Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 9 mai 2008  pentru lucrari de intretinere si reparatii curente la cladirile si constructiile speciale din patrimoniul imobiliar al Ministerului Apararii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 9 mai 2008 pentru lucrari de intretinere si reparatii curente la cladirile si constructiile speciale din patrimoniul imobiliar al Ministerului Apararii

EMITENT: MINISTERUL APARARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 402 din 28 mai 2008


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul act normativ specific cuprinde normele tehnice pentru execuţia lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente la clãdirile şi construcţiile speciale, respectiv specificaţiile orientative, ciclurile şi normele valorice pentru acestea.
ART. 2
În cuprinsul prezentului act normativ sensurile termenilor: "întreţinere a construcţiei" şi "reparaţii curente la construcţii" includ şi lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente la instalaţiile aferente acestora.
ART. 3
Atribuţiile structurilor militare şi ale administratorilor de imobile pe linia întreţinerii şi reparãrii clãdirilor şi construcţiilor speciale din patrimoniul imobiliar al armatei sunt prevãzute în acte normative specifice ale Ministerului Apãrãrii, altele decât prezentele norme tehnice.
ART. 4
Duratele normale de funcţionare a clãdirilor şi construcţiilor speciale, precum şi a elementelor de construcţii şi instalaţii care compun clãdirile sunt prevãzute în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.139/2004 .
ART. 5
Reglementãrile privind urmãrirea în timp şi mentenanţa clãdirilor şi construcţiilor speciale, planificarea, asigurarea cu fonduri, documentaţia tehnico-economicã, executarea, decontarea, recepţia şi stabilirea valorii definitive a lucrãrilor şi justificarea cheltuielilor efectuate pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente sunt cuprinse în acte normative specifice ale Ministerului Apãrãrii, altele decât prezentele norme tehnice.
ART. 6
Semnificaţiile unor termeni şi expresii utilizate în prezentele norme tehnice sunt cuprinse în anexa nr. 1.

CAP. II
Clãdiri şi construcţii speciale

ART. 7
Clãdirile sunt construcţii care delimiteazã un anumit spaţiu în scopul creãrii condiţiilor de mediu necesare desfãşurãrii normale a diferitelor activitãţi economice şi sociale.
ART. 8
(1) Elementele componente ale unei cãdiri sunt:
a) structura de rezistenţã;
b) toate celelalte pãrţi componente ale construcţiei, care asigurã funcţionalitatea acesteia.
(2) Structura de rezistenţã este formatã din:
a) infrastructura, care cuprinde fundaţiile, pereţii de la subsol şi planşeul peste subsol;
b) suprastructura, care cuprinde pereţii portanţi, planşeele, scãrile, stâlpii, grinzile şi şarpanta.
(3) Celelalte pãrţi componente ale construcţiei, care asigurã funcţionalitatea acesteia, sunt:
a) terasa, învelitoarea, pereţii neportanţi, curţile de luminã şi alte elemente ale clãdirii propriu-zise;
b) instalaţiile interioare de apã şi canalizare, exclusiv cele care deservesc procese tehnologice;
c) instalaţiile interioare de încãlzire, inclusiv centrala termicã, dacã este situatã în interiorul clãdirii;
d) instalaţiile interioare de gaze;
e) instalaţiile interioare de ventilaţie şi condiţionare a aerului în scopuri igienice la clãdiri pentru locuinţe, social-culturale şi administrative, blocuri alimentare, bãi şi spãlãtorii, ateliere, inclusiv utilajele care deservesc aceste instalaţii, precum şi cablurile electrice aferente;
f) instalaţiile interioare de curenţi slabi: telefon, radio, reţea structuratã voce - date, sistem integrat de securitate, sistem pentru managementul echipamentelor tehnologice şi funcţionale etc. Echipamentul tehnic şi aparatajul centralelor telefonice şi al celorlalte sisteme nu intrã în componenţa clãdirilor, chiar dacã sunt situate în interiorul acestora;
g) ascensoarele pentru persoane, pentru hranã şi pentru transport material;
h) alte instalaţii interioare care asigurã funcţionalitatea clãdirii.
(4) Instalaţiile de apã, canalizare şi încãlzire se includ în componenţa clãdirii de la cãminele de racord pe reţelele exterioare; în lipsa acestora se includ în componenţa clãdirii 3 m de conductã, mãsuraţi de la exteriorul clãdirii.
(5) Instalaţiile de gaze se includ în componenţa clãdirii de la contor.
(6) Instalaţiile electrice se includ în componenţa clãdirii de la firida de branşament.
ART. 9
Nu intrã în componenţa clãdirii:
a) branşamentele, contoarele şi tablourile de distribuţie care aparţin furnizorilor de utilitãţi;
b) fundaţiile şi eşafodajele de susţinere a diferitelor maşini şi utilaje;
c) conductele tehnologice de apã, aer, abur şi conductori electrici care deservesc procese de producţie.
ART. 10
(1) Construcţiile speciale sunt acele obiecte de construcţii care au drept scop crearea condiţiilor pentru realizarea procesului de producţie, depozitare sau transportare.
(2) Conductele tehnologice sunt considerate construcţii speciale.

CAP. III
Lucrãri de întreţinere şi reparaţii curente la clãdiri şi construcţii speciale

ART. 11
(1) Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente nu modificã şi nu afecteazã structura de rezistenţã a construcţiei, nu intervin asupra caracteristicilor iniţiale ale acesteia din punctul de vedere al cerinţelor de calitate şi nici asupra aspectului arhitectural.
(2) Aceste lucrãri, conform legislaţiei în vigoare, se executã fãrã autorizaţie de construire şi nu mãresc valoarea construcţiei.
ART. 12
Principalele lucrãri de întreţinere şi reparaţii curente sunt urmãtoarele:
a) reparaţii şi înlocuiri de tâmplãrie interioarã şi exterioarã;
b) reparaţii şi înlocuiri de sobe de încãlzit;
c) zugrãveli şi vopsitorii interioare;
d) zugrãveli şi vopsitorii exterioare, dacã nu se modificã elementele de faţadã ale clãdirii;
e) reparaţii la instalaţiile interioare şi la racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor;
f) reparaţii şi înlocuiri de pardoseli;
g) reparaţii şi înlocuiri la finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin şi la scãri de acces, fãrã modificarea calitãţii şi aspectului elementelor constructive;
h) lucrãri de întreţinere la cãile de comunicaţii - drumuri, podeţe, rigole, alei etc.;
i) lucrãri de întreţinere a construcţiilor destinate stabilitãţii versanţilor şi trenurilor care prezintã risc la alunecare sau inundare - drenuri, filtre din materiale naturale şi sintetice, barbacane, lucrãri de artã aferente etc.
ART. 13
(1) Lucrãrile de înlocuire - parţialã sau totalã - a tâmplãriei exterioare existente la clãdiri cu tâmplãrie din PVC/aluminiu cu geam termopan sunt de natura reparaţiilor curente.
(2) Deoarece unele construcţii au regim arhitectural special, care impune anumite restricţii din punctul de vedere al condiţiilor de autorizare, lucrãrile prevãzute la alin. (1) se executã numai cu avizul prealabil al Direcţiei domenii şi infrastructuri.
(3) La construcţiile la care urmeazã sã se execute lucrãri de intervenţie de natura investiţiilor sau reparaţiilor capitale, lucrãrile prevãzute la alin. (1) se cuprind în documentaţiile tehnico-economice aferente acestor lucrãri.
ART. 14
Lucrãrile pentru repararea, înlocuirea sau refacerea instalaţiilor interioare de orice fel, care presupun practicarea de gãuri, goluri sau strãpungeri în structura de rezistenţã a construcţiei, cu implicaţii în rezistenţa ori calitatea acesteia, se executã numai pe baza documentaţiilor tehnice avizate de Direcţia domenii şi infrastructuri.
ART. 15
Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente se executã cu respectarea în totalitate a condiţiilor tehnice şi de calitate prevãzute de legislaţia în vigoare privind calitatea în construcţii şi cu respectarea obligaţiilor şi rãspunderilor tuturor factorilor care concurã la executarea lucrãrilor - investitor, proiectant, executant, utilizator, administrator.
ART. 16
(1) Nu sunt de natura lucrãrilor de întreţinere sau reparaţii curente urmãtoarele intervenţii la construcţii:
a) reconstruire;
b) consolidare;
c) transformare de orice fel;
d) extindere;
e) desfiinţare parţialã;
f) modificãri, inclusiv schimbãri de destinaţie;
g) modernizãri;
h) reparaţii capitale.
(2) Lucrãrile prevãzute la alin. (1) se executã numai pe baza documentaţiilor tehnico-economice aprobate, se consemneazã în mod obligatoriu în cartea tehnicã a construcţiei şi au ca rezultat modificarea valorii construcţiei.
(3) Aceste lucrãri, conform legislaţiei în vigoare, au acelaşi regim de fundamentare, avizare şi aprobare ca lucrãrile de investiţii.

CAP. IV
Stabilirea necesarului şi planificarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente la clãdiri şi construcţii speciale

ART. 17
(1) Necesarul de lucrãri de întreţinere şi reparaţii curente se stabileşte cu ocazia controlului periodic general al imobilului, care se organizeazã şi se desfãşoarã conform actelor normative specifice ale Ministerului Apãrãrii, altele decât prezentele norme tehnice.
(2) Propunerile privind executarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente se înscriu într-un proces verbal al cãrui model este prezentat în anexa nr. 6.
ART. 18
(1) Determinarea fondurilor necesare pentru operarea şi mentenanţa imobilelor se face anual - în trimestrul I al anului în curs pentru anul urmãtor -, de cãtre şeful formaţiunii de cazarmare, pe baza normelor de consum specifice de materiale, a categoriilor de lucrãri şi a periodicitãţii executãrii acestora.
(2) Necesarul de fonduri stabilit se include de cãtre fiecare unitate în fundamentarea bugetului pe anul urmãtor.
ART. 19
Stabilirea cantitãţilor de materiale şi a lucrãrilor ce vor fi achiziţionate/executate în cursul anului de cãtre fiecare unitate se face imediat dupã primirea bugetului, în limita fondurilor aprobate cu aceastã destinaţie şi în funcţie de prioritãţile unitãţii, cu încadrarea în fundamentarea din anul anterior.
ART. 20
Executarea altor lucrãri decât cele luate în calcul la fundamentarea proiectului de buget este permisã numai în cazuri justificate şi argumentate temeinic.

CAP. V
Specificaţii orientative, cicluri şi norme valorice pentru lucrãri de întreţinere şi reparaţii curente la clãdiri şi construcţii speciale

ART. 21
Specificaţiile orientative ale lucrãrilor de întreţinere şi de reparaţii curente sunt prezentate în anexele nr. 2 şi, respectiv, nr. 3 şi au ca scop:
a) sã fixeze în linii mari cadrul lucrãrilor de reparaţii şi sã stabileascã în mod orientativ lucrãrile pe care trebuie sã le cuprindã activitatea de întreţinere sau de reparaţii curente;
b) sã constituie un îndrumãtor pentru membrii comisiilor de control periodic şi sã îi orienteze pe aceştia în ceea ce priveşte elementelor de construcţii ce urmeazã a fi controlate şi verificate;
c) sã serveascã la întocmirea devizelor pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente şi sã dea posibilitatea cuprinderii în acestea a tuturor lucrãrilor necesare.
ART. 22
(1) Ciclul lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente reprezintã intervalul de timp normat - exprimat în ani - dintre douã asemenea categorii de reparaţii.
(2) Durata ciclului lucrãrilor de reparaţii are în vedere asigurarea în acest interval de timp a exploatãrii continue a clãdirilor şi construcţiilor speciale.
(3) Lucrãrile de întreţinere se executã anual sau la intervalele de timp stabilite în anexa nr. 4.
(4) Ciclul lucrãrilor de reparaţii curente începe dupã terminarea investiţiei, dupã terminarea unei reparaţii capitale sau dupã terminarea ciclului precedent de reparaţii curente.
(5) Durata ciclului lucrãrilor de reparaţii curente este prevãzutã în anexa nr. 5.
(6) La clãdiri, de regulã, lucrãrile de reparaţii curente se executã anual ori imediat ce apare deteriorarea elementelor de construcţii, pentru prevenirea degradãrii sau distrugerii acestora.
ART. 23
(1) Normele valorice anuale pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente sunt prezentate în anexa nr. 5 şi servesc la planificarea şi dimensionarea corectã a valorii acestora.
(2) Limita superioarã a valorii anuale de execuţie, pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente, este rezultatul multiplicãrii normei valorice anuale cu valoarea de înlocuire a construcţiei.
(3) Valoarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente, rezultatã în urma întocmirii devizelor, trebuie sã se încadreze în plafonul maxim indicat de prezentul normativ pentru fiecare categorie de lucrãri.
(4) În situaţia în care valoarea prevãzutã la alin. (3) depãşeşte plafonul maxim, lucrãrile respective intrã în categoria lucrãrilor de investiţii.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 24
(1) Comandanţii/şefii unitãţilor militare utilizatoare ale construcţiilor din patrimoniul imobiliar al armatei sunt obligaţi sã exploateze construcţiile în conformitate cu prevederile cuprinse în documentaţiile tehnice şi în prezentele norme tehnice.
(2) Orice modificare faţã de prevederile alin. (1) se face numai cu aprobarea prealabilã a unitãţilor de administrare a proprietãţii imobiliare.
ART. 25
Degradãrile şi distrugerile construcţiilor sau ale unor pãrţi ale acestora, cauzate de lipsa de control, exploatarea necorespunzãtoare, neîntreţinerea sau neexecutarea la timp şi de bunã calitate a lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente se constituie ca pagubã, se cerceteazã administrativ, iar contravaloarea lucrãrilor de remediere se suportã de cãtre persoanele gãsite vinovate de producerea pagubei.
ART. 26
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentele norme tehnice.


ANEXA 1
la normele tehnice

GLOSAR

1. Administrator - persoana fizicã sau juridicã desemnatã de proprietarul construcţiei sã se ocupe cu administrarea şi exploatarea construcţiei.
2. Clãdiri - construcţiile care delimiteazã un anumit spaţiu în scopul de a crea condiţiile de mediu necesare desfãşurãrii normale a diferitelor activitãţi economice şi sociale.
3. Construcţii - clãdirile şi construcţiile speciale, precum şi instalaţiile aferente acestora.
4. Construcţii speciale - acele obiecte de construcţii care au drept scop crearea condiţiilor pentru realizarea procesului de producţie, depozitare sau transportare.
5. Duratã de existenţã a construcţiei sau a unui element de construcţie - durata de timp dupã care construcţia sau elementul de construcţie a încetat definitiv sã îşi îndeplineascã funcţiunea ce i-a fost datã.
6. Duratã de funcţionare normalã a construcţiei - durata determinatã ţinând cont de durata tehnico-economicã stabilitã de proiectant şi producãtor prin documentaţiile tehnice ale acesteia, precum şi de efectele uzurii morale. Aceastã duratã coincide cu durata de amortizare în ani, aferentã regimului de amortizare liniar.
7. Lucrãri de întreţinere - lucrãrile determinate de uzura sau degradarea normalã a construcţiilor şi instalaţiilor aferente în exploatare ori de acţiunea agenţilor de mediu au ca scop menţinerea stãrii tehnice a construcţiilor, nu necesitã expertizare tehnicã şi constau în remedierea, repararea sau refacerea periodicã a pãrţilor vizibile ale elementelor de construcţie - finisaje, straturi de uzurã, straturi şi învelitori de protecţie - sau ale instalaţiilor şi echipamentelor, inclusiv înlocuirea unor piese uzate.
8. Lucrãri de reparaţii curente - lucrãrile determinate de uzura sau degradarea normalã a construcţiilor şi instalaţiilor aferente în exploatare ori de acţiunea agenţilor de mediu au ca scop menţinerea stãrii tehnice a construcţiilor, nu necesitã expertizare tehnicã şi constau în înlocuirea unor elemente, detalii sau pãrţi de elemente de construcţii şi instalaţii uzate, fãrã a modifica valoarea sau caracteristicile tehnice ale construcţiilor.
9. Siguranţã în exploatare - funcţionarea sau exploatarea construcţiei fãrã riscuri inacceptabile de accidente.
10. Urmãrirea comportãrii în exploatare a construcţiilor - componentã a sistemului calitãţii în construcţii. Se face pe toatã durata de existenţã a acestora şi cuprinde ansamblul de activitãţi privind examinarea directã sau investigaţia cu mijloace de observare şi mãsurare specifice în scopul menţinerii cerinţelor esenţiale ale construcţiei.
11. Valoare de înlocuire a construcţiilor sau a unor elemente de construcţii - valoarea tuturor cheltuielilor care ar fi ocazionate de înlocuirea acestora într-o anumitã perioadã.
12. Valoarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente - valoarea de deviz a tuturor lucrãrilor ce se executã în cadrul activitãţilor de întreţinere şi reparaţii curente, în conformitate cu documentaţiile întocmite în acest scop.


ANEXA 2
la normele tehnice

SPECIFICAŢIILE ORIENTATIVE
ale lucrãrilor de întreţinere (Î)




┌────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea activelor fixe pentru care │ │
│crt.│ se precizeazã orientativ lucrãrile │ Denumirea lucrãrilor de întreţinere │
│ │ de întreţinere │ │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ CATEGORIA I │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. Clãdiri │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ Acoperişuri şi învelitori │
│ │ │ │
│ 1.│Clãdiri │- Curãţarea învelitorii acoperişului de muşchi şi de │
│ │ │alte diverse vegetaţii, incluziuni organice sau minerale│
│ │ │la rosturile dintre elementele componente │
│ │ │ │
│ │ │În acelaşi mod se vor curãţa: tabacherele, jgheaburile, │
│ │ │burlanele, poalele de cornişe, doliile, paziile, │
│ │ │şorţurile, lucarnele etc., precum şi astereala şi │
│ │ │luminatoarele │
│ │ │ │
│ │ │- Repararea zonelor deteriorate la învelitorile din │
│ │ │ţiglã, tablã, carton asfaltat, membrane bituminoase etc.│
│ │ │ │
│ │ │- Curãţarea teraselor şi refacerea hidroizolaţiei în │
│ │ │porţiunile în care aceasta este deterioratã │
│ │ │ │
│ │ │- Verificarea şi curãţarea de depuneri a profilelor │
│ │ │metalice şi a îmbinãrilor, ungerea sau vopsirea în │
│ │ │culori de ulei │
│ │ │ │
│ │ │- Verificarea fermelor acoperişului/şarpantei din lemn │
│ │ │şi completarea pieselor de prindere: scoabe, buloane, │
│ │ │cuie. │
│ │ │ │
│ │ │ Elemente de suprastructurã şi finisaje │
│ │ │ │
│ │ │- Verificarea şi revizuirea structurii de rezistenţã la │
│ │ │grinzi, stâlpi, cadre, planşee, scãri interioare şi │
│ │ │exterioare, precum şi a cãilor de rulare │
│ │ │ │
│ │ │- Verificarea şi protecţia tencuielilor interioare şi │
│ │ │exterioare împotriva infiltraţiilor de apã şi a │
│ │ │loviturilor mecanice │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea şi repararea parţialã a tavanelor din lemn,│
│ │ │a tâmplãriei interioare şi exterioare din lemn, metal, │
│ │ │PVC, prin înlocuirea feroneriei uzate, inclusiv │
│ │ │completarea geamurilor şi chituirea lor │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea confecţiilor metalice la balustrade, │
│ │ │podeste, scãri metalice etc. şi repararea lor │
│ │ │ │
│ │ │- Refacerea placajelor interioare şi exterioare deteri- │
│ │ │orate │
│ │ │ │
│ │ │- Curãţarea şi refacerea sobelor, respectiv înlocuirea │
│ │ │grãtarelor, a garniturilor sau refacerea sobelor şi a │
│ │ │coşurilor de fum │
│ │ │ │
│ │ │- Curãţarea pardoselilor, raşchetatul parchetelor │
│ │ │ │
│ │ │- Refacerea vopsitoriilor la construcţii şi instalaţii, │
│ │ │ignifugãrilor şi carbolinizãrilor pe porţiunile în care │
│ │ │acestea au fost deteriorate │
│ │ │ │
│ │ │- Refacerea zugrãvelilor şi spoielilor. │
│ │ │ │
│ │ │ Instalaţii aferente construcţiilor │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea instalaţiei sanitare, care cuprinde: │
│ │ │conductele de alimentare cu apã caldã şi rece, armãturi,│
│ │ │izolaţii la conducte de apã caldã, tuburi de scurgere, │
│ │ │sifoane, aparaturã-anexã, obiecte sanitare, boilere şi │
│ │ │instalaţii de hidrofor │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea instalaţiei de încãlzire, care cuprinde: │
│ │ │conducte de distribuţie şi colectare, armãturi, corpuri │
│ │ │de încãlzire, aeroterme, panouri radiante, instalaţii şi│
│ │ │aparaturã din centrala termicã, cazane, schimbãtoare de │
│ │ │cãldurã, pompe, injectoare, arzãtoare etc. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea instalaţiei P.S.I., care cuprinde: pompe, │
│ │ │conducte de distribuţie, armãturi, hidranţi, tablouri │
│ │ │electrice, aparaturã de comandã şi control, instalaţii │
│ │ │de splinklere şi drencere, instalaţii cu inergen etc. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea instalaţiei electrice de iluminat şi forţã,│
│ │ │care cuprinde: conductori electrici, tuburi de protecţie,
│ │ │aparate electrice, întrerupãtoare, prize etc., corpuri │
│ │ │de iluminat incandescent şi fluorescent, tablouri │
│ │ │electrice, mãsurarea rezistenţei de izolaţie a │
│ │ │conductorilor. La instalaţiile sanitare, încãlzire, │
│ │ │P.S.I. şi electrice, odatã cu revizuirea se înlocuiesc │
│ │ │şi piesele defecte, cu condiţia ca durata de folosinţã │
│ │ │a acestora sã fie cel puţin egalã cu durata recomandatã │
│ │ │de producãtor, restul reparaţiilor, refaceri se fac în │
│ │ │raport de uzura realã a instalaţiei. │
│ │ │ │
│ │ │- La instalaţiile electrice patroanele cu siguranţe │
│ │ │fuzibile de la tablourile electrice se înlocuiesc ori │
│ │ │de câte ori este nevoie. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea instalaţiei de paratrãsnet, care cuprinde: │
│ │ │benzi de coborâre, dispozitive de captare etc., │
│ │ │completarea cordoanelor de sudurã, şuruburilor, │
│ │ │vopsitoriei │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea instalaţiei de ventilaţie sau condiţionare,│
│ │ │care cuprinde: tubulatura de ventilaţie sau condiţionare,
│ │ │ventilatoare, aparate de climatizare, instalaţii şi │
│ │ │aparaturã din centralã, completarea garniturilor, │
│ │ │armãturilor, vopsitoriei │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea instalaţiei de gaze, care cuprinde: │
│ │ │conducte de alimentare cu gaze, armãturi, arzãtoare, │
│ │ │verificarea scurgerilor de gaze, înlocuirea pieselor │
│ │ │defecte*) │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea instalaţiei de ascensoare, care cuprinde: │
│ │ │cabine, glisiere, uşi de acces la palierul fiecãrui etaj,
│ │ │instalaţia de acţionare electromecanicã - electromotor, │
│ │ │troliu, angrenaj, cabluri, instalaţia electricã de │
│ │ │luminã şi forţã, semnalizare şi comandã, respectiv │
│ │ │conductori, tuburi de protecţie, aparaturã electricã, │
│ │ │înlocuirea pieselor defecte, precum şi a celor care nu │
│ │ │prezintã siguranţã în exploatare şi nu asigurã │
│ │ │prevenirea accidentelor.**) │
└────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘



---------
*) Lucrãrile de întreţinere la instalaţiile de gaze se vor executa conform reglementãrilor în vigoare.
**) Lucrãrile de întreţinere la ascensoare se vor executa numai cu societãţi specializate şi atestate în domeniu.





┌────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea activelor fixe pentru care │ │
│crt.│ se precizeazã orientativ lucrãrile │ Denumirea lucrãrilor de întreţinere │
│ │ de întreţinere │ │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ CATEGORIA II │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Construcţii speciale │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. Construcţii industriale │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.1.│Structuri de susţinere, estacade │- Repararea învelitorii │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei │
│ │ │- Refacerea spoielilor şi a ignifugãrilor │
│ │ │- Revizuirea stratului filtrant │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.2.│Rampe de încãrcare-descãrcare │- Bituminarea rosturilor pavajului │
│ │ │- Refacerea carbolinizãrii elementelor din lemn │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.3.│Coşuri de fum zidãrie, beton armat, │- Revizuirea sau înlocuirea parţialã a zidãriei │
│ │metal, turnuri de rãcire │interioare │
│ │ │- Refacerea tencuielilor exterioare │
│ │ │- Completarea sau refacerea rostuirii la exterior │
│ │ │- Revizuirea cablurilor de ancorare, eventual înlocuirea│
│ │ │lor parţialã │
│ │ │- Repararea scheletului de rezistenţã din beton armat, │
│ │ │cuprinzând: │
│ │ │ - completarea zonelor de beton rupt sau exfoliat; │
│ │ │ - repararea monolitizãrilor între elementele │
│ │ │ prefabricate. │
│ │ │- Repararea panourilor din lemn pentru prevenirea │
│ │ │îngheţului │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei, ignifugãrii şi carbolinizãrii │
│ │ │elementelor din lemn. │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. Construcţii speciale agricole │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.1.│Construcţii pentru creşterea animalelor │- Repararea şarpantelor şi învelitorilor │
│ │şi pãsãrilor, padocuri │- Refacerea carbolinizãrii lemnãriei │
│ │ │- Refacerea spoielilor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.2.│Alte construcţii agricole │- Repararea împrejmuirilor │
│ │ │- Repararea sau refacerea trotuarelor │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4. Construcţii pentru transporturi şi telecomunicaţii │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.1.│Infrastructurã pentru transportul │- Protecţia de suprafaţã a taluzurilor şi versanţilor │
│ │ │prin plantaţii, înierbãri, brãzduiri, garduri, │
│ │ │cleonaje etc. │
│ │ │- Înlocuirea parţialã sau totalã pe anumite lungimi de │
│ │ │linie a pãmântului necorespunzãtor din terasament cu │
│ │ │material drenant, deşeuri de carierã, pãmânt stabilizat │
│ │ │etc. │
│ │ │- Curãţãri masive de stânci │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.2.│Infrastructurã drumuri, alei, strãzi cu │- Brãzduirea taluzurilor │
│ │toate accesoriile necesare: trotuare, │ │
│ │borne, parcaje, parapete, marcaje, │- Bituminarea la cald a rosturilor dintre pavele │
│ │semne de circulaţie │ │
│ │ │- Completarea acostamentelor │
│ │ │- Reprofilarea şi refacerea şanţurilor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.3.│Piste pentru aeroporturi şi platforme de│- Completarea rosturilor │
│ │staţionare pentru avioane şi auto- │ │
│ │vehicule │- Repararea pavajului şi rigolelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.4.│Cheiuri, estacade şi docuri pentru nave │- Completarea sau înlocuirea stratului drenant şi a │
│ │ │umpluturii │
│ │ │- Verificarea nivelului calei de lansare │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau strângerea şuruburilor de │
│ │ │la traverse şi longrine │
│ │ │- Verificarea paralelismului cãii de rulare şi a │
│ │ │poziţiei planului înclinat │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau înlocuirea saltelelor de │
│ │ │fascine. │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.5.│Canale pentru navigaţie │- Reprofilarea canalelor prin taluzarea debleelor şi │
│ │ │adâncirea fundului │
│ │ │- Curãţirea taluzurilor şi fundului canalelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.6.│Construcţii accesorii pentru transport │- Refacerea, completarea sau înlocuirea parţialã a │
│ │rutier, aerian şi naval │învelitorii. │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.7.│Poduri, podeţe, pasarele │- Completãri sau refaceri de lucrãri anexe legate de │
│ │ │pod, ca: solidarizãri şi înjuguiri, aripi, despotmolirea,
│ │ │adâncirea sau corecţia albiei, scãri de acces etc. │
│ │ │- Înlocuirea parţialã sau integralã a lemnãriei din │
│ │ │suprastructurã, inclusiv babele, trotuarele, parapetele │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau refacerea drenurilor din │
│ │ │spatele culeelor cu refolosirea a 50% din piatra brutã │
│ │ │recuperatã │
│ │ │- Refacerea parţialã sau totalã a rostuielii sau │
│ │ │tencuielii din zidãrie │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau înlocuirea integralã a │
│ │ │podinei de uzurã │
│ │ │- Refacerea carbolinizãrii şi ignifugãrii pãrţilor de │
│ │ │lemn │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.8.│Platforme, turnuri şi piloni metalici │- Refacerea vopsitoriei elementelor metalice │
│ │pentru antene de comunicaţii │ │
│ │ │- Înlocuirea elementelor de prindere a structurii de │
│ │ │rezistenţã: buloane, şuruburi, piuliţe etc. │
│ │ │- Înlocuirea pãrţilor componente ale instalaţiilor │
│ │ │aferente. │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5. Construcţii hidrotehnice │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.1.│Diguri şi alte construcţii pentru │- Însãmânţarea taluzurilor şi coronamentului cu sãmânţã │
│ │regularizarea şi consolidarea ţãrmurilor│de iarbã │
│ │şi albiilor cursurilor de apã │- Completarea sau înlocuirea saltelei din fascine │
│ │ │- Completarea sau refacerea parţialã a anrocamentelor │
│ │ │pe porţiunile degradate │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.2.│Diguri de apãrare, de compartimentare, │- Repararea sau completarea localã a zidãriei de piatrã │
│ │de dirijare a curenţilor, consolidãri │- Repararea sau refacerea filtrului invers din nisip şi │
│ │de maluri etc. │piatrã │
│ │ │- Repararea sau refacerea filtrului invers din nisip şi │
│ │ │piatrã │
│ │ │- Repararea, completarea sau refacerea localã a pereului│
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.3.│Praguri, anrocamente şi cãsoaie, │- Repararea, completarea sau refacerea localã a │
│ │cleonaje │pereurilor │
│ │ │- Completarea sau refacerea parţialã a anrocamentelor │
│ │ │din piatrã brutã pe porţiunile degradate │
│ │ │- Refacerea sau completarea rosturilor la zidãria de │
│ │ │piatrã │
│ │ │- Completarea fascinelor de nuiele │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.4.│Pereuri │- Completarea sau înlocuirea saltelei din rulouri şi │
│ │ │snopi de fascine │
│ │ │- Completarea stratului de piatrã brutã sau bolovani │
│ │ │de râu │
│ │ │- Completarea sau refacerea parţialã a anrocamentelor │
│ │ │pe porţiunile degradate │
│ │ │- Completarea sau înlocuirea fascinelor de nuiele │
│ │ │- Completarea terenului prin batere cu maiul │
│ │ │- Curãţirea de ierburi a rosturilor pereului şi │
│ │ │completarea sau refacerea rosturilor cu mortar de ciment│
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6. Construcţii pentru depozitare │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│6.1.│ │- Completarea sau înlocuirea elementelor de învelitoare │
│ │ │- Completarea sau înlocuirea betoanelor degradate ori │
│ │Construcţii pentru depozitare: │cu avarii locale │
│ │- subterane │- Refacerea vopsitoriei │
│ │ │- Refacerea zugrãvelilor, spoielilor │
│ │ │- Completarea tencuielilor │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei anticorozive │
│ ├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │- Completarea sau refacerea îmbrãcãminţii cu înlocuirea │
│ │ │porţiunilor degradate │
│ │- supraterane │- Completarea sau refacerea încadrãrii din borduri de │
│ │ │beton şi a rigolelor de scurgere │
│ │ │- Completarea tencuielii sclivisite a elementelor de │
│ │ │beton │
│ │ │- Completarea tencuielilor │
│ │ │- Completarea sau refacerea pavajului rampei │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei la pãrţile metalice │
│ │ │- Refacerea carbolinizãrii şi ignifugãrii lemnãriei │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│6.2.│Construcţii pentru depozitarea explozi- │- Completarea sau înlocuirea elementelor de acoperiş │
│ │bililor, carburanţilor, lubrifianţilor │- Repararea fisurilor din pereţii de beton prin │
│ │ │torcretare │
│ │ │- Refacerea spoielilor, ignifugãrilor, carbolinizãrilor │
│ │ │- Refacerea spoielilor interioare cu silicat de sodiu │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│6.3.│Rezervoare şi bazine de depozitare │- Completarea tencuielilor interioare şi exterioare │
│ │ │- Completarea sau refacerea drenajului │
│ │ │- Localizarea şi refacerea fisurilor la pereţi │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│6.4.│Construcţii uşoare: barãci, magazii, │- Repararea sau completarea elementelor structurale │
│ │şoproane │- Repararea, completarea sau înlocuirea învelitorii │
│ │ │- Refacerea vopsitoriilor elementelor metalice │
│ │ │- Repararea sau refacerea tencuielilor │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7. Construcţii de locuinţe │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│7.1.│Împrejmuiri │- Completarea panourilor din plasã de sârmã, din sârmã │
│ │ │ghimpatã, din beton armat etc. │
│ │ │- Refacerea chituirilor şi a tencuielilor la elementele │
│ │ │prefabricate ale împrejmuirii │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8. Construcţii pentru transportul energiei electrice │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│8.1.│Reţele de alimentare, de iluminat şi │- Revizuirea stâlpilor din lemn, beton, metal │
│ │linii de transport al energiei electrice│- Revizuirea izolatorilor, conductoarelor şi corpurilor │
│ │ │de iluminat exterior │
│ │ │- Completarea plãcuţelor avertizoare │
│ │ │- Verificarea cablurilor, manşoanelor şi cutiilor │
│ │ │terminale │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│8.2.│Instalaţii electrice de forţã │- Revizuirea conductorilor, tuburilor de protecţie şi │
│ │ │tablourilor de distribuţie │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9. Construcţii pentru alimentare cu apã, canalizare şi îmbunãtãţiri funciare │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.1.│Puţuri forate sau sãpate │- Curãţarea puţului │
│ │ │- Repararea tuburilor │
│ │ │- Deznisiparea puţului │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.2.│Captãri şi prize de apã │- Desfacerea drenului în vederea revizuirii │
│ │ │- Scoaterea şi ciuruirea pietrei │
│ │ │- Curãţirea şanţului drenant de mâlul colectat │
│ │ │- Introducerea pietrei curãţate în şanţul drenat │
│ │ │- Refacerea tencuielilor │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.3.│Conducte pentru alimentare cu apã, │- Revizuirea generalã a conductei │
│ │inclusiv reţelele de distribuţie │- Revizuirea şi repararea cãminelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.4.│Conducte pentru canalizare │- Revizuirea generalã a conductei │
│ │ │- Revizuirea şi repararea cãminelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.5.│Staţii de tratare, de neutralizare şi de│- Repararea tencuielilor interioare şi exterioare │
│ │epurare a apelor │- Repararea tâmplãriei şi confecţiilor metalice │
│ │ │- Repararea şanţurilor pe digurile de compartimentare │
│ │ │- Revizuirea drenajelor │
│ │ │- Repararea jgeaburilor de colectare a apei de spãlare │
│ │ │- Repararea canalelor de ape uzate │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei, zugrãvelilor şi spoielilor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.6.│Castele de apã │- Repararea tencuielilor interioare │
│ │ │- Repararea cuvei din beton armat │
│ │ │- Repararea tâmplãriei metalice şi a confecţiilor │
│ │ │metalice │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei │
│ │ │- Revizuirea instalaţiilor de apã şi electrice │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.7.│Staţii de pompare a apei │- Repararea sau completarea elementelor de acoperiş │
│ │ │- Refacerea sau completarea izolaţiilor │
│ │ │- Repararea sau completarea tencuielilor interioare şi │
│ │ │exterioare │
│ │ │- Repararea sau completarea tâmplãriei │
│ │ │- Repararea sau completarea confecţiilor metalice │
│ │ │- Repararea sau refacerea postamentelor electropompelor │
│ │ │şi a elementelor de amortizare a vibraţiilor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.8.│Construcţii şi instalaţii tehnologice │- Curãţarea elementelor de beton degradate şi repararea │
│ │pentru alimentare cu apã şi canalizare, │acestora │
│ │respectiv camere de aspiraţie, cãmine │- Repararea pereţilor din zidãrie │
│ │pentru armãturi, camere de rupere a │- Repararea scãrilor de vizitare şi înlocuirea capacelor│
│ │presiunii, cabine subterane la puţuri │- Repararea confecţiilor metalice │
│ │forate etc. │- Curãţarea rosturilor şi înlocuirea materialului │
│ │ │degradat │
│ │ │- Completarea tencuielilor sclivisite │
│ │ │- Repararea placajelor anticorozive │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10. Construcţii pentru transportul şi distribuţia petrolului, gazelor, lichidelor │
│ industriale, aerului comprimat şi pentru termoficare │
├─────┬───────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│10.1.│Conducte de termoficare │- Revizuirea conductelor şi armãturilor │
│ │ │- Revizuirea şi înlocuirea garniturilor │
│ │ │- Proba de presiune a conductelor │
│ │ │- Repararea gurilor de acces şi a treptelor de acces │
├─────┼───────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│10.2.│Conducte, branşamente şi instalaţii │- Completarea sau înlocuirea izolaţiei anticorozive │
│ │tehnologice pentru distribuţia gazelor │deteriorate │
│ │naturale din exteriorul şi interiorul │- Refacerea vopsitoriei │
│ │clãdirilor │- Revizuirea şi completarea instalaţiei de legare la │
│ │ │pãmânt │
│ │ │- Revizuirea conductelor şi armãturilor │
│ │ │- Revizuirea şi înlocuirea garniturilor │
│ │ │- Revizuirea aparatelor de mãsurã şi control │
└─────┴───────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
la normele tehnice

SPECIFICAŢIILE ORIENTATIVE
ale lucrãrilor de reparaţii curente (RC)




┌─────┬───────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea activelor fixe pentru care │ │
│crt. │ se precizeazã orientativ lucrãrile de │ │
│ │ reparaţii curente │ Denumirea lucrãrilor de reparaţii curente │
├─────┴───────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ CATEGORIA I │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. Clãdiri │
├─────┬───────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Clãdiri │- Consolidarea, completarea sau parţial înlocuirea │
│ │ │învelitoarei, care cuprinde: învelitoarea propriu-zisã, │
│ │ │tabachere, jgheaburi, burlane, dolii, pazii, şorţuri, │
│ │ │lucarne etc., astereala, luminatoare. │
│ │ │ │
│ │ │- Repararea teraselor │
│ │ │ │
│ │ │- Refacerea, completarea, consolidarea sau înlocuirea │
│ │ │unor elemente ale fermelor acoperişului/şarpantei │
│ │ │ │
│ │ │- Refacerea sau completarea: scheletului de rezistenţã │
│ │ │al grinzilor, stâlpilor, cadrelor, planşeelor, scãrilor │
│ │ │interioare şi exterioare, cãii de rulare │
│ │ │ │
│ │ │- Înlocuirea parţialã, completarea sau refacerea localã │
│ │ │a zidãriei la pereţii interiori şi exteriori, executaţi │
│ │ │din orice material │
│ │ │ │
│ │ │- Refacerea tencuielilor interioare şi exterioare │
│ │ │ │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea: tavanelor din │
│ │ │lemn, tâmplãriei interioare şi exterioare din lemn, │
│ │ │metal, PVC, aluminiu, inclusiv completarea geamurilor şi│
│ │ │refacerea vopsitoriei, confecţiilor metalice la │
│ │ │balustrade, podeste, scãri metalice │
│ │ │ │
│ │ │- Repararea sau refacerea sobelor │
│ │ │ │
│ │ │- Repararea, refacerea sau completarea placajelor │
│ │ │interioare şi a pardoselilor │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea sau refacerea faţadelor, soclului, │
│ │ │profilelor, ancadramentelor, cornişelor, glafurilor, │
│ │ │placajelor exterioare etc. │
│ │ │ │
│ │ │- Repararea sau refacerea trotuarelor │
│ │ │ │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei, zugrãvelilor, spoielilor, │
│ │ │ignifugãrilor şi carbolinizãrilor │
│ │ │ │
│ │ │- Refacerea tapetelor lavabile şi înlocuirea unor │
│ │ │finisaje cu lambriuri, placaje etc. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea │
│ │ │instalaţiei sanitare, care cuprinde: conducte de │
│ │ │alimentare cu apã caldã şi rece, armãturi, izolaţii la │
│ │ │conducte de apã caldã, tuburi de scurgere, sifoane, │
│ │ │aparaturã de mãsurã şi control, obiecte sanitare, │
│ │ │instalaţii de hidrofor, staţii de pompare, completarea │
│ │ │instalaţiilor existente cu WC, pisoare, lavoare, duşuri │
│ │ │etc. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea │
│ │ │instalaţiei de încãlzire, care cuprinde: conducte de │
│ │ │distribuţie şi colectare, armãturi, corpuri de încãlzire,
│ │ │aeroterme, panouri radiante, instalaţii termomecanice şi│
│ │ │aparaturã din centrala termicã, respectiv cazan, │
│ │ │schimbãtor de cãldurã, injector, arzãtor, pompe, │
│ │ │echipamente pentru preparat apã caldã etc. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea │
│ │ │instalaţiei electrice de iluminat şi forţã, care │
│ │ │cuprinde: conductori electrici, tuburi de protecţie, │
│ │ │aparate electrice, întrerupãtoare, prize, contactoare, │
│ │ │corpuri de iluminat, tablouri electrice etc. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea │
│ │ │instalaţiei de ventilaţie sau condiţionare a aerului, │
│ │ │care cuprinde: tubulaturã, guri de refulare şi evacuare,│
│ │ │armãturi, ventilatoare,aparaturã din centrala de │
│ │ │condiţionare │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea │
│ │ │instalaţiei de gaze*), care cuprinde: conductele de │
│ │ │alimentare cu gaze, inclusiv armãturile, arzãtoarele │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea │
│ │ │instalaţiei de paratrãznet, care cuprinde: dispozitivele│
│ │ │de captare, benzi - de coborâre, inclusiv refacerea │
│ │ │prizei de pãmânt. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea │
│ │ │instalaţiei PSI, care cuprinde: pompe, conducte de │
│ │ │distribuţie, inclusiv armãturi, hidranţi, tablouri │
│ │ │electrice, aparaturã. │
│ │ │ │
│ │ │- Revizuirea, repararea sau parţial înlocuirea │
│ │ │instalaţiei de ascensoare**), care cuprinde: cabine, │
│ │ │glisiere, uşile de acces de la fiecare nivel, instalaţia│
│ │ │de acţionare electromecanicã cu electromotor, troliu şi │
│ │ │angrenaje, cabluri, instalaţia electricã de iluminat, │
│ │ │forţã, semnalizare şi comandã, conductori, tuburi de │
│ │ │protecţie, aparaturã electricã, inclusiv consolidarea │
│ │ │planşeului şi cabinei motorului, repararea casei │
│ │ │ascensorului/refaceri sau completãri de tencuieli, │
│ │ │zugrãveli etc. │
└─────┴───────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘



--------
*) Lucrãrile de reparaţii curente la instalaţiile de gaze se vor executa conform reglementãrilor în vigoare.
**) Lucrãrile de reparaţii curente la ascensoare se vor executa numai cu societãţi specializate şi atestate în acest sens.





┌────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea activelor fixe pentru care │ │
│crt.│ se precizeazã orientativ lucrãrile │ Denumirea lucrãrilor de reparatii curente │
│ │ de reparaţii curente │ │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ CATEGORIA II │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Construcţii speciale │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. Construcţii industriale │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.1.│Structuri de susţinere, estacade │- Repararea sau completarea localã a zidãriei │
│ │ │- Refacerea sau completarea izolaţiilor │
│ │ │- Refacerea pardoselilor şi a podinelor │
│ │ │- Repararea sau completarea confecţiilor metalic │
│ │ │- Repararea tencuielilor │
│ │ │- Repararea instalaţiilor electrice │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.2.│Rampe de încãrcare-descãrcare │- Repararea sau completarea zidãriei │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea podinei, │
│ │ │indiferent de materialul din care este realizatã │
│ │ │- Repararea sau refacerea pavajului, platformei de acces│
├────┴─┬──────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.3. │Coşuri de fum │- Revizuirea, refacerea sau înlocuirea parţialã a │
│ │ │zidãriei interioare │
│2.3.1.│- zidãrie, beton armat │- Refacerea tencuielilor exterioare la soclu │
│ │ │- Repararea şi refacerea trotuarelor │
├──────┼──────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.3.2.│- metal │- Completarea sau refacerea rostuirii la exterior │
│ │ │- Refacerea sau înlocuirea parţialã a pãrţii metalice a │
│ │ │coşului │
│ │ │- Revizuirea cablurilor de ancorare, eventual înlocuirea│
│ │ │parţialã │
│ │ │- Refacerea sau înlocuirea parţialã a paziilor de tablã │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau înlocuirea parţialã a │
│ │ │instalaţiei de balizaj, a instalaţiei electrice şi a │
│ │ │instalaţiei de paratrãznet │
├──────┴──────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. Construcţii agricole │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.1.│Construcţii pentru creşterea animalelor │- Refacerea sau completarea zidãriei, pardoselilor şi │
│ │şi pãsãrilor, padocuri │tâmplãriei │
│ │ │- Repararea sau completarea platformelor │
│ │ │- Repararea sau completarea şarpantei şi a învelitoarei │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.2.│Alte construcţii agricole │- Repararea sau refacerea trotuarelor │
│ │ │- Repararea sau completarea instalaţiilor │
│ │ │- Repararea sau refacerea împrejmuirilor │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4. Construcţii pentru transporturi şi telecomunicaţii │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.1.│Infrastructurã pentru transport feroviar│- Protecţia şi apãrarea taluzurilor, terasamentelor, │
│ │ │executarea şi refacerea de pereuri etc. │
│ │ │- Consolidarea zidãriei de piatrã brutã a versanţilor │
│ │ │stâncoşi, cu tendinţe de mişcare │
│ │ │- Recondiţionarea şi refacerea parţialã sau totalã a │
│ │ │drenurilor, şanţurilor pereate simple, canalelor care │
│ │ │asigurã asanarea terasamentului │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.2.│Infrastructurã drumuri, alei, strãzi cu │- Taluzarea şi politura rambleurilor şi debleelor │
│ │toate accesoriile necesare: trotuare, │- Completarea sau refacerea stratului filtrant │
│ │borne, parcaje, parapete, marcaje, semne│- Repararea, completarea sau înlocuirea îmbrãcãminţii │
│ │de circulaţie │stratului de uzurã │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea pavajelor şi │
│ │ │rigolelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.3.│Piste pentru aeroporturi şi platforme │- Repararea, completarea sau înlocuirea îmbrãcãminţii │
│ │de staţionare pentru avioane şi │şi a rosturilor │
│ │autovehicule │- Repararea, completarea sau înlocuirea pavajelor şi │
│ │ │rigolelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.4.│Cheiuri, estacade şi docuri pentru nave │- Refacerea, completarea sau înlocuirea pavajului, │
│ │ │podinei, construcţiilor metalice şi a diverselor │
│ │ │accesorii │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau repararea grinzilor │
│ │ │prefabricate din beton, inclusiv desfacerea de pavaje, │
│ │ │sãpãturi de pãmânt, umpluturã şi refaceri de pavaje │
│ │ │- Revizuirea sau repararea platformei de beton │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau repararea cãilor de rulare│
│ │ │a macaralelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.5.│Canale pentru navigaţie │- Curãţarea taluzurilor şi fundului canalului │
│ │ │- Repararea, completarea sau refacerea rosturilor │
│ │ │zidãriei de piatrã │
│ │ │- Repararea, completarea sau refacerea zidãriei │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.6.│Construcţii accesorii pentru transport │- Repararea, completarea sau înlocuirea zidãriilor, │
│ │rutier, aerian şi naval │învelitorii, pardoselii, tâmplãriei, tencuielilor, │
│ │ │izolaţiilor │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea confecţiilor şi │
│ │ │construcţiilor metalice │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea instalaţiilor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.7.│Poduri, podeţe, pasarele │- Înlocuiri parţiale de traverse, grinzi, podinã, mânã │
│ │ │curentã etc. │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea podinei din lemn│
│ │ │şi a elementelor de susţinere, cu înlocuirea elementelor│
│ │ │degradate │
│ │ │- Repararea, completarea sau refacerea localã a zidãriei│
│ │ │- Revizuirea, completarea sau înlocuirea de şape, │
│ │ │drenuri, radiere etc │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.8.│Platforme, turnuri şi piloni metalici │- Refacerea vopsitoriei elementelor metalice │
│ │pentru antene de comunicaţii │- Înlocuirea elementelor de prindere a structurii de │
│ │ │rezistenţã cu buloane, şuruburi, piuliţe etc. │
│ │ │- Înlocuirea pãrţilor componente ale instalaţiilor │
│ │ │aferente │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5. Construcţii hidrotehnice │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.1.│Diguri şi alte construcţii pentru │- Reprofilarea digurilor prin completãri de umpluturã şi│
│ │regularizarea şi consolidarea ţãrmurilor│aducerea la dimensiunile iniţiale │
│ │şi albiilor cursurilor de apã │- Compactarea terasamentelor completate │
│ │ │- Taluzarea rambleurilor │
│ │ │- Nivelarea şi politura platformei │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.2.│Diguri de apãrare, de compartimentare, │- Repararea sau completarea localã a zidãriei de piatrã │
│ │de dirijare a curenţilor, consolidãri de│- Repararea sau refacerea filtrului invers din nisip şi │
│ │maluri etc. │piatrã │
│ │ │- Repararea, completarea sau refacerea localã a pereului│
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.3.│Praguri. Anrocamente şi cãsoaie;cleonaje│- Executarea sãpãturilor de pãmânt pentru încastrarea │
│ │ │materialului nou │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea pereţilor şi │
│ │ │podinei din buşteni fasonaţi │
│ │ │- Completarea sau înlocuirea gardului cleonajului │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.4.│Pereuri │- Completarea, aranjarea sau refacerea parţialã a │
│ │ │anrocamentelor de la piciorul pereului din piatrã brutã │
│ │ │- Repararea sau refacerea filtrului invers din nisip şi │
│ │ │piatrã │
│ │ │- Repararea, completarea sau refacerea localã a pereului│
│ │ │- Completarea sau refacerea stratului de balast │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6. Construcţii pentru depozitare │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│6.1.│ │- Repararea şi completarea tencuielilor │
│ │Construcţii pentru depozitare: │- Repararea, completarea sau înlocuirea izolaţiei │
│ │- subterane │hidrofuge şi termice │
│ │ │- Repararea sau completarea tâmplãriei şi a confecţiilor│
│ │ │metalice │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea pardoselilor şi │
│ │ │a scãrilor de acces │
│ │ │- Repararea şi completarea tencuielilor │
│ ├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- supraterane │- Repararea, completarea sau înlocuirea pardoselilor │
│ │ │obişnuite sau speciale şi a scãrilor de acces │
│ │ │- Repararea sau refacerea trotuarelor │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea unor elemente │
│ │ │ale instalaţiei electrice sau sanitare │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│6.2.│Construcţii pentru depozitarea │- Repararea, completarea sau înlocuirea elementelor de │
│ │explozibililor, carburanţilor, │acoperiş │
│ │lubrifianţilor │- Completarea sau refacerea localã a zidãriei │
│ │ │- Repararea sau completarea scheletului de rezistenţã şi│
│ │ │a elementelor structurale │
│ │ │- Repararea sau completarea tencuielilor │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea tâmplãriei │
│ │ │- Completarea sau refacerea localã a zidãriei │
│ │ │- Repararea, completarea sau consolidarea scheletului │
│ │ │de rezistenţã şi a elementelor structurale │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│6.3.│Rezervoare şi bazine de depozitare │- Repararea şi completarea tencuielilor interioare şi │
│ │ │exterioare │
│ │ │- Repararea, completarea sau refacerea pardoselilor şi │
│ │ │a pantelor de scurgere │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau refacerea drenajului │
│ │ │- Repararea fisurilor la pereţi │
│ │ │- Torcretarea interioarã a pereţilor la rezervoarele │
│ │ │din zidãrie şi beton armat │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei │
│ │ │- Refacerea sau repararea coloanelor de ventilaţie │
│ │ │- Repararea sau înlocuirea unor elemente ale instalaţiei│
│ │ │electrice │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│6.4.│Construcţii uşoare: barãci, magazii, │- Repararea sau completarea elementelor structurale │
│ │şoproane │- Repararea, completarea sau înlocuirea învelitorii │
│ │ │- Refacerea vopsitoriilor elementelor metalice │
│ │ │- Repararea sau refacerea tencuielilor │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7. Construcţii de locuinţe │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│7.1.│Împrejmuiri │- Refacerea, completarea sau înlocuirea porţiunilor de │
│ │ │împrejmuire degradate │
│ │ │- Refacerea, completarea sau înlocuirea porţilor de acces
│ │ │- Înlocuirea stâlpilor degradaţi etc. │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8. Construcţii pentru transportul energiei electrice │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│8.1.│Reţele de alimentare, de iluminat şi │- Revizuirea, completarea sau înlocuirea parţialã a │
│ │linii de transport al energiei electrice│stâlpilor, inclusiv refacerea fundaţiilor │
│ │ │- Revizuirea, completarea sau înlocuirea izolatorilor şi│
│ │ │a conductorilor în proporţie de pânã la 30 % │
│ │ │- Înlocuirea parţialã a corpurilor de iluminat │
│ │ │- Înlocuirea cutiilor terminale ale cablurilor de joasã │
│ │ │tensiune │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│8.2.│Instalaţii electrice de forţã │- Reîntinderea conductorilor slãbiţi │
│ │ │- Repararea, completarea sau înlocuirea tuburilor de │
│ │ │protecţie în proporţie de pânã la 20% şi a conductoa- │
│ │ │relor în proporţie de pânã la 30% │
│ │ │- Reîntinderea conductorilor slãbiţi │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9. Construcţii pentru alimentare cu apã, canalizare şi îmbunãtãţiri funciare │
├────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.1.│Puţuri forate sau sãpate │- Spãlarea interioarã a puţului │
│ │ │- Deznisiparea puţului │
│ │ │- Repararea sau înlocuirea coloanei filtrante │
│ │ │- Înlocuirea crepinei de pietriş mãrgãritar │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.2.│Captãri şi prize de apã │- Repararea sau înlocuirea parţialã a capacelor la │
│ │ │cãminele de vizitare şi la bazinul de colectare │
│ │ │- Completarea localã a zidãriei, refacerea vopsitoriei │
│ │ │- Repararea şi completarea tencuielilor │
│ │ │- Repararea sau înlocuirea parţialã a mecanismelor de │
│ │ │ridicare şi a carcaselor metalice care apãrã mecanismele│
│ │ │de ridicare │
│ │ │- Repararea sau înlocuirea confecţiilor metalice │
│ │ │- Refacerea stratului filtrant │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.3.│Conducte pentru alimentarea cu apã, │- Revizuirea generalã a conductei │
│ │inclusiv traversãrile; reţele de │- Repararea tencuielilor interioare şi exterioare la │
│ │distribuţie │cãmine, casa vanelor etc. │
│ │ │- Revizuirea şi repararea cãminelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.4.│Conducte pentru canalizare │- Revizuirea generalã a conductei │
│ │ │- Repararea tencuielilor interioare şi exterioare la │
│ │ │cãmine etc. │
│ │ │- Revizuirea şi repararea cãminelor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.5.│Staţii de tratare, de neutralizare şi de│- Repararea învelitorii │
│ │epurare a apelor │- Repararea sau refacerea localã a zidãriei │
│ │ │- Repararea tencuielilor interioare şi exterioare │
│ │ │- Repararea sau completarea placajului de faianţã │
│ │ │- Repararea tâmplãriei şi a confecţiilor metalice │
│ │ │- Repararea luminatoarelor │
│ │ │- Revizuirea drenajelor │
│ │ │- Repararea canalelor de ape uzate │
│ │ │- Repararea pardoselilor │
│ │ │- Repararea taluzurilor de protecţie │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei, zugrãvelilor şi spoielilor │
│ │ │- Repararea instalaţiilor: electrice, sanitare de │
│ │ │încãlzire şi ventilaţii │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.6.│Castele de apã │- Repararea scheletului de rezistenţã sau elementelor │
│ │ │structurale │
│ │ │- Repararea tencuielilor interioare │
│ │ │- Repararea cuvei din beton armat │
│ │ │- Torcretarea interioarã a pereţilor cuvei │
│ │ │- Repararea tâmplãriei metalice şi a confecţiilor │
│ │ │metalice │
│ │ │- Repararea scãrilor │
│ │ │- Refacerea vopsitoriei │
│ │ │- Repararea instalaţiilor hidraulice │
│ │ │- Repararea instalaţiilor electrice de iluminat │
│ │ │- Repararea instalaţiilor de paratrãsnet │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.7.│Staţii de pompare a apei │- Repararea sau completarea elementelor de acoperiş │
│ │ │- Refacerea sau completarea izolaţiilor │
│ │ │- Repararea sau completarea tencuielilor interioare şi │
│ │ │exterioare │
│ │ │- Repararea sau completarea tâmplãriei │
│ │ │- Repararea sau completarea confecţiilor metalice │
│ │ │- Repararea sau refacerea postamentelor electropompelor │
│ │ │şi a elementelor de amortizare a vibraţiilor │
├────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│9.8.│Construcţii şi instalaţii tehnologice │- Curãţarea elementelor de beton degradate şi repararea │
│ │pentru alimentare cu apã şi canalizare: │acestora │
│ │camere de aspiraţie, cãmine pentru │- Repararea pereţilor din zidãrie │
│ │armãturi, camere de rupere a presiunii, │- Repararea scãrilor de vizitare şi înlocuirea capacelor│
│ │cabine subterane la puţuri forate etc. │- Repararea confecţiilor metalice │
│ │ │- Curãţarea rosturilor şi înlocuirea materialului │
│ │ │degradat │
│ │ │- Completarea tencuielilor sclivisite │
│ │ │- Repararea placajelor anticorozive │
├────┴────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10. Construcţii pentru transportul şi distribuţia petrolului, gazelor, lichidelor industriale, │
│ aerului comprimat şi pentru termoficare │
├─────┬───────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│10.1.│Conducte de termoficare │- Demontarea şi repararea armãturilor - vane, ventile │
│ │ │etc. │
│ │ │- Revizuirea şi înlocuirea garniturilor │
│ │ │- Proba de presiune a conductelor │
│ │ │- Revizuirea aparatelor de mãsurã │
│ │ │- Repararea gurilor de acces │
│ │ │- Repararea treptelor de acces │
│ │ │- Înlocuirea termoizolaţiei degradate │
│ │ │- Înlocuirea protecţiei din tablã a termoizolaţiei │
├─────┼───────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│10.2.│Conducte, branşamente şi instalaţii │- Repararea, refacerea, completarea, modificarea sau │
│ │tehnologice pentru distribuţia gazelor │înlocuirea armãturilor, rãsuflãtorilor, cãminelor, │
│ │naturale din exteriorul şi interiorul │traversãrilor, precum şi a instalaţiilor de protecţie │
│ │clãdirilor │catodicã │
│ │ │- Revizuirea conductei şi înlocuirea celor corodate sau │
│ │ │pe care se gãsesc puncte de sudurã, manşoane, petice etc.
└─────┴───────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘



NOTĂ:
Specificaţiile din anexele nr. 2 şi 3 sunt orientative şi nu limiteazã tipurile de lucrãri ce urmeazã a se executa; aceste lucrãri trebuie justificate sub aspectul necesitãţii, oportunitãţii şi încadrãrii în categoriile "I" sau "RC", iar sub aspect financiar se încadreazã în normativul valoric.


ANEXA 4
la normele tehnice

NORME PENTRU LUCRĂRI DE ÎNTREŢINERE




┌────┬─────────────────────────┬────────┬──────────────────┬─────────────────┬──────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea lucrãrilor │ U.M. │ Intervalul │ Cantitatea │ Spaţiile la care │
│crt.│ │ │ de timp │ │ se aplicã norma │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 1.│Spoieli şi zugrãveli │ │ │ │Birouri, cãmine, sãli de │
│ │interioare │ mp │ o datã pe an │toatã suprafaţa │de clasã, bãi, grajduri, │
│ │ │ │ │ │magazii, remize, garaje/ │
│ │ │ │ │ │magazii şi remize cu │
│ │ │ │ │ │specific de depozit la 4 │
│ │ │ │ │ │ani, numai dacã este │
│ │ │ │ │ │necesar │
│ │ ├────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ │ │ mp │de douã ori pe an │toatã suprafaţa │Dormitoare, sãli de mese, │
│ │ │ │ │ │ateliere, culoare, bucãtã-│
│ │ │ │ │ │rii şi anexe, spãlãtorii │
│ │ │ │ │ │şi anexe, infirmerii, │
│ │ │ │ │ │spitale, grupuri sanitare │
│ │ │ │ │ │spãlãtoare, closete │
│ │ ├────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ │ │ mp │la fiecare golire │toatã suprafaţa │Numai la bazinele de înot │
│ │ │ │cel putin o datã │ │ │
│ │ │ │pe an │ │ │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 2.│Spoieli şi zugrãveli │ mp │ la 2 ani │toatã suprafaţa │La toate clãdirile cu │
│ │exterioare │ │ │ │tencuieli obişnuite, la │
│ │ │ │ │ │depozite - numai dacã │
│ │ │ │ │ │este necesar. Clãdirile │
│ │ │ │ │ │situate în zona litoralului
│ │ │ │ │ │se spoiesc în fiecare an. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 3.│Vopsitul tâmplãriei la │ mp │ la 3 ani │ │La toate clãdirile. La │
│ │exterior │ │ │ │cele situate în zona │
│ │ │ │ │ │litoralului se executã la │
│ │ │ │ │ │2 ani. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 4.│Vopsitul tâmplãriei │ mp │ la 4 ani │toatã suprafaţa │La toate clãdirile. La │
│ │metalice şi a pieselor │ │ │ │cele situate în zona │
│ │metalice din construcţii │ │ │ │litoralului se executã la │
│ │ │ │ │ │2 ani. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 5.│Vopsitul tâmplãriei la │ mp │ la 4 ani │toatã suprafaţa │La toate clãdirile. La │
│ │interior │ │ │ │cele situate în zona │
│ │ │ │ │ │litoralului se executã la │
│ │ │ │ │ │3 ani. │
│ │ ├────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ │ │ mp │în fiecare an │toatã suprafaţa │La bucãtãrii şi anexe, │
│ │ │ │ │ │bãi, spãlãtorii şi anexe, │
│ │ │ │ │ │grupuri sanitare │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 6.│Vopsitul cu ulei a │ mp │ la 3 ani │toatã suprafaţa │La încãperi care au │
│ │pereţilor şi tavanelor │ │ │ │prevãzute vopsitorii în │
│ │ │ │ │ │ulei la pereţi şi tavane. │
│ │ ├────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ │ │ mp │ la 2 ani │toatã suprafaţa │La grupuri operatorii, │
│ │ │ │ │ │sãli de operaţii, cabinete│
│ │ │ │ │ │stomatologice, în spitale │
│ │ │ │ │ │militare şi policlinici │
│ │ ├────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ │ │ mp │în fiecare an │toatã suprafaţa │La bucãtãrii şi anexe, │
│ │ │ │ │ │bãi, spãlãtorii şi anexe, │
│ │ │ │ │ │grupuri sanitare │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 7.│Raşchetatul parchetului │ mp │ la 7 ani │toatã suprafaţa │La toate încãperile cu │
│ │ │ │ │ │pardoseli din parchet şi │
│ │ │ │ │ │numai dacã este necesar. │
│ │ ├────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ │ │ mp │ la 4 ani │toatã suprafaţa │În sãli de festivitãţi de │
│ │ │ │ │ │la casele armatei şi numai│
│ │ │ │ │ │dacã este necesar. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 8.│Refacerea sobelor de │ buc │în fiecare an │fiecare sobã │Se por reface şi de │
│ │teracotã: │ │ │ │fiecare datã când se │
│ │- sobe în care ard lemne │ │ │ │constatã cã soba nu │
│ │şi cãrbuni; │ │ │ │funcţioneazã norma. │
│ │- sobe în care ard lemne;├────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ │- sobe în care ard gaze. │ buc │ la 2 ani │fiecare sobã │Uşiţele pot fi înlocuite o│
│ │ ├────────┼──────────────────┤ │datã la 4 ani numai dacã │
│ │ │ buc. │ la 4 ani │ │se constatã cã este │
│ │ │ │ │ │necesar. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 9.│Curãţatul sobelor de │ buc. │ o datã pe an │fiecare sobã │Şi de fiecare datã când se│
│ │teracotã, înlocuirea │ │ │ │constatã cã soba nu │
│ │grãtarelor şi întãrirea │ │ │ │funcţioneazã normal. │
│ │garniturilor │ │ │ │Grãtarele se înlocuiesc │
│ │ │ │ │ │numai dacã sunt deteriorate
│ │ │ │ │ │în urma temperaturii │
│ │ │ │ │ │ridicate din focar. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 10.│Repararea tâmplariei la │ │în fiecare an se │ │Este interzisã înlocuirea │
│ │uşi/ferestre │ mp │face revizia, │ │accesoriilor la tâmplãria │
│ │ │ │completându-se │ │nereparatã sau nepregãtitã│
│ │ │ │fiecare şi │ │pentru prinderea şi fixa- │
│ │ │ │accesoriile uzate.│ │rea acestora. Broaştele │
│ │ │ │Chituirea │ │pentru uşi se pot înlocui │
│ │ │ │geamurilor se face│ │o datã la 3 ani - dacã │
│ │ │ │anual. │ │este necesar. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 11.│Completarea geamurilor │ mp │în fiecare an │ 0,05 │Coeficientul se aplicã la │
│ │ │ │ │ │toatã suprafaţa geamurilor│
│ │ │ │ │ │existente în cazarmã. │
│ │ │ │ │ │Peste aceastã limitã │
│ │ │ │ │ │completarea se face în │
│ │ │ │ │ │contul statului numai în │
│ │ │ │ │ │cazul unor fenomene natu- │
│ │ │ │ │ │rale şi cu întocmirea │
│ │ │ │ │ │formelor prevãzute de │
│ │ │ │ │ │legislaţia în vigoare. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 12.│Repararea învelitorilor │ mp │în fiecare an │ 0,005 │Coeficientul se aplicã │
│ │din ţiglã, tablã şi alte │ │ │ │separat pe clãdiri/ │
│ │feluri de învelitori - în│ │ │ │construcţii speciale şi │
│ │afarã de cele din carton │ │ │ │pe feluri de învelitori. │
│ │asfaltat │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 13.│Repararea învelitorilor │ │ │ │Se bitumineazã şi se │
│ │de carton asfaltat │ mp │ la 2 ani │toatã suprafaţa │presarã nisip. Operaţia nu│
│ │ │ │ │ │se mai executã când se │
│ │ │ │ │ │constatã cã învelitoarea │
│ │ │ │ │ │este bunã sau stratul a │
│ │ │ │ │ │devenit prea gros. Lucrã- │
│ │ │ │ │ │rile de întreţinere a │
│ │ │ │ │ │hidroizolaţiilor la tera- │
│ │ │ │ │ │sele din carton se refac │
│ │ │ │ │ │folosindu-se folii │
│ │ │ │ │ │bituminoase multistrat. │
├────┼─────────────────────────┼────────┴──────────────────┴─────────────────┴──────────────────────────┤
│ 14.│Completarea şi înlocuirea│În fiecare an se revizuieşte întreaga instalaţie şi se înlocuiesc │
│ │pieselor la instalaţiile │piesele defecte, cu condiţia sã fi avut o duratã de folosinţã de cel │
│ │sanitare şi de încãlzire │puţin 3 ani de la montare. Restul reparaţiilor, lipituri, refaceri │
│ │centralã │se fac în raport de uzura realã a instalaţiei. │
├────┼─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15.│Completarea şi înlocuirea│În fiecare an se revizuieşte întreaga instalaţie şi se înlocuiesc │
│ │pieselor la instalaţii │piesele defecte, cu condiţia sã fi avut o duratã de cel puţin 3 ani │
│ │electrice │de la montare. Restul reparaţiilor, lipituri, refaceri se fac în raport │
│ │ │de uzura realã a instalaţiei. Elementele de siguranţã şi patroanele │
│ │ │fuzibile de la tablourile electrice se înlocuiesc de câte ori este │
│ │ │nevoie. │
├────┼─────────────────────────┼────────┬──────────────────┬─────────────────┬──────────────────────────┤
│ 16.│Înlocuirea tapiţeriei din│ │ │ │ │
│ │material plastic a │ │ │ │ │
│ │mobilierului metalic: │ │ │ │ │
│ │- masã cu schelet metalic│ │ │ │ │
│ │pentru sãli de mese; │ buc. │ la 3 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- masã cu schelet metalic│ │ │ │ │
│ │pentru club; │ buc. │ la 5 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- masã cu schelet metalic│ │ │ │ │
│ │pentru camere culturale; │ buc. │ la 5 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- canapea cu schelet │ │ │ │ │
│ │metalic, tapisatã cu │ │ │ │ │
│ │material din mase │ │ │ │ │
│ │plastice; │ buc. │ la 5 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- fotoliu cu schelet │ │ │ │ │
│ │metalic, tapisat cu │ │ │ │ │
│ │materiale din mase │ │ │ │ │
│ │plastice; │ buc. │ la 5 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- scaun cu schelet │ │ │ │ │
│ │metalic, tapisat cu │ │ │ │ │
│ │material din mase │ │ │ │ │
│ │plastice; │ buc. │ la 4 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- scaun-fotoliu cu │ │ │ │ │
│ │schelet metalic, tapisat │ │ │ │ │
│ │cu material din mase │ │ │ │ │
│ │plastice; │ buc. │ la 4 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- scaun tip cinematograf,│ │ │ │ │
│ │tapisat cu material din │ │ │ │ │
│ │mase plastice; │ buc. │ la 4 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- taburet cu schelet │ │ │ │ │
│ │metalic. │ buc. │ la 4 ani │se poate înlocui │ │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 17.│Înlocuirea tapiseriei din│ │ │ │ │
│ │fire textile/ lânã, │ │ │ │ │
│ │cânepã, bumbac, a │ │ │ │ │
│ │mobilierului: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- banchetã din lemn │ │ │ │ │
│ │tapisatã cu stofã sau │ │ │ │ │
│ │orice alt material; │ buc. │ la 3 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- canapea din lemn │ │ │ │ │
│ │tapisatã cu piele sau │ │ │ │ │
│ │orice alt material; │ buc. │ la 15 ani │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- canapea cu schelet │ │ │ │ │
│ │metalic tapisat cu piele │ │ │ │ │
│ │sau orice alt material; │ buc. │ la 15 ani │se poate înlocui │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- fotoliu tapisat cu │ │ │ │ │
│ │stofã sau orice alt │ │ │ │ │
│ │material; │ buc. │ la 5 ani │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- scaun tapisat cu stofã │ │ │ │ │
│ │sau orice alt material. │ buc. │ la 5 ani │ │ │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 18.│Vopsitul mobilierului │ buc. │ la 2 ani │ │Scheletul metalic al │
│ │metalic │ │ │ │bãncilor şi meselor din │
│ │ │ │ │ │sãlile de popotã trupã se │
│ │ │ │ │ │vor vopsi şi în fiecare │
│ │ │ │ │ │an, dacã este necesar. │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 19.│Vopsirea panourilor PSI │ buc. │ │ │ │
│ │şi a stingãtoarelor, a │ │ la 3 ani │toatã suprafaţa │ │
│ │cãror vopsea s-a degradat│ mp │ │ │ │
│ │din cauza intemperiilor, │ │ │ │ │
│ │precum şi a uneltelor │ │ │ │ │
│ │pentru PSI │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 20.│Umplerea rosturilor │ ml │ la 2 ani │Tot perimetrul │La toate clãdirile │
│ │dintre trotuar şi soclul │ │ │clãdirii │prevãzute cu trotuare │
│ │clãdirii cu bitum │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 21.│Revizuirea învelitorilor │ mp │ la 2 ani │toatã suprafaţa │La toate clãdirile cu │
│ │din tablã │ │ │ │învelitori din tablã │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 22.│Revizuirea jgheaburilor │ ml │ la 2 ani │toatã lungimea │La toate clãdirile prevã- │
│ │şi burlanelor din tablã │ │ │jgheaburilor şi │zute cu jgheaburi şi │
│ │ │ │ │burlanelor │burlane │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 23.│Spoieli la cãminele de │ buc. │în fiecare an │fiecare cãmin │La cãminele reţelelor de │
│ │vizitare de la reţelele │ │ │ │alimentare cu apã potabilã│
│ │subterane │ │ │ │şi canalizare │
├────┼─────────────────────────┼────────┼──────────────────┼─────────────────┼──────────────────────────┤
│ 24.│Repararea placajelor │ buc. │în fiecare an │ 0,005 │Coeficientul se aplicã │
│ │ceramice la pereţi şi │ │ │ │separat pe clãdiri şi │
│ │pardoseli prin înlocuirea│ │ │ │pe tipuri de placaje. │
│ │plãcilor cãzute sau │ │ │ │ │
│ │deteriorate │ │ │ │ │
└────┴─────────────────────────┴────────┴──────────────────┴─────────────────┴──────────────────────────┘




ANEXA 5
la normele tehnice

NORME VALORICE ANUALE
pentru lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente




┌────┬───────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────┬────────────────┐
│Nr. │ Denumirea activelor fixe, categoria │ Norme valorice │ Ciclul │
│crt.│ de structurã şi condiţiile de exploatare │ exprimate în procente │ lucrãrilor
│ │ │ din valoarea de înlocuire │ de reparaţii │
│ │ │ a construcţiei pentru │ curente │
│ │ │ lucrãri de: │ în ani │
│ │ ├──────────────┬─────────────┤ │
│ │ │ întreţinere │ reparaţii │ │
│ │ │ │ curente │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┴───────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────────┤
│ CATEGORIA I │
│ Clãdiri │
├────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.│Clãdiri industriale │
│ │Centrale, puncte termice, hale de producţie, tipografii etc. │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────────┤
│ │1. Pereţi portanţi din lemn: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 0,75 │ 3,00 │ 1 │
│ │b) mediu umed, coroziv. │ 0,80 │ 3,50 │ 1 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │2. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã sau beton, planşee din lemn: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 0,75 │ 3,00 │ 2 │
│ │b) mediu umed; │ 0,80 │ 3,25 │ 2 │
│ │c) mediu coroziv. │ 0,85 │ 3,50 │ 1 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │3. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã sau beton, planşee din beton │ │ │ │
│ │armat: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 0,75 │ 3,00 │ 2 │
│ │b) mediu umed; │ 0,80 │ 3,25 │ 2 │
│ │c) mediu coroziv; │ 0,85 │ 3,50 │ 1 │
│ │d) mediu cu temperaturi înalte. │ 0,85 │ 3,50 │ 1 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │4. Schelet din beton armat: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 0,75 │ 3,00 │ 2 │
│ │b) mediu umed; │ 0,80 │ 3,25 │ 2 │
│ │c) mediu coroziv; │ 0,85 │ 3,50 │ 1 │
│ │d) mediu cu temperaturi înalte. │ 0,85 │ 3,50 │ 1 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │5. Schelet metalic sau din beton armat şi metal: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 0,75 │ 3,00 │ 2 │
│ │b) mediu umed; │ 0,80 │ 3,25 │ 2 │
│ │c) mediu coroziv; │ 0,85 │ 3,50 │ 1 │
│ │d) mediu cu temperaturi înalte. │ 0,85 │ 3,50 │ 1 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │6. Alte structuri constructive: │ │ │ │
│ │a) din materiale plastice; │ 0,80 │ 3,00 │ 1 │
│ │b) schelet metalic şi pereţi din tablã/barãci │ │ │ │
│ │demontabile. │ 0,80 │ 3,00 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 2.│Clãdiri pentru transporturi sau telecomunicaţii │ │ │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │1. Pereţi portanţi din lemn: │ │ │ │
│ │A. Clãdiri cu caracter administrativ │ 1,00 │ 4,60 │ 2 │
│ │B. Clãdiri cu caracter productiv │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 1,00 │ 4,80 │ 2 │
│ │b) mediu umed sau coroziv. │ 1,30 │ 5,00 │ 1 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │2. Pereţi portanţi din paiantã, chirpici, schelet │ │ │ │
│ │din lemn: │ │ │ │
│ │A. Clãdiri cu caracter administrativ │ 1,00 │ 4,50 │ 2 │
│ │B. Clãdiri cu caracter productiv: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 1,00 │ 4,80 │ 2 │
│ │b) mediu umed sau coroziv. │ 1,30 │ 5,00 │ 1 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │3. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã sau beton, planşee din beton │ │ │ │
│ │armat ori din profile de oţel: │ │ │ │
│ │A. Clãdiri cu caracter administrativ │ 1,00 │ 4,00 │ 2 │
│ │B. Clãdiri cu caracter productiv: │ │ │ │
│ │a) mediu normal sau umed; │ 1,00 │ 4,10 │ 2 │
│ │b) mediu coroziv. │ 1,30 │ 4,20 │ 1 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │4. Schelet din beton armat: │ │ │ │
│ │A. Clãdiri cu caracter administrativ │ 1,00 │ 3,50 │ 2 │
│ │B. Clãdiri cu caracter productiv │ 1,20 │ 3,60 │ 2 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │5. Schelet metalic sau din beton armat şi metal: │ │ │ │
│ │A. Clãdiri cu caracter administrativ │ 1,00 │ 3,50 │ 2 │
│ │B. Clãdiri cu caracter productiv │ 1,20 │ 3,60 │ 2 │
│ ├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ │6. Alte structuri constructive: │ │ │ │
│ │a) din materiale plastice; │ 0,80 │ 3,50 │ 1 │
│ │b) schelet metalic şi pereţi din tablã/barãci │ │ │ │
│ │demontabile. │ 0,80 │ 2,50 │ 1 │
│ │NOTĂ: Clãdiri asimilate pentru funcţionalitãţi │ │ │ │
│ │specifice Ministerului Apãrãrii: │ │ │ │
│ │* Clãdiri cu caracter administrativ incluse în │ │ │ │
│ │grupa A: │ │ │ │
│ │- puncte de control tehnic; │ │ │ │
│ │- clãdiri pentru staţie semaforicã fluvialã, │ │ │ │
│ │clãdiri pentru semnal de ceaţã; │ │ │ │
│ │- aerogãri; │ │ │ │
│ │- centre de emisie pentru transporturi aeriene şi │ │ │ │
│ │transporturi navale; │ │ │ │
│ │- centre de emisie-recepţie din reţeaua de │ │ │ │
│ │transmisiuni permanentã STAR. │ │ │ │
│ │** Clãdiri cu caracter productiv inclus în grupa B:│ │ │ │
│ │- garaje pentru autobuze, autoturisme, autocamioane│ │ │ │
│ │autotractoare, alte tipuri de autovehicule; │ │ │ │
│ │ - remize şi ateliere pentru revizia şi întreţi- │ │ │ │
│ │nerea autovehiculelor şi tehnicii din înzestrarea │ │ │ │
│ │unitãţilor militare; │ │ │ │
│ │- hangare pentru avioane şi elicoptere; │ │ │ │
│ │- ateliere pentru revizia şi întreţinerea │ │ │ │
│ │avioanelor, elicopterelor, locotractoarelor şi │ │ │ │
│ │electrocarelor; │ │ │ │
│ │- ateliere pentru revizia şi întreţinerea │ │ │ │
│ │locomotivelor, vagoanelor, motostivuitoarelor. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 3.│Clãdiri pentru circulaţia mãrfurilor şi depozitare,│ │ │ │
│ │ asimilate pentru funcţionalitãţi specifice │ │ │ │
│ │Ministerului Apãrãrii │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │Restaurante militare, popote, blocuri alimentare │ │ │ │
│ │1. Pereţi portanţi din lemn │ 0,80 │ 3,50 │ 1 │
│ │2. Pereţi portanţi din paiantã, chirpici sau │ │ │ │
│ │schelet din lemn: │ │ │ │
│ │a) cu pereţi continui; │ 0,80 │ 3,50 │ 1 │
│ │b) cu stâlpi din lemn/structurã tip şopron. │ 0,80 │ 3,50 │ 1 │
│ │3. Pereţi din zidãrie de cãrãmidã, înlocuitori, │ │ │ │
│ │piatrã sau beton, planşee din lemn: │ │ │ │
│ │a) cu pereţi continui; │ 0,80 │ 3,50 │ 2 │
│ │b) cu stâlpi din zidãrie de piatrã sau înlocuitori/│ │ │ │
│ │structurã tip şopron. │ 0,80 │ 3,50 │ 2 │
│ │4. Pereţi din zidãrie de cãrãmidã, înlocuitori, │ │ │ │
│ │piatrã sau beton, planşee din beton armat │ 0,70 │ 3,50 │ 2 │
│ │5. Schelet din beton armat: │ │ │ │
│ │a) cu pereţi continui: │ │ │ │
│ │(i) exclusiv restaurante militare; │ 0,70 │ 3,50 │ 2 │
│ │(ii) restaurante militare, popote, blocuri │ │ │ │
│ │alimentare; │ 1,20 │ 5,00 │ 1 │
│ │b) cu stâlpi din beton armat/structurã-tip şopron; │ 0,70 │ 3,50 │ 2 │
│ │c) cu stâlpi metalici/structurã tip şopron. │ 0,70 │ 3,50 │ 2 │
│ │6. Alte structuri constructive: │ │ │ │
│ │a) din materiale plastice; │ 0,80 │ 3,00 │ 1 │
│ │b) schelet metalic şi pereţi din tablã/barãci │ │ │ │
│ │demontabile. │ 0,80 │ 3,00 │ 1 │
│ │Clãdiri de locuit, locuinţe aflate în administrarea│ │ │ │
│ │Ministerului Apãrãrii │ │ │ │
│ │1. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã, planşee din lemn │ 1,00 │ 2,60 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 4.│2. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã, planşee din beton armat; │ │ │ │
│ │pereţi portanţi şi planşee din beton armat; pereţi │ │ │ │
│ │portanţi şi planşee din beton armat monolit; │ │ │ │
│ │schelet şi planşee din beton armat sau profiluri │ │ │ │
│ │din oţel │ 1,00 │ 2,50 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 5.│Clãdiri de locuit cu funcţionalitãţi specifice │ │ │ │
│ │Ministerului Apãrãrii │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │Cãmine, hoteluri militare, clãdiri pentru │ │ │ │
│ │activitãţi administrative, cabane pentru instruire:│ │ │ │
│ │1. Pereţi portanţi din lemn sau schelet din lemn │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │2. Pereţi portanţi din paiantã, chirpici │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │3. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã, planşee din lemn │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │4. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã, planşee din beton armat │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │5. Pereţi portanţi din panouri de beton armat, │ │ │ │
│ │beton armat monolit, schelet din beton armat sau │ │ │ │
│ │profile din oţel │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 6.│Clãdiri pentru învãţãmânt, ştiinţã, culturã şi │ │ │ │
│ │artã, pentru ocrotirea sãnãtãţii, asistenţã │ │ │ │
│ │socialã şi culturã fizicã │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │Spitale şi policlinici militare, infirmerii, case │ │ │ │
│ │de odihnã, laboratoare, biblioteci, cercuri │ │ │ │
│ │militare, cluburi, muzee militare, sãli de sport, │ │ │ │
│ │sãli de clasã, sãli de specialitate, bãi şi │ │ │ │
│ │spãlãtorii mecanice │ │ │ │
│ │1. Pereţi portanţi din lemn sau schelet din lemn │ 1,40 │ 5,00 │ 1 │
│ │2. Pereţi portanţi din paiantã, chirpici │ 1,40 │ 5,00 │ 1 │
│ │3. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã, planşee din lemn │ 1,30 │ 5,00 │ 1 │
│ │4. Pereţi portanţi din zidãrie de cãrãmidã, │ │ │ │
│ │înlocuitori, piatrã, planşee din beton armat │ 1,30 │ 5,00 │ 1 │
│ │5. Pereţi portanţi din panouri de beton armat, │ │ │ │
│ │beton armat monolit, schelet din beton armat sau │ │ │ │
│ │profile din oţel │ 1,20 │ 5,00 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 7.│Instalaţii de paratrãsnete la clãdiri, inclusiv │ │ │ │
│ │legarea utilajelor la instalaţia de protecţie │ │ │ │
│ │împotriva tensiunilor accidentale de contact │ 0,30 │ 0,30 │ 1 │
├────┴───────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────────┤
│ CATEGORIA II │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Construcţii speciale │
├────┬───────────────────────────────────────────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────────┤
│ 1.│Construcţii speciale de manipulare şi transport │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Cãi de rulare │ 0,20 │ 2,00 │ 3 │
│ │2. Schelete de susţinere, eşafodaje şi estacade │ │ │ │
│ │din lemn: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 2,00 │ 4,50 │ 2 │
│ │b) mediu umed şi corosiv. │ 2,50 │ 5,00 │ 1 │
│ │Din beton armat, beton armat şi metal: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 0,10 │ 2,00 │ 4 │
│ │b) mediu corosiv; │ 0,20 │ 2,50 │ 3 │
│ │c) mediu cu temperaturi înalte. │ 0,30 │ 3,00 │ 2 │
│ │Din metal: │ │ │ │
│ │a) mediu normal; │ 0,10 │ 2,80 │ 3 │
│ │b) mediu corosiv; │ 0,10 │ 3,00 │ 2 │
│ │c) mediu cu temperaturi înalte. │ 0,20 │ 3,50 │ 2 │
│ │Rampe de încãrcare descãrcare: din zidãrie de │ │ │ │
│ │cãrãmidã, piatrã, beton │ 0,20 │ 3,50 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 2.│Construcţii speciale-anexe pentru producţie şi │ │ │ │
│ │construcţii speciale industriale auxiliare │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Coşuri de fum: │ │ │ │
│ │a) din zidãrie de piatrã, cãrãmidã sau din │ │ │ │
│ │beton armat; │ 0,80 │ 2,80 │ 3 │
│ │b) din metal. │ 1,00 │ 3,00 │ 2 │
│ │2. Staţii de pompare industriale subterane şi │ │ │ │
│ │compresoare subterane │ 1,00 │ 2,50 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 3.│Construcţii speciale agricole │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Padocuri, grajduri şi alte construcţii │ │ │ │
│ │specifice: │ │ │ │
│ │a) structurã din lemn; │ 0,30 │ 4,00 │ 1 │
│ │b) structurã din piatrã, cãrãmidã, beton, oţel; │ 0,80 │ 4,70 │ 2 │
│ │c) structurã din beton armat; │ 0,70 │ 1,30 │ 2 │
│ │d) schelet din lemn, plasã din sârmã. │ 0,80 │ 3,00 │ 1 │
│ │2. Sere, rãsadniţe şi ciupercãrii: │ │ │ │
│ │a) Sere şi ciupercãrii: │ │ │ │
│ │- structurã din lemn; │ 0,80 │ 2,00 │ 1 │
│ │- structurã din piatrã, cãrãmidã, beton, oţel; │ 0,70 │ 2,00 │ 2 │
│ │- structurã din beton armat. │ 0,60 │ 2,00 │ 2 │
│ │b) Rãsadniţe: │ │ │ │
│ │- structurã din lemn; │ 0,80 │ 4,00 │ 1 │
│ │- structurã din beton armat. │ 0,60 │ 1,70 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 4.│Construcţii hidrotehnice │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │Diguri şi alte construcţii pentru regularizarea şi │ │ │ │
│ │consolidarea ţãrmurilor şi albiilor cursurilor de │ │ │ │
│ │apã │ │ │ │
│ │1. Diguri de apãrare şi diguri de compartimentare: │ │ │ │
│ │A. nedeversabile │ 0,30 │ 1,50 │ 2 │
│ │B. deversabile │ 0,30 │ 1,50 │ 2 │
│ │2. Diguri de dirijare a curenţilor apei, ziduri de │ │ │ │
│ │sprijin şi pinteni: │ │ │ │
│ │a) fascine, lemne cu bolovani sau piatrã, gabioane;│ 1,50 │ 2,00 │ 1 │
│ │b) piatrã brutã, blocuri din beton. │ 1,50 │ 2,00 │ 2 │
│ │3. Praguri, traverse de colmatare: │ │ │ │
│ │A. Praguri: │ │ │ │
│ │a) fascine, lemn, gabioane; │ 1,20 │ 3,50 │ 1 │
│ │b) piatrã brutã, blocuri de beton, zidãrie de │ │ │ │
│ │piatrã, beton. │ 1,20 │ 3,50 │ 2 │
│ │B. Traverse de colmatare: │ 0,80 │ 4,50 │ 1 │
│ │4. Pereuri: │ │ │ │
│ │a) piatrã brutã, blocuri de beton; │ 0,40 │ 1,00 │ 2 │
│ │b) zidãrie de piatrã, beton, beton armat. │ 0,50 │ 1,50 │ 2 │
│ │5. Anrocamente şi cãsoaie, cleonaje: │ │ │ │
│ │a) fascine, lemn cu bolovani sau piatrã; │ 1,20 │ 4,00 │ 1 │
│ │b) piatrã brutã, blocuri de beton, beton armat. │ 1,00 │ 2,00 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 5.│Construcţii speciale pentru transporturi şi cãi de │ │ │ │
│ │comunicaţii │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Cãi ferate cu ecartament îngust │ 2,00 │ 3,00 │ 2 │
│ │2. Drumuri, piste, platforme, inclusiv accesorii: │ │ │ │
│ │trotuare, borne, parapeţi, semne de circulaţie etc.│ │ │ │
│ │A. Drumuri şi alei, platouri de adunare şi pentru │ │ │ │
│ │instrucţie cu specific militar: │ │ │ │
│ │a) îmbrãcãminte din pãmânt compactat sau │ │ │ │
│ │stabilizat; │ 1,00 │ 4,00 │ 1 │
│ │b) îmbrãcãminte din balast; │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │c) îmbrãcãminte din macadam simplu, beton asfaltic │ │ │ │
│ │pe binder, asfalt turnat, bolovan de râu sau │ │ │ │
│ │piatrã brutã, din beton armat. │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │B. Piste şi platforme de staţionare pentru avioane,│ │ │ │
│ │elicoptere şi autovehicule │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │C. Construcţii-accesorii pentru transportul rutier/│ │ │ │
│ │staţii de spãlare tehnicã, staţii de alimentare cu │ │ │ │
│ │carburanţi etc.: │ │ │ │
│ │a) structurã din lemn; │ 1,50 │ 5,00 │ 1 │
│ │b) structurã din beton, beton armat; │ 0,80 │ 4,50 │ 2 │
│ │c) structurã din beton şi lemn; │ 2,00 │ 4,50 │ 1 │
│ │d) structurã din metal, metal şi lemn; │ 2,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │e) structurã din beton şi metal, beton armat şi │ │ │ │
│ │metal. │ 0,80 │ 4,50 │ 2 │
│ │D. Construcţii accesorii pentru transporturi │ │ │ │
│ │aeriene, instalaţii pentru alimentare avioane, │ │ │ │
│ │elicoptere, construcţii pentru instalaţii de │ │ │ │
│ │balizaj la piste de decolare - aterizare şi la cãi │ │ │ │
│ │de rulare, construcţii pentru instalaţii de │ │ │ │
│ │radiofar şi pentru instalaţii goniometrice etc. │ 1,50 │ 5,00 │ 1 │
│ │E. Construcţii pentru transporturi pe apã: │ │ │ │
│ │a) construcţii portuare, cheiuri în taluz pentru │ │ │ │
│ │acostarea navelor, din 3/5 piatrã, beton sau beton │ │ │ │
│ │armat; │ 1,2 │ 2,5 │ 2 │
│ │b) cheiuri verticale; │ 0,5 │ 2,0 │ 2 │
│ │c) estacade pentru acostarea navelor fluviale şi │ │ │ │
│ │maritime; │ 0,5 │ 2,0 │ 2 │
│ │d) cãile pentru montarea, lansarea şi scoaterea │ │ │ │
│ │navelor: │ 1,5 │ 3,5 │ 1 │
│ │- cu structurã din lemn-sãnii; │ 1,5 │ 3,5 │ 1 │
│ │- cu structurã din beton; │ 1,0 │ 3,0 │ 2 │
│ │- cu structurã din beton armat; │ 1,0 │ 3,0 │ 2 │
│ │e) docuri uscate - forme de radub; │ 0,5 │ 2,0 │ 2 │
│ │f) canale pentru navigaţie; │ 1,0 │ 2,5 │ 4 │
│ │g) construcţii accesorii. │ 1,5 │ 2,5 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 6.│Poduri, viaducte, podeţe, pasarele, poduri apeducte│ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Poduri şi viaducte pentru transporturi feroviare│ │ │ │
│ │şi rutiere, poduri combinate şi poduri apeducte: │ │ │ │
│ │a) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad │ │ │ │
│ │sau stejar; │ 1,00 │ 4,00 │ 1 │
│ │suprastructura: din lemn sau metalicã; │ │ │ │
│ │b) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad │ │ │ │
│ │sau stejar; │ 1,00 │ 3,50 │ 1 │
│ │suprastructura: din lemn de brad; │ │ │ │
│ │c) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad │ │ │ │
│ │sau stejar; │ 0,50 │ 1,00 │ 1 │
│ │suprastructura: din lemn de stejar, metalicã; │ │ │ │
│ │d) infrastructura: cu elevaţia din zidãrie de │ │ │ │
│ │cãrãmidã; │ 0,40 │ 1,00 │ 2 │
│ │suprastructura: din lemn, zidãrie de piatrã sau │ │ │ │
│ │cãrãmidã, beton, beton armat, beton armat │ │ │ │
│ │precomprimat, metalicã, beton armat şi metal; │ │ │ │
│ │e) infrastructura: cu elevaţia din zidãrie de │ │ │ │
│ │piatrã, beton, beton armat, beton şi metal, │ │ │ │
│ │elemente din metal; │ 0,40 │ 1,00 │ 2 │
│ │suprastructura: din lemn, beton armat precomprimat,│ │ │ │
│ │metal, beton armat şi metal; │ │ │ │
│ │f) infrastructura: cu elevaţia din zidãrie de │ │ │ │
│ │piatrã, beton, beton armat, beton şi metal, │ │ │ │
│ │elemente din metal; │ 0,40 │ 1,00 │ 2 │
│ │suprastructura: din zidãrie de piatrã sau cãrãmidã,│ │ │ │
│ │beton sau beton armat. │ │ │ │
│ │2. Podeţe feroviare şi rutiere, cu excepţia │ │ │ │
│ │podeţelor circulare, ovoide sau triunghiulare: │ │ │ │
│ │a) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad; │ 0,5 │ 4,00 │ 1 │
│ │suprastructura: din lemn; │ │ │ │
│ │b) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad; │ 0,5 │ 4,00 │ 1 │
│ │suprastructura: din lemn de brad; │ │ │ │
│ │c) infrastructura: cu elevaţia din lemn de stejar; │ 0,4 │ 1,20 │ 1 │
│ │suprastructura: din lemn de stejar sau metalicã; │ │ │ │
│ │d) infrastructura: cu elevaţia din zidãrie de │ │ │ │
│ │cãrãmidã; │ 0,4 │ 1,00 │ 2 │
│ │suprastructura: din lemn, zidãrie de piatrã sau │ │ │ │
│ │cãrãmidã, beton, beton armat, beton armat │ │ │ │
│ │precomprimat, metalicã, beton armat şi metal; │ │ │ │
│ │e) infrastructura: cu elevaţia din zidãrie de │ │ │ │
│ │piatrã, beton armat şi piatrã, beton şi metal, │ │ │ │
│ │beton armat, elemente din metal; │ 0,4 │ 1,00 │ 2 │
│ │suprastructura: din lemn, beton armat precomprimat,│ │ │ │
│ │beton armat şi metal. │ │ │ │
│ │3. Podeţe feroviare şi rutiere cu secţiune │ │ │ │
│ │circularã, ovoidã sau triunghiularã: │ │ │ │
│ │a) structurã din cãrãmidã sau piatrã şi mixt, │ │ │ │
│ │tuburi din oţel sau fontã; │ 0,50 │ 1,00 │ 2 │
│ │b) structurã din beton armat, beton; │ 0,50 │ 1,00 │ 2 │
│ │c) structurã din lemn. │ 1,00 │ 4,00 │ 1 │
│ │4. Pasarele: │ │ │ │
│ │a) infrastructura: cu elevaţia din lemn de brad │ │ │ │
│ │sau stejar; │ 1,00 │ 4,00 │ 1 │
│ │suprastructura: din lemn de stejar sau metalicã; │ │ │ │
│ │b) infrastructura: cu elevaţia din zidãrie de │ │ │ │
│ │cãrãmidã, zidãrie de piatrã, beton, beton şi │ │ │ │
│ │piatrã, beton şi metal, beton armat, elemente din │ │ │ │
│ │metal; │ 0,40 │ 1,00 │ 2 │
│ │suprastructura: din zidãrie de piatrã sau cãrãmidã,│ │ │ │
│ │beton, beton armat, beton armat şi metal; │ │ │ │
│ │c) infrastructura: cu elevaţia din zidãrie de │ │ │ │
│ │cãrãmidã, zidãrie de piatrã, beton, beton şi │ │ │ │
│ │piatrã, beton şi metal, beton armat, elemente din │ │ │ │
│ │metal; │ 0,40 │ 1,00 │ 2 │
│ │suprastructura: din lemn, beton armat precomprimat,│ │ │ │
│ │metalicã. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 7.│Construcţii pentru depozitarea diferitelor │ │ │ │
│ │categorii de materiale. │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Platforme: │ │ │ │
│ │a) fundaţie: din pãmânt; │ 2,50 │ 4,50 │ 1 │
│ │b) fundaţie: din nisip, balast, piatrã spartã, │ │ │ │
│ │bolovani, piatrã brutã, beton; │ │ │ │
│ │îmbrãcãminte: din balast, din piatrã spartã, │ │ │ │
│ │macadam; │ 0,90 │ 1,70 │ 2 │
│ │c) fundaţie: din nisip, balast, piatrã spartã, │ │ │ │
│ │bolovani, piatrã brutã, beton; │ │ │ │
│ │îmbrãcãminte: din bolovani, piatrã brutã, │ │ │ │
│ │asfalticã, din beton de ciment; │ 0,80 │ 2,80 │ 2 │
│ │d) fundaţie: din nisip, balast, piatrã spartã, │ │ │ │
│ │bolovani, piatrã brutã, beton; │ 1,00 │ 3,00 │ 2 │
│ │îmbrãcãminte: din cãrãmidã, pavele; │ │ │ │
│ │e) fundaţie: din nisip, balast, piatrã spartã, │ │ │ │
│ │bolovani, piatrã brutã, beton; │ │ │ │
│ │îmbrãcãminte: podinã din lemn. │ 2,00 │ 4,00 │ 2 │
│ │2. Rampe: │ │ │ │
│ │a) sprijiniri din lemn, umpluturi de pãmânt; │ 2,00 │ 3,50 │ 1 │
│ │b) sprijiniri din zidãrie de piatrã sau beton, │ │ │ │
│ │umpluturi de pãmânt; │ 0,70 │ 2,40 │ 1 │
│ │c) cu schelet metalic. │ 1,60 │ 2,80 │ 1 │
│ │3. Depozite subterane, inclusiv pivniţele care nu │ │ │ │
│ │sunt sub clãdiri: │ │ │ │
│ │a) structurã din lemn; │ 2,50 │ 4,30 │ 2 │
│ │b) structurã din zidãrie de piatrã, cãrãmidã sau │ │ │ │
│ │înlocuitori, beton; │ 1,00 │ 1,30 │ 2 │
│ │c) structurã din beton armat. │ 0,70 │ 4,00 │ 2 │
│ │4. Depozite exterioare amenajate din beton armat │ 0,40 │ 0,60 │ 2 │
│ │Rezervoare şi bazine pentru depozitare: │ │ │ │
│ │5. structurã din lemn; │ 1,00 │ 2,30 │ 1 │
│ │6. structurã din zidãrie de piatrã, cãrãmidã sau │ │ │ │
│ │înlocuitori, beton: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 0,80 │ 2,00 │ 1 │
│ │- mediu coroziv; │ 1,40 │ 2,50 │ 1 │
│ │7. structurã din beton armat: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 0,70 │ 2,40 │ 1 │
│ │- mediu coroziv; │ 1,40 │ 3,40 │ 1 │
│ │8. structurã din oţel: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 0,50 │ 1,60 │ 1 │
│ │- mediu coroziv; │ 1,20 │ 4,00 │ 1 │
│ │9. structurã din pãmânt: │ 0,80 │ 2,00 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 8.│Construcţii speciale pentru depozitarea │ │ │ │
│ │explozibililor, muniţiilor: │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │a) structurã din lemn; │ 1,50 │ 4,80 │ 1 │
│ │b) structurã din zidãrie de piatrã, cãrãmidã sau │ │ │ │
│ │înlocuitori, beton; │ 0,80 │ 1,20 │ 2 │
│ │c) structurã din beton armat. │ 0,70 │ 1,00 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 9.│Construcţii speciale pentru transportul energiei │ │ │ │
│ │electrice: │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Reţele de alimentare sau iluminat şi linii de │ │ │ │
│ │transport al energiei electrice: │ │ │ │
│ │a) aeriene: │ │ │ │
│ │- stâlpi din lemn de rãşinoase impregnaţi; │ 2,50 │ 4,50 │ 1 │
│ │- stâlpi din beton armat vibrat, centrifugat, │ │ │ │
│ │precomprimat, metalici; │ 0,50 │ 3,00 │ 2 │
│ │- stâlpi din lemn neimpregnaţi; │ 3,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │b) subterane. │ 2,10 │ 4,00 │ 2 │
│ │2. Instalaţii electrice de forţã: │ │ │ │
│ │a) instalaţii electrice de forţã aeriene sau │ │ │ │
│ │aparente; │ 2,80 │ 5,00 │ 2 │
│ │b) instalaţii electrice de forţã îngropate; │ 1,70 │ 5,00 │ 2 │
│ │c) instalaţii electrice de forţã în tub de │ │ │ │
│ │protecţie; │ 1,20 │ 4,00 │ 2 │
│ │d) instalaţii electrice de forţã în canal de │ │ │ │
│ │protecţie sau în tunel. │ 0,90 │ 2,00 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 10.│Construcţii speciale pentru alimentare cu apã şi │ │ │ │
│ │canalizare: │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Captãri de apã: │ │ │ │
│ │a) puţuri sãpate: │ │ │ │
│ │- structurã din lemn/cadre; │ 1,80 │ 3,50 │ 2 │
│ │- structurã din zidãrie de piatrã sau cãrãmidã, │ │ │ │
│ │beton, beton armat - cheson, tuburi din beton; │ 0,40 │ 1,80 │ 2 │
│ │b) puţuri forate, puţuri înfipte şi puţuri forate │ │ │ │
│ │în interiorul puţurilor sãpate: │ │ │ │
│ │- tuburi din beton, tuburi metalice/ţeavã, tuburi │ │ │ │
│ │din azbociment, bazalt sau ceramice; │ 1,90 │ 3,50 │ 2 │
│ │- tuburi din oţel/burlan sau fontã. │ 0,50 │ 2,00 │ 2 │
│ │2. Drenuri: │ │ │ │
│ │a) drenuri tubulare pentru alimentare cu apã: │ │ │ │
│ │- tuburi din beton sau beton armat; │ 0,40 │ 1,50 │ 3 │
│ │- tuburi din oţel/ţeavã sau fontã. │ 1,70 │ 4,50 │ 3 │
│ │b) şanţuri drenate cu filtru invers pentru │ │ │ │
│ │alimentare cu apã, drenuri pentru desecãri │ 1,60 │ 4,50 │ 3 │
│ │3. Captãri de izvoare: │ │ │ │
│ │a) apã necorozivã; │ 0,60 │ 2,00 │ 2 │
│ │b) apã corozivã. │ 0,80 │ 5,00 │ 1 │
│ │4. Prize de apã fixe │ 0,60 │ 2,50 │ 2 │
│ │5. Conducte pentru alimentare cu apã şi canalizare:│ │ │ │
│ │a) conducte pentru alimentare cu apã, inclusiv │ │ │ │
│ │reţele de distribuţie: │ │ │ │
│ │- beton, beton armat sau bazalt, beton cãptuşit cu │ │ │ │
│ │oţel, fontã sau plumb, ceramicã; │ 1,00 │ 4,00 │ 2 │
│ │- oţel; │ 1,90 │ 4,50 │ 2 │
│ │- azbociment; │ 1,70 │ 4,00 │ 2 │
│ │- materiale plastice; │ 3,20 │ 5,00 │ 2 │
│ │b) conducte pentru canalizare: │ │ │ │
│ │- beton, beton armat sau bazalt, fontã sau plumb, │ │ │ │
│ │azbociment; │ 0,40 │ 2,00 │ 2 │
│ │- materiale plastice; │ 3,20 │ 5,00 │ 2 │
│ │- ceramicã. │ 0,50 │ 2,80 │ 2 │
│ │6. Construcţii în exteriorul clãdirilor pentru │ │ │ │
│ │îmbunãtãţirea apei şi pentru epurarea apelor uzate:│ │ │ │
│ │a) construcţii pentru reţinerea de substanţe mai │ │ │ │
│ │grele decât apa, separatoare, metantancuri: │ │ │ │
│ │- beton, beton armat; │ 0,50 │ 3,00 │ 2 │
│ │b) iazuri de depozitare şi paturi de uscare a │ │ │ │
│ │nãmolului; │ 1,60 │ 4,00 │ 2 │
│ │c) câmpuri de irigare şi infiltrare: │ │ │ │
│ │- pãmânt fãrã cãptuşeli, tuburi din beton, │ │ │ │
│ │azbociment, ceramice; │ 1,60 │ 4,00 │ 2 │
│ │- tuburi din materiale plastice, filtre, │ │ │ │
│ │construcţii individuale pentru amestecul │ │ │ │
│ │reactivilor; │ 1,20 │ 4,50 │ 2 │
│ │d) staţii de sterilizare, staţii de pompare a │ │ │ │
│ │apei; │ 0,40 │ 2,50 │ 2 │
│ │e) staţii de neutralizare. │ 1,00 │ 2,00 │ 2 │
│ │7. Castele de apã: │ │ │ │
│ │a) turn din zidãrie, cuvã din beton armat sau │ │ │ │
│ │metalicã; turn din beton armat, cuvã din beton │ │ │ │
│ │armat, schelet din beton armat; cuvã din beton │ │ │ │
│ │armat sau metalicã; │ 0,50 │ 3,00 │ 2 │
│ │b) schelet metalic, cuvã metalicã. │ 1,20 │ 3,00 │ 2 │
│ │8. Traversãri │ 0,80 │ 1,20 │ 2 │
│ │9. Construcţii, accesorii şi instalaţii tehnologice│ │ │ │
│ │pentru alimentare cu apã şi canalizare; │ │ │ │
│ │a) castele de echilibru; │ 0,80 │ 1,50 │ 2 │
│ │b) camere de încãrcare, descãrcare, aspiraţie, │ │ │ │
│ │liniştire, pentru alimentare cu apã şi canalizare. │ 0,80 │ 1,50 │ 2 │
│ │Construcţii independente pentru deservirea │ │ │ │
│ │populaţiei, situate pe reţele de alimentare cu apã,│ │ │ │
│ │cãmine pentru armãturi şi camere de rupere de │ │ │ │
│ │presiune la intersecţie şi împreunare, cabine │ │ │ │
│ │subterane la puţuri forate: │ │ │ │
│ │- zidãrie din piatrã sau cãrãmidã, beton, beton │ │ │ │
│ │armat, metal; │ 0,50 │ 1,50 │ 2 │
│ │- tuburi din oţel/ţevi; │ 0,50 │ 3,00 │ 1 │
│ │c) instalaţii tehnologice pentru alimentare cu apã │ │ │ │
│ │şi canalizare; │ 0,50 │ 3,00 │ 2 │
│ │d) cabine pentru protecţia catodicã a conductelor │ │ │ │
│ │metalice. │ 2,00 │ 3,00 │ 2 │
│ │Construcţii speciale pentru transportul şi │ │ │ │
│ │distribuţia petrolului, gazelor, lichidelor, │ │ │ │
│ │aerului comprimat şi pentru termoficare │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 11.│1. Conducte pentru transportul produselor │ │ │ │
│ │petroliere, gazelor şi lichidelor industriale: │ │ │ │
│ │a) diametrul de la 25,1 - 50,0 mm: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 2,00 │ 5,00 │ 2 │
│ │- mediu coroziv; │ 2,50 │ 5,00 │ 2 │
│ │b) diametrul de la 50,1 mm - 150,0 mm: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 1,50 │ 5,00 │ 2 │
│ │- mediu coroziv; │ 2,50 │ 5,00 │ 2 │
│ │c) diametrul peste 150,0 mm. │ │ │ │
│ │Neprotejate catodic: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 1,30 │ 4,50 │ 2 │
│ │- mediu coroziv; │ 2,00 │ 4,50 │ 2 │
│ │Protejate catodic: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 1,00 │ 4,00 │ 2 │
│ │- mediu coroziv. │ 1,80 │ 4,00 │ 2 │
│ │2. Traversãri de conducte pentru transportul │ │ │ │
│ │produselor petroliere, gazelor şi lichidelor │ │ │ │
│ │industriale │ 1,20 │ 3,00 │ 2 │
│ │3. Conducte de termoficare: │ │ │ │
│ │a) conducte din oţel pe susţineri din beton armat │ │ │ │
│ │sau oţel; │ 1,00 │ 3,00 │ 2 │
│ │b) conducte din oţel izolate, pozate direct în │ │ │ │
│ │pãmânt. │ 0,50 │ 2,00 │ 1 │
│ │4. Conducte tehnologice din incinte specifice │ │ │ │
│ │activitãţilor industriale şi din interiorul │ │ │ │
│ │clãdirilor şi construcţiilor speciale, inclusiv │ │ │ │
│ │canale de ventilaţie: │ │ │ │
│ │a) conducte din oţel-carbon, fãrã protecţie │ │ │ │
│ │interioarã: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 1,00 │ 2,60 │ 1 │
│ │- mediu coroziv. │ 2,00 │ 4,00 │ 1 │
│ │b) conducte din oţel aliat obişnuit, fãrã protecţie│ │ │ │
│ │interioarã: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 1,00 │ 1,80 │ 1 │
│ │- mediu coroziv. │ 1,50 │ 3,60 │ 1 │
│ │c) conducte din metale neferoase - aluminiu: │ │ │ │
│ │- mediu coroziv; │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │d) conducte din metale neferoase - plumb: │ │ │ │
│ │- mediu coroziv; │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │e) conducte din materiale ceramice sau porţelan: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 1,00 │ 4,80 │ 2 │
│ │- mediu coroziv; │ 1,50 │ 2,50 │ 1 │
│ │f) conducte din materiale plastice: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 1,20 │ 1,80 │ 1 │
│ │- mediu coroziv; │ 1,00 │ 2,20 │ 1 │
│ │g) conducte din fontã: │ │ │ │
│ │- mediu normal; │ 1,80 │ 2,80 │ 1 │
│ │- mediu coroziv. │ 2,00 │ 2,20 │ 1 │
│ │5. Conducte şi branşamente pentru distribuţia │ │ │ │
│ │gazelor: │ │ │ │
│ │a) neprotejate catodic; │ 2,00 │ 4,00 │ 2 │
│ │b) protejate catodic. │ 1,50 │ 4,00 │ 2 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 12.│Construcţii speciale pentru culturã fizicã şi sport│ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Zgurã │ 1,00 │ 3,50 │ 2 │
│ │2. Asfalt │ 1,00 │ 2,50 │ 2 │
│ │3. Zidãrie │ 1,00 │ 2,50 │ 2 │
│ │4. Beton armat │ 1,00 │ 2,00 │ 2 │
│ │5. Lemn │ 1,00 │ 4,00 │ 2 │
│ │6. Asimilate anexelor pentru conducerea focului în │ │ │ │
│ │poligoanele de tragere │ 1,00 │ 2,00 │ 2 │
│ │7. Asimilate bazinelor pentru trecerea blindatelor │ │ │ │
│ │pe sub apã │ 1,20 │ 1,50 │ 1 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────────┤
│ 13.│Diverse construcţii speciale │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │1. Împrejmuiri: │ │ │ │
│ │a) lemn, stâlpi din lemn şi sârmã; │ 1,50 │ 5,00 │ 1 │
│ │b) zidãrie, beton, stâlpi din beton armat şi sârmã,│ │ │ │
│ │stâlpi metalici şi sârmã; │ 1,00 │ 4,50 │ 1 │
│ │c) beton armat. │ 1,00 │ 4,00 │ 1 │
│ │2. W.C.-uri subterane şi supraterane: │ │ │ │
│ │a) lemn; │ 1,50 │ 5,00 │ 1 │
│ │b) zidãrie din piatrã, zidãrie de cãrãmidã cu beton│ │ │ │
│ │armat, beton cu beton armat, beton armat. │ 1,00 │ 4,50 │ 1 │
│ │3. Panouri de afişaj, turnuri de ceas şi turnuri │ │ │ │
│ │de pazã: │ │ │ │
│ │a) lemn; │ 0,80 │ 1,60 │ 1 │
│ │b) zidãrie din piatrã, zidãrie de cãrãmidã cu │ │ │ │
│ │beton armat; │ 0,60 │ 1,40 │ 1 │
│ │c) beton cu beton armat, beton armat, metal. │ 0,40 │ 1,20 │ 2 │
│ │4. Construcţii funerare, capele, osuare la │ │ │ │
│ │cimitirele militare: │ │ │ │
│ │a) zidãrie din piatrã, zidãrie din cãrãmidã cu │ │ │ │
│ │beton armat; │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │b) beton cu beton armat, beton armat. │ 1,00 │ 5,00 │ 1 │
│ │Mobilier: │ │ │ │
│ │Întreţinerea mobilierului │ 5,00 │ - │ - │
│ │Utilaje: │ │ │ │
│ │Întreţinerea utilajelor de resortul cazãrii │ 1,00 │ - │ - │
└────┴───────────────────────────────────────────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────────┘




NOTĂ:
Lucrãrile de întreţinere şi reparaţii curente necesare pentru pregãtirea unor spaţii în vederea vizitelor unor delegaţii strãine sau ale oficialitãţilor de stat - preşedinţi, miniştri, precum şi pentru asigurarea condiţiilor de cazare şi lucru în cazul unor activitãţi cu participare internaţionalã sau activitãţi ocazionale, respectiv parade militare, expoziţii, certificarea şi evaluarea operaţionalã a structurilor se vor putea executa înainte de îndeplinirea termenelor de duratã.
Aceste lucrãri, limitate strict la spaţiile necesare, vor fi aprobate de cãtre ordonatorul secundar de credite.


ANEXA 6
la normele tehnice



- Model -
ROMÂNIA Nesecret
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplarul nr. .............
Unitatea Militarã ......

VĂZUT
Comandantul (Şeful) Unitãţii Militare .......

PROCES-VERBAL*)
Încheiat astãzi, .... luna .......... anul ....

Comisia, constituitã în baza Ordinului de zi pe unitate nr. ..........
din .............. şi formatã din:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
.............................................................................;
completatã cu delegaţi din Unitatea Militarã ......................,
în cadrul controlului periodic general al clãdirilor şi construcţiilor
speciale prevãzut în normativul tehnic de reparaţii curente şi întreţinere, am
efectuat acest control la cazarma nr. ..... garnizoana ........... şi am
stabilit urmãtoarele:
a) Lucrãrile de întreţinere necesare:
- ..........................................................................
- ..........................................................................
- ..........................................................................
- ..........................................................................
- ..........................................................................
b) Lucrãrile de reparaţii curente necesare:
- ..........................................................................
- ..........................................................................
- ..........................................................................
- ..........................................................................
- ..........................................................................

COMISIA:



---------
*) Se întocmeşte pe cazarmã.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016