Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.118 din 30 octombrie 2007  privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.118 din 30 octombrie 2007 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile pentru domeniul major de interventie "Reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate" in cadrul axei prioritare "Imbunatatirea infrastructurii sociale" din cadrul Programului operational regional 2007-2013

EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTARII, LUCRARILOR PUBLICE SI LOCUINTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 871 din 20 decembrie 2007

Având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.179/2002 privind aprobarea structurii devizului general şi a Metodologiei privind elaborarea devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii, cu completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 13 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale, al <>art. 10 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 361/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor şi al <>art. 11 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul dezvoltãrii, lucrãrilor publice şi locuinţelor şi ministrul economiei şi finanţelor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Cheltuielile efectuate de beneficiar sunt considerate eligibile de la data intrãrii în vigoare a Contractului de finanţare semnat între beneficiar şi organismul intermediar, în numele şi pentru Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional, denumit în continuare contract de finanţare.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), urmãtoarele cheltuieli efectuate de beneficiar sunt eligibile de la data de 1 ianuarie 2007, dacã se încadreazã în prevederile <>art. 6 şi 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale:
a) cheltuieli pentru elaborarea studiului de fezabilitate;
b) cheltuieli pentru elaborarea studiilor de teren;
c) cheltuieli pentru elaborarea proiectului tehnic;
d) cheltuieli pentru achiziţia terenului;
e) cheltuieli pentru avize, acorduri, autorizaţii.
(3) Procedurile de achiziţie derulate pentru efectuarea cheltuielilor menţionate la alin. (2) lit. a)-e) se deruleazã în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind achiziţiile publice.
ART. 2
(1) Sunt eligibile cheltuielile privind achiziţia terenului, amenajarea acestuia şi amenajãri pentru protecţia mediului.
(2) Cheltuielile efectuate pentru achiziţia de terenuri sau expropriere sunt considerate eligibile în limita a 10% din valoarea totalã eligibilã a proiectului, cu respectarea prevederilor <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 .
(3) Pentru amenajarea terenului sunt considerate cheltuieli eligibile cheltuielile efectuate la începutul lucrãrilor pentru pregãtirea amplasamentului şi care constau în demontãri, defrişãri, evacuãri de materiale rezultate, devieri ale reţelelor de utilitãţi din amplasament, drenaje.
(4) În cazul amenajãrilor pentru protecţia mediului sunt considerate eligibile cheltuielile efectuate pentru lucrãri şi acţiuni de protecţia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural dupã terminarea lucrãrilor.
ART. 3
(1) Sunt considerate eligibile, în limita a 5% din valoarea totalã eligibilã a proiectului, cheltuielile legate de proiectare şi asistenţã tehnicã, cuprinzând cheltuielile privind studiile de teren, obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, proiectarea şi ingineria, consultanţa şi asistenţa tehnicã.
(2) Pentru efectuarea studiilor de teren, cheltuielile eligibile cuprind cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice şi de stabilitate a terenului pe care se amplaseazã obiectivul de investiţie.
(3) Pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, cheltuielile considerate eligibile sunt cheltuielile efectuate pentru:
a) obţinerea/prelungirea valabilitãţii certificatului de urbanism, taxa pentru obţinerea/prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de construire conform legii;
b) obţinerea avizelor şi acordurilor pentru racorduri şi branşamente la reţele publice de apã, canalizare, gaze, termoficare, energie electricã, telefonie;
c) obţinerea acordului de mediu;
d) obţinerea avizului PSI.
(4) În categoria cheltuielilor eligibile privind proiectarea şi ingineria se includ, cu respectarea prevederilor <>art. 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 759/2007 , cheltuielile efectuate pentru:
a) elaborarea tuturor fazelor de proiectare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie);
b) plata verificãrii tehnice a proiectãrii;
c) elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie, documentaţii ce stau la baza emiterii avizelor şi acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentaţii urbanistice, studii de impact, studii/expertize de amplasament;
d) expertiza tehnicã (în cazul lucrãrilor de modernizare sau consolidare la construcţii existente ori pentru continuarea lucrãrilor de construcţii începute şi neterminate).
(5) Cheltuielile eligibile privind serviciile de consultanţã includ cheltuielile efectuate, dupã caz, pentru:
a) plata serviciilor de consultanţã la elaborarea studiilor de piaţã şi de evaluare;
b) plata serviciilor de consultanţã în domeniul managementului proiectului finanţat;
c) plata asistenţei/consultanţei juridice, în scopul elaborãrii documentaţiei de atribuire şi/sau aplicãrii procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publicã.
(6) În categoria cheltuielilor eligibile privind asistenţa tehnicã se includ cheltuielile efectuate, dupã caz, pentru:
a) asistenţã tehnicã din partea proiectantului, în cazul când aceasta nu intrã în tarifarea proiectãrii;
b) asigurarea supravegherii execuţiei prin inspectori de şantier desemnaţi de autoritatea contractantã.
ART. 4
(1) Pentru investiţia de bazã sunt considerate cheltuieli eligibile cele efectuate pentru construcţii şi instalaţii, precum şi pentru dotãri de specialitate.
(2) Cheltuielile eligibile efectuate pentru construcţii şi instalaţii cuprind cheltuielile aferente execuţiei obiectivului investiţiei, şi anume cheltuieli de lucrãri pentru:
a) reabilitarea, modernizarea clãdirilor spitalelor/ ambulatoriilor;
b) reabilitarea, modernizarea utilitãţilor generale (precum: alimentare cu apã, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electricã) şi specifice ale spitalelor/ ambulatoriilor.
(3) Cheltuielile se desfãşoarã pe obiecte, iar delimitarea obiectelor se face de cãtre proiectant.
(4) Cheltuielile aferente fiecãrui obiect sunt determinate prin devizul pe obiect.
(5) Cheltuielile eligibile efectuate pentru dotãrile de specialitate cuprind aparaturã şi echipamente de specialitate conform Hotãrârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, grupa 2.1.25 "Maşini, utilaje şi instalaţii pentru ocrotirea sãnãtãţii", precum şi mobilier specific pentru dotarea infrastructurii serviciilor de sãnãtate.
ART. 5
(1) Sunt eligibile cheltuielile privind organizarea de şantier, lucrãrile de construcţii şi instalaţii aferente organizãrii de şantier, activitãţile conexe organizãrii de şantier şi cotele legale.
(2) Cheltuielile eligibile efectuate pentru organizarea de şantier cuprind cheltuielile estimate ca fiind necesare contractantului în vederea creãrii condiţiilor de desfãşurare a activitãţii de construcţii-montaj.
(3) Pentru realizarea lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente organizãrii de şantier, cheltuielile considerate eligibile sunt cele efectuate pentru lucrãrile de nivelãri ale terenurilor naturale, dezafectãri locale de cãi de comunicaţie sau construcţii, branşarea la utilitãţi, realizarea de cãi de acces.
(4) Cheltuielile eligibile aferente activitãţilor conexe organizãrii de şantier includ cheltuielile pentru:
a) obţinerea autorizaţiei de execuţie a lucrãrilor de organizare de şantier;
b) taxe de amplasament;
c) contractele temporare cu furnizorii de utilitãţi şi cu unitãţile de salubrizare.
(5) Cheltuielile considerate eligibile pentru cote legale cuprind, dupã caz:
a) cota aferentã inspecţiei pentru controlul calitãţii lucrãrilor de construcţii;
b) cota pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi pentru autorizarea lucrãrilor de construcţii;
c) cota aferentã Casei Sociale a Constructorilor.
ART. 6
(1) Cheltuielile diverse şi neprevãzute se considerã eligibile dacã sunt detaliate prin documente justificative corespunzãtor şi doar în limita a maximum 10% din valoarea uneia sau, cumulat, a mai multor cheltuieli menţionate la art. 4, în funcţie de natura şi complexitatea lucrãrilor.
(2) În limita procentului stabilit, menţionat la alin. (1), se acoperã, dupã caz, cheltuielile rezultate în urma modificãrilor de soluţii tehnice, cantitãţi suplimentare pentru realizarea lucrãrilor, utilaje ce se impun pe parcursul derulãrii investiţiei, precum şi cheltuielile de conservare pe parcursul întreruperii execuţiei din cauze independente de autoritatea contractantã.
ART. 7
Sunt eligibile cheltuielile aferente activitãţilor de audit şi cheltuielile cu publicitatea şi informarea, cu respectarea prevederilor contractului de finanţare.
ART. 8
Amortizarea este consideratã cheltuialã eligibilã în condiţiile respectãrii prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 759/2007 .
ART. 9
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul dezvoltãrii,
lucrãrilor publice şi locuinţei,
Ana Horvath,
secretar de stat

Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016