Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMELE METODOLOGICE nr. 1520 din 10 decembrie 1973  privind gestionarea, folosirea si evidenta formularelor cu regim special    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMELE METODOLOGICE nr. 1520 din 10 decembrie 1973 privind gestionarea, folosirea si evidenta formularelor cu regim special

I. Dispoziţii generale
1. Prezentele norme metodologice, emise în baza art. 4 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1533/1973 privind formularele cu regim special, se aplica pentru gestionarea, folosirea şi evidenta tuturor formularelor cu regim special, atît a celor de uz general, cît şi a celor specifice.
Formularele de uz general ce se folosesc de cãtre unitãţile socialiste din intreaga economie sînt cele prevãzute în lista publicatã în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, potrivit art. 2 lit. a) din hotãrîrea menţionatã.
Formularele specifice, ce se folosesc numai de unele categorii de unitãţi socialiste, sînt cele elaborate şi aprobate de cãtre ministere şi celelalte organe centrale de stat în baza art. 2 lit. b) din hotãrîre.
Pentru unitãţile subordonate comitetelor executive ale consiliilor populare, formularele cu regim special cãrora li se aplica prezentele norme metodologice de gestionare, folosire şi evidenta sînt cele elaborate şi aprobate de Ministerul Finanţelor şi Direcţia Centrala de Statistica în baza art. 2 lit. c) din hotãrîre.
2. În vederea gestionãrii, folosirii şi evidentei formularelor cu regim special potrivit prezentelor norme metodologice, ministerele şi celelalte organe centrale vor comunica unitãţilor subordonate formularele specifice cu regim special elaborate şi aprobate de cãtre acestea. Lista acestor formulare va fi comunicatã, pentru informare, şi Ministerului Finanţelor, în vederea cunoaşterii pe ansamblul economiei a situaţiei tuturor formularelor cu regim special.
Pentru unitãţile subordonate comitetelor executive ale consiliilor populare, comunicarea formularelor cu regim special se face de cãtre Ministerul Finanţelor împreunã cu Direcţia Centrala de Statistica.
3. Propunerile privind introducerea sau scoaterea ulterioara a unor formulare de uz general cu regim special, elaborate potrivit art. 2 lit. a) din hotãrîre, se vor transmite Ministerului Finanţelor în vederea aprobãrii lor împreunã cu Direcţia Centrala de Statistica şi introducerii modificãrilor corespunzãtoare în lista acestor formulare publicatã în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.
Introducerea sau scoaterea ulterioara a unor formulare specifice în categoria celor cu regim special, elaborate potrivit art. 2 lit. b) din hotãrîre, va fi comunicatã de cãtre ministere şi celelalte organe centrale tuturor unitãţilor care folosesc aceste formulare. Modificãrile intervenite vor fi comunicate şi Ministerului Finanţelor.
Pentru unitãţile subordonate comitetelor executive ale consiliilor populare, comunicarea introducerii sau scoaterii ulterioare a unor formulare cu regim special, elaborate şi aprobate potrivit art. 2 lit. c) din hotãrîre, se face prin grija Ministerului Finanţelor şi Direcţiei Centrale de Statistica.
II. Tipãrirea formularelor cu regim special
4. Tipãrirea formularelor de uz general cu regim special se asigura de Întreprinderea de stat pentru imprimate şi administrarea publicaţiilor Bucureşti (I.S.I.A.P.). Aceste formulare se procura de la unitãţile de aprovizionare şi desfacere a imprimatelor (centre de librarii).
Fac excepţie de la aceasta regula formularele cu regim special care se tiparesc şi se difuzeazã prin grija bãncilor (cecuri, foaie de varsamint cu chitanţa s.a.).
5. Formularele specifice cu regim special se tiparesc prin Întreprinderea de stat pentru imprimate şi administrarea publicaţiilor Bucureşti, pe baza de comenzi ferme, şi se livreaza prin unitãţile de aprovizionare şi desfacere a imprimatelor (centre de librarii).
6. Tipãrirea formularelor cu regim special se face pe baza machetelor elaborate conform prevederilor art. 2 din hotãrîre, înaintate Întreprinderii de stat pentru imprimate şi administrarea publicaţiilor Bucureşti, de ministere şi celelalte organe centrale.
7. Tipografiile şi unitãţile de aprovizionare şi desfacere a formularelor cu regim special vor lua mãsuri pentru preintimpinarea oricãrei sustrageri a formularelor cu regim special pe tot parcursul gestionãrii lor, astfel încît acestea sa nu poatã fi folosite în scopuri frauduloase.
În cazul formularelor cu regim special numerotate în cadrul tipografiilor, seriile şi numerele se vor mentiona atît în evidenta gestiunilor din cadrul tipografiilor şi al unitãţilor de aprovizionare şi desfacere, cît şi în documentele de livrare.
8. Formularele cu regim special poarta menţiunea "Regim special", cu excepţia cartelelor şi bunurilor de masa.
III. Gestionarea, folosirea, evidenta şi controlul utilizãrii formularelor cu regim special
9. Primirea în gestiune a formularelor cu regim special aprovizionate de unitãţi se face pe baza documentelor de livrare insotitoare, cu respectarea dispoziţiilor legale privind recepţia valorilor materiale.
10. În cadrul unitãţilor, evidenta operativã a formularelor cu regim special se tine cu ajutorul "fisei formularului cu regim special", anexatã la prezentele norme, care trebuie ţinuta în mod corect şi la zi. Fişa anexatã se completeazã separat pentru fiecare formular cu regim special în parte. (În acest caz nu mai este necesarã utilizarea fisei de magazie, simbol 2.10).
11. În cazul cînd numerotarea nu se efectueazã la tipografie, formularele cu regim special se numeroteaza în cadrul unitãţii respective, pe mãsura aprovizionarii lor.
În legatura cu numerotarea formularelor cu regim special de cãtre unitate se precizeazã urmãtoarele:
a) Numãrul de "regim special" constituie numãrul documentului, nemaifiind necesarã o alta numerotare.
b) Numerotarea se face în mod continuu pentru acelaşi formular, indiferent de compartimentul care îl utilizeazã. Formularele numerotate rãmase în stoc la sfîrşitul anului la magazie sau la compartimentul care le utilizeazã se folosesc în continuare, pînã la epuizare, fãrã alta numerotare.
c) Se atribuie acelaşi numãr tuturor exemplarelor, în cazul formularelor care se completeazã în mai multe exemplare.
În cazul cînd acelaşi tip de formular cu regim special se foloseşte de mai multe compartimente, pentru fiecare compartiment se poate rezerva o grupa de numere, în scopul de a usura controlul utilizãrii acestor formulare în cadrul fiecãrui compartiment (de exemplu: pentru compartimentul A se poate rezerva o grupa de numere de la 1 la 10.000, pentru compartimentul B de la 10.001 la 20.000 etc.). La stabilirea numerelor în cadrul grupei se va avea în vedere volumul operaţiunilor pe un an calendaristic din cadrul fiecãrui compartiment.
12. Formularele cu regim special se elibereazã din magazie pe baza bonului de consum întocmit, numai pentru aceste formulare, de compartimentul care le solicita.
La eliberarea din magazie a formularelor cu regim special, în bonul de consum se înscriu în mod obligatoriu seria (în cazul cînd formularele sînt inseriate) şi numerele aferente formularelor eliberate.
13. Salariaţii care primesc spre folosinta formulare cu regim special rãspund de utilizarea acestora pentru consemnarea operaţiunilor legale şi au obligaţia sa justifice în orice moment existenta lor.
Eliberarea din magazie a unor noi formulare cu regim special este admisã în mãsura în care se justifica utilizarea formularelor primite anterior. Justificarea se confirma prin viza conducatorului compartimentului financiar-contabil sau a altui organ anume împuternicit de conducãtorul unitãţii, pusã pe bonul de consum prin care se solicita eliberarea de noi formulare.
14. Înscrierea datelor în formularele cu regim special se face potrivit reglementãrilor cuprinse în "Normele metodologice privind contabilitatea" elaborate de Ministerul Finanţelor şi indicaţiile de utilizare a formularelor.
15. Formularele cu regim special care nu se mai folosesc în cadrul compartimentului cãruia i s-au eliberat se restituie la magazie pe baza bonului de predare, transfer, restituire şi se înregistreazã (ca intrare) în "fişa formularului cu regim special", mentionindu-se numerele (seria) formularelor primite.
16. Formularele neutilizate (greşit întocmite, defectuos tipãrite sau în alte cazuri similare) se anuleazã prin barare în diagonala, facindu-se menţiunea "Anulat" pe toate exemplarele şi se restituie, cu excepţia formularelor anulate din carnete brosate, gestionarului de formulare cu regim special sub semnatura persoanei predatoare în fişa formularului cu regim special, înscriindu-se numãrul (seria) formularelor respective în coloana "formulare anulate".
17. Formularele neutilizabile predate depozitului se distrug trimestrial, conform dispoziţiilor legale, în prezenta unui delegat numit de conducãtorul compartimentului financiar-contabil. Cu aceasta ocazie gestionarul şi delegatul respectiv vor înscrie data distrugerii şi vor semna în ultima coloana a "fisei formularului cu regim special" la poziţiile unde sînt înregistrate formularele anulate.
18. Formularele cu regim special completate, pînã la predarea la arhiva, se pãstreazã la compartimentul care le-a folosit, în ordinea numerelor, pentru a permite controlul în orice moment al utilizãrii acestora.
19. Orice lipsuri sau pierderi de formulare cu regim special, în magazie sau la compartimentele care le utilizeazã, vor fi aduse la cunostinta, în scris, conducatorului unitãţii care va dispune cercetarea şi verificarea împrejurãrilor în care s-au produs lipsurile sau pierderile şi eventuala tragere la rãspundere a celor vinovaţi, conform legii.
20. Formularele cu regim special, care se obţin şi se completeazã concomitent cu ajutorul mijloacelor de prelucrare automatã a datelor, se numeroteaza, se folosesc şi se justifica potrivit regulilor stabilite de conducerea fiecãrei unitãţi, în funcţie de particularitãţile echipamentelor folosite, ţinînd seama de principiile stabilite prin prezentele norme.
21. În conformitate cu prevederile art. 5 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 1533/1973, rãspunderea pentru organizarea gestionãrii, folosirii şi evidentei formularelor cu regim special revine conducatorului unitãţii şi conducatorului compartimentului financiar-contabil. Controlul asupra gestionãrii, folosirii şi evidentei formularelor cu regim special se efectueazã potrivit normelor legale privind controlul ierarhic operativ-curent.
22. Ministerele şi celelalte organe centrale şi locale vor difuza prezentele norme metodologice unitãţilor din subordine şi vor asigura aplicarea lor.
23. Se recomanda organelor cooperatiste şi celorlalte organe centrale obşteşti sa aplice la unitãţile în subordine prevederile prezentelor norme metodologice, ţinînd seama de specificul acestora.
------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016