Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.268 din 30 noiembrie 2005  pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea, prelucrarea, controlul calitatii si/sau comercializarea materialului de inmultire a plantelor ornamentale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.268 din 30 noiembrie 2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea, prelucrarea, controlul calitatii si/sau comercializarea materialului de inmultire a plantelor ornamentale

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 18 bis din 9 ianuarie 2006
ORDIN nr. 1.268 din 30 noiembrie 2005
pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea, prelucrarea, controlul calitãţii şi/sau comercializarea materialului de înmulţire a plantelor ornamentale
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 18 bis din 9 ianuarie 2006


Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
în baza prevederilor <>art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante,
având în vedere necesitatea armonizarii legislaţiei româneşti cu Directiva Consiliului nr. 98/56/CE privind comercializarea materialului de înmulţire al plantelor ornamentale, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. L226, 13/08/1998,
vazand referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea, prelucrarea, controlul calitãţii şi/sau comercializarea materialului de înmulţire al plantelor ornamentale nr. 87471 din 18.11.2005,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, emite urmãtorul

ORDIN:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Se aproba Regulile şi normele tehnice privind producerea, prelucrarea, controlul calitãţii şi/sau comercializarea materialului de înmulţire al plantelor ornamentale din prezentul ordin.
(2) Prezentul ordin transpune în legislaţia româneascã Directiva Consiliului Comunitãţii Europene nr. 98/56/CE privind comercializarea materialului de înmulţire al plantelor ornamentale şi implementeaza Directivele Comisiei Europene nr. 93/49/CEE , 93/63/CEE, 1999/66/CE , 1999/68/CE , ultima data amendata de Directiva Consiliului 2003/61/EC din 18 iunie 2003.
(3) a) Prezentul ordin se aplica producerii în vederea comercializãrii, controlului calitãţii şi comercializãrii materialului de înmulţire al plantelor ornamentale în cadrul Comunitãţii Europene (denumita în continuare Comunitate).
b) Prevederile de la alin. (1) şi alin. (2) se aplica fãrã a se aduce atingere regulilor privind protecţia florei sãlbatice stabilite de Reglementarea Consiliului (CE) nr. 338/97 din decembrie 1996 privind fauna şi flora spontana, regulilor privind ambalarea şi a deşeurilor ambalarii prevãzute de Directiva 94/62/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, sau, cu excepţia celor prevãzute în Directiva 98/56/CE sau pe baza acesteia, a regulilor sãnãtãţii plantelor prevãzute de Directiva 2000729/CE din 8 mai 2000 referitoare la mãsuri de protecţie impotriva introducerii în Comunitate a organismelor dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale şi impotriva diseminarii acestora în interiorul Comunitãţii.
(4) Prezentul ordin nu se aplica:
a) materialului care este destinat exportului în alte tari decât cele comunitare, cu condiţia sa fie bine identificat şi ţinut suficient de izolat, produs şi comercializat conform contractelor cu partenerii din acele tari;
b) materialului a cãrui producţie nu este destinatã pentru scopuri ornamentale, în cazul în care acel material intra sub incidenta altor reglementãri stabilite în baza <>Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante.
(5) În concordanta cu procedura Comunitãţii se poate decide dacã o parte sau toate prevederile Directivei 98/56/EC nu vor fi aplicate la seminţele anumitor specii sau grupuri de plante destinate numai producerii de material de înmulţire şi în cazurile în care nu exista nici o legatura semnificativã între calitatea semintei şi calitatea materialului de înmulţire provenit din aceasta.

CAP. II
Definiţii

ART. 2
În cadrul prezentelor reguli şi norme termenii utilizaţi se definesc astfel:
(1) Materialul de înmulţire este constituit din seminţe, plante sau pãrţi de plante, care este destinat pentru:
a) înmulţirea plantelor ornamentale, sau
b) producerea de plante ornamentale sau pãrţi de planta, dar în cazul producerii din plante întregi aceasta definitie se aplica numai în mãsura în care plantele ornamentale care rezulta sunt destinate comercializãrii ulterioare.
(2) Furnizor sau agent economic: orice persoana fizica sau juridicã care desfãşoarã cel puţin una din urmãtoarele activitãţi profesionale privind materialul de înmulţire şi plantare: înmulţirea, producerea, prelucrarea, menţinerea, pãstrarea şi/sau tratarea, importul şi comercializarea.
(3) Comercializare: cantitãţile disponibile sau din stoc, expunerea sau oferta spre vânzare, vânzarea şi/sau livrarea cãtre o alta persoana, sub orice forma a materialului de înmulţire.
(4) Autoritatea oficialã responsabilã:
a) autoritatea centrala responsabilã cu problemele privind calitatea seminţelor şi a materialului sãditor - Inspecţia Nationala pentru Calitatea Seminţelor, denumita în continuare INCS, din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale conform prevederilor <>Legii nr. 266/2002 , şi
b) autoritãţile stabilite la nivel teritorial, în subordinea autoritãţii naţionale centrale - inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, denumite în continuare ITCSMS şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Sãditor, denumit în continuare LCCSMS;
c) Autoritatea oficialã responsabilã poate sa-şi delege, în conformitate cu legislaţia nationala, prin acreditare, responsabilitãţile prevãzute în acest ordin sa fie îndeplinite sub autoritatea şi sub supravegherea sa oricãrei persoane juridice, de drept public sau privat, care este insarcinata în exclusivitate cu atribuţii publice specifice, cu condiţia ca aceste persoane sau membrii lor sa nu aibã nici un interes personal necuvenit ca urmare a mãsurilor pe care le iau în desfãşurarea acestor activitãţi. În conformitate cu procedurile Comunitãţii, pot fi autorizate şi alte persoane juridice care acţioneazã sub autoritatea şi supravegherea autoritãţii oficiale, prevãzându-se ca aceste persoane sa nu aibã interese personale necuvenite ca urmare a mãsurilor pe care le iau.
d) autoritatea centrala va notifica Comisiei autoritãţile oficiale responsabile. Comisia va informa la rândul ei celelalte state membre.
(5) Lot: un numãr de unitãţi dintr-un singur produs, identificabil prin omogenitatea de alcãtuire şi origine.

CAP. III
Condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã materialul de înmulţire ornamental

ART. 3
(1) Furnizorii pot comercializa materialul de înmulţire al plantelor ornamentale, numai dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute în prezentele reguli şi norme.
(2) Furnizorii vor lua toate mãsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentelor reguli şi norme în toate etapele producerii, prelucrãrii şi comercializãrii materialului de înmulţire al plantelor ornamentale.
(3) Prevederile alin. (1) şi alin. (2) nu se aplica materialului de înmulţire al plantelor ornamentale destinat:
a) verificãrilor sau scopurilor ştiinţifice;
b) lucrãrilor de selecţie, sau
c) mãsurilor care vizeazã conservarea diversitatii genetice.
(4) Reguli detaliate pentru aplicarea prevederilor alin. (3) pot fi adoptate în conformitate cu procedurile Comunitãţii.
ART. 4
Materialul de înmulţire trebuie sa îndeplineascã condiţiile de stare fitosanitara şi în special cele prevãzute în Directiva 2000/29/CE .
ART. 5
(1) Materialul de înmulţire trebuie sa întruneascã urmãtoarele condiţii, atunci când este comercializat, fãrã a fi afectate prevederile art. 1 şi art. 4:
a) sa fie, cel puţin la inspecţia vizuala, substanţial liber de orice organism daunator care diminueazã calitatea sau sa nu aibe semne sau simptome ale acestora care reduc valoarea de utilizare a acestuia;
b) sa fie suficient de liber de orice defect care ar dãuna calitãţii de material de înmulţire;
c) sa fie viabil, sa aibã suficienta vigoare şi dimensiuni în conformitate cu valoarea de utilizare a acestuia;
d) seminţele produse pe teritoriul României, trebuie sa posede o facultate germinativa satisfãcãtoare, dar nu mai mica de 50%, cu excepţia unor prevederi contractuale exprese între furnizor şi un utilizator al semintei, care se determina prin testare într-un laborator acreditat sau oficial; pe eticheta furnizorului se marcheaza luna şi anul analizei sau al închiderii ambalajului, precum şi perioada de valabilitate garantatã de furnizor;
e) materialul sa aibã identitate şi puritate corespunzãtoare genurilor sau speciilor în cauza sau dacã e cazul, grupului de plante, şi, dacã se comercializeazã sau se intenţioneazã sa se comercializeze materialul de înmulţire cu referire la varietate, conform art. 9, acesta trebuie sa aibã identitate şi puritate varietala satisfãcãtoare. În cazul seminţelor produse pe teritoriul României, puritatea varietala nu poate fi mai mica de 95%.
(2) Orice material de înmulţire care pe baza semnelor şi simptomelor vizibile, nu este substanţial liber de organisme dãunãtoare care dauneaza calitãţii, va fi tratat sau, dacã este cazul, va fi eliminat sau distrus.
(3) În cazul materialului de înmulţire din genul Citrus trebuie îndeplinite urmãtoarele cerinţe:
a) sa provinã dintr-un material iniţial care a fost verificat şi gãsit fãrã simptome de virus, organisme similare virusurilor sau boli;
b) sa fie verificat şi gãsit efectiv liber de virusuri, organisme similare sau boli de la începutul ultimului ciclu de vegetaţie;
c) în caz de altoire, a fost altoit pe alţi portaltoi decât cei sensibili la virusuri sau alte organisme similare.
(4) În cazul bulbilor de flori, materialul de înmulţire trebuie sa fie derivat direct dintr-un material care, în stadiul de creştere a culturii a fost verificat şi gãsit liber de orice organism daunator, semne sau simptome ale acestora.
(5) a) Conform prevederilor Directivei Comisiei 93/49/CEE , materialul de înmulţire ornamental trebuie, cel puţin la inspecţia vizuala, sa fie substanţial liber de organisme dãunãtoare care afecteazã calitatea sau sa nu aibã semne sau simptome ale acestora, care reduc valoarea de utilizare a materialului de înmulţire ornamental sau a plantelor ornamentale şi în special sa fie liber de organismele şi bolile prevãzute în Anexa nr. 1, în concordanta cu fiecare gen şi specie în cauza, fãrã a se considera ca alte genuri şi specii sunt exceptate de la cerinţele alin. (2).
b) Genurile sau speciile vor fi incluse în lista din Anexa nr. 1 în concordanta cu procedurile Comunitãţii numai dacã se demonstreaza necesitatea unor reguli adiţionale pentru fiecare în parte. În acest caz, vor fi aplicate urmãtoarele criterii:
- existenta unor probleme privind calitatea materialului de înmulţire al genurilor şi speciilor în cauza, respectiv a celor care pot fi rezolvate satisfãcãtor numai prin prevederi legale,
- importanta economicã a materialului de înmulţire al speciilor şi genurilor în cauza,
- în concordanta cu standardele internaţionale care reglementeazã organisme dãunãtoare care nu sunt de carantina fitosanitara.
(6) Aceste prevederi nu vor aduce atingere prevederilor din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 315/68.
(7) Prevederile alin. (1), lit. a) şi lit. e), alin. (5) şi alin. (6) transpun Directiva Comisiei 93/49/EEC din 23 iunie 1993 care reglementeazã condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã materialul de înmulţire ornamental în conformitate cu Directiva Consiliului 91/682/EEC.

CAP. IV
Cerinţele pe care trebuie sa le îndeplineascã furnizorii de material de înmulţire ornamental

ART. 6
(1) Furnizorii trebuie sa fie înregistraţi oficial, dacã îndeplinesc condiţiile de înregistrare, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 253/2002 pentru aprobarea metodologiei privind înregistrarea agenţilor economici, persoane fizice şi juridice, pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi materialului sãditor, privind activitãţile pe care le desfãşoarã în cadrul prezentelor reguli şi norme. Furnizorii înregistraţi în conformitate cu prevederile Directivei 2000/29/CE pot fi înregistraţi în scopul aplicãrii prezentului ordin, dacã îndeplinesc cerinţele acestuia.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica furnizorilor care comercializeazã numai cãtre persoane neangajate profesional în producţia sau vânzarea plantelor ornamentale sau a materialului de înmulţire ornamental. Aceşti furnizori trebuie totuşi sa îndeplineascã cerinţele acestui ordin.
ART. 7
(1) Furnizorii angajaţi în producerea materialului de înmulţire au obligaţia sa:
a) identifice şi sa monitorizeze punctele critice ale propriului proces de producţie, care influenţeazã calitatea materialului;
b) ţinã informaţiile prevãzute la lit. a) alin. 1 pentru a fi examinate de cãtre inspectorul oficial pentru monitorizarea procesului de producţie sau sa permitã inspectorului sa facã investigaţiile pe care le considera necesare;
c) ridice probe din materialul de înmulţire, prin personal propriu acreditat, sau prin personal oficial, în scopul analizarii într-un laborator autorizat, în vederea verificãrii respectãrii prezentelor reguli şi norme;
d) facã o identificare pe loturi foarte clara, în camp în timpul vegetatiei sau la recoltare şi în timpul sortarii, ambalarii şi al pãstrãrii, a materialului de înmulţire. Acesta va elimina toate plantele netipice din punctul de vedere al autenticitatii şi puritatii speciei sau soiului.
(2) În cazul apariţiei pe teritoriul furnizorului angajat în producţia materialului de înmulţire a unui organism daunator menţionat în Directiva 2000/29/CE sau în orice mãsura stabilitã în concordanta cu art. 5, alin. (5), furnizorul trebuie sa raporteze aceasta autoritãţii oficiale responsabile şi sa ia orice mãsura stabilitã de autoritate.
(3) Atunci când materialul de înmulţire este comercializat, furnizorii înregistraţi vor trebui sa ţinã şi sa pãstreze evidenta vânzãrilor şi cumpãrãrilor în Registrul de intrari şi iesiri conform modelului prevãzut în <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 253/2002 , care sa fie la dispoziţia inspectorului ITCSMS sau LCCSMS. Aceste documente şi înregistrãri vor fi pãstrate cel puţin 12 luni, dar nu mai puţin decât dispoziţiile ITCSMS sau LCCSMS în funcţie de particularitãţile procesului de producţie.
(4) Furnizorul va inregistra datele şi documentele referitoare la prevederile alin. (1), în forma scrisã, electronica sau alte forme durabile, va tine evidenta producţiei şi comercializãrii în Registrul de intrari şi iesiri prevãzut la alin. (3).
(5) Regulile pentru aplicarea alin. (1), vor fi stabilite în concordanta cu prevederile art. 17 şi conform prevederilor din Anexa nr. 2 a acestui ordin.

CAP. V
Comercializarea şi etichetarea materialului de înmulţire ornamental

ART. 8
(1) Materialul de înmulţire va fi comercializat în loturi identificabile şi omogene. Materialul de înmulţire din loturi diferite poate fi comercializat ca grup de plante, cu condiţia ca furnizorul sa ţinã evidenta compoziţiei şi originii diferitelor loturi.
(2) Materialul de înmulţire va fi însoţit la comercializare de o eticheta şi/sau de un document întocmite şi eliberate de furnizor, prevãzute în alin. (3).
(3) Acest alineat transpune Directiva Comisiei 1999/66/CE din 28 iunie 1999 care stabileşte cerinţele pentru eticheta sau alt document eliberat de furnizorul materialului de înmulţire a plantelor ornamentale la care se referã art. 8 al Directivei 98/56/CE :
a) eticheta sau documentul furnizorului la care se referã alin. (2) vor fi fãcute dintr-un material rezistent care nu a mai fost folosit anterior şi care va fi tipãrit în limba romana şi eventual în una dintre limbile oficiale ale Comunitãţii Europene. Eticheta va trebui sa conţinã urmãtoarele informaţii:
(i) indicaţia "Calitate CE"; pana la aderare: "Calitate RO"
(ii) indicaţia privind codul României: "RO";
(iii) indicaţia privind autoritatea oficialã sau codul sau distinct - "INCS-ITCSMS sau LCCSMS";
(iv) numãrul de înregistrare;
(v) numãrul individual al legãturii, ambalajului sau a lotului;
(vi) denumirea botanica;
(vii) denumirea varietatii (soiului), acolo unde este cazul. În cazul portaltoilor: denumirea varietatii sau indicarea acestuia;
(viii) denumirea grupului de plante, acolo unde este cazul;
(ix) cantitatea;
(x) în cazul importului din terţe tari în conformitate cu art. 11, alin. (2), numele tarii de producţie.
b) În cazul în care materialul de multiplicare este însoţit de pasaport fitosanitar, conform Directivei Comisiei 92/105/CEE , de la data aderãrii, acesta poate înlocui eticheta furnizorului sau documentul la care se face referire în alin. (2). Cu toate acestea, indicaţia <Calitate CE> şi indicaţia privind autoritatea oficialã prevãzutã la pct. a) trebuie sa fie menţionate precum şi indicaţia referitoare la denumirea varietatii (soiului), portaltotului sau grupului de plante. În cazul importurilor din terţe tari, conform art. 11, alin. (2) trebuie menţionat, de asemenea, numele tarii producãtoare. Aceasta informaţie poate fi data pe acelaşi document ca şi pe pasaportul fitosanitar, dar separate distinct.
(4) În cazul în care materialul de înmulţire este comercializat cãtre persoane neangajate profesional în producerea sau comercializarea de plante ornamentale sau material de înmulţire, cerinţele privind etichetarea pot fi reduse la un minim de informaţii adaptate produsului respectiv. Cerinţele privind ambalarea materialului de înmulţire pot fi adoptate în conformitate cu procedurile Comunitãţii.
ART. 9
(1) Materialul de înmulţire este comercializat cu referire la denumirea varietatii (soiului), numai dacã varietatea (soiul) este:
a) protejat legal prin dreptul de autor conform legislaţiei protecţiei noilor varietati (soiuri); sau
b) înregistrat oficial, sau
c) are un nume comun cunoscut, sau
d) este înscris în Catalogul sau lista furnizorului, cu descrierea sa detaliatã şi cu o denumire proprie. Aceste liste vor fi întocmite conform ghiduriior internaţionale acceptate, acolo unde acestea sunt aplicabile. Aceasta lista va fi disponibilã, la cererea autoritãţii oficiale.
(2) Cat de repede posibil, fiecare varietete (soi) va purta aceeaşi denumire în România ca şi în toate celelalte state ale Comunitãţii, în acord cu mãsurile care pot fi adoptate în conformitate cu procedurile Comunitãţii sau, în absenta acestora, în conformitate cu ghidurile internaţionale acceptate.
(3) Când materialul de înmulţire se comercializeazã cu referire la un grup de plante, altfel decât la o varietate (soi) la care se referã alin. (1), furnizorul trebuie sa indice grupul de plante sau specia, într-un mod care sa evite confuzia cu orice denumire de varietate (soi).
(4) Acest alineat transpune Directiva Comisiei 1999/68/CE din 28 iunie 1999, care stabileşte prevederi suplimentare pentru lista varietatilor (soiurilor) plantelor ornamentale ţinuta de furnizor conform Directivei 98/56/CE şi stabileşte mãsuri suplimentare de implementare a prevederilor pentru listele varietatilor (soiurilor) plantelor ornamentale ţinute de furnizori conform alin. (1), lit. d), astfel:
a) Listele furnizorilor vor include urmãtoarele:
(i) numele varietatii (soiului) precum şi denumirile comune sinonime, acolo unde este cazul;
(ii) indicaţii privind menţinerea varietatii (soiului) şi sistemul de înmulţire aplicat;
(iii) descrierea varietatii (soiului), cel puţin a caracterelor de baza şi a expresiei lor, în concordanta cu prevederile Comunitãţii privind drepturile de autor, în cazul în care acestea sunt aplicabile;
(iv) dacã este posibil, indicaţii despre caracterele prin care varietatea (soiul) se deosebeşte de alte varietati (soiuri) cu care se aseamana cel mai mult
b) Punctele (ii) şi (iv) de la lit. a), alin. 4 nu se aplica în cazul unui furnizor a cãrui activitate se limiteazã la comercializarea materialului de înmulţire al plantelor ornamentale.

CAP. VI
Materialul de înmulţire ornamental care îndeplineşte exigente mai reduse

ART. 10
În cazul unor dificultãţi temporare de asigurare cu material de înmulţire care sa satisfacã cerinţele Directivei 98/56/CE care nu pot fi acoperite în Comunitate pot fi adoptate reguli în conformitate cu procedurile Comunitãţii, privind comercializarea de material de înmulţire cu exigente mai reduse.

CAP. VII
Materialul de înmulţire ornamental produs în terţe tari

ART. 11
(1) În conformitate cu procedurile Comunitãţii, se decide dacã materialul de înmulţire produs în terţe tari oferã garanţii echivalente cu materialul de înmulţire produs în cadrul Comunitãţii conform Directivei 98/56/CE .
(2) Pana la luarea deciziei prevãzutã la alin. (1) materialul de înmulţire nu poate fi importat din alte tari decât cu condiţia ca importatorul sa se asigure, înainte de efectuarea importului, ca materialul de înmulţire oferã garanţii echivalente în toate privintele cu materialul de înmulţire produs în Comunitate conform Directivei 98/56/CE , cu privire la calitate, identificare şi sãnãtatea plantelor.
(3) Importatorul trebuie sa notifice autoritãţii oficiale unde materialul se importa de contractul încheiat cu furnizorul dintr-o ţara terta şi de materialul importat conform alin. (2) din alte tari şi sa ţinã evidenta derulãrii contractului.
(4) a) Mãsuri de implementare privind procedurile care sa fie folosite şi cerinţele pe care sa le îndeplineascã importatorul pot fi stabilite în conformitate cu procedurile Comunitare şi prin ordin al ministrului.
b) Importul în România se realizeazã conform procedurii prevãzute în <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate şi fitosanitar la importul şi exportul seminţelor şi materialului sãditor.

CAP. VIII
Mãsuri de control şi prevederi generale

ART. 12
(1) Furnizorii vor lua toate mãsurile care sa asigure conformitatea cu prevederile acestor reguli şi norme, iar autoritatea oficialã va asigura ca materialul de înmulţire a fost inspectat oficial:
- cel puţin prin verificãri randomizate (prin sondaj),
- cel puţin a materialului comercializat cãtre persoane angajate şi atestate profesional în producerea sau comercializarea materialului de înmulţire, pentru verificarea îndeplinirii prevederilor prezentelor reguli şi norme, şi pot, de asemenea, sa preleveze esantioane pentru aceasta verificare.
(2) Supravegherea şi monitorizarea furnizorilor, a laboratoarelor şi dotãrilor lor, se efectueazã de cãtre autoritatea oficialã, respectiv la nivel teritorial de cãtre ITCSMS şi/sau LCCSMS.
(3) Autoritatea oficialã trebuie sa aibã acces liber în toate sectoarele de producţie sau laboratorului, în orice moment, pentru a verifica îndeplinirea cerinţelor din prezentele reguli şi norme.
(4) Autoritatea oficialã va inspecta furnizorul, ori de câte ori considera ca este necesar, în timpul producerii şi comercializãrii, şi va ridica probe pentru a garanta aplicarea uniforma a cerinţelor din prezentele reguli şi norme, în special pentru a verifica dacã furnizorii respecta efectiv cerinţele acestora. Procedura de inspecţie şi cerinţe suplimentare sunt prevãzute în Anexa nr. 2
(5) Dacã în urma procedurii de supraveghere şi monitorizare se constata ca materialul de înmulţire nu respecta cerinţele prezentelor reguli şi norme, autoritatea va lua mãsurile cele mai adecvate şi va interzice de la comercializare materialul respectiv.
(6) Autoritatea verifica, dacã furnizorii efectueazã ei înşişi sau prin intermediul autoritãţii oficiale, controale bazate pe urmãtoarele principii:
a) identificarea punctelor critice în procesul de producţie pe baza metodelor de producţie utilizate;
b) stabilirea şi implementarea metodelor de monitorizare şi control:
i) folosirea metodelor existente de verificare pentru fiecare din punctele critice;
ii) siguranta (exactitatea) acestor metode;
iii) modalitãţile de producţie, comercializare, inclusiv aspectele administrative de organizare şi de evidenta a originii materialului de înmulţire, a terenului şi spaţiilor, a lucrãrilor efectuate, a loturilor, a etichetelor şi documentelor eliberate;
iv) competenta personalului furnizorului de a executa verificãri;
c) prelevarea probelor pentru analiza, analiza acestora în laboratoare autorizate şi verificarea corespondentei lor cu cerinţele stabilite prin prezentele reguli şi norme.
(7) Detaliile procedurilor de implementare pentru inspectiile oficiale, pot fi stabilite în concordanta cu procedurile Comunitãţii şi prin Anexa nr. 2 a acestui ordin.
ART. 13
(1) Dacã în timpul inspecţiei oficiale la care se referã art. 12 sau al încercãrilor la care se referã art. 14, este identificat material de înmulţire care nu îndeplineşte cerinţele prezentului ordin, autoritatea oficialã se va asigura ca furnizorul va lua mãsuri în acest sens şi dacã nu este posibil, va interzice comercializarea materialului de înmulţire în Comunitate.
(2) Dacã se constata ca acest material a fost comercializat de un anumit furnizor fãrã a fi îndeplinite prevederile prezentului ordin, autoritatea oficialã va lua mãsurile corespunzãtoare în relaţia cu acest furnizor.
(3) Orice mãsura luatã în legatura cu cele prevãzute la alin. (2) va fi retrasã numai atunci când exista certitudinea ca materialul de înmulţire destinat comercializãrii de cãtre respectivul furnizor corespunde sau va corespunde prezentelor reguli şi norme.
ART. 14
(1) a) Teste şi încercãri comparative se efectueazã pe esantioane pentru a se verifica dacã materialul de înmulţire îndeplineşte cerinţele prezentului ordin.
b) Comisia Comunitãţii poate organiza inspectarea încercãrilor de cãtre reprezentanţi din alte state membre sau din Comisie.
(2) Materialul de înmulţire ornamental plasat pe piata în condiţiile Directivei 98/56/CE , inclusiv din punct de vedere al sãnãtãţii plantelor, poate fi supus unor teste şi încercãri comparative Comunitare pentru postcontrolul esantioanelor de material de înmulţire sau de plante ornamentale, obligatoriu sau facultativ în cadrul Comunitãţii Europene. Testele şi incercarile comparative pot include urmãtoarele:
- materialul de înmulţire produs în tari terţe,
- materialul de înmulţire apt pentru agricultura organicã (ecologica),
- material de înmulţire comercializat în vederea conservãrii diversitatii genetice.
(3) Aceste teste şi încercãri comparative vor fi utilizate în scopul armonizarii metodelor tehnice de examinare a materialului de înmulţire a plantelor ornamentale şi pentru verificarea condiţiilor pe care trebuie sa le îndeplineascã materialul.
(4) Comisia, actionand în concordanta cu procedurile Comunitãţii prevãzute la art. 17, va face aranjamentele necesare pentru efectuarea testelor şi încercãrilor comparative. Comisia va informa Comitetul prevãzut la art. 17 în legatura cu aranjamentele tehnice pentru efectuarea testelor şi încercãrilor comparative şi a rezultatelor obţinute. Atunci când apar probleme în legatura cu organismele incluse în Directiva 2000/29/EC , Comisia va notifica Comitetului Permanent pentru Sãnãtatea Plantelor, care va fi, de asemenea, consultat în legatura cu protocoalele privind incercarile Comunitare referitoare la organismele prevãzute în Directiva 2000/29/EC .
(5) Comunitatea poate face o contribuţie financiarã pentru efectuarea testelor şi încercãrilor de la alin. (2) şi alin. (3). Contribuţia financiarã nu va depãşi suma anuala stabilitã de autoritatea bugetarã.
(6) Testele şi incercarile care pot beneficia de sprijin financiar din partea Comunitãţii, precum şi regulile pentru prevederile contribuţiei financiare, vor fi stabilite în concordanta cu procedurile Comunitãţii.
(7) Testele şi incercarile prevãzute la alin. (2) şi alin. (3) pot fi efectuate numai de autoritãţile de stat sau de persoane juridice care funcţioneazã sub responsabilitatea statului.
ART. 15
Comercializarea materialului de înmulţire care corespunde prevederilor Directivei 98/56/CE nu va fi obiectul nici unei restrictii cu privire la furnizor, calitate, sãnãtatea plantelor, etichetare şi ambalare, altele decât cele prevãzute în Directiva 98/56/CE şi, în cazul producţiei din România, a celor din prezentul ordin.
ART. 16
În conformitate cu procedurile Comunitãţii, de la data aderãrii la Comunitate, se poate solicita scutirea de anumite obligaţii prevãzute în Directiva 98/56/CE privind unele tipuri de material de înmulţire a unor genuri şi specii a cãror producţie are o importanta economicã minora, exceptând cazurile prevãzute în art. 15.

CAP. IX
Procedurile Comunitãţii

ART. 17
(1) Comisia va fi asistatã de un comitet, denumit Comitetul pentru Materialul de înmulţire al Plantelor Ornamentale.
(2) Când se face referire la acest articol, se vor aplica prevederile art. 4 şi art. 7 din Decizia 1999/468/EC . Perioada prevãzutã în art. 4, alin. (3) a Deciziei 1999/468/CE se stabileşte la o luna.
(3) Comitetul va adopta propriile reguli de procedura.
(4) Reprezentanţii României în Comitetul pentru Materialul de înmulţire al Plantelor Ornamentale vor fi stabiliţi de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 18
În cazul în care se face referire la procedurile prevãzute în acest articol, Comisia va fi asistatã de Comitetul pentru Materialul de înmulţire al Plantelor Ornamentale, condus de reprezentantul Comisiei.

CAP. X
Dispoziţii finale

ART. 19
(1) a) Referirile la "Comunitate" din cuprinsul art. 1 alin. (2-4), art. 8 alin. (3), art. 9 alin. (1) lit. d) şi art. 13 alin. (1), de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin pana la data aderãrii României la Comunitate vor avea înţelesul de "România".
b) Prevederile cu referire la procedurile Comunitãţii şi legislaţia comunitara din cuprinsul art. 3 alin. (3), art. 5 alin. 5 lit. b), art. 5 alin. (6), art. 7 alin. (5), art. 8 alin. (4), art. 9 alin. (2), art. 11 alin. (1, 2 şi 4), art. 12 alin. (7), art. 14 alin. (4), art. 16, art. 17 alin. (1-3) şi art. 18 se aplica de la data aderãrii la Comunitate.
(2) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
(3) Textul cu principalele prevederi legale pe care le adopta şi implementeaza acest ordin în domeniul acoperit de Directiva Consiliului 98/56/CE , va fi comunicat Comisiei.
ART. 20
(1) a) <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 395 din 2 septembrie 2002 se abroga o data cu intrarea în vigoare a prezentului ordin.
b) Prin derogare de la prevederile lit. a), materialului de înmulţire ornamental şi al plantelor ornamentale din recolta 2005/2006 poate fi admis şi plasat pe piata pana la data de 30 iunie 2006.
(2) Prezentul ordin se adreseazã Inspecţiei Naţionale pentru Calitatea Seminţelor, Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Sãditor, inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, autoritãţilor oficiale fitosanitare, precum şi agenţilor economici înregistraţi pentru producerea, prelucrarea şi comercializarea materialului de înmulţire ornamental, care vor aplica prevederile prezentului ordin.
(3) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial ai României Partea I şi va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii.

Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Bucureşti, 30 noiembrie 2005.
Nr. 1.268.


ANEXA 1

Lista organismelor dãunãtoare care afecteazã semnificativ calitatea
materialului de înmulţire al plantelor ornamentale


┌────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Genul sau specia│ Organisme dãunãtoare specifice │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Begonia x │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│hiemalis Fotsch ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleurodidae, în special Bernisia tabaci │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphelenchoides spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus destructor │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Myzus ornatus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Otiorrhynchus sulcatus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sciara │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia chrysanthemi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhodococcus fascians │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Xanthomonas campestris pv. begoniae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Powdery mildew │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Stern rot pathogens (Phytophthora spp., Pythium spp. şi │
│ │Rhizoctonia spp.) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leafcurl disease │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tospoviruses (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic│
│ │spot virus) │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Citrus │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleurothrixus floccosus (Mashell) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Parabemisia myricae (Kuwana) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tylenchulus semipenetrans │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Viroids such as exocortis, cachexia-xyloporosis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Diseases that induce psorosis - like young leaves symptoms │
│ │such as: psorosis, ring spot, cristacortis, impietratura, │
│ │concave gum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Infectious variegation │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Citrus leaf rugose │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Dendranthema x │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│Grandiflorum ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(Ramat) Kitam │- Agromyzidae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleurodidae, în special Bemisia tabaci │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphelencoides spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Diarthronomia chrysanthemi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera, în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Cacoecimorpha pronubana │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Epichoristodes Acerbella │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Agrobacterium tumefaciens │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia chrysanthemi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fuligi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxisporum spp. chrysanthemi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Puccinia chrysanthemi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Dianthus │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│Caryophyllus L. ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│şi hibrizi │- Agromyzidae, în special Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleurodidae, în special Bemisia tabaci │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera, în special Cacoecimorpha pronubana, │
│ │ Epichoristodes acerbella, Heliothis armigera │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria dianthi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria dianthicola │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxisporum f. spp. dianthi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Mycosphaerella dianthi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora nicotiana spp. parasitica │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Stern rot: Fusarium spp. şi Pythium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Uromyces dianthi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Carnation etched ring caulimovirus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Carnation mottle carmovirus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Carnation necrotic fleck closterovirus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tospoviruses (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic│
│ │spot virus) │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Euphorbia │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│pulcherrima ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│(Wild ex. │- Aleurodidae, în special Bemisia tabaci │
│Kletzch) ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia chrysanthemi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium ultimum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thielaviopsis basicola │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tospoviruses (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic│
│ │ spot virus) │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Gerbera L. │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Agromyzidae, în special Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleurodidae, în special Bernisia tabaci │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphelenchoides spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora cryptogea │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Powdery mildew │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tospovirases (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic│
│ │spot virus) │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Gladiolus L. │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dipsaci şi D, destructor │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în particular Frankliniella occidentalis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas marginata │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhodococcus fascians │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis gladiolorum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Curvularia trifolii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxisporum spp. gladioli │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Penicillium gladioli │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Septoria gladioli │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Urocystis gladiolicola │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Uromyces trasversalis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aster yellow mycoplasm │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Corky pit agent │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cucumber mosaic virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Gladiolus ringspot virus (syn. Narcissus latent virus) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tobacco rattle virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Alte organisme dãunãtoare │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cypems esculentus │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Lilium L. │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphelenchoides spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhyzoglyphus spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pratylenchus penetrans │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rotylenchus robustus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora subsp. carotovora │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhodococcus fascians │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cylindrocarpon destructans │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxisporum f. sp. lilii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizopus spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cucumber mosaic virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lily symptomless virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lily virus x │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tobacco rattle virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tulip breaking virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Alte organisme dãunãtoare │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cyperus esculentus │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Malus Miller │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Anarsia lineatella │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Enosoma lanigerum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- În particular: Epidiaspis leperii, Pseudaulacaspis │
│ │pentagona, Quadraspidiotus perniciosus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Agrobacterium tumefaciens │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. syringae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Armillariella mellea │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Chondrostereum purpureum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Nectria galligena │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora cactorum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rosellinia necatrix │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Venturia spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Narcissus L. │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphelenchoides siibtenuis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus destructor şi D. dipsaci │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Eumerus spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Merodon equestris │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pratylenchus penetrans │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoglyphidae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tarsonemidae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxysporum f. sp. narcissi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium bulborum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tobacco rattle virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Narcissus white streak agent │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Naecissus yellow stripe virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Alte organisme dãunãtoare │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cyperus esculentus │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Pelargonium L.│Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleurodidae, în special Bernisia tabaci │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera, în special Heliothis armigera │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhodococcus fascians │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Xanthomonas campestris pv. pelargonii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Puccinia pelargonii zonalis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Stern rot pathogens (Botrytis spp., Pythium spp.) │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pelargonium flower break carnovirus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pelargonium leaf curl tombusvirus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pelargonium line payyern virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tospoviruses (Tomato spotted wilt virus, Impatiens necrotic│
│ │spot virus) │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Phoenix │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Exosporium palmivorum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Gliocladium wermoeseni │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Graphiola phoenicis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pestalozzia phoenicis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Pinus nigra │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Blastophaga spp. + Ips sexdentatus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhyacionia buoliana │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ophodermium seditiosum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Prunus L. │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Capnodis tenebrionis │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- În particular: Epidiaspis Ieperii, Pseudaulacaspis │
│ │pentagona, Quadraspidiotus perniciosus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Agrobacterium tumefaciens │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. mors prunorum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. syringae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Armillariella mellea │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Chondrostereum purpureum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Nectria galligena │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rosellinia necatrix │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Taphrina deformans │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Prune dwarf virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Prunus necrotic ringspot virus │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Pyrus L. │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Anarsia lineatella │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Eriosoma lanigerum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- În particular: Epidiaspis leperii, Pseudaulacaspis │
│ │pentagona, Quadraspidiotus perniciosus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Agrobacterium tumefaciens │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. syringae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Armillariella mellea │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Chondrostereum purpureum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Nectria galligena │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rosellinia necatrix │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- Rosa │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de dezvoltare│
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera, în particular Epichoristodes acerbella, │
│ │Cacoecimorpha pronubana │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pratylenchus spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus urticae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Bacterii │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Agrobacterium tumefaciens │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Chondrostereum purpureum │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Coniothyrium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Diplocarpon rosae │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Peronospora sparsa │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phragmidium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rosellinia necatrix │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sphaeroteca pannosa │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare şi în special │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Apple mosaic virus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Arabis mosaic nepovirus │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Prunus necrotic ringspot virus │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 2

Prevederi suplimentare pentru producerea, controlul şi comercializarea
materialului de înmulţire al plantelor ornamentale produs pe
teritoriul României

A. Obligaţiile furnizorilor

1. Furnizorii vor lua toate mãsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentelor reguli şi norme în toate etapele producerii, prelucrãrii şi comercializãrii materialului de înmulţire al plantelor ornamentale.
2. Furnizorii au obligaţia de a identifica punctele critice ale propriului proces de producţie şi vor monitoriza permanent, personal sau prin intermediul autoritãţii oficiale, urmãtoarele puncte critice generale din procesul de producţie:
a) originea şi calitatea materialului de înmulţire folosit în procesul de multiplicare;
b) semanarea, repicarea, plantarea materialului de înmulţire;
c) îndeplinirea condiţiilor de stare fitosanitara şi în special cele prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.030/2001 cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) planul şi metoda de cultura;
e) metodele de înmulţire şi operaţiunile de recoltare;
f) ambalarea şi reambalarea, pãstrarea sau depozitarea şi transportul materialului de înmulţire;
g) administrarea tehnica a fermei sau unitãţii.
3. Furnizorii vor elabora şi implementa metode de verificare a punctelor critice ale propriului proces de producţie, prevãzute la alin. (2), verificate de ITCSMS sau LCCSMS.
4. Furnizorul producãtor trebuie sa se asigure permanent ca ridicarea probelor se face conform metodelor şi standardelor în vigoare.
5. Furnizorul va inregistra şi tine la zi datele şi documentele referitoare la prevederile punctelor 2, 3 şi 4, în forma scrisã sau alte forme durabile, va tine evidenta producţiei şi comercializãrii în Registrul de intrari şi iesiri.
6. Furnizorii a cãror activitate se limiteazã doar la comercializarea materialului de înmulţire produs şi ambalat de alţi furnizori, trebuie sa ţinã evidenta doar a operaţiunilor de cumpãrare şi de comercializare a acestui material, în Registrul de intrari şi iesiri pe care îi va pãstra cel puţin un an.
7. Stabilirea punctelor critice şi a metodelor de verificare este o condiţie de înregistrare şi de acordare a vizei anuale pentru furnizorii implicaţi profesional în multiplicarea materialului de înmulţire a plantelor ornamentale, care, în acest scop, întocmesc un Manual al calitãţii, de comun acord şi acceptat de cãtre ITCSMS sau LCCSMS şi de autoritatea fitosanitara localã.
8. Producãtorul care multiplica material de înmulţire va anunta ITCSMS sau LCCSMS, la începutul activitãţii din fiecare ciclu de înmulţire, printr-o declaraţie de multiplicare conform modelului stabilit de INCS.
9. Furnizorul trebuie sa menţinã, personal, sau prin intermediul unui responsabil numit de el, legatura cu autoritãţile oficiale pe probleme privind calitatea şi starea fitosanitara a materialului de înmulţire.
10. Furnizorul trebuie ca la momentele potrivite şi într-o maniera acceptatã de autoritatea oficialã, sa efectueze personal, sau prin responsabilul prevãzut la alin. (1), sau prin intermediul unui inspector oficial, examinarea materialului de înmulţire.
11. Furnizorul trebuie sa asigure, în orice moment, accesul liber al inspectorilor oficiali, în toate sectoarele fermei sau ale laboratorului, pentru ca aceştia sa se asigure ca prevederile prezentelor norme şi reguli sunt respectate, precum şi pentru ridicare de probe.
12. Furnizorul trebuie sa punã la dispoziţia inspectorului oficial toate datele, documentele şi informaţiile referitoare la materialul de înmulţire, sau sa permitã inspectorului sa facã investigaţiile pe care le considera necesare.
13. Dacã în urma verificãrilor sau a altor informaţii de care dispun, furnizorii descoperã prezenta unuia sau a mai multor organisme dãunãtoare la care se referã <>Hotãrârea Guvernului nr. 1030/2001 cu modificãrile ulterioare sau a organismelor dãunãtoare prevãzute în anexa din prezentele reguli şi norme, în mãsura care afecteazã calitatea materialului de înmulţire, furnizorii sunt obligaţi sa informeze autoritatea fitosanitara şi ITCSMS sau LCCSMS şi sa adopte mãsurile pe care aceste autoritãţi le stabilesc sau orice mãsura necesarã eliminãrii riscului rãspândirii organismelor dãunãtoare menţionate. Furnizorii ţin, într-un registru, evidenta apariţiei organismelor dãunãtoare în unitãţile lor şi a mãsurilor luate pentru prevenirea sau combaterea acestora, care va fi pastrata cel puţin un an.
14. Furnizorul trebuie sa facã o identificare pe loturi foarte clara, în camp, în timpul vegetatiei sau la recoltare şi în timpul sortarii, ambalarii şi al pãstrãrii materialului de înmulţire. Acesta va elimina toate plantele netipice din punctul de vedere al autenticitatii şi puritatii speciei sau soiului.
15. Furnizorul trebuie sa menţinã campurile de producere de material de înmulţire într-o stare de întreţinere corespunzãtoare şi în special suficient de liber de buruieni.
16. Echipamentul tehnic al furnizorului trebuie sa fie în asa fel încât producţia şi prelucrarea materialului de înmulţire sa se poatã realiza într-o maniera adecvatã obţinerii unui material de calitate corespunzãtoare.
17. Furnizorul trebuie sa comercializeze materialul de înmulţire pe loturi, etichetat şi marcat corespunzãtor, în respectul şi protecţia beneficiarului.
18. Furnizorul va stabili, cu acceptul ITCSMS sau LCCSMS, modul de etichetare şi informaţiile care vor fi menţionate pe eticheta şi documentul eliberat.
19. Furnizorul care comercializeazã seminţe, material de înmulţire vegetativa sau plante ornamentale cãtre beneficiari finali neprofesionisti vor eticheta şi vor marca seminţele sau plantele cu un minim de informaţii care sa cuprindã cel puţin denumirea comuna româneascã sau denumirea botanica şi eventual destinaţia sau modul de folosire precum şi numele şi adresa furnizorului, codul de identificare şi numãrul de ordine al etichetei sau lotului.

B. Supravegherea şi monitorizarea furnizorilor

1. Inspectorul oficial va supraveghea şi monitoriza furnizorul pentru a se asigura dacã:
a) se iau probe în diferite faze ale producţiei, la intervalele stabilite de responsabilul oficial;
b) probele sunt luate dupã metode tehnice corecte şi folosind procedee sigure statistic;
c) probele sunt luate de personal calificat şi acreditat, şi
d) analizele sunt efectuate la un laborator oficial sau acreditat în acest scop;
e) furnizorul tine evidenta în scris sau prin alta modalitate de pãstrare durabila, a documentelor sau datelor prevãzute la punctul 2, precum şi dacã acesta tine evidenta producţiei şi comercializãrii materialului de înmulţire în Registrul de intrari şi iesiri, disponibile autoritãţii oficiale de control, iar aceste documente sunt pãstrate cel puţin doi ani sau, dupã caz, o perioada stabilitã de ITCSMS sau LCCSMS.
2. Inspectorul oficial responsabil va executa regulat, în momentele corespunzãtoare, supravegherea şi monitorizarea furnizorilor, a activitãţilor şi dotãrilor acestora, luând în considerare natura specifica a activitãţii sau activitãţilor furnizorului.
3. Aprobarea sau respingerea materialului de înmulţire de cãtre autoritate se face în urma inspectiilor oficiale prin care se urmãreşte, în funcţie de natura materialului de înmulţire:
a) controlul provenientei;
b) inspecţia culturilor semincere sau plante mama cu înmulţire vegetativa şi materialul rezultat;
c) ridicare de probe şi analiza acestora;
d) postcontrolul;
e) condiţionarea sau sortarea materialului şi ambalarea;
f) etichetarea, marcarea şi documentele eliberate, garanţia acordatã cumpãrãtorului;
g) furnizorul, ITCSMS sau LCCSMS vor stabili de comun acord condiţiile de aplicare a prevederilor de la pct. e) şi f).
4. În urma fiecãrei inspecţii, inspectorul oficial va întocmi Fişa de control, în care va consemna rezultatele şi concluziile sale, iar înainte de începerea comercializãrii, va analiza randomizat (prin sondaj) şi dacã este cazul, dupã efectuarea remedierilor necesare, va decide dacã materialul de înmulţire se aproba sau se respinge de la comercializare printr-un Raport final de control, document al cãrui model va fi stabilit de ITCSMS sau LCCSMS. Dacã furnizorii nu iau mãsuri corespunzãtoare de remediere, sau dacã acest lucru nu este posibil, comercializarea materialului de înmulţire va fi opritã sau materialul în cauza va fi distrus.
5. Raportul final de recepţie/control al materialului ornamental constituie documentul oficial care permite sau nu furnizorului sa punã pe piata materialul ornamental produs. Raportul final va fi eliberat având în vedere şi decizia autoritãţii fitosanitare, dupã caz.
6. Dacã se constata ca materialul de înmulţire nu îndeplineşte condiţiile din aceste reguli şi norme şi a fost comercializat de furnizor, dupã ce a fost interzis de cãtre ITCSMS sau LCCSMS, mãsurile fata de acest furnizor vor fi luate în conformitate cu <>Legea nr. 266/2002 .
7. În cazul repetarii de cãtre furnizor a nerespectãrii prevederilor <>Legii nr. 266/2002 şi ale prezentului ordin, autoritatea poate retrage temporar sau definitiv înregistrarea furnizorului.
8. Dacã furnizorul nu îndeplineşte condiţiile de înregistrare stabilite prin manualul calitãţii, pana la îndeplinirea acestora şi dacã furnizorul solicita controlul şi certificarea oficialã a materialului produs, ITCSMS sau LCCSMS poate accepta înregistrarea provizorie, vizarea anuala a autorizaţiei, certificarea şi etichetarea oficialã a materialului produs, aplicând procedurile corespunzãtoare din regulile şi normele în vigoare pentru seminţele sau materialul de înmulţire legumicol sau materialul de înmulţire fructifer, exceptând cele referitoare la categoriile biologice înlocuite cu denumirea de material comercial.

C. Reinspectia materialului de înmulţire al plantelor ornamentale

1. În cazul în care, în urma supravegherii şi verificãrii, reiese faptul ca materialul de înmulţire nu întruneşte condiţiile prezentelor reguli şi norme, sau furnizorul nu a îndeplinit obligaţiile financiare în vigoare fata de ITCSMS sau LCCSMS, inspectorul oficial va anunta imediat furnizorul, în scris, de respingerea de la comercializare, prin Raportul de control întocmit cu datele gãsite în urma inspecţiei în camp a culturii sau în urma pregãtirii materialului de înmulţire pentru comercializare. Raportul va fi luat la cunostinta de conducerea furnizorului.
2. În cazul în care furnizorul nu este de acord cu decizia luatã de cãtre inspector, acesta poate cere reinspectia la ITCSMS sau LCCSMS în maximum 3 zile de la data primirii deciziei inspectorului şi va plati obligaţiile financiare în vigoare.
3. Directorul ITCSMS sau LCCSMS trebuie, nu mai târziu de trei zile de când solicitarea reinspectiei a fost primitã de cãtre autoritate, sa organizeze efectuarea reinspectiei. Dupã efectuarea reinspectiei, conducerea ITCSMS sau LCCSMS va trimite furnizorului raportul întocmit în urma reinspectiei.
4. În cazul în care furnizorul contesta decizia luatã în urma reinspectiei, litigiul se rezolva de cãtre Inspecţia Nationala pentru Calitatea Seminţelor pe baza documentelor întocmite sau a verificãrilor faptice. INCS poate folosi şi constatãrile efectuate de alţi specialişti desemnaţi.
5. Cazurile de litigiu privind analiza calitãţii seminţelor în laborator se rezolva de LCCSMS sau alte laboratoare stabilite de INCS.
6. Dacã, în timpul inspecţiei, reinspectiei sau litigiului, se stabileşte ca materialul de înmulţire nu întruneşte condiţiile prezentelor reguli şi norme, lotul respectiv sau materialul în cauza este respins, acesta fiind interzis la comercializare.
7. În cazul în care furnizorul intenţioneazã sa distruga materialul de înmulţire respins, acesta trebuie sa notifice autoritãţii oficiale aceasta intenţie şi modul, data şi ora de execuţie, în timp util. Dacã furnizorul nu intenţioneazã sa distruga materialul de înmulţire în cauza, trebuie sa anunţe imediat autoritatea oficialã asupra intenţiilor lui privind modul de utilizare al materialului de înmulţire în cauza, care va decide dacã modul de utilizare este acceptabil.

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016