Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.202 din 2 octombrie 2006  pentru aprobarea Ghidului privind excipientii care trebuie mentionati pe eticheta si in prospectul medicamentelor de uz uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.202 din 2 octombrie 2006 pentru aprobarea Ghidului privind excipientii care trebuie mentionati pe eticheta si in prospectul medicamentelor de uz uman

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 840 din 12 octombrie 2006

Având în vedere:
- prevederile titlului XVII "Medicamentul" din <>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, în special art. 775 lit. e), art. 763 lit. d), art. 769 alin. (1) lit. c) şi f) şi art. 769 alin. (2) lit. c);
- <>Ordonanţa Guvernului nr. 125/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 594/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice,
vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei farmaceutice nr. E.N. 4.710/2006,

ministrul sãnãtãţii publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Ghidul privind excipienţii care trebuie menţionaţi pe etichetã şi în prospectul medicamentelor de uz uman, potrivit anexei care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã orice dispoziţie contrarã.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

*
Prezentul ghid este o traducere în limba românã şi o adaptare a ghidului Comisiei Europene "Excipienţii menţionaţi pe ambalajul şi în prospectul medicamentelor de uz uman" din iulie 2003.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Bucureşti, 2 octombrie 2006.
Nr. 1.202.

ANEXĂ

GHID
privind excipienţii care trebuie menţionaţi pe etichetã şi în prospectul medicamentelor de uz uman

CAP. I
Domeniu de aplicare

ART. 1
(1) Prezentul ghid este destinat utilizãrii de cãtre Agenţia Naţionalã a Medicamentului (ANM), de solicitanţii autorizaţiilor de punere pe piaţã şi de deţinãtorii autorizaţiilor de punere pe piaţã.
(2) În anexa care face parte integrantã din prezentul ghid este prevãzutã lista excipienţilor ce trebuie declaraţi pe ambalaj şi se specificã datele despre aceşti excipienţi care trebuie menţionate în prospect; prevederile prezentului ghid nu se aplicã substanţelor respective atunci când sunt utilizate ca substanţe active.
ART. 2
Medicamentele homeopate autorizate prin procedurã simplificatã specialã nu fac obiectul prezentului ghid, deoarece pentru aceste medicamente existã cerinţe specifice în ceea ce priveşte etichetarea, conform <>art. 779 din titlul XVII "Medicamentul" al Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii.

CAP. II
Definiţii şi categorii de excipienţi

ART. 3
În general, excipienţii pot fi definiţi drept constituenţi diferiţi de substanţa activã a formei farmaceutice utilizate de cãtre sau administrate pacientului.
ART. 4
În conformitate cu <>Ordinul ministrului sãnãtãţii publice nr. 906/2006 pentru aprobarea Normelor şi protocoalelor analitice, farmacotoxicologice şi clinice referitoare la testarea medicamentelor, astfel de constituienţi pot include:
a) coloranţi, conservanţi, adjuvanţi, stabilizanţi, agenţi de îngroşare, emulgatori, aromatizanţi etc.;
b) constituienţi din învelişul extern al medicamentelor, destinaţi a fi ingeraţi sau administraţi pacientului pe altã cale (capsule tari, capsule moi, capsule rectale, comprimate acoperite, comprimate filmate etc.).
ART. 5
Alte categorii de excipienţi pot fi:
a) amestecuri de excipienţi, de exemplu cele utilizate pentru comprimarea directã, filmarea sau polizarea unei forme dozate administrate pe cale oralã;
b) substanţe pentru ajustarea pH-ului;
c) constituenţi ai cernelurilor de imprimare utilizate pentru inscripţionarea formelor dozate administrate pe cale oralã;
d) diluanţi prezenţi, de exemplu în extractele din plante sau concentratele de vitamine;
e) constituenţii prezenţi într-un amestec de componente înrudite chimic (de exemplu, conservanţi).
ART. 6
În contextul prezentului ghid, definiţia de la art. 3 nu include reziduurile substanţelor rezultate din procesul de fabricaţie, impuritãţile, solvenţii reziduali, produşii de degradare etc.
ART. 7
(1) În general, excipienţii sunt consideraţi a nu avea efect şi este de dorit ca aceştia sã aibã o acţiune farmacologicã proprie redusã sau inexistentã; în anumite circumstanţe, unii dintre aceştia au totuşi acţiune sau efect recunoscute.
(2) De aceea, solicitanţii autorizaţiei de punere pe piaţã şi deţinãtorii autorizaţiei de punere pe piaţã trebuie sã garanteze utilizarea adecvatã a excipienţilor în formularea medicamentelor, privitor la informaţiile conţinute în anexã.

CAP. III
Terminologie

ART. 8
Urmãtoarele exigenţe trebuie respectate în cazul excipienţilor înscrişi pe etichetã, în prospect şi în rezumatul caracteristicilor produsului (RCP):
a) nu se utilizeazã numele brevetat al fiecãrui excipient; excipienţii trebuie menţionaţi utilizându-se denumirile comune internaţionale (DCI) recomandate respective, denumirile din Farmacopeea Europeanã sau, în lipsa acestora, denumirea comunã uzitatã;
b) numele unui excipient inclus în anexã trebuie însoţit de numãrul E, dacã acesta existã; numãrul E singur (neînsoţit de numele excipientului) poate fi utilizat pe ambalaj, numele întreg al excipientului şi numãrul E fiind menţionate în prospect, la punctul la care se declarã compoziţia calitativã în întregime;
c) aromele brevetate sau parfumurile pot fi declarate în termeni generali (de exemplu, "aromã de portocale", "parfum de citrice"); orice componente importante cunoscute sau cele cu acţiune ori efect recunoscute trebuie declarate în mod specific;
d) excipienţii modificaţi chimic trebuie declaraţi astfel încât sã se evite confuziile cu excipienţii nemodificaţi (de exemplu, amidon pregelatinizat);
e) trebuie menţionate numele şi funcţia excipienţilor utilizaţi pentru ajustarea pH-ului, de exemplu acid clorhidric pentru ajustarea pH-ului;
f) toate componentele excipienţilor sau ale amestecurilor de excipienţi trebuie declarate, enumerate sub un termen general descriptiv, de exemplu cernealã de inscripţionare conţinând x, y, z, termenul general descriptiv putând fi menţionat pe etichetã, furnizându-se mai multe informaţii în prospect; orice component cu acţiune sau efect recunoscut trebuie menţionat pe etichetã şi în prospect.

CAP. IV
Excipienţii menţionaţi pe ambalaj

ART. 9
În conformitate cu prevederile <>art. 763 lit. d) din Legea nr. 95/2006 , pe ambalaj trebuie sã fie menţionaţi toţi excipienţii medicamentelor parenterale, oftalmice şi topice; medicamentele topice includ medicamentele aplicate la nivel cutanat, cele eliberate la nivel pulmonar prin inhalare şi orice medicament administrat la nivelul mucoasei vaginale, rectale, nazale sau orale, în concluzie atunci când eliberarea poate fi localã sau transdermicã.
ART. 10
Pentru toate celelalte medicamente trebuie declaraţi pe ambalaj numai acei excipienţi cu acţiune sau efect recunoscut, incluşi în ghidul Comisiei Europene; astfel de excipienţi sunt enumeraţi în anexã.
ART. 11
Atunci când medicamentul conţine unul dintre aceşti excipienţi, numele excipientului trebuie declarat pe ambalaj împreunã cu o menţiune de tipul "Vezi prospectul pentru informaţii suplimentare".

CAP. V
Excipienţii menţionaţi în prospect

ART. 12
În prospect trebuie declaraţi toţi excipienţii din punct de vedere calitativ, în conformitate cu terminologia definitã în prezentul ghid.
ART. 13
(1) În concordanţã cu prevederile art. 769 alin. (1) lit. c) (iv) şi <>art. 769 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 95/2006 , a 4-a rubricã din anexã furnizeazã informaţii corespunzãtoare asupra fiecãrui excipient.
(2) Textul acestei informaţii trebuie sã fie clar şi uşor de înţeles de cãtre pacient.
ART. 14
Atunci când, conform anexei, este necesarã o atenţionare sau o menţiune, în prospect şi în RCP trebuie sã se specifice fãrã echivoc faptul cã menţiunea este în legãturã cu prezenţa unui anumit excipient; pacientul trebuie sã înţeleagã cu uşurinţã dacã atenţionarea se referã la excipient ori la substanţa activã.
ART. 15
(1) În cazul unora dintre excipienţii menţionaţi în anexã, informaţia care trebuie inclusã în prospect se poate referi la mai multe puncte ale acestuia, de exemplu "Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor", "Sarcina şi alãptarea", "Reacţii adverse posibile"; pentru a simplifica prezentarea prospectului, aceastã informaţie trebuie sã aparã o singurã datã.
(2) Pentru ca pacientul sã nu piardã informaţii importante şi relevante, în alte puncte din prospect este necesar sã se facã referire la punctul care conţine atenţionãri privind excipientul în cauzã; de exemplu, pentru alcool (etanol) este necesarã referirea la punctul care conţine atenţionãri privind excipienţii, menţionate la punctele "Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor", "Sarcina şi alãptarea", "Informaţii pentru copii" etc.

ANEXĂ
-----
la ghid
-------



*Font 8*
────────────────────┬────────────┬──────────┬───────────────────────┬───────────────────────
Numele │Calea │ Valoarea │ Informatia mentio- │ Comentarii
│de ad- │ prag │ nata in prospect │
│ministrare │ │ │
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Acid benzoic si ben- Topica Zero Osor iritant al pielii,
zoati, ochilor si mucoaselor
de exemplu: ┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
acid benzoic (E210) Parenterala Zero Poate creste riscul de
benzoat de sodiu producere a icterului la
(E211) nou-nascuti
benzoat de potasiu
(E212)
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Acid sorbic si saru- Topica Zero Poate provoca reactii
rile sale adverse cutanate locale
( de exemplu dermatita
de contact).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Coloranti azoici, Orala Zero Poate provoca reactii
de exemplu: alergice.
tartrazina (E102)
Galben-portocaliu S,
Galben amurg FCT
(Orange yellow S,
Sunset yellow FCF)
(E110)
Azorubina, Carmoi-
sina(Azorubine,Car-
moisine) (E122)
Amarant (Amaranth)
(E123)
Rosu cosenila A,
Ponceau 4R(Cochineal
Red) (E124)
Negru stralucitor BN,
Negru PN (Brilliant
Black BN, Black PN)
(E151)
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Alcool benzilic Parenterala Expuneri Nu trebuie administrat
la doze la prematuri sau nou-
mai mici nascuti.
de 90mg/kg Poate provoca reactii
si zi toxice si alergice la RCP: termenul "aler-
sugari si copii sub 3 gic" trebuie inlocuit
ani cu "anafilactoid".

Cantitatea de alcool
benzilic exprimata in
mg/unitatea de volum
trebuie mentionata in
prospect si in RCP.

90mg/kg si Nu trebuie administrat
zi la prematuri sau nou-
nascuti.
Cantitatea de alcool
benzilic exprimata in
Datorita riscului de mg/unitatea de volum
producere a reactiilor trebuie mentionata in
toxice cu potential le- prospect si in RCP.
tal asociat expunerii
la doze de alcool
benzilic mai mari de
90 mg/kg si zi, acest
medicament nu trebuie
administrat la prematuri
sau nou-nascuti.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Alcool cetosterilic Topica Zero Poate provoca reactii
inclusiv alcool ce- adverse cutanate locale
tilic (de exemplu dermatita de
contact).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Alcool stearilic Topica Zero Poate provoca reactii
adverse cutanate locale
(de exemplu dermatita de
contact).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Amidon de grau Orala Zero Poate fi administrat Amidonul de grau poate
pacientilor cu boala contine gluten, dar
celiaca. numai in cantitati ne-
Pacientii care au aler- glijabile, si, de aceea
gie la grau (afectiune administrarea sa poate
diferita de boala celi- fi considerata sigura
aca) nu trebuie sa uti- la pacientii cu boala
lizeze acest celiaca. (Cantitatea de
medicament. gluten este limitata
prin efectuarea testu-
lui de determinare a
proteinelor totale des-
cris in monografia Far-
macopeii Europene).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Aprotinina Topica Zero Poate provoca hiper- In acest caz, adminis-
sensibilitate sau reac- trarea topica se refera
tii alergice grave. la locurile prin care
substanta poate ajunge
in circulatia sanguina
(de exemplu rani, cavi-
tati ale corpului etc.)
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Aspartam (E951) Orala Zero Este sursa de fenil-
alanina. Poate fi dau-
nator pentru persoa-
nele cu fenilcetonurie.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Balsam de Peru Topica Zero Poate provoca reactii
adverse cutanate.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Bronopol Topica Zero Poate provoca reactii
adverse cutanate locale
(de exemplu dermatita
de contact).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Butilhidroxianisol Topica Zero Poate provoca reactii
(E320) adverse cutanate locale
(de exemplu dermatita
de contact) sau irita-
tia ochilor sau a mu-
coaselor.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Butilhidroxitoluen Topica Zero Poate provoca reactii
(E321) adverse cutanate locale
(de exemplu dermatita
de contact) sau irita-
tia ochilor sau a mu-
coaselor).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Clorocrezol Topica Zero Poate provoca reactii
Parenterala alergice.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Clorura de benzal- Oculara Zero Poate provoca iritatie
coniu oculara.
Evitati contactul cu
lentilele de contact
moi.
Indepartati lentilele
de contact inainte de
administrare si astep-
tati cel putin 15 min.
inainte de a le pune la
loc.
Se cunoaste faptul ca
poate produce decolorarea
lentilelor de contact moi
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Topica Este iritant. Poate pro-
duce reactii adverse
cutanate.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Respiratorie 10æg/doza Poate provoca bronho-
adminis- spasm.
trata
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Compusi organici cu Oculara Zero Poate provoca reactii Vezi declaratie publi-
mercur, de exemplu: alergice. ca EMEA(EMEA Public
tiomersal, nitrat, Statement), 8 iulie
acetat, borat 1999, Ref. EMEA/20962/
de 99
fenilmercur ┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Topica Zero Poate provoca reactii
adverse cutanate locale
(de exemplu dermatita
de contact) si modifi-
cari de culoare.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Parenterala Zero Acest medicament con- Vezi declaratie publi-
tine (tiomersal) cu rol ca EMEA(EMEA Public
de conservant si exista Statement), 8 iulie
posibilitatea ca dum- 1999, Ref. EMEA/20962/
neavoastra sau copilul 99
dumneavoastra sa aveti
reactii adverse dupa
administrare. Spuneti
medicului daca dum-
neavoastra sau copilul
dumneavoastra prezentati
orice reactii alergice
cunoscute.
┼───────────────────────┼───────────────────────
Spuneti medicului daca In cazul vaccinurilor
dumneavostra sau copi- trebuie facute mentio-
lul dumneavoastra aveti nari suplimentare.
probleme de sanatate
dupa administrarea unui
vaccin.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Dimetilsulfoxid Topica Zero Poate provoca iritatia
pielii.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Alcool (etanol) Orala si sub 100 Acest medicament conti- Aceasta mentiune are
Parenterala mg/doza ne o cantitate mica de rolul de a asigura pa-
alcool(etanol) < 100 mg rintii si copiii in le-
pe <doza>. gatura cu continutul
mic de alcool al medi-
camentului.
┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
100mg - 3 Acest medicament con- Prospectul trebuie sa
g/doza tine ...vol% alcool(e- mentioneze volumul e-
tanol), adica pana la chivalent de bere sau
...mg/doza, echivalent vin, calculat pentru
cu ...ml bere, ...ml/ concentratii de etanol
vin/doza. Poate fi dau- de 5% vol, respectiv
nator persoanelor cu e- de 12% vol.
tilism. Acest lucru
trebuie avut in vedere Poate fi necesar ca
la femeile gravide sau in diferite puncte
care alapteaza, copii ale prospectului sa
si grupuri cu risc se insereze atentio-
crescut cum sunt paci- nari.
enti cu boli hepatice
sau epilepsie.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Orala si 3 g/doza Acest medicament con-
Parenterala tine ...vol% alcool(e-
tanol), adica pana la
...mg/doza, echivalent
cu ...ml bere, ...ml/
vin/doza. Poate fi dau-
nator persoanelor cu e-
tilism. Acest lucru
trebuie avut in vedere
la femeile gravide sau
care alapteaza, copii
si grupuri cu risc
crescut cum sunt paci-
enti cu boli hepatice
sau epilepsie.

Cantitatea de alcool din
acest medicament poate
modifica efectele altor
medicamente.
Cantitatea de alcool din
acest medicament poate
afecta negativ capaci-
tatea de a conduce vehi-
cule sau de a folosi
utilaje.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Fenilalanina Toate Zero Acest medicament conti-
ne fenilalanina. Poate
fi daunator pacientilor
cu fenilcetonurie.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Formaldehida Topica Zero Poate provoca reactii
adverse cutanate loca-
le(de exemplu, derma-
tita de contact).
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Orala Zero Poate provoca jena gas-
trica si diaree.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Fructoza Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Paci-
Parenterala voastra va atentionat entii cu afectiuni
ca aveti intoleranta la ereditare rare de in-
unele categorii de glu- toleranta la fructoza
cide, va rugam sa-l in- nu trebuie sa utilize-
trebati inainte de a ze acest medicament.
lua/utiliza acest medi-
cament.
┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
5g Contine X g fructoza/
doza. Acest lucru tre-
buie avut in vedere la
pacientii cu diabet za-
harat.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Lichide ora- Zero Poate dauna dintilor. Informatia trebuie in-
le, pastile clusa numai daca medi-
de supt si camentul este indicat
comprimate pentru utilizare pe
masticabile termen indelungat, de
exemplu 2 saptamani
sau mai mult.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Galactoza Parenterala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
la unele categorii de ranta la galactoza, de
glucide, va rugam sa-l exemplu galactozemie,
intrebati inainte de a nu trebuie sa utilizeze
utiliza acest medica- acest medicament.
ment.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
la unele categorii de ranta la galactoza, de
glucide, va rugam sa-l exemplu galactozemie,
intrebati inainte de a sau sindrom de malab-
utiliza acest medica- sorbtie la glucoza-
ment. galactoza
nu trebuie sa utilize-
ze acest medicament.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Orala 5 g Contine X g galactoza/
Parenterala doza. Acest lucru tre-
buie avut in vedere la
pacientii cu diabet
zaharat.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Glicerol Orala 10g/doza Poate provoca dureri de
cap, jena gastrica si
diaree.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Rectala 1g Poate avea efect laxa-
tiv usor.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Glucoza Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
voastra va atentionat tii cu sindrom rar de
ca aveti intoleranta malabsorbtie la gluco-
la unele categorii de za-galactoza nu trebu-
glucide, va rugam sa-l ie sa utilizeze acest
intrebati inainte de a medicament.
utiliza acest medica-
ment.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Orala 5 g Contine X g glucoza/
Parenterala doza. Acest lucru tre-
buie avut in vedere la
pacientii cu diabet
zaharat.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Lichide ora- Zero Poate dauna dintilor. Informatia trebuie in-
le, pastile clusa numai daca medi-
de supt si camentul este indicat
comprimate pentru utilizare pe
masticabile termen indelungat, de
exemplu 2 saptamani
sau mai mult.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Heparina (ca exci- Parenterala Zero Poate provoca reactii
pient) alergice si reducerea
numarului celulelor
sanguine, ceea ce poate
afecta procesul de coa-
gulare.
Pacientii care au pre-
zentat in trecut reactii
alergice induse de hepa-
rina trebuie sa evite
utilizarea medicamentelor
ce contin aceasta
substanta.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Lactitol (E966) Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
la unele categorii de ranta la fructoza, ga-
glucide, va rugam sa-l lactoza, galactozemie
intrebati inainte de a sau sindrom de malab-
utiliza acest medica- sorbtie la glucoza-
ment. galactoza nu trebuie
sa utilizeze acest
medicament.
┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
10 g Poate avea efect laxa-
tiv usor. Continutul
caloric este de 2,1
kcal/g lactitol
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Lactoza Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
la unele categorii de ranta la galactoza,
glucide, va rugam sa-l deficit de lactaza
intrebati inainte de a (Lapp) sau sindrom de
utiliza acest medica- malabsorbtie la glu-
ment. coza-galactoza nu
trebuie sa utilizeze
acest medicament.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
5 g Contine X g lactoza
(X/2g glucoza si X/2 g
galactoza)/doza.
Acest lucru trebuie a-
vut in vedere la paci-
entii ci diabet zaharat
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Lanolina Topica Zero Poate provoca reactii
adverse cutanate locale
(de exemplu, dermatita
de contact).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Latex Toate Zero Ambalajul primar al a- Nu exista excipient,
Cauciuc natural cestui medicament con- in mod obisnuit, dar
(latex) tine cauciuc natural atentionarea este con-
(latex). Acesta poate siderata a fi necesara
provoca reactii aler-
gice grave.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Maltitol (E965) si Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
Izomaltitol (E953), voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
Maltitol lichid ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
(vezi sirop de la unele categorii de ranta la fructoza nu
glucoza hidrogenata) glucide, va rugam sa-l trebuie sa utilizeze
intrebati inainte de a acest medicament.
utiliza acest medica-
ment.
┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
10 g Poate avea efect laxa-
tiv usor.
Continutul caloric este
de 2,3 kcal/g maltitol
(sau izomaltitol).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Manitol (E421) Orala 10 g Poate avea efect laxativ
usor.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Parahidroxibenzoati Orala Zero Poate provoca reactii
si esterii acestora, Oculara alergice (chiar intar-
de exemplu: etil- Topica ziate).
hidroxibenzoat (E214)────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
propilhidroxibenzoat Parenterala Zero Poate provoca reactii
(E216), propilhidro- espiratorie alergice (chiar intar-
xibenzoat de sodiu ziate) si, in mod ex-
(E217), metilhidroxi- ceptional, bronhospasm.
benzoat (E218),
metilhidroxibenzoat
de sodiu (E219)
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Potasiu Parenterala Sub 1 Acest medicament conti- Informatia se refera la
mmol/doza ne potasiu, < 1mmol valoarea prag, pe baza
(39 mg)/doza, adica cantitatii totale de
practic "nu contine K^+ din componenta
potasiu". medicamentului.

Acest lucru este deose-
bit de important in ca-
zul medicamentelor admi-
nistrate in doze pentru
copii, pentru a furniza
informatii celor care le
le prescriu si pentru a
asigura parintii cu pri-
vire la continutul mic
de K^+ din compozitia
medicamentului.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Parenterala 1 mmol/ Acest medicament con-
Orala doza tine X mmol (sau Y mg)
potasiu/doza. Acest lu-
cru trebuie avut in ve-
dere la pacientii cu
functie renala diminuata
sau la pacientii ce ur-
meaza o dieta cu res-
trictie de potasiu.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Parenterala- 30 mmol/l Poate provoca durere la
intravenoasa locul injectarii.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Propilenglicol si Topica Zero Poate provoca iritatie
esterii acestuia cutanata.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Orala 400 mg/kg Poate provoca simptome
Parenterala la adulti asemanatoare celor pro-
200 mg/kg vocate de consumul de
la copii alcool.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Sirop de glucoza Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
hidrogenata (malti- voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
tol lichid) ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
la unele categorii de ranta la fructoza nu
glucide, va rugam sa-l trebuie sa utilizeze
intrebati inainte de a acest medicament.
utiliza acest medica-
ment.
┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
10 g Poate avea efect laxativ
usor.
Continutul caloric este
de 2,3 kcal/g sirop de
glucoza hidrogenata
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Sodiu Parenterala Sub 1 Acest medicament conti- Informatia se refera
mmol/doza ne sodiu, < 1 mmol la valoarea prag, pe
(23mg) pe doza, adica baza cantitatii totale
practic "nu contine de Na^+ din componenta
sodiu". medicamentului.

Acest lucru este deose-
bit de important in ca-
zul medicamentelor admi-
nistrate in doze pentru
copii, pentru a furniza
informatii celor care le
le prescriu si pentru a
asigura parintii cu pri-
vire la continutul mic
de Na^+ din compozitia
medicamentului.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Orala 1 mmol/ Acest medicament con-
Parenterala doza tine X mmol (sau Y mg)
sodiu pe doza.Acest lu-
cru trebuie avut in ve-
dere la pacientii ce ur-
meaza o dieta cu res-
trictie de sodiu.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Sorbitol (E420) Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
Parenterala voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
la unele categorii de ranta la fructoza nu
glucide, va rugam sa-l trebuie sa utilizeze
intrebati inainte de a acest medicament.
utiliza acest medica-
ment.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Orala 10 g Poate avea efect laxativ
usor.
Continutul caloric este
de 2,6 kcal/g sorbitol.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Sulfiti, inclusiv Orala Zero Poate provoca rar reac-
metabisulfiti, de Parenterala tii de hipersensibilita-
exemplu:dioxid de Respiratorie te grave si bronhospasm.
sulf(E 220), sulfit
de sodiu (E 221),
disulfit de sodiu
(E 222),
metabisulfit de
sodiu (E 223),
metabisulfit de
potasiu (E 224),
disulfit de po-
tasiu E( 228).
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Ulei de arahide Toate Zero Medicamentul contine Uleiul purificat de
ulei de arahide. Daca arahide poate contine
sunteti alergic la a- proteine de arahide.
rahide sau soia, nu u- Monografia din Farma-
tilizati acest medica- copeea Europeana nu
ment. contine un test pentru
determinarea proteine-
lor reziduale.
RCP: contraindicatie.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Ulei de pere perga- Topica Zero Poate creste sensibili- Mentiunea nu este ne-
mute tatea la actiunea ra- cesara daca se demons-
Bergapten diatiilor UV (lumina treaza ca bergaptenul
naturala si artifici- este absent din com-
ala). pozitia uleiului.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Ulei de ricin poli- Parenterala Zero Poate provoca reactii
oxil si ulei de ri- alergice grave.
cin polioxil hidro- ┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
genat Orala Zero Poate provoca jena gas-
trica si diaree.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Topica Zero Poate provoca reactii
adverse cutanate.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Ulei de soia si ulei Toate Zero (Medicamentul) contine Mentiunea este echiva-
de soia hidrogenat. ulei de soia. Daca aveti lenta cu aceea pentru
alergie la arahide sau uleiul de arahide.
soia, nu utilizati RCP: contraindicatie.
acest medicament.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Ulei de susan Toate Zero Rar, poate provoca reac-
tii alergice grave.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Xilitol Orala 10 g Poate avea efect laxativ
usor.
Continutul caloric este
de 2,4 kcal/g xilitol.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Zahar Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
la unele categorii de ranta la fructoza,
glucide, va rugam sa-l sindrom de malabsorb-
intrebati inainte de a tie la glucoza-galac-
utiliza acest medica- toza sau insuficienta
ment. a zaharazei-izomalta-
zei nu trebuie sa
utilizeze acest medi-
cament.
┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
5 g Contine X g zahar/doza.
Acest lucru trebuie avut
in vedere la pacientii
cu diabet zaharat.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Lichide ora- Zero Poate dauna dintilor. Informatia trebuie in-
le, pastile clusa numai daca medi-
de supt si camentul este indicat
comprimate pentru utilizare pe
masticabile termen indelungat, de
exemplu 2 saptamani
sau mai mult.
────────────────────┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Zahar invertit Orala Zero Daca medicul dumnea- Propunere RCP: Pacien-
voastra va atentionat tii cu afectiuni ere-
ca aveti intoleranta ditare rare de intole-
la unele categorii de ranta la fructoza sau
glucide, va rugam sa-l sindrom de malabsorb-
intrebati inainte de a tie la glucoza-galac-
utiliza acest medica- toza nu trebuie sa
ment. utilizeze acest medi-
cament.
┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
5 g Contine X g amestec de
fructoza si galactoza/
doza.
Acest lucru trebuie avut
in vedere la pacientii
cu diabet zaharat.
┼────────────┼──────────┼───────────────────────┼───────────────────────
Lichide ora- Zero Poate dauna dintilor. Informatia trebuie in-
le, pastile clusa numai daca medi-
de supt si camentul este indicat
comprimate pentru utilizare pe
masticabile termen indelungat, de
exemplu 2 saptamani
sau mai mult.
────────────────────┴────────────┴──────────┴───────────────────────┴───────────────────────



*
Note explicative privind structura anexei la ghid, referitoare la excipienţi şi informaţia care trebuie menţionatã în prospect:

"Numele"
În aceastã rubricã se scrie numele excipientului, utilizând DCI-ul sau, atunci când este posibil, numele din Farmacopeea Europeanã, incluzând un numãr E de referinţã, atunci când este relevant.
"Calea de administrare"
Aceastã rubricã este necesarã deoarece informaţia poate depinde de calea de administrare. De exemplu, pentru clorura de benzalconiu, informaţia legatã de bronhospasm este relevantã numai pentru calea respiratorie.
"Valoarea-prag"
Se acceptã faptul cã excipienţii pot prezenta efect peste o anumitã "dozã".
Cu excepţia cazurilor în care se menţioneazã altfel, valorile-prag sunt exprimate ca doze zilnice maxime ale excipientului în cauzã, ca parte componentã a medicamentului.
Valoarea-prag este valoarea egalã cu sau peste care este necesarã furnizarea informaţiei declarate.
O valoare-prag "zero" înseamnã cã este necesarã declararea informaţiei în toate cazurile de prezenţã a excipientului în compoziţia medicamentului.
"Informaţia menţionatã în prospect"
Informaţia este prezentatã în prospect într-o formã simplã, în termeni clari şi uşor de înţeles de cãtre pacient. Textul se referã frecvent la termenul "per dozã", care înseamnã doza medicamentului.
Deoarece dozele pot varia în mare mãsurã, solicitanţii trebuie sã aibã în vedere doza maximã pentru o datã a medicamentului, aşa cum este definitã în RCP, la punctul 4.2. Din acest motiv, informaţia conţine uneori expresia "pânã la x mg per dozã", de exemplu.
În cazul în care forma farmaceuticã este solidã, de exemplu: comprimate, capsule, supozitoare, pulbere în plic, este preferabilã referirea la cantitatea per comprimat, capsulã etc.
"Comentarii"
Textul din aceastã rubricã nu este destinat pacientului.
Acesta este rezervat oferirii de informaţii suplimentare pentru solicitanţi şi ANM cu privire la textul din rubrica precedentã.
În unele cazuri aceste comentarii pot sã aparã în RCP sub formã de contraindicaţii exprimate într-un stil adecvat.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016