Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.229 din 21 octombrie 1999  pentru aprobarea Precizarilor privind inregistrarea in contabilitatea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, a unitatilor sale teritoriale, precum si in contabilitatea agentilor economici a operatiunilor privind constituirea si utilizarea Fondului national de solidaritate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.229 din 21 octombrie 1999 pentru aprobarea Precizarilor privind inregistrarea in contabilitatea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, a unitatilor sale teritoriale, precum si in contabilitatea agentilor economici a operatiunilor privind constituirea si utilizarea Fondului national de solidaritate

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 546 din 8 noiembrie 1999
Ministrul finanţelor,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificãrile ulterioare,
având în vedere prevederile <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993 pentru aprobarea unor mãsuri de executare a <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 ,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Precizãrile privind înregistrarea în contabilitatea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, a unitãţilor sale teritoriale, precum şi în contabilitatea agenţilor economici a operaţiunilor privind constituirea şi utilizarea Fondului naţional de solidaritate, înfiinţat prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 .
ART. 2
Direcţia generalã legislaţie contabila va lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


PRECIZĂRI
privind înregistrarea în contabilitatea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, a unitãţilor sale teritoriale, precum şi în contabilitatea agenţilor economici a operaţiunilor privind constituirea şi utilizarea Fondului naţional de solidaritate

În vederea reflectãrii în contabilitatea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale a operaţiunilor de încasãri şi plati din Fondul naţional de solidaritate potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 şi ale Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 privind înfiinţarea şi utilizarea Fondului naţional de solidaritate, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 661/1999 , în Planul de conturi pentru instituţiile publice, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 , cu modificãrile ulterioare, se introduc completãrile prevãzute în anexa nr. 1.
Conţinutul şi funcţiunea acestor conturi, precum şi monografia principalelor operaţiuni contabile sunt prevãzute în anexele nr. 2 şi 3.
Precizãrile privind raportarea Fondului naţional de solidaritate sunt prevãzute în anexa nr. 4.
Agenţii economici care, potrivit legii, datoreazã contribuţia la Fondul naţional de solidaritate înregistreazã sumele respective în debitul contului 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate" prin creditul contului 447 "Fonduri speciale-taxe şi vãrsãminte asimilate"/analitic distinct. Sumele datorate se vireazã pana la data de 5 a lunii urmãtoare lunii expirate în contul 30.21 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate", deschis pe seama direcţiilor generale teritoriale de munca şi protecţie socialã la trezoreriile statului din municipiile resedinta de judeţ, respectiv la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti.


ANEXA 1




COMPLETĂRI
în Planul de conturi pentru instituţiile publice


Nr. Simbolul Simbolul Funcţiunea
crt. Denumirea conturilor Clasa contului contului contului
sintetic analitic activ-pasiv
-------------------------------------------------------------------------------
Conturi nou-introduse

a) La Ministerul Muncii şi
Protecţiei Sociale

1. Disponibil din Fondul naţional
de solidaritate 1 140 A
Disponibil din Fondul naţional de
solidaritate (cont trezorerie 30.21) 140.01 A
2. Fondul naţional de solidaritate 3 340 P
3. Cheltuieli din Fondul naţional de
solidaritate 4 440 A

b) La direcţiile teritoriale de
munca şi protecţie socialã

1. Disponibil din Fondul naţional
de solidaritate 1 140 A
Disponibil din Fondul naţional de
solidaritate (cont trezorerie 30.21) 140.01 A
2. Disponibil pentru efectuarea
cheltuielilor din Fondul naţional
de solidaritate (cont trezorerie 50.67) 140.02 A
3. Fondul naţional de solidaritate 3 340 P
4. Cheltuieli din Fondul naţional de
solidaritate 4 440 A
--------------------------------------------------------------------------------





ANEXA 2


CONŢINUTUL ŞI FUNCŢIUNEA CONTURILOR NOU - INTRODUSE


Contul 140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate"

Cu ajutorul acestui cont direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã ţin evidenta sumelor colectate reprezentând contravaloarea timbrului social şi a sumelor virate în contul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, iar ministerul tine evidenta sumelor virate de direcţiile teritoriale, a plãţilor efectuate pentru cheltuieli proprii, precum şi a sumelor transmise direcţiilor teritoriale în vederea efectuãrii cheltuielilor prevãzute în buget.
În cadrul contului 140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate" se tine evidenta analitica a plãţilor de casa pe articole şi alineate, potrivit bugetului aprobat Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Contul 140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate" este un cont de activ.
La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în debitul contului se înregistreazã sumele încasate de la direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã, reprezentând contravaloarea timbrului social colectat, iar în creditul contului se înregistreazã plãţile pentru efectuarea cheltuielilor proprii, precum şi sumele transmise cãtre direcţiile teritoriale, în vederea efectuãrii cheltuielilor prevãzute în buget. Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile bãneşti existente în cont la un moment dat.
Contul 140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate" se debiteaza prin creditul conturilor:
13 "Casa"
- cu sumele depuse în numerar în contul de disponibil;
231 "Creditori"
- cu sumele încasate şi necuvenite;
340 "Fondul naţional de solidaritate"
- cu sumele colectate reprezentând contravaloarea timbrului social, virate de direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã în contul ministerului.
Contul 140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate" se crediteaza prin debitul conturilor:
13 "Casa"
- cu sumele ridicate din contul de disponibil pentru efectuarea plãţilor în numerar;
213 "Alte decontãri"
- cu sumele colectate la Fondul naţional de solidaritate, transmise cãtre direcţiile teritoriale, în vederea efectuãrii cheltuielilor prevãzute în buget;
231 "Creditori"
- cu sumele virate altor instituţii, unitãţi şi persoane fizice, care au fost reţinute în prealabil de la personalul instituţiei (rate, chirii, diferite popriri fãcute pe baza titlurilor executorii etc.);
232 "Decontãri cu bugetul statului"
- cu impozitul pe salarii, virat în contul bugetului;
233 "Decontãri privind asigurãrile sociale"
- cu contribuţia de asigurãri sociale, dupã efectuarea plãţilor de ajutoare, precum şi suma contribuţiei pentru plata pensiei suplimentare, reţinutã de la personal, virata bugetului asigurãrilor sociale de stat;
- cu contribuţia la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, virata Fondului de asigurãri de sãnãtate;
234 "Furnizori"
- cu sumele plãtite furnizorilor pentru materiale aprovizionate, lucrãri executate şi servicii prestate;
235 "Decontãri privind contribuţia la fondul de şomaj"
- cu contribuţia la fondul de şomaj, virata fondului de şomaj;
440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate"
- cu plãţile efectuate pentru cheltuielile proprii ale ministerului, din Fondul naţional de solidaritate.
La direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã, în debitul contului se înregistreazã contravaloarea timbrului social, colectat potrivit legii, iar în creditul contului se înregistreazã virarea sumelor colectate în contul ministerului. Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile bãneşti existente în cont la un moment dat.
Contul 140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate" se debiteaza prin creditul contului:
340 "Fondul naţional de solidaritate"
- cu sumele colectate de cãtre direcţiile teritoriale, reprezentând contravaloarea timbrului social.
Contul 140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate" se crediteaza prin debitul contului:
340 "Fondul naţional de solidaritate"
- cu sumele colectate, virate în contul ministerului.

Contul 140.02 "Disponibil pentru efectuarea cheltuielilor din Fondul naţional de solidaritate"

Cu ajutorul acestui cont direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã ţin evidenta sumelor încasate în contul de disponibil, deschis la trezoreria statului, pentru efectuarea cheltuielilor potrivit bugetului aprobat.
În cadrul contului 140.02 "Disponibil pentru efectuarea cheltuielilor din Fondul naţional de solidaritate" se tine evidenta analitica a plãţilor de casa, pe articole şi alineate, potrivit bugetului aprobat.
Contul 140.02 "Disponibil pentru efectuarea cheltuielilor din Fondul naţional de solidaritate" este un cont de activ. În debitul contului se înregistreazã sumele încasate, transmise de minister, pentru efectuarea cheltuielilor din acest fond, potrivit legii, iar în credit se înregistreazã cheltuielile efectuate din acest fond, potrivit bugetului aprobat. Soldul debitor al contului reprezintã disponibilitãţile bãneşti existente în cont la un moment dat.
Contul 140.02 "Disponibil pentru efectuarea cheltuielilor din Fondul naţional de solidaritate" se debiteaza prin creditul conturilor:
13 "Casa"
- cu sumele depuse în numerar în contul de disponibil;
213 "Alte decontãri"
- cu sumele transmise de cãtre minister direcţiilor teritoriale în vederea efectuãrii cheltuielilor din acest fond, potrivit bugetului aprobat;
220 "Debitori"
- cu contravaloarea debitelor reprezentând sume încasate necuvenit şi imputate persoanelor vinovate;
231 "Creditori"
- cu sume încasate şi necuvenite.
Contul 140.02 "Disponibil pentru efectuarea cheltuielilor din Fondul naţional de solidaritate" se crediteaza prin debitul conturilor:
13 "Casa"
- cu sumele ridicate din contul de disponibil pentru efectuarea plãţilor în numerar;
231 "Creditori"
- cu sumele virate altor instituţii, unitãţi şi persoane fizice, care au fost reţinute în prealabil de la personalul instituţiei (rate, chirii, diferite popriri fãcute pe baza titlurilor executorii etc.);
232 "Decontãri cu bugetul statului"
- cu impozitul pe salarii virat în contul bugetului;
233 "Decontãri privind asigurãrile sociale"
- cu contribuţia de asigurãri sociale, dupã efectuarea plãţilor de ajutoare, precum şi suma contribuţiei pentru plata pensiei suplimentare, reţinutã de la personal, virata bugetului asigurãrilor sociale de stat;
- cu contribuţia la Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, virata Fondului de asigurãri de sãnãtate;
234 "Furnizori"
- cu sumele plãtite furnizorilor pentru materiale aprovizionate, lucrãri executate şi servicii prestate;
235 "Decontãri privind contribuţia la fondul de şomaj"
- cu contribuţia la fondul de şomaj, virata fondului de şomaj;
440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate"
- cu plãţile efectuate din acest fond, care sunt în acelaşi timp şi cheltuieli efective.

Contul 340 "Fondul naţional de solidaritate"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã ţin evidenta Fondului naţional de solidaritate, constituit din colectarea timbrului social şi utilizat potrivit destinaţiilor legale.
Contul 340 "Fondul naţional de solidaritate" este un cont de pasiv. În creditul lui se înregistreazã constituirea fondului din colectarea contravalorii timbrului social, iar în debit se înregistreazã diminuarea fondului, prin virarea sumelor colectate din contul direcţiilor în contul ministerului, precum şi cu închiderea contului de cheltuieli efectuate din acest fond. Soldul creditor reprezintã fondul constituit şi neutilizat.
Contul 340 "Fondul naţional de solidaritate" se crediteaza prin debitul contului:
140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate"
- cu sumele colectate reprezentând contravaloarea timbrului social, virate de direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã în contul ministerului.
Contul 340 "Fondul naţional de solidaritate" se debiteaza prin creditul conturilor:
140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate"
- cu sumele colectate, virate în contul ministerului;
440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate"
- la sfârşitul anului, cu totalul cheltuielilor efectuate din acest fond, pentru închiderea contului de cheltuieli.

Contul 440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã ţin evidenta cheltuielilor efectuate din Fondul naţional de solidaritate.
În cadrul contului 440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate" se tine evidenta analitica a cheltuielilor pe articole şi alineate, potrivit bugetului aprobat.
Contul 440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate" este un cont de activ. Se debiteaza cu cheltuielile efectuate din acest fond şi se crediteaza cu închiderea contului de cheltuieli la sfârşitul exerciţiului bugetar. Soldul debitor, înaintea operaţiunilor de închidere la sfârşitul anului, reprezintã cheltuielile efectuate în cursul anului.
Contul 440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate" se debiteaza prin creditul conturilor:
13 "Casa"
- cu sumele plãtite în numerar;
140.01 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate"
- cu cheltuielile proprii efectuate de minister din acest fond, care sunt şi cheltuieli efective;
140.02 "Disponibil pentru efectuarea cheltuielilor din Fondul naţional de solidaritate"
- cu cheltuielile efectuate de direcţiile teritoriale din acest fond, potrivit bugetului aprobat;
159 "Alte valori"
- cu valoarea tichetelor de cãlãtorie, a timbrelor fiscale şi poştale, precum şi a altor valori utilizate de instituţie, potrivit reglementãrilor legale;
220 "Debitori"
- cu valoarea deconturilor de cheltuieli depuse de personalul instituţiei pentru justificarea avansurilor primite;
230 "Decontãri cu personalul"
- cu salariile şi alte drepturi cuvenite personalului, pe baza statului de salarii;
233 "Decontãri privind asigurãrile sociale"
- cu contribuţia la asigurãrile sociale de stat, datoratã potrivit legii;
- cu contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, datoratã potrivit legii;
234 "Furnizori"
- cu preţul de înregistrare al materialelor cumpãrate, lucrãrilor executate şi serviciilor prestate;
235 "Decontãri privind contribuţia la fondul de şomaj"
- cu contribuţia datoratã la fondul de şomaj potrivit legii;
600 "Materiale"
- cu preţul materialelor date în consum.
Contul 440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate" se crediteaza prin debitul conturilor:
213 "Alte decontãri"
- la sfârşitul anului, cu totalul cheltuielilor efectuate de direcţiile teritoriale, pentru închiderea contului de cheltuieli;
340 "Fondul naţional de solidaritate"
- la sfârşitul anului, cu totalul cheltuielilor efectuate din acest fond, pentru închiderea contului de cheltuieli.

NOTA:
Conturile prezentate intra în corespondenta şi cu alte conturi, în funcţie de situaţie, potrivit Planului de conturi pentru instituţiile publice, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 , cu modificãrile ulterioare.


ANEXA 3

MONOGRAFIA
principalelor operaţiuni contabile privind constituirea şi utilizarea Fondul naţional de solidaritate





Explicarea Cont Cont
operaţiunii debitor creditor
--------------------------------------------------------------------------------
A. La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi
la unitãţile sale teritoriale

1. La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale care,
potrivit legii, gestioneazã Fondul naţional
de solidaritate
- colectarea sumelor virate de direcţiile teritoriale
de munca şi protecţie socialã 140.01 340
- efectuarea de cheltuieli proprii din Fondul naţional
de solidaritate 440 140.01
- transmiterea sumelor colectate la Fondul naţional
de solidaritate cãtre direcţiile teritoriale,
în vederea efectuãrii cheltuielilor prevãzute
în buget 213 140.01
- la sfârşitul anului, preluarea cheltuielilor efectuate
de direcţiile teritoriale de munca şi protecţie socialã 440 213
- la sfârşitul anului, cu închiderea contului de cheltuieli,
pentru cheltuielile efectuate în cursul anului din
acest fond 340 440

2. La direcţiile teritoriale de munca şi protecţie
socialã
- colectarea contravalorii timbrului social 140.01 340
- virarea sumelor colectate, în contul Ministerului
Muncii şi Protecţiei Sociale 340 140.01
- sumele transmise de minister pentru efectuarea
cheltuielilor din Fondul naţional de solidaritate 140.02 213
- cheltuieli efectuate potrivit bugetului aprobat
din acest fond 440 140.02
- la sfârşitul anului, cu închiderea contului de
cheltuieli 213 440

B. La agenţii economici care, potrivit legii,
datoreazã taxa de timbru social

- înregistrarea obligaţiei de plata a sumelor datorate
conform art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 118/1999, reprezentând taxa de timbru social 635 447
- înregistrarea sumelor virate în contul Fondului
naţional de solidaritate şi, concomitent, 447 512
- înregistrarea comisionului reţinut conform art. 10
din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/1999 447 7718
--------------------------------------------------------------------------------



ANEXA 4


RAPORTAREA
Fondului naţional de solidaritate

Evidenta analitica a sumelor încasate, respectiv a plãţilor de casa şi a cheltuielilor efective în cadrul conturilor de disponibil şi cheltuieli, se organizeazã distinct pe subdiviziunile clasificatiei veniturilor şi cheltuielilor Fondului naţional de solidaritate.
Contul de execuţie al bugetului Fondului naţional de solidaritate se prezintã Direcţiei generale a trezoreriei din Ministerul Finanţelor pe formularul Anexa nr. 15 b), o data cu darea de seama contabila trimestriala şi anuala, respectându-se structura indicatorilor privind veniturile şi cheltuielile bugetului Fondului naţional de solidaritate aprobat.
Disponibilitãţile, veniturile şi cheltuielile Fondului naţional de solidaritate se raporteazã în anul 1999, în bilanţul contabil pentru instituţiile publice, dupã cum urmeazã:
- contul 140 "Disponibil din Fondul naţional de solidaritate" se înscrie în subsolul paginii 4 cu codul 180 şi se aduna la codul 170;
- contul 340 "Fondul naţional de solidaritate" se înscrie în subsolul paginii 10 cu codul 451 şi se aduna la codul 440;
- contul 440 "Cheltuieli din Fondul naţional de solidaritate" se înscrie în subsolul paginii 7 cu codul 274 şi se aduna la codul 250.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016