Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.109 din 23 decembrie 2003  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la examinarea variatiilor in termenii unei autorizatii de comercializare pentru produsele medicinale veterinare, acordata de autoritatea veterinara a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.109 din 23 decembrie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la examinarea variatiilor in termenii unei autorizatii de comercializare pentru produsele medicinale veterinare, acordata de autoritatea veterinara a Romaniei

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 204 din 9 martie 2004
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. (1) din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului,
vazand Referatul de aprobare nr. 158.690 din 22 decembrie 2003, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara cu privire la examinarea variatiilor în termenii unei autorizaţii de comercializare pentru produsele medicinale veterinare, acordatã de autoritatea veterinara a României, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
ART. 5
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului,
Petre Daea,
secretar de stat

Bucureşti, 23 decembrie 2003.
Nr. 1.109.

ANEXA

NORMA SANITARĂ VETERINARA
cu privire la examinarea variatiilor în termenii unei autorizaţii de comercializare pentru produsele medicinale veterinare, acordatã de autoritatea veterinara a României

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte procedura de examinare a notificãrilor privind cererile de variatii în termenii unei autorizaţii de comercializare pentru produsele medicinale veterinare care au fost supuse procedurilor stabilite conform art. 21, 22, 32, 34, 36, 37, 38 din Norma sanitarã veterinara privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare.
ART. 2
(1) Aceasta norma sanitarã veterinara nu se va aplica în cazul:
a) extinderii autorizaţiei de comercializare care îndeplineşte condiţiile stabilite în Anexa II a prezentei norme;
b) transferului autorizaţiei de comercializare unui deţinãtor nou;
c) schimbãrilor privind limitele maxime de reziduuri în conformitate cu norma sanitarã veterinara privind mãsurile de supraveghere şi control al unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele lor.
(2) Extinderile la care se referã alin. (1) lit. a) trebuie sa fie examinate în conformitate cu procedura la care se face referire în art. 21 din norma sanitarã veterinara privind transpunerea Codului comunitar privind produsele medicinale veterinare.
ART. 3
Definiţii:
1. "Variatii în termenii unei autorizaţii de comercializare" reprezintã: pentru produsele medicinale veterinare, modificãri ale conţinutului documentelor menţionate la art. 12-15 din norma sanitarã veterinara privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare.
2. "Variatie minora" de tip IA sau de tip IB, reprezintã o variatie conform condiţiilor stabilite în anexa nr. 1.
3. "Variatie majorã" de tip II reprezintã o variatie care nu poate fi consideratã ca fiind o variatie minora sau o extindere a autorizaţiei de comercializare.
4. "Restrictie urgenta privind siguranta" reprezintã o schimbare interimara cu privire la informaţiile referitoare la produs referitoare la una sau mai multe din urmãtoarele puncte din sumarul caracteristicilor produsului: indicaţii, posologie, contraindicatii, precautii, specii tinta, perioade de valabilitate, respectarea noilor informaţii privitoare la siguranta utilizãrii produsului medicinal veterinar.
ART. 4
Procedura de notificare pentru variatiile de tip IA.
1. Referitor la variatiile minore de tip IA, deţinãtorul autorizaţiei de comercializare va inainta autoritãţii veterinare centrale a României, simultan, o notificare însoţitã de: toate documentele necesare împreunã cu cele care au fost modificate ca rezultat al variaţiei;
2. O notificare se va referi la o singura variatie de tip IA. În cazul în care în termenii unei singure autorizaţii de comercializare vor fi realizate în mai multe variatii de tip IA se vor inainta notificãri separate pentru fiecare variatie de tip IA solicitatã, fiecare notificare de acest tip va conţine o referire la celelalte notificãri.
3. Prin derogare de la prevederile pct. 2. în cazul în care o autorizaţie de comercializare atrage dupã sine una sau mai multe variatii de tip IA, se va face o singura notificare care sa cuprindã toate aceste variatii. Aceasta notificare unica va cuprinde o descriere a relatiei existente între toate variatiile de tip IA menţionate anterior.
4. În cazul în care o variatie necesita una sau mai multe revizii ale sumarului caracteristicilor, ale etichetei, produsului şi ale prospectului, aceasta se considera ca parte a variaţiei. În cazul în care notificarea îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 1-4, autoritatea veterinara centrala va recunoaşte în termen de 14 zile de la primirea notificãrii valabilitatea acesteia şi va informa deţinãtorul autorizaţiei de comercializare, despre aceasta.
5. Autoritatea veterinara centrala va reactualiza autorizaţia de comercializare care a fost acordatã în conformitate cu prevederile art. 5 al normei sanitare veterinare privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare.
ART. 5
Procedura de notificare pentru variatiile minore de tip IB.
1. Deţinãtorul autorizaţiei de comercializare va inainta autoritãţii veterinare centrale odatã cu notificarea urmãtoarele:
a) toate documentele necesare inclusiv cele modificate ca rezultat al variaţiei;
b) dovada achitãrii taxei aferente, conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare;
2. O notificare va conţine o singura variatie de tip IB. În cazul în care în termenii unei singure autorizaţii de comercializare se vor face mai multe variatii de tip IB, se vor inainta notificãri separate pentru fiecare tip de variatie IB solicitatã, fiecare notificare de acest tip va conţine o referire la celelalte notificãri.
3. Prin derogare de la pct. 2. o variatie de tip IB la o autorizaţie de comercializare, conduce la una sau mai multe variatii de tip IA sau IB, se va face o singura notificare de tip IB care sa cuprindã toate aceste variatii. Notificarea va cuprinde o descriere a relatiei existente între toate variatiile de tip I.
4. În cazul în care o variatie necesita mai multe revizuiri ale sumarului caracteristicilor produsului, ale etichetei şi ale prospectului, aceasta se considera ca parte a variaţiei.
5. În cazul în care notificarea îndeplineşte cerinţele stabilite la pct. 1-4, autoritatea veterinara centrala va recunoaşte primirea notificãrii valabile şi va începe procedura stabilitã la pct. 6-11.
6. Dacã în interval de 30 de zile de la recunoaşterea primirii unei notificãri valabile autoritatea competenta nu va trimite deţinãtorului autorizaţiei de comercializare opinia sa în conformitate cu prevederile de la pct. 8 variatia care a fost notificatã se va considera ca fiind acceptatã de cãtre autoritatea competenta.
7. Autoritatea veterinara centrala va reactualiza autorizaţia de comercializare care a fost acordatã în conformitate cu art. 5 al normei sanitare veterinare privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare.
8. În cazul în care autoritatea veterinara centrala considera ca notificarea nu poate fi acceptatã, va trebui ca în interval de 30 de zile, asa cum s-a stabilit la pct. 6, sa informeze deţinãtorul autorizaţiei de comercializare care a înaintat notificarea, despre motivele care au stat la baza acestei decizii.
9. În interval de 30 de zile de la primirea deciziei din partea autoritãţii veterinare centrale în conformitate cu pct. 8, deţinãtorul autorizaţiei de comercializare poate modifica notificarea astfel încât sa ţinã cont de motivele menţionate în decizia autoritãţii veterinare centrale.
10. În cazul în care deţinãtorul autorizaţiei de comercializare nu va modifica notificarea, aceasta se considera ca fiind respinsã. Autoritatea veterinara centrala va informa imediat deţinãtorul autorizaţiei de comercializare despre aceasta.
11. În intervalul de 10 zile de la primirea informãrii la care se face referire la pct. 10, autoritatea veterinara centrala sau deţinãtorul autorizaţiei de comercializare va trimite Comisiei Europene, notificarea pentru analiza în conformitate cu art. 38 din norma sanitarã veterinara privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare.
ART. 6
Procedura de aprobare pentru variatiile majore de tip II.
1. În cazul variatiilor majore de tip II, deţinãtorul autorizaţiei de comercializare va inainta autoritãţii competente odatã cu cerea urmãtoarele:
a) informaţii importante şi toate documentele menţionate la art. 12-15 din norma sanitarã veterinara privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare;
b) date importante cu privire la variatia solicitatã;
c) toate documentele modificate ca urmare a cererii prezentate;
d) o completare sau o actualizare a rapoartelor existente ale experţilor pentru evaluarea variaţiei solicitate.
e) taxa aferentã prevãzutã de actele normative în vigoare.
2. O cerere va conţine numai un singur tip de variatie de tip II. În cazul în care se fac mai multe variatii de tip II la o singura autorizaţie de comercializare se vor face cereri pentru fiecare variatie solicitatã, fiecare cerere de acest tip va conţine o referire la celelalte cereri.
3. Prin derogare de la prevederile pct. 2, în cazul în care o variatie de tip II atrage dupã sine una sau mai multe variatii va fi prezentatã o singura cerere pentru toate aceste variatii. Aceasta cerere va cuprinde o descriere a relatiei existente între toate aceste variatii.
4. În cazul în care o variatie necesita una sau mai multe revizuiri ale sumarului caracteristicilor produsului, ale etichetei şi ale prospectului, aceasta se considera ca parte a variaţiei.
5. Dacã cererea îndeplineşte cerinţele stabilite la pct. 1-4 autoritatea veterinara centrala va informa imediat despre primirea cererii valabile.
6. Autoritatea veterinara centrala va informa deţinãtorul autorizaţiei de comercializare despre data la care va începe procedura stabilitã la pct. 7-13.
7. În interval de 60 de zile de la începerea procedurii autoritatea veterinara centrala va întocmi un raport de evaluare şi va elabora un proiect de decizie. Aceasta perioada poate fi redusã având în vedere urgenta problemelor privind siguranta produsului. Aceasta perioada poate fi extinsã la 90 de zile pentru variatiile care conţin schimbãri sau completãri ale indicaţiilor terapeutice. Aceasta perioada poate fi extinsã la 90 de zile pentru variatiile care conţin schimbãri sau completãri ale unei specii tinta care nu este de interes economic.
8. În intervalul de timp stabilit la pct. 7, autoritatea veterinara centrala va solicita deţinãtorului de autorizaţie de comercializare sa furnizeze informaţii suplimentare într-un interval de timp limita stabilit de autoritatea veterinara centrala. Aceasta procedura poate fi suspendatã cu intervalul de timp menţionat anterior pana când vor fi furnizate informaţiile suplimentare. În acest caz intervalul de timp stabilit la pct. 7 poate fi extins cu o perioada de timp care va fi stabilitã de autoritatea veterinara centrala.
9. În interval de 30 de zile de la formularea proiectului de decizie şi a raportului de evaluare, autoritatea veterinara centrala va informa imediat deţinãtorul autorizaţiei de comercializare şi Comisia despre aceasta şi va trimite Comisiei Europene modificãrile care vor fi fãcute la termenii autorizaţiei de comercializare care a fost acordatã în conformitate cu prevederile art. 5 al normei sanitare veterinare privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare.
10. În conformitate cu proiectul de decizie la care s-a fãcut referire la pct. 9.
11. Deciziile referitoare la variatiile privind siguranta vor fi luate într-un timp - cadru care va fi stabilit de comun acord între autoritatea veterinara centrala şi deţinãtorul autorizaţiei de comercializare.
12. În cazul în care intervalul de timp la care se face referire la pct. 9 nu poate fi respectat, se va aplica procedura la care se face referire la art. 38 alin. (2) din norma sanitarã veterinara privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare.
13. În interval de 10 zile de la terminarea procedurii la care se face referire la pct. 8, în cazul în care autoritatea veterinara centrala considera ca variatia nu poate fi acceptatã, solicitantul va informa Comisia Europeanã în conformitate cu art. 38 alin. (2) din norma sanitarã veterinara privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare.
ART. 7
Restrictii urgente din motive de siguranta.
1. În cazul în care exista un risc privind sãnãtatea oamenilor sau a animalelor, deţinãtorul autorizaţiei de comercializare va lua mãsuri urgente de restrictie privind siguranta produsului şi va informa imediat autoritatea veterinara centrala despre aceasta. În cazul în care autoritatea veterinara centrala nu are nici o obiectie în interval de 24 ore de la primirea informatiei, mãsurile urgente de interzicere din motive de siguranta se considera acceptate. Aceste mãsuri urgente se vor implementa într-un interval de timp limita stabilit de comun acord cu autoritatea veterinara centrala. Cererea de variatie corespunzãtoare care conţine mãsurile urgente de interzicere, inclusiv documentaţia necesarã care prezintã motivul modificãrii, va fi înaintatã imediat autoritãţii veterinare centrale, dar nu mai târziu de 15 zile dupã iniţierea mãsurilor urgente de interzicere în vederea aplicari procedurilor stabilite la art. 6.
2. În cazul în care autoritatea veterinara centrala impune mãsuri urgente de interzicere din motive de siguranta deţinãtorului de autorizaţie de comercializare, acesta din urma va fi obligat sa înainteze o cerere pentru variatie ţinând seama de mãsurile de interzicere impuse de autoritatea veterinara centrala. Cererea de variatie corespunzãtoare care conţine mãsurile urgente de interzicere privind siguranta, inclusiv documentaţia ca suport al modificãrii, va fi imediat înaintatã autoritãţii veterinare centrale, dar nu mai târziu de 15 zile dupã iniţierea mãsurilor urgente de interzicere în vederea aplicãrii procedurilor stabilite la art. 6.

ANEXA 1

LISTA ŞI CONDIŢIILE PENTRU VARIATII MINORE (DE TIP IA ŞI IB) LA O
AUTORIZAŢIE DE COMERCIALIZARE MENŢIONATĂ ÎN ART. 3-5

Prevederi Generale
1. Titlurile variatiilor sunt numerotate şi categoriile sunt descrise de litere şi numere într-o caseta de litere. Condiţiile necesare pentru ca o variatie sa urmeze procedura de la tipul IA sau IB este stabilitã pentru fiecare subcategorie şi este listata sub fiecare variatie.
2. Pentru acoperirea tuturor modificãrilor este necesar sa se înainteze o cerere pentru fiecare succesiune de variatii sau variatii paralele care aparţin modificãrii pentru care s-a fãcut cererea, dar în acelaşi timp şi pentru a se descrie cu claritate relaţia dintre toate aceste variatii.
3. Pentru cererile care presupun necesitatea unui certificat de conformitate cu Farmacopeea Europeanã, în cazul în care variatia priveşte dosarul înaintat pentru obţinerea certificatului la Direcţia Europeanã pentru Calitatea Medicamentelor şi în cazul în care certificatul este revizuit având în vedere evaluarea acestei schimbãri, se va actualiza orice autorizaţie de comercializare. În multe cazuri, aceasta se poate face printr-o notificare de tip IA.
4. Produsele biologice sunt produse în care substanta activa este o substanta biologica. Substanta biologica este produsã sau extrasa dintr-o sursa biologica pentru care combinatia de testãri fizico-chimice şi biologice, precum şi procesul de producţie şi control al acesteia este necesarã pentru caracterizarea şi determinarea calitãţii sale.
5. Se vor considera produse biologice urmãtoarele produse medicinale: produse medicinale imunologice asa cum sunt ele definite în art. 1 alin. (5) din norma sanitarã veterinara privind transpunerea Codului comunitar referitor la produsele medicinale veterinare, produsele medicinale veterinare prevãzute în partea A a anexei la norma sanitarã veterinara privind procedurile naţionale pentru autorizarea şi supravegherea produselor medicinale de uz veterinar.
6. Orice schimbare în procesul de fabricaţie a unui component neproteic, conformã cu o introducere secventiala a unei etape biotehnologice poate fi facuta în conformitate cu prevederile menţionate la variatiile de tip I Nr. 15 sau Nr. 21. Aceste variatii specifice nu aduc atingere celorlalte variatii enumerate în aceasta anexa care pot fi aplicate în acest context. Introducerea componentului proteic obţinut printr-un proces biotehnologic enumerat în partea A a anexei din norma sanitarã veterinara privind procedurile naţionale pentru autorizarea şi supravegherea produselor medicinale de uz veterinar ca produs medicamentos, corespunde scopului normei menţionate anterior.
7. În cazul în care monografia actualizatã este implementata în interval de 6 luni de la publicarea sa şi în cazul în care referinta la un produs medicinal veterinar se face la editia curenta, nu este necesar sa se notifice autoritatea veterinara centrala despre existenta unei monografii actualizate a Farmacopeei Europene sau a Farmacopeei naţionale.

ANEXA 2





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───┐
│ Titlul variaţiei/condiţiilor care trebuie îndeplinite │Tip│
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│1. Schimbarea denumirii şi/sau adresei deţinãtorului autorizaţiei de comercializare │IA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│ Condiţii: │ │
│ Deţinãtorul autorizaţiei de comercializare va ramrne aceeaşi identitate juridicã │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│2. Schimbarea denumirii medicamentului │IB │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Nici o confuzie cu denumirile produselor medicinale existente sau cu denumirile │ │
│ internaţionale nepatentata (DIN). │ │
│2. Controlul de cãtre EMEA cu privire la acceptabilitatea noii denumiri de cãtre │ │
│ statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa fie finalizatã înainte ca cererea │ │
│ de variatie sa fie înaintatã. │ │
│3. Schimbarea nu afecteazã adãugarea unei denumiri. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│3. Schimbarea denumirii substanţei active │IA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│Substanta activa va rãmâne aceeaşi. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│4. Schimbarea denumirii şi/sau adresei producãtorului substanţei active acolo unde nu │IA │
│ este disponibil certificatul de oportunitate al Farmacopeii Europene │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│Locul de fabricaţie va rãmâne acelaşi │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│5. Schimbarea denumirii şi/sau adresei producãtorului produsului finit │IA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: Locul de fabricaţie va rãmâne acelaşi │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│6. Schimbarea codului anatomic terapeutic chimic (ATC): │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│a) Produse medicinale de uz uman │IA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│Schimbarea consecutiva acordãrii unui cod ATC sau ca urmare a unui amendament la │ │
│codul ATC adus de cãtre OMS │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│b) Produse medicinale veterinare │IA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│Schimbarea consecutiva acordãrii sau amendãrii unui cod ATC veterinar │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│7. Înlocuirea sau adãugarea unui loc de fabricaţie pentru o parte sau pentru întreg │ │
│ procesul de fabricaţie a produsului finit │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Ambalare secundarã pentru toate tipurile de forme │Condiţii: 1, 2 │IA │
│ farmaceutice │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Loc pentru ambalare primara: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Forme farmaceutice solide de exemplu comprimate şi │Condiţii: 1, 2, 3, 5 │IA │
│ capsule │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Forme farmaceutice semisolide sau lichide │Condiţii: 1, 2, 3, 5 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│3. Forme farmaceutice lichide (suspensii, emulsii) │Condiţii: 1, 2, 3, 4, 5 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│c) Toate celelalte operaţiuni de fabricaţie cu excepţia │Condiţii: 1, 2, 4, 5 │IB │
│ eliberãrii lotului │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Inspecţie cu rezultate satisfãcãtoare în ultimii trei ani de cãtre un serviciu de │ │
│ inspecţie al unuia din statele membre din zona economicã europeanã sau dintr-o ţara│ │
│ în care exista un acord operational de buna practica de fabricaţie (GMP) de │ │
│ recunoaştere mutuala între acea ţara şi Uniunea Europeanã. │ │
│2. Locul de fabricaţie autorizat corespunzãtor (pentru fabricarea formei farmaceutice │ │
│ sau produsul în cauza). │ │
│3. Produsul în cauza nu este un produs steril. │ │
│4. Schema de validare este disponibilã sau validarea procesului de fabricaţie la noul │ │
│ loc a fost efectuat în conformitate cu protocolul curent pe cel puţin 3 loturi de │ │
│ producţie. │ │
│5. Produsul în cauza nu este un produs medicinal biologic. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│8. Schimbare în acordul de eliberare a seriilor şi testarea pentru controlul calitãţii│ │
│ a produsului finit. │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Înlocuirea sau adãugarea unui loc unde se efectueazã │Condiţii: 2, 3, 4 │IA │
│ controlul/testarea seriilor │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Înlocuirea sau adãugarea unui producãtor responsabil │ │ │
│ pentru eliberarea lotului: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Nu include controlul/testarea lotului │Condiţii: 1, 2 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Include controlul/testarea lotului │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Producãtorul responsabil pentru eliberarea seriilor trebuie sa fie situat în │ │
│ interiorul zonei economice europene. │ │
│2. Locul este autorizat corespunzãtor. │ │
│3. Produsul nu este un produs medicinal biologic. │ │
│4. Transferul metodei de la vechiul loc la noul loc sau la un nou laborator de testare│ │
│ a fost finalizat cu succes. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│9. Renunţarea la oricare loc de fabricaţie (incluzând cel pentru o substanta activa, │IA │
│ produs intermediar sau produs finit, locul pentru ambalare, producãtorul responsabil│ │
│ pentru eliberarea lotului şi locul unde are loc controlul lotului). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│Nici una. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│10. Schimbare minora în procesul de fabricaţie al substanţei active. │IB │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Nici o schimbare calitativã sau cantitativã în ceea ce priveşte profilul impuri- │ │
│ tatilor sau al proprietãţilor fizico-chimice. │ │
│2. Substanta activa nu este o substanta biologica. │ │
│3. Calea de sinteza rãmâne aceeaşi, de exemplu compusii intermediari rãmân aceeaşi. În│ │
│ cazul produselor medicinale din ierburi, sursa geograficã, producerea substanţei │ │
│ din ierburi şi calea de fabricaţie rãmân aceleaşi. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│11. Schimbare în mãrimea lotului substanţei active sau a produsului intermediar. │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Creşterea de pana la 10 ori comparativ cu mãrimea │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IA │
│ lotului iniţial aprobat la acordarea autorizaţiei de │(vezi condiţii) │ │
│ comercializare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Reducerea scalei de producţie │Condiţii: 1, 2, 3, 4, 5 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│c) Creşterea mai mare de 10 ori comparativ cu mãrimea │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IB │
│ seriei aprobate la acordarea autorizaţiei de │ │ │
│ comercializare; │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Orice schimbãri la metodele de fabricaţie sunt numai acelea necesare creşterii │ │
│ lotului, de exemplu utilizarea de echipament diferit dimensionat. │ │
│2. Rezultatele testului pentru cel puţin 2 loturi în conformitate cu specificaţiile │ │
│ trebuie sa fie disponibile pentru mãrimea lotului propus. │ │
│3. Substanta activa nu este o substanta biologica. │ │
│4. Schimbarea nu afecteazã reproductibilitatea procesului. │ │
│5. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei sau datoritã unor preocupãri în legatura cu stabilitatea. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│12. Schimbarea în specificaţia unei substanţe active sau a unei materii prime/produs │ │
│ intermediar/reactiv utilizat în procesul de fabricaţie al substanţei active. │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Restrangerea limitelor de specificaţie │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
│ ├──────────────────────────┼───┤
│ │Condiţii: 2, 3 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Adãugarea unui nou parametru de testare la specificaţia │ │ │
│ unei: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Substanţe active │Condiţii: 2, 4, 5 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Unei materii prime/produs intermediar/reactiv utilizat │Condiţii: 2, 4 │IB │
│ în procesul de fabricaţie al substanţei active │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Schimbarea nu este o consecinta a nici unui angajament din evaluãri anterioare │ │
│ pentru a se revizui limitele de specificaţie (de exemplu facuta în timpul │ │
│ procedurii pentru cererea de autorizaţie de comercializare sau în timpul unei │ │
│ proceduri de variatie de tip II. │ │
│2. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei. │ │
│3. Orice schimbare trebuie sa se încadreze la nivelul limitelor aprobate curent. │ │
│4. Orice metoda de testare noua nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard utilizata într-o modalitate noua. │ │
│5. Substanta activa nu este o substanta biologica. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│13. Schimbarea în procedura de testare a substanţei active sau a materiei prime, │ │
│ produsului intermediar sau reactivului utilizat în procesul de fabricaţie a │ │
│ substanţei active. │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Schimbare minora la o procedura de testare aprobatã │Condiţii: 1, 2, 3, 5 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Alte schimbãri la o procedura de testare, incluzând │Condiţii: 2, 3, 4, 5 │IB │
│ înlocuirea sau adãugarea unei proceduri de testare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Metoda de analiza trebuie sa rãmânã aceeaşi (de exemplu o schimbare în lungimea │ │
│ coloanei de extracţie sau a temperaturii, dar nu un tip diferit de coloana sau │ │
│ metoda); nu sunt detectate noi impuritati. │ │
│2. Studii corespunzãtoare de (re)validare au fost efectuate în conformitate cu liniile│ │
│ directoare relevante. │ │
│3. Rezultatele validãrii metodei demonstreaza ca noua procedura de testare este cel │ │
│ puţin echivalenta cu procedura anterioarã. │ │
│4. Orice metoda de testare noua nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard folositã într-o modalitate noua. │ │
│5. Substanta activa, materia prima, produsul intermediar sau reactivul nu este o │ │
│ substanta biologica. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│14. Schimbarea la nivelul producãtorului substanţei active sau materiei prime/reacti- │ │
│ vului/produsului intermediar în procesul de fabricaţie al substanţei active în │ │
│ cazul în care nu este disponibil un certificat de conformitate cu Farmacopeea │ │
│ Europeanã. │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Schimbarea sediului fabricantului deja autorizat │Condiţii: 1, 2, 4 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Fabricant nou, înlocuire sau adaugare │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Specificaţiile (incluzând controalele interfazice, metodele de analiza ale tuturor │ │
│ materialelor), metoda de preparare (incluzând mãrimea lotului) şi calea de sinteza │ │
│ detaliatã sunt identice cu cele deja aprobate. │ │
│2. În cazul în care materialele de origine umanã sau animala sunt utilizate în proce- │ │
│ sul de fabricaţie, producãtorul nu utilizeazã nici un furnizor nou pentru care este│ │
│ necesarã evaluarea siguranţei virale sau a conformitatii cu Ghidul cu privire la │ │
│ Minimizarea Riscului de Transmitere a Agenţilor Encefalopatiei Spongiforme Animale │ │
│ prin Produsele Medicinale Umane şi Veterinare. │ │
│3. Producãtorul unei substanţe active noi sau actuale nu utilizeazã un dosar de │ │
│ licenta al medicamentului. │ │
│4. Schimbarea nu se referã la un produs medicinal care conţine o substanta biologica │ │
│ activa. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│15. Înaintarea unui certificat nou sau actualizat de conformitate cu Farmacopeea │ │
│ Europeanã pentru o substanta activa sau materie prima/reactiv/produs intermediar │ │
│ în procesul de fabricaţie al substanţei active │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) De la un producãtor autorizat în nod curent │Condiţii: 1, 2, 4 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) De la un producãtor nou (înlocuire sau adaugare) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Substanta sterila │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IB │
│2. Alte substanţe │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│c) Substanta în produsul medicinal veterinar pentru │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IB │
│ utilizare la speciile animale susceptibile la TSE │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Specificaţiile produsului finit la eliberare şi la sfârşitul perioadei de │ │
│ valabilitate rãmân aceleaşi. │ │
│2. Specificaţiile adiţionale neschimbate pentru impuritati (fata de Farmacopeea │ │
│ Europeanã) şi cerinţe adiţionale specifice produsului (de exemplu profiluri pentru │ │
│ dimensiunea particulelor, forma polimorfa) dacã este necesar. │ │
│3. Substanta activa va fi testata imediat înainte de folosire dacã în certificatul de │ │
│ oportunitate cu Farmacopeea Europeanã nu este inclusã perioada de retestare, sau │ │
│ dacã nu exista date care sa susţinã o perioada de retestare. │ │
│4. Procesul de fabricaţie al substanţei active, materiei prime/reactivului/produsului │ │
│ intermediar nu include utilizarea materialelor de origine umanã sau animala pentru │ │
│ care este solicitatã o evaluare a datelor de siguranta virale. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│16. Înaintarea unui certificat nou şi actualizat de TSE de conformitate cu Farmacopeea│ │
│ Europeanã pentru o substanta activa sau materie prima/reactiv/produs intermediar │ │
│ în procesul de fabricaţie al substanţei active pentru un producãtor aprobat în mod│ │
│ curent şi procesul de fabricaţie curent aprobat. │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Substanta în produsul medicinal veterinar pentru │Condiţii: nici una │IB │
│ utilizare la speciile animale susceptibile la TSE │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Alte substanţe │Condiţii: nici una │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│17. Schimbare în: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) perioada de retestare a substanţei active │Condiţii: 1, 2, 3 │IB │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Condiţiile de depozitare pentru substanta activa │Condiţii: 1, 2 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Studii de stabilitate au fost efectuate în conformitate cu protocolul curent aproba│ │
│ Studiile trebuie sa demonstreze ca specificaţiile relevante, agreate sunt încã │ │
│ îndeplinite. │ │
│2. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei sau datoritã unor preocupãri în ceea ce priveşte stabilitatea. │ │
│3. Substanta activa nu este o substanta biologica. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│18. Înlocuirea unui excipient cu un excipient comparabil │IB │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Aceleaşi caracteristici functionale ale excipientului. │ │
│2. Profilul de dizolvare al noului produs determinat pe cel puţin 2 loturi pilot este │ │
│ comparabil cu cel vechi (fãrã diferenţe semnificative privind conformitatea cu Ghi-│ │
│ dul privind Biodisponibilitatea şi Bioechivalenta, Anexa II; principiile conţinute în│ │
│ acest ghid pentru produsele medicinale de uz uman trebuie sa ţinã încã seama de │ │
│ produsele medicinale veterinare dacã este relevant) pentru produsele medicinale din│ │
│ plante pentru care testarea dizolvãrii nu se efectueazã, timpul de dezagregare a │ │
│ noului produs este comparabil cu cel vechi. │ │
│3. Orice excipient nou nu include utilizarea de materiale de origine umanã sau animala│ │
│ pentru care este solicitatã evaluarea datelor de siguranta virale. Pentru excipi- │ │
│ entii aflaţi într-un produs medicinal veterinar utilizaţi la specii animale suscep-│ │
│ tibile la TSE, a fost efectuatã o evaluare a riscului de cãtre autoritatea │ │
│ veterinara centrala. │ │
│4. Aceasta nu se referã la un produs medicinal conţinând o substanta biologica activa.│ │
│5. Studiile de stabilitate în conformitate cu liniile directoare au fost începute pe │ │
│ cel puţin 2 loturi pilot sau industriale şi sunt la dispoziţia solicitantului date de│ │
│ stabilitate satisfãcãtoare pe minim 3 luni însoţite de angajamentul ca aceste studii│ │
│ vor fi finalizate. În cazul în care apar specificaţii din afarã sau specificaţii din│ │
│ afarã potenţiale la sfârşitul perioadei de valabilitate, vor fi furnizate imediat │ │
│ cãtre autoritãţile competente (cu acţiuni propuse). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│19. Schimbare în specificaţia unui excipient │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Restrangerea limitelor specificatiei │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
│ │Condiţii: 2, 3 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Adãugarea unui parametru de testare nou la specificaţie │Condiţii: 2, 4, 5 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Schimbarea nu este o consecinta a nici unui angajament ca urmare a evaluãrilor │ │
│ anterioare (de exemplu fãcut în timpul procedurii de solicitare a unei autorizaţii │ │
│ de comercializare sau a unei proceduri de variatie de tip II). │ │
│2. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei. │ │
│3. Orice schimbare trebuie sa se încadreze în limitele curente aprobate. │ │
│4. Orice metoda de testare noua nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standardizata utilizata într-o modalitate noua. │ │
│5. Schimbarea nu se referã la substantele adjuvante pentru vaccinuri sau la un │ │
│ excipient biologic. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│20. Schimbare în procedura de testare pentru un excipient │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Schimbare minora la o procedura de testare aprobatã │Condiţii: 1, 2, 3, 5 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Schimbare minora la o procedura de testare aprobatã │Condiţii: 1, 2, 3 │IB │
│ pentru un excipient biologic │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│c) Alte schimbãri ale unei proceduri de testare inclusiv │Condiţii: 2, 3, 4, 5 │IB │
│ înlocuirea unei proceduri de testare aprobate printr-o │ │ │
│ noua procedura de testare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Metoda de analiza trebuie sa rãmânã aceeaşi (schimbarea lungimii coloanei de │ │
│ extracţie sau a temperaturii, dar nu un tip diferit de coloana sau metoda); nu a │ │
│ fost detectata nici o impuritate noua. │ │
│2. Studii de (re)validare corespunzãtoare sau efectuat în conformitate cu normele în │ │
│ vigoare. │ │
│3. Rezultatele metodei de validare demonstreaza ca noua procedura de testare este cel │ │
│ puţin echivalenta cu procedura anterioarã. │ │
│4. Orice noua metoda de testare nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard utilizata într-o modalitate noua. │ │
│5. Substanta nu este un excipient biologic. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│21. Înaintarea unui nou certificat de conformitate cu Farmacopeea Europeanã pentru un │ │
│ excipient │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) De la un producãtor deja aprobat │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) De la un producãtor nou (înlocuire sau adaugare): │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Substanta sterila │Condiţii: 1, 2, 3 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Alte substanţe │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│c) Substanta în produsul medicinal veterinar pentru │Condiţii: 1, 2, 3 │IB │
│ utilizarea în speciile animale susceptibile de TSE │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Specificaţiile produsului finit la eliberare şi la sfârşitul perioadei de │ │
│ valabilitate rãmân aceleaşi. │ │
│2. Specificaţiile adiţionale nemodificate (la Farmacopeea Europeanã) pentru cerinţele │ │
│ specifice produsului (de exemplu profiluri ale dimensiunii particulelor, forme │ │
│ polimorfe) dacã este necesar. │ │
│3. Procesul de fabricaţie nu va include utilizarea materialelor de origine umanã sau │ │
│ animala pentru care este necesarã o evaluare a datelor de siguranta virala. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│22. Înaintarea unui nou certificat de conformitate cu Farmacopeea Europeanã sau unui │ │
│ certificat revizuit pentru un excipient: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) De la un producãtor deja autorizat sau de la un │Condiţii: nu exista │IA │
│ producãtor nou (înlocuire sau adaugare) │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Excipient în produsul medicinal veterinar pentru │Condiţii: nu exista │IB │
│ utilizare în speciile animale susceptibile de TSE │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│23. Schimbarea sursei unui excipient sau reactiv de la una cu risc TSE la un material │ │
│ vegetal sau sintetic: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Excipientul sau reactivul utilizat la fabricarea unei │Condiţii: vezi condiţii │IB │
│ substanţe biologice active sau la fabricarea unui produs│ │ │
│ finit conţinând o substanta biologica activa │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Alte cazuri │Condiţii: vezi condiţii │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│Specificaţiile la eliberarea şi la sfârşitul perioadei de valabilitate ale excipientu-│ │
│lui şi ale produsului finit rãmân aceleaşi │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│24. Schimbarea în sinteza sau recuperarea unui excipient nedescris în Farmacopeea │IB │
│ Europeanã (atunci când a fost descris în dosar) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Specificaţiile nu sunt afectate în sens negativ; nu sunt schimbãri ale profilului │ │
│ calitativ şi cantitativ a impuritatilor sau în proprietãţile fizico-chimice. │ │
│2. Excipientul nu este o substanta biologica. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│25. Schimbare pentru a satisface Farmacopeea Europeanã sau Farmacopeea Nationala a │ │
│ unui Stat Membru: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Schimbarea specificatiei (specificatiilor) a unei │ │ │
│ substanţe nedescrise anterior în Farmacopeea Europeanã │ │ │
│ pentru a satisface Farmacopeea Europeanã sau Farmacopeea│ │ │
│ Nationala a unui Stat Membru: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Substanta activa │Condiţii: 1, 2 │IB │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Excipient │Condiţii: 1, 2 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Schimbare pentru a satisface monografia relevanta │ │ │
│ actualizatã a Farmacopeii Europene sau a Farmacopeii │ │ │
│ Naţionale a unui Stat Membru: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Substanta activa │Condiţii: 1, 2 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Excipient │Condiţii: 1, 2 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Schimbarea este facuta exclusiv pentru a satisface Farmacopeea. │ │
│2. Specificaţiile neschimbate (adiţionale Farmacopeii) pentru proprietãţile specifice │ │
│ (de exemplu profilurile dimensiunilor particulelor, forme polimorfe) dacã este cazul│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│26. Schimbare în specificaţiile ambalajului primar al produsului finit │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Restrangerea limitelor specificatiilor │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
│ │Condiţii: 2, 3 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Adãugarea unui parametru de testare nou │Condiţii: 2, 4 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Schimbarea nu este o consecinta a oricãrui angajament de a revizui limitele │ │
│ specificatiilor consecutiv unei evaluãri anterioare (de exemplu fãcut pe parcursul │ │
│ procedurii unei cereri de autorizaţie de comercializare sau a procedurii de variatie│ │
│ de tip II). │ │
│2. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei. │ │
│3. Orice schimbare trebuie facuta în cadrul limitelor curente aprobate. │ │
│4. Orice metoda noua de testare nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard utilizata într-o noua modalitate. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│27. Schimbare într-o procedura de testare a ambalajului primar a produsului finit: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Schimbare minora în procedura de testare aprobatã │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Alte schimbãri la procedura de testare inclusiv │Condiţii: 2, 3, 4 │IB │
│ înlocuirea sau adãugarea unei proceduri de testare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Metoda de analiza trebuie sa rãmânã aceeaşi (de exemplu o schimbare în lungimea │ │
│ coloanei sau a temperaturii, dar nu un tip de coloana diferit sau o metoda diferita│ │
│2. Studii de (re)validare corespunzãtoare au fost fãcute în conformitate cu normele în│ │
│ vigoare. │ │
│3. Rezultatele validãrii metodei demonstreaza ca noua procedura de testare este cel │ │
│ puţin echivalenta celei anterioare. │ │
│4. Orice metoda noua nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la o tehnica │ │
│ standardizata folositã într-o modalitate noua. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│28. Schimbare în orice parte a materialului primar care nu se afla în contact direct │IA │
│ cu produsul finit (cum ar fi capsule colorate, inele de cod colorate de pe fiole, │ │
│ schimbarea tecii pentru ac) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│Schimbarea nu se referã la o parte esenţialã a materialului de ambalaj care afecteazã │ │
│eliberarea, utilizarea, siguranta sau stabilitatea produsului finit. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│29. Schimbare în compozitia calitativã şi/sau cantitativã a materialului ambalajului │ │
│ primar: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Forme farmaceutice semisolide şi lichide │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IB │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Toate celelalte forme farmaceutice │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IA │
│ │Condiţii: 1, 3, 4 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Produsul menţionat nu este un produs biologic sau un produs steril. │ │
│2. Schimbarea afecteazã doar acelaşi tip de ambalaj şi material (de exemplu blister cu│ │
│ blister). │ │
│3. Materialul propus pentru ambalaj trebuie sa fie cel puţin echivalent cu materialul │ │
│ aprobat în ceea ce priveşte proprietãţile sale relevante. │ │
│4. Studii de stabilitate relevante în conformitate cu normele în vigoare au fost dema-│ │
│ rate pe cel puţin doua serii pilot sau industriale şi producãtorul are disponibile │ │
│ date de stabilitate pe cel puţin trei luni. Exista asigurãri ca aceste studii vor │ │
│ fi finalizate, ca datele vor fi imediat puse la dispoziţia autoritãţii competente în│ │
│ cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de valabilitate aprobate sunt în │ │
│ afarã limitelor din specificaţii sau ar putea fi în afarã acestora (însoţite de │ │
│ propuneri de mãsuri). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│30. Schimbare (înlocuire, adaugare sau eliminare) a unui furnizor pentru componente de│ │
│ ambalaj sau pentru dispozitive (dacã aceştia au fost mentionati în dosar); │ │
│ dispozitivele "spacer" pentru preparatele de inhalat sunt excluse: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Eliminarea unui furnizor │Condiţii: 1 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Înlocuirea sau adãugarea unui furnizor │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Nu sunt eliminate componente de ambalaj sau dispozitive. │ │
│2. Compozitia calitativã şi cantitativã a componentelor ambalajului/dispozitivului │ │
│ rãmân aceleaşi. │ │
│3. Specificaţiile şi metodele de control al calitãţii sunt cel puţin echivalente. │ │
│4. Metoda şi condiţiile de sterilizare rãmân aceleaşi, dacã este aplicabil. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│31. Schimbarea în procesele interfazice sau schimbarea limitelor aplicate în timpul │ │
│ fabricaţiei produsului: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Restrangerea limitelor interfazice │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
│ ├──────────────────────────┤ │
│ │Condiţii: 2, 3 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Adãugarea unor noi testãri şi limite │Condiţii: 2, 4 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Schimbarea nu este o consecinta a vreunui angajament provenit de la evaluãri │ │
│ anterioare (ex. fãcut în timpul procedurii de cerere a autorizaţiei de │ │
│ comercializare sau a procedurii de variatie de tip II). │ │
│2. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei sau a unor suspiciuni referitoare la stabilitate. │ │
│3. Orice schimbare trebuie sa se încadreze în limitele curente aprobate. │ │
│4. Orice noua metoda de testare nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard utilizata într-o modalitate noua. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│32. Schimbare în mãrimea seriei produsului finit: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Creşterea de pana la 10 ori în comparatie cu mãrimea │Condiţii: 1, 2, 3, 4, 5 │IA │
│ seriei originale aprobate la acordarea autorizaţiei de │(vezi condiţii) │ │
│ comercializare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Reducerea de pana la de 10 ori │Condiţii: 1, 2, 3, 4, 5, 6│IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│c) Alte situaţii │Condiţii: 1,2,3,4, 5, 6, 7│IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Schimbarea nu afecteazã reproductibilitatea şi/sau consistenta produsului. │ │
│2. Schimbarea se referã doar la forme farmaceutice orale cu eliberare standard │ │
│ imediata şi la forme lichide nesterile. │ │
│3. Orice schimbãri ale metodei de fabricaţie şi/sau ale controalelor interfazice sunt │ │
│ reprezentate numai de cele necesare pentru schimbarea mãrimii seriei, de ex. │ │
│ folosirea unui echipament dimensionat diferit. │ │
│4. Schema de validare este disponibilã sau validarea fabricaţiei a fost finalizatã │ │
│ pozitiv, conform protocolului curent, pe cel puţin 3 serii de mãrime a seriei │ │
│ propusã în conformitate cu normele în vigoare. │ │
│5. Nu se referã la un produs medicinal conţinând o substanta activa biologica. │ │
│6. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unui eveniment neasteptat apãrut în timpul │ │
│ fabricaţiei sau datorat unor suspiciuni referitoare la stabilitate. │ │
│7. Studii de stabilitate relevante efectuate în conformitate cu normele în vigoare au │ │
│ fost demarate cu cel puţin o serie pilot sau industriala şi solicitantul are │ │
│ disponibile date de stabilitate pe cel puţin 3 luni. Exista asigurãri ca aceste stu-│ │
│ dii vor fi finalizate şi ca datele vor fi puse imediat la dispoziţia autoritãţilor │ │
│ competente în cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de valabilitate sunt│ │
│ în afarã limitelor din specificaţii sau ar putea fi în afarã acestora (însoţite de │ │
│ propuneri de mãsuri). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│33. Schimbare minora în fabricarea produsului finit. │IB │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Principiul general de fabricaţie rãmâne acelaşi. │ │
│2. Noul proces trebuie sa conducã la obţinerea unui produs identic privitor la toate │ │
│ aspectele de calitate, siguranta şi eficacitate. │ │
│3. Produsul medicinal nu conţine o substanta activa biologica. │ │
│4. În cazul unei schimbãri în procesul de sterilizare schimbarea poate fi facuta doar │ │
│ în sensul unui ciclu standard farmacopeic. │ │
│5. Studii de stabilitate relevante efectuate în conformitate cu normele în vigoare au │ │
│ fost demarate cu cel puţin o serie pilot sau industriala şi solicitantul are │ │
│ disponibile date de stabilitate pentru cel puţin 3 luni. Exista asigurãri ca aceste│ │
│ studii vor fi finalizate şi ca datele vor fi puse imediat la dispoziţia autoritãţii│ │
│ competente, în cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de valabilitate │ │
│ aprobate sunt în afarã limitelor sau ar putea fi în afarã acestora (însoţite de │ │
│ propuneri de mãsuri). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│34. Schimbare în sistemul de colorare sau de aromatizare folosit pentru produsul finit│ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Reducerea sau eliminarea uneia sau mai multor componente│ │ │
│ ale: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Sistemului de colorare │Condiţii: 1, 2, 3, 4, 7 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Sistemului de aromatizare │Condiţii: 1, 2, 3, 4, 7 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Creşterea, adãugarea sau înlocuirea uneia sau mai multor│ │ │
│ componente ale: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Sistemului de colorare │Condiţii: 1,2,3,4, 5, 6, 7│IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Sistemului de aromatizare │Condiţii: 1,2,3,4, 5, 6, 7│IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Nu sunt schimbãri în caracteristicile functionale ale formei farmaceutice, de │ │
│ exemplu timp de dezagregare, profil de dizolvare. │ │
│2. Orice ajustare minora a formularii pentru menţinerea masei totale trebuie facuta cu│ │
│ ajutorul unui excipient care este deja parte importanta a formularii produsului │ │
│ finit. │ │
│3. Specificaţia produsului finit a fost actualizatã numai în ceea ce priveşte aspectul│ │
│ mirosul/gustul şi dacã este relevant, eliminarea sau adãugarea unui test de │ │
│ identificare. │ │
│4.Studii stabilitate (pe termen lung şi condiţii accelerate în conformitate cu normele│ │
│ în vigoare au fost demarate pe cel puţin doua serii pilot sau industriale şi │ │
│ solicitantul are disponibile date de stabilitate pe cel puţin trei luni şi exista │ │
│ asigurãri ca aceste studii vor fi finalizate. Datele vor fi puse imediat la dispo- │ │
│ zitia autoritãţilor competente în cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei │ │
│ de valabilitate aprobate sunt în afarã limitelor din specificaţii sau ar putea fi în│ │
│ afarã acestora (însoţite de propuneri de mãsuri). În completare acolo unde este │ │
│ relevant trebuie sa fie efectuatã testare de foto-stabilitate. │ │
│5.Orice component nou propus trebuie sa corespundã prevederilor legislaţiei în vigoare│ │
│6. Orice component nou nu include utilizarea de materiale de origine umanã sau animala│ │
│ pentru care este necesarã evaluarea datelor de siguranta virala sau conformitatea cu│ │
│ Ghidul privind Minimizarea Riscului de Transmitere a Agenţilor Encefalopatiei │ │
│ Spongiforme Animale prin produse medicinale de uz uman sau veterinar. │ │
│7. Produsele medicinale biologice veterinare administrate oral pentru care agentul de │ │
│ colorare sau aromatizare este important pentru palatabilitate la speciile tinta de │ │
│ animale sunt excluse. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│35. Schimbare în masa filmului capsulelor sau schimbare în masa invelisului capsulei: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Forme farmaceutice orale cu eliberare imediata │Condiţii: 1, 3, 4 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Forme farmaceutice gastro-rezistente cu eliberare │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IB │
│ modificatã sau prelungitã │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Profilul de dizolvare al noului produs, determinat pe minim 2 serii pilot este │ │
│ comparabil cu cel vechi. Pentru produsele medicinale din plante în cazul în care │ │
│ testul de dizolvare nu se efectueazã, timpul de dezintegrare al noului produs este │ │
│ comparabil cu cel vechi. │ │
│2. Filmul nu este un factor critic pentru mecanismul de eliberare. │ │
│3. Specificaţia produsului finit a fost actualizatã numai în ceea ce priveşte masa şi │ │
│ dimensiunile, dacã este aplicabil. │ │
│4. Studiile de stabilitate efectuate în concordanta cu normele în vigoare au fost │ │
│ demarate pe cel puţin 2 serii pilot sau industriale şi solicitantul are disponibile│ │
│ date de stabilitate pe cel puţin 3 luni şi exista asigurãri ca aceste studii vor fi│ │
│ finalizate. Datele vor fi puse imediat la dispoziţia autoritãţilor competente în │ │
│ cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de valabilitate aprobate sunt în │ │
│ afarã limitelor din specificaţii sau ar putea fi în afarã acestora (însoţite de │ │
│ propuneri de mãsuri). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│36. Schimbare în forma sau dimensiunile recipientului sau a sistemului de închidere: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Forme farmaceutice sterile şi produse medicinale │Condiţii: 1, 2, 3 │IB │
│ biologice │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Alte forme farmaceutice │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Nici o schimbare în compozitia calitativã sau cantitativã a recipientului. │ │
│2. Schimbarea nu se referã la o parte esenţialã a materialului de ambalaj, care │ │
│ efectueazã eliberarea, utilizarea, siguranta sau stabilitatea produsului finit. │ │
│3. În cazul unei schimbãri în spaţiul rãmas liber în recipient sau a unei schimbãri a │ │
│ raportului suprafata/volum, studii de stabilitate în conformitate cu normele în │ │
│ vigoare au fost demarate pe cel puţin 2 serii pilot (3 pentru produse medicinale │ │
│ biologice) sau industriale şi solicitantul are disponibile date de stabilitate pe cel│ │
│ puţin 3 luni (6 luni pentru produse medicinale biologice). Exista asigurãri ca aceste│ │
│ studii vor fi finalizate şi ca datele vor fi puse imediat la dispoziţia autoritãţilor│ │
│ competente în cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de valabilitate │ │
│ aprobate sunt în afarã limitelor din specificaţii sau ar putea fi în afarã acestora│ │
│ (însoţite de propuneri de mãsuri). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│37. Schimbare în specificaţia produsului finit: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Restrangerea limitelor specificatiei │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
│ │Condiţii: 2, 3 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Adãugarea unui nou parametru de testare │Condiţii: 2, 4, 5 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Schimbarea nu este o consecinta a oricãrui angajament provenit de la evaluarile │ │
│ anterioare pentru a reconsidera limitele specificatiei (ex. fãcute în timpul │ │
│ procedurii cererii pentru autorizaţia de comercializare sau a procedurii de variatie│ │
│ de tip II). │ │
│2. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei. │ │
│3. Orice schimbare trebuie sa se încadreze în limitele curente aprobate. │ │
│4. Orice metoda de testare noua nu se referã la o noua tehnica nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard utilizata într-o modalitate noua. │ │
│5. Procedura de testare nu este aplicabilã pentru o substanta biologica activa sau │ │
│ excipient biologic în produsul medicinal. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│38. Schimbare în procedura de testare a produsului finit: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Schimbare minora pentru o procedura de testare aprobatã │Condiţii: 1, 2, 3, 4, 5 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Schimbare minora pentru o procedura de testare aprobatã │Condiţii: 1, 2, 3, 4 │IB │
│ pentru o substanta biologica activa sau excipient │ │ │
│ biologic │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│c) Alte schimbãri la o procedura de testare, incluzând │Condiţii: 2, 3, 4, 5 │IB │
│ înlocuirea sau adãugarea unei proceduri de testare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Metoda de analiza trebuie sa rãmânã aceeaşi (ex. o schimbare în lungimea sau │ │
│ temperatura coloanei, dar nu un tip diferit de coloana sau metoda). │ │
│2. Studii corespunzãtoare de revalidare au fost efectuate în conformitate cu normele │ │
│ în vigoare. │ │
│3. Rezultatele validãrii metodei demonstreaza ca noua procedura de testare este │ │
│ echivalenta cu cea anterioarã. │ │
│4. Orice metoda de testare noua nu se referã la o noua tehnica nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard utilizata într-o modalitate noua. │ │
│5. Procedura de testare nu se aplica la substantele biologice active sau la un │ │
│ excipient biologic în produsul medicinal. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│39. Schimbare sau adaugare la inscriptionarile, stantarile sau alte marcaje (cu │IA │
│ excepţia liniilor de marcare/liniilor de divizare) de pe tablete sau de pe │ │
│ imprimarile de pe capsule inclusiv înlocuirea sau adãugarea de cerneluri utilizate│ │
│ pentru marcarea produsului. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Specificaţiile la eliberarea şi la sfârşitul perioadei de valabilitate ale │ │
│ produsului finit nu au fost modificate (cu excepţia aspectului). │ │
│2. Orice noua cerneala trebuie sa corespundã legislaţiei farmaceutice în vigoare. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│40. Schimbarea dimensiunilor tabletelor, capsulelor, supozitoarelor sau ovulelor fãrã │ │
│ schimbarea compoziţiei calitative sau cantitative şi a masei medii: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Forme farmaceutice gastrorezistente, forme farmaceutice │Condiţii: 1, 2 │IB │
│ cu eliberare modificatã sau prelungitã şi capsule │(vezi condiţii) │ │
│ divizabile │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Toate celelalte tablete, capsule, supozitoare şi ovule │Condiţii: 1, 2 │IA │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Profilul de dizolvare al produselor reformulate este comparabil cu cel vechi. │ │
│ Produsele medicinale vegetale la care testul de dizolvare nu poate fi efectuat, │ │
│ timpul de dezagregare al noului produs este comparabil cu cel vechi. │ │
│2. Specificaţiile la eliberarea şi la sfârşitul perioadei de valabilitate ale │ │
│ produsului nu au fost schimbate (cu excepţia dimensiunilor). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│41. Schimbare în mãrimea ambalajului produsului finit: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Schimbare în numãrul de unitãţi (ex. tablete, fiole, │ │ │
│ etc.) într-un ambalaj: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Schimbare în interiorul limitelor curente aprobate │Condiţii: 1, 2 │IA │
│ pentru marimile de ambalaj │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Schimbare în afarã limitelor curente aprobate pentru │Condiţii: 1, 2 │IB │
│ marimile de ambalaj │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Schimbare în masa de umplere în volumul de umplere │Condiţii: 1, 2 │IB │
│ pentru produsele non parenterale mulţi doza │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Noul ambalaj trebuie sa corespundã cu posologia şi durata de tratament asa cum a │ │
│ fost aprobatã în sumarul caracteristicilor produsului. │ │
│2. Materialul ambalajului primar rãmâne acelaşi. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│42. Schimbare în: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Termenul de valabilitate al produsului finit: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Asa cum a fost ambalat pentru vânzare │Condiţii: 1, 2, 3 │IB │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Dupã prima deschidere │Condiţii: 1, 2 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│3. Dupã diluare sau reconditionare │Condiţii: 1, 2 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Condiţii de pãstrare a produsului finit sau a produsului│Condiţii: 1, 2, 4 │IB │
│ diluat/reconstituit │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Studiile de stabilitate au fost efectuate în concordanta cu protocolul aprobat. │ │
│ Studiile trebuie sa demonstreze ca specificaţiile relevante agreate sunt respectate│ │
│2. Schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei sau a unor suspiciuni referitoare la stabilitate. │ │
│3. Termenul de valabilitate nu depãşeşte 5 ani. │ │
│4. Produsul nu este un produs medicinal biologic. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│43. Adãugarea, înlocuirea sau eliminarea unui dispozitiv pentru mãsurare sau pentru │ │
│ administrare nefiind parte integrantã a ambalajului primar (dispozitive "spacer" │ │
│ pentru preparate de inhalat sunt excluse): │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Produse medicinale pentru uz uman: │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│1. Adaugare sau înlocuire │Condiţii: 1, 2 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│2. Eliminare │Condiţii: 3 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Produse medicinale veterinare │Condiţii: 1, 2 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1.Dispozitivul de mãsurare propus trebuie sa elibereze cu exactitate doza necesarã din│ │
│ produsul respectiv în concordanta cu posologia aprobatã şi trebuie sa fie disponibile│ │
│ rezultatele unor studii în acest sens. │ │
│2. Noul dispozitiv este compatibil cu produsul medicinal. │ │
│3. Produsul medicinal poate fi în continuare eliberat corect. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│44. Schimbare în specificaţia unui dispozitiv de mãsurare sau dispozitiv de adminis- │ │
│ trare pentru produsele medicinale veterinare: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Restrangerea limitelor specificatiei │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
│ │Condiţii: 2, 3 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Adãugarea unui nou parametru de testare │Condiţii: 2, 4 │IB │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Schimbarea nu este o consecinta a unui aranjament de la evaluarile anterioare de │ │
│ reconsiderare a limitelor specificatiei (ex. fãcut în timpul procedurii de cerere a│ │
│ autorizaţiei de comercializare sau a unei proceduri de variatie de tip II). │ │
│2. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │ │
│ timpul fabricaţiei. │ │
│3. Orice schimbare trebuie sa fie în interiorul limitelor curente aprobate. │ │
│4. Orice metoda noua de testare nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard utilizata într-o modalitate noua. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│45. Schimbare în procedura de testare sau schimbarea dispozitivului de mãsurare sau │ │
│ administrare pentru produsele medicinale veterinare: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┼───┤
│a) Schimbare minora la o procedura de testare aprobatã │Condiţii: 1, 2, 3 │IA │
│ │(vezi condiţii) │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼───┤
│b) Alte schimbãri la o procedura de testare, incluzând │Condiţii: 2, 3, 4 │IB │
│ înlocuirea unei proceduri de testare aprobate de cãtre o│ │ │
│ noua procedura de testare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│1. Procedura noua sau actualizatã trebuie sa demonstreze ca este cel puţin echivalenta│ │
│ cu procedura de testare anterioarã. │ │
│2. Studii corespunzãtoare de (re)validare au fost efectuate în conformitate cu normele│ │
│ în vigoare. │ │
│3. Rezultatele validãrii metodei demonstreaza ca procedura de testare noua este │ │
│ echivalenta cu procedura anterioarã. │ │
│4. Orice metoda de testare noua nu se referã la o tehnica noua nestandardizata sau la │ │
│ o tehnica standard utilizata într-o modalitate noua. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│46. Schimbare în sumarul caracteristicilor produsului, etichetarii şi prospectului/ │IB │
│ inscriptiilor de pe ambalaj ca o consecinta a unei decizii finale în contextul unei│ │
│ proceduri de referinta. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │IB │
│Variatia se referã numai la introducerea schimbãrilor în sumarul caracteristicilor │ │
│produsului, etichetare şi prospect/inscripţii de pe ambalaj în urma unei opinii │ │
│ştiinţifice eliberata în contextul unei proceduri de referinta. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│47. Eliminarea: │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│a) Unei forme farmaceutice │IA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│b) Unei concentratii │IA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│c) Unei (unor) marimi de ambalaj │IA │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Condiţii: │ │
│Prezentarea (prezentãrile) menţinutã(e) ale produsului trebuie sa fie în conformitate │ │
│cu instrucţiunile de dozare şi durata tratamentului asa cum este menţionat în sumarul │ │
│caracteristicilor produsului. │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───┘


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016