Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 29 aprilie 2004  privind infiintarea si protejarea mormintelor si operelor comemorative de razboi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 29 aprilie 2004 privind infiintarea si protejarea mormintelor si operelor comemorative de razboi

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 429 din 13 mai 2004
CAP. I
Evidenţa şi inventarierea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi

ART. 1
Evidenţa mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi rezultã din procedura de alcãtuire a fişei fiecãrui mormânt de rãzboi, respectiv fiecãrei opere comemorative de rãzboi, în care sunt consemnate informaţiile tehnice şi ştiinţifice, toate intervenţiile umane, precum şi modificãrile din cauze naturale survenite în decursul timpului.
ART. 2
Formularele fişelor de evidenţã pentru mormântul de rãzboi, respectiv pentru opera comemorativã de rãzboi, sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezentele norme tehnice.
ART. 3
Fişa de evidenţã a unui mormânt sau a unei opere comemorative de rãzboi se completeazã de cãtre un specialist sau expert atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor, potrivit legii, desemnat de cãtre direcţia pentru culturã, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 4
În scopul completãrii cu exactitate şi operativitate a fişei de evidenţã a unui mormânt de rãzboi sau a unei opere comemorative de rãzboi, specialistul desemnat este sprijinit de autoritãţile şi instituţiile publice locale.
ART. 5
Etapele pe care specialistul sau, dupã caz, expertul trebuie sã le urmeze în vederea completãrii fişei de evidenţã a unui mormânt sau opere comemorative de rãzboi sunt cele stabilite pentru procedura de alcãtuire a fişei monumentelor istorice.
ART. 6
Dupã centralizarea la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, fişele de evidenţã a unui mormânt de rãzboi sau a unei opere comemorative de rãzboi completate sunt transmise, pe suport de hârtie şi magnetic, Oficiului. Pe baza datelor înscrise în aceste fişe, Oficiul constituie evidenţa naţionalã a mormintelor de rãzboi, respectiv a operelor comemorative de rãzboi.
ART. 7
Oficiul ţine evidenţa mormintelor de rãzboi, respectiv a operelor comemorative de rãzboi, structuratã pe judeţe, iar în cadrul acestora, pe categorii, în funcţie de natura lor. Înregistrarea în evidenţe a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, în cadrul judeţului, se face începând cu municipiul reşedinţã de judeţ, dupã care urmeazã, în ordine alfabeticã, celelalte municipii, oraşele şi comunele.
ART. 8
Pentru mormintele şi operele comemorative de rãzboi româneşti din strãinãtate evidenţa se ţine pe ţãri, iar în cadrul acestora, pe localitãţi şi regiuni sau zone, în ordine alfabeticã.
ART. 9
Bazele de date privind listele nominale ale morţilor de rãzboi cuprind urmãtoarele rubrici: numele, prenumele, gradul, unitatea militarã, data şi locul naşterii, data şi locul morţii, locaţia mormântului, observaţii.
ART. 10
La primãrii se instituie un dosar cu documentaţia, ce conţine un exemplar al fişelor de evidenţã pentru toate mormintele şi operele comemorative de rãzboi din administrarea lor, precum şi un caiet de observaţii.
ART. 11
În cazul descoperirii unor noi morminte sau oseminte se iau mãsuri de conservare şi se informeazã Oficiul, care procedeazã la identificarea şi luarea în evidenţã a acestora şi stabileşte locul unde urmeazã sã fie reînhumate osemintele.
ART. 12
În funcţie de semnificaţia şi de importanţa memorial-simbolicã, arhitecturalã şi artisticã a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi înregistrate, Oficiul propune înscrierea acestora în Lista monumentelor istorice.
ART. 13
Calitatea de monument istoric este marcatã în mod obligatoriu la mormântul sau opera comemorativã de rãzboi printr-un însemn amplasat şi întreţinut de primãrie, în condiţiile legii.
ART. 14
La fiecare 5 ani mormintele şi operele comemorative de rãzboi sunt inventariate, prin confruntarea datelor din fişele de evidenţã cu situaţia realã din teren.

CAP. II
Marcarea mormintelor de rãzboi

ART. 15
Marcarea mormintelor de rãzboi se face prin delimitarea locului de înhumare şi amplasarea unui însemn de cãpãtâi specific: cruce, stelã sau piatrã de mormânt.
ART. 16
Însemnul de cãpãtâi este specific religiei celui înhumat, de forma şi dimensiunile prevãzute în anexele nr. 3a)-3c) la prezentele norme tehnice. Însemnele de cãpãtâi confecţionate în perioada anterioarã prezentelor norme tehnice se pãstreazã. În cimitirele de onoare unde sunt instalate însemne de cãpãtâi model 1976 se ridicã un însemn memorial comun de forma unei cruci, stele, troiţe etc.
ART. 17
Pe însemnul de cãpãtâi al celor cunoscuţi se înscriu urmãtoarele date: gradul, numele şi prenumele, unitatea militarã din care a fãcut parte, vârsta, data morţii. Pe însemnul de cãpãtâi al celor necunoscuţi se înscrie: "EROU ROMÂN NECUNOSCUT". Pe piatra de mormânt poate fi gravatã insigna celei mai înalte decoraţii conferite persoanei înhumate.
ART. 18
(1) Pe însemnul memorial pentru mormintele de rãzboi comune se aplicã, în principiu, urmãtoarele: text comemorativ; înscrisuri privind numãrul - necunoscuţi şi cunoscuţi; identitatea; unitatea şi data decesului celor înhumaţi; însemnul specific, care pentru mormintele din primul, respectiv al doilea rãzboi mondial, sunt cele prevãzute în anexa nr. 4 la prezentele norme tehnice; elemente decorative.
(2) Pe însemnele memoriale româneşti din strãinãtate se aplicã şi stema României, iar textul comemorativ se graveazã şi în limba ţãrii respective.
ART. 19
La solicitarea şi pe cheltuiala familiei, pe însemnul de cãpãtâi se pot aplica o fotografie a celui înhumat şi o candelã de dimensiuni reduse, însã fãrã a fi afectat aspectul general al ansamblului mormintelor.

CAP. III
Înfiinţarea, reorganizarea şi extinderea parcelelor şi cimitirelor de onoare

ART. 20
Înfiinţarea, reorganizarea şi extinderea parcelelor sau cimitirelor de onoare se fac potrivit legii, cu respectarea documentaţiilor de urbanism şi amenajarea teritoriului şi a normelor sanitare.
ART. 21
La înfiinţarea sau extinderea unui cimitir de onoare se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) fiecare dintre cei înhumaţi trebuie comemorat individual, dupã nume, fie pe însemnul de cãpãtâi, fie pe un însemn memorial comun;
b) însemnele de cãpãtâi şi operele comemorative de rãzboi au caracter permanent;
c) însemnele de cãpãtâi trebuie sã fie uniforme;
d) nu trebuie fãcutã discriminare pe criterii de rang militar sau civil, rasã ori religie a celui înhumat.
ART. 22
Suprafaţa destinatã cimitirului de onoare se împrejmuieşte, se parceleazã şi se numeroteazã, dispunându-se tãbliţe indicatoare pentru o regãsire uşoarã a fiecãrui mormânt. Locurile de înhumare, cu dimensiunile de 2-2,50 m x 1-1,20 m, se numeroteazã şi se grupeazã pe parcele, între acestea amenajându-se cãile de acces necesare.
ART. 23
Parcelele de onoare ale eroilor din cimitirele militare de garnizoanã sau din cele civile se delimiteazã prin borduri, respectându-se aceleaşi norme pentru însemnele de cãpãtâi.
ART. 24
La înfiinţarea sau reorganizarea cimitirului de onoare se amenajeazã cãi de acces pietonale şi/sau carosabile, utilitãţi, anexe, indicatoare, precum şi platou pavat sau asfaltat pentru desfãşurarea ceremoniilor şi onorurilor militare.
ART. 25
La fiecare cimitir de onoare se asigurã stative pentru coroanele şi jerbele depuse la însemnul memorial comun şi se ridicã cel puţin un catarg metalic pe care sã fie arborat drapelul naţional, conform legii; înãlţimea catargului este între 8 şi 20 m.
ART. 26
La intrarea în cimitirul de onoare se amplaseazã, la loc vizibil, panouri cu numele cimitirului şi al instituţiei care îl administeazã, planul cimitirului, precum şi informaţii istorice utile. La cimitirele de onoare unde accesul publicului nu este permanent se afişeazã programul de vizitare.
ART. 27
Personalul necesar administrãrii, întreţinerii şi pazei cimitirului de onoare se asigurã de cãtre autoritãţile publice locale ori de proprietarul sau deţinãtorul acestora.
ART. 28
Întreţinerea construcţiilor, instalaţiilor, spaţiilor verzi şi a cãilor de acces existente în cimitirele de onoare, precum şi dotarea cu materialele necesare se fac de cãtre proprietarul sau deţinãtorul acestora.
ART. 29
Amenajarea peisagisticã a cimitirelor de onoare se realizeazã de un specialist, de preferinţã arhitect peisagist şi implicã, în principiu, realizarea unei peluze generale, a plantaţiilor de flori la baza însemnelor comemorative, precum şi a plantaţiilor de arbuşti sau de arbori de diferite esenţe.

CAP. IV
Conservarea şi restaurarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi

ART. 30
Pentru fiecare mormânt sau operã comemorativã de rãzboi se instituie zona sa de protecţie, prin care se asigurã conservarea integratã a acestuia şi a cadrului sãu construit sau natural.
ART. 31
Pânã la instituirea zonei de protecţie a fiecãrui mormânt sau opere comemorative de rãzboi potrivit art. 30, se considerã zonã de protecţie suprafaţa delimitatã cu o razã de 50 m în localitãţi urbane, 100 m în localitãţi rurale şi 500 m în afara localitãţilor, mãsuratã de la limita exterioarã, de jur-împrejurul mormântului sau operei comemorative de rãzboi.
ART. 32
În zonele de protecţie a mormintelor de rãzboi este interzisã desfãşurarea în aer liber a unor manifestãri care, prin poluarea sonorã sau vizualã pe care o produc, pot impieta asupra respectului datorat celor morţi, precum şi asupra sentimentelor rudelor venite sã se reculeagã.
ART. 33
Lucrãrile de restaurare se executã în scopul eternizãrii memoriei celor cãzuţi pentru patrie şi au în vedere respectarea, pe cât posibil, a formei şi amenajãrilor iniţiale ale mormântului sau operei comemorative de rãzboi.
ART. 34
Principalele lucrãri de restaurare vizeazã: repararea pãrţilor de construcţie distruse; reamplasarea însemnelor deteriorate sau dispãrute; reconstrucţia împrejmuirilor, a gardurilor, a bordurilor, a plãcilor cu materiale care sã asigure o cât mai îndelungatã duratã; regazonarea şi replantarea suprafeţelor de teren ale cimitirelor pentru un aranjament peisagistic cât mai elaborat; regruparea sau strãmutarea osemintelor în cazul în care nu li se mai poate asigura integritatea sau conservarea corespunzãtoare.
ART. 35
Lucrãrile de construcţii, respectiv reparaţii ale cimitirelor de onoare se fac astfel încât sã nu afecteze integritatea, demnitatea şi respectul datorate celor înhumaţi. Lucrãrile se vor executa de persoane fizice sau juridice specializate şi autorizate în acest scop, sub supravegherea strictã a reprezentanţilor proprietarului sau deţinãtorului acestora, cu orice titlu, şi ai Oficiului, dupã caz.
ART. 36
În cazul în care se cosiderã necesar, se pot iniţia lucrãri de renovare, parţiale sau generale, în scopul ameliorãrii, consolidãrii constructive ori estetice a unui mormânt sau opere comemorative de rãzboi, fãrã a-i schimba semnificativ aspectul originar.
ART. 37
Finanţarea activitãţilor de înfiinţare şi protejare se planificã pe urgenţe, sistematic, urmãrindu-se cu prioritate restaurarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi existente în ţarã şi în strãinãtate, cu un grad de degradare ridicat.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 38
Prezentele norme tehnice se aplicã şi la înfiinţarea, reorganizarea, extinderea, administrarea, întreţinerea, paza, conservarea sau restaurarea mormintelor, a cimitirelor de onoare şi a operelor comemorative de rãzboi româneşti din strãinãtate, în mãsura în care nu contravin legislaţiei statului respectiv, prevederilor convenţiilor internaţionale şi ale acordurilor bilaterale în domeniu, precum şi particularitãţilor locale.
ART. 39
Anexele nr. 1, 2, 3a)*), 3b)*), 3c)*) şi 4*) fac parte integrantã din prezentele norme tehnice.

ANEXA 1
-------
la normele tehnice
------------------

FIŞA DE EVIDENŢĂ
a mormântului de rãzboi

1. Identificare
1.1. Codul
1.2. Categoria
1.3. Denumirea actualã
1.4. Denumirea originarã
1.5. Denumirile anterioare
2. Localizare administrativã/amplasament
2.1. Statul
2.2. Judeţul
2.3. Localitatea
2.4. Codul poştal
2.5 Adresa
2.6. Suprafaţa
2.7. Referinţe cartografice/toponimie
2.8. Referinţe cadastrale
2.9. Referinţe privitoare la zona de protecţie
2.10. Alte informaţii
3. Statut de proprietate asupra terenului
3.1. Actualul proprietar
3.2. Proprietarul originar
3.3. Proprietarii anteriori
3.4. Utilizatorul
4. Datare
4.1. Data primelor înhumãri
4.2. Data inaugurãrii
4.3. Alte informaţii
5. Instituţii şi evenimente asociate istoriei mormântului de rãzboi
5.1. Instituţia care l-a amenajat
5.2. Autorul
5.3. Istoric
6. Descriere
6.1. Tipul mormântului de rãzboi
6.1.1. Izolat
6.1.2. Grupat: în parcelã de onoare, cimitir de onoare, osuar, mausoleu etc.
6.2. Evidenţa numericã; total înhumaţi
6.2.1. Înhumaţi individual
6.2.2. Înhumaţi în groapã comunã
6.2.3. Necunoscuţi
6.2.4. Cunoscuţi
6.2.5. Naţionalitatea
6.3. Evidenţa nominalã; se vor anexa listele nominale, pe naţionalitãţi
6.4. Numãrul însemnelor de cãpãtâi
6.5. Descrierea monumentelor funerare individuale
6.6. Descrierea monumentului comemorativ comun
6.7. Alte informaţii
7. Conservare, restaurare, prezervare
7.1. Starea generalã de conservare
7.2. Lucrãrile anterioare de restaurare
7.3. Propunerile de restaurare, reabilitare, reconversie
7.4. Organizaţia nonguvernamentalã care colaboreazã la întreţinerea curentã
8. Documentare/referinţe
8.1. Bibliografia
8.2. Dosarele şi rapoartele, în arhive
8.3. Hãrţile, planurile, desenele
8.4. Fotografiile
8.5. Alte informaţii
9. Nivelul de interes/clasare
9.1. Grupa valoricã de interes naţional sau local
9.2. Categoria dupã natura obiectivului
9.3. Criteriile de evaluare globalã
9.4. Data şi documentul protecţiei
9.5 Codul primit prin respectivul act
10. Sistematizarea evidenţei
10.1. Data redactãrii fişei
10.2. Instituţia în cadrul cãreia s-a redactat fişa de evidenţã a mormântului de rãzboi
10.3. Autorul fişei şi calitatea acestuia
10.4. Trimiterea la documentaţia fotograficã aferentã
10.5. Trimiterea la documentaţia desenatã aferentã
10.6. Semnãtura autografã a specialistului care a întocmit fişa de evidenţã a mormântului de rãzboi
10.7. Semnãtura şi ştampila conducãtorului instituţiei în cadrul cãreia s-a redactat fişa de evidenţã a mormântului de rãzboi
10.8. Numãrul procesului-verbal de validare în comisia regionalã a monumentelor istorice


ANEXA 2
-------
la normele tehnice
------------------

FIŞA DE EVIDENŢĂ
a operei comemorative de rãzboi

1. Identificare
1.1. Codul
1.2. Categoria
1.3. Denumirea actualã
1.4. Denumirea originarã
1.5. Denumirile anterioare
2. Localizare administrativã/amplasament
2.1. Statul
2.2. Judeţul
2.3. Localitatea
2.4. Codul poştal
2.5. Adresa
2.6. Locaţiile anterioare
2.7. Referinţele cartografice/toponimie
2.8. Referinţele cadastrale
2.9. Referinţele privitoare la zona de protecţie
2.10. Alte informaţii
3. Statut de proprietate
3.1. Actualul proprietar
3.2. Proprietarul originar
3.3. Proprietarii anteriori
3.4. Utilizatorul
4. Datare
4.1. Data inaugurãrii
4.2. Alte informaţii
5. Persoane şi evenimente asociate istoriei monumentului
5.1. Ctitorul/finanţatorul
5.2. Autorul
5.3. Istoric
6. Descriere
6.1. Zona şi aşezarea
6.2. Descrierea obiectivului individual
6.3. Elementele de construcţie
6.4. Materialele şi tehnicile de construcţie
6.5. Componentele artistice
6.6. Inscripţiile
6.7. Alte informaţii
7. Conservare, restaurare, prezervare
7.1. Starea generalã de conservare
7.2. Lucrãrile anterioare de restaurare
7.3. Propunerile de restaurare, reabilitare, reconversie
8. Documentare/referinţe
8.1. Bibliografia
8.2. Dosarele şi rapoartele, în arhivã
8.3. Hãrţile, planurile, desenele
8.4. Fotografiile
8.5. Alte informaţii
9. Nivelul de interes/clasare
9.1. Grupa valoricã interes naţional sau local
9.2. Categoria dupã natura obiectivului
9.3. Criteriile de evaluare globalã
9.4. Data şi documentul protecţiei
9.5. Codul primit prin respectivul act
10. Sistematizarea evidenţei
10.1. Data redactãrii fişei de evidenţã a operei comemorative de rãzboi
10.2. Instituţia în cadrul cãreia s-a redactat fişa de evidenţã a operei comemorative de rãzboi
10.3. Autorul fişei de evidenţã a operei comemorative de rãzboi şi calitatea acestuia
10.4. Trimiterea la documentaţia fotograficã aferentã
10.5. Trimiterea la documentaţia desenatã aferentã
10.6. Semnãtura autografã a specialistului care a întocmit fişa de evidenţã a operei comemorative de rãzboi
10.7. Semnãtura şi ştampila conducãtorului instituţiei în cadrul cãreia s-a redactat fişa de evidenţã a operei comemorative de rãzboi
10.8. Numãrul procesului-verbal de validare în comisia regionalã a monumentelor istorice

ANEXA 3a)
---------
la normele tehnice
------------------

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------

Modelul - CRUCEA CRESTINA - se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 13 mai 2004, la pagina 10.(a se vedea imaginea asociata)


ANEXA 3b)
---------
la normele tehnice
------------------

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------

Modelul - STELA MUSULMANA - se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 13 mai 2004, la pagina 11.(a se vedea imaginea asociata)

ANEXA 3c)
---------
la normele tehnice
------------------

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------

Modelul - STELA ISRAELITA - se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 13 mai 2004, la pagina 12.(a se vedea imaginea asociata)


ANEXA 4
--------
la normele tehnice
------------------

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------

Insemnul comemorativ pentru mormintele din Primul Razboi Mondial - se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 13 mai 2004, la pagina 13.(a se vedea imaginea asociata)


NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------

Insemnul comemorativ pentru mormintele din Al Doilea Razboi Mondial - se gaseste in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 13 mai 2004, la pagina 13.(a se vedea imaginea asociata)

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016