Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 30 ianuarie 2006  privind eliberarea, inlocuirea, schimbarea si innoirea cartelelor tahografice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 30 ianuarie 2006 privind eliberarea, inlocuirea, schimbarea si innoirea cartelelor tahografice

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 140 din 14 februarie 2006
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Tahograful digital este un tahograf care înglobeazã cabluri, senzori, un dispozitiv electronic de informare a şoferului, unul sau douã cititoare de cartele tahografice, o imprimantã integratã sau separatã, instrumente de afişaj şi care permite descãrcarea datelor de memorie, afişarea sau imprimarea informaţiilor stocate la cerere, introducerea denumirilor localitãţilor unde începe şi se terminã perioada zilnicã de lucru.
(2) Cartela tahograficã este o cartelã de memorie destinatã a fi utilizatã la un tahograf digital, care se elibereazã de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. prin agenţiile sale teritoriale. Cartela tahograficã permite identificarea de cãtre tahograful digital a deţinãtorului cartelei sau a grupului cãruia îi aparţine deţinãtorul, precum şi descãrcarea şi stocarea datelor.
ART. 2
(1) În funcţie de utilizator, cartelele tahografice pot fi de patru tipuri:
a) cartela conducãtorului auto - eliberatã unui anumit conducãtor auto. Aceastã cartelã identificã conducãtorul auto şi permite stocarea datelor privind activitatea acestuia;
b) cartela întreprinderii - cartela eliberatã proprietarului sau deţinãtorului autovehiculului echipat cu un tahograf digital. Aceastã cartelã identificã întreprinderea şi permite afişarea, descãrcarea şi imprimarea datelor stocate în tahograful digital blocat de întreprindere;
c) cartela de control - cartela eliberatã personalului abilitat cu efectuarea controlului conform legislaţiei în vigoare. Aceastã cartelã identificã persoana care efectueazã controlul şi autoritatea din care face parte şi permite accesul la datele stocate în memoria tahografului sau a cartelelor conducãtorilor auto pentru citirea, imprimarea şi/sau descãrcarea datelor;
d) cartela agentului economic autorizat - cartela eliberatã unui producãtor de tahografe digitale, unui fabricant de autovehicule sau unui agent economic autorizat conform legislaţiei în vigoare sã monteze, sã repare, sã regleze şi sã verifice tahografele digitale. Aceastã cartelã identificã deţinãtorul şi permite încercarea şi etalonarea aparatului de control şi/sau descãrcarea datelor din aparat.
(2) Modelele cartelelor tahografice se vor stabili de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., respectându-se modelul prezentat în Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.360/2002 de adaptare pentru a şaptea oarã la programul tehnic al Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.821/85 privind aparatele de înregistrare în transportul rutier, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. 207 din 5 august 2002.
ART. 3
(1) Titularul unei cartele de conducãtor auto poate fi şi titular al unei cartele de întreprindere, dar nu poate fi titular al unei cartele de agent economic autorizat.
(2) Titularul unei cartele de întreprindere poate fi şi titular al unei cartele de conducãtor auto, dar nu poate fi titular al unei cartele de agent economic autorizat.
(3) Titularul unei cartele de agent economic autorizat nu poate fi titular al unei cartele de conducãtor auto sau al unei cartele de întreprindere.

CAP. II
Cartela conducãtorului auto

ART. 4
Orice conducãtor auto care efectueazã operaţiuni de transport rutier cu vehicule ce fac obiectul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 17/2002 privind stabilirea perioadelor de conducere şi a perioadelor de odihnã ale conducãtorilor vehiculelor care efectueazã transporturi rutiere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 466/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care are reşedinţa curentã în România poate obţine, la cerere, o cartelã de conducãtor auto.
ART. 5
(1) Cartela conducãtorului auto este nominalã şi netransmisibilã, fiecare conducãtor auto putând deţine o singurã cartelã de acest tip.
(2) Cartela conducãtorului auto se elibereazã acestuia personal şi are o valabilitate de 5 ani de la data eliberãrii.
ART. 6
(1) În vederea obţinerii cartelei conducãtorului auto, solicitantul va depune personal, la orice agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cerere-tip al cãrei model va fi stabilit de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. şi care poate fi obţinutã de la orice agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.;
b) copie a actului de identitate - buletin/carte de identitate/paşaport;
c) copie a permisului de conducere valabil cel puţin pentru una dintre categoriile C, C1, D şi D1;
d) actul prin care se dovedeşte dreptul de muncã în România, în cazul cetãţenilor strãini, alţii decât cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi cetãţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European;
e) copie a documentului/documentelor prin care se dovedeşte cã solicitantul are reşedinţa curentã în România;
f) fotografia color actualã a conducãtorului auto, în format 25 x 32 mm;
g) dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru eliberarea cartelei de conducãtor auto.
(2) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera cartela de conducãtor auto în termen de maximum 15 zile de la data solicitãrii, prin agenţia teritorialã indicatã de solicitant în cererea sa, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al eliberãrii, dupã caz.
ART. 7
Cartela conducãtorului auto se poate retrage de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. în urmãtoarele cazuri:
a) când se constatã cã a fost falsificatã;
b) când se constatã cã titularul a furnizat informaţii eronate sau documente neconforme cu realitatea pentru obţinerea cartelei;
c) când se constatã cã este utilizatã de cãtre o altã persoanã decât titularul cartelei.
ART. 8
Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei conducãtorului auto, acesta poate solicita înnoirea cartelei.
ART. 9
(1) În vederea înnoirii cartelei conducãtorului auto, titularul va depune, cu cel puţin 15 zile înainte de data expirãrii, la orice agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R., un dosar care va cuprinde documentele prevãzute la art. 6 alin. (1) lit. a)-f), împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru înnoirea cartelei conducãtorului auto.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Pentru a putea ridica noua cartelã, care va avea o valabilitate de 5 ani de la data eliberãrii, conducãtorul auto o va returna pe cea veche, în caz contrar urmând sã se perceapã tariful pentru eliberarea unei cartele noi.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã conducãtorului auto, în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, prin agenţia teritorialã indicatã de solicitant în cererea sa, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al înnoirii, dupã caz.
ART. 10
În situaţia în care, dupã eliberarea cartelei conducãtorului auto, datele administrative înregistrate pe aceasta privind titularul suferã modificãri în ceea ce priveşte numele, domiciliul sau numãrul permisului de conducere, precum şi în situaţia în care titularul constatã înscrierea eronatã a unor date, acesta are obligaţia de a solicita schimbarea cartelei.
ART. 11
(1) În vederea schimbãrii cartelei conducãtorului auto, titularul va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificãrile sau de la data la care a constatat înscrierea eronatã a unor date pe cartelã, la orice agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. Cererea va fi însoţitã de toate documentele ce atestã modificarea datelor administrative înscrise pe cartelã sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrãrilor, dupã caz, împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru schimbarea cartelei.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Pentru a putea ridica noua cartelã, care va avea aceeaşi datã limitã de valabilitate ca şi vechea cartelã, conducãtorul auto o va returna pe cea veche, în caz contrar urmând sã se perceapã tariful pentru eliberarea unei cartele noi.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã conducãtorului auto, în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, prin agenţia teritorialã indicatã de solicitant în cererea sa, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al schimbãrii, dupã caz.
ART. 12
În situaţia în care cartela conducãtorului auto a fost pierdutã, furatã, deterioratã sau distrusã, titularul are obligaţia de a solicita înlocuirea acesteia.
ART. 13
(1) În vederea înlocuirii cartelei conducãtorului auto, titularul va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furatã/pierdutã/deterioratã/distrusã, la orice agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. Cererea va fi însoţitã de dovada eliberatã de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau de declaraţia pe propria rãspundere în cazul pierderii sau distrugerii, dupã caz, împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru înlocuirea cartelei.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Noua cartelã va avea aceeaşi datã limitã de valabilitate ca şi vechea cartelã pe care o înlocuieşte.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã conducãtorului auto, în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, prin agenţia teritorialã indicatã de solicitant în cererea sa, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al înlocuirii, dupã caz.
(5) În situaţia în care cartela conducãtorului auto pierdutã sau furatã a fost recuperatã sau aceasta a fost deterioratã, titularul are obligaţia de a o preda imediat agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are domiciliul.

CAP. III
Cartela întreprinderii

ART. 14
Orice întreprindere care deţine licenţã de transport rutier sau certificat de transport rutier în cont propriu şi care efectueazã operaţiuni de transport rutier cu vehicule ce fac obiectul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 17/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 466/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, poate obţine, la cerere, oricâte cartele ale întreprinderii îi sunt necesare pentru desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii.
ART. 15
(1) Cartelele întreprinderii sunt nominale şi netransmisibile, iar întreprinderea va decide modul de repartizare a acestora angajaţilor sãi.
(2) Cartelele întreprinderii se elibereazã reprezentantului desemnat în acest sens de cãtre întreprindere şi au o valabilitate de 5 ani de la data eliberãrii.
ART. 16
(1) În vederea obţinerii cartelei/cartelelor întreprinderii, aceasta va depune la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social sau, dupã caz, domiciliul un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cerere-tip al cãrei model va fi stabilit de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. şi care poate fi obţinutã de la orice agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.;
b) dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru eliberarea cartelei/cartelelor de întreprindere solicitate.
(2) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera cartela/cartelele întreprinderii în termen de maximum 15 zile de la data solicitãrii, în situaţia în care aceasta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al eliberãrii, dupã caz.
ART. 17
Cartela întreprinderii se poate retrage de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. în urmãtoarele cazuri:
a) când se constatã cã a fost falsificatã;
b) când se constatã cã datele administrative înregistrate pe aceasta (numele sau adresa) s-au modificat, iar întreprinderea nu a solicitat schimbarea cartelei în termenul prevãzut la art. 21;
c) când se constatã cã este utilizatã de cãtre o altã întreprindere decât cea pentru care a fost eliberatã.
ART. 18
Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei întreprinderii, aceasta poate solicita înnoirea cartelei.
ART. 19
(1) În vederea înnoirii cartelei întreprinderii, aceasta va depune, cu cel puţin 15 zile înainte de data expirãrii, la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social sau, dupã caz, domiciliul, o cerere în acest sens, împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru înnoirea cartelei întreprinderii.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Pentru a putea ridica noua cartelã, care va avea o valabilitate de 5 ani de la data eliberãrii, întreprinderea o va returna pe cea veche, în caz contrar urmând sã se perceapã tariful pentru eliberarea unei cartele noi.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã întreprinderii în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, în situaţia în care aceasta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al înnoirii, dupã caz.
ART. 20
În situaţia în care, dupã eliberarea cartelei întreprinderii, datele administrative înregistrate pe aceasta privind titularul suferã modificãri în ceea ce priveşte numele sau adresa, precum şi în situaţia în care titularul constatã înscrierea eronatã a unor date, acesta are obligaţia de a solicita schimbarea cartelei.
ART. 21
(1) În vederea schimbãrii cartelei întreprinderii, aceasta va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificãrile sau de la data la care a constatat înscrierea eronatã a unor date pe cartelã, la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social sau, dupã caz, domiciliul. Cererea va fi însoţitã de toate documentele ce atestã modificarea datelor administrative înscrise pe cartelã sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrãrilor, dupã caz, împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru schimbarea cartelei.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Pentru a putea ridica noua cartelã, care va avea aceeaşi datã limitã de valabilitate ca şi vechea cartelã, întreprinderea o va returna pe cea veche, în caz contrar urmând sã se perceapã tariful pentru eliberarea unei cartele noi.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã întreprinderii, în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, în situaţia în care aceasta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al schimbãrii, dupã caz.
ART. 22
În situaţia în care cartela întreprinderii a fost pierdutã, furatã, deterioratã sau distrusã, titularul are obligaţia de a solicita înlocuirea acesteia.
ART. 23
(1) În vederea înlocuirii cartelei întreprinderii, aceasta va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furatã/pierdutã/deterioratã/distrusã, la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social sau, dupã caz, domiciliul. Cererea va fi însoţitã de dovada eliberatã de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau declaraţia pe propria rãspundere în cazul pierderii sau distrugerii, dupã caz, împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru înlocuirea cartelei.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Noua cartelã va avea aceeaşi datã limitã de valabilitate ca şi vechea cartelã pe care o înlocuieşte.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã întreprinderii în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, în situaţia în care aceasta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al schimbãrii, dupã caz.
(5) În situaţia în care cartela întreprinderii pierdutã sau furatã a fost recuperatã ori a fost deterioratã, titularul are obligaţia de a o preda imediat agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social sau, dupã caz, domiciliul.

CAP. IV
Cartela agentului economic autorizat

ART. 24
Orice agent economic autorizat, conform legislaţiei în vigoare, de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Român" pentru a efectua operaţiuni de montare, reparare, reglare şi verificare a tahografelor digitale poate obţine, la cerere, câte o cartelã a agentului economic autorizat pentru fiecare tehnician nominalizat în documentaţia ce a stat la baza eliberãrii autorizaţiei de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Român".
ART. 25
(1) Cartela agentului economic autorizat se elibereazã de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. şi pentru personalul Regiei Autonome "Registrul Auto Român" cu atribuţii în activitatea de verificare a tahografelor digitale, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 899/2003 privind stabilirea condiţiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control în transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de vitezã, precum şi a condiţiilor de montare, reparare, reglare şi verificare a aparatelor de control în transporturile rutiere şi a limitatoarelor de vitezã.
(2) În vederea eliberãrii acestora, Regia Autonomã "Registrul Auto Român" comunicã Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. datele de identificare ale personalului menţionat la alin. (1), însoţite de documentaţia stabilitã prin protocol încheiat între acestea.
ART. 26
(1) Cartela agentului economic autorizat este nominalã şi netransmisibilã, fiecare tehnician nominalizat putând deţine o singurã cartelã de acest tip pentru un agent economic autorizat.
(2) Dacã un tehnician este angajat al mai multor agenţi economici autorizaţi şi a fost nominalizat de cãtre fiecare dintre aceştia în documentaţia ce a stat la baza eliberãrii autorizaţiei de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Român", el va utiliza câte o cartelã pentru fiecare agent economic autorizat la care lucreazã.
(3) Cartela agentului economic autorizat se elibereazã reprezentantului sãu şi are o valabilitate de un an de la data eliberãrii.
(4) Cartela agentului economic autorizat este singurul tip de cartelã tahograficã pentru folosirea cãreia este necesar un numãr personal unic de identificare a utilizatorului (PIN). Acesta va fi înmânat personal, de cãtre agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã acesta îşi are domiciliul, tehnicianului nominalizat care va utiliza cartela.
ART. 27
(1) În vederea obţinerii cartelei agentului economic autorizat, acesta va depune la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social, un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cerere-tip al cãrei model va fi stabilit de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. şi care poate fi obţinutã de la orice agenţie teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R.;
b) copie a autorizaţiei eliberate agentului economic autorizat de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Român" pentru a efectua operaţiuni de montare, reparare, reglare şi verificare a tahografelor digitale;
c) copie a actului de identitate al tehnicianului nominalizat - buletin/carte de identitate/paşaport;
d) actul prin care se dovedeşte dreptul de muncã în România, în cazul cetãţenilor strãini, alţii decât cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi cetãţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European;
e) copie a documentului/documentelor prin care se dovedeşte cã tehnicianul nominalizat are reşedinţa curentã în România;
f) dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru eliberarea cartelei agentului economic autorizat.
(3) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va solicita Regiei Autonome "Registrul Auto Român" verificarea datelor cu privire la agentul economic autorizat şi tehnicianul nominalizat, conform documentelor depuse. Ca urmare a verificãrilor efectuate, Regia Autonomã "Registrul Auto Român" va confirma în termen de 5 zile valabilitatea datelor depuse de agentul economic autorizat.
(4) Dupã primirea confirmãrii menţionate la alin. (3) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera cartela agentului economic autorizat, în termen de maximum 20 de zile de la data solicitãrii, sau va comunica în scris refuzul motivat al eliberãrii, dupã caz.
ART. 28
Cartela agentului economic autorizat se poate retrage de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. în urmãtoarele cazuri:
a) când se constatã cã a fost falsificatã;
b) când se constatã cã datele administrative înregistrate pe aceasta s-au modificat, iar agentul economic autorizat nu a solicitat schimbarea cartelei în termenul prevãzut la art. 32;
c) când agentul economic autorizat nu mai deţine autorizaţia eliberatã de Regia Autonomã "Registrul Auto Român" pentru a efectua operaţiuni de montare, reparare, reglare şi verificare a tahografelor digitale, în baza comunicãrii transmise de Regia Autonomã "Registrul Auto Român";
d) la încetarea activitãţii agentului economic autorizat;
e) când se constatã cã este utilizatã de cãtre o altã persoanã decât titularul cartelei.
ART. 29
Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei agentului economic autorizat, acesta poate solicita înnoirea cartelei.
ART. 30
(1) În vederea înnoirii cartelei agentului economic autorizat, acesta va depune, cu cel puţin 15 zile înainte de data expirãrii, la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social, o cerere în acest sens, împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru înnoirea cartelei agentului economic autorizat.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Pentru a putea ridica noua cartelã, care va avea o valabilitate de un an de la data eliberãrii, agentul economic autorizat o va returna pe cea veche, în caz contrar urmând sã se perceapã tariful pentru eliberarea unei cartele noi.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã agentului economic autorizat, în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al înnoirii, dupã caz.
ART. 31
În situaţia în care, dupã eliberarea cartelei agentului economic autorizat, datele administrative înregistrate pe aceasta privind agentul economic autorizat sau tehnicianul nominalizat suferã modificãri, precum şi în situaţia în care se constatã înscrierea eronatã a unor date, agentul economic autorizat are obligaţia de a solicita schimbarea cartelei.
ART. 32
(1) În vederea schimbãrii cartelei agentului economic autorizat, acesta va depune o cerere în termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificãrile sau de la data la care a constatat înscrierea eronatã a unor date pe cartelã, la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social. Cererea va fi însoţitã de toate documentele ce atestã modificarea datelor administrative înscrise pe cartelã sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea înregistrãrilor, dupã caz, împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru schimbarea cartelei.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Pentru a putea ridica noua cartelã, care va avea aceeaşi datã limitã de valabilitate ca şi vechea cartelã, agentul economic autorizat o va returna pe cea veche, în caz contrar urmând sã se perceapã tariful pentru eliberarea unei cartele noi.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã agentului economic autorizat, în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al schimbãrii, dupã caz.
ART. 33
În situaţia în care cartela agentului economic autorizat a fost pierdutã, furatã, deterioratã sau distrusã, acesta are obligaţia de a solicita înlocuirea cartelei.
ART. 34
(1) În vederea înlocuirii cartelei agentului economic autorizat, acesta va depune o cerere, în termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furatã/pierdutã/deterioratã/distrusã, la agenţia teritorialã a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social. Cererea va fi însoţitã de dovada eliberatã de organul de poliţie la care s-a înregistrat declaraţia de furt sau declaraţia pe propria rãspundere în cazul pierderii sau distrugerii, dupã caz, împreunã cu dovada efectuãrii plãţii tarifului pentru înlocuirea cartelei.
(2) În cazul în care nu se respectã termenul prevãzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele.
(3) Noua cartelã va avea aceeaşi datã limitã de valabilitate ca şi vechea cartelã pe care o înlocuieşte.
(4) Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va elibera noua cartelã agentului economic autorizat, în termen de maximum 5 zile de la data solicitãrii, în situaţia în care acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare, sau va comunica în scris refuzul motivat al schimbãrii, dupã caz.
(5) În situaţia în care cartela agentului economic autorizat pierdutã sau furatã a fost recuperatã ori a fost deterioratã, titularul are obligaţia de a o preda imediat agenţiei teritoriale a Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în a cãrei razã îşi are sediul social sau, dupã caz, domiciliul.

CAP. V
Cartela de control

ART. 35
(1) Cartela de control se elibereazã de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. personalului cu atribuţii de control al respectãrii prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 17/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 466/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Cartele de control se elibereazã de cãtre Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. şi personalului cu atribuţii de control tehnic în trafic al Regiei Autonome "Registrul Auto Român".
(3) În vederea eliberãrii cartelei de control, fiecare autoritate la care se face referire la alin. (1) şi (2) comunicã Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. datele de identificare ale personalului propriu abilitat cu efectuarea controlului pentru care se va elibera cartelã de control, însoţite de o documentaţie ce va fi stabilitã prin protocoale încheiate de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. cu fiecare dintre aceste autoritãţi.
(4) Angajaţilor cu atribuţii de control din cadrul Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. li se va elibera cartela de control în baza deciziei directorului general al autoritãţii.
(5) Cartela de control are o valabilitate de 5 ani de la data eliberãrii, aceasta putând fi înnoitã, înlocuitã sau schimbatã conform protocoalelor la care se face referire la alin. (3).
(6) În cazul în care titularul cartelei de control nu mai este angajat al autoritãţii care a solicitat eliberarea acesteia sau nu mai face parte din personalul cu atribuţii de control al acesteia, cartela respectivã va fi predatã Autoritãţii Rutiere Române - A.R.R. în termen de 15 zile.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 36
În cazul în care o cartelã tahograficã emisã de Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. nu funcţioneazã sau au fost înscrise date eronate din vina acesteia, titularul/deţinãtorul cartelei are obligaţia de a o returna emitentului în termen de 5 zile de la eliberare, urmând ca aceasta sã fie înlocuitã fãrã a se percepe tariful de înlocuire.
ART. 37
Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R. va modifica programul informatic propriu astfel încât sã asigure evidenţa şi gestionarea cartelelor tahografice emise.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016