────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori/ Concentraţie*1) Procentul minim
Parametri de [mg/dmc] de reducere*2) Metoda de determinare
calitate [%] de referinta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Consum biochimic 25 mg O(2)/dmc 70-90 Proba omogenã, nefiltrata,
de oxigen 40 în condiţiile nedecantata. Oxigenul
(CBO(5) la 20°C), art. 7 alin. (2) dizolvat se determina înainte
fãrã nitrificare din anexa şi dupã 5 zile de incubatie,
la 20°C ± 1°C, în intuneric
complet. Se adauga un
inhibitor de nitrificare.
Consum chimic de 125 mg O(2)/dmc 75 Proba omogenã, nefiltrata,
oxigen (CCO) nedecantata. Se utilizeazã
metoda cu dicromat de
potasiu.
Materii în 35 mg/dmc 90 Filtrarea unei probe
suspensie 35 în condiţiile 90 în condiţiile reprezentative pe o membrana
art. 7 alin. (2) art. 7 alin. (2) de 0,45 æm. Uscare la 105°C
din anexa din anexa de cantarire. Centrifugarea
(peste (peste unei probe reprezentative
10.000 e.I.) 10.000 e.I.) [timp de cel puţin 5 minute,
cu acceleratie medie
2.800-3.200 g*3)], uscare
la 105°C şi cantarire.
60 în condiţiile 70 în condiţiile
art. 7 alin. (2) art. 7 alin. (2)
din anexa din anexa
(2.000-10.000 e.I.) (2.000-10.000 e.I.)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tabelul nr. 2
Prescripţii referitoare la evacuarile din staţiile de epurare a apelor
uzate orãşeneşti în zonele sensibile supuse eutrofizarii
În funcţie de condiţiile locale se vor aplica unul sau ambii indicatori.
Se aplica valorile de concentraţie sau procentele de reducere.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori/ Procentul minim
Parametri de Concentraţie*1) de Metoda de determinare
calitate reducere*2) de referinta
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 mg/l
(10.000-100.000 e.I.)
Fosfor total 80% spectrofotometrie prin
absorbţie moleculara
1 mg/l
(peste 100.000 e.I.)
15 mg/l
(10.000-100.000 e.I.)
Azot total*3) 70% - 80% spectrofotometrie prin
absorbţie moleculara
10 mg/l
(peste 100.000 e.I.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tabelul nr. 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de probe prelevate Numãrul maxim de probe permise
în cursul unui an a se abate de la cerinţe
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4 - 7 1
8 - 16 2
17 - 28 3
29 - 40 4
41 - 53 5
54 - 67 6
68 - 81 7
82 - 95 8
96 - 110 9
111 - 125 10
126 - 140 11
141 - 155 12
156 - 171 13
172 - 187 14
188 - 203 15
204 - 219 16
220 - 235 17
236 - 251 18
252 - 268 19
269 - 284 20
285 - 300 21
301 - 317 22
318 - 334 23
335 - 350 24
351 - 365 25
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
V. Sectoare industriale
Tabelul nr. 4
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Condiţii de
crt. Denumirea sectorului industrial aplicare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Prelucrarea laptelui
2. Fabricarea produselor din fructe şi legume
3. Fabricarea şi îmbutelierea bãuturilor alcoolice
4. Prelucrarea cartofilor Peste 4.000 e.l.
5. Prelucrarea şi industrializarea carnii (dacã evacueaza
6. Fabrici de bere mai mult de
7. Producerea alcoolului şi a bãuturilor aloolice 240 kg CBO(5)/zi)
8. Fabricarea hranei pentru animale din produse vegetale
9. Fabricarea gelatinei şi a cleiului din piele şi oase
10. Fabrici de malt
11. Prelucrarea şi industrializarea pestelui
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────