Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.295 din 23 decembrie 2005  pentru aprobarea Formularului de prezentare a rezumatului notificarii privind introducerea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic, in alte scopuri decat introducerea pe piata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.295 din 23 decembrie 2005 pentru aprobarea Formularului de prezentare a rezumatului notificarii privind introducerea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic, in alte scopuri decat introducerea pe piata

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 42 din 17 ianuarie 2006
ORDIN nr. 1.295 din 23 decembrie 2005
pentru aprobarea Formularului de prezentare a rezumatului notificãrii privind introducerea deliberata în mediu a organismelor modificate genetic, în alte scopuri decât introducerea pe piata
EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI ŞI GOSPODÃRIRII APELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 42 din 17 ianuarie 2006

În baza prevederilor <>art. 24 şi 53 din Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 ,
în temeiul art. 3 alin. (1) pct. 5, al art. 4 pct. I.10 şi al <>art. 5 alin. (8) din Hotãrârea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul mediului şi gospodãririi apelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Formularul de prezentare a rezumatului notificãrii privind introducerea deliberata în mediu a organismelor modificate genetic, în alte scopuri decât introducerea pe piata, denumit în continuare Rezumatul notificãrii, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
(1) Rezumatul notificãrii se elaboreazã de cãtre notificator şi se transmite autoritãţii competente, conform prevederilor <>art. 24 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 .
(2) Autoritatea competenta este autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului.
(3) Rezumatul notificãrii se transmite de autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului Comisiei Europene, începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
(4) Notificatorul transmite Rezumatul notificãrii pe suport hârtie şi în format electronic, atât în limba romana, cat şi în limba engleza.
ART. 3
Anexa la prezentul ordin se pune la dispoziţie celor interesaţi şi pe pagina web a autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, la adresa: www.mmediu.ro.
ART. 4
Prezentul ordin transpune integral Decizia Consiliului nr. 2002/813/CE de stabilire, în conformitate cu Directiva Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2001/18/CE , a Formularului de prezentare a rezumatului notificãrii privind introducerea deliberata în mediu a organismelor modificate genetic, în alte scopuri decât introducerea pe piata, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 280 din 18 octombrie 2002, p. 0062-0083.
ART. 5
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Bucureşti, 23 decembrie 2005.
Nr. 1.295.

ANEXA

FORMULAR
de prezentare a rezumatului notificãrii privind introducerea deliberata în mediu a organismelor modificate genetic, în alte scopuri decât introducerea pe piata

INTRODUCERE
Prezentul formular se utilizeazã pentru elaborarea unei sinteze a informaţiilor incluse în dosarul de notificare privind introducerea deliberata în mediu a unui organism modificat genetic (OMG) sau a unei combinatii de OMG, în alt scop decât introducerea pe piata, denumita rezumatul notificãrii.
Rezumatul notificãrii se include în dosarul tehnic transmis autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului ca autoritate competenta, pentru a asigura informarea publicului şi a realiza schimbul de informaţii, în ceea ce priveşte notificarea, cu Comisia Europeanã şi statele membre (de la data aderãrii).
Se admite faptul ca acest formular nu a fost elaborat sa cuprindã toate informaţiile necesare pentru realizarea unei evaluãri a riscului asupra mediului.
Spaţiul prevãzut dupã fiecare intrebare nu este relevant pentru gradul de detaliu al informaţiilor solicitate în sensul formularului de sinteza a informaţiilor cuprinse în notificare.
Formularul de prezentare a rezumatului notificãrii este format din Partea 1 şi Partea 2.
Prima parte se aplica produselor care constau din sau care conţin organisme modificate genetic, altele decât plantele superioare, şi cuprinde urmãtoarele secţiuni:
A Informaţii generale
B Informaţii privind organismele receptoare sau organismele parentale din care a fost obţinut OMG
C Informaţii privind modificarea genetica
D Informaţii privind organismul/ organismele de la care s-a obţinut insertul (organismele donoare)
E Informaţii privind organismul modificat genetic
F Informaţii privind introducerea în mediu
G Interactiunile OMG cu mediul şi impactul potenţial asupra mediului
H Informaţii privind monitorizarea
I Informaţii post introducere în mediu şi privind tratarea deşeurilor
J Informaţii privind planurile de intervenţie în caz de urgenta
Informaţiile precizate în prima parte trebuie sa reia, în mod corespunzãtor, într-o forma concisã, informaţiile prezentate autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în baza <>art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic (OMG) prin tehnicile biotehnologiei moderne precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , denumita în continuare <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 , în conformitate cu Anexa 8A a acestei Ordonanţe.
Partea a doua se aplica produselor care constau din, sau care conţin, plante superioare modificate genetic (PSMG). Termenul de "plante superioare" înseamnã plante care aparţin grupului taxonomic Gymnospermae şi Angiospermae.
Partea 2 cuprinde urmãtoarele secţiuni:
A Informaţii generale
B Informaţii privind planta modificatã genetic
C Informaţii privind introducerea experimentala în mediu
D Concluzii privind impactul potenţial al introducerii PSMG, asupra mediului
E Scurta descriere a mãsurilor adoptate pentru controlul riscului
F Sinteza testarilor în camp planificate, destinate obţinerii de noi informaţii privind impactul introducerii acestor PSMG asupra mediului şi asupra sãnãtãţii oamenilor.
Informaţiile precizate în partea a doua trebuie sa reia în mod corespunzãtor într-o forma concisã, informaţiile prezentate autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în baza cu <>art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 , în conformitate cu Anexa 8B a acestei Ordonanţe.

PARTEA 1

FORMULARUL DE PREZENTARE A REZUMATULUI NOTIFICÃRII PRIVIND INTRODUCEREA DELIBERATA ÎN MEDIU A ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC, ALTELE DECÂT PLANTELE SUPERIOARE

A Informaţii generale

1. Detalii privind notificarea


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Ţara/Statul membru la care se referã notificarea (de la data aderãrii) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Numãrul notificãrii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Data confirmãrii de primire a notificãrii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Denumirea proiectului │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(e) Perioada propusã pentru introducerea în mediu │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Notificator


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea instituţiei sau a companiei │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Caracterizarea OMG


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Precizati dacã OMG este: viroid [] │
│ Virus cu ARN [] │
│ Virus cu ADN [] │
│ bacterie [] │
│ ciuperca [] │
│ animal [] │
│ - mamifer [] │
│ - insecta [] │
│ - peste [] │
│ - alt animal [] precizati filumul, │
│clasa alta, precizati (regnul, filumul, clasa) │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Identitatea OMG(genul şi specia) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Stabilitate genetica - conform anexei 8 A, IIA (10) a Ordonanţei │
│ Guvernului nr. 49/2000 │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Introducerea în mediu a aceluiaşi OMG este prevãzutã de cãtre acelaşi notificator şi în alt Stat/în alt stat din Comunitate (în conformitate cu art. 6(1) din Directiva 2001/18 ?(de la data aderãrii)



┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│Dacã da, precizati codul (codurile) tarii: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Acelaşi OMG a fãcut obiectul unei notificãri de introducere în mediu de cãtre acelaşi notificator în alt stat din Comunitate? (de la data aderãrii)



┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│ Dacã da: │
│ - Statul membru la care se referã notificarea │
│ - Numãrul notificãrii │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



6. Acelaşi OMG a fãcut obiectul unei notificãri de introducere în mediu sau pe piata în alt Stat/în afarã Comunitãţii de cãtre acelaşi notificator sau de un altul? (de la data aderãrii)



┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│ Dacã da: │
│- Statul/Statul membru la care se referã notificarea (de la data aderãrii) │
│- Numãrul notificãrii │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



7. Rezumatul privind impactul potenţial asupra mediului al introducerii în mediu a OMG



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



B Informaţii privind organismele receptoare sau organismele parentale din care a fost obţinut OMG

1. Caracterizarea organismului receptor sau parental:


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Precizati dacã organismul receptor sau parental este: │
│ viroid [] │
│ virus cu ARN [] │
│ virus cu ADN [] │
│ bacterie [] │
│ ciuperca [] │
│ animal [] │
│ - mamifer [] │
│ - insecta [] │
│ - peste [] │
│ - alt animal [] (precizati filumul, clasa) │
│alta, precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Denumire


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(i) ordin şi/sau taxon superior (pentru animale) │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(ii) gen │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(iii) specie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(iv) subspecie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(v) susa │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(vi) patovar (biotip, ecotip, rasa etc.) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(vii) denumire comuna │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Distribuţia geograficã a organismului


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Autohton/ stabilit în ţara în care se face notificarea (dupã aderare) │
│ Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Autohton sau intrat în ţãrile CE/alte tari CE (dupã aderare) │
│ (i) Da [] │
│ Dacã da, precizati tipul de ecosistem în care se gãseşte: │
│ atlantic [] │
│ mediteranean [] │
│ boreal [] │
│ alpin [] │
│ continental [] │
│ macaronezian [] │
│ (ii) Nu [] │
│ (iii) Nu se ştie [] │
│(c) Este utilizat frecvent în ţara în care se face notificarea? │
│ Da [] Nu [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Este pãstrat frecvent în ţara în care se face notificarea? │
│ Da [] Nu [] │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Habitatul natural al organismului


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Dacã organismul este un microorganism │
│ apa [] │
│ sol, stare libera [] │
│ sol, în simbioza cu sistemul radicular al unei plante [] │
│ în simbioza cu frunzele sau cu sistemul peduncular al unei plante [] │
│ în simbioza cu animale [] │
│ │
│ │
│ alta, precizati │
│(b) Dacã organismul este un animal; habitatul natural sau ecosistemul │
│ agricol natural │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. (a) Tehnici de detectare


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



(b) Tehnici de identificare


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



6. Organismul receptor a fãcut obiectul unei clasificari conforme cu normele comunitare privind protecţia sãnãtãţii oamenilor şi/sau a mediului?



┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│Dacã da, precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



7. Organismul receptor (inclusiv produsele sale extracelulare), viu sau mort, este patogen sau daunator în orice altfel şi într-o mãsura semnificativã?


┌───────────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │ Nu se ştie [] │
├───────────────────────────┴───────────────────────┴─────────────────────────┤
│Dacã da │
│a) pentru care dintre organismele │
│ urmãtoare: oameni [] │
│ animale [] │
│ plante [] │
│ altele [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) furnizati informaţiile prevãzute în anexa 8 A pct. II (A) (11) (d) │
│ din <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



8. Informaţii privind reproducerea


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Timpul de generare în ecosistemele naturale: │
│ │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│b) Timpul de generare în ecosistemul în care va avea loc introducerea: │
│ │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Modul de reproducere: Sexuata [] Asexuata [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Factorii care afecteazã reproducerea: │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



9. Capacitatea de supravietuire


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) capacitatea de a forma structuri care sa contribuie la supravietuire │
│ sau la latenta │
│ (i) endospori │ [] │
│ (ii) chisturi │ [] │
│ (iii) scleroti │ [] │
│ (iv) spori asexuati (ciuperci) │ [] │
│ (v) spori sexuati (ciuperci) │ [] │
│ (vi) oua │ [] │
│ (vii) pupe │ [] │
│ (viii) larve │ [] │
│ (ix) altele, precizati │ [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) factori relevanti care afecteazã capacitatea de supravietuire: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



10. (a) Moduri de diseminare


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



10. (b) Factori care afecteazã diseminarea


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



11. Modificãri genetice anterioare ale organismului receptor sau parental care au fãcut deja obiectul unei notificãri de introducere în mediu în ţara în care se face notificarea (precizati numãrul notificãrii) (de la data aderãrii)


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



C Informaţii privind modificarea genetica

1. Tipul de modificare genetica



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(i) insertie de material genetic [] │
│(ii) eliminare de material genetic [] │
│(iii) substituire de baza [] │
│(iv) fuziune celulara [] │
│(v) alta, precizati [] │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Rezultatul dorit al modificãrii genetice


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. (a) S-a utilizat un vector în procesul de modificare?


┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│ Dacã nu, treceti direct la întrebarea 5. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. (b) Dacã da vectorul este integral sau parţial prezent în organismul modificat?


┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┤
│ Dacã nu, treceti direct la întrebarea 5. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3.(c) Dacã rãspunsul la întrebarea 3 (b) este da, furnizati urmãtoarele informaţii:



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Tipul vectorului │
│ plasmida [] │
│ bacteriofag [] │
│ virus [] │
│ cosmida [] │
│ transpozon (element transpozabil) [] │
│ altul (precizati) [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Identitatea vectorului │
│ │
│(c) Ansamblul de gazde ale vectorului │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Prezenta în vector a secventelor care produc un fenotip selectabil sau │
│ identificabil │
│ Da [] Nu [] │
│ rezistenta la antibiotice [] │
│ Altele, precizati │
│ Precizati care este gena de rezistenta la antibiotice inseratã │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(e) Fragmente constitutive ale vectorului │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(f) Metoda de introducere a vectorului în organismul receptor │
│(i) transformare [] │
│(ii) electroporare [] │
│(iii) macroinjectare [] │
│(iv) microinjectare [] │
│(v) infectare [] │
│(vi) alta (precizati) [] │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Dacã rãspunsul la întrebarea B.3(a) şi (b) este nu, care a fost metoda utilizata în procesul de modificare?


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(i) transformare [] │
│(ii) microinjectare [] │
│(iii) microincapsulare [] │
│(iv) macroinjectare [] │
│(v) alta, precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Compozitia insertului


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Compozitia insertului │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Originea fiecãrei pãrţi constitutive a insertului │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Funcţia dorita pentru fiecare parte componenta a insertului în OMG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Localizarea insertului în organismul gazda │
│ - pe o plasmida libera [] │
│ - integrat în cromozom [] │
│ - alta, precizati │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(e) Insertul conţine pãrţi ale cãror produs sau funcţie nu sunt cunoscute? │
│ - Da [] Nu [] │
│ Dacã da, precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



D Informaţii privind organismul/ organismele din care s-a obţinut insertul (organismele donoare)

1. Precizati dacã este:


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│viroid [] │
│virus cu ARM [] │
│virus cu ADN [] │
│bacterie [] │
│ciuperca [] │
│animal [] │
│- mamifer [] │
│- insecta [] │
│- peste [] │
│- alt animal [] (precizati filumul, clasa) │
│Altul, precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Denumire completa


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(i) ordin şi/sau taxon superior (pentru animale) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(ii) denumirea familiei (pentru plante) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(iii) gen │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(iv) specie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(v) subspecie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(vi) susa │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(vii) cultivar/linie genealogica │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(viii) patovar │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(ix) denumire comuna │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Organismul (inclusiv produsele sale extracelulare), viu sau mort, este patogen sau daunator în orice altfel şi într-o mãsura semnificativã?


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Dacã da, precizati urmãtoarele: │
│(a) pentru care dintre organismele │
│ urmãtoare? Oameni [] │
│ animale [] │
│ plante [] │
│ altele [] │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) secventele donate au vreun rol în proprietãţile patogene sau dãunãtoare │
│ ale organismului? │
│ Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Dacã da, precizati informaţiile relevante conform anexei 8 A pct. II (A)(11) │
│lit. (d) │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Organismul donator este clasificat în conformitate cu normele naţionale existente privind protecţia sãnãtãţii oamenilor şi a mediului/ comunitare existente privind protecţia sãnãtãţii oamenilor şi a mediului precum Directiva 90/679/CEE privind protecţia lucrãtorilor impotriva riscurilor, care decurg din expunerea la agenţii biologici la locul de munca? (dupã aderare)


┌───────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├───────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────┤
│Dacã da, precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Organismul donator şi cel receptor schimba material genetic în mod natural?


┌───────────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │ Nu se ştie [] │
└───────────────────────────┴───────────────────────┴─────────────────────────┘



E Informaţii privind organismul modificat genetic

1. Trãsãturile genetice şi caracteristicile fenotipice ale organismului receptor sau parental care au fost schimbate în urma modificãrii genetice



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) OMG diferã de organismul receptor din punct de vedere al capacitãţii de │
│ supravietuire? │
│ Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
│ Precizati │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) OMG diferã de organismul receptor din punct de vedere al modului şi/sau │
│ al ratei de reproducere? │
│ Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
│ Precizati │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) OMG diferã de organismul receptor din punct de vedere al diseminarii? │
│ Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
│ Precizati │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) OMG diferã de organismul receptor din punct de vedere al patogenitatii? │
│ Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
│ Precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Stabilitatea genetica a organismului modificat genetic



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. OMG (inclusiv produsele sale extracelulare), viu sau mort, este patogen sau daunator în orice alt fel şi într-o mãsura semnificativã?



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
│(a) pentru care dintre urmãtoarele │
│ organisme? oameni [] │
│ animale [] │
│ plante [] │
│ altele [] │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) precizati informaţiile relevante prevãzute în anexa 8 A pct. II (A)(11) │
│ (d) şi pct. II (C) (2) │
│(i) din <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Descrierea metodelor de identificare şi detectare


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Tehnici utilizate la detectarea OMG în mediu │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Tehnici utilizate la identificarea OMG │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



F Informaţii privind introducerea în mediu

1. Scopul introducerii (inclusiv potenţiale avantaje ecologice importante prevãzute)



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Situl introducerii este diferii de habitatul natural sau de ecosistemul în care organismul receptor sau parental este utilizat, pãstrat sau gãsit în mod normal?


┌───────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├───────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┤
│Dacã da, precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Informaţii privind introducerea în mediu şi zona inconjuratoare


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Localizare geograficã (regiune administrativã şi, dacã este cazul │
│ coordonatele geografice ale acesteia): │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Dimensiunea sitului (mp): │
│ (i) situl efectiv de introducere (mp): │
│ (ii) zona afectatã de introducere (mp); │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Proximitatea fata de biotopurile sau zonele naturale protejate legal │
│ constituite/ recunoscute pe plan internaţional (de la data aderãrii), │
│ inclusiv rezervoarele de apa potabilã care ar putea fi afectate: │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Flora şi fauna, inclusiv culturile, septelul şi speciile migratoare care │
│ ar putea interactiona cu OMG │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Metoda de introducere şi amploarea acesteia


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Cantitãţile de OMG care urmeazã a fi introduse: │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Durata operaţiunii: │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Metoda şi procedurile de evitare şi/sau de minimalizare a propagarii │
│ OMG în afarã sitului de introducere │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Scurta descriere a condiţiilor climatice medii (vreme, temperatura etc.


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



6. Informaţii relevante privind, dacã este cazul, introducerile anterioare în mediu ale aceluiaşi OMG, în special din punctul de vedere al impactului potenţial al acestora asupra mediului şi asupra sãnãtãţii oamenilor



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



G Interactiunile OMG cu mediul şi impactul potenţial asupra mediului, dacã sunt semnificativ diferite de cele ale organismului receptor sau parental

1. Denumirea organismelor-tinta (dacã este cazul)


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(i) ordin şi/sau taxon superior (pentru animale) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(ii) denumirea familiei (pentru plante) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(iii) gen │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(iv) specie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(v) subspecie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(vi) susa │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(vii) cultivar/linie genealogica │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(viii) patovar │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(ix) denumire comuna │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Mecanismele anticipate şi rezultatul interactiunii dintre OMG nou introdus în mediu şi organismul-tinta (dacã este cazul)


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Orice alte interactiuni potenţial importante cu alte organisme din mediu


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Este posibila apariţia unei selectii ulterioare introducerii precum competitivitatea crescutã sau o mai accentuata capacitate de proliferare a OMG?



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Da [] Nu [] Nu se ştie [] │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Detaliati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Tipuri de ecosisteme în care OMG se poate propaga din situl de introducere şi în care se poate stabili


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



6. Denumirea completa a organismelor nevizate care (ţinând seama de tipul mediului receptor) pot fi, deşi neintentionat, afectate într-o mãsura semnificativã de introducerea OMG


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(i) ordin şi/sau taxon superior (pentru animale) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(ii) denumirea familiei (pentru plante) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(iii) gen │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(iv) specie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(v) subspecie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(vi) susa │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(vii) cultivar/linie genealogica │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(viii) patovar │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(ix) denumire comuna │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



7. Probabilitatea unui transfer genetic în vivo


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) de la OMG la alte organisme din ecosistemul de introducere: │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) de la alte organisme la OMG: │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) consecinţe probabile ale transferului de gene; │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



8. Indicaţi rezultatele relevante (dacã exista) ale studiilor realizate în medii naturale simulate (de exemplu microcosmosuri etc), cu privire la comportamentul şi caracteristicile OMG şi la impactul sau ecologic

9.


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



10. Interactiuni pasibile, importante din punct de vedere ecologic, cu procesele biogeochimice (dacã exista diferenţe fata de organismul receptor sau parental)


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



H Informaţii privind monitorizarea

1. Metode de monitorizare a OMG


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Metode de monitorizare a efectelor asupra ecosistemului


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Metode de detectare a transferului materialului genetic donat, de la OMG la alte organisme


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Suprafata zonei monitorizate (mp)


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Durata monitorizarii


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



6. Frecventa monitorizarii


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



I Informaţii post introducere şi tratarea deşeurilor

1. Tratarea sitului dupã introducere


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Tratarea OMG dupã introducere


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. (a) Tipul şi cantitatea deşeurilor rezultate


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. (b) Tratarea deşeurilor


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



J Informaţii privind planurile de intervenţie în caz de urgenta

1. Metodele şi proceduri de control a diseminarii de OMG în caz de propagare neprevãzutã


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


2. Metode de eliminare a OMG din zonele potenţial afectate


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Metode de eliminare sau igienizare a plantelor, animalelor, solurilor etc. potenţial expuse în timpul sau în urma propagarii


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Planuri de protecţie a sãnãtãţii oamenilor şi a mediului în cazul apariţiei unor efecte nedorite


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PARTEA 2

FORMULAR DE PREZENTARE A REZUMATULUI NOTIFICĂ?RII PRIVIND INTRODUCEREA DELIBERATA ÎN MEDIU A PLANTELOR SUPERIOARE MODIFICATE GENETIC

(ANGIOSPERMAE ŞI GIMNOSPERMAE)

A Informaţii generale

1. Detalii privind notificarea


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Numãrul notificãrii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Data confirmãrii de primire a notificãrii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Denumirea proiectului │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Data propusã pentru introducere │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Notificator


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Denumirea instituţiei sau a companiei │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Introducerea în mediu a aceleiaşi PSMG este prevãzutã de cãtre acelaşi notificator şi în alta parte, în cadrul sau în afarã Comunitãţii? (de la data aderãrii)


┌────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┤
│Dacã da, precizati codul (codurile) tari: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Aceeaşi PMG a fãcut obiectul unei notificãri de introducere în mediu de cãtre acelaşi notificator în afarã Comunitãţii? (de la data aderãrii)



┌────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ Da [] │ Nu [] │
├────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┤
│Dacã da, numãrul notificãrii: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



B Informati privind planta modificatã genetic

1. Identitatea plantei receptoare sau parentale


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Denumirea familiei │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Gen │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Specie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Subspecie (dacã este cazul) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(e) Cultivar/linie genealogica (dacã este cazul) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(f) Denumire comuna │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



2. Descrierea trasaturilor şi caracteristicilor introduse sau modificate, inclusiv genele marker şi modificãrile anterioare


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



3. Tipul modificãrii genetice


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│(a) Insertie de material genetic │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(b) Eliminare de material genetic │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(c) Substituire de baza │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(d) Fuziune celulara │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(e) Alta, precizati │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. În cazul insertiei de material genetic, precizati originea şi funcţia dorita a fiecãrui fragment constitutiv al regiunii care urmeaza a fi inseratã


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. În cazul eliminãrii sau al altei modificãri a materialului genetic, furnizati informaţii asupra funcţiei secventelor eliminate sau modificate


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



6. Scurta descriere a metodei utilizate pentru modificarea genetica


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



7. Dacã planta receptoare sau parentala este o specie forestierã, descrieti metodele de diseminare şi amploarea acesteia, precum şi factorii specifici care afecteazã diseminarea


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



C Informaţii privind introducerea experimentala în mediu

1. Scopul introducerii (inclusiv orice informaţii relevante existente în prezent) precum aplicaţii agronomice, teste de hibridizare, modificarea capacitãţii de supravietuire sau diseminare, studii ale efectelor asupra organismelor-tinta sau asupra organismelor nevizate


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


2. Localizarea geograficã a sitului de introducere


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


3. Suprafata sitului (mp)


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4. Informaţii relevante, dacã exista, privind introducerile anterioare ale aceleiaşi plante modificate genetic, în special din punctul de vedere al impactului potenţial al introducerii sale asupra mediului şi asupra sãnãtãţii oamenilor


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



D Concluzii privind impactul potenţial al introducerii de PSMG asupra mediului, în conformitate cu anexele 12 şi 12^1 ale <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000
Precizati în special dacã trãsãturile introduse pot conferi, în mod direct sau indirect un avantaj selectiv sporit în medii naturale; indicaţi, de asemenea, orice beneficii estimate, semnificative, asupra mediului


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



E Scurta descriere a oricãror mãsuri adoptate de cãtre notificator pentru controlul riscurilor, inclusiv mãsurile de izolare destinate sa limiteze rãspândirea, de exemplu propuneri privind monitorizarea şi monitorizarea dupã recoltare


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



F Sinteza testarilor în camp planificate, destinate obţinerii de noi informaţii privind impactul introducerii acestor PSMG asupra mediului şi asupra sãnãtãţii oamenilor (dacã este cazul)


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016