Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 9 mai 2008  de domenii si infrastructuri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 9 mai 2008 de domenii si infrastructuri

EMITENT: MINISTERUL APARARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 405 din 29 mai 2008


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme tehnice stabilesc pe baza legislaţiei în vigoare modalitatea de calcul privind necesarul de terenuri al unui obiectiv militar, stabilirea spaţiilor necesare unitãţilor militare, dotarea cu mobilier, utilaje, obiecte de inventar gospodãresc şi materiale de cazare necesare fundamentãrii planurilor de asigurare materialã în vederea executãrii lucrãrilor de reparaţii şi întreţinere, asigurarea necesarului de apã, energie electricã, materiale de iluminat şi de curãţenie şi alte active fixe de resortul construcţii-cazare.

CAP. II
Precizãri de specialitate

SECŢIUNEA 1
Necesarul de terenuri

ART. 2
Suprafaţa de teren necesarã pentru amplasarea unui obiectiv, respectiv: cazarmã, aerodrom, depozit de muniţii, depozit de armament, depozit de carburanţi-lubrifianţi, depozit mixt, poligon, tancodrom, cuprinde:
a) suprafaţa de teren ocupatã de construcţii şi instalaţii, la care se adaugã o suprafaţã de teren, respectiv maximum 10% din suprafaţa construitã destinatã pentru alei de acces, zone de vegetaţie ornamentalã şi altele;
b) suprafaţa neocupatã de construcţii şi instalaţii, situatã în perimetrul terenului solicitat, necesarã pentru paza şi siguranţa obiectului şi diferite activitãţi care se justificã prin norme, specifice fiecãrei arme, precum şi pentru activitãţi de instruire militarã.
ART. 3
(1) La stabilirea suprafeţei totale de teren necesarã pentru un obiectiv se va avea în vedere şi încadrarea în indicatori sintetici, cu gradul de ocupare a terenului.
(2) Gradul de ocupare a terenului reprezintã raportul dintre totalul suprafeţei ocupate efectiv cu construcţii, instalaţii şi suprafaţa totalã a terenului din perimetrul obiectivului respectiv.
ART. 4
Suprafeţele de terenuri pentru amplasarea unui obiectiv de investiţii trebuie limitate la strictul necesar, scop în care la întocmirea documentaţiilor proiectantul împreunã cu structurile centrale beneficiare vor avea în vedere urmãtoarele:
a) comasarea reţelelor şi instalaţiilor;
b) comasarea şi concentrarea construcţiilor de toate tipurile;
c) restrângerea drumurilor, platformelor, aleilor, spaţiilor de depozitare şi a tuturor construcţiilor auxiliare;
d) utilizarea la maximum a spaţiilor şi incintelor existente;
e) gruparea în complexuri de poligoane pe garnizoanã a poligoanelor de antrenament şi utilizarea acestora pe baza unui program unic;
f) gruparea pe garnizoanã a poligoanelor de tragere, tancodromurilor şi utilizarea lor de cãtre toate unitãţile dislocate în zonã;
g) amenajarea unei singure baze sportive pe cazarmã, indiferent de numãrul unitãţilor militare dislocate în cazarma respectivã, şi utilizarea acesteia pe baza unui program unic aprobat de comandantul cazãrmii.
ART. 5
Pentru calculul necesarului de terenuri al unui obiectiv militar se vor utiliza suprafeţele normate, conform anexei nr. 1.

SECŢIUNEA a 2-a
Stabilirea spaţiilor în care se desfãşoarã activitãţi administrative, social-culturale,depozitare şi altele

ART. 6
Pentru suprafeţele folosite ca birouri comune se va lua în calcul o suprafaţã medie de 5 mp/persoanã, iar în cazul posturilor care utilizeazã calculatoare, planşete sau aparaturã specificã, precum şi al celor care lucreazã cu documente de patrimoniu, 6 mp/persoanã, conform anexei nr. 2.
ART. 7
Suprafeţele prevãzute la nr. crt. 9, 10, 11, 12 din anexa nr. 2 pot depãşi valorile înscrise cu suprafeţele ocupate de aparatura şi dotarea specifice.
ART. 8
Pentru funcţiile de conducere nenominalizate în prezentele norme se vor folosi normele funcţiilor similare.
ART. 9
Prezentele norme tehnice vor sta la baza proiectãrii construcţiilor care cuprind spaţii cu destinaţia de birouri sau alte activitãţi colective, necesare Ministerului Apãrãrii.
ART. 10
Pentru construcţiile existente, normele tehnice vor putea fi adaptate şi aplicate, de la caz la caz, în funcţie de structura construcţiei şi de suprafaţa disponibilã.

SECŢIUNEA a 3-a
Clasificarea şi duratele normate de funcţionare a activelor fixe de resortul construcţii-cazare din Ministerul Apãrãrii

ART. 11
Pentru activele fixe aflate în patrimoniul Ministerului Apãrãrii se stabileşte ca duratã normalã de funcţionare durata maximã precizatã în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.139/2004 .
ART. 12
Durata normalã de funcţionare este, în general, mai redusã decât durata de viaţã fizicã a activului fix respectiv.
ART. 13
Durata normalã de funcţionare a activului fix rãmâne neschimbatã pânã la recuperarea integralã a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din funcţiune.
ART. 14
Investiţiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sã aibã ca efect îmbunãtãţirea parametrilor tehnici iniţiali ai acestora şi sã conducã la obţinerea de beneficii economice viitoare care se poate realiza fie direct prin creşterea veniturilor, fie indirect, prin reducerea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare.
ART. 15
În cazul clãdirilor, investiţiile efectuate trebuie sã asigure protecţia valorilor umane şi materiale şi îmbunãtãţirea gradului de confort şi ambient sau reabilitarea şi modernizarea tehnicã a acestora.
ART. 16
Amortizarea investiţiilor se face fie pe durata normalã de utilizare rãmasã, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pânã la 20%.
ART. 17
Dacã cheltuielile ulterioare se fac dupã expirarea duratei normale, se va stabili o nouã duratã normalã de cãtre un expert tehnic autorizat.

SECŢIUNEA a 4-a
Dotarea cu mobilier şi obiecte de inventar de resortul construcţii-cazare a încãperilor în care se desfãşoarã activitãţi administrative

ART. 18
Normele pentru dotarea cu mobilier şi obiecte de inventar de resortul construcţii-cazare a încãperilor în care se desfãşoarã activitãţi administrative, prevãzute în anexa nr. 3, sunt maximale.
ART. 19
Deficitul de mobilier faţã de norme se va asigura prin programele anuale de achiziţie, în raport cu fondurile alocate cu aceastã destinaţie şi cu spaţiile repartizate pentru fiecare funcţie prevãzutã în statul de organizare.

SECŢIUNEA a 5-a
Calculul necesarului anual de apã pentru spaţiile şi activitãţile specifice Ministerului Apãrãrii

ART. 20
La stabilirea necesarului anual de apã se vor lua în calcul:
a) efectivele de militari şi personal civil care se hrãnesc la popotele unitãţilor militare;
b) elevii şi cursanţii care beneficiazã de cazare gratuitã în cãminele din cadrul instituţiilor militare de învãţãmânt;
c) soldaţii şi gradaţii voluntari, cadrele militare şi personalul civil care participã la procesul de instrucţie şi pregãtire fizicã, conform programului orar, stabilit prin ordin de zi pe unitate;
d) soldaţii şi gradaţii voluntari, cadrele militare şi familiile acestora, alte categorii de personal prevãzute de instrucţiunile în vigoare care se cazeazã în cãminele militare de unitate şi cãminele de garnizoanã, cabane, centre de recuperare şi refacere etc;
e) numãrul de duşuri instalate în cazarmã;
f) numãrul pisoarelor cu spãlare intermitentã;
g) numãrul pisoarelor cu spãlare continuã;
h) numãrul vaselor de W.C.;
i) suprafaţa spaţiilor verzi din întreţinere;
j) suprafaţa drumurilor pavate, pistelor şi aerodromurilor din cazarmã;
k) suprafaţa magaziilor de muniţie;
l) numãrul magaziilor de muniţie;
m) consumul de apã al instalaţiei de încãlzire centralã;
n) consumul de apã al instalaţiilor şi utilajelor, altele decât cele folosite la întreţinerea curentã a cazãrmii;
o) consumul de apã pentru reparaţii curente şi întreţinere la executarea unor lucrãri de construcţii şi instalaţii;
p) numãrul autoturismelor, autocamioanelor, tancurilor, transportoarelor amfibii blindate - T.A.B. şi al altor categorii de tehnicã de transport şi de luptã, exceptând tehnica excedentarã, scoasã din înzestrare şi care nu mai are alocate drepturi de motoresurse;
q) numãrul de animale prevãzut în statele de organizare;
r) consumul de apã pentru executarea unor lucrãri sau desfãşurarea unor activitãţi cuprinse în planul pregãtirii de luptã, conform prevederilor programului pregãtirii de luptã.
ART. 21
Pentru stabilirea necesarului anual de apã se folosesc normele din anexa nr. 4.
ART. 22
Baza de calcul prevãzutã la art. 21 se foloseşte şi pentru spaţiile cu destinaţie medicalã, luându-se în calcul utilajele specifice fiecãrei specialitãţi medicale.
ART. 23
Drepturile de consum de apã ale unei cazãrmi sunt cele utilizate pentru:
a) igienã, consum fiziologic şi întreţinerea personalului;
b) spãlat vehicule, spaţii circulabile, obiecte de inventar, materiale de resortul hrãnirii şi altele;
c) rezerva de apã necesarã intervenţiei la incendiu;
d) animale productive, de antrenament şi intervenţie.
ART. 24
Consumul de apã dintr-o cazarmã este normat pe baza actelor normative în vigoare la nivel naţional.
ART. 25
Normele pentru consumurile tehnologice de apã se utilizeazã pentru:
a) instalaţiile de încãlzire centralã, calculându-se necesarul de apã pe baza documentaţiei tehnice existente;
b) alte instalaţii şi utilaje consumatoare de apã, calculându-se necesarul de apã în funcţie de prevederile documentaţiei tehnice şi de exploatare;
c) executarea unor lucrãri de construcţii şi instalaţii, calculându-se necesarul de apã în funcţie de consumurile specifice de apã pe unitatea de lucrare precizate în indicatoarele de norme de deviz sau normele locale.
ART. 26
Rezerva de apã necesarã intervenţiei la incendiu se stabileşte pe baza normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel:
a) autotun de stins incendiu: 219 mc;
b) autopompã-cisternã: 126 mc;
c) motopompã: 81 mc;
d) instalaţii fixe sau mobile de stingere a incendiilor pentru depozitele de carburanţi-lubrifianţi - C.L., pentru care calculul necesarului de apã pentru producerea spumei chimice şi rãcirea rezervoarelor se stabileşte conform normelor republicane pentru proiectarea şi executarea construcţiilor din punctul de vedere al prevenirii incendiilor;
e) instalaţii sprinklere, drencere sau hidranţi pentru stingerea incendiilor, pentru care calculul necesarului de apã se stabileşte conform STAS - 1478-90;
f) capacitatea de stocare a apei pentru stingerea incendiilor - castel de apã, rezervoare supraterane sau subterane.
ART. 27
Rezerva de apã pentru stingerea incendiilor la depozitele de muniţie şi explozivi se calculeazã astfel:
a) pentru fiecare100 de vagoane: minimum 40-50 mc;
b) la fiecare magazie: 1-2 mc de apã în bazine.
ART. 28
Pentru stabilirea necesarului anual de apã se elaboreazã o bazã de calcul conform modelului din anexa nr. 5.

SECŢIUNEA a 6-a
Calculul necesarului anual de energie electricã pentru spaţiile şi activitãţile specifice

ART. 29
Pentru stabilirea necesarului anual de energie electricã se iau în calcul elemente din:
a) dosarul tehnic al cazãrmii;
b) cãrţile tehnice şi/sau cãrţile de exploatare;
c) procesul-verbal de alocare la drepturi de consum pe ore de funcţionare;
d) normele de consum de energie electricã, cuprinse în anexa nr. 6.
ART. 30
Din dosarul tehnic al cazãrmii se iau în considerare:
a) destinaţia şi suprafaţa utilizabilã a încãperilor de iluminat, pe pavilioane şi categorii de spaţii;
b) numãrul locurilor de lampã pentru iluminatul exterior.
ART. 31
Din cãrţile de exploatare se iau în calcul:
a) numãrul electromotoarelor care funcţioneazã în cazarma respectivã;
b) puterea electromotoarelor în kWh.
ART. 32
Din procesul-verbal de alocare la drepturi de consum pe ore de funcţionare şi cãrţile tehnice se iau în calcul:
a) denumirea instalaţiilor, aparatelor şi consumatorilor casnici;
b) consumul de energie electricã pe ore de funcţionare.
ART. 33
Din normele de consum de energie electricã elaborate de Direcţia domenii şi infrastructuri, conform anexei nr. 6, se iau în calcul:
a) normele de consum de energie electricã pentru iluminatul interior;
b) normele de consum de energie electricã pentru iluminatul exterior;
c) normele de consum de energie electricã pentru forţã.
ART. 34
În funcţie de consumul calculat conform normelor pentru iluminat interior şi exterior, se va stabili necesarul de materiale consumabile care asigurã atât iluminatul interior, cât şi iluminatul exterior.
ART. 35
Într-o cazarmã se poate consuma energie electricã pentru:
a) iluminatul interior;
b) iluminatul exterior;
c) funcţionarea instalaţiilor, aparatelor şi a receptorilor electrici care se alimenteazã monofazat;
d) acţionarea receptorilor electrici de forţã.
ART. 36
Pentru iluminatul interior şi exterior se folosesc becuri cu incandescenţã, lãmpi fluorescente, becuri cu descãrcare în diferite medii şi becuri economice.
ART. 37
Pentru funcţionarea instalaţiilor, aparatelor şi a receptorilor electrici care se alimenteazã monofazat se folosesc urmãtorii consumatori de energie:
a) sistemele integrale de securitate, respectiv control acces, detecţie incendiu etc., care sunt alimentate şi de o sursã de rezervã;
b) mijloacele electronice de calcul şi multiplicare;
c) aparatele de radio;
d) televizoarele;
e) lãmpile de birou;
f) ventilatoarele;
g) aparat de climatizare;
h) aparatura electrocasnicã;
i) aparatele de protecţie;
j) aparatura medicalã de investigaţie şi tratament;
k) tehnica de comunicaţii şi informaticã;
l) alţi consumatori.
ART. 38
Receptorii electrici de forţã utilizaţi pot fi:
a) electropompe;
b) unelte;
c) utilaje;
d) simulatoare;
e) trenajoare;
f) instalaţii pentru poligoanele automatizate de antrenament şi tragere;
g) instalaţii de balizã.
ART. 39
Au dreptul sã consume energie electricã numai consumatorii stabiliţi, conform urmãtoarelor documente:
a) dosarul tehnic al cazãrmii;
b) procesul-verbal de predare-primire a construcţiei şi accesoriilor fixe;
c) statele de organizare, respectiv tabela de înzestrare;
d) normele de dotare şi înzestrare;
e) procesul-verbal de alocare la drepturi de consum pe ore de funcţionare, conform ordinului de zi pe unitate, aprobat de comandant/şef.
ART. 40
Consumul de energie electricã dintr-o cazarmã este normat în funcţie de: natura consumatorului, destinaţia şi suprafaţa spaţiului iluminat, numãrul locurilor de lampã pentru iluminatul exterior, numãrul şi puterea electromotoarelor, astfel:
a) pentru iluminatul interior se vor folosi cantitãţile normate conform datelor din anexa nr. 6;
b) pentru iluminatul exterior: 1000 kWh/loc de lampã/an;
c) pentru funcţionarea instalaţiilor, aparatelor şi consumatorilor casnici care se alimenteazã la prize de 220 V, conform art. 47;
d) pentru forţã, energie electricã pentru electromotoare care acţioneazã pompe, scule şi utilaje diferite din atelierele unitãţilor: 1.200 kWh/1 kW/motor/an.
ART. 41
La calculul consumului de energie electricã pentru funcţionarea instalaţiilor, aparatelor şi consumatorilor casnici care se alimenteazã la prize de 220 V se utilizeazã:
a) consumul de energie electricã pe ora de funcţionare precizat în cartea tehnicã sau cartea de exploatare etc.;
b) numãrul orelor de funcţionare stabilit de o comisie numitã prin ordin de zi pe unitate.
ART. 42
Pentru stabilirea necesarului anual de energie electricã se elaboreazã o bazã de calcul pentru fiecare cazarmã, conform modelului din anexa nr. 8.
ART. 43
Necesarul anual de materiale pentru iluminat se calculeazã pe baza normelor din anexa nr. 7.
ART. 44
Într-o cazarmã, pentru iluminat se pot utiliza materiale omologate în România, ca receptori electrici cu frecvenţa de 50 Hz, tensiunile reglementate şi agrementate de instituţiile abilitate.
ART. 45
Pe baza unui calcul de eficienţã întocmit de o comisie numitã prin ordin de zi pe unitate şi a unui proces-verbal aprobat de comandant/şef, materialele de iluminat clasice pot fi substituite cu materiale de iluminat economice aflate în comerţ.
ART. 46
Consumul de materiale specifice pentru instalaţii electrice pentru iluminat este permis numai în spaţii pentru care s-a calculat necesarul de energie electricã.
ART. 47
Sunt interzise repartizarea, distribuirea şi scãderea materialelor pentru iluminat pentru spaţii şi instalaţii improvizate sau executate fãrã aprobãri legale.
ART. 48
(1) Consumul de materiale pentru iluminat la o cazarmã este normat în funcţie de consumator, de starea acestuia, de necesarul anual de energie electricã şi de suprafaţa încãperii de iluminat, astfel:
a) pentru becuri electrice incandescente:
Q1/(1.000 ore x puterea lãmpii folosite în W) = buc.;
b) pentru tuburi fluorescente şi becuri economice:
Q2/(4.000 ore x puterea lãmpii folosite în W) = buc.;
c) pentru becuri cu vapori de mercur, sodiu, halogeni etc.:
Q3/(4.000 ore x puterea lãmpii folosite în W) = buc.
(2) Valorile menţionate la alin. (1) reprezintã:
a) Q1: necesarul anual de energie electricã pentru iluminatul incandescent în W;
b) Q2: necesarul anual de energie electricã pentru iluminatul fluorescent în W;
c) Q3: necesarul anual de energie electricã pentru iluminatul exterior în W, unde 1.000 ore reprezintã durata medie a unui bec incandescent, iar 4.000 ore reprezintã durata medie a unui tub fluorescent, a unui bec economic şi a unui bec cu vapori de mercur, sodiu sau halogeni.
ART. 49
Pentru stabilirea necesarului anual de materiale pentru iluminat şi întocmirea situaţiei cu repartizarea acestora pe subunitãţi şi categorii de spaţii se vor utiliza elemente din:
a) baza de calcul a necesarului de energie electricã;
b) norme de consum de energie electricã elaborate de Direcţia domenii şi infrastructuri;
c) actul de predare-primire a construcţiei şi accesoriilor fixe;
d) dosarul tehnic al cazãrmii.
ART. 50
(1) La calculul necesarului de materiale prevãzut la art. 49, din baza de calcul a necesarului de energie electricã se utilizeazã:
a) necesarul anual de energie electricã pentru iluminat interior, incandescent - pentru stabilirea necesarului de becuri electrice cu incandescenţã;
b) necesarul anual de energie electricã pentru iluminat interior, fluorescent - pentru stabilirea necesarului de lãmpi fluorescente;
c) necesarul anual de energie electricã pentru iluminat exterior - pentru stabilirea necesarului de becuri electrice cu vapori de mercur;
d) necesarul anual de energie electricã pentru forţã.
(2) La calculul necesarului de materiale prevãzut la art. 49, din normele menţionate la lit. b) a aceluiaşi articol se utilizeazã:
a) unitatea de calcul;
b) durata medie a unui bec electric cu incandescenţã;
c) durata medie a unei lãmpi fluorescente şi cu vapori de mercur;
d) consumul normat.
(3) La calculul necesarului de materiale prevãzut la art. 49, din actul de predare-primire a construcţiei şi accesoriilor fixe precum şi din dosarul tehnic se utilizeazã:
a) numãrul corpurilor de iluminat pe cazarmã, subunitãţi şi categorii de spaţii;
b) numãrul şi puterea lãmpilor pentru fiecare corp de iluminat;
c) numãrul de becuri cu incandescenţã pentru iluminat interior;
d) numãrul de lãmpi fluorescente pentru iluminat interior;
e) numãrul becurilor de iluminat cu vapori de mercur pentru exterior;
f) suprafeţele şi destinaţia diferitelor categorii de spaţii utilizate.
ART. 51
Pentru stabilirea necesarului anual de materiale pentru iluminat la o cazarmã se elaboreazã o bazã de calcul conform modelului din anexa nr. 9.
ART. 52
Pentru procesul-verbal de alocare la drepturi de consum pe ore de funcţionare a instalaţiilor, aparatelor şi consumatorilor casnici alimentaţi la 220 V se va folosi modelul din anexa nr. 13.
ART. 53
Comisia pentru întocmirea procesului-verbal de alocare la drepturi de consum pe ore de funcţionare va fi compusã din preşedinte - şeful logisticii, iar ca membri: administratorul de cazarmã, şefii compartimentelor de aprovizionare-înzestrare din unitate şi comandanţii de subunitãţi.

SECŢIUNEA a 7-a
Calculul necesarului anual de materiale de curãţenie pentru spaţiile şi activitãţile specifice

ART. 54
(1) Pentru stabilirea necesarului anual de materiale pentru curãţenie la o cazarmã se utilizeazã elemente din dosarul tehnic al cazãrmii şi din evidenţa contabilã.
(2) Din dosarul tehnic al cazãrmii, la stabilirea necesarului prevãzut la alin. (1), se utilizeazã:
a) suprafaţa pardoselilor din parchet, ciment, mozaic, gresie, scândurã, PVC;
b) numãrul obiectelor sanitare: lavoare, chiuvete, vase W.C., cabine ecologice, pisoare, bideuri, cãzi de baie, spãlãtoare de vase;
c) suprafaţa uşilor, ferestrelor, pereţilor vopsiţi, placajelor din faianţã - din dosarul tehnic al cazãrmii;
d) suprafaţa pereţilor;
e) volumul încãperilor;
f) suprafaţa drumurilor, aleilor şi platourilor;
g) numãrul sobelor pentru încãlzit cu lemne şi cãrbuni;
h) numãrul sobelor pentru încãlzit cu gaze naturale;
i) numãrul cazanelor de încãlzire centralã;
j) suprafaţa geamurilor şi vitraliilor;
k) suprafaţa mobilierului.
(3) Din evidenţa contabilã, la stabilirea necesarului prevãzut la alin. (1), se utilizeazã:
a) cantitatea, în kg, de perdele, draperii, huse pentru mobilier, laufer, unde cantitãţile exprimate în mp sau bucãţi se transformã în kg;
b) suprafaţa covoarelor, mochetelor şi preşurilor textile;
c) numãrul maşinilor de gãtit.
ART. 55
Materialele de curãţenie se vor consuma pentru:
a) lustruirea pardoselilor de parchet cu soluţii de curãţare;
b) curãţatul cu detergenţi specifici al pardoselilor din ciment, mozaic, gresie, scândurã, PVC şi al pardoselilor din parchet laminat şi mochetã, precum şi al lambriuriurilor;
c) spãlatul perdelelor, draperiilor, huselor de mobilier şi traverselor de protecţie din material textil/plastic cu detergenţi specifici;
d) spãlatul geamurilor cu soluţii speciale de spãlat geamuri;
e) curãţatul obiectelor sanitare cu substanţe specifice menajului şi dezinfectãrii;
f) aspirarea suprafeţelor interioare cu aspiratoare prevãzute cu saci de unicã folosinţã, perii, mãturi, lavete, fãraşe, mopuri etc.;
g) curãţatul suprafeţelor exterioare cu dispozitive mecanice de curãţat, perii de orice tip, mãturi etc.;
h) spãlatul pardoselilor din scândurã cu perii şi lavete, mopuri;
i) curãţatul parchetului de praf cu perii;
j) curãţatul prafului de pe pereţi cu perii;
k) curãţatul vaselor de W.C. cu detartrant, perii rotunde, odorizante cu suport pentru vase W.C. sub formã solidã sau gel, soluţii dezinfectante sub formã lichidã şi alţi detergenţi specifici;
l) curãţatul uşilor, ferestrelor, pereţilor vopsiţi, placajelor din faianţã de orice fel sau materiale plastice cu lavete şi detergenţi adecvaţi;
m) odorizarea şi împrospãtarea aerului din încãperi se vor face cu odorizante sub formã de spray, sub formã solidã în suport de plastic, sub formã lichidã în recipiente de sticlã cu activare electricã;
n) colectarea reziduurilor din încãperi cu coşuri, tomberoane, saci menajeri, recipiente de colectare pentru maşini de tocat hârtie etc.;
o) curãţatul şi spãlatul covoarelor de orice fel cu detergenţi specifici;
p) frecatul şi raşchetarea parchetului cu perii pentru frecat şi maşini de raşchetat;
q) desfundarea chiuvetelor cu desfundãtoare pentru chiuvete, pompe de mânã;
r) colectarea şi depozitarea gunoiului cu gãleţi duble pentru gunoi cu pedalã, saci menajeri, lãzi metalice, tomberoane etc.;
s) ştergerea încãlţãmintei la intrarea în încãperi cu ştergãtoare, dispozitive de aspirat praf şi lustruit încãlţãminte;
ş) aprinderea focului cu brichete de orice tip.
ART. 56
Întrebuinţarea materialelor de curãţenie în alte scopuri decât cele precizate mai sus este interzisã.
ART. 57
Consumul de materiale pentru curãţenie dintr-o cazarmã este normat în funcţie de drepturile de consum şi de unele elemente care se concretizeazã în unitatea de calcul prin:
a) soluţii adecvate pentru lustruirea parchetului, utilizându-se conform prescripţiilor tehnice ale produsului;
b) detergenţi specifici pentru curãţatul pardoselilor din ciment, mozaic, gresie, scândurã, PVC şi al pardoselilor din parchet laminat şi mochetã, utilizându-se conform prescripţiilor tehnice ale produsului;
c) detergenţi specifici pentru spãlatul perdelelor, draperiilor, huselor pentru mobilier şi al traverselor de protecţie din material textil/plastic, utilizându-se conform prescripţiilor tehnice ale produsului;
d) soluţii pentru împrospãtarea aerului din încãperi sau odorizare, utilizându-se conform prescripţiilor tehnice ale produsului;
e) soluţii pentru curãţat geamuri, utilizându-se conform prescripţiilor tehnice;
f) substanţe specifice menajului, utilizându-se conform prescripţiilor tehnice ale produsului pentru curãţatul obiectelor sanitare;
g) mãturi din plastic, paie sau mãturi mecanice, aspiratoare pentru curãţatul şi aspiratul suprafeţelor interioare, care se folosesc conform normelor;
h) mãturi din nuiele, aspiratoare pentru curãţatul suprafeţelor exterioare, întreţinerea spaţiilor verzi, a bazei sportive şi a locurilor de agrement din incinta cazãrmii şi din exteriorul acesteia;
i) soluţii şi materiale pentru spãlatul pardoselilor din scândurã;
j) soluţii şi materiale pentru curãţatul parchetului de praf;
k) perii pentru curãţatul prafului de pe pereţi;
l) soluţii specifice şi perii pentru curãţatul vaselor de W.C.;
m) soluţii specifice şi materiale pentru curãţatul uşilor, ferestrelor, pereţilor vopsiţi, placajelor din faianţã de orice fel sau materiale plastice;
n) saci menajeri pentru colectarea reziduurilor din încãperi;
o) obiecte şi materiale pentru spãlat şi bãtut covoare/ mochete;
p) soluţii şi materiale pentru frecatul şi raşchetarea parchetului;
q) pompe de mânã, desfundãtoare şi soluţii speciale pentru desfundarea chiuvetelor.
ART. 58
Pentru stabilirea necesarului anual de materiale pentru curãţenie şi obiecte de inventar specifice menajului pentru spaţiile şi activitãţile specifice Ministerului Apãrãrii se utilizeazã normele prevãzute în anexa nr. 10.
ART. 59
(1) Pentru repartizarea pe subunitãţi a materialelor de curãţenie se va întocmi o situaţie cu evidenţa acestora.
(2) Materialele pentru curãţenie se vor distribui lunar cu bon de repartiţie-distribuţie.
ART. 60
Pentru stabilirea necesarului anual de materiale pentru curãţenie la o cazarmã, pe baza normelor şi utilizându-se elementele precizate mai sus, se elaboreazã o bazã de calcul, conform modelului din anexa nr. 11.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 61
(1) Alocarea unei cazãrmi la drepturi anuale de consum de apã, energie electricã, materiale electrice şi de curãţenie se face prin consemnarea în ordinul de zi pe unitate nr. 1.
(2) În acest sens, o comisie numitã prin ordin de zi pe unitate întocmeşte pentru fiecare cazarmã în parte, cu un an înaintea anului bugetar, un proces-verbal de alocare la drepturi anuale de consum de apã, energie electricã, materiale electrice şi de curãţenie, în douã exemplare, conform modelului din anexa nr. 12.
(3) Preşedintele comisiei va fi şeful logisticii, iar ca membri: administratorul de cazarmã, şefii compartimentelor de aprovizionare-înzestrare din unitate şi comandanţii de subunitãţi.
(4) Exemplarele nr. 1 şi 2 ale procesului-verbal se înainteazã pentru verificare tehnicã, pânã la data de 15 ianuarie a anului în curs pentru anul viitor, la structura de specialitate de la eşalonul care are calitatea de ordonator secundar de credite.
(5) Dupã verificare, exemplarul nr. 1 al procesului-verbal se returneazã, pânã la data de 15 martie a anului în curs pentru anul viitor, unitãţii beneficiare şi se aprobã de comandantul acesteia.
(6) Procesul-verbal de alocare la drepturi anuale de consum de apã, energie electricã, materiale electrice şi de curãţenie poate fi refãcut şi reverificat, potrivit necesitãţilor suplimentare apãrute, consemnându-se acest lucru în ordinul de zi pe unitate, odatã cu alocarea la drepturi a cazãrmii în anul bugetar urmãtor.
ART. 62
În aplicarea prezentelor norme tehnice, şeful Direcţiei domenii şi infrastructuri poate emite precizãri.
ART. 63
Anexele nr. 1-13 fac parte integrantã din prezentele norme tehnice.


ANEXA 1
la normele tehnice

CALCULUL NECESARULUI DE TERENURI AL UNUI OBIECTIV MILITAR


┌────┬────────────────────────────────────────────┬───────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumirea poligonului │ Suprafaţa │ Dimensiuni │
│crt.│ │ (ha) │ (m) │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 1. │Poligon automatizat de tragere cu armamentul│ 42-70 │ 300 x 1.400 │
│ │de infanterie │ │ 500 x 1.400 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 2. │Poligon automatizat de tragere cu armamentul│ 2 │ 40 x 500 │
│ │de infanterie, tip semiîngropat │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 3. │Poligon mobil de antrenament şi trageri tip │ 5-7,5 │ 100 x 500 │
│ │C.A. │ │ 150 x 500 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 4. │Poligon automatizat de tragere cu armamentul│ 24-36 │ 200 x 1.200 │
│ │de pe tanc │ │ 300 x 1.200 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 5. │Poligon de antrenament şi trageri la │ 1,3-2,4 │ 656 x 200 │
│ │distanţe reduse cu armamentul de pe tanc │ │ 120 x 200 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 6. │Poligon pentru aplicaţii tactice cu şi fãrã │ 3,000 │2.000 x 15.000│
│ │trageri de luptã de cooperare pentru o mare │ │ │
│ │unitate │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 7. │Poligon pentru aplicaţii tactice cu şi fãrã │ 10.000 │2.000 x 50.000│
│ │trageri de luptã de armatã │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 8. │Poligon de formare a deprinderilor de bazã │ 0,25 │ 50 x 50 │
│ │ale soldatului │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 9. │Poligon pentru instrucţia tacticã a │ 12 │ 300 x 400 │
│ │plutonului │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│10. │Poligon de antrenament pentru luptã │ 2 │ 200 x 100 │
│ │împotriva blindatelor │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│11. │Poligon de instrucţie pentru lupta în │ 9 │ 300 x 300 │
│ │localitate │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│12. │Poligon/clãdire de luptã fizicã şi psihicã │ 1-1,5 │1.000 x 10 │
│ │a militarilor │ │1.500 x 10 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│13. │Poligon pentru instrucţie de cercetare │ 0,70 │ 70 x 100 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│14. │Poligon de antrenament la instrucţia │ │ │
│ │tragerii cu armamentul de infanterie, tip │ 4,6 │ 100 x 460 │
│ │batalion │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│15. │Poligon de antrenament pentru trageri │ 0,8 │ 105 x 75 │
│ │împotriva ţintelor care zboarã la micã │ │ │
│ │înãlţime şi asupra paraşutiştilor │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│16. │Poligon pentru tragerile de artilerie tip │ 0,30-2,00 │ 40 x 35 │
│ │baterie şi tip divizion │ │ 190 x 110 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│17. │Poligon de apreciere la tragerile │ 30 │ 250 x 1.200 │
│ │artileriei prin ochire directã │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│18. │Poligon pentru trageri de luptã prin ochire │ 100 │ 500 x 2.000 │
│ │directã cu armamentul de artilerie cu │ │ │
│ │muniţie de rãzboi │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│19. │Tancodrom │ 15 │ 100 x 1.500 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│20. │Autodrom │ 17 │ 250 x 700 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│21. │Poligon de instrucţie pentru NBC │ 1,5 │ 100 x 150 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│22. │Poligon chimic │ 5,3 │ 235 x 225 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│23. │Poligon de tragere cu armamentul de │ 21 │ 300 x 700 │
│ │specialitate din dotarea unitãţilor şi │ │ │
│ │subunitãţilor de mijloace incendiare │ │ │
├────┴────────────────────────────────────────────┴───────────┴──────────────┤
│ Pentru terenuri de sport │
├────┬────────────────────────────────────────────┬───────────┬──────────────┤
│ 1. │Teren de fotbal cu pistã de atletism │ 1,8000 │ 198 x 89 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 2. │Teren de volei │ 0,0162 │ 9 x 18 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 3. │Teren de handbal │ 0,0800 │ 20 x 40 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 4. │Poligon de luptã corp la corp şi aruncarea │ 0,2000 │ 40 x 50 │
│ │grenadelor de mânã │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 5. │Teren pentru gimnasticã │ 0,2400 │ 40 x 60 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 6. │Teren de baschet │ 0,0364 │ 14 x 26 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 7. │Teren de tenis de câmp │ 0,0261 │10,97 x 23,7 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 8. │Arenã de popice │ 0,0300 │ 10 x 30 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│ 9. │Teren pentru infanterişti │ 0,1600 │ 8 x 200 │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│10. │Pistã cu obstacole pentru militari din │ 0,1120 │ 8 x 140 │
│ │unitãţile şi subunitãţile de tancuri │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│11. │Pistã cu obstacole pentru militarii din │ 0,3200 │ 8 x 400 │
│ │unitãţile şi subunitãţile de vânãtori │ │ │
│ │de munte │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│12. │Pistã cu obstacole pentru militari │ 0,2000 │ 8 x 250 │
│ │paraşutişti │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│13. │Pistã cu obstacole pentru militari din │ 0,0800 │ 8 x 100 │
│ │unitãţile de aviaţie │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┤
│14. │Pistã cu obstacole pentru militarii din │ 0,0800 │ 8 x 100 │
│ │unitãţile marinei militare │ │ │
└────┴────────────────────────────────────────────┴───────────┴──────────────┘




ANEXA 2
la normele tehnice

NORME TEHNICE
privind stabilirea spaţiilor din Ministerul
Apãrãrii în care se desfãşoarã activitãţi administrative,
social-culturale, depozitare şi altele


┌────┬───────────────────────────────┬────────────────────┬────────┬─────────┐
│Nr. │ Denumirea funcţiei │Destinaţia încãperii│ U.M. │Suprafaţa│
│crt.│ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼───────────────────────────────┼────────────────────┼────────┼─────────┤
│ 1. │- ministrul apãrãrii │- birou │ mp │ 75 │
│ │ │- camerã de odihnã │ mp │ 20 │
│ │ │- sufragerie sau │ mp │ 20 │
│ │ │ camerã pentru │ │ │
│ │ │ servit masa │ │ │
│ │ │- grup sanitar │ mp │ 10-12 │
│ 2. │- secretarii de stat; │- birou │ mp │ 60 │
│ │- şeful Statului Major General │- camerã de odihnã │ mp │ 20 │
│ │ │- sufragerie sau │ mp │ 20 │
│ │ │ camerã pentru │ │ │
│ │ │ servit masa │ │ │
│ │ │- grup sanitar │ mp │ 10-12 │
│ 3. │- secretarul general; │- birou │ mp │ 30 │
│ │- locţiitorul şefului Statului │ │ │ │
│ │ Major General; │ │ │ │
│ │- directorul Statului Major │- camerã de odihnã │ mp │ 15 │
│ │ General; │ │ │ │
│ │- şefii statelor majore ale │- grup sanitar │ mp │ 6-8 │
│ │ categoriilor de forţe ale │ │ │ │
│ │ armatei │ │ │ │
│ 4. │- locţiitorii şefilor de │- birou │ mp │ 30 │
│ │ departamente şi locţiitorii │ │ │ │
│ │ şefilor statelor majore ale │ │ │ │
│ │ categoriilor de forţe ale │ │ │ │
│ │ armatei/directorii statelor │ │ │ │
│ │ majore ale categoriilor de │ │ │ │
│ │ forţe ale armatei; │ │ │ │
│ │- directorii adjuncţi ai │- camerã de odihnã │ mp │ 8-10 │
│ │ Statului Major General; │ │ │ │
│ │- şefii direcţiilor din: │ │ │ │
│ │* Departamentul pentru │- grup sanitar │ mp │ 6-8 │
│ │ politica de apãrare şi │ │ │ │
│ │ planificare; │ │ │ │
│ │* Departamentul pentru │ │ │ │
│ │ armamente; │ │ │ │
│ │* Departamentul pentru │ │ │ │
│ │ relaţia cu Parlamentul şi │ │ │ │
│ │ informare publicã; │ │ │ │
│ │* Statul Major General; │ │ │ │
│ │- şeful Cabinetului ministrului│ │ │ │
│ │- şeful Corpului de control şi │ │ │ │
│ │ inspecţie; │ │ │ │
│ │- şefii direcţiilor aflate │ │ │ │
│ │ nemijlocit în subordinea │ │ │ │
│ │ ministrului apãrãrii │ │ │ │
│ 5. │- comandanţii comandamentelor │- birou │ mp │ 25 │
│ │ operaţionale terestre, │ │ │ │
│ │ aeriene şi navale; │ │ │ │
│ │- comandanţii corpurilor de │- camerã de odihnã │ mp │ 8-10 │
│ │ armatã; │ │ │ │
│ │- comandantul/rectorul │- grup sanitar │ mp │ 6-8 │
│ │ Universitãţii Naţionale de │ │ │ │
│ │ Apãrare; │ │ │ │
│ │- comandantul Comandamentului │ │ │ │
│ │ Comunicaţiilor şi │ │ │ │
│ │ Informaticii; │ │ │ │
│ │- şeful Direcţiei Topografice │ │ │ │
│ │ Militare; │ │ │ │
│ │- comandantul Comandamentului │ │ │ │
│ │ Logistic Întrunit; │ │ │ │
│ │- comandantul Academiei Tehnice│ │ │ │
│ │ Militare; │ │ │ │
│ │- directorul Institutului pen- │ │ │ │
│ │ tru Studii Politice de │ │ │ │
│ │ Apãrare şi Istorie Militarã; │ │ │ │
│ │- comandantul Academiei │ │ │ │
│ │ Forţelor Terestre; │ │ │ │
│ │- comandantul Academiei │ │ │ │
│ │ Forţelor Aeriene; │ │ │ │
│ │- comandantul Academiei Navale;│ │ │ │
│ │- comandantul Institutului │ │ │ │
│ │ Medico-Militar; │ │ │ │
│ │- comandantul Spitalului Clinic│ │ │ │
│ │ de Urgenţã Militar Central; │ │ │ │
│ │- comandantul Agenţiei de │ │ │ │
│ │ Cercetare Tehnicã şi │ │ │ │
│ │ Tehnologii Militare │ │ │ │
│ 6. │- consilierii ministrului │ │ │ │
│ │ apãrãrii; │ │ │ │
│ │- consilierii secretarilor de │ │ │ │
│ │ stat şi ai şefului Statului │ │ │ │
│ │ Major General; │ │ │ │
│ │- locţiitorii şefilor de │ │ │ │
│ │ direcţii/directorii adjuncţi │ │ │ │
│ │ din: │ │ │ │
│ │* Departamentul pentru relaţia │ │ │ │
│ │ cu Parlamentul şi informare │ │ │ │
│ │ publicã; │ │ │ │
│ │* Departamentul pentru politica│ │ │ │
│ │ de apãrare şi planificare; │ │ │ │
│ │* Statul Major General; │ │ │ │
│ │* Departamentul pentru │birou │ mp │ 25 │
│ │ armamente; │ │ │ │
│ │- locţiitorul şefului │ │ │ │
│ │ Cabinetului ministrului; │ │ │ │
│ │- locţiitorii şefilor/ │ │ │ │
│ │ directorii adjuncţi ai │ │ │ │
│ │ direcţiilor aflate direct în │ │ │ │
│ │ subordinea ministrului │ │ │ │
│ │ apãrãrii; │ │ │ │
│ │- şeful Colegiului Naţional │ │ │ │
│ │ de Apãrare; │ │ │ │
│ │- secretarul general adjunct; │ │ │ │
│ │- locţiitorii comandantului │ │ │ │
│ │ Universitãţii Naţionale de │ │ │ │
│ │ Apãrare │ │ │ │
│ 7. │- şefii de servicii din │ │ │ │
│ │ departamente, Statul Major │ │ │ │
│ │ General, Secretariatul │ │ │ │
│ │ general, structurile aflate │ │ │ │
│ │ nemijlocit în subordinea │ │ │ │
│ │ ministrului apãrãrii şi │ │ │ │
│ │ instituţiile subordonate │ │ │ │
│ │ acestora, statele majore ale │ │ │ │
│ │ categoriilor de forţe ale │ │ │ │
│ │ armatei, comandamentele de │ │ │ │
│ │ armã şi corpuri de armatã; │ │ │ │
│ │- şefii de oficii; │ │ │ │
│ │- locţiitorii comandanţilor │birou │ mp │ 20 │
│ │ corpurilor de armatã şi şefii│ │ │ │
│ │ de stat major de la aceste │ │ │ │
│ │ unitãţi; │ │ │ │
│ │- inspectorul muzicilor │ │ │ │
│ │ militare; │ │ │ │
│ │- şeful Trustului de Presã al │ │ │ │
│ │ Ministerului Apãrãrii; │ │ │ │
│ │- şefii facultãţilor de la │ │ │ │
│ │ Universitatea Naţionalã de │ │ │ │
│ │ Apãrare, Academia Navalã, │ │ │ │
│ │ Academia Forţelor Aeriene, │ │ │ │
│ │ Academia Forţelor Terestre; │ │ │ │
│ │- comandanţii şcolilor de │ │ │ │
│ │ aplicaţie; │ │ │ │
│ │- comandanţii colegiilor │ │ │ │
│ │ militare; │ │ │ │
│ │- comandantul Centrului │ │ │ │
│ │ Naţional Militar de Comandã; │ │ │ │
│ │- comandantul Centrului de Boli│ │ │ │
│ │ Cardiovasculare; │ │ │ │
│ │- comandantul Institutului │ │ │ │
│ │ Naţional de Medicinã │ │ │ │
│ │ Aeronauticã şi Spaţialã; │ │ │ │
│ │- comandantul Comandamentului │ │ │ │
│ │ Garnizoanei Bucureşti; │ │ │ │
│ │- comandantul Clubului Sportiv │ │ │ │
│ │ al Armatei "Steaua"; │ │ │ │
│ │- locţiitorul comandantului │ │ │ │
│ │ Spitalului Clinic de Urgenţã │ │ │ │
│ │ Militar Central, şefii de │ │ │ │
│ │ secţii din Spitalul Clinic de│ │ │ │
│ │ Urgenţã Militar Central şi │ │ │ │
│ │ Centrul Clinic de Urgenţã de │ │ │ │
│ │ Boli Cardiovasculare, Centrul│ │ │ │
│ │ de Hematologie Transfuzionalã│ │ │ │
│ │ al Ministerului Apãrãrii, │ │ │ │
│ │ Centrul Farmaceutic Zonal, │ │ │ │
│ │ Centrul de Cercetãri │ │ │ │
│ │ Ştiinţifice Medico-Militare; │ │ │ │
│ │- şeful Centrului Medical de │ │ │ │
│ │ Diagnostic şi Tratament │ │ │ │
│ │ Ambulatoriu; │ │ │ │
│ │- comandanţii de brigadã, şefii│ │ │ │
│ │ de stat major, de brigadã şi │ │ │ │
│ │ similari; │ │ │ │
│ │- locţiitorii comandanţilor │ │ │ │
│ │ şcolilor de aplicaţie; │ │ │ │
│ │- directorul Cercului Militar │ │ │ │
│ │ Naţional; │ │ │ │
│ │- şefii de catedrã din │ │ │ │
│ │ instituţiile militare de │ │ │ │
│ │ învãţãmânt superior, │ │ │ │
│ │ locţiitorii comandanţilor │ │ │ │
│ │ centrelor militare zonale şi │ │ │ │
│ │ judeţene; │ │ │ │
│ │- directorul Muzeului Militar │ │ │ │
│ │ Naţional; │ │ │ │
│ │- directorul Bibliotecii │ │ │ │
│ │ Militare Naţionale; │ │ │ │
│ │- directorul Ansamblului │ │ │ │
│ │ Artistic al Armatei; │ │ │ │
│ │- directorul adjunct al │ │ │ │
│ │ Institutului pentru Studii │ │ │ │
│ │ Politice de Apãrare şi │ │ │ │
│ │ Istorie Militarã; │ │ │ │
│ │- şeful Studioului de Arte │ │ │ │
│ │ Plastice; │ │ │ │
│ │- directorul Studioului │ │ │ │
│ │ Cinematografic al Ministeru- │ │ │ │
│ │ lui Apãrãrii; │ │ │ │
│ │- şeful Centrului Tehnico- │ │ │ │
│ │ Editorial al Armatei; │ │ │ │
│ │- locţiitorul Serviciului │ │ │ │
│ │ Muzicilor Militare; │ │ │ │
│ │- directorul adjunct al │ │ │ │
│ │ Muzeului Militar Naţional; │ │ │ │
│ │- directorul adjunct al │ │ │ │
│ │ Cercului Militar Naţional; │ │ │ │
│ │- directorul adjunct al │ │ │ │
│ │ Ansamblului Artistic al │ │ │ │
│ │ Armatei; │ │ │ │
│ │- şeful Serviciului Muzicilor │ │ │ │
│ │ Militare; │ │ │ │
│ │- şeful Muzeului Aviaţiei; │ │ │ │
│ │- şeful Muzeului Marinei │ │ │ │
│ │ Militare; │ │ │ │
│ │- şefii filialelor locale ale │ │ │ │
│ │ Muzeului Militar Naţional; │ │ │ │
│ │- şefii Muzicilor Militare; │ │ │ │
│ │- şefi de secţii, armã şi │ │ │ │
│ │ similari cu funcţii de colo- │ │ │ │
│ │ nel în statele de organizare;│ │ │ │
│ │- şefii/comandanţii de unitãţi │ │ │ │
│ │ şi locţiitorii acestora; │ │ │ │
│ │- şefii laboratoarelor centrale│ │ │ │
│ │- şefii cercurilor militare │ │ │ │
│ 8. │- şefii de birouri din │birou │ mp │ 16-20 │
│ │ departamente, Statul Major │ │ │ │
│ │ General, Departamentul pentru│ │ │ │
│ │ armamente, Corpul de control │ │ │ │
│ │ şi inspecţie, Cabinetul │ │ │ │
│ │ ministrului, direcţiile aflat│ │ │ │
│ │ nemijlocit în subordinea │ │ │ │
│ │ ministrului apãrãrii şi │ │ │ │
│ │ instituţiile subordonate │ │ │ │
│ │ acestora, Secretariatul │ │ │ │
│ │ general, statele majore ale │ │ │ │
│ │ categoriilor de forţe ale │ │ │ │
│ │ armatei, comandamentele de │ │ │ │
│ │ armã şi corpuri de armatã; │ │ │ │
│ │- redactorul-şef al Revistei de│ │ │ │
│ │ Istorie Militarã; │ │ │ │
│ │- secretarul Comisiei Române de│ │ │ │
│ │ Istorie Militarã; │ │ │ │
│ │- şefii de secţii din spitale; │ │ │ │
│ │- consilierii juridici; │ │ │ │
│ │- şefii serviciilor, şefii │ │ │ │
│ │ structurilor de securitate şi│ │ │ │
│ │ ofiţerii de contrainformaţii │ │ │ │
│ │ şi securitate militarã din │ │ │ │
│ │ unitãţile militare │ │ │ │
│ 9. │- cadre militare şi personal │birou │ mp/ │4-6 │
│ │ civil de specialitate, │ │persoanã│ │
│ │ ingineri, arhitecţi, │ │ │ │
│ │ economişti, medici şi │ │ │ │
│ │ tehnicieni din organele │ │ │ │
│ │ centrale, statele majore din │ │ │ │
│ │ categoriile de forţe ale │ │ │ │
│ │ armatei, comandamente de armã│ │ │ │
│ │ corpuri de armatã; │ │ │ │
│ │- personal militar şi civil cu │ │ │ │
│ │ funcţii administrative de la │ │ │ │
│ │ marile unitãţi, unitãţi şi │ │ │ │
│ │ formaţiuni militare │ │ │ │
│10. │- casier │birou │ mp/ │4-6 │
│ │ │ │persoanã│ │
│11. │- personal compartiment │ │ │ │
│ │ documente clasificate │birou │ mp/ │4-6 │
│ │ │ │persoanã│ │
│12. │- dactilografi şi │ │ │ │
│ │ stenodactilografi, secretari │birou │ mp/ │ │
│ │ dactilografi; │ │persoanã│4-6 │
│ │- personal care lucreazã la │ │ │ │
│ │ multiplicarea documentelor │ │ │ │
└────┴───────────────────────────────┴────────────────────┴────────┴─────────┘




ANEXA 3
la normele tehnice

NORME
pentru dotarea cu mobilier şi obiecte de
inventar de resortul construcţii-cazare a încãperilor
în care se desfãşoarã activitãţi administrative




┌───┬───────────────────────────┬──────────────────────────┬────┬────────────┬────┬────────────────────┐
│Nr.│ Denumirea funcţiei │ Mobilier şi obiecte │U.M.│ Unitatea │Can-│ Observaţii │
│crt│ │ de inventar │ │ de calcul │ti- │ │
│ │ │ │ │ │ta- │ │
│ │ │ │ │ │tea │ │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 1.│- ministrul apãrãrii; │- set birou │buc.│de încãpere │1 │*Covorul va acoperi │
│ │- secretari de stat şi │- scaun/fotoliu │buc.│de încãpere │3 │cca 70% din │
│ │ şefi de departament; │ ergonomic │ │ │ │suprafaţa pardoselii│
│ │- şeful Statului Major │- masã de consiliu │buc.│de încãpere │1 │de parchet. │
│ │ General; │ pentru 12 persoane │ │ │ │ │
│ │- directorul general al │- scaun tapisat │buc.│de încãpere │12 │ │
│ │ Direcţiei generale de │- mãsuţã pentru telefon │buc.│de încãpere │1 │*Mocheta va acoperi │
│ │ informaţii a apãrãrii; │- masã pentru radio-TV │buc.│de încãpere │1 │în totalitate │
│ │- secretarul general; │- masã pentru calculator │buc.│de încãpere │1 │pardoseala │
│ │- locţiitorul şefului │- bibliotecã │buc.│de încãpere │1 │neparchetatã. │
│ │ Statului Major General; │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │- directorul Statului │- covor/mochetã* │buc.│de încãpere │1 │**Pot fi înlocuite │
│ │ Major General; │- galerie** │buc.│de fereastrã│1 │cu jaluzele │
│ │- Şefii statelor majore ale│- perdea, draperie** │buc.│de fereastrã│2 │verticale. │
│ │ categoriilor de forţe ale│- mãsuţã în faţa biroului │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ armatei; │- cuier cu oglindã │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │- Comandanţii comandamen- │- ceas │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ telor de armã; │- canapea tapisatã din │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │- comandanţii comandamen- │ piele │ │ │ │ │
│ │ telor operaţionale teres-│- fotolii tapisate din │buc.│de încãpere │2 │ │
│ │ tre, aeriene şi navale; │ piele │ │ │ │ │
│ │- comandantul Universitãţii│- termometru de interior │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ Naţionale de Apãrare; │ │ │ │ │ │
│ │- şeful Corpului de control│- mãsuţã joasã │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ şi inspecţie; │- lampã de birou │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │- comandantul Spitalului │- aparat de climatizare │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ Clinic de Urgenţã Militar│ │ │corespun- │ │ │
│ │ Central │ │ │zãtor │ │ │
│ │ │ │ │volumului │ │ │
│ │ │ │ │încãperii │ │ │
│ │ │ │ │ │ │*sau canapea │
│ │ │ │ │ │ │extensibilã │
│ │ │CAMERA DE ODIHNĂ │ │ │ │ │
│ │ │- 1 pat pentru 1 │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │ persoanã* │ │ │ │**Mocheta va │
│ │ │- dulap pentru haine │buc.│de încãpere │1 │acoperi în │
│ │ │- masã pentru radio-TV │buc.│de încãpere │4 │totalitate │
│ │ │- masã pentru 4 │buc.│de încãpere │1 │pardoseala │
│ │ │ persoane │ │ │ │neparchetatã. │
│ │ │- scaun tapisat │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- noptierã │buc.│de încãpere │2 │**Covorul va │
│ │ │- covor/mochetã** │buc.│de încãpere │1 │acoperi cca 70% │
│ │ │- galerie*** │buc.│de fereastrã│1 │din suprafaţa │
│ │ │- perdea, draperie*** │buc.│de fereastrã│1 │pardoselii de │
│ │ │- lampã de noptierã │buc.│de încãpere │1 │parchet. │
│ │ │- cuier │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- aparat de climatizare │buc.│corespun- │ │***Pot fi înlocuite │
│ │ │ │ │zãtor │ │cu jaluzele │
│ │ │ │ │volumului │ │verticale. │
│ │ │ │ │încãperii │ │ │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 2.│- directorii adjuncţi ai │- set birou │buc.│de încãpere │1 │*Mocheta va acoperi │
│ │ Statului Major General; │- scaun/fotoliu ergonomic │buc.│de încãpere │3 │în totalitate │
│ │- locţiitorii şefilor de │- masã de consiliu pentru │buc.│de încãpere │1 │pardoseala │
│ │ state majore ale │ 8 persoane │ │ │ │neparchetatã. │
│ │ categoriilor de forţe ale│- scaun tapisat │buc.│de încãpere │8 │ │
│ │ armatei; │- mãsuţã pentru telefon │buc.│de încãpere │1 │*Covorul va acoperi │
│ │- şefii de direcţii; │- masã pentru radio-TV │buc.│de încãpere │1 │cca 70% din │
│ │- comandanţii academiilor │- masã pentru calculator │buc.│de încãpere │1 │suprafaţa pardoselii│
│ │ categoriilor de forţe │- bibliotecã │buc.│de încãpere │1 │de parchet. │
│ │ ale armatei; │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │- comandantul Academiei │- covor/mochetã* │buc.│de încãpere │1 │**Pot fi înlocuite │
│ │ Tehnice Militare; │- galerie** │buc.│de fereastrã│1 │cu jaluzele │
│ │- locţiitorii comandanţilor│- perdea, draperie** │buc.│de fereastrã│2 │verticale. │
│ │ corpurilor de armatã/ │- mãsuţã în faţa biroului │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ şefii de stat major; │- cuier cu oglindã │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │- comandanţii de brigadã/ │- ceas de perete │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ similari; │- canapea tapisatã │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │- comandanţii spitalelor │- fotolii tapisate │buc.│de încãpere │2 │ │
│ │ militare; │ │ │ │ │ │
│ │- comandant de bazã │ │ │ │ │ │
│ │ aerianã, de flotilã de │ │ │ │ │ │
│ │ transport,flotã fluvialã;│ │ │ │ │ │
│ │- comandantul Comandamen- │- termometru de interior │buc.│de încãpere │1 │*sau canapea │
│ │ tului Militar Bucureşti; │- mãsuţã joasã │buc.│de încãpere │1 │extensibilã │
│ │- şeful Colegiului Naţional│- lampã de birou │buc.│de încãpere │1 │**Mocheta va │
│ │ de Apãrare; │- aparat de climatizare │buc.│corespun- │1 │acoperi în totalita-│
│ │- şeful Institutului │ │ │zãtor │ │te pardoseala │
│ │ Naţional de Medicinã şi │ │ │volumului │ │neparchetatã. │
│ │ Aeronauticã Spaţialã; │ │ │încãperii │ │ │
│ │- comandantul Institutului │ │ │ │ │**Covorul va acoperi│
│ │ Medico-Militar │ │ │ │ │cca 70% din suprafa-│
│ │ │ │ │ │ │ţa pardoselii de │
│ │ │CAMERA DE ODIHNĂ │ │ │ │parchet. │
│ │ │- 1 pat pentru 1 persoanã*│buc.│de încãpere │ │ │
│ │ │- dulap pentru haine │buc.│de încãpere │ │ │
│ │ │- masã pentru radio-TV │buc.│de încãpere │ │*** Pot fi înlocuite│
│ │ │- masã camerã │buc.│de încãpere │ │cu jaluzele │
│ │ │- scaun tapisat │buc.│de încãpere │ │verticale. │
│ │ │- noptierã │buc.│de încãpere │ │ │
│ │ │- covor/mochetã** │buc.│de încãpere │ │ │
│ │ │- galerie*** │buc.│de fereastrã│ │ │
│ │ │- perdea, draperie*** │buc.│de fereastrã│ │ │
│ │ │- lampã de noptierã │buc.│de încãpere │ │ │
│ │ │- cuier de perete │buc.│de încãpere │ │ │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 3.│- locţiitorii comandanţilor│- set birou │buc.│de încãpere │1 │*Covorul va acoperi │
│ │comandamentelor de armã şi │- scaun/fotoliu ergonomic │buc.│de încãpere │1 │cca 70% din │
│ │operaţionale; │- masã de consiliu pentru │ │ │ │suprafaţa pardoselii│
│ │- locţiitorii şefilor de │ 6 persoane │buc.│de încãpere │1 │de parchet. │
│ │direcţii/ directorii │- scaun tapisat │buc.│de încãpere │6 │ │
│ │adjuncţi; │- mãsuţã pentru telefon │buc.│de încãpere │1 │*Mocheta va acoperi │
│ │- directorul Institutului │- masã pentru radio-TV │buc.│de încãpere │1 │în totalitate │
│ │pentru Studii Politice de │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │pardoseala │
│ │Apãrare şi Istorie │- covor mochetã │buc.│de încãpere │1 │neparchetatã. │
│ │Militarã; │- galerie** │buc.│de fereastrã│1 │ │
│ │- şefii de servicii; │- perdea, draperie** │buc.│de fereastrã│2 │**Pot fi înlocuite │
│ │- locţiitorul comandantului│- mãsuţã în faţa biroului │buc.│de încãpere │1 │cu jaluzele │
│ │de brigadã/similar; │- cuier cu oglindã │buc.│de încãpere │1 │verticale │
│ │- şeful Trustului de Presã │- canapea tapisatã │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │al Armatei; │- fotolii tapisate │buc.│de încãpere │2 │ │
│ │- şefii secţiilor din │- termometru de interior │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │spitalele clinice de │- lampã de birou │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │urgenţã militare; │- dulap pentru haine │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │- comandanţii spitalelor │- masã pentru calculator │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │militare de urgenţã; │- aparat de climatizare │buc.│corespunzã- │1 │ │
│ │- comandanţii de regimente/│ │ │tor │ │ │
│ │similari; │ │ │volumului │ │ │
│ │- consilierii ministrului │ │ │încãperii │ │ │
│ │apãrãrii, ai secretarului │ │ │ │ │ │
│ │de stat şi ai şefului │ │ │ │ │ │
│ │Statului Major General │ │ │ │ │ │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 4.│- şefii de state majore la │- set birou │buc.│de încãpere │1 │*Pot fi înlocuite │
│ │comandamentele operaţionale│- scaun ergonomic │buc.│de încãpere │1 │cu jaluzele │
│ │- şefii de secţii din │- mãsuţã pentru telefon │buc.│de încãpere │1 │verticale. │
│ │structurile centrale, │- masã pentru radio-TV │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │direcţii şi similari; │- masã de consiliu pentru │ │ │ │**Covorul va acoperi│
│ │- comandanţii de baze de │ 6 persoane │buc.│de încãpere │1 │cca 70% din supra- │
│ │instrucţie; │- scaun tapitat │buc.│de încãpere │6 │faţa pardoselii de │
│ │- comandanţii de batalioane│- canapea │buc.│de încãpere │1 │parchet. │
│ │/similari; │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- galerie* │buc.│de fereastrã│1 │**Mocheta va acoperi│
│ │ │- perdea, draperie* │buc.│de fereastrã│2 │în totalitate │
│ │ │- cuier de perete, cu │ │ │ │pardoseala │
│ │ │oglindã │buc.│de încãpere │1 │neparchetatã. │
│ │ │- covor/mochetã** │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- aparat de climatizare │buc.│corespunzã- │1 │ │
│ │ │ │ │tor │ │ │
│ │ │ │ │volumului │ │ │
│ │ │ │ │încãperii │ │ │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 5.│- şefii de birouri din │- birou │buc.│de persoanã │1 │*Se vor asigura în │
│ │direcţii, state majore ale │- scaun ergonomic* │buc.│de persoanã │1 │plus câte douã │
│ │categoriilor de forţe ale │- mãsuţã pentru telefon │buc.│de încãpere │1 │scaune tapisate de │
│ │armatei, comandamente de │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │încãpere. │
│ │armã, corpuri de armatã şi │- galerie** │buc.│de fereastrã│1 │ │
│ │comandamente operaţionale; │- perdea, draperie** │buc.│de fereastrã│2 │** Pot fi înlocuite │
│ │- consilieri juridici; │- cuier de perete, cu │buc.│de încãpere │1 │cu jaluzele │
│ │- cadre militare şi │oglindã │ │ │ │verticale │
│ │personal de specialitate, │- covor/mochetã*** │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ingineri, arhitecţi, │- dulap pentru haine │buc.│1/2 buc la 1│1 │***Covorul va aco- │
│ │economişti, medici şi │ │ │(un)lucrãtor│ │peri cca 70% din │
│ │tehnicieni din direcţii, │- aparat de climatizare │buc.│corespunzã- │1 │suprafaţa pardoselii│
│ │state majore ale categori- │ │ │tor │ │de parchet. │
│ │ilor de forţe ale armatei, │ │ │volumului │ │ │
│ │comandamente de armã, │ │ │încãperii │ │***Mocheta va aco- │
│ │corpuri de armatã şi │ │ │ │ │peri în totalitate │
│ │comandamente operaţionale; │ │ │ │ │pardoseala │
│ │- locţiitorii comandanţilor│ │ │ │ │neparchetatã. │
│ │de batalioane/similari; │ │ │ │ │ │
│ │- comandanţii de companii │ │ │ │ │ │
│ │şi plutoane/similari din │ │ │ │ │ │
│ │cadrul unitãţilor militare;│ │ │ │ │ │
│ │- şefii de birouri şi │ │ │ │ │ │
│ │personal militar şi civil │ │ │ │ │ │
│ │cu funcţii administrative │ │ │ │ │ │
│ │de la mari unitãţi, unitãţi│ │ │ │ │ │
│ │şi formaţiuni militare, │ │ │ │ │ │
│ │ofiţerii cu protecţia │ │ │ │ │ │
│ │informaţiilor din unitãţi │ │ │ │ │ │
│ │şi formaţiuni militare; │ │ │ │ │ │
│ │- ofiţeri auditori, │ │ │ │ │ │
│ │salariaţi civili cu acti- │ │ │ │ │ │
│ │vitate permanentã de │ │ │ │ │ │
│ │inspecţie şi control din │ │ │ │ │ │
│ │direcţii, state majore ale │ │ │ │ │ │
│ │categoriilor de forţe ale │ │ │ │ │ │
│ │armatei, comandamente de │ │ │ │ │ │
│ │armã, corpuri de armatã şi │ │ │ │ │ │
│ │comandamente operaţionale; │ │ │ │ │ │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 6.│- dactilografi/secretari; │- mãsuţã pentru maşina de │buc.│de maşinã │1 │*Se vor asigura în │
│ │- personal care lucreazã la│scris │ │ │ │plus câte douã │
│ │multiplicarea documentelor;│- scaun ergonomic* │buc.│de persoanã │1 │scaune tapisate de │
│ │ │- mãsuţã pentru telefon │buc.│de încãpere │1 │încãpere. │
│ │ │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- cuier │buc.│de încãpere │1 │** Pot fi înlocuite │
│ │ │- galerie** │buc.│de fereastrã│1 │cu jaluzele │
│ │ │- perdea, draperie** │buc.│de fereastrã│2 │verticale. │
│ │ │- covor/mochetã*** │buc.│de încãpere │- │ │
│ │ │- aparat de climatizare │buc.│corespunzã- │1 │***Covorul va aco- │
│ │ │ │ │tor │ │peri cca 70% din │
│ │ │ │ │volumului │ │suprafaţa padoselii │
│ │ │ │ │încãperii │ │de parchet. │
│ │ │- dulap pentru haine │buc.│1/2 buc la 1│1 │ │
│ │ │ │ │(un)lucrãtor│ │***Mocheta va aco- │
│ │ │ │ │ │ │peri în totalitate │
│ │ │ │ │ │ │pardoseala │
│ │ │ │ │ │ │neparchetatã. │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 7.│- casier │- birou │buc.│de persoanã │1 │*Se vor asigura în │
│ │ │- scaun ergonomic* │buc.│de persoanã │1 │plus câte douã │
│ │ │- covor/mochetã** │buc.│de încãpere │1 │scaune tapisate de │
│ │ │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │încãpere. │
│ │ │- cuier │buc.│de încãpãre │1 │ │
│ │ │- mãsuţã pentru telefon │buc.│de încãpere │1 │**Covorul va acoperi│
│ │ │- galerie*** │buc.│de fereastrã│1 │cca 70% din supra- │
│ │ │- perdea, draperie*** │buc.│de fereastrã│2 │faţa pardoselii de │
│ │ │- aparat de climatizare │buc.│corespunzã- │1 │parchet. │
│ │ │ │ │tor │ │ │
│ │ │ │ │volumului │ │**Mocheta va aco- │
│ │ │ │ │încãperii │ │peri în totalitate │
│ │ │- casã de bani │buc.│de încãpere │ │pardoseala │
│ │ │- dulap pentru haine │buc.│1/2 buc la 1│1 │neparchetatã. │
│ │ │ │ │(un)lucrãtor│ │ │
│ │ │ │ │ │ │***Pot fi înlocuite │
│ │ │ │ │ │ │cu jaluzele │
│ │ │ │ │ │ │verticale. │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 8.│- personal documente │- birou │buc.│de persoanã │1 │*Se vor asigura în │
│ │clasificate; │- scaun ergonomic* │buc.│de persoanã │1 │plus câte douã │
│ │ │- dulap pentru documente**│buc.│de încãpere │- │scaune tapisate de │
│ │ │- covor/mochetã*** │buc.│de încãpere │1 │încãpere. │
│ │ │- cuier │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- masã de birou │buc.│de încãpere │1 │**Dotarea se va face│
│ │ │- galerie*** │buc.│de fereastrã│1 │în funcţie de volu- │
│ │ │- perdea, draperie**** │buc.│de fereastrã│2 │mul de lucru al │
│ │ │- aparat de climatizare │buc.│corespunzã- │1 │compartimentului. │
│ │ │ │ │tor │ │ │
│ │ │ │ │volumului │ │***Covorul va aco- │
│ │ │ │ │încãperii │ │peri cca 70% din │
│ │ │- dulap pentru haine │buc.│1/2 buc la 1│1 │suprafaţa pardoselii│
│ │ │ │ │(un)lucrãtor│ │de parchet. │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │***Mocheta va acoperi
│ │ │ │ │ │ │în totalitate │
│ │ │ │ │ │ │pardoseala │
│ │ │ │ │ │ │neparchetatã. │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │****Pot fi înlocuite│
│ │ │ │ │ │ │cu jaluzele │
│ │ │ │ │ │ │verticale. │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│ 9.│- personal care lucreazã în│- scaun ergonomic* │buc.│de persoanã │1 │*Se vor asigura în │
│ │încãperi cu caracter │- covor/mochetã** │buc.│de încãpere │1 │plus câte douã │
│ │funcţional: │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │scaune tapisate de │
│ │- centre de calcul; │- cuier │buc.│de încãpere │1 │încãpere. │
│ │- sãli pentru activitãţi │- aparat de climatizare │buc.│corespunzã- │1 │ │
│ │comune, negocieri, │ │ │tor │ │**Covorul va acoperi│
│ │contractãri, şedinţe etc. │ │ │volumului │ │cca 70% din supra- │
│ │ │ │ │încãperii │ │faţa pardoselii de │
│ │ │- galerie*** │buc.│de fereastrã│1 │parchet. │
│ │ │- perdea, draperie*** │buc.│de fereastrã│2 │ │
│ │ │ │ │ │ │**Mocheta va acoperi│
│ │ │ │ │ │ │în totalitate │
│ │ │ │ │ │ │pardoseala │
│ │ │ │ │ │ │neparchetatã. │
│ │ │ │ │ │ │***Pot fi înlocuite │
│ │ │ │ │ │ │cu jaluzele │
│ │ │ │ │ │ │verticale. │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│10.│- personal care lucreazã în│- scaun ergonomic │buc.│de persoanã │1 │*Pot fi înlocuite │
│ │încãperi dotate cu echipa- │- masã pentru calculator │buc.│de calcula- │1 │cu jaluzele │
│ │mente electronice sensibile│ │ │tor │ │verticale │
│ │la variaţia de temperaturã │- galerie* │buc.│de fereastrã│1 │ │
│ │ │- perdea, draperie* │buc.│de fereastrã│2 │ │
│ │ │- aparat de climatizare │buc.│corespunza- │1 │ │
│ │ │ │ │tor │ │ │
│ │ │ │ │volumului │ │ │
│ │ │ │ │încãperii │ │ │
│ │ │- dulap pentru documente │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- cuier │buc.│de încãpere │1 │ │
├───┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼────┼────────────┼────┼────────────────────┤
│11.│- ofiţer de serviciu │- mãsuţã pentru telefon │buc.│de încãpere │1 │*Pot fi înlocuite │
│ │ │- mãsuţã pentru radio - TV│buc.│de încãpere │1 │cu jaluzele │
│ │ │- pat/canapea │buc.│de încãpere │1 │verticale. │
│ │ │- frigider │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- birou cu un corp/masã de│buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │lucru │ │ │ │ │
│ │ │- scaun ergonomic │buc.│de încãpere │1 │ │
│ │ │- aparat de climatizare │buc.│corespunzã- │ │ │
│ │ │ │ │tor │ │ │
│ │ │ │ │volumului │ │ │
│ │ │ │ │încãperii │ │ │
│ │ │- galerie* │buc.│de fereastrã│1 │ │
│ │ │- perdea, draperie* │buc.│de fereastrã│2 │ │
└───┴───────────────────────────┴──────────────────────────┴────┴────────────┴────┴────────────────────┘




ANEXA 4
la normele tehnice

NORME
pentru calculul necesarului anual de apã pentru spaţiile
şi activitãţile specifice Ministerului Apãrãrii




┌───────────────────────────────────────────┬────────────────────┬──────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Specificarea consumatorului │ Unitatea la care │ Cantitatea │ Observaţii │
│ │ se referã │ de apã │ │
├───────────────────────────────────────────┴────────────────────┴──────────────┴─────────────────────────────────┤
│a) Igienã, consum fiziologic şi întreţinere │
├───────────────────────────────────────────┬────────────────────┬──────────────┬─────────────────────────────────┤
│Cazãrmi │om pe zi │ 170 │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤ │
│Tabere de instrucţie │om pe zi │ 50-70 l │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤ │
│Spitale │bolnav pe zi │ 235-325 l │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Policlinici* │om pe zi │15 l* │*15 litri pentru fiecare pacient │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Instituţii militare de învãţãmânt, │ │ │ │
│internate, şcoli** │om pe zi │ 102 l │**Inclusiv curãţatul acestora │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Popote de garnizoanã şi restaurante │om pe zi │ 22 l* │*Pentru o singurã masã servitã │
│ │ │ 44 l** │la prânz │
│ │ │ │**Pentru trei mese servite pe zi │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Cãmine în clãdiri/de unitate înzestrate cu │om pe zi │ 80 l* │*Cu obiecte sanitare comune │
│canalizare, fãrã sãli de mese, însã cu │ │ 90 l** │** Cu lavoare în camere │
│spãlãtorii şi duşuri │ │ 170 l*** │*** Cu grupuri sanitare în camere│
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Cãmine în clãdiri înzestrate cu canalizare,│om pe zi │ 80 │ │
│fãrã sãli de mese şi spãlãtorii, însã cu │ │ │ │
│duşuri │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤ │
│Hale │mp pe zi │ 2 l │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Clãdiri administrative* │om pe schimb │ 30-60 l* │*Se calculeazã pentru toate │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤cadrele: ofiţeri, subofiţeri, │
│Pisoare cu spãlare intermitentã │vas pe orã │ 40 l │personal civil, prevãzute în │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤statele de organizare. │
│Pisoare cu spãlare continuã │vas pe orã │ 190 l │**Calculul se face socotind 60 de│
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤spãlãri pe an. │
│Spãlatul unui closet │vas pe zi │ 40 l │***Calculul se face socotind 60 │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤de spãlãri pe an. │
│Spãlãtorii mecanice** │kg rufe uscate │ 55 l │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤ │
│Spãlãtorii manuale*** │kg rufe uscate │ 35 l │ │
├───────────────────────────────────────────┴────────────────────┴──────────────┴─────────────────────────────────┤
│b) Spãlat vehicule │
├───────────────────────────────────────────┬────────────────────┬──────────────┬─────────────────────────────────┤
│Autoturisme şi similare* │de fiecare spãlare │ 300 l │ *Pentru autoturisme se vor │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤calcula 250 de spãlãri pe an. │
│Autocamion şi similare ca dimensiuni* │de fiecare spãlare │ 500 l │**Se vor lua în calcul 200 de │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤spãlãri pe an. │
│Autodubã, microbuz, autoutilitarã şi │de fiecare spãlare │ 576 l │***Se vor lua în calcul 200 de │
│similare │ │ │spãlãri pe an. │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤Notã: │
│Tanc T,55-100 şi similare ca dimensiuni │de fiecare spãlare │ 1.500 l │Numãrul de spãlãri se stabileşte │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤în funcţie de planul de pregãtire│
│Transportor amfibiu blindat │de fiecare spãlare │ 1.000 l │de luptã pentru autovehicule de │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤instrucţie. │
│Alte mijloace de transport*** │de fiecare spãlare │ 60 l │Pentru autovehiculele cu sarcini │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤gospodãreşti-administrative, │
│ │ │ │numãrul de spãlãri se stabileşte │
│ │ │ │în funcţie de km parcurşi de │
│ │ │ │fiecare maşinã în parte. │
│ │ │ │La instalaţiile cu recircularea │
│ │ │ │apei cu spãlare se ia în calcul │
│ │ │ │numai 15% din cantitatea │
│ │ │ │rezultatã. │
├───────────────────────────────────────────┴────────────────────┴──────────────┴─────────────────────────────────┤
│c) Stropit, curãţat, spãlat - spaţii verzi, drumuri, cişmele publice şi nevoi de apã la atelierele productive │
├───────────────────────────────────────────┬────────────────────┬──────────────┬─────────────────────────────────┤
│Stropitul spaţiilor verzi şi al drumurilor │ │ │*În calcul se prevãd maximum │
│pavate (o singurã datã)* │ │ │130 de zile pe an; │
│- în regiuni cu h > 500 mm; │de fiecare mp │ 1,5-2,5 l │h = înãlţimea precipitaţiilor │
│- în regiuni cu h = 500 mm; │de fiecare mp │ 2-4 l │medii anuale │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤ │
│Cişmea publicã cu ventil automat de │ zi │ 150 l │ │
│închidere │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Ateliere cu temperaturi obişnuite în care │de fiecare lucrãtor │ 50 l │Notã: │
│se degajã sub 20 kcal/orã, mc │ │ │Pentru 240 de zile lucrãtoare/an │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤ │
│Pentru duşuri │de fiecare lucrãtor │ 75 l │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Stropit piste, aerodromuri │de fiecare mp │ 1,5 l │Notã: │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤Pentru 100 de zile/an │
│Stropit magazii muniţii │de fiecare mp │ 2 l │ │
├───────────────────────────────────────────┴────────────────────┴──────────────┴─────────────────────────────────┤
│d) Consumuri tehnologice │
├───────────────────────────────────────────┬────────────────────┬──────────────┬─────────────────────────────────┤
│Consum productiv pentru utilaje │de fiecare utilaj │conform cãrţii│ │
│ │ │tehnice │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Consum pentru instalaţiile de încãlzire │de fiecare │conform │Se vor lua în calcul maximum │
│centralã │instalaţie/an │volumului │4 încãrcãri/an │
│ │ │în mc calculat│ │
│ │ │pentru fiecare│ │
│ │ │instalaţie │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────────────┤
│Consum pentru executarea lucrãrilor de │ │conform │ │
│reparaţii curente │pe mp /an │cantitãţilor │ │
│ │ │stabilite de │ │
│ │ │normative │ │
├───────────────────────────────────────────┴────────────────────┴──────────────┴─────────────────────────────────┤
│e) Animale productive, de antrenament şi intervenţie │
├───────────────────────────────────────────┬────────────────────┬──────────────┬─────────────────────────────────┤
│Cabaline adulte │la un animal/zi │ 50 l │STAS 1343/3 - 1986 │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤ │
│Tineret cabalin │la un animal/zi │ 30 l │ │
├───────────────────────────────────────────┼────────────────────┼──────────────┤ │
│Câini │la un animal/zi │ 7 l │ │
└───────────────────────────────────────────┴────────────────────┴──────────────┴─────────────────────────────────┘




ANEXA 5
la normele tehnice





- Model -

U.M. nr. ................................
Garnizoana .......................... Nesecret
Cazarma .............................. Exemplarul nr.

BAZĂ
de calcul privind stabilirea necesarului anual de apã

a) Igienã, consumuri fiziologice şi întreţinere
┌────┬────────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────────┬─────────────┬─────────────────────┬──────────┐
│Nr. │ │ Unitatea la │ │ Cantitatea │ Durata de │ Calculul necesarului│ Necesarul│
│crt.│Specificarea consumatorului │ care se │ Norma de │ la care se │ aplicare │ de apã (l) │ anual de │
│ │ │ referã norma │ consum │ aplicã nroma │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 1.│Bãut, preparat hranã, │ om/zi │ 170 l │1000 s.g.v. │ 365 zile │ 1.000x170x365 │ 62.050 │
│ │spãlat │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 2.│Spãlãtorie │kg rufe │ 55 l │1.000 l s.g.v. şi│ 60 spãlãri │ 1.000 x 2kg rufe/ │ 110 │
│ │ │uscate │ │alte categorii │ pe an │ s.g.v. x 55l/kg rufe│ │
│ │ │ │ │de persoane │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 3.│Cãmin de garnizoanã │ om/zi │ 170 l │ 65 persoane │ 365 zile │ 170x65x365 │ 4.033 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 4.│Primenirea apei în │ │ │ │ │ │ │
│ │bazinele de înot │ pe zi │ 0,25xV l │ 300 l │ 365 zile │ 0,25x300x365 │ 27.375 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 5.│Pentru pavilionul │ om/zi │ 25 l │ 48 persoane │ 260 zile │ 20x48x260 │ 250 │
│ │administrativ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 6.│Pisoare cu spãlare │ vas/zi │ 40 l │ 5 pisoare │ 365 zile │ 40x5x365 │ 73 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 7.│Spãlat vas de W.C. │ vas/zi │ 40 l │ 80 vase de W.C. │ 365 zile │ 40x80x365 │ 1.168 │
├────┴────────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────────┴─────────────┴─────────────────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ 95.059 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│ 95.059 litri: 1.000 = 95,059 mc │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ b) Spãlat vehicule │
├────┬────────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────────┬─────────────┬─────────────────────┬──────────┤
│ 1.│Autoturisme │ o spãlare │ 300 l │ 3 autoturisme │ 250 spãlãri │ (300x3x250)x15% │ 34 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 2.│Autocamioane │ o spãlare │ 500 l │ 100 autocamioane│ 15 spãlãri │ (500x100x15)x15% │ 113 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 3.│Tancuri │ o spãlare │ 1.500 l │ 28 tancuri │ 100 spãlãri │ (1.500x28x100)x15% │ 630 │
├────┴────────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────────┴─────────────┴─────────────────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ 777 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│ 777 litri : 1.000 = 0,777 mc │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ c) Stropit, curãţat, spãlat - spaţii verzi, drumuri, cişmele publice şi nevoi de apã la atelierele productive │
├────┬────────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────────┬─────────────┬─────────────────────┬──────────┤
│ 1.│Stropit spaţii verzi │ de mp │ 1,5-2,5 l │ 100 mp │ 100 zile │ 2,5x100x100 │ 25.000 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 2.│Cişmea │ zi │ 150 l │ 2 cişmele │ 365 zile │ 150x2x365 │ 109.500 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 3.│Stropit magazii de muniţie │ de mp │ 2 l │ 3.000 mp │ 100 zile │ 2x3000x100 │ 600.000 │
├────┴────────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────────┴─────────────┴─────────────────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ 734.500 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│ 734.500 litri: 1.000 = 734,5 mc │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ d) Consumuri tehnologice │
├────┬────────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────────┬─────────────┬─────────────────────┬──────────┤
│ 1.│Instalaţie de încãlzire │ pe an │ 1 │ 125.000 l │ 4 │ 1x125.000x4 │ 500.000 │
│ │centralã │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 2.│Pentru executarea lucrãrilor│ pe an │ - │ - │ - │conform documentaţiei│ 9.000 │
│ │de construcţii │ │ │ │ │tehnico-economice │ │
├────┴────────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────────┴─────────────┴─────────────────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ 509.000 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│ 509.000 litri: 1.000 = 509 mc │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ e) Animale de producţie, de antrenament şi instrucţie │
├────┬────────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────────┬─────────────┬─────────────────────┬──────────┤
│ 1.│Cabaline adulte │la un animal/zi│ 50 l │ 4 │ 365 │ 50x4x365 │ 73.000 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 2.│Tineret cabalin │la un animal/zi│ 30 l │ 2 │ 365 │ 30x2x365 │ 21.900 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 3.│Câini │la un animal/zi│ 7 l │ 10 │ 365 │ 70x365x10 │ 25.550 │
├────┴────────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────────┴─────────────┴─────────────────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ 120.450 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│ 120.450 litri: 1.000 = 120,45 mc │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ f) Rezerve de apã necesare intervenţiei la incendiu │
├────┬────────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────────┬─────────────┬─────────────────────┬──────────┤
│ 1.│Autotun │ pe an │ 219.000 l │ 1 autotun │ 1 │ 219.000x1x1 │ 219.000 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 2.│Autopompã │ pe an │ 126.000 l │ 1 autopompã │ 1 │ 126.000x1x1 │ 126.000 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 3.│Motopompã │ pe an │ 81.000 l │ 2 motopompe │ 1 │ 81.000x2x1 │ 162.000 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 4.│Rezerve de apã pentru │ │ │ │ │ │ │
│ │depozitul de muniţie │ 100 vagoane │ 50.000 l │ 200 vagoane │ 1 │ 50.000x2 │ 100.000 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼──────────┤
│ 5.│Bazine la magaziile de │ 1 magazie │ 2.000 l │ 5 │ 1 │ 2.000 x 5 x 1 │ 10.000 │
│ │muniţie │ de muniţie │ │ │ │ │ │
├────┴────────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────────┴─────────────┴─────────────────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ 617.000 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┤
│ 617.000 litri: 1.000 = 617 mc │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
TOTAL NECESAR ANUAL DE APĂ = 2.076,786 mc

Întocmit Verificat
.......................... ...........................




ANEXA 6
la normele tehnice

NORME
pentru calculul necesarului anual de energie electricã pentru
spaţiile şi activitãţile specifice Ministerului Apãrãrii




┌─────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬────────────┬───────────┐
│Nr. │ │ │ Cantitatea │ │
│crt. │ Specificarea consumatorului │ Unitatea de calcul │ în kWh/an/ │Observaţii │
│ │ │ │ unitatea │ │
│ │ │ │ de calcul │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├─────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┴────────────┴───────────┤
│ a) Iluminat interior │
├─────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬────────────┬───────────┤
│ 1.│Spaţii social-administrative │mp suprafaţã utilizabilã │ 12,67 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 2.│Coridoare │mp suprafaţã utilizabilã │ 12,79 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 3.│Dormitoare │mp suprafaţã utilizabilã │ 13,88 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 4.│Spaţii pentru învãţãmânt şi sãli de pregãtire│mp suprafaţã utilizabilã │ 36,581 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 5.│Spaţii pentru activitãţi de proiectare │mp suprafaţã utilizabilã │ 36,581 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 6.│Cabinete medicale │mp suprafaţã utilizabilã │ 20,98 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 7.│Spitale, policlinici │mp suprafaţã utilizabilã │ 28,83 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 8.│Spaţii cu activitate continuã │mp suprafaţã utilizabilã │ 68,448 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 9.│Depozite pentru diverse materiale │mp suprafaţã utilizabilã │ 6,104 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 10.│Blocuri alimentare, popote │mp suprafaţã utilizabilã │ 9,22 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 11.│Spãlãtorii │mp suprafaţã utilizabilã │ 6,625 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 12.│Bãi şi grupuri sanitare │mp suprafaţã utilizabilã │ 2,443 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 13.│Amfiteatre │mp suprafaţã utilizabilã │ 32,868 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 14.│Sãli de studiu │mp suprafaţã utilizabilã │ 19,344 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 15.│Camere comune pentru studenţi şi sãli pentru │ │ │ │
│ │reuniuni │mp suprafaţã utilizabilã │ 5,992 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 16.│Sãli polivalente │mp suprafaţã utilizabilã │ 19,393 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 17.│Sãli pentru conferinţe │mp suprafaţã utilizabilã │ 15,33 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 18.│Muzee │mp suprafaţã utilizabilã │ 26,571 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 19.│Centrale termice │mp suprafaţã utilizabilã │ 10,272 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 20.│Ateliere │mp suprafaţã utilizabilã │ 15,786 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 21.│Remize │mp suprafaţã utilizabilã │ 3,619 │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┼────────────┼───────────┤
│ 22.│Puncte de control │mp suprafaţã utilizabilã │ 7,231 │ │
├─────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┴────────────┴───────────┤
│ b) Iluminat exterior │
├─────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬────────────┬───────────┤
│ 1. │Energie electricã pentru iluminat exterior │loc de lampã/an │ 1.000 │ │
├─────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┴────────────┴───────────┤
│ c) Forţã │
├─────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬────────────┬───────────┤
│ 1. │Energie electricã pentru electromotoare care │ │ │ │
│ │acţioneazã pompe, scule şi utilaje diferite │1 kW/motor │ 1.200 │ │
│ │din atelierele unitãţilor │ │ │ │
├─────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┴────────────┴───────────┤
│ d) Instalaţii, aparate şi consumatori casnici alimentate la 220 V │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Se va lua în calcul consumul din procesul-verbal de alocare la drepturi pe ore de funcţionare. │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 7
la normele tehnice

NORME
pentru calculul necesarului anual de materiale pentru iluminat
spaţiile specifice Ministerului Apãrãrii




┌────┬────────────────────────────┬───────────────────────┬───────┬───────┬────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ │ Canti-│ │
│crt.│Specificarea consumatorului │ Unitatea de calcul │ U.M. │ tatea │ Observaţii │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────────┼───────┼───────┼────────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────────┼───────┼───────┼────────────────────────────┤
│ 1.│Becuri electrice │Q*/(1.000 ore** x │ buc. │ - │*Q = consumul electric anual│
│ │ │puterea specificã a │ │ │în W calculat conform normei│
│ │ │lãmpii folosite, în W) │ │ │de mai sus pentru iluminat │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────────┼───────┼───────┤ │
│ 2.│Tuburi fluorescente, becuri │Q*/(4.000 ore*** x │ buc. │ - │**1.000 ore = durata medie │
│ │economice, cu vapori de │puterea specificã a │ │ │a unui bec incandescent │
│ │mercur, sodiu, halogeni │lãmpii folosite, în W) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────────┼───────┼───────┤ │
│ 3.│Startere │la 3 ani, de fiecare │ buc. │ 1 │***4.000 ore = durata medie │
│ │ │lampã fluorescentã │ │ │a unui tub fluorescent, bec │
│ │ │existentã │ │ │cu vapori de mercur, sodiu, │
│ │ │ │ │ │halogeni şi a unui bec │
│ │ │ │ │ │economic │
└────┴────────────────────────────┴───────────────────────┴───────┴───────┴────────────────────────────┘




ANEXA 8
la normele tehnice





- Model -
ROMÂNIA Nesecret
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplarul nr.
UNITATEA MILITARĂ Nr. ..........
Cazarma nr. ...............

BAZĂ DE CALCUL
privind stabilirea necesarului anual de energie electricã

a) Iluminat interior
NOTĂ
┌────┬───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬────────────────┬──────────┬─────────┐
│Nr. │ │Unitatea│Cantitatea│Norma de│ Calculul de │ Necesarul│ Obser- │
│crt.│ Specificarea consumatorului │ de │de calcul │ consum │ necesar de │ anual │ vaţii │
│ │ │calcul │ │(kWh/mp)│energie (kWh/mp)│ (kWh/an) │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 1. │Spaţii social-administrative, │ │ │ │ │ │ │
│ │pavilionul A, camerele nr. │ │ │ │ │ │ │
│ │ 1,2,3,4... │ mp │ 42 │ 12,67 │ 42 x 12,67 │ 532,14│ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2. │Dormitoare, pavilionul D, │ │ │ │ │ │ │
│ │camerele nr. 2,3,4... │ mp │ 100 │ 13,88 │ 100 x 13,88 │ 1.388 │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 3. │Învãţãmânt şi sãli de pregãtire│ │ │ │ │ │ │
│ │pavilionul B, camerele nr. │ │ │ │ │ │ │
│ │5,6,7... │ mp │ 60 │ 36,581 │ 60 x 36,581 │ 2.194,86│ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 4. │Spaţii pentru activitãţi de │ │ │ │ │ │ │
│ │proiectare, pavilionul H, │ │ │ │ │ │ │
│ │camera nr. 10 │ mp │ 12 │ 36,581 │ 12 x 36,581 │ 438,972│ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 5. │Cabinet medical, pavilionul A, │ │ │ │ │ │ │
│ │camera nr. 20 │ mp │ 40 │ 20,98 │ 40 x 20,98 │ 839,2 │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 6. │Spaţii cu activitãţi continue, │ │ │ │ │ │ │
│ │pavilionul A, camera nr. 5, │ │ │ │ │ │ │
│ │pavilionul G, camerele nr. │ │ │ │ │ │ │
│ │1,2,3... │ mp │ 50 │ 68,448 │ 50 x 68,448 │ 3.422,4 │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 7. │Depozite pentru diverse mate- │ │ │ │ │ │ │
│ │riale, pavilionul L, camerele │ │ │ │ │ │ │
│ │nr. 1,2,3...; pavilionul M, │ │ │ │ │ │ │
│ │camerele 1,2,3... │ mp │ 500 │ 6,104 │ 500 x 6,104 │ 3.052 │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 8. │Bloc alimentar, pavilionul O, │ │ │ │ │ │ │
│ │camerele 1,2,3... │ mp │ 300 │ 9,22 │ 300 x 9,22 │ 2.766 │ │
├────┴───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴────────────────┼──────────┼─────────┤
│ TOTAL: │14.633,572│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────┴─────────┘



În cazarma nr. ...., necesarul de energie electricã pentru iluminat interior, în valoare de 14.633,572 kWh/an, se utilizeazã în funcţie de tipul lãmpilor real folosite, dupã cum urmeazã:
- la iluminatul incandescent, Q(1) = 30% Q = 4.390,072 kWh/an;
- la iluminatul fluorescent, Q(2) = 70% Q = 10.243,500 kWh /an.

b) Iluminat exterior
NOTĂ:




┌────┬───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬───────────────┬─────────┬──────────┐
│Nr. │ │Unitatea│Nr. locu- │Norma de│ Calcul necesar│Necesarul│ │
│crt.│ Specificarea consumatorului │ de │rilor de │ consum │ de energie │ anual │Observaţii│
│ │ │calcul │ lampã │(kWh/loc│ (kWh/loc de │(kWh/an) │ │
│ │ │ │ │de lampã│ lampã/an) │ │ │
│ │ │ │ │ /an) │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────────┼─────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼───────────────┼─────────┼──────────┤
│ 1. │Energie electricã pentru │Loc de │ │ │ │ │ │
│ │iluminatul exterior │lampã/an│ 12 │ 1.000 │ 12 x 1.000 │ 12.000 │ │
├────┴───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴───────────────┼─────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ 12.000 │ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴──────────┘



În cazarma nr. ...., necesarul de energie electricã pentru iluminat exterior, în valoare de 12.000 kWh/an, se utilizeazã în funcţie de tipul lãmpilor real folosite, dupã cum urmeazã:
- la iluminatul incandescent, Q(1) = 30% Q = 3.600 kWh/an;
- la iluminatul fluorescent, Q(2) = 20% Q = 2.400 Kwh/an;
- la iluminatul cu vapori de mercur, Q(3) = 50% Q = 6.000 kWh/an.

c) Forţã




┌────┬───────────────────────────────┬────────┬──────────┬────────┬────────────────┬─────────┬──────────┐
│Nr. │ │Unitatea│ Nr. │Norma de│ Calcul necesar │Necesarul│ │
│crt.│ Specificarea consumatorului │ de │consumato-│ consum │ de energie │ anual │Observaţii│
│ │ │calcul │ rilor │(kWh/ │ (kWh/consumator│(kWh/an) │ │
│ │ │ │ │consuma-│ /an) │ │ │
│ │ │ │ │tor/an) │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼─────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼─────────┼──────────┤
│ 1. │Elctromotor de 2,8 kW │1 kW/ │ │ │ │ │ │
│ │ │motor │ 4 │ 1.200 │ 2,8 x 4 x 1.200│ 13.440 │ │
├────┼───────────────────────────────┼────────┼──────────┼────────┼────────────────┼─────────┼──────────┤
│ 2. │Elctromotor de 4 kW │1 kW/ │ │ │ │ │ │
│ │ │motor │ 2 │ 1.200 │ 4 x 2 x 1.200 │ 9.600 │ │
├────┴───────────────────────────────┴────────┴──────────┴────────┴────────────────┼─────────┼──────────┤
│ TOTAL: │ 23.040 │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴──────────┘



d) Instalaţii, aparate şi consumatori casnici alimentaţi la 220 V
Conform procesului-verbal de alocare la drepturi de consum pe ore de funcţionare a instalaţiilor, aparatelor şi consumatorilor casnici la 220 V




┌─────┬────────────────────┬──────────┬───────────┬──────────┬──────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumirea │Cantitatea│ Putere │ Ore de │ Zile de │ Total │
│crt. │ consumatorului │ │ aparat │funcţio- │ funcţi- │ kWh/an │
│ │ │ │ (kWh) │nare pe zi│ onare │ │
├─────┼────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├─────┼────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ 1. │Televizoare │ 95 │ 0,85 │ 5 │ 365 │ 147.369 │
├─────┼────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ 2. │Rodiocasetofoane │ 5 │ 0,25 │ 6 │ 365 │ 2.738 │
├─────┼────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ 3. │Frigidere │ 105 │ 0,16 │ 24 │ 365 │ 147.168 │
├─────┼────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ 4. │Aspirator │ 3 │ 0,45 │ 4 │ 250 │ 1.350 │
├─────┼────────────────────┼──────────┼───────────┼──────────┼──────────┼──────────────┤
│ 5. │Calculatoare │ 3 │ 0,65 │ 8 │ 253 │ 3.947 │
├─────┴────────────────────┴──────────┴───────────┴──────────┴──────────┴──────────────┤
│ TOTAL: 302.572 │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Recapitulaţie necesar energie electricã:
a) iluminat interior = 14.633,572 kWh/an;
b) iluminat exterior = 12.000 kWh/an;
c) forţã = 23.040 kWh/an;
d) instalaţii, aparate şi consumatori casnici
alimentaţi la 220 V = 302.572 kWh/an
TOTAL: = 352.245,572 kWh/an

Întocmit Verificat
...................... ...................




ANEXA 9
la normele tehnice






- Model -

ROMÂNIA Nesecret
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplarul nr.
UNITATEA MILITARĂ Nr. .....
Cazarma nr. ...............

BAZA DE CALCUL
privind stabilirea necesarului anual de materiale pentru
iluminat la o cazarmã

┌────┬───────────────────┬─────────────┬───────┬───────────┬───────────────────┬──────────────┬───────────┬─────────────┐
│Nr. │ Specificarea │ Unitatea │ │ Norma de │ Unitatea la care │ Calculul │ Necesar │ │
│crt.│ consumatorului │ de calcul │ U.M. │ consum │ se aplicã norma │ necesarului │ anual │ Observaţii │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┴───────────────────┴─────────────┴───────┴───────────┴───────────────────┴──────────────┴───────────┴─────────────┤
│ Materiale pentru iluminatul interior │
├────┬───────────────────┬─────────────┬───────┬───────────┬───────────────────┬──────────────┬───────────┬─────────────┤
│ 1.│Becuri electrice cu│ Q │ buc. │ - │ 4.390.072 W │ 4.390.072 │ 73 │ │
│ │incandescenţã │ ─────────── │ │ │ │ ──────────── │ │ │
│ │ │ 1.000x60 W │ │ │ │ 1.000x60 W │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 2.│Lãmpi │ Q │ buc. │ - │ 10.243.500 W │ 10.243.500 │ 64 │ │
│ │fluorescente │ ─────────── │ │ │ │ ──────────── │ │ │
│ │ │ 4.000x40 W │ │ │ │ 4.000x40 W │ │ │
├────┴───────────────────┴─────────────┴───────┴───────────┴───────────────────┴──────────────┴───────────┴─────────────┤
│ Materiale pentru iluminatul exterior │
├────┬───────────────────┬─────────────┬───────┬───────────┬───────────────────┬──────────────┬───────────┬─────────────┤
│ 3.│Becuri electrice cu│ Q │ buc. │ - │ 3.600.000 W │ 3.600.000 │ 60 │ │
│ │incandescenţã │ ─────────── │ │ │ │ ──────────── │ │ │
│ │ │ 1.000x60 W │ │ │ │ 1.000x60 W │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 4.│Lãmpi │ Q │ buc. │ - │ 2.400.000 W │ 2.400.000 │ 15 │ │
│ │fluorescente │ ─────────── │ │ │ │ ──────────── │ │ │
│ │ │ 4.000x40 W │ │ │ │ 4.000x40 W │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────┼───────┼───────────┼───────────────────┼──────────────┼───────────┼─────────────┤
│ 5.│Becuri cu vapori │ Q │ buc. │ - │ 6.000.000 W │ 6.000.000 │ 6 │ │
│ │de mercur │ ─────────── │ │ │ │ ──────────── │ │ │
│ │ │ 4.000x250 W │ │ │ │ 4.000x250 W │ │ │
├────┴───────────────────┴─────────────┴───────┴───────────┴───────────────────┴──────────────┴───────────┴─────────────┤
│ Startere pentru iluminatul interior şi exterior │
├────┬───────────────────┬─────────────┬───────┬───────────┬───────────────────┬──────────────┬───────────┬─────────────┤
│ 6.│Startere │la 3 ani pen-│ buc. │ 1 │ 120 locuri de │ 120:3 │ 40 │ │
│ │ │tru fiecare │ │ │ lampã │ │ │ │
└────┴───────────────────┴─────────────┴───────┴───────────┴───────────────────┴──────────────┴───────────┴─────────────┘

Întocmit Verificat
................... ................




ANEXA 10
la normele tehnice

NORME
pentru calculul necesarului anual de materiale de curãţenie
şi obiecte de inventar specifice menajului pentru spaţiile şi
activitãţile specifice Ministerului Apãrãrii




┌────┬──────────────────────────────────────┬─────────────────────┬───────┬───────┬──────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ │ Canti-│ │
│crt.│ Specificarea consumatorului │ Unitatea de calcul │ U.M. │ tatea │ Observaţii │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 1.│Soluţii specifice pentru parchet de │ La 1.000 mp/an │ kg │ 100 │Se calculeazã numai pentru │
│ │orice tip │ │ │ │suprafeţele pardoselii de parchet.│
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 2.│Soluţii şi detergenţi de toate │ │ │ │ │
│ │tipurile necesari: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │a) la curãţatul pardoselilor din │ │ │ │* Se calculeazã la suprafaţa │
│ │ciment, mozaic, gresie, scândurã, PVC,│ │ │ │tâmplãriei vopsite, pereţilor │
│ │inclusiv preşurile din PVC de pe │ │ │ │vopsiţi şi a placajelor de faianţã│
│ │culoare şi încãperi, pentru: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- localurile ocupate de spitale │ la 1.000 mp/an │ kg │ 120 │**În calcul se prevãd cel mult 4 │
│ │şi policlinici; │ │ │ │spãlãri pe an la perdele, draperii│
│ │ │ │ │ │şi 6 spãlãri pe an la huse. │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- localurile ocupate de instituţii │ │ │ │***În calcul se prevãd cel mult │
│ │militare de învãţãmânt; │ la 1.000 mp/an │ kg │ 200 │24 de spãlãri pe an. │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- localuri ocupate de direcţii │ la 1.000 mp /an │ kg │ 150 │****În calcul se prevãd cel mult │
│ │centrale, comandamente, cercuri │ │ │ │12 spãlãri pe an. │
│ │militare, cãmine militare etc.; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- cazãrmi ocupate de unitãţi, │ la 1.000 mp/an │ kg │ 150 │Se calculeazã numai pentru │
│ │subunitãţi şi formaţiuni sau depozite │ │ │ │suprafaţa pardoselilor de parchet.│
│ │independente; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │b) spãlatul uşilor, ferestrelor, │ │ │ │ │
│ │pereţilor vopsiţi şi placajelor cu │ la 1.000 mp/an │ kg │ 50 │ │
│ │faianţã*; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │c) la spãlatul perdelelor, draperiilor│ de fiecare spãlare │ kg │ 1,5 │ │
│ │şi huselor pentru mobilier** │ pentru 100 kg │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │d) la spãlatul traverselor pentru: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- localuri ocupate de direcţii │ de fiecare spãlare │ kg │ 3 │ │
│ │centrale, comandamente, instituţii │ pentru 100 kg │ │ │ │
│ │militare de învãţãmânt, spitale │ │ │ │ │
│ │policlinici, cercuri militare, │ │ │ │ │
│ │cãmine etc.***; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- cazãrmi ocupate de unitãţi, │ │ │ │ │
│ │subunitãţi şi formaţiuni sau depozite │ de fiecare spãlare │ │ │ │
│ │independente****; │ pentru 100 kg │ kg │ 3 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 3.│Soluţii specifice pentru curãţat şi │ │ │ │ │
│ │lustruit mobilierul din lemn, pal │ la 1.000 mp supra- │ │ │ │
│ │şi PVC │ faţã de mobilier/an │ l │ 15 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 4.│Soluţii specifice pentru curãţat şi │ │ │ │ │
│ │lustruit mobilierul din piele şi │ la 1.000 mp supra- │ │ │ │
│ │înlocuitori │ faţã de mobilier/an │ l │ 10 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 5.│Soluţii specifice pentru curãţat │ la 1.000 mp supra- │ │ │ │
│ │geamurile şi suprafeţele cu vitralii │ faţã vitratã/an │ l │ 150 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 6.│Dezifectanţi şi odorizanţi de toate │ │ │ │ │
│ │tipurile pentru spaţii comune, │ │ │ │ │
│ │sociale, administrative, culturale şi │ de fiecare │ │ │ │
│ │cu destinaţie medicalã │ încãpere pe lunã │ buc. │ 1 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 7.│Odorizante şi dezinfectante de toate │ de fiecare vas W.C. │ │ │ │
│ │tipurile pentru W.C. şi pisoar │ şi pisoar pe an │ buc. │ 24 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 8.│Soluţii şi detergenţi de toate │ │ │ │ │
│ │tipurile pentru curãţat obiecte │ de fiecare obiect │ │ │*La instituţii de învãţãmânt │
│ │sanitare* │ sanitar/an │ kg │ 3 │militar câte 5 kg │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 9.│Saci de unicã folosinţã pentru │ │ │ │ │
│ │aspiratoare │ de aspirator/an │ buc. │ 50 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 10.│Saci menajeri de unicã folosinţã de │ │ │ │ │
│ │exterior pentru colectarea şi │ la 1.000 mp supra- │ │ │ │
│ │depozitarea gunoiului │ faţã utilizabilã/an │ buc. │ 150 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 11.│Mãturi din paie pentru: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- cazãrmi ocupate de unitãţi, │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 65 │*Pentru suprafeţele de depozitare │
│ │subunitãţi independente şi formaţiuni │ │ │ │şi magazii se va calcula 20 buc. │
│ │productive unde se lucreazã în ture;* │ │ │ │la 1.000 mp suprafaţã utilizabilã │
│ │ │ │ │ │/an. │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- localuri ocupate de direcţii │ │ │ │**Se pot substitui cu perii din │
│ │centrale, comandamente de armatã, de │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 60 │fire sintetice, cu 1/2 din norma │
│ │armã, teritoriale, spitale militare, │ │ │ │prevãzutã pentru mãturi din paie. │
│ │policlinici, cercuri militare, cãmine │ │ │ │ │
│ │militare etc.;** │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- localuri ocupate de instituţii │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 90 │ │
│ │militare de învãţãmânt** │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 12.│Mãturi din nuiele/târnuri │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 25 │Se calculeazã la suprafaţa │
│ │ │ │ │ │drumurilor, aleilor şi platourilor│
│ │ │ │ │ │din cazãrmi. │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 13.│Perii din paie pentru spãlat pardoseli│ │ │ │Se calculeazã la suprafaţa │
│ │de scândurã │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 36 │pardoselilor de scândurã. │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Se pot substitui cu perii din fire│
│ │ │ │ │ │sintetice. │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 14.│Perii din pãr şi electrostatice pentru│ la 1.000 mp/an │ buc. │ 1 │*Se calculeazã la suprafaţa │
│ │curãţatul prafului de pe pereţi, │ │ │ │utilizabilã. │
│ │mobilier, calculatoare etc.* │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │Pentru localurile ocupate de │
│ │ │ │ │ │spitale şi policlinici, se cal- │
│ │ │ │ │ │culeazã 2 bucãţi la 1.000 mp/an. │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 15.│Perii din paie sau PVC pentru curãţat │ │ │ │ │
│ │vasele de W.C. │ la 6 vase W.C./an │ buc. │ 1 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 16.│Deşeuri textile sau lavete pentru: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- curãţatul pardoselilor din parchet, │ │ │ │*2 kg pentru şcoli şi licee │
│ │scândurã, mozaic, ciment, PVC etc.; │ la 1.000 mp/an │ kg │ 0,700*│militare │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- curãţatul uşilor, ferestrelor, │ │ │ │ │
│ │pereţilor vopsiţi şi placajelor din │ │ │ │**Se calculeazã la suprafaţa │
│ │faianţã sau materiale plastice** │ la 1.000 mp/an │ kg │ 0,300 │acestora. │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 17.│Sãpun lichid pentru dozatoare │ la un dozator/an │ kg │ 12 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 18.│Rezerve mop │ la 1.000 mp supra- │ │ │ │
│ │ │faţã utilizabilã/an │ buc. │ 10 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 19.│Rezerve textile sau sintetice pentru │ la 1.000 mp supra- │ │ │ │
│ │teul de curãţat pardoseli │faţã utilizabilã/an │ buc. │ 10 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 20.│Aspiratoare pentru curãţatul şi │ │ │ │ │
│ │aspiratul suprafeţelor interioare şi │ │ │ │ │
│ │exterioare │ la 600 mp/an │ buc. │ 1 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 21.│Coşuri pentru hârtii la: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- cazãrmi ocupate de unitãţi, │ la 16 mp suprafaţã │ buc. │ 1 │*Se calculeazã la suprafaţa │
│ │subunitãţi, formaţiuni şi depozite │ utilizabilã/an │ │ │utilizabilã. │
│ │independente*; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- localuri ocupate de direcţii │ │ │ │**La instituţii de învãţãmânt │
│ │centrale, comandamente, instituţii │ │ │ │militar câte 1 buc./clasã/an şi │
│ │militare de învãţãmânt, spitale, │ │ │ │1 buc./dormitor/an. │
│ │policlinici, cercuri militare, cãmine │ │ │ │ │
│ │militare** │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 22.│Bãtãtoare pentru covoare │ la fiecare 50 mp │ buc. │ 1 │Se calculeazã la suprafaţa │
│ │ │ covoare şi preşuri │ │ │utilizabilã. │
│ │ │ textile/an │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┤ │
│ 23.│Desfundãtoare pentru chiuvetã │ la 10 chiuvete/an │ buc. │ 1 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┤ │
│ 24.│Fãraşe pentru gunoi │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 3 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 25.│Gãleţi din tablã sau PVC de 10 litri, │ │ │ │La unitãţile cu suprafeţele sub │
│ │inclusiv cu dispozitiv tip mop, │ │ │ │1.000 mp se asigurã 1 buc. │
│ │pentru: │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- localuri ocupate de direcţii │ la 1.000 mp │ buc. │ 2* │*La instituţii de învãţãmânt │
│ │centrale, comandamente, instituţii │ suprafaţã fãrã │ │ │militar 1 buc./an pentru fiecare │
│ │militare de învãţãmânt, spitale, │ covoare şi │ │ │pluton. │
│ │policlinici, cercuri militare, cãmine │ preşuri/an │ │ │ │
│ │militare etc.; │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │- cazãrmi ocupate de unitãţi, │ la 1.000 mp │ buc. │ 1 │ │
│ │subunitãţi, formaţiuni şi depozite │ suprafaţã fãrã │ │ │ │
│ │independente │ covoare şi │ │ │ │
│ │ │ preşuri/an │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┤ │
│ 26.│Gãleţi duble pentru gunoi, cu pedalã │ la fiecare sas de │ buc. │ 1 │ │
│ │ │ la grupurile │ │ │ │
│ │ │ sanitare/3 ani │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┤ │
│ 27.│Pubele metalice sau din PVC de 110, │ la 1.000 mp/3 ani │ buc. │ 5 │ │
│ │220 litri pentru gunoi şi resturi │ │ │ │ │
│ │menajere │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 28.│Dispozitive pentru curãţat geamurile │ la 1.000 mp │ │ │ │
│ │ │suprafaţã vitratã/an │ buc. │ 5 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 29.│Dispozitive de toate tipurile pentru │ de fiecare │ buc. │ 1 │ │
│ │împrospãtarea şi odorizarea aerului │ încãpere/an │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 30.│Dispozitive de toate tipurile pentru │ │ │ │ │
│ │curãţat geamurile │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 5 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 31.│Containere pentru colectat şi │ la 2.000 mp/10 ani │ buc. │ 1 │ │
│ │transportat gunoi şi resturi menajere │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 32.│Ştergãtoare de picioare la uşile │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 2 │ │
│ │exterioare de acces │sau la fiecare uşã │ │ │ │
│ │ │ de acces în │ │ │ │
│ │ │ pavilioane/an │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 33.│Transportul resturilor menajere, │ de persoanã/an │ tone │ 0,245 │Calculul se face la întregul │
│ │conform contractului încheiat de │ │ │ │efectiv de personal prevãzut în │
│ │unitate cu o instituţie specializatã │ │ │ │statul de organizare. │
│ │de salubritate │ │ │ │ │
│ │ │ de pat/an │ tone │ 0,245 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 34.│Uscãtoare de mâini │ la fiecare grup │ │ │ │
│ │ │ sanitar/an │ buc. │ 1 │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────┼───────┼──────────────────────────────────┤
│ 35.│Teu şi alte dispozitive pentru spãlat │ │ │ │ │
│ │pardoseli │ la 1.000 mp/an │ buc. │ 4 │ │
└────┴──────────────────────────────────────┴─────────────────────┴───────┴───────┴──────────────────────────────────┘




ANEXA 11
la normele tehnice





- Model -

ROMÂNIA Nesecret
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplarul nr.
UNITATEA MILITARĂ Nr. ....
Cazarma nr. ..............

CALCULUL
necesarului anual de materiale pentru curãţenie la o cazarmã

┌────┬───────────────────────────────┬──────┬───────────────────┬─────────┬─────────────┬──────────────────────┬────────┬────────┐
│Nr. │ Specificarea consumatorului │ U.M. │Unitatea de calcul │ Norma de│ Unitatea la │ │ Necesar│ Obser- │
│crt.│ │ │ │ consum │ care se │ Calculul necesarului │ anual │ vaţii │
│ │ │ │ │ │aplicã norma │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 1.│Soluţii specifice de parchet │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de orice tip │ kg │ la 1.000 mp/an │ 100 │ 1.206 │ 100x1.206/1.000 │ 121 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 2.│Soluţii şi detergenţi pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │curãţat pardoseli din ciment, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │mozaic, gresie scândurã şi PVC │ kg │ la 1.000 mp/an │ 150 │ 21.300 │ 150x21.300/1.000 │ 3.195 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 3.│Detergent şi soluţii pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │spãlat perdele şi huse de │ │ de fiecare spãlare│ │ │ │ │ │
│ │mobilier │ kg │ pentru 100 kg │ 1,5 │ 315 │ (1,5x315/100)x5 │ 24 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 4.│Soluţii şi detergenţi pentru │ │ de fiecare spãlare│ │ │ │ │ │
│ │spãlat laufer │ kg │ pentru 100 kg │ 3 │ 136 │ (3x136)/100x24 │ 98 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 5.│Soluţii specifice pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │curãţat geamuri, vitralii │ l │ la 1.000 mp/an │ 10 │ 1.206 │ 10x1.206/1.000 │ 12 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 6.│Soluţii şi detergenţi pentru │ │ de obiect │ │ │ │ │ │
│ │curãţat obiecte sanitare │ kg │ sanitar/an │ 3 │ 58 │ 3x158 │ 474 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 7.│Soluţii şi detergent pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│ │spãlarea uşilor, ferestrelor, │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pereţilor vopsiţi şi placajelor│ │ │ │ │ │ │ │
│ │de faianţã │ kg │ la 1.000 mp/an │ 50 │ 12.800 │ 50x12.800/1.000 │ 640 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 8.│Mãturi din paie │ buc. │ la 1.000 mp/an │ 65 │ 22.506 │ 65x22.506/1.000 │ 1.463 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 9.│Mãturi din nuiele │ buc. │ La 1.000 mp/an │ 25 │ 102.506 │ 25x102.506/1.000 │ 2.563 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 10.│Perii din paie, perii PVC │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pentru spãlat pardoseli din │ │ │ │ │ │ │ │
│ │scândurã │ buc. │ la 1.000 mp/an │ 36 │ 612 │ 36x612/1.000 │ 22 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 11.│Perii din pãr pentru curãţatul │ │ │ │ │ │ │ │
│ │prafului de pe pereţi │ buc. │ la 1.000 mp/an │ 1 │ 31.612 │ 1x31.612/1.000 │ 32 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 12.│Perii paie pentru curãţat vase │ │ │ │ │ │ │ │
│ │de W.C. │ buc. │ la 6 vase/an │ 1 │ 102 │ 1x102/6 │ 17 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 13.│Deşeuri textile pentru curãţat │ │ │ │ │ │ │ │
│ │pardoseli │ kg │ la 1.000 mp/an │ 0,7 │ 21.300 │ 0,7x21.300/1.000 │ 15 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 14.│Deşeuri textile pentru curãţat │ │ │ │ │ │ │ │
│ │uşi, ferestre, faianţã etc. │ kg │ la 1.000 mp/an │ 0,3 │ 12.800 │ 0,3x12.800/1.000 │ 4 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 15.│Coşuri pentru hârtii │ buc. │ la 16 mp/an │ 1 │ 22.227 │ 1x22.227/16 │ 1.389 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 16.│Bãtãtoare pentru covoare │ buc. │ la 50 mp/an │ 1 │ 136 │ 1x136/50 │ 3 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 17.│Desfundãtoare pentru chiuvetã │ buc. │ la 10 chiuvete/an │ 1 │ 7 │ 1x7/10 │ 1 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 18.│Fãraşe pentru gunoi │ buc. │ la 1.000 mp/an │ 3 │ 22.227 │ 3x22.227/1.000 │ 67 │ │
├────┼───────────────────────────────┼──────┼───────────────────┼─────────┼─────────────┼──────────────────────┼────────┼────────┤
│ 19.│Gãleţi cu mop │ buc. │ la 1.000 mp │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ suprafaţã fãrã │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ covoare şi │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ preşuri/an │ 1 │ 21.300 │ 1x21.300/1.000 │ 21 │ │
└────┴───────────────────────────────┴──────┴───────────────────┴─────────┴─────────────┴──────────────────────┴────────┴────────┘

Întocmit Verificat
.................... ....................




ANEXA 12
la normele tehnice



- Model -

ROMÂNIA Nesecret
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplarul nr.
UNITATEA MILITARĂ Nr. .....
Cazarma nr. ..............
Aprob
Comandantul Unitãţii Militare nr. ................

PROCES-VERBAL Nr. ....................
de alocare la drepturi de consum de apã, energie electricã,
materiale pentru iluminat şi curãţenie

Încheiat astãzi, ........................... ianuarie ...................,
la U.M. ................................
Noi, ........, şef al logisticii (similar), în calitate de preşedinte,
împreunã cu administratorul cazãrmii ......... şi ............., ca membri,
întrunindu-ne în comisie, pe baza Ordinului de zi pe unitate nr. ...... din
........... şi în conformitate cu prevederile Normelor tehnice de domenii şi
infrastructuri, aprobate prin Ordinul ministrului apãrãrii nr. M.45/2008,
am procedat la stabilirea drepturilor de consum de apã, energie electricã,
materiale pentru iluminat şi curãţenie, pentru perioada de la .................
pânã la ........................, în cazarma nr. ............... ocupatã de U.M.
nr. ..............., conform prevederilor anexelor nr. 5, 8, 9, 10 şi 13 la
normele tehnice, anexate la prezentul proces-verbal.
Anexe:
1. Baza de calcul privind stabilirea necesarului anual de apã;
2. Baza de calcul privind stabilirea necesarului anual de energie electricã;
3. Baza de calcul privind stabilirea necesarului de materiale pentru
iluminat şi obiecte de inventar specifice menajului pentru spaţiile şi
activitãţile specifice Ministerului Apãrãrii;
4. Calculul necesarului anual de materiale pentru curãţenie la o cazarmã;
5. Procesul-verbal de alocare la drepturi de consum pe ore de funcţionare a
instalaţiilor, aparatelor şi consumatorilor casnici alimentaţi la 220 V.

Preşedinte, Membri,
................... ..................




ANEXA 13
la normele tehnice



- Model -

ROMÂNIA Nesecret
MINISTERUL APĂRĂRII Exemplarul nr.
UNITATEA MILITARĂ Nr. ......
Cazarma nr. ................

Aprob
Comandantul Unitãţii Militare nr. ................

PROCES-VERBAL Nr. .....................
de alocare la drepturi de consum pe ore de funcţionare a
instalaţiilor, aparatelor şi consumatorilor casnici alimentaţi la 220 V


Încheiat astãzi, ......................., la U.M. .........................
Noi, ..........................., şef al logisticii (similar), în calitate
de preşedinte, împreunã cu administratorul cazãrmii ....................... şi
..............., ca membri, întrunindu-ne în comisie, pe baza Ordinului de zi
pe unitate nr. ....... din ........ şi în conformitate cu prevederile Normelor
tehnice de domenii şi infrastructuri, aprobate prin Ordinul ministrului apãrãrii
nr. M.45/2008, am procedat la stabilirea drepturilor de consum pe ore de
funcţionare a instalaţiilor, aparatelor şi consumatorilor casnici alimentaţi la
220 V, pentru perioada de la .......... pânã la ............, în cazarma
nr. ..........., ocupatã de U.M. nr. ............, conform tabelului de mai jos:

┌────┬──────────────┬───────────┬──────────────┬───────────┬───────────┬──────┐
│Nr. │Denumirea │Cantitatea │Putere aparat │ Ore de │ Zile de │Total │
│crt.│consumatorului│ │ (Kwh) │funcţionare│funcţionare│kWh/an│
│ │ │ │ │ pe zi │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────┤
│ 3.│ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────────┴───────────┴──────────────┴───────────┴───────────┴──────┤
│ TOTAL: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Preşedinte, Membri,
................ ....................



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016