Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.083 din 17 decembrie 2009  pentru modificarea si completarea reglementarii tehnice Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.083 din 17 decembrie 2009 pentru modificarea si completarea reglementarii tehnice "Indrumator pentru atestarea auditorilor energetici pentru cladiri si instalatiile aferente", aprobata prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 550/2003 , si a reglementarii tehnice "Indrumator pentru atestarea tehnico-profesionala a specialistilor cu activitate in constructii", aprobata prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 777/2003

EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 6 ianuarie 2010
ORDIN nr. 1.083 din 17 decembrie 2009
pentru modificarea şi completarea reglementãrii tehnice "Îndrumãtor pentru atestarea auditorilor energetici pentru clãdiri şi instalaţiile aferente", aprobatã prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 550/2003 , şi a reglementãrii tehnice "Îndrumãtor pentru atestarea tehnico-profesionalã a specialiştilor cu activitate în construcţii", aprobatã prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 777/2003
EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTÃRII REGIONALE ŞI LOCUINŢEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 6 ianuarie 2010


În conformitate cu prevederile <>art. 38 alin. 2 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare, ale Regulamentului de verificare şi expertizare tehnicã de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrãrilor şi a construcţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 , precum şi ale <>Legii nr. 372/2005 privind performanţa energeticã a clãdirilor,
ţinând cont de prevederile <>Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România,
în temeiul prevederilor <>art. 4 pct. IV lit. c) şi ale <>art. 12 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei*), cu modificãrile ulterioare,
_________
*) <>Hotãrârea Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei a fost abrogatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.631/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 2 din 4 ianuarie 2010.

ministrul dezvoltãrii regionale şi locuinţei emite urmãtorul ordin:

ART. I
Reglementarea tehnicã "Îndrumãtor pentru atestarea auditorilor energetici pentru clãdiri şi instalaţiile aferente", aprobatã prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 550/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 278 din 21 aprilie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezentul îndrumãtor stabileşte modul în care se efectueazã atestarea auditorilor energetici pentru clãdiri, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 372/2005 privind performanţa energeticã a clãdirilor."
2. Articolul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Dosarul care se depune la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei de cãtre orice solicitant, cetãţean român, în vederea atestãrii ca auditor energetic pentru clãdiri, cuprinde obligatoriu urmãtoarele documente:
a) cerere scrisã conform anexei nr. 1;
b) copie de pe actul de identitate al solicitantului;
c) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior de specialitate - cursuri de lungã duratã;
d) copie de pe carnetul de muncã, emisã de angajator sau de inspectoratul teritorial de muncã, dupã caz;
e) memoriu de activitate conform anexei nr. 2;
f) douã recomandãri din partea persoanelor fizice/juridice cu care a colaborat;
g) copie de pe documentul de platã a taxei de examinare în vederea atestãrii;
h) declaraţie pe propria rãspundere ori, dupã caz, certificat de cazier judiciar din care rezultã cã solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar.
(2) Dosarul care se depune de cãtre orice solicitant, cetãţean al altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, în vederea atestãrii ca auditor energetic pentru clãdiri, cuprinde obligatoriu urmãtoarele documente, redactate în limba românã ori în traducere legalizatã în limba românã, dupã caz, astfel:
a) documentele prevãzute la alin. (1) lit. a), e), f) şi g);
b) dovada naţionalitãţii solicitantului;
c) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior de specialitate - cursuri de lungã duratã -, însoţitã de documentul de recunoaştere/echivalare a acesteia, emis în condiţiile legii de cãtre autoritatea administraţiei publice centrale competente;
d) document de atestare a experienţei profesionale a solicitantului privind natura şi durata activitãţii, eliberat de autoritatea sau de organismul competent al statului membru de origine ori de provenienţã;
e) document prin care solicitantul declarã pe propria rãspundere cã nu a sãvârşit o infracţiune sau o greşealã profesionalã gravã; declaraţia se face de cãtre solicitant în faţa unei autoritãţi judiciare ori administrative competente sau, dupã caz, în faţa unui notar ori a unui organism profesional calificat al statului membru de origine sau de provenienţã, care elibereazã un certificat ce atestã respectiva declaraţie;
f) certificat lingvistic sau orice alt mijloc de probã concludent prin care solicitantul face dovada cunoaşterii limbii române, necesarã exercitãrii profesiei reglementate pentru clãdiri pe teritoriul României.
(3) Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, în calitate de autoritate românã competentã, confirmã primirea documentelor prevãzute la alin. (1) şi (2) în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii acestora şi informeazã solicitantul, dupã caz, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire şi în format electronic, cu privire la documentele lipsã ori neconforme cu prevederile prezentului îndrumãtor.
(4) Procedura de examinare a cererii şi a documentelor prevãzute la alin. (1) şi (2) se finalizeazã prin emiterea unei decizii motivate, în termen de maximum 3 luni de la data prezentãrii dosarului complet de cãtre solicitant.
(5) În cazul aplicãrii regimului general de recunoaştere a titlurilor de calificare şi al recunoaşterii experienţei profesionale, termenul prevãzut la alin. (4) pentru finalizarea procedurii de examinare a cererii şi a documentelor prevãzute la alin. (2) poate fi prelungit cu 30 de zile calendaristice.
(6) În cazul în care existã dubii asupra unor documente prevãzute la alin. (2), Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, în calitate de autoritate românã competentã, poate cere autoritãţii competente din statul membru emitent confirmarea autenticitãţii acestora.
(7) Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei poate decide, dupã caz, anterior susţinerii examenului prevãzut la art. 9, parcurgerea de cãtre solicitantul cetãţean al altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European a unui stagiu de adaptare, în condiţiile <>art. 25 din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru o perioadã de pânã la un an.
(8) Documentul de confirmare prevãzut la alin. (3) şi decizia prevãzutã la alin. (4) se transmit prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire şi în format electronic solicitanţilor, se afişeazã pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei în termen de 10 zile de la emiterea acestora şi produc efecte de la data comunicãrii.
(9) Decizia prevãzutã la alin. (4) sau absenţa acesteia, dupã caz, poate fi atacatã în faţa instanţelor române de contencios administrativ, potrivit prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(10) Sub sancţiunea nulitãţii, decizia prevãzutã la alin. (4) va cuprinde obligatoriu termenul şi instanţa jurisdicţionalã unde aceasta poate fi contestatã."
3. La articolul 8, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În înţelesul prezentului îndrumãtor, specialişti pot fi cetãţeni români, precum şi cetãţeni ai altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European care doresc sã acceadã la profesia reglementatã de auditor energetic pentru construcţii şi sã o exercite în România, în mod independent sau ca salariaţi.
(1^2) Prevederile prezentului îndrumãtor se aplicã şi specialiştilor cetãţeni ai altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European care sunt titularii unor titluri de calificare obţinute pe teritoriul unui stat terţ, dacã aceştia au o experienţã profesionalã de 3 ani în profesia reglementatã de auditor energetic pentru clãdiri pe teritoriul statului membru unde au obţinut recunoaşterea calificãrii profesionale şi doresc sã o exercite în România."
4. La articolul 8, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Absolvenţii români cu diplomã în domeniile prevãzute la alin. (1), obţinutã în strãinãtate, trebuie sã prezinte documentul de recunoaştere/echivalare a acesteia, emis în condiţiile legii de cãtre autoritatea administraţiei publice centrale competente."
ART. II
Reglementarea tehnicã "Îndrumãtor pentru atestarea tehnico-profesionalã a specialiştilor cu activitate în construcţii", aprobatã prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 777/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 397 din 9 iunie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Prezentul îndrumãtor stabileşte modul în care se efectueazã atestarea specialiştilor cu activitate în construcţii, pentru profesiile reglementate «verificator de proiect atestat», «expert tehnic atestat» şi «responsabil tehnic cu execuţia», în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificãrile ulterioare, şi ale Regulamentului de verificare şi expertizare tehnicã de calitate a proiectelor, a execuţiei şi a construcţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 925/1995 ."
2. La articolul 1, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) În înţelesul prezentului îndrumãtor, specialişti pot fi cetãţeni români, precum şi cetãţeni ai altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European care doresc sã acceadã la profesiile reglementate prevãzute la alin. (1) şi sã le exercite în România, în mod independent sau ca salariaţi.
(4) Prevederile prezentului îndrumãtor se aplicã şi specialiştilor cetãţeni ai altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European care sunt titularii unor titluri de calificare obţinute pe teritoriul unui stat terţ, dacã aceştia au o experienţã profesionalã de 3 ani în profesiile reglementate prevãzute la alin. (1) pe teritoriul statului membru unde au obţinut recunoaşterea calificãrii profesionale şi doresc sã le exercite în România."
3. La articolul 7, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dosarul care se depune la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei de cãtre orice solicitant, cetãţean român, în vederea atestãrii în profesia reglementatã «verificator de proiect», cuprinde obligatoriu urmãtoarele documente:
a) cerere scrisã (anexa nr. 1) a solicitantului, în care se precizeazã numele, prenumele şi datele din buletinul de identitate al solicitantului, precum şi domeniul (domeniile) pentru ingineri constructori, ingineri geologi, arhitecţi, respectiv specialitatea pentru inginerii de instalaţii şi inginerii cu specialitatea petrol şi gaze, pentru care se solicitã atestarea;
b) copie de pe actul de identitate al solicitantului;
c) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior de specialitate - cursuri de lungã duratã;
d) copie de pe carnetul de muncã, emisã de angajator sau de inspectoratul teritorial de muncã, dupã caz; solicitantul inginer specializat în proiectare instalaţii de gaze naturale va anexa suplimentar copie de pe legitimaţia de instalator autorizat, emisã de autoritatea naţionalã de reglementare în domeniul gazelor naturale, dacã este cazul;
e) memoriu de activitate (întreprinderi sau operatori economici în cadrul cãrora solicitantul şi-a desfãşurat activitatea, perioade, funcţii etc.) şi precizarea celor mai importante lucrãri proiectate în domeniu, cu detalierea soluţiilor adoptate (date constructive);
f) douã recomandãri din partea persoanelor fizice/juridice cu care a colaborat;
g) copie de pe documentul de platã a taxei de examinare în vederea atestãrii;
h) declaraţie pe propria rãspundere ori, dupã caz, certificat de cazier judiciar din care rezultã cã solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar."
4. La articolul 7, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Dosarul care se depune de cãtre orice solicitant, cetãţean al altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European, la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, în calitate de autoritate românã competentã, în vederea atestãrii în profesia reglementatã «verificator de proiect», cuprinde obligatoriu urmãtoarele documente, redactate în limba românã ori în traducere legalizatã în limba românã, dupã caz, astfel:
a) documentele prevãzute la alin. (2) lit. a), e), f) şi g);
b) dovada naţionalitãţii solicitantului;
c) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior de specialitate - cursuri de lungã duratã -, însoţitã de documentul de recunoaştere/echivalare a acesteia, emis în condiţiile legii de cãtre autoritatea administraţiei publice centrale competente;
d) document de atestare a experienţei profesionale a solicitantului privind natura şi durata activitãţii, eliberat de autoritatea sau de organismul competent al statului membru de origine ori de provenienţã;
e) document prin care solicitantul declarã pe propria rãspundere cã nu a sãvârşit o infracţiune sau o greşealã profesionalã gravã; declaraţia se face de cãtre solicitant în faţa unei autoritãţi judiciare ori administrative competente sau, dupã caz, în faţa unui notar ori a unui organism profesional calificat al statului membru de origine sau de provenienţã, care elibereazã un certificat ce atestã respectiva declaraţie;
f) certificat lingvistic sau orice alt mijloc de probã concludent prin care solicitantul face dovada cunoaşterii limbii române, necesarã exercitãrii profesiei reglementate pe teritoriul României."
5. La articolul 11, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dosarul care se depune la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei de cãtre orice solicitant, cetãţean român, în vederea atestãrii în profesia reglementatã «responsabil tehnic cu execuţia», cuprinde obligatoriu urmãtoarele documente:
a) cerere scrisã (anexa nr. 1) a solicitantului, în care se precizeazã numele, prenumele şi datele din buletinul de identitate al solicitantului, precum şi domeniul (domeniile) pentru care se solicitã atestarea;
b) copie de pe actul de identitate al solicitantului;
c) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior de specialitate;
d) copie de pe carnetul de muncã, emisã de angajator sau de inspectoratul teritorial de muncã, dupã caz;
e) memoriu de activitate (întreprinderi sau operatori economici în cadrul cãrora solicitantul şi-a desfãşurat activitatea, perioade, funcţii etc.), cu precizarea pe domenii a celor mai importante lucrãri executate şi a funcţiei îndeplinite;
f) douã recomandãri din partea persoanelor fizice/juridice cu care a colaborat;
g) copie de pe documentul de platã a taxei de examinare în vederea atestãrii;
h) declaraţie pe propria rãspundere ori, dupã caz, certificat de cazier judiciar din care rezultã cã solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar."
6. La articolul 11, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Dosarul care se depune de cãtre orice solicitant, cetãţean al altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European, la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, în calitate de autoritate românã competentã, în vederea atestãrii în profesia reglementatã «responsabil tehnic cu execuţia», cuprinde obligatoriu urmãtoarele documente, redactate în limba românã ori în traducere legalizatã în limba românã, dupã caz, astfel:
a) documentele prevãzute la alin. (2) lit. a), e), f) şi g);
b) dovada naţionalitãţii solicitantului;
c) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior de specialitate, însoţitã de documentul de recunoaştere/echivalare a diplomei, emis în condiţiile legii de cãtre autoritatea administraţiei publice centrale competente;
d) document de atestare a experienţei profesionale a solicitantului privind natura şi durata activitãţii, eliberat de autoritatea sau de organismul competent al statului membru de origine ori de provenienţã;
e) document prin care solicitantul declarã pe propria rãspundere cã nu a sãvârşit o infracţiune sau o greşealã profesionalã gravã; declaraţia se face de cãtre solicitant în faţa unei autoritãţi judiciare ori administrative competente sau, dupã caz, în faţa unui notar ori a unui organism profesional calificat al statului membru de origine sau de provenienţã, care elibereazã un certificat ce atestã respectiva declaraţie;
f) certificat lingvistic sau orice alt mijloc de probã concludent prin care solicitantul face dovada cunoaşterii limbii române, necesarã exercitãrii profesiei reglementate pe teritoriul României."
7. La articolul 14, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dosarul care se depune de cãtre orice solicitant, cetãţean român, la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei în vederea atestãrii în profesia reglementatã «expert tehnic», cuprinde obligatoriu urmãtoarele documente:
a) cerere scrisã (anexa nr. 1) a solicitantului, în care se precizeazã numele, prenumele şi datele din buletinul de identitate al solicitantului, precum şi domeniul (domeniile) pentru ingineri constructori, arhitecţi, respectiv specialitatea pentru inginerii de instalaţii şi inginerii în specialitatea petrol şi gaze, în care se solicitã atestarea;
b) copie de pe actul de identitate al solicitantului;
c) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior de specialitate - cursuri de lungã duratã, precum şi, dupã caz, diploma de doctor inginer sau doctor arhitect;
d) copie de pe carnetul de muncã, emisã de angajator sau de inspectoratul teritorial de muncã, dupã caz; solicitantul inginer specializat în proiectare instalaţii de gaze naturale va anexa suplimentar copie de pe legitimaţia de instalator autorizat, emisã de autoritatea naţionalã de reglementare în domeniul gazelor naturale, dacã este cazul;
e) memoriu de activitate (întreprinderi sau operatori economici în cadrul cãrora solicitantul şi-a desfãşurat activitatea, perioade, funcţii), din care sã rezulte experienţa, competenţa şi titlurile ştiinţifice obţinute;
f) douã recomandãri din partea persoanelor fizice/juridice cu care a colaborat;
g) copie de pe documentul de platã a taxei de examinare în vederea atestãrii;
h) declaraţie pe propria rãspundere ori, dupã caz, certificat de cazier judiciar din care rezultã cã solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar."
8. La articolul 14, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Dosarul care se depune de cãtre orice solicitant, cetãţean al altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European, la Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, în calitate de autoritate românã competentã, în vederea atestãrii în profesia reglementatã «expert tehnic», cuprinde obligatoriu urmãtoarele documente, redactate în limba românã ori în traducere legalizatã în limba românã, dupã caz, astfel:
a) documentele prevãzute la alin. (2) lit. a), e), f) şi g);
b) dovada naţionalitãţii solicitantului;
c) copie legalizatã de pe diploma de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior de specialitate - cursuri de lungã duratã -, însoţitã de documentul de recunoaştere/echivalare a diplomei, emis în condiţiile legii de cãtre autoritatea administraţiei publice centrale competente, precum şi, dupã caz, copie de pe diploma de doctor inginer sau doctor arhitect;
d) document de atestare a experienţei profesionale a solicitantului privind natura şi durata activitãţii, eliberat de autoritatea sau de organismul competent al statului membru de origine ori de provenienţã;
e) document prin care solicitantul declarã pe propria rãspundere cã nu a sãvârşit o infracţiune sau o greşealã profesionalã gravã; declaraţia se face de cãtre solicitant în faţa unei autoritãţi judiciare ori administrative competente sau, dupã caz, în faţa unui notar ori a unui organism profesional calificat al statului membru de origine sau de provenienţã, care elibereazã un certificat ce atestã respectiva declaraţie;
f) certificat lingvistic sau orice alt mijloc de probã concludent prin care solicitantul face dovada cunoaşterii limbii române, necesarã exercitãrii profesiei reglementate pe teritoriul României."
9. La capitolul V "Dispoziţii tranzitorii şi finale", dupã titlu se introduce un nou articol, articolul 15^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 15^1. - (1) Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, în calitate de autoritate românã competentã, confirmã primirea documentelor prevãzute la art. 7 alin. (2) şi (3), la art. 11 alin. (2) şi (3) şi la art. 14 alin. (2) şi (3), în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii acestora, şi informeazã solicitantul, dupã caz, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire şi în format electronic, cu privire la documentele lipsã ori neconforme cu prevederile prezentului îndrumãtor.
(2) Procedura de examinare a cererii şi a documentelor prevãzute la art. 7 alin. (2) şi (3), la art. 11 alin. (2) şi (3) şi la art. 14 alin. (2) şi (3) se finalizeazã prin emiterea unei decizii motivate, în termen de maximum 3 luni de la data prezentãrii dosarului complet de cãtre solicitant.
(3) În cazul aplicãrii regimului general de recunoaştere a titlurilor de calificare şi al recunoaşterii experienţei profesionale, termenul prevãzut la alin. (2) pentru finalizarea procedurii de examinare a cererii şi a documentelor prevãzute la art. 7 alin. (3), la art. 11 alin. (3) şi la art. 14 alin. (3) poate fi prelungit cu 30 de zile calendaristice.
(4) În cazul în care existã dubii asupra unor documente prevãzute la art. 7 alin. (3), la art. 11 alin. (3) şi la art. 14 alin. (3), Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, în calitate de autoritate românã competentã, poate cere autoritãţii competente din statul membru emitent confirmarea autenticitãţii acestora.
(5) Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei poate decide, dupã caz, anterior susţinerii examenului prevãzut la art. 3 alin. (1), parcurgerea de cãtre solicitantul cetãţean al altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European a unui stagiu de adaptare, în condiţiile <>art. 25 din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru o perioadã de pânã la un an.
(6) Documentul de confirmare prevãzut la alin. (1) şi decizia prevãzutã la alin. (2) se transmit prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire şi în format electronic solicitanţilor, se afişeazã pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei în termen de 10 zile de la emiterea acestora şi produc efecte de la data comunicãrii.
(7) Decizia prevãzutã la alin. (2) sau absenţa acesteia, dupã caz, poate fi atacatã în faţa instanţelor române de contencios administrativ, potrivit prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(8) Sub sancţiunea nulitãţii, decizia prevãzutã la alin. (2) va cuprinde obligatoriu termenul şi instanţa jurisdicţionalã unde aceasta poate fi contestatã."
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul dezvoltãrii regionale
şi locuinţei,
Vasile Blaga

Bucureşti, 17 decembrie 2009.
Nr. 1.083.

__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016