Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 1.076 din 27 septembrie 1999  privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea   Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 1.076 din 27 septembrie 1999 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 499 din 15 octombrie 1999

Ministrul finanţelor,
având în vedere prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 15 din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru,
emite urmãtorul ordin:

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice pentru aplicarea <>Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
pentru aplicarea <>Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru

ART. 1
Taxele extrajudiciare de timbru sunt cele prevãzute în anexa la <>Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 321 din 6 iulie 1999.
ART. 2
Plãtitori ai taxelor extrajudiciare de timbru sunt toate persoanele fizice şi juridice solicitante ale serviciilor supuse acestor taxe, cu excepţiile prevãzute de lege.
ART. 3
Taxele extrajudiciare de timbru sunt stabilite în sume fixe şi se aplica pentru fiecare act sau operaţiune taxabila, cu excepţiile prevãzute de lege.
ART. 4
(1) Taxele extrajudiciare de timbru se plãtesc anticipat.
(2) În cazul taxelor extrajudiciare de timbru plãtite anterior intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 117/1999 , pentru servicii ce vor fi prestate dupã intrarea în vigoare a acesteia se vor percepe diferenţele de taxa corespunzãtoare cuantumului taxelor extrajudiciare de timbru în vigoare la data prestãrii serviciului.
ART. 5
Taxele extrajudiciare de timbru nu includ contravaloarea documentelor eliberate ca urmare a prestãrii serviciilor, care se stabileşte potrivit dispoziţiilor legale.
ART. 6
La eliberarea actelor (avize, autorizaţii, certificate, licenţe etc.) care sunt supuse taxelor stabilite prin reglementãri legale cu caracter special nu se percep şi taxe extrajudiciare de timbru.
ART. 7
(1) Actele prin care se comunica solicitantului ca cererea este în curs de soluţionare sau ca serviciul nu poate fi prestat nu se taxeaza.
(2) De asemenea, nu se taxeaza actele prin care se comunica solicitantului modul de soluţionare a cererilor prin care se solicita acordarea de înlesniri la plata creanţelor bugetare, astfel cum sunt definite în <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea creanţelor bugetare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 8
Pentru eliberarea copiilor, duplicatelor şi extraselor de pe documentele aflate în arhiva creatorilor şi deţinãtorilor de documente se percepe taxa extrajudiciara de timbru stabilitã potrivit <>cap. I pct. 1 din anexa la Legea nr. 117/1999 , cu excepţiile prevãzute de lege.
ART. 9
În cazul în care prestatorii serviciilor supuse taxelor extrajudiciare de timbru fac menţiuni prin care se certifica anumite situaţii de fapt direct pe documentele prezentate de solicitant, fãrã a elibera certificate, adeverinte sau alte acte în acest sens, se percepe taxa prevãzutã la <>cap. I pct. 1 din anexa la Legea nr. 117/1999 .
ART. 10
Diplomele, certificatele de studii, actele de stare civilã sau alte acte originale personale aflate în dosar se restituie titularului fãrã percepere de taxe extrajudiciare de timbru.
ART. 11
(1) Sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru actele şi serviciile prevãzute la <>art. 5 din Legea nr. 117/1999 .
(2) Scutirea se aplica şi în cazul eliberãrii copiilor şi duplicatelor de pe actele prevãzute la <>art. 5 alin. (1) lit. a), c), d), e), f), j), k) din Legea nr. 117/1999 , precum şi în cazul eliberãrii unui nou certificat de stare civilã în condiţiile prevãzute la <>art. 12 alin. (2) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilã.
ART. 12
Taxele extrajudiciare de timbru prevãzute în anexa la <>Legea nr. 117/1999 constituie venituri la bugetul consiliului local în a cãrui raza teritorialã îşi are sediul prestatorul serviciului taxabil, cu excepţia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicatã, cu modificãrile ulterioare, care se face venit la bugetul de stat.
ART. 13
(1) Taxele extrajudiciare de timbru prevãzute la <>cap. I-IV din anexa la Legea nr. 117/1999 se încaseazã în contul bugetului local astfel:
a) la unitãţile trezoreriei statului, în contul 21.17.02.13 "Taxe extrajudiciare de timbru", deschis pe seama consiliului local în a cãrui raza teritorialã se afla sediul prestatorului de servicii;
b) în judeţul Ilfov, unde nu funcţioneazã trezorerii ale statului, se deschide la Banca Comercialã Romana - S.A., sectorul 4, contul 63.17.x.13 "Taxe extrajudiciare de timbru".
(2) Taxele extrajudiciare de timbru prevãzute la <>cap. V din anexa la Legea nr. 117/1999 se încaseazã în contul bugetului de stat astfel:
a) la unitãţile trezoreriei statului, în contul 20.22.01.30 "Încasãri din alte surse";
b) în judeţul Ilfov, unde nu funcţioneazã trezorerii ale statului, la Banca Comercialã Romana - S.A., sectorul 4, se deschide pe seama Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat contul 60.22.x.30 "Încasãri din alte surse".
ART. 14
(1) Plata taxelor extrajudiciare de timbru se efectueazã astfel:
a) în numerar, la casieriile trezoreriei statului, la unitãţile Casei de Economii şi Consemnaţiuni sau la casieriile prestatorilor serviciilor supuse acestor taxe, în condiţiile stabilite la art. 16 din prezentele norme metodologice, eliberandu-se plãtitorilor chitanţe;
b) cu ordin de plata tip trezoreria statului, din conturile plãtitorilor în conturile prevãzute la art. 13 din prezentele norme metodologice;
c) prin aplicarea şi anularea de timbre fiscale, pentru taxele extrajudiciare de timbru de pana la 50.000 lei inclusiv, cu excepţia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicatã, cu modificãrile ulterioare, care se plãteşte numai prin modalitãţile prevãzute la lit. a) şi b).
(2) Pe chitanţele eliberate potrivit alin. (1) lit. a) şi pe ordinele de plata prevãzute la alin. (1) lit. b) se înscriu elementele de identificare a taxei plãtite (numele, prenumele şi adresa plãtitorului, cuantumul taxei plãtite, felul actului sau al serviciului taxabil, denumirea prestatorului serviciului etc.).
(3) Copia de pe ordinul de plata vizat de unitatea la care s-a fãcut plata, respectiv copia de pe chitanţa eliberata de casieria unitãţii trezoreriei statului sau de unitatea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, vizate pentru conformitate de prestatorul serviciului supus taxei extrajudiciare de timbru, constituie dovada plãţii şi se anexeazã la dosarul cererii.
ART. 15
(1) Unitãţile Casei de Economii şi Consemnaţiuni înregistreazã în borderou încasãrile pe baza chitantelor eliberate, în conturile prevãzute la art. 13 din prezentele norme metodologice.
(2) Sumele încasate de unitãţile Casei de Economii şi Consemnaţiuni sunt virate în contul unitãţilor trezoreriei statului, respectiv al Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a judeţului Ilfov, dupã caz, la aceleaşi termene la care se vireazã şi celelalte venituri bugetare, conform convenţiei încheiate cu Ministerul Finanţelor.
ART. 16
(1) Taxele extrajudiciare de timbru se pot incasa şi de prestatorii serviciilor supuse acestor taxe, care au obligaţia de a le vira la bugetul local sau la bugetul de stat, dupã caz, scop în care procedeazã astfel:
a) prestatorii serviciilor solicita organului financiar teritorial eliberarea de chitantiere în vederea încasãrii taxelor extrajudiciare de timbru;
b) organele financiare teritoriale elibereazã chitantiere tip Ministerul Finanţelor, care reprezintã documente cu regim special. Modelul, caracteristicile, modul de tipãrire, utilizare, difuzare şi pãstrare a chitantierelor tip Ministerul Finanţelor sunt prevãzute în anexa nr. 1b) la Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.801/1995, cu modificãrile ulterioare;
c) organizarea evidentei eliberãrii şi folosirii chitantierelor se va face de cãtre organul fiscal teritorial în raza cãruia îşi are sediul prestatorul serviciului, cu respectarea normelor prevãzute pentru agenţii fiscali;
d) la încasarea sumei se va elibera plãtitorului chitanţa. Chitanţa se întocmeşte în doua exemplare la indigo. Originalul chitanţei se da plãtitorului, iar cel de-al doilea exemplar rãmâne la cotorul chitantierului, care va fi predat organelor fiscale teritoriale pe mãsura consumarii chitantierelor.
(2) Menţiunea privind încasarea taxelor extrajudiciare de timbru se va înscrie în Registrul de evidenta a actelor şi serviciilor supuse taxelor extrajudiciare de timbru, care se întocmeşte potrivit anexei care face parte integrantã din prezentele norme metodologice. Registrul, snuruit şi parafat de conducãtorul instituţiei, se întocmeşte anual. Termenul de pãstrare a acestuia este termenul prevãzut de lege pentru executarea creanţelor bugetare.
(3) Sumele încasate se vireazã la unitãţile trezoreriei statului sau la unitatea Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz, din localitatea în care prestatorul serviciului îşi are sediul, în termen de 10 zile de la data încasãrii.
(4) Nedepunerea sumelor la termenul prevãzut la alin. (3) se sancţioneazã potrivit reglementãrilor legale privind executarea creanţelor bugetare.
ART. 17
(1) Plata taxelor extrajudiciare de timbru prin aplicarea şi anularea de timbre fiscale mobile se efectueazã astfel:
a) În toate cazurile în care se întocmeşte un act care se detaseaza dintr-un carnet cotor-vârf, un act în original şi o copie, un extras sau o copie de pe un act aflat la dosar sau când actul eliberat este tipizat, timbrul propriu-zis (partea dreapta a timbrului) se aplica pe documentul ce se elibereazã, iar matca (partea stanga a timbrului) se aplica, dupã caz, pe cotorul actului, pe copia de pe acesta sau, atunci când nu se întocmeşte o copie, pe cererea solicitantului.
b) Când natura serviciului prestat nu permite folosirea timbrului dublu prin divizarea lui, plata taxelor extrajudiciare de timbru se face potrivit dispoziţiilor art. 14 alin. (1) lit. a) şi b) din prezentele norme metodologice.
(2) Timbrul fiscal face dovada perceperii taxelor extrajudiciare de timbru numai dacã pãrţile acestuia sunt anulate prin aplicarea semnãturii persoanei autorizate sa reprezinte prestatorul serviciului şi a ştampilei acestuia.
(3) În cazul aplicãrii incorecte a pãrţilor timbrului, neanularii sau anulãrii incorecte a acestora, timbrul fiscal nu face dovada achitãrii taxelor extrajudiciare de timbru, iar persoana rãspunzãtoare de neincasarea taxei legale va fi sancţionatã potrivit legii.
(4) Pentru a putea servi la perceperea taxelor extrajudiciare de timbru timbrele fiscale trebuie sa îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
- sa fie autentice;
- sa fie în circulaţie;
- sa nu poarte semnatura sau vreun alt semn de anulare;
- sa nu poarte ştersãturi, razuituri sau urme de spalare;
- sa fie întregi.
(5) Timbrele fiscale pot fi utilizate, cu excepţiile prevãzute de lege, ca mijloc de plata numai pentru plata taxelor extrajudiciare de timbru în cuantum de pana la 50.000 lei inclusiv.
(6) Plafonul de 50.000 lei se considera pentru fiecare operaţiune taxabila.
(7) Acceptarea timbrelor fiscale pentru achitarea taxelor de peste 50.000 lei sau pentru achitarea taxei prevãzute la <>cap. V din anexa la Legea nr. 117/1999 nu face dovada achitãrii taxelor extrajudiciare de timbru, iar persoana rãspunzãtoare pentru neincasarea taxei va fi sancţionatã potrivit legii.
ART. 18
(1) Taxele sau diferenţele de taxe extrajudiciare de timbru, care nu au fost achitate în cuantumul legal şi în condiţiile prevãzute de lege şi de prezentele norme metodologice, se debiteaza şi se urmãresc de organele fiscale.
(2) Debitarea se face prin înştiinţarea organului fiscal în a cãrui raza teritorialã îşi are domiciliul sau sediul debitorul, indicandu-se identitatea şi domiciliul/sediul debitorului, condiţiile de fapt care au dus la naşterea obligaţiei de plata, natura serviciului prestat, taxa legalã şi suma de plata.
ART. 19
(1) Taxele extrajudiciare de timbru, cu excepţia celor achitate prin aplicarea şi anularea de timbre fiscale, se restituie sau se compenseazã, la cerere, în cazurile prevãzute la <>art. 7 alin. (1) din Legea nr. 117/1999 .
(2) Cererea de restituire sau de compensare a taxelor extrajudiciare de timbru se depune la organul care a prestat serviciul, în cadrul termenului de prescripţie prevãzut de reglementãrile legale privind executarea creanţelor bugetare.
(3) Prestatorul serviciului, dupã avizarea cererii de restituire sau de compensare, o va transmite pentru aprobare organului fiscal în contul cãruia s-a fãcut plata, însoţitã de o comunicare din care sa rezulte identitatea documentului de plata (numãrul, seria, data, emitentul), cuantumul sumei de restituit sau de compensat, condiţiile de fapt şi textul legal care indreptateste restituirea sau compensarea sumei.
(4) În cazul în care exista drept la restituirea unei pãrţi dintr-o suma plãtitã drept taxa extrajudiciara de timbru, restul fiind legal datorat, documentul original de plata se retine la dosar. Organul care a prestat serviciul şi care este în drept sa avizeze restituirea, dacã acest drept exista şi exercitarea lui nu este prescrisã, înscrie pe acel document o menţiune în sensul ca s-a avizat restituirea sumei de .... lei din totalul achitat, în conformitate cu <>art. ... din Legea nr. 117/1999 , cu adresa nr. ..... din ..... .
(5) În cazul aprobãrii restituirii organul fiscal prevãzut la alin. (3) va remite cererea unitãţii trezoreriei statului, care va proceda dupã cum urmeazã:
a) pentru persoanele fizice restituirea se efectueazã prin casieria trezoreriei statului direct persoanei în cauza;
b) pentru persoanele juridice suma se restituie cu ordin de plata, în contul beneficiarului indicat în cererea de restituire.
(6) În cazul aprobãrii compensãrii procedura este cea prevãzutã de <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile ulterioare.
(7) Organele fiscale vor comunica prestatorului serviciului taxabil modul de soluţionare a cererii, cuantumul sumei restituite sau compensate, precum şi numãrul documentului de restituire a sumelor solicitate.
ART. 20
În baza prevederilor <>art. 82 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 108/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Ministerul Finanţelor şi autoritãţile administraţiei publice locale, dupã caz, pot acorda înlesniri la plata taxelor extrajudiciare de timbru, în condiţiile legii.


ANEXA 1
--------
la normele metodologice
-----------------------

- Denumirea prestatorului serviciului
- Sediul

REGISTRU
de evidenta a actelor şi serviciilor supuse taxelor extrajudiciare de timbru, eliberate/prestate în anul ........




Nr. Data Numele şi Felul actului Documentul
crt. inregis- prenumele sau al de plata Alte
trarii sau denumirea serviciului Suma (felul, numãr, menti-
cererii titularului eliberat/ plãtitã seria, data, uni*)
cererii prestat emitentul)
--------------------------------------------------------------------------------








--------------------------------------------------------------------------------

*) Coloana se utilizeazã pentru:
- înscrierea menţiunii privind scutirea la plata taxelor extrajudiciare de timbru, precum şi baza legalã a scutirii;
- înscrierea menţiunii privind acordarea unei înlesniri la plata (felul inlesnirii, numãrul şi data documentului, emitentul).
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016