamentului european şi a Consiliului din 12 martie 2001 privind eliberarea deliberata în mediu a organismelor modificate genetic, eliberarea deliberata în mediu a soiurilor trebuie sa fie acceptatã numai dacã s-au luat toate mãsurile adecvate pentru a evita efectele adverse pentru sãnãtatea umanã şi mediul înconjurãtor.
(6) În plus, când materialul derivat dintr-un soi modificat genetic se foloseşte în alimentaţie în sensul art. 3, sau în furajare în sensul art. 15 al Regulamentului (CE) nr. 1829/2003 al Parlamentului european şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind alimentele şi furajele modificate genetic, soiul trebuie sa fie înregistrat numai dacã este aprobat în conformitate cu regulamentul de mai sus.
(7) În interesul conservãrii resurselor genetice ale plantelor asa cum este specificat în art. 20 alin. (2), se poate renunţa la criteriile de acceptare stabilite la alin. (1) lit. a), în mãsura în care condiţii specifice sunt stabilite în conformitate cu procedurile Comunitãţii.
ART. 5
(1) Un soi trebuie sa fie privit ca distinct dacã, oricare ar fi originea artificiala sau naturala a variaţiei iniţiale din care a rezultat, este în mod clar distinct, prin una sau mai multe caracteristici importante de oricare alt soi cunoscut în Comunitate. Caracterele trebuie sa fie capabile de a fi precis recunoscute şi precis definite.
(2) Un soi cunoscut în Comunitate trebuie sa fie oricare soi, care la data când cererea pentru acceptare a soiului pentru evaluare, depusa în timp util, în afarã de cazul în care condiţiile nu mai sunt îndeplinite în toate statele membre implicate, înainte ca decizia privind cererea pentru acceptarea soiului pentru evaluare sa fie luatã, este:
- fie înregistrat în Catalogul comun al soiurilor din speciile de plante agricole sau în catalogul soiurilor de legume, sau;
- fãrã sa fie înregistrat într-unul din aceste cataloage a fost acceptat sau propus pentru acceptare în statul membru în chestiune sau în alt stat membru, fie pentru certificare şi comercializare, fie pentru certificare pentru alte tari.
(3) Un soi se considera stabil dacã, dupã inmultiri sau multiplicari succesive sau la sfârşitul fiecãrui ciclu (unde amelioratorul a definit un ciclu specific de înmulţire sau multiplicare), caracterele lui esenţiale rãmân la fel ca în descrierea iniţialã.
(4) Un soi trebuie privit ca fiind suficient de uniform dacã, în afarã de foarte putine aberatii, plantele din care este compus sunt, ţinând cont de proprietãţile distincte ale sistemelor de reproducere ale plantelor, similare sau genetic identice în ceea ce priveşte caracteristicile, luate ca un întreg, care sunt luate în considerare pentru acest scop.
(5) Valoarea agronomica şi de utilizare a unui soi trebuie consideratã satisfãcãtoare dacã, comparata cu alte soiuri înscrise în Catalogul oficial, calitãţile lui, luate ca un întreg, oferã, cel puţin în privinta producţiei, în orice zona luatã în considerare, o imbunatatire clara, fie pentru cultivare, fie pentru modul de folosinta a recoltei sau a produselor derivate din ea. Acolo unde caracteristicile superioare sunt prezente, caracteristicile individuale inferioare pot sa nu fie luate în considerare.
ART. 6
Statele membre trebuie sa se asigure ca soiurile care provin din alte state membre sunt supuse unor cerinţe similare, în special cu privire la procedura de acceptare, ca şi soiurile naţionale.
ART. 7
(1) Înregistrarea soiurilor se bazeazã pe rezultatele examinarilor oficiale, în special teste de camp, acoperind un numãr suficient de caracteristici pentru ca soiul sa fie descris. Metodele folosite pentru determinarea caracteristicilor trebuie sa fie exacte şi sigure. În contextul stabilirii distinctivitatii, testarile din camp trebuie sa includã cel puţin soiurile de comparatie disponibile, care sunt soiuri cunoscute în Comunitate în sensul art. 5 alin. (1). În scopul aplicãrii art. 9, trebuie incluse alte soiuri de comparatie disponibile.
(2) Metodologia experimentala ce se aplica în testare este stabilitã de cãtre ISTIS, în conformitate cu procedurile Comunitãţii, ţinând seama de stadiul cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice curente, dupã cum urmeazã:
a) minimum de caractere care trebuie luate în considerare la efectuarea examinãrii pentru diferitele specii;
b) cerinţele minime privind efectuarea examinãrii;
c) modalitãţile necesare pentru efectuarea testarilor în camp în vederea estimarii valorii agronomice sau de utilizare; aceste modalitãţi pot sa determine:
- procedurile şi condiţiile conform cãrora toate sau mai multe dintre statele membre pot conveni sa includã în testarile în camp, cu titlu de asistenta administrativã, soiuri pentru care o cerere pentru admitere a fost introdusã în alt stat membru,
- termenii cooperãrii între autoritãţile statelor membre participante,
- impactul rezultatelor testarilor în camp,
- norme relativ la informaţia despre testarile în camp pentru estimarea valorii agronomice sau de utilizare;
d) testarea se efectueazã de cãtre ISTIS în centrele de testare a soiurilor conform prevederilor din Anexa nr. 1;
e) literele (f-l) transpun prevederile Directivelor Comisiei 2003/90/CE din 6 octombrie 2003 precizând mãsurile de implementare în scopul art. 7 al Directivei Consiliului 2002/53/CE cu privire la caracterele minime care trebuie avute în vedere în examinare şi condiţiile minime pentru examinarea anumitor soiuri din speciile de culturi de camp;
f) cu privire la distinctivitate, stabilitate şi uniformitate:
(i) speciile enumerate în Anexa nr. 5 trebuie sa îndeplineascã condiţiile stabilite de "Protocoalele privind testele de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate" ale Consiliului Administrativ al Oficiului Comunitar al Soiurilor de Plante (CPVO), enumerate în aceasta anexa;
(ii) speciile enumerate în Anexa nr. 6 trebuie sa fie conforme cu ghidurile pentru testare destinate testelor de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate ale Uniunii Internaţionale pentru Protecţia Noilor Soiuri de Plante (UPOV), enumerate în aceasta anexa;
g) cu privire la valoarea agronomica sau de utilizare, soiurile din speciile de plante agricole trebuie sa îndeplineascã condiţiile stabilite în Anexa nr. 7, fãrã sa aducã atingere art. 4 alin. (2) al prezentului ordin;
h) toate caracterele soiurilor în sensul lit. f) pct. (i) din acest alineat şi toate caracterele marcate prin asterisc (*) în ghidurile pentru testare la care se referã lit. f) pct. (ii) din acest alineat trebuie sa fie examinate, cu condiţia ca observatia unui caracter sa nu fie imposibil de redat din cauza expresiei unui alt caracter şi ca expresia unui caracter sa nu fie împiedicatã sa se manifeste de cãtre condiţiile de mediu în care are loc testarea;
i) pentru speciile enumerate în anexele nr. 5 şi 6, cerinţele minime aplicabile în organizarea testelor în camp, care sunt stabilite în ghidurile pentru testare vizate în aceste anexe, sunt îndeplinite în timpul examinarilor. Speciile care nu sunt menţionate în aceste anexe se examineazã conform protocoalelor (ghidurilor) stabilite prin norme interne;
j) în cazurile în care, la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, soiurile nu au fost admise pentru includere în Catalogul comun sau în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura şi atunci când examinarile oficiale au început înainte de aceasta data, în acord cu prevederile, fie ale:
(i) <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 84 din 3 februarie 2003 privind testarea şi înregistrarea soiurilor de plante agricole şi legume, care transpune prevederile Directivei 72/180/EEC; sau
(ii) ghidurile CPVO enumerate în Anexa nr. 5 sau ghidurilor UPOV enumerate în Anexa nr. 6, în funcţie de specie, soiurile respective sunt considerate ca îndeplinesc cerinţele prezentului ordin.
k) prevederile de la lit. j) se aplica numai în cazurile în care examinarile duc la concluzia ca soiurile sunt conforme cu prevederile stabilite fie prin:
(i) <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 84 din 3 februarie 2003 privind testarea şi înregistrarea soiurilor de plante agricole şi legume; sau
(ii) ghidurile CPVO enumerate în Anexa nr. 5 sau ghidurile UPOV enumerate în Anexa nr. 6, în funcţie de specie.
l) statele membre trebuie sa comunice Comisiei textul prevederilor principale ale legii naţionale pe care o adopta în domeniul acoperit de Directiva 2003/90/CE .
(3) În cazul în care examinarea componentelor genealogice este necesarã pentru a studia hibrizii şi soiurile sintetice, autoritatea oficialã are obligaţia sa asigure confidenţialitatea rezultatelor examinãrii şi descrierilor componentelor genealogice, dacã amelioratorul o cere.
(4) a) În cazul unui soi modificat genetic menţionat în art. 4 alin. (5), se face o evaluare a riscului de mediu echivalenta cu cea prevãzutã în <>Legea nr. 214/2002 , şi în Directiva 2001/18/CE a Parlamentului european şi a Consiliului din 12 martie 2001 privind eliberarea deliberata în mediu a organismelor modificate genetic, care abroga Directiva Consiliului 90/220/CEE.
b) procedurile destinate sa asigure echivalenta evaluãrii specifice a riscului şi a altor cerinţe relevante, în particular acelea care privesc managementul riscurilor, etichetarea şi orice monitorizare cerutã, informarea publicului şi o clauza de siguranta, cu cele prevãzute în Directiva 2001/18/CE , vor fi introduse la propunerea comisiei printr-un Regulament al Parlamentului european şi al Consiliului. Pana la intrarea în vigoare a acestui act normativ, soiurile modificate genetic nu sunt admise în Catalogul oficial decât dupã ce au fost admise pentru comercializare în conformitate cu <>Legea nr. 214/2002 şi Directiva 2001/18/CE ;
c) Art. 13-24 ale Directivei 2001/18/CEE nu se mai aplica soiurilor modificate genetic dupã intrarea în vigoare a regulamentului menţionat la lit. b);
d) Modalitãţile tehnice şi ştiinţifice de implementare a evaluãrii riscului de mediu trebuie sa fie adoptate în conformitate cu procedurile Comunitãţii.
(5) Statele membre trebuie sa se asigure ca un soi care se intenţioneazã sa fie folosit în alimentaţie sau furajare definit în art. 2 şi 3 ale Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului european şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 formuland principiile generale şi cerinţele legislaţiei alimentaţiei, stabilind Autoritatea de Securitate Europeanã a Alimentaţiei şi formuland procedurile în materie de securitatea alimentelor, este acceptat numai dacã a fost autorizat de o legislaţie relevanta. Soiurile modificate genetic care se intenţioneazã sa fie folosite în alimentaţie sau furajare sunt admise pentru testare numai dacã solicitantul va furniza autorizaţia pentru eliberare deliberata în mediu, emisã în conformitate cu <>Legea nr. 214/2002 art. 25 alin. (6).
ART. 8
În cererea de înscriere a unui soi pentru testare se va mentiona informaţia privind înregistrarea lui într-un alt stat membru sau dacã s-a depus cerere de înscriere la testare într-un alt stat membru, în care şi când a fost acceptatã.
ART. 9
(1) Autoritatea oficialã se va ocupa de publicarea oficialã a catalogului soiurilor acceptate pe teritoriul tarii. Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din România se elaboreazã de cãtre ISTIS, se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale şi se publica în Monitorul Oficial al României. În catalog sunt înregistrate numele persoanei sau instituţiei responsabile pentru menţinerea soiului. Când mai multe persoane sunt responsabile pentru menţinerea unui soi, nu este necesar sa se publice numele lor. Dacã numele nu sunt publicate, în catalog trebuie sa se indice autoritatea care deţine lista numelor persoanelor responsabile pentru menţinerea soiului.
(2) Autoritatea oficialã trebuie sa se asigure, atât cat este posibil, ca în momentul înregistrãrii ca soiul este cunoscut sub acelaşi nume în toate statele membre. Dacã se cunoaşte ca o samanta sau un material de înmulţire al unui soi sunt comercializate într-o alta ţara sub alt nume, acel nume trebuie de asemenea indicat în catalog.
(3) a) Luând în considerare informaţiile disponibile, trebuie sa se asigure ca un soi care nu se distinge în mod clar:
i) de un soi înregistrat în prealabil în catalog sau în alt stat membru, sau
ii) de un alt soi care a fost evaluat privind distinctivitatea, stabilitatea şi uniformitatea în conformitate cu regulile corespunzãtoare din Directiva 2002/53/CE , totuşi fãrã sa fie un soi cunoscut în Comunitate în sensul art. 5 alin. (1), poarta numele acelui soi în cazurile de la pct. i) şi ii).
b) Prevederile de la lit. a) nu se aplica dacã acest nume poate sa induca în eroare sau sa creeze confuzie cu privire la soiul în cauza, sau dacã respectând toate prevederile din statul membru în cauza, care guverneazã denumirea soiurilor, alte fapte impiedica utilizarea lui sau dacã drepturile unei pãrţi terţe impiedica utilizarea libera a acestui nume în legatura cu soiul în cauza.
(4) Statele membre redacteazã, pentru fiecare soi înregistrat, un dosar (fişa) conţinând o descriere a soiului şi un rezumat clar al tuturor factorilor care au stat la baza înregistrãrii acestuia. Documentaţia tehnica va cuprinde, în funcţie de specie, caracterizarea morfologica, caracterele fiziologice, însuşirile de calitate şi/sau de utilizare şi, unde este cazul, datele de producţie folosite pentru înregistrare conform prevederilor din Anexa nr. 8. Descrierea soiurilor se referã la plantele produse direct din samanta şi material de înmulţire din categoria "Certificatã".
(5) În Catalogul oficial, soiurile modificate genetic înregistrate au indicatã clar menţiunea "soiuri modificate genetic". Autoritatea oficialã trebuie sa asigure în plus ca orice persoana care comercializeazã acest fel de soi va indica clar în catalogul sau de vânzãri ca este un soi modificat genetic.
(6) În ceea ce priveşte eligibilitatea denumirii unui soi, se aplica art. 63 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2100/94 din 27 iulie 1994 privind regimul de protecţie comunitara a soiurilor de plante. Regulile de implementare detaliate referitoare la eligibilitatea denumirii soiurilor din speciile de plante agricole şi legume se aplica în conformitate cu Regulamentul Comisiei (CE) 930/2000 , amendat de Regulamentul Comisiei (CE) 1831/2004 transpus în Anexa nr. 9.
ART. 10
(1) Orice cerere sau retragere a unei cereri pentru înregistrarea unui soi, orice intrare în Catalogul oficial şi, de asemenea, orice amendament în plus trebuie sa fie notificate imediat altor state membre şi Comisiei.
(2) Statele membre trebuie sa trimitã pentru fiecare soi nou înregistrat autoritãţilor din alte state membre şi Comisiei o descriere concisã a celor mai importante caracteristici pentru utilizare. Aceasta mãsura nu trebuie sa se aplice în cazul soiurilor, (linii consangvinizate, hibrizi), care sunt exclusiv destinaţi sa fie componente pentru soiuri finale. La cerere, trebuie sa comunice, de asemenea, o descriere a caracteristicilor speciale care fac ca un soi sa fie distinct fata de alte soiuri similare.
(3) ISTIS trebuie sa punã la dispoziţia autoritãţilor din statele membre şi Comisiei documentaţiile tehnice, la care se referã art. 9 alin. (4), ale soiurilor care au fost înregistrate sau care au fost respinse de la acceptare. Informaţiile schimbate cu privire la aceste documente trebuie tratate ca fiind confidenţiale.
(4) Documentaţia de înregistrare a unui soi este disponibilã pentru folosire personalã şi exclusiva a oricãrei persoane cu interes legitim. Aceste prevederi nu se aplica când informaţia trebuie, conform art. 7 alin. (3), tratata ca fiind confidenţialã.
(5) Când înregistrarea unui soi este refuzatã sau revocatã, rezultatele examinarilor vor fi puse la dispoziţia persoanei afectate de aceasta decizie.
ART. 11
(1) Soiurile înregistrate trebuie menţinute conform cu practicile acceptate pentru menţinerea soiului.
(2) Se verifica tot timpul menţinerea din înregistrãrile ţinute de persoana sau persoanele responsabile pentru soi. Aceste înregistrãri trebuie sa cuprindã producţia din toate generatiile anterioare semintei Baza sau materialului de înmulţire.
(3) Esantioanele pentru verificare se solicita de la persoana responsabilã pentru soi. Asemenea esantioane pot, dacã este necesar, sa fie luate pe cale oficialã. Aceste esantioane se examineazã la ISTIS prin comparatie cu esantioanele etalon la care se referã art. 7 din Anexa nr. 8.
(4) Atunci când menţinerea este efectuatã într-un stat membru, altul decât cel în care soiul a fost înregistrat, statele membre implicate trebuie sa asigure unul altuia asistenta administrativã în ceea ce priveşte verificarea.
ART. 12
(1) Înregistrarea este valabilã şi soiurile se menţin în Catalogul oficial pana la sfârşitul celui de-al zecelea an calendaristic dupã înregistrare.
(2) Înregistrarea unui soi poate fi reînnoitã la un interval de timp dat dacã, este încã cultivat la o asemenea scara pentru a justifica acest lucru, este încã distinct, stabil şi suficient de uniform sau dacã trebuie menţinut în interesul conservãrii resurselor genetice ale plantelor sau dacã sunt satisfacute criteriile stabilite în art. 20 alin. (2) şi (3). Retestarea soiurilor înainte de reinscriere este obligatorie pentru a determina dacã soiurile sunt încã distincte, stabile şi suficient de uniforme, pastrandu-şi aceleaşi caractere ca în momentul înregistrãrii, exceptând cazul conservãrii resurselor genetice ale plantelor, în sensul art. 20 alin. (2). Cererile de reinscriere şi seminţele necesare retestarii trebuie depuse cu doi ani înaintea termenului de expirare a înregistrãrii, excepţie fãcând soiurile în conservare.
(3) Perioada de valabilitate a înregistrãrii este extinsã provizoriu pana ce este luatã decizia privind cererea de reinscriere.
ART. 13
(1) ISTIS trebuie sa se asigure ca nu apar îndoieli dupã înregistrarea soiului privind aprecierea distinctivitatii sau a numelui lui, care în timpul acceptãrii au fost clarificate.
(2) Când dupã acceptarea soiului, s-a stabilit ca, în sensul art. 5, condiţia privind distinctivitatea lui nu a fost îndeplinitã la momentul înregistrãrii, înregistrarea trebuie sa fie înlocuitã cu o alta decizie sau, unde este cazul, sa fie revocatã, în conformitate cu acest ordin. Prin aceasta alta decizie de înregistrare, soiul trebuie, ca efect al datei iniţiale de înregistrare, sa nu fie privit ca un soi cunoscut în Comunitate, în înţelesul art. 5 alin. (1).
(3) În cazul în care, dupã înregistrarea unui soi, numele sau, în sensul art. 9, nu este corespunzãtor, el trebuie adaptat în asa fel încât sa se conformeze Directivei 2002/53/CE . Noul nume se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale. Numele anterior poate fi folosit ca nume adiţional. Mãsuri de aplicare detaliate prin care numele anterior sa poatã fi folosit ca nume adiţional pot fi prevãzute în conformitate cu procedura Comunitãţii.
(4) În conformitate cu procedurile Comunitãţii, pot fi stabilite reguli pentru aplicarea alin. (1) şi (2).
ART. 14
(1) Înregistrarea unui soi din Catalogul oficial trebuie sa fie revocatã dacã:
a) se dovedeşte la examinare ca soiul nu mai este distinct, stabil şi suficient de uniform, însuşiri care au fost luate în considerare la înregistrarea lui în Catalogul oficial;
b) la cererea persoanei sau a persoanelor responsabile pentru soi, în afarã cazului în care menţinerea soiului este asigurata.
(2) Soiurile se radiaza din Catalogul oficial dacã:
a) legislaţia, regulamentele şi prevederile administrative adoptate în conformitate cu Directiva 2002/53/CE nu sunt respectate;
b) în perioada cererii pentru înregistrare sau în timpul examinãrii au fost furnizate elemente false sau frauduloase privind factorii pe baza cãrora s-a înregistrat soiul.
ART. 15
(1) Un soi este radiat din Catalogul oficial dacã înregistrarea soiului a fost revocatã sau dacã perioada de valabilitate a înregistrãrii a expirat. Soiurile din Catalogul oficial înregistrate anterior care nu îndeplinesc prevederile Directivei 2002/53/CE , sau ale prezentului ordin trebuie sa fie retestate pentru a verifica dacã îndeplinesc aceste prevederi. Dacã retestarea nu este facuta soiurile vor fi radiate.
(2) a) Autoritatea oficialã de certificare poate, în ceea ce priveşte teritoriul României, sa permitã certificarea şi comercializarea semintei şi materialului de înmulţire dupã radiere, pentru o perioada pana la 30 iunie al anului al treilea de la radiere.
b) pentru soiurile care au figurat conform art. 16 alin. (1) în Catalogul comun al soiurilor la care se referã art. 17, termenul care expira ultimul dintre termenele de admitere acordate de diferitele state membre în temeiul prevãzut la lit. a) se aplica la comercializare în toate statele Comunitãţii, în mãsura în care seminţele sau materialul de înmulţire din soiul în cauza nu au fost supuse nici unei restrictii de comercializare în ceea ce priveşte soiul.
ART. 16
(1) Ca efect al publicãrii la care se referã art. 17, samanta soiurilor înregistrate în conformitate cu prevederile Directivei 2002/53/CE sau în conformitate cu principiile care corespund Directivei 2002/53/CE nu este subiectul nici unei restrictii de comercializare relativ la soi.
(2) Un stat membru poate fi autorizat, pe baza unei cereri care trebuie soluţionatã conform procedurii Comunitãţii în cazul soiurilor modificate genetic, sa interzicã pe teritoriul sau sau pe o parte din teritoriul sau utilizarea soiului, sau sa stabileascã condiţii adecvate pentru cultivarea soiului şi, în cazurile menţionate la lit. c) din acest alineat, inclusiv condiţiile de utilizare pentru produsele obţinute din cultivarea acestui soi:
a) când se stabileşte ca, din punct de vedere al sãnãtãţii plantelor cultivarea soiului poate fi dãunãtoare, cultivarii altor soiuri sau specii; sau
b) unde testarile oficiale realizate în statul membru al solicitantului, art. 5 alin. (4) fiind aplicat corespunzãtor, arata ca soiul nu da în orice parte a teritoriului rezultate similare celor obţinute de la un soi comparabil înregistrat deja pe teritoriul tarii, sau unde se ştie ca soiul nu este potrivit pentru cultivare pe nici o parte a teritoriului datoritã clasei de maturitate.
Cererea trebuie depusa înainte de sfârşitul celui de-al treilea an calendaristic de dupã anul înregistrãrii;
c) dacã exista motive întemeiate, altele decât cele care deja au fost menţionate sau care au putut fi menţionate în cursul procedurii prevãzute în art. 10 alin. (2), pentru a se considera ca soiul prezintã un risc pentru sãnãtatea oamenilor sau pentru mediul înconjurãtor.
ART. 17
(1) Pe baza informaţiilor furnizate de statele membre şi pe mãsura ce acestea îi parvin, Comisia va publica în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene, seria C, sub denumirea de "Catalogul comun al soiurilor de plante agricole", o lista a tuturor soiurilor ale cãror seminţe şi material de înmulţire, în temeiul art. 16, nu sunt supuse nici unei restrictii de comercializare în ceea ce priveşte soiul şi, de asemenea, informaţiile primite prevãzute în art. 9 alin. (1) privind persoana sau persoanele responsabile pentru menţinerea soiului. Publicaţia indica statele membre care au beneficiat de o autorizare în conformitate cu art. 16 alin. (2) sau art. 18.
(2) Publicaţia cuprinde lista acelor soiuri pentru care o perioada de comercializare este aplicatã în conformitate cu lit. b) din art. 15 alin. (2). Aceasta lista indica durata perioadei şi, dacã este cazul, statele membre pentru care nu se aplica. Publicaţia trebuie sa indice în mod clar soiurile care au fost modificate genetic.
ART. 18
Dacã se constata ca, în oricare stat membru, cultivarea unui soi înscris în Catalogul comun al soiurilor de plante poate sa dãuneze din punct de vedere fitosanitar cultivarii altor soiuri sau specii, sau prezintã risc pentru mediu sau pentru sãnãtatea umanã, acel stat membru poate la cerere, sa fie autorizat, în conformitate cu procedura Comunitãţii în cazul organismelor modificate genetic, sa interzicã comercializarea semintei sau materialului de înmulţire din acest soi pe întregul sau teritoriu sau pe o parte din acesta. În cazul unui pericol iminent de rãspândire a unor organisme dãunãtoare, sau al unui pericol iminent pentru sãnãtatea oamenilor sau pentru mediu, aceasta interdicţie poate fi impusa de statul membru din momentul depunerii cererii sale pana în momentul când decizia definitiva a fost luatã. Aceasta decizie trebuie luatã în termen de trei luni în conformitate cu procedura Comunitãţii în cazul soiurilor modificate genetic.
ART. 19
Când un soi a încetat sa fie înregistrat într-un stat membru care l-a acceptat iniţial, unul sau mai multe state membre pot menţine înregistrarea acestui soi dacã continua sa îndeplineascã condiţiile necesare înregistrãrii pe teritoriul lor şi are asigurata menţinerea.
ART. 20
(1) În conformitate cu procedura Comunitãţii, se pot stabili condiţii speciale, pentru a tine cont de evolutiile în ceea ce priveşte condiţiile în care pot fi comercializate seminţele tratate chimic.
(2) Fãrã a se aduce atingere Regulamentului Consiliului nr. 1467/94 din 20 iunie 1994 privind conservarea, caracterizarea, colectarea şi utilizarea resurselor genetice în agricultura, în conformitate cu procedura Comunitãţii, se stabilesc condiţii speciale, care sa ţinã cont de evolutiile în ceea ce priveşte conservarea "în situ" şi utilizarea resurselor genetice ale plantelor, prin cultivarea şi comercializarea seminţelor din populatiile locale şi din soiurile care sunt adaptate natural la condiţiile locale şi regionale şi amenintate de eroziune genetica.
(3) Condiţiile specifice la care se referã alin. (2) includ în special urmãtoarele puncte:
a) populatiile locale şi soiurile trebuie sa fie înregistrate conform cu prevederile acestui ordin. Procedura de acceptare oficialã tine cont de caracteristicile şi cerinţele specifice referitoare la calitate. În special, sunt luate în considerare rezultatele testelor neoficiale şi cunoştinţele acumulate din experienta practica din timpul cultivarii, inmultirii şi utilizãrii, precum şi descrierile detaliate ale soiurilor şi denumirile lor relevante notificate autoritãţii oficiale implicate şi care trebuie sa rezulte ca excepţii de la cerinţele examinãrii oficiale. Din momentul acceptãrii, o astfel de populaţie localã sau soi poarta menţiunea "soi în conservare" în Catalogul oficial;
b) restrictii cantitative corespunzãtoare.
ART. 21
În conformitate cu procedura Comunitãţii, ţinând cont de evoluţia în domeniul conservãrii resurselor genetice, se pot stabili condiţii speciale pentru înregistrarea soiurilor.
ART. 22
(1) Consiliul, actionand printr-o majoritate calificatã, la o propunere a Comisiei va determina dacã:
a) examinarile oficiale ale soiurilor realizate într-o ţara terta oferã aceeaşi siguranta, conform art. 7, ca şi cele realizate în statele membre;
b) verificãrile privind practicile de menţinere realizate într-o ţara terta ale soiurilor oferã aceeaşi siguranta ca şi cele realizate în statele membre.
(2) Alin. (1) se aplica, de asemenea, cu privire la fiecare nou stat membru de la data aderãrii pana la data la care intra în vigoare legile, reglementãrile sau prevederile administrative necesare care sa corespundã cu Directiva 2002/53/CE .
ART. 23
(1) Comisia este asistatã de Comitetul Permanent pentru Seminţe şi Material de înmulţire pentru Agricultura, Horticultura şi Pãduri, instituit prin art. 1 din Decizia Consiliului 66/399/CEE .
(2) În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplica art. 4 şi 7 din Decizia 1999/468/CE . Perioada prevãzutã în art. 4 alin. (3) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la o luna.
(3) În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplica art. 5 şi 7 din Decizia 1999/468/CE . Perioada prevãzutã în art. 5 alin. (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la o luna.
(4) Comitetul isi stabileşte propriile reguli de procedura.
(5) Reprezentanţii României în Comitetul Permanent pentru Seminţe şi Material de înmulţire pentru Agricultura, Horticultura şi Pãduri, la care se referã alin. (1), vor fi stabiliţi de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 24
Sub rezerva dispoziţiilor din art. 16 şi 18 Directiva 2002/53/CE nu afecteazã dispoziţiile legislatiilor naţionale justificate de considerente privind protecţia sãnãtãţii şi a vieţii oamenilor, animalelor sau plantelor sau protecţia proprietãţii industriale sau comerciale.
ART. 25
Autoritatea oficialã va comunica Comisiei textul principalelor prevederi ale acestui ordin. Comisia informeazã celelalte state membre cu privire la aceasta.
ART. 26
(1) <>Ordinul nr. 84 din 3 februarie 2003 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, modificat şi completat prin <>Ordinul nr. 137 din 23 februarie 2004 , se abroga la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
(2) Referirile la "Comunitate" şi "state membre" vor avea înţelesul de "România", de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin pana la data aderãrii la Comunitate, în cuprinsul articolelor: 5 alin. (1) şi (2), 6, 7 alin. (1), 8, 9 alin. (2)-(4) şi (6), 11 alin. (4), 15 alin. (2) lit. b), 16 alin. (2), 18, 19 şi 25.
(3) Prevederile cu referire la procedura Comunitãţii şi legislaţia Comunitãţii din cuprinsul articolelor: 1 alin. (4), 3 alin. (3), 4 alin. (4), (6), (7), 7 alin. (2) lit. c, (4) şi 5), 10 alin. (1)-(3), 13 alin. (3) şi (4), 17, 18, 20 alin. (1) şi (2), 21, 22 alin. (1) şi (2) şi 23, se vor aplica de la data aderãrii României la Comunitate.
(4) Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 27
Prevederile prezentului ordin se adreseazã Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, Centrelor pentru Testarea Soiurilor, Inspecţiei Naţionale pentru Calitatea Seminţelor, amelioratorilor persoane fizice şi juridice, precum şi agenţilor economici, persoane fizice şi juridice, autorizaţi pentru producerea, prelucrarea şi comercializarea seminţelor şi materialului de înmulţire aparţinând soiurilor din speciile agricole, care vor aplica prevederile prezentului ordin.
ART. 28
Acest ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I şi va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii.

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Bucureşti, 23 decembrie 2005.
Nr. 1.348.


ANEXA 1

ORGANIZAREA TESTARII ÎN CADRUL INSTITUTULUI DE STAT PENTRU TESTAREA ŞI ÎNREGISTRAREA SOIURILOR
ART. 1
(1) În conformitate cu prevederile <>Legii nr. 266/2002 , privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire, precum şi înregistrarea soiurilor de plante, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, denumit în continuare ISTIS, examineazã tehnic soiurile româneşti şi strãine pentru care se solicita înscrierea în Registrul soiurilor şi în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din România.
(2) Înregistrarea soiurilor se face pe baza testului de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate şi, în funcţie de specie, se efectueazã şi testul valorii agronomice şi de utilizare.
(3) La solicitarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în vederea acordãrii protecţiei, ISTIS valideazã testul privind distinctivitatea, uniformitatea şi stabilitatea soiurilor, efectuat de instituţiile abilitate din ţãrile Comunitãţii Europene.
ART. 2
(1) Examinarea soiurilor se organizeazã în cadrul Centrelor de Testare a Soiurilor, (denumite în continuare CTS) care sunt amplasate în diferite condiţii ecologice ale tarii şi care formeazã reţeaua oficialã a testarii soiurilor.
(2) Centrele de testare a soiurilor efectueazã examinarea soiurilor de cereale, plante oleaginoase, textile, plante tuberculifere şi radacinoase, plante furajere, tutun, plante medicinale şi aromatice.
ART. 3
(1) Testele efectuate de Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor sunt urmãtoarele:
a) testul privind distinctivitatea, uniformitatea şi stabilitatea (DUS);
b) testul de valoare agronomica şi de utilizare (VAU);
c) teste pentru verificarea autenticitatii şi puritatii varietale a soiurilor multiplicate, teste care se efectueazã pe plante obţinute direct din seminţe sau plante ţinere din categoria "Certificatã";
d) teste preliminare în vederea testarii oficiale a soiurilor;
e) teste pentru verificarea coincidentei la inflorire a formelor parentale;
f) teste privind comportarea soiurilor înregistrate sau în curs de înregistrare în condiţii de producţie.
ART. 4
(1) Testele privind verificarea autenticitatii şi puritatii varietale a soiurilor multiplicate se efectueazã anual de cãtre ISTIS, în scopul de a monitoriza şi, dupã caz, a permite autoritãţii oficiale de certificare sa ia mãsurile corespunzãtoare prevenirii sau interzicerii folosirii la reinmultire şi pentru comercializare a seminţelor necorespunzãtoare din punct de vedere al autenticitatii, puritatii varietale şi stãrii sanitare.
(2) În pre şi postcontrol se verifica dacã în cursul multiplicãrii soiurile şi-au pãstrat aceleaşi caractere ca la înregistrarea în Catalogul oficial şi au puritatea biologica corespunzãtoare categoriei declarate.
(3) Se testeaza seminţele din categoriile biologice: prebaza, baza, certificatã sau alte categorii, dupã caz.
Testarea se efectueazã în:
a) precontrol - în parcele de control în camp, în spaţii protejate şi prin electroforeza, dupã caz;
b) postcontrol - în parcele de control în camp (microculturi) şi prin electroforeza, dupã caz.
ART. 5
La soiurile modificate genetic a cãror forme normale sunt deja înregistrate, se verifica identitatea soiului prin testare în camp timp de un an şi, de asemenea, rezistenta indusa care a fãcut obiectul modificãrii genetice se va verifica în cadrul unei instituţii abilitate. Soiurile ameliorate prin metode clasice pentru un singur caracter (rezistenta la organismele dãunãtoare androsterilitate, etc.) a cãror forma normalã a fost deja înregistratã, se testeaza un singur an. La aceste soiuri se verifica în paralel caracterul indus care a fãcut obiectul ameliorãrii.
ART. 6
Planul tematic cuprinde întreg sortimentul de soiuri ce se examineazã în reţeaua oficialã pentru testarea soiurilor şi se întocmeşte pentru:
a) culturi de toamna, pana la data de 30 septembrie;
b) culturi de primavara, pana la data de 20 martie.


ANEXA 2

COMANDA DE TESTARE
PENTRU ANUL ......

Prin prezenta solicitam Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor testarea urmãtoarelor soiuri:


┌────┬─────────────────┬─────┬──────────┬──────────┬───────┬────────┬──────────┐
│Nr. │ │ │ Grupa de │ Sistemul │Anul de│ Tipul │ │
│crt.│ Specia │Soiul│maturitate│de cultura│testare│testului│Observaţii│
├────┼─────────────────┼─────┼──────────┼──────────┼───────┼────────┼──────────┤
├────┼─────────────────┼─────┼──────────┼──────────┼───────┼────────┼──────────┤
├────┼─────────────────┼─────┼──────────┼──────────┼───────┼────────┼──────────┤
├────┼─────────────────┼─────┼──────────┼──────────┼───────┼────────┼──────────┤
├────┼─────────────────┼─────┼──────────┼──────────┼───────┼────────┼──────────┤
├────┼─────────────────┼─────┼──────────┼──────────┼───────┼────────┼──────────┤
├────┼─────────────────┼─────┼──────────┼──────────┼───────┼────────┼──────────┤
└────┴─────────────────┴─────┴──────────┴──────────┴───────┴────────┴──────────┘



Plata tarifelor de testare se va efectua conform contractului de testare ce urmeazã a fi încheiat.

SOLICITANT,


ANEXA 3


ROMÂNIA

MINISTERUL AGRICULTURII,
PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
INSTITUTUL DE STAT PENTRU TESTAREA
ŞI ÎNREGISTRAREA SOIURILOR
Formularul nr. 1

CERERE
pentru înscrierea soiului la examinare în vederea
înregistrãrii în Catalogul oficial

Data şi numãrul de înregistrare ___________________________________________
Prezenta cerere este înregistratã la Institutul de Stat pentru Testarea şi
Înregistrarea Soiurilor
Cererea va deveni operanta numai atunci când va cuprinde toate piesele
prevãzute.
1. SPECIA _________________________________________________________________
2. SUBSPECIA ______________________________________________________________
3. SOLICITANTUL ___________________________________________________________
(numele şi adresa) _____________________________________________________
___________________________________________________________________________
4. AUTORUL ________________________________________________________________
(numele şi adresa) _____________________________________________________
___________________________________________________________________________
5. DENUMIREA: Provizorie __________________________________________________
Definitiva __________________________________________________
6. INFORMAŢII PENTRU EXPERIMENTATOR:
- Zona de cultura _________________________________________________________
- Condiţii de cultura _____________________________________________________
- Grupa de maturitate _____________________________________________________
- Direcţia de producţie ___________________________________________________
- Recomandãri suplimentare necesare unei experimentari speciale ___________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
7. ORIGINEA ŞI MODUL DE OBŢINERE: În cazul hibrizilor, indicaţi
formula şi precizati dacã este
_______________________ libera sau secreta.
_______________________ În cazul în care este secreta,
_______________________ completati şi formularul 1 bis.
FORMULA: _______________________ LIBERA - SECRETA
PLOIDIA: _______________________
8. COMPONENŢI GENEALOGICI: Dacã reproducerea soiului impune
folosirea repetatã a mai multor
componenţi genealogici, precizati*):
- aparţin autorului nu aparţin autorului
- _____________________________ - ____________________________________
9. MENŢINEREA PURITATII BIOLOGICE:
- Responsabil cu menţinerea _______________________________________________
- Localitatea unde se efectueazã __________________________________________
- Metoda utilizata ________________________________________________________
_________________________________________________________________________
10. SOIUL A MAI FOST ÎNREGISTRAT SAU ESTE ÎN TESTARE ÎN ALTA ŢARA?
DA - NU*)
Precizati:
Numele soiului Ţara Anul Nr. documentului


- în testare _______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
- înregistrat_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
11. VAU**)
- __________________________________________________________________________
- __________________________________________________________________________
- __________________________________________________________________________
12. SOIUL ESTE MODIFICAT GENETIC?
DA - NU*)
- Evenimentul de transformare:
- Nr. şi data aprobãrii pentru introducerea în testare:
13. Cererea este însoţitã de Chestionarul tehnic conform ghidului UPOV nr.
____________________________________________________________________________
14. SUBSEMNATUL SEMNAND ACEASTA CERERE
a) Certific toate informaţiile privind soiul şi voi pune la dispoziţie toate
informaţiile suplimentare care imi vor fi solicitate, privind genealogia
şi comportarea acestuia.
b) Certific ca acest soi nu a mai fost înregistrat sub alt nume.
c) Ma oblig sa achit taxele prevãzute.
d) Ma oblig sa predau samanta sau materialul sãditor în cantitatea şi la
termenele cerute.

Semnatura solicitantului, Semnatura autorului,

Data: Data:

___________
*) stergeti menţiunile inutile
**) VAU (capacitate de producţie, calitate, însuşiri fiziologice, rezistenta
la boli etc.)


ROMÂNIA

MINISTERUL AGRICULTURII, Formularul nr. 1 bis
PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE Confidenţial
INSTITUTUL DE STAT PENTRU TESTAREA
ŞI ÎNREGISTRAREA SOIURILOR
Nr. de înregistrare a cererii
de înscriere ................

INFORMAŢII SUPLIMENTARE PRIVIND
HIBRIDUL (SIMPLU/TRILINIAL/DUBLU) ________

1. SPECIA ___________________________________________________________________
2. DENUMIREA: Provizorie _______________________________________________
Definitiva _______________________________________________
3. FORMULA __________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
4. INFORMAŢII PRIVIND EFECTUAREA TESTULUI DUS*)
------------------------------------------------------------------------------
Denumirea hibridului, Dacã s-a efectuat Ţara, instituţia
formei parentale testul DUS şi perioada
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
5. SEMNATURA SOLICITANTULUI: ________________________________________________
SEMNATURA AUTORULUI: _____________________________________________________
DATA: ____________________________________

___________
*) testul DUS: distincţie, uniformitate şi stabilitate.



ANEXA 4

DATELE LIMITA DE ÎNREGISTRARE A CERERILOR DE TESTARE,
DE TRANSMITERE A SEMINŢELOR ŞI CANTITÃŢILE DE
SEMINŢE ŞI MATERIAL DE ÎNMULŢIRE NECESARE PENTRU TESTARE*)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data limita de Data limita de Cantitãţile de seminţe
SPECIA înregistrare transmitere (material de înmulţire)
a cererii a seminţelor VAU DUS
pt. 1 CTS Total
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ovaz de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
Ovaz de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
Orz şi orzoaica de
primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
Orz şi orzoaica de
toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
Secara 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
Triticale de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
Triticale de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
Grâu de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
Grâu de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
Grâu durum de toamna 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
Grâu durum de primavara 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
Orez 1.II. 1.IV. 2 kg 2 kg
Porumb 1.II. 1.III. 1 kg 2 kg
Sorg 1.II. 1.III. 0,5 kg 1 kg
Floarea-soarelui 1.II. 1.III. 0,3 kg 1 kg
În pentru ulei 15.I. 15.II. 1,5 kg 1 kg
În pentru fibra 15.I. 15.II. 1,5 kg 1 kg
Canepa 15.I. 15.II. 1 kg
Bumbac 1.II. 1.IV. 1 kg 3 kg
Ricin 1.II. 1.III. 0,5 kg
Rapita de toamna
pentru ulei 15.VII. 1.VIII. 1 kg 0,4 kg
Rapita furajera
de toamna 15.VII. 1.VIII. 1 kg 0,4 kg
Soia 1.II. 15.III. 2 kg 1,5 kg
Fasole 1.II. 15.III. 3 kg 2 kg
Fasolita 1.II. 15.III. 3 kg 1,5 kg
Mazare 1.II. 1.III. 3 kg 2 kg
Linte 1.II. 1.III. 2 kg 1 kg
Bob 1.II. 1.III. 5 kg 2 kg
Mazariche de toamna 15.VII. 1.VIII. 2 kg 1 kg
Mazariche de primavara 1.II. 1.III. 2 kg 1 kg
Lupin 1.II. 1.III. 4 kg 2 kg
Sfecla de zahãr 15.I. 15.II. 0,300 kg
Sfecla furajera 15.I. 15.II. 0,300 kg 1 kg
Cartofi timpurii 1.XI. 1.XI. 50 kg 150 tub
Cartofi tarzii 1.XI. 1.XI. 50 kg 150 tub
Topinambur 15.I. 1.III. 40 kg
Cicoare 1.II. 1.III. 0,250 kg 0,1 kg
Tutun 10.I. 10.I. 0,005 kg 0,002 kg
Plante medicinale 10.I. 15.II. diferenţiat pe specii
Lucerna de toamna 15.VII. 1.VIII. 1 kg 1 kg
Lucerna de primavara 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
Sorg furajer şi zaharat 1.II. 1.III. 0,5 kg 1 kg
Golomat 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
Raigras aristat 15.VII. 1.VIII. 1 kg 1,5 kg
Raigras peren 15.I. 1.II. 1 kg 1,5 kg
Firuta 15.I. 1.II. 1 kg 0,500 kg
Timoftica 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
Trifoi alb 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
Trifoi roşu 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
Paius de livezi şi înalt 15.I. 1.II. 1 kg 1,5 kg
Ghizdei 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
Obsiga nearistata 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
Rapita furajera
de primavara 15.I. 1.II. 1 kg 0,4 kg
Mei 1.II. 1.III. 0,5 kg
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 5

LISTA
speciilor care se examineazã în conformitate cu protocoalele
Oficiului Comunitar al Soiurilor de Plante (CPVO)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Specii de culturi de camp
Helianthus annuus L.: protocol TP-8 din 3.10.2002
Hordeum vulgare L.: protocol TP-19 din 27.03.2002
Secale cereale L.: protocol TP-58 din 31.10.2002
Triticum aestivum L. emend.
Fiori et Paol.: protocol TP-03/2 din 27.03.2002
Triticum durum Desf.: protocol TP-120 din 27.03.2002
Zea mays L.: protocol TP-02 din 15.11.2001
Solanum tuberosum L.: protocol TP-23 din 27.03.2002
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 6
LISTA
speciilor care se examineazã în conformitate cu ghidurile Uniunii
Internaţionale pentru Protecţia Soiurilor (UPOV)


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Specii de culturi de camp
Beta vulgaris L.: ghidul TG/150/3 din 4.11.1994
Agrostis canina L. ghidul TG/30/6 din 12.10.1990
Agrostis gigantea Roth. ghidul TG/30/6 din 12.10.1990
Agrostis stolonifera L. ghidul TG/30/6 din 12.10.1990
Agrostis tenuis Sibth. ghidul TG/30/6 din 12.10.1990
Bromus catharticus Vahl. ghidul TG/180/3 din 4.04.2001
Bromus sitchensis Trin. ghidul TG/180/3 din 4.04.2001
Bromus auleticus Trin. ghidul TG/180/3 din 4.04.2001
Dactyllis glomerata L.: ghidul TG/31/8 din 17.04.2002
Festuca arundinacea Schreber: ghidul TG/39/8 din 17.04.2002
Festuca pratensis Hudson: ghidul TG/39/8 din 17.04.2002
Festuca ovina L.: ghidul TG/67/4 din 12.11.1980
Festuca rubra L.: ghidul TG/67/4 din 12.11.1980
Lolium multiflorum Lam.: ghidul TG/4/7 din 12.10.1990
Lolium perenne L.: ghidul TG/4/7 din 12.10.1990
Lolium hybridum Hausskn.: ghidul TG/4/7 din 12.10.1990
Phleum pratense L.: ghidul TG/34/6 din 7.11.1984
Poa pratensis L.: ghidul TG/33/6 din 12.10.1990
Lupinus albus L.: ghidul TG/66/3 din 14.11.1979
Lupinus angustifolius L.: ghidul TG/66/3 din 14.11.1979
Lupinus luteus L.: ghidul TG/66/3 din 14.11.1979
Medicago sativa L.: ghidul TG/6/4 din 21.10.1988
Pisum sativum L.: ghidul TG/7/9 din 14.11.1994
(şi corecţia din 18.10.1996)
Trifolium pratense L.: ghidul TG/38/7 din 9.04.2003
Vicia faba L.: ghidul TG/8/6 din 17.04.2002
Vicia sativa L.: ghidul TG/32/6 din 21.10.1988
Brassica napus L. var. napobrassica (L.) Rchb.: ghidul TG/89/6 din 21.10.1988
Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers. ghidul TG/178/3 din 4.04.2001
Arachis hypogaea L.: ghidul TG/93/3 din 13.11.1985
Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.)
Briggs [var. oleifera (DC.) Metzg.] ghidul TG/185/3 din 17.04.2002
Brassica napus L. ssp. oleifera ghidul TG/36/6 din 18.10.1996
(Metzg.) Sinsk (şi corecţia din 17.04.2002)
Carthamus tinctorius L.: ghidul TG/134/3 din 12.10.1990
Gossypium hirsutum L.: ghidul TG/88/6 din 4.04.2001
Linum usutatissimum L.: ghidul TG/57/6 din 20.10.1995
Papaver somniferum L.: ghidul TG/166/3 din 24.03.1999
Sinapis alba L.: ghidul TG/179/3 din 4.04.2001
Glycine max. (L.) Merrill: ghidul TG/80/6 din 1.04.1998
Avena sativa L.: ghidul TG/20/10 din 1.10.1994
Oryza sativa L.: ghidul TG/16/4 din 13.11.1985
Sorghum: ghidul TG/122/31 din 6.10.1989
X Triticosecale Witt.: ghidul TG/121/3 din 6.10.1989
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 7
TESTUL DE VALOARE AGRONOMICA ŞI DE UTILIZARE (VAU)

ART. 1
Caracterele privind examinarea valorii agronomice şi de utilizare care se urmãresc sunt urmãtoarele:
a) producţia;
b) rezistenta la organismele dãunãtoare;
c) comportarea fata de factorii de mediu;
d) caractere privind calitatea.
ART. 2
(1) În conformitate cu art. 4 al alin. (2) pct. a) condiţiile de examinare ale soiurilor de ierburi având alta destinaţie decât pentru furaj sunt specifice. Soiurile din speciile pentru gazon se testeaza în experienţe urmãrindu-se anumite criterii: ritmul de creştere în primavara, densitatea covorului vegetal, gradul de acoperire al terenului, rezistenta la calcare, aspectul general al gazonului, etc.
(2) La cereale, plante oleaginoase şi textile, plante tuberculifere şi radacinoase şi plante furajere, testul VAU se efectueazã, de regula, în cel puţin cinci CTS-uri. Stabilirea reţelei Centrelor pentru Testarea Soiurilor pentru testare la fiecare specie se face ţinând seama de condiţiile pedoclimatice şi de importanta economicã a speciei respective.
(3) Testarea soiurilor autohtone şi strãine pentru determinarea valorii agronomice şi de utilizare dureazã trei cicluri de producţie efectivã. Testarea poate dura numai doi ani (doua cicluri) în cazul soiurilor la care în aceşti doi ani rezultatele sunt superioare soiurilor martor, în toate localitãţile de testare.
ART. 3
(1) Pentru efectuarea testului VAU, la CTS-uri se fac anumite observaţii care se trec în fişele întocmite în acest scop dupã cum urmeazã:
a) producţia bruta la unitatea de suprafata, umiditatea boabelor, iar dupã efectuarea analizei variantei producţia relativã şi semnificatia diferenţelor;
b) însuşiri fiziologice ca rezistenta la iernare, capacitatea de regenerare în primavara, rezistenta la temperaturi scãzute, rezistenta la cadere, frangere, seceta, arsita, scuturare, la boli şi daunatori şi perioada de vegetaţie.
(2) În scopul caracterizarii cat mai complete a soiurilor aflate în examinare, în laboratoarele ISTIS sau în alte laboratoare de specialitate recunoscute se efectueazã analize chimice pentru determinarea conţinutului în principii activi specifici sau a conţinutului în fibra la plantele textile. Soiurile din speciile care se prelucreaza industrial (grâu, orzoaica, sfecla de zahãr, în pentru fibra, canepa, bumbac, floarea soarelui, în pentru ulei, cartof), se vor verifica şi sub aspectul însuşirilor tehnologice în laboratoare proprii sau în alte laboratoare de specialitate recunoscute sau staţii industriale. În acest din urma caz, datele obţinute se vor transmite numai la ISTIS.
ART. 4
(1) Pe baza observaţiilor şi determinarilor fãcute, CTS-urile completeazã registrul de camp şi apoi fişele de observaţii în doua exemplare, redate în tabelele nr. 1 la nr. 5 din care primul exemplar se transmite la ISTIS, pentru calculul automat al datelor, pana la termenele stabilite în aceasta anexa (tabelul nr. 6), iar al doilea exemplar rãmâne la CTS.
(2) Rezultatul testului DUS efectuat asupra unui soi se va comunica solicitantului la sfârşitul examinãrii, iar al testului VAU la sfârşitul fiecãrui an de testare.


Tabelul nr. 1
DATE GENERALE ASUPRA EXPERIENŢEI




┌──┬────────────────────┬─┬─┬─┬─┬─┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈕 │Numãr fişa │ │ │ │ 𗈕│ 1. DATE METEOROLOGICE 4. INSAMANTARE │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼┬──────┬───────────────────┬────────────────────────────┐ │
𗈖 │Zona │ │ │ │ │ ││ │ TEMPERATURA gr. C │ PRECIPITATII mm │Data sem./plant. ........................ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤│ ├───┬────┬─────┬────┼───┬────┬─────┬──────┬──────┤Adancime sem./plant. .................... │
𗈗 │C.I.S. │ │ │ │ │ ││ LUNA │ I │ II │ III │ ML │ I │ II │ III │ T.L. │Z cu P│Distanţe sem. ........................... │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤Tratare sem. - preparat │
𗈘 │Grupa/Specia │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ - doza │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤ │
𗈙 │Subgrupa │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤ │
𗈚 │Experienta │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 5. ÎNTREŢINERE │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤┌──────────────────────────┬──────┬───────┤
𗈛 │Condiţii de cultura │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ Specificare │Data │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤├──────────────────────────┼──────┴───────┤
𗈜 │Domeniul experienţei│ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤├──────────────────────────┼──────────────┤
𗈝 │An de experimentare │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤├──────────────────────────┼──────────────┤
󧓒│Metoda de aşezare │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤├──────────────────────────┼──────────────┤
󧓓│Altitudinea │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤└──────────────────────────┴──────────────┤
󧓔│Tip de sol │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤ │
󧓕│Nr. variante │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤ │
󧓖│Nr. repetitii │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤ │
󧓗│Plante/ha (mp.) │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┼───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤ │
󧓘│Suprafata parcelei │ │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┤├──────┴───┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤ │
󧓙│Planta premergãtoare│ │ │ │ │ ││Min. abs. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────┴─┴─┴─┴─┴─┤├──────────┼────┼─────┼────┼───┼────┼─────┼──────┼──────┤ │
│ │ ││Max. abs. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────────────────────────────┤└──────────┴────┴─────┴────┴───┴────┴─────┴──────┴──────┘ │
│ │ │ 2. PREGÃTIREA TERENULUI 6. IRIGAREA │
├──┼──────────────────────────────┤┌──────────────────────────┬──────────────┬─────────────┬┬────────┬─────────────────┬──────────────┤
│ │ ││ Specificare │ Data │ Adancime ││ Val. │ Data │ Norma. mc │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼┼────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ ││ │ │ ││ 1 │ │ │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┼──────────────┼─────────────┤├────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ ││ │ │ ││ 2 │ │ │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┼──────────────┼─────────────┤├────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ ││ │ │ ││ 3 │ │ │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┼──────────────┼─────────────┤├────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ ││ │ │ ││ 4 │ │ │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┴──────────────┴─────────────┘└────────┴─────────────────┴──────────────┤
│ │ ││ 3. FERTILIZAREA 7. ALTE LUCRÃRI │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┬──────────────┬─────────────┬──────────────────────────────────────────┤
│ │ ││ Specificare │ Data │ Doza ├──────────────────────────────────────────┤
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ │ ││ │ │ │ │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┼──────────────┼─────────────┤ 8. RECOLTAREA │
│ │ ││ │ │ │ │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┼──────────────┼─────────────┤Data recoltarii │
│ │ ││ │ │ │ │
├──┼──────────────────────────────┤├──────────────────────────┼──────────────┼─────────────┤ ŞEF CENTRU │
│ │ ││ │ │ │ │
└──┴──────────────────────────────┴┴──────────────────────────┴──────────────┴─────────────┴──────────────────────────────────────────┘


Tabelul nr. 2

DATE DE PRODUCŢIE

Numãr fişa: 2 Zona: C.T.S. │_│_│ Grupa: Subgrupa: Experienta:
┌────┬────┬────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │ │ │ DATE PE ANUL ÎN CURS │Randament│
│ │ │ ├───────────────────────────────┬───────────────────────────────┬───────────────────────────────┤ sau % │
│Nr. │Cod.│Denumire│ Suprafata parcelei/Nr. plante │ Producţia/parcela - kg. │ Umiditatea % │ zahãr │
│crt.│var.│varianta│ la parc. │ │ │ │
│ │ │ ├───────┬───────┬───────┬───────┼───────┬───────┬───────┬───────┼───────┬───────┬───────┬───────┤ │
│ │ │ │ R1 │ R2 │ R3 │ R4 │ R1 │ R2 │ R3 │ R4 │ R1 │ R2 │ R3 │ R4 │ │
├────┼────┼────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │
├────┼────┼────────┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┬─┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 11 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 12 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 13 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 14 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 15 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 16 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 17 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 18 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 19 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 20 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 21 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 22 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 23 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 24 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 25 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘



Tabelul nr. 3
DATE DE PRODUCŢIE - PLANTE FURAJERE




┌──┬───┬───┬─────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┬───────┬───────┐
│ │ │Va-│ │ │ │Produc-│Produc-│
│Nr│Cod│ri-│ Coasa I │ Coasa II │ Coasa III │ tia │ tia │
│c │var│an ├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤ medie │ medie │
│r │ │ta │ R1 │ R2 │ R3 │ R4 │ M │ SU │ SU │ R1 │ R2 │ R3 │ R4 │ M │ SU │ SU │ R1 │ R2 │ R3 │ R4 │ M │ SU │ SU │totalã │totalã │
│t │ │ │ │ │ │ │t/ha │ % │t/ha │ │ │ │ │t/ha │ % │t/ha │ │ │ │ │t/ha │ % │t/ha │MV t/ha│SU t/ha│
├──┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┼───────┤
│ 1│ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │ 19 │ 20 │ 21 │ 22 │ 23 │ 24 │ 25 │ 26 │
├──┼───┼───┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┤
│ 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 3│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 4│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 5│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 6│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 7│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 8│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 9│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓒│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓓│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓔│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓕│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓖│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓗│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓘│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓙│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓚│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓛│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼───┼───┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
󧓜│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴───┴───┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘




Tabelul nr. 4

CARACTERE MORFOLOGICE ŞI DATA PRINCIPALELOR FENOFAZE




Numãr fişa: 3 Zona: C.T.S. │_│_│ Grupa: Subgrupa: Experienta:
┌────┬────┬────────┬───────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│ │ │ │ DATE FENOLOGICE │ CARACTERE MORFOLOGICE │Determ. umid. la data de:│
│Nr. │Cod.│Denumire├────────┬─────────┬───────────────┬────────┼─────┬───────┬──┬───────────────────┬─────┬─────┼─────┬─────┬─────┬───────┤
│crt.│var.│varianta│Rasarire│Inspicare│Infloritul/I-T │Maturit.│Talia│ Lung. │U │ Desime plante │ MMB │ MHL │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ├───────┬───────┤tehnica │ │tehnica│N ├─────┬─────┬───────┤ g │ kg. │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │t-mna│prim.│la rec.│ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼────────┼─────────┼───────┼───────┼────────┼─────┼───────┼──┼─────┼─────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 󧓓│ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │ 19 │ 20 │
├────┼────┼────────┼─┬─┬─┬──┼─┬─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼─┬─┬─┬──┼─┬─┬─┼─┬─┬─┬─┼──┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬──┬──┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬─┬─┼─┬──┬──┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ | │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 11 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 12 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 13 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 14 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 15 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 16 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 17 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 18 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 19 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 20 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 21 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 22 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 23 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 24 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┤
│ 25 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴────────┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┘


Tabelul nr. 5

COMPORTAREA FATA DE FACTORII DE MEDIU ŞI BOLI

Numãr fişa: 4 Zona: C.T.S. │_│_│ Grupa: Subgrupa: Experienta:
┌────┬────┬────────┬───────────────────────────────────────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│ │ │ │ │Denum. boala│Denum. boala│Denum. boala│Denum. boala│Denum. boala│
│Nr. │Cod.│Denumire├─────┬───┬─┬──┬────┬─────┬────┬───┬───┬───┬────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│crt.│var.│varianta│Iern.│Tsc│S│c.│Ars.│Sist.│Ste.│Cd │Fr.│Sc.│Inc.│ │ │ │ │ │
│ │ │ ├─────┼───┴─┴──┴────┴─────┤ % │% │ % │ % │ % ├─────┬──────┼─────┬──────┼─────┬──────┼─────┬──────┼─────┬──────┤
│ │ │ │ │ NOTE │ │ │ │ │ │ F │ I │ F │ I │ F │ I │ F │ I │ F │ I │
├────┼────┼────────┼─────┼───┬─┬──┬─┬──┬─┬─┬─┼─┬──┼─┬─┼─┬─┼─┬─┼─┬──┼─┬─┬─┼─┬─┬──┼─┬─┬─┼─┬─┬──┼─┬─┬─┼─┬─┬──┼─┬─┬─┼─┬─┬──┼─┬─┬─┼─┬─┬──┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 11 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 12 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 13 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 14 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 15 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 16 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 17 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 18 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 19 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 20 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 21 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 22 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 23 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 24 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────────┼─────┼───┼─┼──┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼──┤
│ 25 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴────────┴─────┴───┴─┴──┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴──┘




Tabelul nr. 6
LISTA
CU TERMENELE PANA LA CARE SE DEPUN FIŞELE DE OBSERVAŢII


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea speciei sau grupei Termen
crt. de specii maxim
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cereale paioase de toamna
- orz, orzoaica ............................................ 5 iulie
- grâu: zonele de sud, sud-est, vest ale tarii ............. 10 iulie
- grâu: Moldova şi Transilvania ............................ 15 iulie
2. Rapita de toamna (samanta şi furaj), mazare (boabe şi furajera),
mazariche (toamna şi primavara), linte ..................... 1 august
3. Cereale paioase de primavara, în pentru ulei şi fibra, rapita
de primavara ............................................... 15 august
4. Cartofi (timpurii şi în dinamica) .......................... 15 septembrie
5. Fasole, fasolita, naut, lupin, bob, floarea soarelui, canepa
............................................................ 15 septembrie
6. Soia, cartofi semitarzii şi tarzii, alune de pãmânt ........ 15 octombrie
7. Porumb boabe (toate grupele), sorg ......................... 1 noiembrie
8. Plante furajere ............................................ 1 noiembrie
9. Orez, tutun, sfecla de zahãr şi furajera, ricin, bumbac,
plante medicinale .......................................... 1 noiembrie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ART. 5
(1) În conformitate cu prevederile <>Legii nr. 266/2002 , pentru efectuarea lucrãrilor de examinare a soiurilor, solicitantul va plati, odatã cu înscrierea la examinare, tarifele stabilite conform ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, în vigoare.
(2) Dupã înscrierea la testare între ISTIS şi beneficiari se încheie contracte anuale de testare care conţin obligaţiile pãrţilor, soiurile aflate în testare şi valoarea contractelor.


ANEXA 8
ÎNREGISTRAREA SOIURILOR DE PLANTE AGRICOLE

ART. 1
(1) În vederea înregistrãrii soiurilor se constituie Comisii de înregistrare pentru culturi de camp, cartof, tutun, plante medicinale şi aromatice.
(2) Componenta Comisiei de înregistrare se aproba de cãtre conducerea MAPDR, la propunerea ISTIS. Din comisie fac parte specialişti din MAPDR, institute de învãţãmânt superior agricol, ISTIS, precum şi alţi specialişti, care sa nu aibã nici un fel de interes personal în luarea deciziilor privind înregistrarea soiurilor.
(3) Comisia de înregistrare este coordonata în activitatea ei de cãtre secretarul de stat cu problemele producţiei vegetale.
(4) Şedinţele comisiilor de înregistrare se vor tine cu cel puţin 2/3 din numãrul membrilor.
(5) Comisiile de înregistrare se întrunesc de câte ori este cazul.
ART. 2
Documentaţia tehnica pentru soiurile testate în vederea înregistrãrii se întocmeşte de cãtre ISTIS şi se transmite membrilor comisiei cu 10 zile înaintea convocãrii şedinţei. Prezentarea soiurilor în documentaţia de înregistrare se face codificat.
ART. 3
Pe baza documentaţiei tehnice prezentate de ISTIS, comisia de înregistrare propune cu o majoritate simpla (jumãtate plus unu) înregistrarea, amânarea sau respingerea soiului. Propunerile comisiei de înregistrare vor fi supuse aprobãrii conducerii Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 4
Concluziile şedinţei de înregistrare se vor consemna într-un proces-verbal, conform modelului de mai jos, care se va pãstra la arhiva ISTIS:



ROMÂNIA
STEMA
MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII
RURALE



Comisia de înregistrare pentru _____________

SE APROBA,
DE ACORD, Ministrul Agriculturii,
Secretar de Stat, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale,

PROCES-VERBAL
încheiat astãzi ______________

Subsemnaţii, membrii Comisiei de Înregistrare pentru ______________________
______________________________________________________________________________
luând în discuţie documentaţia tehnica prezentatã de Institutul de Stat pentru
Testarea şi Înregistrarea Soiurilor propunem urmãtoarele:
I. Sa se aprobe înregistrarea pentru producţie începând cu anul _________ a
soiurilor specificate mai jos, care au îndeplinit condiţiile pentru a fi
înregistrate, introduse şi generalizate în cultura:
Soiurile înregistrate au acelaşi regim ca şi cele înscrise în Catalogul
oficial.
________________________________
________________________________
II. Nu au îndeplinit condiţiile pentru a fi înregistrate soiurile:
________________________________
III. Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal în doua
exemplare care fac parte din documentaţia tehnica a soiurilor înregistrate.

MEMBRII COMISIEI,
__________________ __________________
__________________ __________________
__________________ __________________


ART. 5
Pentru soiurile înregistrate, ISTIS elibereazã solicitantului un certificat privind înregistrarea acestuia.
ART. 6
(1) Pentru materialul biologic testat şi aprobat pentru înregistrare, ISTIS redacteazã urmãtoarele documente:
a) Registrul soiurilor înregistrate care se pãstreazã la ISTIS şi se completeazã la zi;
b) Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din România.
(2) Catalogul oficial cuprinde denumirea soiului şi al sinonimelor cunoscute, tipul soiului, mentinatorul soiului, anul şi data înregistrãrii, reinscrierii sau radierii, şi alte menţiuni specifice. Înscrierea soiurilor pe specii, se face în funcţie de grupa de precocitate şi/sau în ordine alfabetica. Catalogul oficial conţine într-un capitol special descrierile soiurilor înregistrate în anul respectiv, în conformitate cu documentaţiile tehnice dupã care s-a fãcut înregistrarea.
ART. 7
(1) La înregistrare se constituie esantionul etalon (de referinta) care trebuie sa fie identicã cu probele supuse testarii, fata de care se va compara în anii urmãtori autenticitatea semintei în urma selecţiei de menţinere. Aceste esantioane se solicita de la persoana responsabilã pentru soi.
(2) Mãrimea esantionului etalon se stabileşte de ISTIS şi va fi pastrata în condiţii corespunzãtoare timp de 10 ani pentru a servi ca martor în verificarea periodicã a soiurilor înregistrate. La hibrizi, esantionul etalon se va constitui şi din formele parentale.


ANEXA 9

REGULI DE IMPLEMENTARE REFERITOARE LA STABILIREA DENUMIRII
SOIURILOR DIN SPECII DE PLANTE AGRICOLE*)
___________
*) În conformitate cu Regulamentul Comisiei nr. 930/200 din 4 mai 2000, ultima data amendat prin Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1831/2004 din 21 octombrie 2004.

ART. 1
Aceasta anexa transpune, în scopul aplicãrii art. 9 alin. (6) al Directivei 2002/53/CE , Regulamentul Comisiei nr. 930/2000 din 4 mai 2000 care stabileşte regulile de implementare referitoare la eligibilitatea denumirii soiurilor din speciile de plante agricole şi legume.
ART. 2
(1) În cazul indicatiei geografice sau a indicatiei produselor de origine agricolã şi alimentelor ca drept aprioric a unei pãrţi terţe, denumirea unui soi pe teritoriul Comunitãţii se considera a fi imposibila când denumirea soiului incalca prevederile art. 13 ale Regulamentului Consiliului (CEE) Nr. 2081/92 amendat prin Regulamentul (CE) Nr. 1829/2003 al Parlamentului european şi al Consiliului Europei în ceea ce priveşte indicaţia geograficã sau indicaţia originii protejate în statele membre sau în Comunitate în sensul art. 5 alin. (5) şi art. 6, sau a primului articol 17 al Regulamentului pentru bunuri care sunt identice sau comparabile soiurilor de plante implicate.
(2) Un impediment pentru eligibilitatea denumirii datorate dreptului aprioric la care se referã alin. (1) poate fi remediat prin acordul scris al titularului dreptului anterior în ceea ce priveşte folosirea denumirii pentru soiul obţinut, cu condiţia ca acest acord sa nu fie susceptibil de a induce publicul în eroare despre adevarata origine a produsului.
(3) În cazul unui drept "a priori" al solicitantului în privinta unei pãrţi dintr-o denumire sau a denumirii întregi, (art. 18 alin. (1) al Regulamentului CE nr. 2100/94 ) trebuie sa se aplice mutatis mutandis.
ART. 3
(1) Denumirea unui soi va fi consideratã ca produce dificultãţi utilizatorilor sãi privind recunoaşterea sau reproducerea ei, în urmãtoarele cazuri:
a) când se prezintã sub forma unei denumiri fanteziste:
(i) este alcãtuitã dintr-o singura litera;
(ii) este alcãtuitã sau conţine ca entitate separatã o serie de litere care formeazã un cuvânt care nu se poate pronunţa într-o limba oficialã din Comunitatea Europeanã, deşi când aceasta serie este o abreviere consacratã, aceasta trebuie sa fie limitatã la maximum doua grupe din trei caractere situate la extremitatea denumirii;
(iii) conţine un numãr, exceptând cazul în care acesta face parte integrantã din denumire sau când aceasta indica faptul ca soiul este sau va face parte dintr-o serie numerotatã de soiuri legate prin modul lor de obţinere;
(iv) este alcãtuitã din mai mult de trei cuvinte sau elemente, mai puţin cazul când succesiunea termenilor o face uşor recunoscuta sau reproductibila;
(v) este alcãtuitã sau conţine un cuvânt sau un element excesiv de lung;
(vi) conţine un semn de punctuatie sau un alt simbol, un amestec de majuscule şi minuscule (cu excepţia cazului când prima litera este majuscula şi celelalte minuscule), un indice inferior sau unul superior sau un desen;
b) când se prezintã sub forma unui "cod";
(i) este alcãtuitã dintr-unul sau mai multe numere, cu excepţia cazului în care este vorba despre o linie consangvinizata sau despre tipuri specifice similare de soiuri;
(ii) este alcãtuitã dintr-o singura litera;
(iii) conţine mai mult de 10 litere sau litere şi numere;
(iv) conţine mai mult de patru grupuri alternative, formate dintr-o litera sau mai multe litere şi dintr-un numãr sau mai multe numere;
(v) conţine un semn de punctuatie sau un alt simbol, un indice superior, un indice inferior sau un desen.
(2) La prezentarea propunerii pentru denumirea unui soi, solicitantul trebuie sa declare dacã denumirea propusã se intenţioneazã sa fie sub forma unei denumiri fanteziste sau a unui "cod".
(3) Dacã solicitantul nu face nici o declaraţie cu privire la forma denumirii propuse, aceasta va fi consideratã ca fiind o denumire fantezista.
ART. 4
Când se evalueaza dacã o denumire este identicã cu cea a altui soi sau dacã exista riscul de a fi confundata cu aceasta, se aplica urmãtoarele dispoziţii:
a) prin "poate fi confundata cu", se înţelege în special o denumire de soi care diferã doar printr-o litera, sau una sau mai multe accente pe denumirea soiului unei specii apropiate oficial acceptate pentru comercializare în Comunitatea Europeanã în spaţiul economic european sau a unei pãrţi contractante la Convenţia Internationala pentru Protecţia Noilor Soiuri (UPOV), sau este subiectul protecţiei prin drept de autor în cadrul teritoriilor menţionate anterior. În orice caz, prezenta dispoziţie nu se aplica în cazul unei diferenţe de o singura litera într-o abreviere consacratã care constituie o entitate separatã a denumirii soiului, sau când diferenţa unei singure litere este suficienta pentru a distinge clar denumirea de alte denumiri ale soiurilor deja înregistrate. Prezenta dispoziţie nu se aplica în cazul unei diferenţe de doua sau mai multe litere excepţie dacã cele doua litere sunt simplu inversate sau în cazul unei diferenţe de o cifra în cadrul numerelor (atunci când un numãr este permis într-un nume fantezist). Fãrã a prejudicia art. 6, aceasta prevedere nu se aplica în cazul denumirii unui soi care se prezintã sub forma unui cod, dacã denumirea soiului de referinta este de asemenea, sub forma unui cod. O diferenţa a unui singur caracter, a unei singure litere sau a unei singure cifre este consideratã ca o diferentiere suficienta între doua coduri. Nu se tine cont de spaţiile libere în momentul comparãrii denumirilor sub forma de cod.
b) prin "specii înrudite" se înţelege o specie care aparţine aceleiaşi clase sau, dacã este cazul, aceluiaşi gen botanic;
Speciile înrudite sunt repartizate pe urmãtoarele clase:


Clasa A (UPOV Clasa 1): Avena, Hordeum, Secale, Triticale, Triticum
Clasa B (UPOV Clasa 3): Sorghum, Zea
Clasa C (UPOV Clasa 4): Agrostis, Alopecurus, Arrhenatherum, Bromus,
Cynosurus, Dactylis, Festuca, Lolium, Phalaris
Phleum, Poa, Trisetum
Clasa E (UPOV Clasa 6): Brassica napus, Brassica campestis, Brassica rapa,
Brassica juncea, Brassica nigra, Sinapis
Clasa F (UPOV Clasa 7): Lotus, Medicago, Ornithopus, Onobrychis, Trifolium
Clasa G (UPOV Clasa 8): Lupinus albus L, Lupinus angustifolius L., Lupinus
luteus L.
Clasa H (UPOV Clasa 9): Vicia faba L.
Clasa I (UPOV Clasa 10): Beta vulgaris L. var. alba DC, Beta vulgaris L.
var. altissima
Clasa R (UPOV Clasa 21): Solanum tuberosum L.
Clasa S (UPOV Clasa 24): Helianthus annuus



c) prin "soi care nu mai exista" se înţelege un soi care nu mai este comercializat;
d) prin "soi a carei denumire nu a dobândit o semnificatie specialã" se înţelege un soi a carei denumire, într-o anumitã perioada, a fost înscris într-un registru oficial al soiurilor de plante şi astfel a dobândit o semnificatie specialã, dar a pierdut aceasta caracteristica la expirarea unei perioade de 10 ani dupã radierea din registru.
ART. 5
Denumirile care sunt utilizate în mod curent pentru comercializarea bunurilor sau cele care nu trebuie sa fie utilizate în virtutea altei legislaţii, trebuie sa se considere ca înseamnã în special:
a) denumiri curente, sau termeni asociaţi cu greutãţi şi mãsuri;
b) expresiile care nu trebuie sa fie folosite pentru alte scopuri, decât cele prevãzute de respectiva legislaţie.
ART. 6
O denumire de soi poate sa induca în eroare sau sa producã confuzie dacã:
a) creeazã falsa impresie ca soiul poseda caracteristici speciale sau o valoare specialã;
b) creeazã falsa impresie ca soiul este inrudit sau deriva dintr-un alt soi specific;
c) se referã la o caracteristica sau valoare specifica într-o maniera care creeazã falsa impresie ca numai acest soi le poseda, când de fapt alte soiuri ale aceleiaşi specii pot sa posede aceleaşi caracteristici sau aceeaşi valoare;
d) sugereaza, pe baza asemanarii sale cu o marca binecunoscuta, alta decât o marca înregistratã sau denumire de soi, ca este vorba de un alt soi sau da impresia gresita privind identitatea solicitantului, responsabil cu menţinerea soiului, sau a amelioratorului;
e) conţine sau este alcãtuitã din termenii urmãtori:
(i) comparative sau superlative;
(ii) numele botanic sau numele comun al unei specii din grupul fie al speciilor de plante agricole sau al speciilor legumicole a cãror soi aparţine;
(iii) numele unei persoane fizice sau juridice sau o trimitere, dând astfel falsa impresie privind identitatea solicitantului, responsabilului cu menţinerea soiului sau a amelioratorului;
f) conţine o denumire geograficã susceptibilã de a induce în eroare în ceea ce priveşte caracteristicile sau valoarea soiului.
ART. 7
Denumirile soiurilor care au fost acceptate sub forma de cod trebuie în mod clar indicate ca atare în Catalogul oficial, prin urmãtoarea nota explicativa: "denumire de soi aprobatã sub forma de cod".
ART. 8
Aceste reguli nu se aplica denumirilor soiurilor care au fost propuse de cãtre solicitant autoritãţii competente pentru aprobare, înainte de data intrãrii în vigoare a prezentului ordin.

----



























Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016