Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 26 iulie 2001  de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 26 iulie 2001 de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 495 din 23 august 2001
ART. 1
Prezentele norme tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, denumite în continuare norme, se referã la apele extrase de pe teritoriul României, care sunt recunoscute de autoritatea competenta conform legii ca ape minerale naturale şi care îndeplinesc prevederile anexei nr. 1 capitolul I.
ART. 2
(1) Normele prevãzute la art. 1 se aplica şi apelor minerale naturale extrase de pe teritoriul unei alte tari, importate în România şi recunoscute ca ape minerale naturale de autoritatea competenta din ţara exportatoare.
(2) Apele minerale naturale importate sunt recunoscute ca atare numai dacã autoritatea competenta din ţara de extracţie certifica faptul ca ele îndeplinesc cerinţele prevãzute în anexa nr. 1 capitolul I şi ca s-a procedat la controlul aplicãrii prevederilor anexei nr. 2 pct. 2.
(3) Durata de valabilitate a certificãrii apelor minerale naturale din import nu poate depãşi o perioada de 5 ani.
(4) În cazul în care durata de valabilitate a certificãrii apelor minerale a fost reînnoitã pana la sfârşitul perioadei menţionate la alin. (3), nu este necesarã o noua certificare.
ART. 3
Normele nu se aplica pentru:
- apele minerale care sunt utilizate ca medicamente;
- apele minerale utilizate în scopuri curative în staţiunile balneare.
ART. 4
Recunoaşterea apelor minerale naturale prevãzutã la art. 1 şi 2 va fi stabilitã corespunzãtor prezentelor norme de autoritatea competenta şi va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 5
Pe teritoriul României pot fi comercializate sub denumirea de ape minerale naturale numai cele prevãzute la art. 1 şi a cãror exploatare şi comercializare sunt reglementate prin prevederile prezentelor norme.
ART. 6
Sursele de ape minerale naturale pot fi exploatate şi apele acestora pot fi imbuteliate numai în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
ART. 7
O apa minerala naturala, asa cum se prezintã la sursa, nu poate face obiectul nici unui tratament sau adaugare, alta decât urmãtoarele proceduri de condiţionare:
a) separarea elementelor instabile, cum sunt compusii de fier şi de sulf, prin filtrare şi/sau decantare, eventual precedatã de oxigenare, astfel încât acest tratament sa nu aibã ca efect modificarea compoziţiei acestei ape minerale naturale în ceea ce priveşte constituentii principali care îi conferã proprietãţile;
b) separarea compusilor de fier, mangan, sulf şi ai arsenului, din anumite ape minerale naturale, cu ajutorul unui tratament prin aer imbogatit cu ozon, în mãsura în care acesta nu modifica compozitia apei minerale naturale în constituentii sãi principali, care îi conferã proprietãţile, cu urmãtoarele rezerve:
- acest tratament sa îndeplineascã condiţiile specifice de utilizare;
- tratamentul sa fie notificat autoritãţilor competente şi sa facã obiectul unui control specific din partea acestora;
c) separarea constituentilor indezirabili, alţii decât cei specificati la lit. a) sau b), în mãsura în care acest tratament nu modifica compozitia apei minerale naturale în componentii sãi principali, care îi conferã proprietãţile, cu urmãtoarele rezerve:
- tratamentul sa fie în conformitate cu condiţiile specifice de utilizare care vor fi stabilite de instituţia abilitata a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei;
- tratamentul sa fie notificat autoritãţilor competente şi sa facã obiectul unui control specific din partea acestora;
d) eliminarea totalã sau parţialã a gazului carbonic liber, prin procedee exclusiv fizice.
ART. 8
O apa minerala naturala, asa cum se prezintã ea la sursa, nu poate face obiectul nici unei adaugari, alta decât încorporarea sau reincorporarea de gaz carbonic în condiţiile prevãzute în anexa nr. 1 capitolul I pct. 3.
ART. 9
Se interzic orice tratament de dezinfectare, prin orice mijloace s-ar face acesta, sub rezerva art. 8, adãugarea de elemente bacteriostatice sau a oricãrui alt element care ar modifica numãrul populaţiei microbiene al apei minerale la sursa.
ART. 10
Prevederile art. 7 nu se aplica apelor minerale naturale sau apelor de sursa utilizate pentru fabricarea bãuturilor racoritoare.
ART. 11
(1) Conţinutul total de microorganisme al unei ape minerale naturale la sursa trebuie sa fie în conformitate cu populaţia sa microbiana naturala şi sa furnizeze dovezi suficiente privind protecţia sursei impotriva contaminarilor de orice fel. Numãrul total de germeni va fi determinat conform condiţiilor stabilite în anexa nr. 1 capitolul II pct. 3
(2) Dupã imbuteliere numãrul total de germeni nu poate depãşi 100 pe mililitru la o temperatura cuprinsã între 20°C-22°C în 72 de ore, pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatina, şi 20 pe mililitru la o temperatura de 37°C în 24 de ore, pe agar-agar. Numãrul total de germeni va fi mãsurat într-un interval de 12 ore de la imbuteliere, apa fiind pastrata la 4°C ± 1°C pe aceasta durata.
(3) La sursa în mod normal aceste valori nu trebuie sa depãşeascã 20 de germeni pe mililitru la o temperatura cuprinsã între 20°C-22°C în 72 de ore şi, respectiv, 5 germeni pe mililitru la o temperatura de 37°C în 24 de ore, cu menţiunea ca acestea trebuie considerate valori de referinta şi nu concentratii maxime permise.
ART. 12
La sursa şi în timpul comercializãrii sale o apa minerala naturala nu trebuie sa conţinã:
a) paraziti şi microorganisme patogene;
b) Escherichia coli şi alte bacterii coliforme şi streptococi fecali în 250 ml de esantion examinat;
c) bacterii anaerobe sulfito-reducatoare cu înmulţire prin spori într-un esantion de 250 ml examinat;
d) Pseudomonas aeruginosa într-un esantion de 250 ml examinat.
ART. 13
Fãrã a incalca prevederile art. 11 şi 12 şi condiţiile de exploatare stabilite în anexa nr. 2, în momentul comercializãrii:
a) numãrul total de bacterii dezvoltate într-o apa minerala naturala poate fi doar cel care rezulta din creşterea normalã a conţinutului de bacterii pe care l-a avut la sursa;
b) apa minerala naturala nu poate prezenta nici un fel de defect organoleptic.
ART. 14
(1) Extractia, transportul, condiţionarea şi îmbutelierea apei minerale naturale se efectueazã cu echipamente confectionate din materiale adecvate, avizate sanitar.
(2) Apa minerala naturala se imbuteliaza şi se ambaleaza astfel încât sa nu fie permisã modificarea calitãţilor sale iniţiale.
(3) Toate recipientele utilizate la ambalarea apelor minerale naturale trebuie sa fie prevãzute cu sisteme de închidere proiectate astfel încât sa fie evitata orice posibilitate de alterare sau contaminare.
ART. 15
(1) Este interzis transportul apei minerale naturale în recipiente de mare capacitate - vrac, la sfârşitul conditionarii efectuate potrivit prevederilor art. 7 şi 8 sau înainte de condiţionare.
(2) Apa minerala naturala se transporta numai în recipientele destinate consumatorului.
ART. 16
(1) Denumirea comercialã a apelor minerale naturale este "apa minerala naturala".
(2) În cazul unei ape minerale naturale carbogazoase, definitã ca o apa minerala naturala care la origine sau dupã imbuteliere degaja în mod spontan şi uşor perceptibil dioxid de carbon în condiţii normale de temperatura şi presiune, denumirea este, dupã caz: "apa minerala naturala, natural carbogazoasa", "apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon de la sursa" sau "apa minerala naturala carbogazificata", conform definitiilor prevãzute în anexa nr. 1 capitolul III lit. a), b) şi c).
(3) La denumirea comercialã a apelor minerale naturale care au fost supuse oricãror metode de tratare menţionate în art. 7 lit. d) se adauga, dupã caz, "decarbogazificata integral" sau "decarbogazificata parţial".
ART. 17
Etichetarea apelor minerale naturale trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii obligatorii:
a) menţionarea compoziţiei chimice, precizându-se constituentii caracteristici;
b) locul unde este exploatatã sursa şi numele acesteia;
c) indicarea eventualelor tratamente prevãzute la art. 7 lit. b) şi c).
ART. 18
Un nume de localitate sau anumiti termeni toponimici locali pot fi utilizaţi ca denumire comercialã, cu condiţia ca aceasta sa se refere la o apa minerala naturala exploatatã în locul indicat şi cu condiţia ca ea sa nu induca în eroare asupra locului de exploatare a sursei.
ART. 19
Este interzisã comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei minerale naturale provenite din aceeaşi sursa.
ART. 20
(1) Dacã etichetele sau inscriptionarile de pe recipientele în care sunt oferite spre vânzare apele minerale naturale includ o denumire comercialã diferita de denumirea sursei sau a locului de exploatare, numele locului sau al sursei este prezentat cu caractere de acelaşi tip, de cel puţin o data şi jumãtate mai mari decât caracterele utilizate în denumirea comercialã.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica corespunzãtor şi în ceea ce priveşte importanta atribuitã denumirii sursei sau a locului ei de exploatare, în toate materialele publicitare referitoare la apa minerala naturala respectiva, indiferent de forma lor.
ART. 21
Pe ambalaje şi etichete şi în publicitatea de orice fel este interzisã utilizarea denumirilor, brevetelor, a marcilor comerciale sau de fabrica, a ilustratiilor sau a altor simboluri care sugereaza, în cazul unei ape minerale naturale, o caracteristica pe care apa nu o poseda, în special privind originea sa, data autorizãrii acesteia, rezultatele analizelor sau orice trimiteri similare la garanţiile de autenticitate.
ART. 22
(1) Este interzisã înscrierea pe eticheta a indicaţiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietãţi referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unei boli umane.
(2) Caracteristicile apelor minerale naturale prevãzute în anexa nr. 3 sunt îndeplinite dacã acestea au fost stabilite în baza analizelor fizico-chimice sau, acolo unde este cazul, a unor examene farmacologice, fiziologice şi clinice realizate conform prevederilor anexei nr. 1 capitolul I pct. 2.
(3) Pe etichete pot fi inscriptionate indicaţii ca: "stimuleaza digestia", "poate facilita funcţiile hepato-biliare" sau indicaţii similare. Pot fi incluse alte indicaţii, cu menţiunea ca acestea sa nu contravina principiilor stabilite la alin. (1) şi sa fie compatibile cu cele stabilite la alin. (2).
ART. 23
Se pot adapta prevederi privind informaţiile, atât de pe ambalaje sau etichete, cat şi în publicitate, referitoare la posibilitatea utilizãrii apelor minerale naturale în alimentaţia sugarilor. Prevederile de acest tip pot, de asemenea, viza proprietãţile apei, care determina utilizarea informatiei respective.
ART. 24
Termenul "apa de izvor" este rezervat unei ape destinate consumului uman, în stare naturala şi îmbuteliatã la sursa, care:
a) satisface condiţiile microbiologice prevãzute la art. 11 şi 12;
b) satisface condiţiile de exploatare prevãzute în anexa nr. 2 pct. 2 şi 3, care vor fi respectate în totalitate pentru apa de izvor;
c) satisface cerinţele în materie de etichetare, prevãzute la art. 17 lit. b) şi c) şi la art. 18-20;
d) nu a suferit alt tratament decât cele prevãzute la art. 7;
e) îndeplineşte criteriile de potabilitate caracteristice apelor de izvor, prevãzute în legislaţia româneascã, referitoare la apele potabile.
ART. 25
(1) Orice apa îmbuteliatã destinatã consumului alimentar, alta decât "apa minerala naturala" sau "apa de izvor", se comercializeazã sub denumirea de "apa de masa".
(2) Pe ambalajele şi etichetele apelor de masa, ca şi în publicitatea de orice fel a acestora, este interzisã utilizarea de referiri, semne sau figuri de natura sa creeze confuzii cu apele minerale naturale, sa induca în eroare asupra localizarii geografice a apelor sau sa atribuie proprietãţi referitoare la prevenirea, tratarea ori vindecarea unei boli umane.
ART. 26
Atunci când autoritatea competenta are motive precise sa considere ca o apa minerala naturala nu se conformeazã dispoziţiilor prezentului act normativ sau reprezintã un risc pentru sãnãtatea publica, poate sa restrângã temporar sau sa suprime comercializarea pe teritoriul României a produsului în cauza.
ART. 27
În domeniul exploatãrii, imbutelierii şi al comercializãrii vor fi respectate urmãtoarele proceduri prevãzute în standarde naţionale:
a) limitele de concentraţie ale constituentilor, pentru apele minerale naturale imbuteliate din SR 4450/1997 - Ape Minerale Naturale;
b) toate dispoziţiile necesare, referitoare la indicarea pe eticheta a concentratiilor ridicate ale anumitor constituenti ai apelor minerale naturale, conform anexei nr. 4 la prezentele norme, şi cele din SR 4450/1997;
c) condiţiile de utilizare a aerului imbogatit cu ozon, prevãzute la art. 7 lit. b);
d) indicarea tratamentelor prevãzute la art. 7 lit. c);
e) metodele de analiza, inclusiv limitele de detectie, destinate verificãrii contaminarii apelor minerale naturale;
f) procedurile de esantionare şi metodele de analiza necesare pentru controlul caracteristicilor fizico-chimice şi microbiologice ale apelor minerale naturale imbuteliate, conform SR 4450/1997.
ART. 28
Prevederile anexelor nr. 3, 4 şi 5 privind caracterizarea fizico-chimica şi microbiologica a apei minerale conform stãrii ei naturale la sursa sunt obligatorii pentru cel care exploateazã sursa.
ART. 29
(1) Nerespectarea dispoziţiilor art. 6-12 şi ale art. 28 din prezentele norme se sancţioneazã potrivit prevederilor <>art. 42 lit. b) din Legea minelor nr. 61/1998 , iar ale art. 12-22, potrivit prevederilor <>art. 46 alin. 1 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale şi de cãtre Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorului, în condiţiile legii.
ART. 30
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
-------
la normele tehnice
------------------

DEFINITIA APEI MINERALE NATURALE
CAP. 1
Definitie
1. Prin apa minerala naturala se înţelege o apa pura din punct de vedere microbiologic, în sensul art. 11 din norme, care îşi are originea într-un zacamant/acvifer subteran şi este exploatatã prin una sau mai multe emergente naturale sau foraje.
Apa minerala naturala se deosebeşte în mod evident de apa de baut obişnuitã prin urmãtoarele caracteristici:
a) natura sa caracterizatã printr-un conţinut specific de saruri minerale dizolvate, oligoelemente sau alţi constituenti şi, eventual, prin unele efecte asupra sãnãtãţii;
b) puritatea sa originara,
ambele caracteristici fiind menţinute intacte datoritã originii subterane a acestei ape care trebuie sa fie protejata de toate riscurile de poluare.
2. Caracteristicile prevãzute la pct. 1, care pot conferi apei minerale naturale proprietãţi benefice pentru sãnãtate, trebuie evaluate:
a) din punct de vedere:
1. geologic şi hidrogeologic;
2. fizic, chimic şi fizico-chimic;
3. microbiologic;
4. dacã este cazul, farmacologic, fiziologic şi clinic;
b) conform criteriilor enumerate la cap. II al acestei anexe;
c) conform metodelor ştiinţifice aprobate de autoritatea competenta.
3. Compozitia, temperatura şi alte caracteristici ale apei minerale naturale trebuie sa rãmânã stabile în limitele fluctuatiilor naturale. Acestea nu trebuie sa fie afectate de posibilele variatii ale debitului sursei.
În sensul art. 11 din norme, prin conţinutul microbiologic normal al unei ape minerale naturale se înţelege numãrul populaţiei bacteriene sensibil constant la sursa, anterior oricãrei conditionari, a carei compoziţie luatã în considerare la recunoaşterea acestor ape este verificata prin analize periodice.

CAP. 2
Cerinţe de aplicare a definitiei
1. Cerinţe pentru studiile geologice şi hidrogeologice
Cercetarea geologica-hidrogeologica pentru punerea în evidenta a apelor minerale naturale se va materializa printr-un raport geologic detaliat asupra condiţiilor hidrogeologice de dezvoltare a acviferului, care sa cuprindã:
1.1. stratigrafia şi tectonica zonei;
1.2. condiţiile hidrogeologice generale ale acesteia;
1.3. condiţiile de geneza a apei minerale naturale şi relaţia dintre mineralizatia acesteia şi litologia acviferului;
1.4. descrierea surselor;
1.5. parametrii hidrogeologici ai surselor;
1.6. delimitarea, conform prevederilor legale, a zonelor de protecţie;
1.7. evaluarea debitelor exploatabile de apa minerala şi a condiţiilor de extragere a acestora, precum şi a rezervelor resurselor, conform legislaţiei în vigoare în domeniul substanţelor minerale utile;
1.8. studiul izotopilor de mediu, acolo unde se considera necesar;
1.9. raportul va fi însoţit de harti la scara corespunzãtoare, cu indicarea amplasarii surselor.
2. Cerinţe privind studiile fizice, chimice şi fizico-chimice:
2.1. temperatura apei la sursa şi temperatura mediului ambiant la momentul prelevarii probei;
2.2. reziduul sec la temperatura de 180°C şi 260°C;
2.3. conductivitatea electrica, cu specificarea temperaturii în momentul masuratorii;
2.4. concentratia ionilor de hidrogen (pH);
2.5. conţinutul în cationi şi anioni;
2.6. conţinutul în substanţe nedisociate;
2.7. conţinutul în urme de substanţe şi elemente cu potenţial toxic;
2.8. conţinutul în substanţe şi elemente indezirabile;
2.9. radioactivitatea apei la sursa.
3. Cerinţe privind analizele microbiologice la sursa:
3.1. demonstrarea absentei parazitilor şi a microorganismelor patogene;
3.2. determinarea numãrului de germeni ce indica contaminarea cu fecale:
a) absenta colilor Escherichia coli şi a altor coliforme la o temperatura de 37°C şi 44°C în 250 ml proba;
b) absenta streptococilor fecali în 250 ml proba;
c) absenta bacteriilor anaerobe sulfito-reductoare cu înmulţire prin spori în 250 ml proba;
d) Pseudomonas aeruginosa absent în 250 ml proba;
3.3. determinarea conţinutului total în microorganisme formatoare de colonii la un mililitru de apa:
a) la o temperatura cuprinsã între 20°C şi 22°C în 72 de ore, pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatina;
b) la o temperatura de 37°C în 24 de ore, pe agaragar.
4. Cerinţe privind examenele clinice şi farmacologice
4.1. Natura examenelor efectuate în conformitate cu metodele recunoscute ştiinţific trebuie sa fie adaptatã la caracteristicile proprii apei minerale naturale şi la efectele sale asupra organismului uman, cum ar fi: diureza, funcţionarea gastrica sau intestinala, compensarea cerinţelor în substanţe minerale.
4.2. Stabilirea reprezentativitatii numerice şi a concordanţei observaţiilor clinice poate eventual sa înlocuiascã examenele menţionate la pct. 4.1. În astfel de cazuri acestora li se pot substitui examenele clinice, cu condiţia ca reprezentativitatea numericã şi concordanta observaţiilor sa permitã obţinerea aceloraşi rezultate.

CAP. 3
Precizãri suplimentare referitoare la apele minerale naturale
Apele minerale naturale imbuteliate se împart în cinci categorii la care se aplica urmãtoarele definiţii:
a) apa minerala naturala, natural carbogazoasa - apa al cãrui conţinut de dioxid de carbon provenind de la sursa este, dupã o eventuala condiţionare şi dupã imbuteliere, acelaşi ca la emergenta, luând în considerare şi impregnarea, acolo unde este cazul, cu o cantitate de dioxid de carbon provenit din acelaşi zacamant/acvifer, care sa compenseze pierderile echivalente rezultate în cursul operaţiunilor amintite, în limitele tehnice uzuale de toleranta;
b) apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon de la sursa - apa al carei conţinut în dioxid de carbon provenind din acelaşi zacamant/acvifer este, dupã eventuala condiţionare şi dupã imbuteliere, mai mare decât la emergenta;
c) apa minerala naturala carbogazificata - apa la care s-a adãugat dioxid de carbon de alta origine decât cea din zacamantul/acviferul de provenienta, dar de uz exclusiv alimentar;
d) apa minerala naturala decarbogazificata parţial sau integral - apa din care s-a extras dioxidul de carbon aflat iniţial la sursa, astfel încât dupã condiţionare, conform art. 7 din norme, conţinutul în gaz carbonic este mai mic decât cel de la emergenta;
e) apa minerala naturala necarbogazoasa (plata) - apa minerala care, la emergenta şi dupã condiţionare, conform art. 7 din norme, nu conţine dioxid de carbon în proporţie superioarã cantitãţii necesare pentru menţinerea în stare dizolvatã a sarurilor hidrogencarbonatate din compozitia sa, dar nu mai mult de 250 mg/l.
Denumirea produsului finit, asa cum a fost acesta definit mai sus, este obligatoriu sa fie inscriptionata pe eticheta recipientului cu apa minerala naturala.


ANEXA 2
-------
la normele tehnice
------------------

CONDIŢIILE DE EXPLOATARE, IMBUTELIERE ŞI COMERCIALIZARE
a apelor minerale naturale

1. Exploatarea unei surse de apa minerala naturala necesita autorizarea din partea autoritãţii competente, dupã ce s-a stabilit ca apa respecta prevederile cuprinse la capitolul I al anexei nr. 1.
2. Echipamentele de exploatare, transport, inmagazinare, condiţionare şi imbuteliere trebuie sa fie astfel concepute şi instalate încât sa evite posibilitatea oricãrei contaminari şi sa conserve proprietãţile de la sursa ale apei.
În acest scop se au în vedere urmãtoarele:
a) sursele de apa minerala naturala trebuie sa fie protejate impotriva oricãrui fel de poluare;
b) bazinele de captare, conductele de aductiune şi rezervoarele trebuie sa fie realizate din materiale adecvate în raport cu apa şi astfel construite încât sa previnã orice modificare chimica, fizico-chimica sau microbiologica a apei;
c) condiţiile de exploatare, instalaţiile de spalare şi imbuteliere trebuie sa întruneascã condiţiile de igiena impuse. În mod special, recipientele de imbuteliere trebuie sa fie tratate sau fabricate astfel încât sa se evite modificarea calitãţii microbiologice, chimice sau fizico-chimice a apei minerale naturale;
d) este interzis transportul apelor minerale naturale în alte recipiente decât cele autorizate pentru distribuire la consumatorul final.
3. Atunci când în timpul exploatãrii se constata ca apa minerala naturala este poluata şi nu mai prezintã caracteristicile microbiologice stabilite la art. 11 din norme, cel care exploateazã sursa trebuie sa suspende imediat toate operaţiunile de furnizare a apei pentru imbuteliere, pana la eliminarea cauzei poluarii şi pana când apa va respecta prevederile respective.
4. Autoritatea competenta va efectua controale periodice pentru a verifica dacã apa minerala naturala pentru care a fost autorizata exploatarea sursei respecta prevederile stabilite la capitolul I al anexei nr. 1, precum şi pe cele de la pct. 2 şi 3 din prezenta anexa.



ANEXA 3


la normele tehnice
------------------


INDICATORI ŞI CRITERII
stabilite conform art. 22 din normele tehnice

Menţiunile urmãtoare pot fi înscrise pe eticheta produsului finit -
apa minerala naturala:


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Menţiuni Criterii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Oligominerala sau Conţinutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix
slab mineralizata total, nu este mai mare de 500 mg/l.
Foarte slab Conţinutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix
mineralizata total, nu este mai mare de 50 mg/l.
Puternic mineralizata Conţinutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix
total, este mai mare de 1.500 mg/l.
Hidrogencarbonatata Conţinutul de hidrogencarbonat HCO(3) este mai mare
de 600 mg/l.
Sulfatata Conţinutul de sulfati este mai mare de 200 mg/l.
Clorurata Conţinutul de clor este mai mare de 200 mg/l.
Calcica Conţinutul de calciu este mai mare de 150 mg/l.
Magneziana Conţinutul de magneziu este mai mare de 50 mg/l.
Fluorurata sau Conţinutul de fluor este mai mare de 1 mg/l.
conţine fluor Acest produs nu corespunde pentru alimentaţia
sugarilor, nici a copiilor cu varsta sub 7 ani.
Feruginoasa Conţinutul de fier bivalent este mai mare de 1 mg/l.
Acidulata Conţinutul de dioxid de carbon liber este mai mare de
250 mg/l.
Sodica Conţinutul de sodiu este mai mare de 200 mg/l.
Corespunde pentru Numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4
prepararea alimentelor capitolul II al anexei nr. 1 şi cu respectarea
destinate sugarilor conţinutului în NO(3) prevãzut în anexa nr. 4.

Corespunde pentru Conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l.
regim sarac în sodiu Numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4
Poate avea efect capitolul II al anexei nr. 1.
laxativ
Poate avea efect Numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4
diuretic capitolul II al anexei nr. 1.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 4


la normele tehnice
------------------

LISTA
cuprinzând indicatorii apei minerale la sursa

A. Indicatorii fizico-chimici


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentratia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisã Observaţii
(CMA)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Temperatura °C - Conform stãrii naturale a apei
2. Concentratia unitãţi pH - Conform stãrii naturale a apei
ionilor de
hidrogen
3. Conducti- æS/cm la 20°C - Corespunzãtor mineralizatiei
vitate apei minerale

4. Cloruri, Cl^- mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
5. Sulfati, mg/l - Conform cu caracteristicile
[SO(4)]^-- specifice apei minerale
analizate
6. Hidrogencarbonat, mg/l - Conform cu caracteristicile
[HCO(3)]^- specifice apei minerale
analizate

7. Calciu, Ca^2+ mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
8. Magneziu, Mg^2+ mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
9. Sodiu, Na^+ mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
10. Potasiu, K^+ mg/l - Conform cu caracteristicile
specifice apei minerale
analizate
11. Duritate totalã grade - Conform cu caracteristicile
germane specifice apei minerale
analizate
12. Reziduu sec mg/l dupã - Conform cu caracteristicile
uscare la specifice apei minerale
180°C sau analizate
la 240°C
13. Oxigen dizolvat, mg/l - Conform cu caracteristicile
O(2) specifice apei minerale
analizate
14. Dioxid de carbon, mg/l - Conform cu caracteristicile
CO(2) specifice apei minerale
analizate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Indicatorii consideraţi substanţe indezirabile*a)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentratia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisã Observaţii
(CMA)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

15. Nitrati, mg/l 50 10 mg/l pentru apa destinatã
[NO(3)]^- alimentaţiei sugarilor
16. Nitriti, mg/l 0,02 -
[NO(2)]^-
17. Amoniu, mg/l 0,5 -
[NH(4)]^+
18. Oxidabilitate mg/l 3 masurata la cald, în mediu
acid
19. Hidrogen æg/l - conform stãrii naturale a
sulfurat, H(2)S apei*b)
20. Fenoli æg/l 0,5 -
(indice de fenol)
21. Substanţe lauril 200 -
tensioactive sulfat
(care reactio- æg/l
neaza cu
albastru de
metilen)
22. Fier, Fe^2+ mg/l - conform stãrii naturale a
şi Fe^3+ apei*b)
23. Mangan, Mn^2+ mg/l - conform stãrii naturale a
apei*b)
24. Cupru, Cu^2+ æg/l 1.000 -
25. Zinc, Zn^2+ æg/l 100 -
26. Fosfati, mg/l 0,5 -
[P0(4)]^3-
27. Fluor, F^- mg/l 1*c) -
28. Borati, H(3)BO(3) mg/l - valoare recomandatã: 5 mg/l,
exprimat în B
29. Bariu, Ba^2+ mg/l - valoare recomandatã: 1 mg/l
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------------
*a) Unele dintre aceste substanţe pot deveni toxice dacã sunt prezente în cantitãţi mari.
*b) Apele cu continuturi care conferã apei un gust specific sau aspect inestetic vor fi condiţionate conform art. 7 din prezentele norme.
*c) Peste 1 mg/l se va mentiona pe eticheta "conţine fluor", iar peste 2 mg/l, "produs nerecomandat copiilor sub 7 ani".


C. Indicatorii consideraţi substanţe toxice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Exprimarea Concentratia
crt. Indicatori rezultatului maxima admisã Observaţii
(CMA)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Arsen, As æg/l - valoare recomandatã: 10 æg/l*a)
31. Cadmiu, Cd æg/l 3 -
32. Cianuri, CN^- æg/l 50 -
33. Crom, Cr æg/l 50 -
34. Mercur, Hg æg/l 1 -
35. Nichel, Ni æg/l 20 -
36. Plumb, Pb æg/l 25 -
37. Seleniu, Se æg/l 20 -
38. Stibiu, Sb æg/l 10 -
39. Pesticide şi
produse asemãnãtoare:
- pe fiecare component
în parte; æg/l 0,1
- suma tuturor
componentelor din
fiecare clasa æg/l 0,5
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
*a) Apele cu un conţinut mai mare de 10 æg/l vor fi condiţionate conform art. 7 din prezentele norme.


D. Indicatori microbiologici şi biologici
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Indicatori Volumul probei Limite admise
crt. - ml -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Escherichia coli şi alţi coliformi 250 absent
la 37°C şi 44,5°C
41. Streptococi fecali 250 absent
42. Clostridii sulfito-reductoare 250 absent
43. Pseudomonas aeruginosa 250 absent
44. Numãr total de bacterii la sursa:
- la 37°C 1 5*a)
- la 22°C 1 20*a)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*a) Valori recomandate.

E. Indicatori radioactivi
Concentratiile maxime admise pentru indicatorii radioactivi sunt cele prevãzute în normele pentru ape potabile.


ANEXA 5


la normele tehnice
-------------------

TIPURI DE CONTROL AL SURSEI


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Control ocazional
Analize-tip Control minim Control Control în situaţii
indicatori C(1) normal periodic particulare
C(2) C(3) sau accidentale
C(4)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Indicatori - Temperatura a) Identic C(1) Lit. A din
fizico-chimici anexa nr. 4
- Conductivitate/ În funcţie de
TDS a) situaţie,
- pH b) ţinându-se
- CO(2) b) seama de facto-
- HCO(3) b) rii care pot
- oxigen dizolvat b) avea efecte
(pentru ape negative asupra
necarbogazoase) calitãţii
B. Indicatori Nitrati c) Nitrati Lit. B din apelor minerale
privind Nitriti c) Nitriti anexa nr. 4
substantele Amoniu c) Amoniu
indezirabile Fier
C. Indicatori Lit. C din
toxici - - anexa nr. 4
D. Indicatori - Numãr total Lit. D din
microbiologici - de bacterii anexa nr. 4
la 37°C şi
la 22°C
- Coliformi
totali
- Coliformi
fecali
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
E. Frecventa a) zilnic Trimestrial Semestrial Ocazional
b) sãptãmânal
c) lunar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016