Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.347 din 3 august 2007  pentru modificarea si completarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.347 din 3 august 2007 pentru modificarea si completarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 806 din 27 noiembrie 2007
ORDIN nr. 1.347 din 3 august 2007
pentru modificarea şi completarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 438/295/2002
EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
Nr. 1.347 din 3 august 2007
AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ
ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
Nr. 182 din 23 octombrie 2007
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Nr. 912 din 7 noiembrie 2007
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 806 din 27 noiembrie 2007


Vãzând Referatul de aprobare al Autoritãţii de Sãnãtate Publicã nr. 8.220 din 3 august 2007 din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice,
având în vedere prevederile <>art. 13 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul sãnãtãţii publice, preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale emit urmãtorul ordin:

ART. I
Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizãrii în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 16 alineatul (1), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) "substanţe suport", inclusiv solvenţii purtãtori, sunt substanţe utilizate pentru a dizolva, a dilua, a dispersa sau a modifica fizic în alt fel un aditiv ori o aromã alimentarã fãrã a altera funcţiile acestuia/acesteia (şi fãrã a avea un efect tehnologic ele însele), pentru a facilita manipularea, aplicarea sau utilizarea sa;".
2. La articolul 18, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã la formulele de început, formulele de continuare, alimentele pe bazã de cereale prelucrate şi alimentele pentru sugari şi copii de vârstã micã, conform reglementãrilor în vigoare, cu excepţia cazului în care existã o altã indicaţie."
3. La anexa VIII la norme, dupã punctul "E 967 Xilitol" se introduce un nou punct cu urmãtorul cuprins: "E 968 Eritritol"
4. Anexa IX la norme se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
4.1. La notã, dupã punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4, cu urmãtorul cuprins:
"4. Substanţele figurând cu numerele E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418 şi E 440 nu se utilizeazã la fabricarea minijeleurilor, definite în acest ordin ca jeleuri de consistenţã durã, conţinute în minicupe sau minicapsule semirigide, ingerate dintr-o singurã înghiţiturã, dupã introducerea în gurã prin presarea minicupei sau minicapsulei."
4.2. În tabel, dupã punctul "E 461 Metilcelulozã" se introduce un nou punct cu urmãtorul cuprins: "E 462 Etil celulozã".
5. Anexa X la norme se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
5.1. Produsul alimentar "Brânzã maturatã" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:


─────────────────┬──────────────────────────────┬────────────────────────────
"Brânzã maturatã │E 170 carbonat de calciu │quantum satis
│E 504 carbonaţi de magneziu │
│E 509 clorurã de calciu │
│E 575 glucono-delta-lactonã │
│E 500ii carbonat acid de sodiu│quantum satis (numai pentru
│ │brânza fermentatã)"
─────────────────┴──────────────────────────────┴────────────────────────────



5.2. Dupã produsul alimentar "Pain courant francais" se introduce un nou produs cu urmãtorul cuprins: "Friss buzakenyer, feher es felbarna kenyerek".
5.3. Dupã produsul alimentar "Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras" se introduce un nou produs cu urmãtorul cuprins: "Libamaj, libamaj egeszben, libamaj t'f6mbben", iar în coloana a 3-a se introduce sintagma "quantum satis".
6. Anexa XI la norme se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
6.1. Partea A se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
a) Punctele "E 216 P-hidroxibenzoat de propil" şi "E 217 Derivat sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic" din primul tabel se eliminã.
b) Din tabelul al doilea se eliminã prevederile pentru urmãtoarele produse alimentare: "Creveţi preparaţi", "Cozi de raci procesate şi moluşte procesate, marinate, preambalate", "Suplimentele alimentare dietetice lichide".
c) Tabelul al doilea se completeazã dupã cum urmeazã:


─────────────────────────────┬─────┬──────┬─────┬─────────┬─────────┬─────────
"Crustacee şi moluşte tratate│ │ 1000 │ │ 2000 │ │
termic │ │ │ │ │ │
─────────────────────────────┼─────┼──────┼─────┼─────────┼─────────┼─────────
Suplimentele alimentare defi-│ │ │ │ │ │
finite conform Ordinului │ │ │ │ │ │
ministrului sãnãtãţii publice│ │ │ │ │ │
nr. 1.069/2007*) comerciali- │ │ │ │ │ 2000" │
zate sub formã lichidã │ │ │ │ │ │
─────────────────────────────┴─────┴──────┴─────┴─────────┴─────────┴─────────


____________
*) <>Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 5 iulie 2007.

d) Sintagma "Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale" din al doilea tabel este înlocuitã cu sintagma "Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", conform prevederilor Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/251/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare*).
___________
*) Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţionalã specialã a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.

6.2. Partea B se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
a) Tabelul cu produse alimentare va avea urmãtoarele prevederi pentru "Crustacee şi cefalopode":


──────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────
"Crustacee şi cefalopode: │
- proaspete, refrigerate şi congelate │ 150*1)
- crustacee, familia Penaeidae, Solenoceridae, │
Aristaeidae │
- pânã la 80 unitãţi │ 150*1)
- între 80 unitãţi şi 120 unitãţi │ 200*1)
- peste 120 unitãţi │ 300*1)

Crustacee şi cefalopode: │
- tratate termic │ 50*1)
- crustacee tratate termic, familia Penaeidae, │
Solenoceridae, Aristaeidae │
- pânã la 80 unitãţi │ 135*1)
- între 80 unitãţi şi 120 unitãţi │ 180*1)
- peste 120 unitãţi │ 270*1)"

──────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────


__________
*1) În porţiuni comestibile

b) Denumirea produsului alimentar "Amidon (exclusiv amidon pentru preparatele de înţãrcare şi pentru sugari)" este înlocuitã cu denumirea "Amidon (exclusiv amidon pentru formule de început, formule de continuare, alimente pe bazã de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstã micã)".
c) Tabelul se completeazã cu urmãtoarele produse alimentare:


────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────
"Salsicha fresca │ 450
────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────
Struguri de masã │ 10
────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────
Fructe Lychee proaspete │ 10 (raportat la partea comestibilã)"
────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────



6.3. La partea C, prevederile pentru punctele "E 249 Nitrit de potasiu", "E 250 Nitrit de sodiu", "E 251 Nitrat de potasiu" şi "E 252 Nitrat de sodiu" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:


──────┬────────────┬──────────────────────────────┬─────────────┬─────────────
"Nr. E│ Denumire │ Produs alimentar │Cantitatea │Cantitatea
│ │ │maximã │maximã
│ │ │încorporatã │rezidualã
│ │ │în timpul │[exprimatã în
│ │ │fabricãrii │NaNO(2)]
│ │ │[exprimatã în│
│ │ │NaNO(2)] │
──────┼────────────┼──────────────────────────────┼─────────────┼─────────────
E 249 │Nitrit de │Produse din carne � mg/kg │
│potasiu(*x) │ │ │
│ ├──────────────────────────────┼─────────────┼─────────────
E 250 │Nitrit de │Produse din carne sterilizate � mg/kg │
│sodiu(*x) │(Fo>3,00)(*y) │ │
│ ├──────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Produse din carne tradiţionale│ │
│ │conservate prin imersare în │ │
│ │soluţie de saramurã (1): │ │
│ │ │ │
│ │Wiltshire bacon (1.1); │ │
│ │ │ │
│ │Entremeada, entrecosto,chispe,│ │
│ │orelheira e cabeca (salgados) │ � mg/kg
│ │ │ │
│ │Toucinho fumado (1.2); şi │ │
│ │produse similare │ │
│ │ │ │
│ │Wiltshire ham (1.1); şi │ │
│ │produse similare │ � mg/kg
│ │ │ │
│ │Rohschinken, nassgepokelt │ │
│ │(1.6); şi produse similare │ │
│ │Cured tongue (1.3) │ 󧓺 mg/kg
│ │ │ │
│ │Produse din carne tradiţio- │ │
│ │nale, conservate prin uscare │ │
│ │(2): │ � mg/kg
│ │ │ │
│ │Dry cured bacon (2.1.); │ │
│ │şi produse similare │ │
│ │ │ │
│ │Dry cured ham (2.1) │ � mg/kg
│ │ │ │
│ │Jamon curado, paleta curada, │ │
│ │lomo embuchado y cecina (2.2);│ │
│ │Presunto, presunto da pa şi │ │
│ │paio do lombo (2.3); şi │ │
│ │produse similare │ │
│ │ │ │
│ │Rohschinken, trockengepokelt │ │
│ │(2.5); şi produse similare │ 󧓺 mg/kg
│ ├──────────────────────────────┼─────────────┤
│ │Alte produse din carne tradi- │ │
│ │ţionale conservate (3): │ │
│ │ │ │
│ │Vysocina � mg/kg │
│ │ │ │
│ │Selsky salam │ │
│ │ │ │
│ │Turisticky trvanlivy salam │ │
│ │ │ │
│ │Polican │ │
│ │ │ │
│ │Herkules │ │
│ │ │ │
│ │Lovecky salam │ │
│ │ │ │
│ │Dunajska klobasa │ │
│ │ │ │
│ │Paprikas (3.5); şi produse │ │
│ │similare │ │
│ │ │ │
│ │Rohschinken, trocken-/ │ │
│ │nassgepokelt (3.1); şi produse│ │
│ │similare │ 󧓺 mg/kg
│ │ │ │
│ │Jellied veal and brisket │ │
│ │(3.2); │ │
──────┼────────────┼──────────────────────────────┼─────────────┼─────────────
E 251 │Nitrit de │Produse din carne netratate � mg/kg │
│potasiu(*z) │termic │ │
│ ├──────────────────────────────┼─────────────┼─────────────
E 252 │Nitrit de │Produse din carne tradiţionale│ │
│sodiu(*z) │conservate prin imersare în │ │
│ │soluţie de saramurã (1): │ │
│ │ │ │
│ │Kylmasavustettu poronliha/ │ │
│ │Kallrokt renkott (1.4); � mg/kg │
│ │ │ │
│ │Wiltshire bacon şi Wiltshire │ │
│ │ham (1.1); │ � mg/kg
│ │ │ │
│ │Entremeada, entrecosto,chispe,│ │
│ │orelheira e cabeca (salgados) │ │
│ │Toucinho fumado (1.2); │ │
│ │ │ │
│ │Rohschinken, nassgepokelt │ │
│ │(1.6); şi produse similare │ │
│ │ │ │
│ │Bacon şi file de bacon (1.5); │ � mg/kg
│ │şi produse similare │ │fãrã adaos de
│ │ │ │E 249 sau
│ │ │ │E 250
│ │ │ │
│ │Cured tongue (1.3) │ 󧓒 mg/kg
│ │ │ │
│ │Produse din carne tradiţio- │ │
│ │nale conservate prin uscare │ │
│ │(2): │ � mg/kg
│ │ │ │
│ │Dry cured bacon şi Dry │ │
│ │cured ham (2.1); │ │
│ │ │ │
│ │Jamon curado, paleta curada, │ │
│ │lomo embuchado y cecina (2.2);│ │
│ │ │ │
│ │Presunto, presunto da pa şi │ │
│ │paio do lombo (2.3); │ │
│ │ │ │
│ │Rohschinken, trockengepokelt │ │
│ │(2.5); şi produse similare │ │
│ │ │ │
│ │Jambon sec, jambon sel sec şi │ � mg/kg
│ │alte tipuri maturate uscate │ │fãrã adaos de
│ │similare (2.4) │ │E 249 sau
│ │ │ │E 250
──────┼────────────┼──────────────────────────────┼─────────────┼─────────────
│ │Alte produse din carne tradi- � mg/kg │
│ │ţionale conservate (3): │fãrã adaos de│
│ │ │E 249 sau │
│ │ │E 250 │
│ │ │ │
│ │Rohwurste(Salami şi Kantwurst)│ │
│ │(3.3); │ │
│ │ │ │
│ │Rohschinken, trocken-/ │ │
│ │nassgepokelt (3.1); şi produse│ � mg/kg
│ │similare │ │
│ │ │ │
│ │Salchichon y chorizo � mg/kg │
│ │tradicionales de larga │fãrã adaos de│
│ │curacion (3.4); │E 249 sau │
│ │ │E 250 │
│ │ │ │
│ │Saucissons secs (3.6); şi │ │
│ │produse similare │ │
│ │ │ │
│ │Jellied veal brisket (3.2); │ 󧓒 mg/kg
──────┼────────────┼──────────────────────────────┼─────────────┼─────────────
│ │Brânzã cu pastã tare, semitare� mg/kg în │
│ │şi semimoale │laptele pen- │
│ ├──────────────────────────────┤tru brânzã │
│ │Înlocuitor de brânzã pe bazã │sau doza │
│ │de produse lactate │echivalentã, │
│ │ │dacã se │
│ │ │adaugã dupã │
│ │ │eliminarea │
│ │ │zerului şi │
│ │ │adãugarea │
│ │ │apei │
──────┼────────────┼──────────────────────────────┼─────────────┼─────────────
│ │Hering marinat şi şprot � mg/kg │
──────┴────────────┴──────────────────────────────┴─────────────┴─────────────


____________
(*x) La etichetarea "pentru uz alimentar", nitritul poate fi comercializat numai în amestec cu sare sau cu înlocuitor de sare.
(*y) Valoarea Fo 3 este echivalentã cu 3 minute de încãlzire la 121oC (reducerea unei încãrcãturi bacteriene de un miliard de spori la fiecare 1.000 de conserve la un spor la 1.000 de conserve).
(*z) Nitraţii pot fi prezenţi în unele produse de carne tratate termic ce rezultã din conversia naturalã a nitriţilor în nitraţi într-un mediu slab acid.
1. Produsele din carne sunt imersate în soluţie de conservare ce conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente. Produsele din carne pot trece şi prin alte tratamente ulterioare, de exemplu, afumare.
1.1. Carnea injectatã cu soluţia de conservare, urmatã de conservare prin imersie timp de 3-10 zile. Soluţia de saramurã de imersie include de asemenea culturi microbiene starter.
1.2. Conservare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi are o activitate a apei crescutã.
1.3. Conservare prin imersie cel puţin 4 zile şi semipreparare.
1.4. Carnea este injectatã cu soluţia de conservare urmatã de imersie în soluţia de conservare. Timpul de conservare este de 14-21 de zile, urmat de maturarea la fum rece timp de 4-5 sãptãmâni.
1.5. Conservarea prin imersie timp de 4-5 zile la 5-7°C, maturare de obicei între 24 şi 40 de ore la 22°C, eventual afumare 24 de ore la 20-25°C şi depozitare 3-6 sãptãmâni la 12-14°C.
1.6. Timpul de conservare depinde de forma şi greutatea bucãţilor de carne, aproximativ douã zile/kg, urmat de stabilizare/maturare.
2. Procesul de conservare prin uscare implicã aplicarea uscatã a amestecului de conservare ce conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente pe suprafaţa cãrnii, urmatã de o perioadã de stabilizare/maturare. Produsele din carne pot fi supuse şi altor tratamente ulterioare, de exemplu, afumare.
2.1. Conservare prin uscare, urmatã de maturare cel puţin 4 zile.
2.2. Conservare prin uscare cu perioadã de stabilizare de cel puţin 10 zile şi perioadã de maturare de cel puţin 45 de zile.
2.3. Conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmate de 30-45 de zile de stabilizare şi perioadã de maturare de cel puţin douã luni.
2.4. Conservare prin uscare timp de 3 zile + o zi/kg, urmatã de o perioadã de o sãptãmânã dupã sãrare şi o perioadã de învechire - maturare de 45 de zile pânã la 18 luni.
2.5. Timpul de conservare depinde de forma şi greutatea bucãţilor de carne şi este de aproximativ 10-14 zile, urmat de perioada de stabilizare/maturare.
3. Procesele de conservare prin imersie şi uscare utilizate în combinaţie sau acolo unde nitriţii şi/sau nitraţii sunt incluşi într-un produs compus sau unde soluţia de conservare este injectatã în produs înaintea tratamentului termic. Produsele pot fi supuse şi altor tratamente ulterioare, de exemplu, afumare.
3.1. Conservare prin imersie în soluţie de saramurã şi uscare utilizatã în combinaţie (fãrã injectarea soluţiei de conservare). Timpul de conservare depinde de forma şi greutatea bucãţilor de carne, aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare.
3.2. Injectarea soluţiei de conservare, urmatã, dupã cel puţin douã zile, de fierberea în apã clocotitã cel puţin 3 ore.
3.3. Produsul are o perioadã de maturare de cel puţin 4 sãptãmâni şi un raport apã/proteine mai mic de 1,7.
3.4. Perioada de maturare este de cel puţin 30 de zile.
3.5. Produsul uscat şi tratat termic la 70oC, proces urmat de 8-12 zile de uscare şi afumare.
Produsul fermentat este supus unui proces de fermentaţie în 3 etape de 14-30 de zile, urmat de afumare.
3.6. Cârnatul crud fermentat şi uscat fãrã adaos de nitriţi. Produsul este fermentat la temperaturi între 18 şi 22oC sau mai mici (10-12oC) şi apoi are o perioadã de învechire/maturare minimã de 3 sãptãmâni. Produsul are un raport apã/proteine mai mic de 1,7.

6.4. Partea D se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
a) Nota se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Indicele (*) din tabel face referire la regula de proporţionalitate pentru utilizarea galaţilor, a TBHQ, BHA şi BHT în combinaţie; trebuie reduse dozele individuale în mod proporţional.";
b) În tabel, la punctele E 310-E 321, coloanele 1-4 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:


──────┬──────────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────
"E 310│Galat de propil │Grãsimi şi uleiuri pentru�*) (galaţi, TBHQ şi
│ │fabricarea profesionalã a│BHA, individual sau în
│ │produselor alimentare │combinaţie)
│ │tratate termic │
│ │ │
E 311│Galat de octil │Ulei şi grãsimi pentru �*) (BHT)
│ │prãjire praj, exclusiv │
│ │uleiul de turtã de │
│ │mãsline │
│ │ │
E 312│Galat de dodecil │ │
│ │ │
E 319│Terţbutilhidrochinonã │Unturã, ulei de peşte, │raportate la grãsime
│(TBHQ) │grãsime de vitã, pasãre │în ambele cazuri
│ │şi oaie │
│ ├─────────────────────────┼──────────────────────
E 320│Butilhidroxianisol │Amestecuri pentru pati- � (galaţi, TBHQ şi
│(BHT) │serie │BHA, individual sau în
│ │Alimente tip snack pe │combinaţie)
│ │bazã de cereale │
│ │Lapte praf pentru distri-│
│ │buitoare automate │
──────┼──────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────
E 321│Butilhidroxitoluen │Supe şi ciorbe deshidra- │raportate la grãsime
│(BHT) │tate │
│ │Sosuri │
│ │Carne deshidratatã │
│ │Fructe în coajã procesate│
│ │Cereale preparate │
──────┼──────────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────
│ │Mirodenii şi condimente � (galaţi, TBHQ şi
│ │ │BHA, individual sau în
│ │ │combinaţie) raportat
│ │ │la grãsime
│ ├─────────────────────────┼──────────────────────
│ │Cartofi deshidrataţi 󧓡 (galaţi, TBHQ şi
│ │ │BHA, individual sau în
│ │ │combinaţie)
│ ├─────────────────────────┼──────────────────────
│ │Gumã de mestecat � (galaţi, TBHQ şi
│ │ │BH şi BHA, individual
│ │ │sau în combinaţie)
│ │ │
│ │Suplimente alimentare, │
│ │conform Ordinului minis- │
│ │trului sãnãtãţii publice │
│ │nr. 1.069/2007 │
│ ├─────────────────────────┼──────────────────────
│ │Uleiuri esenţiale 𗈕.000 (galaţi, TBHQ şi
│ │ │BHA, individual sau în
│ │ │combinaţie)
│ ├─────────────────────────┼──────────────────────
│ │Arome, altele decât �*)(galaţi,individu-
│ │uleiurile esenţiale │al sau în combinaţie)
│ │ �* (galaţi, TBHQ şi
│ │ │BHA, individual sau în
│ │ │combinaţie)
──────┴──────────────────────┴─────────────────────────┴──────────────────────



c) Tabelul se completeazã dupã cum urmeazã:


──────┬──────────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────
"E 586𗈘-Hexilresorcinol │Crustacee proaspete, 𗈖 mg/kg reziduuri în
│ │refrigerate şi congelate │carnea de crustaceu"
──────┴──────────────────────┴─────────────────────────┴──────────────────────



7. Anexa XII la norme se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
7.1. Coloanele 3 şi 4 ale punctului "E 385 Etilenã diaminã tetra-acetat de calciu disodic" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:


──────┬──────────────────────┬────────────────────────────────────┬───────────
"E 385│Etilenã diaminã tetra-│Sosuri emulsionate 󧔓 mg/kg
│acetat de calciu │ │
│disodic │Boabe de leguminoase, legume, � mg/kg
│(Calciu disodic EDTA) │ciuperci şi anghinare în conservã │
│ │ │
│ │Crustacee şi moluşte în conservã 󧔓 mg/kg
│ │ │
│ │Peşte în conservã 󧔓 mg/kg
│ │ │
│ │Grãsimi tartinabile cu un conţinut � mg/kg
│ │de grãsime de cel mult 41%, aşa cum 󧔓 mg/kg
│ │cum sunt definite în Regulamentul │
│ │(CE) nr. 2991/94*) │
│ │ │
│ │Crustacee congelate sau îngheţate � mg/kg
│ │ │
│ │Libamaj, egκszben κs tombben │
──────┴──────────────────────┴────────────────────────────────────┴───────────


__________
*) Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 316 din 9.12.1994, p.2."

7.2. Dupã punctul "E 967 Xilitol" se introduce un nou punct, cu urmãtorul cuprins:


──────┬─────────┬─────────────────────────────┬───────────────────────────────
"E 968│Eritritol│Produse alimentare în general│quantum satis
│ │(cu excepţia bãuturilor şi │
│ │acelor produse alimentare │
│ │menţionate în art. 17(3) │
│ │ │
│ │Peşte, crustacee, moluşte şi │quantum satis
│ │cefalopode neprocesate înghe-│
│ │ţate şi congelate │
│ │ │
│ │Lichioruri │quantum satis
│ │ │Pentru alte scopuri îndulcirea"
──────┴─────────┴─────────────────────────────┴───────────────────────────────



7.3. Tabelul se completeazã dupã cum urmeazã:


──────┬──────────────────────┬────────────────────────────────────┬───────────
E 426 │Hemicelulozã din boabe│Bãuturi pe bazã de lactate destinate𗈙 g/l
│de soia │vânzãrii cu amãnuntul │
│ │Suplimente alimentare conform 𗈕,5 g/l
│ │Ordinului ministrului sãnãtãţii │
│ │publice nr. 1.069/2007 │
│ │Sosuri emulsionate 󧓦 g/l
│ │Produse de brutãrie fine, preambala-󧓒 g/kg
│ │te destinate vânzãrii cu amãnuntul │
│ │Tãieţei orientali gata pentru consum󧓒 g/kg
│ │şi preambalaţi, destinaţi vânzãrii │
│ │cu amãnuntul │
│ │Orez gata pentru consum, preambalat,󧓒 g/kg
│ │destinat vânzãrii cu amãnuntul │
│ │Produse procesate din cartofi şi 󧓒 g/kg
│ │orez, preambalate (incluzând produse│
│ │procesate congelate, îngheţate, │
│ │refrigerate şi uscate), destinate │
│ │vânzãrii cu amãnuntul │
│ │Produse din ouã deshidratate, 󧓒 g/kg
│ │concentrate îngheţate şi congelate │
│ │Jeleuri, cu excepţia minijeleurilor 󧓒 g/kg
──────┴──────────────────────┴────────────────────────────────────┴───────────



7.4. În coloana 3 a punctului E 468, sintagma "Suplimente dietetice solide" se înlocuieşte cu sintagma "Suplimente alimentare definite conform <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 , furnizate sub formã solidã".
7.5. În coloana 3 a punctelor E 338 - E 452, sintagma "Suplimente dietetice" se înlocuieşte cu sintagma "Suplimente alimentare definite conform <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 ".
7.6. În coloana 3 a punctelor E 405, E 416, E 432, E 436, E 473, E 474, E 475, E 491-E 495, E 551-E 559 şi E 901-E 904, sintagma "Suplimente alimentare dietetice" se înlocuieşte cu sintagma "Suplimente alimentare definite conform <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 ".
7.7. În coloana 3 a punctelor E 1201 şi E 1202, sintagma "Suplimente dietetice sub formã de tablete şi drajeuri" se înlocuieşte cu sintagma "Suplimente alimentare dietetice sub formã de tablete şi drajeuri", definite conform <>Ordinului ministrului sãnãtãţii publice nr. 1.069/2007 .
7.8. În coloana 3 a punctelor E 405, E 432-E 436, E 473 şi E 474, E 475, E 477, E 481 şi E 482, E 491-E 495, sintagma "Alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale" este înlocuitã cu sintagma "Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", definite conform Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 387/251/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
7.9. Punctele E 1505-E 1520 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:


───────┬──────────────────┬─────┬─────────────────────────────────────────────
"E 1505│Trietil citrat │Arome𗈗g/kg provenind din ingredientele unui ali-
│ │ │ment consumat ca atare sau reconstituite con-
│ │ │form instrucţiunilor producãtorului; separate
│ │ │sau în amestec. În cazul bãuturilor, cu
│ │ │excepţia lichiorurilor cremã, doza maximã
│ │ │pentru E 1520 este 1 g/l"
│ │ │
E 1517│Gliceril diacetat │ │
│(diacetinã) │ │
│ │ │
E 1518│Gliceril triacetat│ │
│(triacetinã) │ │
│ │ │
E 1520│Propan-1, 2-diol │ │
│(propilenglicol) │ │
───────┴──────────────────┴─────┴─────────────────────────────────────────────



7.10. Tabelul se completeazã dupã cum urmeazã:


───────┬────────────────┬───────────────────────────────┬─────────────────────
"E 1204│Pululan │Suplimente alimentare definite │quantum satis
│ │conform Ordinului ministrului │
│ │sãnãtãţii publice nr. 1.214/ │
│ �, sub formã de capsule sau │
│ │tablete │
│ ├───────────────────────────────┼─────────────────────
│ │Bomboane pentru împrospãtarea │quantum satis
│ │respiraţiei sub formã de filme │
───────┼────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────────────
E 1452│Octenil succinat│Preparate de vitamine în supli-󧓫 g/kg în suplimen-
│de amidon alumi-│mentele alimentare sub formã de│tul alimentar"
│niu │capsule, definite conform │
│ │Ordinului ministrului sãnãtãţii│
│ │publice nr. 1.214/2003 │
───────┴────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────────────



8. Anexa XIII la norme se completeazã dupã cum urmeazã:
8.1. Dupã punctul "E 967 Xilitol" se introduce un nou punct, cu urmãtorul cuprins:


─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────
"E 968 │ Eritritol" │
─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────



8.2. Dupã punctul "E 466 Celulozã carboxi-metilicã" se introduce un nou punct, cu urmãtorul cuprins:


─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────
"E 462 │ Etil celulozã" │
─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────



8.3. Prevederile referitoare la punctul "E 551 Dioxid de siliciu" se completeazã în coloana 3 dupã cum urmeazã:
"În E 171 dioxid de titan şi E 172 oxizi şi hidroxizi de fier (max. 90% în raport cu pigmentul)."
9. Anexa XIV la norme se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
9.1. În primul, al doilea şi al treilea paragraf ale notei, sintagma "Preparatele şi alimentele de înţãrcare pentru sugari şi copii de vârstã micã" se va înlocui cu sintagma "Formule de început, formule de continuare, alimente pe bazã de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstã micã".
9.2. În titlul pãrţii a 3-a, sintagma "alimentele pentru sugari şi copii de vârstã micã", precum şi în coloana 3 pentru punctele E 170-E 526, E 500, E 501 şi E 503, E 338, E 410-E 440, E 1404-E 1450 şi E 1451, sintagma "Alimentele pentru înţãrcare", se înlocuiesc cu sintagma "Alimente pe bazã de cereale prelucrare şi alimente pentru sugari şi copii de vârstã micã".
9.3. La partea a IV-a, dupã punctul "E 472c" se introduce un nou punct, cu urmãtorul cuprins:


───────┬──────────────────┬────────┬──────────────────────────────────────────
"E 473 │Esteri de sucrozã � mg/l│Produse ce conţin proteine hidrolizate,
│ai acizilor graşi │ │peptide sau aminoacizi"
───────┴──────────────────┴────────┴──────────────────────────────────────────



ART. II
Produsele alimentare puse în vânzare sau etichetate înainte de data de 15 august 2008, care nu respectã prevederile prezentului ordin, se pot comercializa pânã la epuizarea stocurilor.
ART. III
Prezentul ordin transpune Directiva 2006/52/CE care amendeazã Directiva 95/2/CE privind aditivii alimentari, alţi decât coloranţii şi îndulcitorii, şi Directiva 94/35/CE privind îndulcitorii destinaţi utilizãrii în produsele alimentare, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 204 din 26 iulie 2006.
ART. IV
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul sãnãtãţii publice,
Ervin-Zoltan Szκkely,
secretar de stat

Preşedintele Autoritãţii Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Cheţan Roatiş

Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016