Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.199 din 16 aprilie 2008  privind normele metodologice de aplicare a prevederilor   art. 8 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.199 din 16 aprilie 2008 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 329 din 25 aprilie 2008

În temeiul prevederilor <>art. 8 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor mãsuri financiare în domeniul bugetar,
în baza <>art. 11 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a <>art. 19 lit. d) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile ulterioare,

ministrul economiei şi finanţelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Sumele aferente unor plãţi efectuate din bugetele anilor precedenţi, care se restituie în anii urmãtori celui în care acestea au fost efectuate, se restituie în conturile de cheltuieli bugetare sau de disponibilitãţi, dupã caz, ale instituţiilor publice care au efectuat plãţile respective.
(2) Conturile de cheltuieli bugetare în care se restituie sumele prevãzute la alin. (1) se deschid la unitãţile Trezoreriei Statului la solicitarea instituţiilor publice beneficiare, pe capitole de cheltuieli bugetare corespunzãtoare celor din care au fost efectuate plãţile în anii precedenţi şi pe titlul de cheltuieli 85 "Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent".
ART. 2
Pe baza extraselor conturilor prevãzute la art. 1, eliberate de unitãţile Trezoreriei Statului, instituţiile publice vor evidenţia sumele astfel încasate, la capitolul şi subcapitolul din care au fost efectuate plãţile în anii precedenţi, iar, în cadrul acestora, la titlul 85 "Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent" şi la articolul 85.01 "Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent".
ART. 3
(1) Pânã la data de 15 mai 2008, unitãţile Trezoreriei Statului vor transmite instituţiilor publice pe seama cãrora au fost încasate în anul 2008 sume în contul de venituri al bugetului de stat 20.30.01.03 "Venituri ale bugetului de stat - Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi" copii ale extraselor de cont în care au fost încasate sumele respective.
(2) În termen de 5 zile de la primirea extraselor de cont, instituţiile publice care au încasat în anul 2008 sume aferente unor plãţi efectuate în anii precedenţi vor solicita unitãţilor Trezoreriei Statului deschiderea conturilor corespunzãtoare de cheltuieli prevãzute la art. 1 şi virarea pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) a sumelor respective, din contul de venituri bugetare în care aceste sume au fost încasate, în conturile corespunzãtoare de cheltuieli.
(3) Pânã la data de 30 mai 2008, instituţiile publice care nu au primit de la unitãţile Trezoreriei Statului extrase de cont conform prevederilor alin. (1), dar care deţin copii ale documentelor de platã prin care le-au fost restituite în anul 2008 sume provenind din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi, vor solicita unitãţilor Trezoreriei Statului în contul cãrora au fost virate sumele respective transferul acestor sume în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare sau de disponibilitãţi, dupã caz. Solicitarea va cuprinde date privind denumirea plãtitorului, numãrul/data documentului de platã prin care s-a virat suma, suma plãtitã, codul IBAN al contului în care s-a efectuat plata, codul IBAN al contului instituţiei publice în care va fi transferatã suma.
(4) În termen de 5 zile de la primirea solicitãrilor prevãzute la alin. (3), unitãţile Trezoreriei Statului vor verifica dacã sumele respective au fost încasate în contul de venituri al bugetului de stat şi vor efectua transferul pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) a sumelor în conturile indicate de instituţiile publice.
(5) La data de 16 iunie 2008, sumele încasate în contul de venituri al bugetului de stat 20.30.01.03 "Venituri ale bugetului de stat - Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", pentru care nu pot fi identificate instituţiile publice beneficiare şi pentru care nu au fost primite solicitãri în conformitate cu prevederile alin. (3), se transferã de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în contul 23.57.01.85 "Cheltuieli ale bugetului de stat - Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent", deschis la Trezoreria operativã centralã pe numele Ministerului Economiei şi Finanţelor - Acţiuni generale.
ART. 4
(1) Sumele încasate în anul 2008 la bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, la subcapitolul 30.00.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", în care câmpul "00" se codificã în funcţie de bugetul la care se încaseazã sumele respective, se transferã de cãtre instituţiile publice pe numele cãrora au fost deschise conturile respective, pânã la data de 30 mai 2008, în conturile corespunzãtoare de cheltuieli bugetare prevãzute la art. 1.
(2) Eventualele sume rãmase nedistribuite în conturile de venituri ale bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetului asigurãrilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, aferente subcapitolului 30.00.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", în care câmpul "00" se codificã în funcţie de bugetul la care se încaseazã sumele respective, se transferã pe bazã de ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPT) de cãtre instituţiile publice pe numele cãrora au fost deschise aceste conturi, la data de 16 iunie 2008, în urmãtoarele conturi de cheltuieli bugetare:
- pentru bugetul asigurãrilor sociale de stat: contul 25.57.03.85 "Cheltuieli ale bugetului asigurãrilor sociale de stat - Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent";
- pentru bugetul asigurãrilor pentru şomaj: contul 29.57.04.85 "Cheltuieli ale bugetului asigurãrilor pentru şomaj - Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent";
- pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate: contul 27.57.05.85 "Cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate - Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent".
ART. 5
(1) Pânã la data de 15 mai 2008, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor efectua transferul sumelor încasate în anul 2008, aferente unor plãţi efectuate în anii anteriori din bugetul propriu al unitãţii administrativteritoriale, din contul 21.30.02.03 "Venituri ale bugetului local - Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi" în contul de cheltuieli al bugetului local 24.xx.02.85 "Cheltuieli ale bugetului local - Capitol de cheltuieli - Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent", în care "xx.02" reprezintã capitolul de cheltuieli din care au fost dispuse plãţile respective .
(2) În cazul în care în contul 21.30.02.03 "Venituri ale bugetului local - Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi" au fost încasate sume aferente unor plãţi efectuate în anii anteriori din bugetele instituţiilor publice sau serviciilor publice de subordonare localã, cu personalitate juridicã, unitãţile administrativ-teritoriale au obligaţia de a vira sumele respective, pânã la data de 30 mai 2008, în conturile de cheltuieli bugetare indicate de instituţiile publice respective.
(3) În scopul încasãrii sumelor prevãzute la alin. (2), instituţiile şi serviciile publice de subordonare localã vor solicita unitãţilor Trezoreriei Statului deschiderea contului 24.xx.02.85 "Cheltuieli ale bugetului local - Capitol de cheltuieli - Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent", în care "xx.02" reprezintã capitolul de cheltuieli din care au fost dispuse plãţile respective.
(4) Eventualele sume încasate în anul 2008 în contul 21.30.02.03 "Venituri ale bugetului local - Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", care nu pot fi identificate pe instituţii publice beneficiare, se transferã de cãtre unitãţile administrativ-teritoriale, la data de 16 iunie 2008, în contul propriu 24.57.02.85 "Cheltuieli ale bugetului local - Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent".
ART. 6
(1) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adãugatã, care se restituie la bugetul de stat în anii bugetari urmãtori celui în care au fost acordate, reprezintã venituri ale bugetului de stat şi se înregistreazã la subcapitolul de venituri bugetare 20.10.01.05 "Venituri ale bugetului de stat - Restituiri din sume defalcate din TVA acordate în anul precedent". Contul de venituri al bugetului de stat în care se încaseazã aceste sume se codificã cu codul de identificare fiscalã atribuit Trezoreriei Statului (8609468).
(2) Eventualele sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã restituite în anul 2008 la bugetul de stat, în contul de venituri al bugetului de stat 20.30.01.03 "Venituri ale bugetului de stat - Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", se transferã de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în contul prevãzut la alin. (1), pânã la data de 30 mai 2008.
ART. 7
(1) Instituţiile publice au obligaţia de a comunica debitorilor de la care au de încasat sume aferente unor plãţi dispuse din bugetele anilor precedenţi codurile IBAN aferente conturilor proprii menţionate la art. 1.
(2) Începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentului ordin, la subcapitolul de venituri bugetare 30.00.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi", în care câmpul "00" este codificat în funcţie de bugetul în care au fost încasate sumele respective, nu se mai încaseazã sume.
(3) Dupã efectuarea regularizãrilor prevãzute la art. 3 alin. (5), art. 4 alin. (2) şi art. 5 alin. (4), conturile de cheltuieli bugetare codificate cu capitolul de cheltuieli 57.00 "Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent", în care câmpul "00" este codificat în funcţie de bugetul la care se încaseazã sumele respective, nu mai funcţioneazã.
ART. 8
Sumele restituite în anul curent care provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi, potrivit prevederilor art. 1, se înregistreazã în contabilitatea instituţiilor publice astfel:
a) la instituţiile publice finanţate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi bugetele locale:

a1) încasarea avansurilor acordate şi nerestituite potrivit legii pânã la finele exerciţiului financiar, precum şi a altor sume ce provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi:



770 = %
"Finanţarea de la buget" 232
"Avansuri acordate pentru
active fixe corporale"
234
"Avansuri acordate pentru
active fixe necorporale"
409
"Furnizori - debitori"
461
"Debitori"



a2) încasarea sumelor pãstrate la finele exerciţiului financiar în conturi de acreditive în valutã la instituţii de credit, rãmase neutilizate la terminarea contractelor:


770 = 581
"Finanţarea de la buget" "Viramente interne"
şi

581 = 5412
"Viramente interne" "Acreditive în valutã"



a3) încasarea subvenţiilor nerestituite la finele exerciţiului financiar de cãtre instituţiile publice subordonate:


- constituirea sumelor de restituit

461 = 117
"Debitori" "Rezultatul reportat"

- încasarea subvenţiilor nerestituite la finele exerciţiului financiar

770 = 461
"Finanţarea de la buget" "Debitori"


a4) încasarea subvenţiilor sau transferurilor nerestituite pânã la data de 31 ianuarie a anului urmãtor de cãtre operatorii economici:


- constituirea sumelor de restituit

461 = 117
"Debitori" "Rezultatul reportat"

- încasarea subvenţiilor sau transferurilor nerestituite la termen

770 = 461
"Finanţarea de la buget" "Debitori"


a5) încasarea avansurilor de trezorerie acordate şi neutilizate pânã la finele anului:


531 = 542
"Casa" "Avansuri de trezorerie"
581 = 531
"Viramente interne" "Casa"
770 = 581
"Finanţarea de la buget" "Viramente interne"


b) la instituţiile publice/activitãţile finanţate din venituri proprii şi instituţiile publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la buget:

b1) încasarea avansurilor acordate şi nerestituite potrivit legii pânã la finele exerciţiului financiar, precum şi a altor sume ce provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi:


560 = %
"Disponibil al instituţiilor 232
publice finanţate integral "Avansuri acordate pentru active
din venituri proprii" fixe corporale"
(ct.561 "Disponibil al
instituţiilor publice
finanţate din venituri
proprii şi subvenţii",
562 "Disponibil al activitãţilor
finanţate din venituri
proprii" etc.) 234
"Avansuri acordate
pentru active fixe necorporale"
409
"Furnizori - debitori"
461
"Debitori"


b2) încasarea sumelor pãstrate la finele exerciţiului financiar în conturi de acreditive în valutã la instituţii de credit, rãmase neutilizate la terminarea contractelor:


560 = 581
"Disponibil al instituţiilor "Viramente interne"
publice finanţate integral
din venituri proprii"
(ct.561 "Disponibil al instituţiilor
publice finanţate din venituri
proprii şi subvenţii",
562 "Disponibil al activitãţilor
finanţate din venituri
proprii" etc.)
şi
581 = 5412
"Viramente interne" "Acreditive în valutã"



b3) virarea subvenţiilor neregularizate la finele exerciţiului financiar în conturile de cheltuieli bugetare ale instituţiilor care le-au acordat:


- constituirea sumelor de restituit

117 = 462
"Rezultatul reportat" "Creditori"

- virarea subvenţiilor neregularizate la finele exerciţiului financiar

462 = 561
"Creditori" "Disponibil al instituţiilor
publice finanţate din venituri
proprii şi subvenţii"



ART. 9
Sumele restituite din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi, pentru care nu au putut fi identificate instituţiile publice beneficiare şi care au fost transferate în conturile de cheltuieli bugetare, la capitolul de cheltuieli 57.00 "Plãţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent", în care câmpul "00" este codificat în funcţie de bugetul la care se încaseazã sumele respective, se înregistreazã în contabilitate astfel:


770 = 117
"Finanţarea de la "Rezultatul reportat"
buget"



ART. 10
Sumele restituite în anul curent care provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenţi se raporteazã în conturile de execuţie bugetarã (partea de CHELTUIELI) cu semnul minus şi nu pot fi utilizate pentru efectuarea de plãţi.
ART. 11
Operaţiunile de regularizare a sumelor care provin din finanţarea anilor precedenţi restituite în anul 2008, în conturile de venituri aferente subcapitolului 30.00.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea anilor precedenţi", determinã corectarea înregistrãrilor efectuate în contabilitatea instituţiilor publice pentru stingerea debitelor şi a datoriilor constituite şi înregistrarea corectã a operaţiunilor potrivit prevederilor art. 8.
ART. 12
Direcţiile care au atribuţii în execuţia bugetarã din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi instituţiile publice implicate vor lua mãsuri pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 13
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 16 aprilie 2008.
Nr. 1.199.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016