Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 3 februarie 2003  privind procedura simplificata de efectuare a formalitatilor vamale pentru importul si exportul de presa, tiparituri, energie electrica si marfuri transportate prin conducte*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 3 februarie 2003 privind procedura simplificata de efectuare a formalitatilor vamale pentru importul si exportul de presa, tiparituri, energie electrica si marfuri transportate prin conducte*)

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE - DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 111 bis din 21 februarie 2003
----------
*) Normele tehnice au fost aprobate prin Decizia nr. 178 din 3 februarie 2003, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 din 21 februarie 2003.

I. Norme privind presa şi tipariturile
1. Pentru presa destinatã abonatilor din România şi din strãinãtate, intrata sau iesita zilnic, importatorul, exportatorul, sau reprezentantul acestora depune la biroul vamal un borderou.
Modelul borderoului este cel din anexa nr. 1 la prezentele norme.
2. Declaraţia vamalã se depune trimestrial, la datele stabilite de comun acord cu biroul vamal prin care se efectueazã operaţiunea.
La declaraţia vamalã se anexeazã, dacã este cazul, un borderou centralizator, întocmit pe baza tuturor borderourile depuse anterior, facturile externe emise de fiecare titular de publicaţie şi documentele care atesta plata efectuatã pentru fiecare publicaţie în parte.
3. Cantitãţile insumate din borderourile zilnice, depuse la biroul vamal pe perioada care face obiectul declarãrii, trebuie sa corespundã cu cea înscrisã în declaraţia vamalã depusa pentru perioada respectiva.
4. În cazurile în care declararea mãrfurilor se face în mod direct, de cãtre titularul de operaţiune, iar efectuarea formalitãţilor vamale pentru importurile şi exporturile de presa şi tiparituri are la baza procedura instituitã prin prezentele norme tehnice, este obligatoriu ca acesta sa depunã la biroul vamal o garanţie care sa acopere cuantumul drepturilor de import care s-ar datora pentru perioada dintre doua declaraţii vamale de import succesive.

II. Norme privind energia electrica
5. Declararea la import şi export a energiei electrice se efectueazã de cãtre agenţii economici participanţi la piata angro de energie electrica din România (producãtori, furnizori şi consumatori eligibili) numai la biroul vamal de control şi vamuire la interior Bucureşti Gara de Nord, indiferent de localitãţile din apropierea frontierei de stat unde sunt situate staţiile electrice la care sunt racordate liniile de interconexiune ale sistemului energetic naţional cu sistemele energetice ale ţãrilor vecine în care sunt instalate contoarele a cãror citire permite ţinerea evidentei intrãrii şi iesirii în/din ţara a energiei electrice.
6. Staţiile electrice aflate pe liniile de interconexiune ale sistemului energetic naţional cu sistemele energetice ale ţãrilor vecine, precum şi birourile vamale în a cãror raza de competenta se afla acestea sunt prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele Norme tehnice.
7a. Citirea contoarelor instalate pe liniile de interconexiune situate în staţiile electrice din anexa nr. 2 se efectueazã în mod obligatoriu la orele 24,00 (ora Europei Centrale) ale ultimei zile calendaristice a fiecãrei luni, respectiv ora 1,00 (ora României) a primei zile a lunii urmãtoare lunii de calcul, potrivit reglementãrilor internaţionale cu privire la regulile de funcţionare interconectata a sistemelor energetice din Europa.
În situaţiile în care din motive obiective citirea contoarelor nu se poate realiza la data şi orele menţionate aceasta operaţiune se poate efectua în urmãtoarele trei zile calendaristice prin extragerea din memoria contoarelor a indexurilor în cauza, la o data şi o ora stabilitã de comun acord de persoanele menţionate la paragraful urmãtor.
La citirea contoarelor participa un reprezentant al sucursalelor din teritoriu aparţinând Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" S.A. - care, în conformitate cu <>art. 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 627/2000 , îndeplineşte funcţiile de operator de transport al Sistemului naţional de transport al energiei electrice, operator de sistem al Sistemului energetic naţional şi operator comercial al pieţei de energie electrica - şi agentul vamal desemnat de şeful biroului vamal de control şi vamuire în a cãrui raza de competenta se afla statia electrica în cauza. La citirea contoarelor poate participa şi un reprezentant al agentului(tilor) economici titular(i) ai operaţiunilor.
Cheltuielile aferente deplasarii agenţilor vamali la staţiile electrice, precum şi cele corespunzãtoare salarizarii acestora pentru timpul de lucru afectat operaţiunilor de citire şi de întocmire a procesului-verbal de inventariere de la pct. 9 cad în sarcina declarantului(tilor), în conformitate cu art. 41 şi 59 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.114/2001 .
7b. Pentru staţiile electrice din anexa nr. 2 la prezentele norme, unde sunt instalate echipamente de mãsurare automatizate, cu posibilitatea transmiterii rezultatelor la distanta în vederea înregistrãrii şi stocãrii datelor, citirea indexurilor contoarelor se efectueazã la sediul central al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. În aceste situaţii pentru fiecare din aceste staţii automatizate Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. întocmeşte rapoarte lunare privind cantitãţile de energie electrica vehiculate prin liniile de interconexiune, care vor fi depuse la biroul vamal de control şi vamuire la interior Bucureşti Gara de Nord în primele 5 zile calendaristice ale lunii urmãtoare celei pentru care au fost întocmite rapoartele. Biroul vamal Gara de Nord va solicita verificarea prin sondaj a datelor înscrise în rapoarte la birourile vamale în a cãror raza de competenta se afla respectivele staţii electrice.
8. Pe baza rezultatelor constatate cu ocazia citirii contoarelor potrivit pct. 7a se întocmeşte un proces-verbal de inventariere; modelul acestuia este prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele Norme tehnice. Procesul-verbal se înregistreazã şi poarta numãr din Registrul de intrare-ieşire a corespondentei deschis la birourile vamale menţionate în anexa nr. 2.
Procesul-verbal, se întocmeşte în trei exemplare originale, vizate şi stampilate de cãtre participanţii la operaţiunea de citire a contoarelor, care vor avea urmãtoarele destinaţii:
- primul exemplar rãmâne la biroul vamal în a cãrui raza teritorialã de competenta se afla contorul;
- exemplarul doi este preluat de cãtre sucursala din teritoriu a Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. pentru evidenta proprie;
- exemplarul trei se transmite de cãtre sucursala din teritoriu a Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. titularului de operaţiune sau se preia de cãtre acesta - dacã reprezentantul sau participa la citirea contorului - pentru a fi anexat la declaraţia vamalã care se va întocmi şi se va depune la biroul vamal de control şi vamuire la interior Bucureşti Gara de Nord. În cazurile în care într-o luna calendaristicã printr-o statie electrica au fost efectuate operaţiuni de import şi/sau export de energie electrica de cãtre mai mulţi agenţi economici acestora le va reveni câte o copie certificatã de pe cel de al treilea exemplar al procesului-verbal de inventariere.
Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. îi revine obligaţia transmiterii lunare la biroul vamal de control şi vamuire la interior Gara de Nord a unei copii certificate a exemplarului doi al procesului-verbal chiar şi în situaţiile în care într-o luna calendaristicã nu au loc operaţiuni de import şi/sau de export.
În cazul statiilor electrice din anexa nr. 2 unde sunt instalate echipamente de mãsurare automatizate, cu posibilitatea transmiterii rezultatelor la distanta în vederea înregistrãrii şi stocãrii datelor, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. elibereazã agenţilor economici importatori şi/sau exportatori extrase din rapoartele menţionate la pct. 7b în care vor fi precizate cantitãţile de energie vehiculate de cãtre fiecare dintre aceştia pe liniile de interconexiune în luna respectiva. Aceste extrase vor fi anexate de cãtre agenţii economici la declaraţiile vamale care vor fi întocmite şi se vor depune la biroul vamal de control şi vamuire la interior Bucureşti Gara de Nord.
9. Pentru schimburile de energie electrica corespunzãtoare fiecãrei operaţiuni comerciale care se realizeazã într-o luna calendaristicã, indiferent de statia sau staţiile electrice pe unde energia a intrat sau a ieşit în/din ţara, fiecare titular depune câte o singura declaraţie vamalã în detaliu.
Declaraţiile vamale în detaliu de export sau de import, dupã caz, se depun la biroul vamal Bucureşti Gara de Nord cel târziu pana în ultima zi lucrãtoare a lunii calendaristice urmãtoare celei pentru care se întocmesc formalitãţile vamale.
Concomitent cu declaraţia vamalã de export/import corespunzãtoare fiecãrei operaţiuni comerciale, pe lângã procesul-verbal, respectiv extrasul din raport prevãzute la pct. 8, agenţii economici titulari depun la biroul vamal copii certificate de cãtre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A dupã urmãtoarele documente: situaţia schimburilor fizice pe linia(ile) de interconexiune, situaţia schimburilor de natura tehnica şi situaţia schimburilor comerciale care fac obiectul declaraţiei vamale.
Declaraţia vamalã va fi însoţitã, de asemenea, de factura de vânzare-cumpãrare care va cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele elemente: vânzãtorul, cumpãrãtorul, cantitatea, perioada, preţul unitar, valoarea.
În rubricile specifice din declaraţiile vamale, referitoare la punctele de intrare în ţara, respectiv de ieşire din ţara, se menţioneazã birourile vamale de control şi vamuire în a cãror raza de competenta teritorialã se afla localitãţile în care sunt amplasate staţiile prin care energia electrica a fost livrata la import sau export.
10. Datele înscrise în declaraţia vamalã şi în factura de vânzare-cumpãrare sunt verificate de cãtre biroul vamal de control şi vamuire la interior Bucureşti Gara de Nord din punct de vedere al concordanţei cu datele înscrise în toate celelalte documentele anexate la declaraţie şi menţionate la pct. 8 şi 9, biroul vamal urmând sa ţinã seama de diferenţele de cantitate de energie electrica rezultate din:
- circulatiile de energie electrica în bucla, datorate functionarii diferite a sistemelor energetice din ţãrile vecine, conectate pe liniile de interconexiune cu sistemul energetic naţional;
- schimburile temporare de energie, acordate sau primite de cãtre Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. cu titlu de ajutor de avarie, schimburile naturale, precum şi schimburile tehnice de reglaj;
- abateri de la graficele de livrãri/primiri de energie convenite cu partenerii externi;
şi
- pierderile de energie pe portiunile de linie de pe teritoriul naţional determinate în conformitate cu prevederile legale care reglementeazã nivelul acestora;
- energia electrica care circula în tranzit extern pe teritoriul naţional.
Aceste diferenţe vor fi evidentiate distinct pe fiecare tip în documentele emise de Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., menţionate la pct. 9.
Suma algebrica a cantitãţilor de energie înscrise în declaraţiile vamale de import sau de export (regasite şi în facturile comerciale) şi a diferenţelor de cantitate de energie menţionate mai sus, detaliate în documentele centralizatoare, trebuie sa coincida cu cantitãţile constatate cu ocazia citirii contoarelor.
11. Pentru diferenţele de cantitate de energie enumerate la pct. 10, justificate biroului vamal prin documentele de mai sus, nu se întocmesc formalitãţi vamale.
12. Energia electrica care circula în tranzit pe teritoriul României în vederea importului sau exportului în/din ţara, precum şi energia electrica care circula în tranzit extern pe teritoriul naţional, în cadrul schimburilor de energie ce au loc între sistemele energetice ale ţãrilor vecine României, nu face obiectul depunerii declaraţiei vamale corespunzãtoare regimului de tranzit vamal şi nici al garantarii drepturilor de import.

III. Norme privind mãrfurile transportate prin conducte
13. Declararea la import, export şi tranzit extern între doua birouri vamale de frontiera pentru mãrfurile transportate prin conducte se efectueazã exclusiv la birourile vamale de control şi vamuire în a cãror raza de competenta sunt instalate contoarele, care, prin citirea lor, permit ţinerea evidentei intrãrii şi iesirii acestora.
14. Citirea contoarelor se efectueazã în ultima zi lucrãtoare a fiecãrei luni calendaristice, de cãtre un reprezentant al persoanei juridice care gestioneazã conductele în prezenta agentului vamal desemnat de şeful biroului vamal; la solicitarea persoanei juridice care gestioneazã conductele, la citirea contoarelor pot fi prezente şi alte persoane, precum reprezentanţi ai partenerului extern.
15. Datele rezultate cu ocazia citirii contoarelor sunt verificate din punct de vedere al concordanţei cu graficele orare de livrãri.
Pe baza rezultatelor constatate cu ocazia citirii contoarelor se întocmeşte un proces-verbal de inventariere; modelul acestuia este cel din anexa nr. 4 la prezentele norme.
Procesul-verbal de inventariere, se întocmeşte în trei exemplare, vizate şi stampilate de cãtre participanţii la operaţiunea de citire a contoarelor; un exemplar al procesului-verbal revine persoanei juridice care gestioneazã conductele, al doilea partenerului extern iar al treilea exemplar biroului vamal.
16. Declararea la import şi export a mãrfurilor transportate prin conducte se efectueazã cel târziu pana în ultima zi lucrãtoare a lunii calendaristice urmãtoare celei în care a avut loc citirea contoarelor; acelaşi termen de declarare se respecta pentru operaţiunile de tranzit extern între doua birouri vamale de frontiera a mãrfurilor transportate prin conducte.
Titularul operaţiunii de import sau de export va depune la biroul vamal de control şi vamuire, odatã cu declaraţia vamalã, o situaţie centralizatoare privind cantitãţile de mãrfuri ce au fãcut obiectul schimburilor în cursul lunii precedente şi confirmarea realizãrii operaţiunii pentru care se depune declaraţia, emise de persoana juridicã care gestioneazã conductele în cauza. Confirmarea realizãrii operaţiunii va cuprinde denumirea importatorului sau a exportatorului, cantitatea mãrfurilor, perioada de livrare şi punctul de intrare/ieşire în/din ţara unde sunt instalate contoarele.
Declaraţia vamalã va fi însoţitã de factura de vânzare-cumpãrare care va cuprinde, în mod obligatoriu, urmãtoarele elemente: vânzãtorul, cumpãrãtorul, cantitatea, perioada, preţul unitar, valoarea.
Titularul operaţiunii de tranzit extern între doua birouri vamale de frontiera, va depune la biroul vamal de control şi vamuire, odatã cu declaraţia vamalã, o situaţie centralizatoare privind cantitãţile de mãrfuri ce au fãcut obiectul schimburilor pe perioada declarãrii, însoţitã de un document în care se vor mentiona denumirea persoanelor de la care provin şi cãtre care sunt livrate mãrfurile, cantitatea acestora, perioada de livrare şi punctele de intrare şi de ieşire în/din ţara unde sunt instalate contoarele.
În rubricile specifice din declaraţiile vamale, referitoare la punctele de intrare în ţara, respectiv de ieşire din ţara, se menţioneazã birourile vamale în a cãror raza de competenta teritorialã se gãsesc locurile prin care marfa în cauza a fost livrata la import, export sau tranzit extern între doua birouri vamale de frontiera.
17. Datele înscrise în documentele centralizatoare şi confirmãrile de realizare a operaţiunilor sunt verificate de biroul vamal din punct de vedere al concordanţei cu cele constatate cu ocazia citirii contoarelor, precum şi cu datele înscrise în declaraţia vamalã, dupã cum urmeazã:
- la intrarea în ţara, suma cantitãţilor înscrise în documentele centralizatoare privind importurile şi tranzitul extern, trebuie sa coincida cu suma cantitãţilor cititã la contor;
- la ieşirea din ţara, suma cantitãţilor înscrise în documentele centralizatoare privind exporturile şi tranzitul extern, trebuie sa coincida cu suma cantitãţilor citite la contor.
18. Diferenţele dintre datele înscrise în documentele centralizatoare şi datele rezultate din citirea contoarelor, se regularizeazã ţinând cont şi de prevederile cuprinse la art. 79 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
19. Mãrfurile care circula în tranzit intern ori extern pe teritoriul României în vederea importului sau a exportului, dupã caz, nu fac obiectul depunerii declaraţiei vamale corespunzãtoare regimului de tranzit vamal şi nici al garantarii drepturilor vamale.



ANEXA 1


la Normele tehnice
------------------

BORDEROU



┌────┬───────────┬────────┬─────────┬───────────┬────────────┬────────┬────────┐
|Nr. | Tipul |Tipul de| Valoare | Numãr de | |Greutate| Data |
|crt.|publicatiei|aparitie|abonament| aparitii |Valoare/buc.| (kg) |sosirii/|
| | | | | comandate | | |plecãrii|
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
|────|───────────|────────|─────────|───────────|────────────|────────|────────┤
└────┴───────────┴────────┴─────────┴───────────┴────────────┴────────┴────────┘






ANEXA 2


la Normele tehnice
-------------------



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Staţii electrice Birourile vamale în a cãror raza de
(Judeţul) competenta se afla staţiile electrice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Stanca (Botosani) .................. Stanca Costesti
2. Tutora (Iaşi) ...................... Iaşi
3. Husi (Vaslui) ...................... Albita
4. Isaccea (Tulcea) ................... Tulcea
5. Rosiori (Satu Mare) ................ Satu Mare
6. Isalnita (Dolj) .................... Craiova
7. Tantareni (Gorj) ................... Craiova
8. Gura Vaii (Mehedinti) .............. Porţile de Fier I
9. Ostrovul Mare (Mehedinti) .......... Porţile de Fier II
10. Jimbolia (Timis) ................... Jimbolia
11. Arad (Arad) ........................ Arad
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 3
-------
la Normele tehnice
-------------------

ROMÂNIA
DIRECŢIA GENERALĂ A VAMILOR

Direcţia regionala vamalã interjudeteana ........
Birou vamal de control şi vamuire ...............
Nr. ....... data ...........


PROCES-VERBAL DE INVENTARIERE

Declarant/Reprezentant: ................
Sediul: ................................

Subsemnaţii(1) ......................... însãrcinaţi de dl/dna(2) ......................................................, sa citim contorul amplasat în statia electrica(3) ............................., ne-am prezentat pentru citirea acestuia, i-am fãcut cunoscut dlui/dna .......... motivul vizitei noastre şi i-am invitat sa asiste la operaţiune sau sa fie reprezentat, la care acesta(4) .............. în ziua convenitã, la ora ......., am constatat în prezenta dlui/dnei ............. cantitãţile cuprinse în anexele la prezentul proces-verbal de inventariere.
Prezentul proces-verbal de inventariere a fost întocmit în trei exemplare şi cuprinde(5) ...... file.
L-am invitat pe dl/dna ................. sa semneze, împreunã cu noi, ceea ce dânsul(6) ................ şi i-am remis doua exemplare.
Încheiat la ........................ la .................
(localitatea) (data)

Semnatura şi ştampila agenţilor vamali, Semnatura şi ştampila
declarantului
(reprezentantului),

------------
(1) numele, prenumele şi calitatea agenţilor vamali;
(2) şeful biroului vamal;
(3) denumirea şi adresa completa a statiei electrice;
(4) s-a prezentat sau nu s-a prezentat;
(5) numãrul de file, inclusiv anexele la procesul-verbal de inventariere;
(6) a acceptat sau a refuzat.


ANEXA 4
-------
la Normele tehnice
------------------

ROMÂNIA
DIRECŢIA GENERALĂ A VAMILOR

Direcţia regionala vamalã interjudeteana ...........
Birou vamal de control şi vamuire ..................
Nr. ....... data ..........


PROCES-VERBAL DE INVENTARIERE

Declarant/Reprezentant: ............................
Sediul: ............................................

Subsemnaţii(1) ............................................... însãrcinaţi de dl/dna(2) ....................................................... sa citim contorul amplasat la(3) ............................................... ne-am prezentat pentru citirea acestuia, i-am fãcut cunoscut dlui/dnei.......... motivul vizitei noastre şi l-am invitat sa asiste la operaţiune sau sa fie reprezentat, la care acesta(4) ........................... în ziua convenitã, la ora ......., am constatat în prezenta dlui/dnei ........... cantitãţile cuprinse în anexele la prezentul proces-verbal de inventariere.
Prezentul proces-verbal de inventariere a fost întocmit în trei exemplare şi cuprinde(5) ....... file.
L-am invitat pe dl/dna ................. sa semneze, împreunã cu noi, ceea ce dânsul(6) .................. şi i-am remis doua exemplare.
Încheiat la .................... la ..................
(localitatea) (data)


Semnatura şi ştampila agenţilor vamali, Semnatura şi ştampila
declarantului
(reprezentantului),

---------------
(1) numele, prenumele şi calitatea agenţilor vamali;
(2) şeful biroului vamal;
(3) adresa completa a locatiei unde este amplasat contorul;
(4) s-a prezentat sau nu s-a prezentat;
(5) numãrul de file, inclusiv anexele la procesul-verbal de inventariere;
(6) a acceptat sau a refuzat.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016