Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 22 decembrie 2003  privind organizarea si functionarea statiunilor si punctelor comunale de monta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 22 decembrie 2003 privind organizarea si functionarea statiunilor si punctelor comunale de monta

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 62 din 26 ianuarie 2004
I. Dispoziţii generale

ART. 1
Staţiunile comunale de montã sunt unitãţi zootehnice ale consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, care asigurã adãpostirea şi îngrijirea reproducãtorilor masculi, precum şi reproducţia la speciile bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline prin montã naturalã, cu reproducãtori de mare valoare zootehnicã.
ART. 2
Fiecare staţiune de montã se va organiza în aşa fel încât raza sa de activitate sã nu depãşeascã distanţa de 4-5 km de la crescãtorul de animale.
ART. 3
Pentru fiecare reproducãtor mascul, în funcţie de specie şi de vârstã, se repartizeazã anual un numãr de femele, astfel:
- pentru un taur 50-70 de vaci;
- pentru un vier 20-30 de scroafe;
- pentru un berbec 30-35 de oi;
- pentru un armãsar 25-30 de iepe.
ART. 4
(1) În localitãţile unde numãrul femelelor de reproducţie nu justificã funcţionarea staţiunilor de montã se organizeazã puncte sãteşti de montã.
(2) În punctele sãteşti de montã acţioneazã reproducãtori proprietate a crescãtorilor, autorizaţi conform legislaţiei în vigoare.
(3) Punctele sãteşti de montã funcţioneazã la domiciliul crescãtorilor de reproducãtori. Pentru armãsarii de montã publicã aceste puncte se pot organiza în cadrul ocoalelor silvice, sedii de district şi cantoane silvice.
(4) Crescãtorii de reproducãtori autorizaţi beneficiazã de prioritate la repartizarea unor suprafeţe de teren necesare producerii furajelor pentru reproducãtori.
(5) Crescãtorii de reproducãtori autorizaţi au urmãtoarele obligaţii:
- sã realizeze programul de montã stabilit pentru fiecare reproducãtor;
- sã îngrijeascã şi sã furajeze reproducãtorii autorizaţi pe bazã de raţii care sã asigure necesarul biologic al acestora;
- sã ţinã la zi evidenţele de reproducţie;
- sã supunã reproducãtorii autorizaţi la operaţiuni sanitare veterinare (recoltãri de probe, vaccinãri, tratamente) stabilite de medicii veterinari concesionari.
II. Înfiinţarea şi organizarea staţiunilor comunale de montã
ART. 5
Unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţene, direcţiile sanitare veterinare judeţene şi consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, rãspund de organizarea şi buna funcţionare a staţiunilor comunale de montã, scop în care vor lua urmãtoarele mãsuri:
a) staţiunea comunalã de montã sã funcţioneze în adãposturi separate pe specii, amplasate şi amenajate în conformitate cu normele sanitare veterinare, dotate cu padoc, stand de montã, barã de încercare, platformã de gunoi, bazin pentru urinã, pichet de incendiu, ustensile de grajd pentru curãţarea adãpostului şi igiena corporalã a reproducãtorilor, mijloace de contenţiune, îmbrãcãminte de protecţie pentru îngrijitori şi un minimum de medicamente stabilit de medicul veterinar concesionar;
b) la fiecare staţiune comunalã de montã poate fi amenajat un spaţiu de locuit, în care şeful staţiunii sau îngrijitorul care supravegheazã în permanenţã staţiunea va locui în condiţiile stabilite prin actele normative în vigoare cu privire la locuinţele de serviciu;
c) staţiunea comunalã de montã va fi împrejmuitã în mod obligatoriu, iar în incinta ei se va interzice cu desãvârşire adãpostirea altor animale decât reproducãtorii.
ART. 6
Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, vor determina deţinãtorii de animale sã declare efectivele de femele din speciile bovine, porcine, ovine, caprine şi cabaline, pentru care se solicitã efectuarea montei naturale, în vederea stabilirii necesarului de reproducãtori.
ART. 7
Unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţene vor ţine evidenţa nominalã a tuturor reproducãtorilor din staţiunile comunale de montã.
III. Achiziţionarea şi reformarea reproducãtorilor
ART. 8
Consiliile judeţene, sub îndrumarea şi controlul direcţiei sanitare veterinare, organizeazã în fiecare judeţ cel puţin un spaţiu autorizat sanitar veterinar pentru efectuarea carantinei profilactice la toate animalele de reproducţie nou-achiziţionate.
ART. 9
Dirijarea reproducãtorilor nou-achiziţionaţi cãtre staţiunile şi punctele comunale de montã este permisã de medicul veterinar numai dupã efectuarea carantinei profilactice, perioadã în care este stabilit statusul de sãnãtate al acestor animale.
ART. 10
Unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie judeţene întocmesc la începutul fiecãrui an necesarul de reproducãtori pentru staţiunile de montã naturalã, iar consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, asigurã din bugetul local fondurile necesare cumpãrãrii reproducãtorilor.
ART. 11
Toţi reproducãtorii, indiferent de specie, vor fi identificaţi şi înregistraţi conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
ART. 12
Cerinţele minime privind performanţele reproducãtorilor din staţiunile comunale de montã sunt stabilite de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu".
ART. 13
Unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie organizeazã anual bonitarea şi clasarea reproducãtorilor din staţiunile comunale de montã, în vederea autorizãrii acestora. Cu acest prilej se fac propuneri de reformã a celor inapţi pentru montã, precum şi planurile de rotire a reproducãtorilor. Clasarea reproducãtorilor se face de cãtre o comisie de clasare formatã din:
- reprezentantul unitãţii pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie;
- medicul veterinar concesionar;
- reprezentantul consiliului comunal, orãşenesc sau municipal.
IV. Funcţionarea şi controlul activitãţii staţiunilor şi punctelor comunale de montã
ART. 14
(1) Fiecare staţiune comunalã de montã trebuie autorizatã sanitar veterinar, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
(2) Staţiunile şi punctele comunale de montã funcţioneazã în baza autorizaţiei anuale eliberate de cãtre unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie. Modelul de autorizaţie este prezentat în anexa nr. 1.
ART. 15
(1) Pentru reproducãtorii din staţiunile sau punctele comunale de montã unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie vor elibera autorizaţii pentru montã, conform anexei nr. 2.1, pentru tauri şi armãsari, şi anexei nr. 2.2, pentru vieri şi berbeci. Autorizaţiile pentru montã vor fi pãstrate la staţiunile sau la punctele comunale de montã.
(2) Toţi reproducãtorii din cadrul staţiunilor şi punctelor comunale de montã sunt supuşi controlului sanitar veterinar, conform prevederilor Programului strategic.
ART. 16
(1) Reproducãtorii masculi din staţiunile şi punctele comunale de montã sunt controlaţi periodic din punct de vedere seminalogic, astfel:
- taurii - primãvara, în luna aprilie, şi toamna, în luna octombrie, şi atunci când situaţia fecunditãţii este necorespunzãtoare;
- berbecii - cu o lunã înainte de începerea campaniei de montã;
- vierii - trimestrial şi atunci când situaţia reproducţiei o impune;
- armãsarii - cu 15 zile înainte de începerea campaniei de montã.
(2) Rezultatele controlului sunt înscrise în buletinul de analizã a materialului seminal brut prezentat în anexa nr. 3.
ART. 17
(1) Monta femelelor din speciile bovine, ovine, caprine, porcine şi cabaline se executã pe baza unui plan de montã stabilit pentru fiecare reproducãtor.
(2) Programul de montã pentru toate speciile de animale se întocmeşte pânã la finele lunii ianuarie de cãtre unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, în colaborare cu specialiştii agricoli de la nivelul comunelor.
ART. 18
Monta femelelor, cu excepţia ovinelor, se face numai la staţiunile sau punctele comunale de montã, fiind interzisã introducerea reproducãtorilor în grupuri de animale.
ART. 19
(1) Pentru fiecare reproducãtor (armãsar, taur, vier) se utilizeazã un registru pentru montã şi produşi în care se înscrie toatã activitatea reproducãtorului din timpul vieţii, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 4.
(2) Se interzice înscrierea în registru a doi sau mai mulţi reproducãtori din aceeaşi specie ori din specii diferite.
(3) Şeful staţiunii comunale de montã sau proprietarul reproducãtorilor din punctul comunal de montã are obligaţia sã completeze zilnic activitatea fiecãrui reproducãtor în registrul pentru montã şi produşi.
ART. 20
(1) Şeful staţiunii comunale de montã sau proprietarul reproducãtorilor din punctul comunal de montã are obligaţia sã elibereze adeverinţa de montã, în dublu exemplar, imediat dupã executarea montei fiecãrei femele.
(2) Pentru iepe, vaci şi scroafe se utilizeazã un carnet separat de adeverinţe de montã, care este prezentat în anexa nr. 5.1.
(3) Originalul adeverinţei se elibereazã proprietarului, iar copia adeverinţei rãmâne în carnet.
(4) În cazul în care femela repetã monta, aceasta va fi evidenţiatã în aceeaşi adeverinţã.
ART. 21
Activitatea staţiunilor comunale de montã se desfãşoarã conform programului zilnic întocmit de şeful staţiunii, iar regimul de utilizare a reproducãtorilor, conform instrucţiunilor cuprinse în anexele nr. 6, 7, 8 şi 9. Instrucţiunile cuprinse în anexele nr. 6, 7, 8 şi 9 sunt aplicabile şi punctelor comunale de montã.
ART. 22
Reprezentanţii instituţiilor abilitate sã efectueze controlul staţiunilor şi punctelor de montã vor menţiona în caietul de îndrumare şi control toate constatãrile şi recomandãrile cu privire la activitatea reproducãtorului, starea lui zootehnicã şi sanitarã veterinarã, fixându-se responsabilitãţi şi termene de rezolvare pentru deficienţele constatate. Nerespectarea acestora poate atrage sancţiuni pânã la suspendarea autorizaţiei de folosire a reproducãtorilor la montã.
ART. 23
La fiecare staţiune comunalã de montã se deschide Registrul de fermã în care sunt evidenţiate toate mişcãrile din efectiv.
V. Atribuţiile personalului staţiunii comunale de montã
ART. 24
(1) Încadrarea cu personal a unei staţiuni comunale de montã se va face dupã cum urmeazã:
- un îngrijitor pentru 4 tauri;
- un îngrijitor pentru 30-60 de berbeci;
- un îngrijitor pentru 7 vieri;
- un îngrijitor pentru 3 armãsari.
(2) Aceste norme sunt orientative, ele pot fi majorate sau micşorate cu cel puţin 20%, cu aprobarea direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
ART. 25
Personalul staţiunii comunale de montã este constituit din îngrijitori şi un şef de staţiune numit din rândul acestora.
ART. 26
Pe lângã sarcinile de execuţie, şeful staţiunii comunale de montã preia şi rãspunde de obiectele de inventar ce aparţin acesteia. Reproducãtorii se repartizeazã pe bazã de proces-verbal fiecãrui îngrijitor, cu respectarea normelor de muncã. Procesul-verbal se încheie de delegatul consiliului comunal, orãşenesc sau municipal în prezenţa obligatorie a medicului veterinar şi a reprezentantului unitãţii pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie.
ART. 27
(1) Îngrijitorii vor fi angajaţi de cãtre consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, cu avizul medicului uman de circumscripţie şi al şefului unitãţii pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, dintre crescãtorii cu aptitudini pentru aceastã activitate.
(2) Îngrijitorii şi şefii staţiunilor comunale de montã vor fi şcolarizaţi şi atestaţi, prin cursuri cu o duratã de minimum o sãptãmânã, de cãtre unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie.
ART. 28
(1) Îngrijitorii din staţiunile comunale de montã au urmãtoarele atribuţii:
a) sã hrãneascã şi sã adape reproducãtorii dupã programul de grajd stabilit, respectând raţiile şi indicaţiile specialiştilor agricoli;
b) sã pregãteascã furajele ce intrã în componenţa raţiilor;
c) sã execute zilnic îngrijirea corporalã a reproducãtorilor, iar periodic spãlarea corporalã şi curãţarea ongloanelor;
d) sã asigure mişcarea zilnicã a reproducãtorilor, conform programului;
e) sã execute curãţarea adãpostului, a padocului, sã depoziteze bãligarul pe platforma de gunoi. Gunoiul de grajd rezultat de la staţiunile de montã va fi folosit la fertilizarea loturilor zootehnice;
f) sã foloseascã reproducãtorii la montã conform programului;
g) sã înregistreze zilnic montele efectuate de fiecare reproducãtor în registrul pentru montã şi produşi, în conformitate cu anexa nr. 4, pãstrând în bune condiţii registrele de evidenţã;
h) sã elibereze proprietarilor de animale adeverinţe de montã pentru fiecare femelã montatã în staţiune, în conformitate cu anexa nr. 5.1;
i) sã respecte realizarea planului de montã pentru fiecare reproducãtor pe care îl are în primire şi sã sesizeze medicului veterinar orice suspiciune de boalã la femelele prezentate la montã;
j) sã vegheze asupra stãrii de sãnãtate a reproducãtorilor şi sã anunţe imediat medicul veterinar în caz de rãnire sau suspiciune de boalã;
k) sã solicite proprietarilor femelelor montate în staţiunea de montã prezentarea declaraţiilor de fãtare, în conformitate cu anexa nr. 5.2.
(2) Aceste atribuţii revin şi crescãtorilor din punctele de montã.
ART. 29
(1) Şeful staţiunii comunale de montã are urmãtoarele atribuţii:
a) supravegheazã şi controleazã desfãşurarea programului zilnic;
b) preia furajele şi rãspunde de buna lor înmagazinare şi folosire;
c) elibereazã furaje îngrijitorilor, conform raţiilor stabilite, şi asistã zilnic la hrãnirea reproducãtorilor.
(2) Supravegherea reproducãtorilor în timpul nopţii revine şefului staţiunii comunale de montã sau îngrijitorului care locuieşte în cadrul acesteia.
ART. 30
Şeful staţiunii comunale de montã beneficiazã de reducerea normei de deservire, potrivit prevederilor art. 24.
ART. 31
Lunar staţiunile şi punctele comunale de montã vor transmite la unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie tabele nominale cu femelele montate şi cu produşii obţinuţi prin fãtãri, în vederea constituirii bazei de date pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie.
VI. Asigurarea hranei reproducãtorilor din staţiunile comunale de montã
ART. 32
(1) Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, vor lua mãsuri pentru asigurarea furajelor necesare reproducãtorilor din staţiunile comunale de montã, conform cerinţelor biologice ale acestora. În acest scop consiliile locale vor asigura suprafeţele necesare pentru baza furajerã.
(2) Suprafaţa necesarã producerii furajelor pentru un reproducãtor, în funcţie de specie, este urmãtoarea:
- petru un taur sau armãsar 1,0 ha;
- pentru un berbec sau ţap 0,10 ha;
- pentru un vier 0,25 ha.
(3) Este interzisã furajarea armãsarilor de reproducţie din staţiunile şi punctele comunale de montã cu furaje recoltate de pe terenuri aflate în teritorii unde a fost diagnosticatã anemia infecţioasã ecvinã.
ART. 33
Loturile zootehnice se vor cultiva prin grija consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, iar lucrãrile de însãmânţare, fertilizare, întreţinere şi recoltare se vor executa conform regulilor agrotehnice, sub îndrumarea specialiştilor de la centrele agricole.
ART. 34
(1) Recepţia cantitativã şi calitativã a furajelor şi seminţelor recoltate de pe loturile zootehnice se face la data recoltãrii de cãtre o comisie formatã dintr-un reprezentant al consiliului local şi specialistul de la centrul agricol. Cu ocazia recepţiei se va întocmi un proces-verbal potrivit modelului prezentat în anexa nr. 10.
(2) Furajele recepţionate vor fi luate în primire de cãtre şeful staţiunii comunale de montã.
(3) Gestiunea furajelor se ţine pe fişe de magazie, conform modelului prezentat în anexa nr. 11, iar evidenţa consumului de furaje şi scãderea din gestiune a acestora se fac prin procesul-verbal de consum, conform modelului prezentat în anexa nr. 12.
ART. 35
În cazul în care loturile zootehnice nu asigurã furajele necesare pentru hrana reproducãtorilor existenţi, consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, vor prevedea în bugetele anuale fondurile necesare pentru procurarea acestora.
VII. Finanţarea staţiunilor comunale de montã
ART. 36
În scopul organizãrii şi funcţionãrii staţiunilor de montã, se vor prevedea în bugetele consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor, cu avizul consiliilor judeţene, fondurile necesare pentru realizarea urmãtoarelor acţiuni:
a) realizarea construcţiilor necesare în staţiunile comunale de montã;
b) cumpãrarea de reproducãtori;
c) reparaţii capitale şi curente, precum şi lucrãri de întreţinere a construcţiilor existente în staţiunile comunale de montã;
d) procurarea ustensilelor şi a obiectelor de inventar necesare întreţinerii adãposturilor şi reproducãtorilor în condiţii de zooigienã (furci, lopeţi, roabe, gãleţi, lanţuri, perii, ţesale etc.);
e) executarea lucrãrilor pe loturi zootehnice, asigurarea cu seminţe de plante furajere, cumpãrarea deficitului de furaje concentrate şi de volum, precum şi a utilajelor necesare preparãrii lor;
f) procurarea mijloacelor de contenţiune şi de protecţie a muncii (guri de ham, platlonge, şei, ştreanguri, cãpestre, inele nazale, bastoane de condus taurii, iavaşale etc.);
g) procurarea îmbrãcãmintei de protecţie pentru îngrijitorii de reproducãtori;
h) procurarea de registre şi imprimate necesare activitãţii staţiunii;
i) plata îngrijitorilor de reproducãtori şi a şefului staţiunii comunale de montã.
ART. 37
Veniturile staţiunilor comunale de montã se varsã la bugetul local.
ART. 38
Folosirea la montã publicã a reproducãtorilor neautorizaţi se sancţioneazã conform <>Legii zootehniei nr. 72/2002 - cap. VII "Rãspunderi şi sancţiuni".
ART. 39
Anexele nr. 1-12 fac parte integrantã din prezentele norme tehnice.


ANEXA 1
-------
la normele tehnice
------------------

Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie
Judeţul ................

AUTORIZAŢIE
de funcţionare tehnicã nr. ...........

Judeţul ......... data ...........

Staţiunile (punctele) comunale de montã naturalã sunt acreditate şi autorizate în condiţiile legii de cãtre unitãţile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie, care, în urma verificãrilor efectuate, au constatat faptul cã unitatea îndeplineşte condiţiile prevãzute în actele normative în vigoare.
În temeiul Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. ....... din ..... şi al deciziei Unitãţii pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie nr. ..... din ...., care ne conferã dreptul de autorizare, în conformitate cu prevederile <>Legii zootehniei nr. 72/2002 , cu modificãrile ulterioare, se autorizeazã staţiunea (punctul) comunalã de montã naturalã din localitatea ........., având ca scop organizarea şi executarea reproducţiei dirijate la animalele de fermã.
Orice încãlcare sau abatere de la reglementãrile stabilite atrage, pe lângã sancţiunile prevãzute de legislaţia în vigoare, şi retragerea autorizaţiei de funcţionare.
Prezenta autorizaţie este valabilã pânã la .....


Preşedintele Comisiei de bonitare,
.............................


ANEXA 2.1
---------
la normele tehnice
------------------

Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie
Judeţul .................

AUTORIZAŢIE
pentru montã nr. ..........
Judeţul ...... data .......

În baza lucrãrilor de bonitare, clasare, expertizã sanitar veterinarã şi seminalogicã, efectuate la data de ......., taurul (armãsarul), numele ........, nr. matricol ......, data naşterii ......, proprietatea ........., se autorizeazã pentru a fi utilizat la montã de la ....... pânã la ......., în Staţiunea (punctul) comunalã de montã ........ .
Deţinãtorul reproducãtorului este obligat sã comunice Unitãţii pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie orice modificare survenitã (vânzare, transfer, mortalitate), în termen de 10 zile de la data când a avut loc evenimentul.
Orice încãlcare sau abatere de la reglementãrile stabilite atrage sancţiunile prevãzute de legislaţia în vigoare.



Preşedintele Comisiei de bonitare,
..................................

Membri:
........................
........................
........................


ANEXA 2.2
---------
la normele tehnice
-------------------

Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie
Judeţul ....................

AUTORIZAŢIE
pentru montã nr. .........
Judeţul ...... data .......

În baza lucrãrilor de bonitare, clasare, expertizã sanitar veterinarã şi seminalogicã, efectuate la data de ........, se autorizeazã berbecii (vierii) pentru a fi utilizaţi la montã în Staţiunea (punctul) comunalã de montã .......... .


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numele Se autorizeazã
crt. berbecilor Nr. matricol Rasa Data ────────────────────────────
(vierilor) naşterii de la .... de la ......
pânã la ... pânã la ....
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Deţinãtorul reproducãtorilor este obligat sã comunice Unitãţii pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie orice modificare survenitã în efectivul autorizat (vânzare, transfer, mortalitate), în termen de 10 zile de la data când a avut loc evenimentul.
Orice încãlcare sau abatere de la reglementãrile stabilite atrage sancţiunile prevãzute de legislaţia în vigoare.


Preşedintele Comisiei de bonitare,
..................................

Membri:
........................
........................
........................



ANEXA 3


la normele tehnice
------------------

Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie
Judeţul ....................


BULETIN DE ANALIZĂ A MATERIALULUI SEMINAL BRUT
DE .............



┌──┬────┬─────────────────┬────┬───────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Reproducatorul│ │ Parametrii cantitativi si calitativi ai │
│ │Pro-│ │ │ materialului seminal │
│N │pri-├───┬────┬───┬────┤Com-├───┬───┬────┬────┬───┬─────────────────────────│
│r.│eta-│Nu-│Cod,│Ra-│Var-│por-│Vo-│De-│M(1)│Con-│pH │Spermato- │Spermatozoizi│
│c │rul │me-│nr. │sa │sta │ta- │lu-│si-│ │cen-│ │ zoizi │ │
│r │ │le │ma- │ │ │men-│mul│mea│ │tra-│ │ cu │ imaturi │
│t.│ │ │tri-│ │ │tul │(ml│ │ │tia │ │anomalii │ % │
│ │ │ │col │ │ │se- │ │ │ │ │ │ % │ │
│ │ │ │ │ │ │xu- │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │al │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────┼───┼────┼───┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼───┼───────────┼─────────────┤
├──┼────┼───┼────┼───┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼───┼───────────┼─────────────┤
├──┼────┼───┼────┼───┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼───┼───────────┼─────────────┤
├──┼────┼───┼────┼───┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼───┼───────────┼─────────────┤
├──┼────┼───┼────┼───┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼───┼───────────┼─────────────┤
└──┴────┴───┴────┴───┴────┴────┴───┴───┴────┴────┴───┴───────────┴─────────────┘


Şeful Laboratorului de control seminalogic şi asistenţã reproducţie,
..................................................................








ANEXA 4


la normele tehnice
------------------

REGISTRUL PENTRU MONTĂ ŞI PRODUŞI



┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬────────┬──┬───────────────────────────────────┬────────┬──┬────────┬──┬──┐
│ │ │ │ │ │ │Starea │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │femelei │ │ │Rezulta-│ │Rezulta-│ │ │
│ │ │ │ │ │ │la intoc│ │ │tul │ │tul │ │ │
│ │ │ │ │ │ │mirea │ │ │starii │ │montei │ │ │
│ │ │ │ │ │ │catagra-│ │ Inregistrarea montelor │ de │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │fiei │ │ │gestatie│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ ├─┬─┬─┬──┤ │ ├──┬──┬──┤ ├──┬──┬──┤ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│1│2│3│4│5│6│7│8│9│10│11│12│13│14│15│16│17│18│19│20│21│22│23│24│25│26│27│28│29│30│31│32│
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
├─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘


LEGENDA
-------
1 = Nr. crt.
2 = Numele proprietarului
3 = Adresa (satul, nr. casei)
4 = Numele, nr. matricol al femelei
5 = Anul naşterii
6 = Rasa
7 = Data ultimei fãtãri
8 = Gestantã luna, luna când va fãta
9 = Negestantã
10 = Data ultimei monte
11 = Luna programatã la montã
12 = Ianuarie
13 = Februarie
14 = Martie
15 = Aprilie
16 = Mai
17 = Iunie
18 = Iulie
19 = August
20 = Septembrie
21 = Octombrie
22 = Noiembrie
23 = Decembrie
24 = III
25 = II
26 = I
27 = Sterilitatea, tratamentul aplicat, rezultatul şi data
28 = Data fãtãrii
29 = Sexul produsului
30 = Data avortului
31 = Data şi cauza ieşirii din efectiv
32 = Observaţii


ANEXA 5.1
---------
la normele tehnice
------------------

Cosiliul Local .................
Judeţul ........................
Staţiunea de montã ............


ADEVERINŢĂ DE MONTĂ Nr. .......
data ...........

Iapa, vaca, scroafa nr. matricol .........., rasa ......, vârsta ....., proprietatea ..........., din comuna ........, satul ....., a fost montatã cu armãsarul, taurul, vierul nr. matricol ......, rasa ..... .


Data montei: I ..................
II .................
III ...............


Şeful staţiunii de montã,
..........................


ANEXA 5.2
----------
la normele tehnice
------------------

DECLARAŢIE DE FĂTARE

Subsemnatul ........., din comuna ........, satul ........, declar cã iapa, vaca, scroafa a fãtat la data ......... mânz, viţel, purcei ....... cap, sexul ...... .


Semnãtura proprietarului,
.........................

Data declarãrii ...................................
Înregistrat în registrul pentru montã şi produşi la nr. .........


Şeful staţiunii de montã,
...........................


ANEXA 6
--------
la normele tehnice
------------------

FOLOSIREA TAURILOR ÎN CADRUL STAŢIUNILOR COMUNALE DE MONTĂ

Taurii se folosesc la montã începând cu vârsta de 16-18 luni, în funcţie de rasã şi de dezvoltarea corporalã. Un taur tânãr, în primul an de folosire, poate monta 30-40 de femele, iar în al doilea an norma poate fi mãritã la 60-80 de femele.
În mod obligatoriu un taur adult executã o singurã montã pe zi. Când numãrul de vaci în cãlduri prezentate în staţiunea comunalã de montã este mai mare, se poate admite ca taurul sã monteze douã vaci pe zi la interval de 8-10 ore. În acest caz se va acorda un repaus de 1-2 zile pe sãptãmânã.
Monta se executã numai la standul de montã, care trebuie amplasat într-un loc retras, dar uşor accesibil pentru animale.
Taurul va fi scos din grajd numai dirijat cu bastonul de condus. În nici un caz el nu va fi lãsat liber la montã.
Pentru a preîntâmpina difuzarea unor boli transmisibile prin montã, la constatarea unor semne de boalã la vacile prezentate îngrijitorul nu va admite efectuarea montei şi va anunţa tehnicianul sau medicul veterinar de circumscripţie.
În cazul în care vaca repetã cãldurile mai mult de 3 ori, va fi dirijatã la dispensarul veterinar pentru examinare şi tratament medical şi va fi admisã din nou la montã numai cu avizul medicului veterinar.
Plimbarea taurilor se va face prin conducerea cu bastonul pe un traseu stabilit sau prin efectuarea de munci uşoare de transport: gunoi, furaje etc., pe distanţe scurte (3-4 km).
În timpul verii taurii vor fi scoşi pe o pãşune apropiatã de staţiune, cu respectarea strictã a prevederilor pe linie de protecţia muncii.
O datã pe sãptãmânã se va face spãlarea picioarelor şi a cozii cu apã caldã şi sãpun, precum şi ungerea ongloanelor. În timpul verii taurii vor fi spãlaţi pe tot corpul cel puţin de douã ori.
Lunar se va face verificarea ongloanelor şi se va proceda la curãţarea lor ori de câte ori este necesar. Curãţarea ongloanelor se va executa sub contenţiune, de cãtre personal calificat.


ANEXA 7
-------
la normele tehnice
------------------

FOLOSIREA BERBECILOR ÎN CADRUL STAŢIUNILOR COMUNALE DE MONTĂ

Folosirea berbecilor la montã se face în raport cu vârsta şi rasa, astfel:
- pentru rasele tip Merinos, începând cu 15-16 luni;
- pentru celelalte rase, începând cu 18 luni.
Cu aproximativ 1 1/2 - 2 luni înainte de începerea montei berbecilor li se adaugã în raţie un supliment de concentrate. În ziua când se stabileşte începerea montei la ovine, berbecii se repartizeazã pe turme, calculându-se un berbec adult pentru 30-35 de oi sau un berbec mior pentru 20-25 de oi. Ei vor fi ţinuţi în turme circa 45-50 de zile, dupã care se preiau în staţiune.
Predarea berbecilor se va face pe baza unui proces-verbal de predare-primire, în care se vor specifica greutatea corporalã şi starea de sãnãtate la predare.
În perioadele de inactivitate berbecii vor fi supravegheaţi pentru depistarea eventualelor boli, în special pentru a se evita necrobaciloza şi scabia.
În acest scop se vor executa curãţarea unghiilor şi îmbãierile, conform indicaţiilor sanitare veterinare.


ANEXA 8
-------
la normele tehnice
------------------

FOLOSIREA VIERILOR ÎN CADRUL STAŢIUNILOR COMUNALE DE MONTĂ

Vierii se admit la montã începând cu vârsta de 8-9 luni.
Efectuarea montei se face într-o boxã separatã, situatã într-un loc liniştit, curat, ferit de circulaţia oamenilor şi de zgomot.
Pentru vierii tineri, pânã la 1 - 1 1/2 ani, se pot repartiza 12-20 de femele, iar cei care au depãşit 1 1/2 ani, pânã la 40 de femele. Vierii tineri executã o montã pe zi, dupã care se acordã o zi de repaus. Vierii adulţi pot fi folosiţi 3 zile consecutiv, dupã care se acordã o zi de repaus.
Vierii vor fi plimbaţi zilnic 2-3 ore fie pe pãşune, fie în padocuri speciale.
Padocurile vor fi prevãzute cu bazine cu apã.


ANEXA 9
-------
la normele tehnice
------------------

FOLOSIREA ARMĂSARILOR LA MONTĂ ÎN CADRUL STAŢIUNILOR COMUNALE DE MONTĂ

Armãsarii din depozitele statului sunt repartizaţi la staţiunile comunale de montã conform planului aprobat de Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu".
Nu se admit la montã armãsari sub vârsta de 4 ani.
Folosirea la montã:
- iapa adusã pentru montã va avea certificatul sanitar veterinar în care sã se ateste cã este sãnãtoasã;
- se procedeazã la "încercarea" iepei sau verificarea dacã aceasta este în cãlduri. Aceastã încercare se va face în mod obligatoriu la "bara de încercare" pentru a feri armãsarul de eventualele lovituri sau rãniri, în cazul în care iapa nu este în cãlduri. Dacã este în cãlduri se trece la contenţiunea acesteia pentru montã şi bandajarea cozii cu o faşã de tifon;
- dupã executarea montei organele genitale vor fi spãlate în mod obligatoriu cu o soluţie dezinfectantã, dupã care armãsarul va fi plimbat 10-15 minute şi apoi dus în grajd unde va fi buşumat.
În mod obişnuit armãsarul va face o singurã montã pe zi. În cazul în care solicitãrile sunt mai mari, el poate face douã monte pe zi, caz în care se acordã douã zile repaus pe sãptãmânã.
Pentru a se realiza un procent de gestaţie cât mai bun se recomandã ca în aceeaşi perioadã de cãlduri monta sã se repete la interval de 48 de ore pe toatã perioada cât dureazã cãldurile.
La 21 de zile de la ultima montã se face reverificarea iepei la bara de încercare. Refuzul armãsarului este primul semn de gestaţie probabilã. Încercarea se recomandã a se face şi peste alte 21 de zile pentru a mãri siguranţa.
În cazul în care cãldurile se repetã mai mult de 3 ori, se va consulta medicul veterinar.


ANEXA 10
--------
la normele tehnice
------------------

Consiliul local .........................
Judeţul .................................

PROCES-VERBAL DE RECEPŢIE
încheiat azi ...........

Subsemnaţii ............, din partea Consiliului Local ........, am procedat la recepţionarea furajelor recoltate de pe lotul zootehnic. Pe suprafaţa de ..... ha, de pe parcela cu nr. ....., topo .........., vecini ......., din satul ......., cultivatã cu ........, a rezultat cantitatea de ......... t fân, suculente, grosiere, cereale boabe, care este depozitatã în şire, magazie la grajdul comunal sau ......... .
Cantitatea recepţionatã a fost înregistratã în registrul de magazie la fila ........ poziţia ......... .
Drept pentru care am încheiat prezentul proces-verbal.

Delegaţii Consiliului Local ................

Am primit şi am depozitat cantitatea de ....... t fân, suculente, grosiere, cereale boabe.


Şeful staţiunii comunale de montã,
..................................



ANEXA 11


la normele tehnice
------------------

Consiliul local ..............
Judeţul ......................

FIŞA DE MAGAZIE

pentru produsele lotului zootehnic şi cele
primite cu scopul furajãrii reproducãtorilor comunali

Produsul ...................



┌───────────┬───────────────────┬────────────────┬──────────┬─────────────────┐
│ Data │ Actul │ Mişcãri │ Stocul │ Vize de control│
│ ├─────┬─────────────┼────────┬───────┤ │ │
│ │ Nr. │Felul actului│ Intrare│Ieşire │ │ │
├───────────┼─────┼─────────────┼────────┼───────┼──────────┼─────────────────┤
├───────────┼─────┼─────────────┼────────┼───────┼──────────┼─────────────────┤
├───────────┼─────┼─────────────┼────────┼───────┼──────────┼─────────────────┤
└───────────┴─────┴─────────────┴────────┴───────┴──────────┴─────────────────┘



ANEXA 12
---------
la normele tehnice
------------------

Consiliul local ...............
Judeţul .......................

PROCES-VERBAL DE CONSUM
încheiat azi ........

Subsemnaţii ........, din partea consiliului local, şi .........., şeful Staţiunii comunale de montã ......., am constatat cã, în conformitate cu raţiile furajere întocmite pentru asigurarea cerinţelor biologice ale reproducãtorilor, în luna ......... s-au consumat urmãtoarele cantitãţi de furaje:


I. Furaje concentrate
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. crt. Specificare Cantitatea - kg
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

II. Furaje fibroase
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. crt. Specificare Cantitatea - kg
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

III. Furaje suculente
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. crt. Specificare Cantitatea - kg
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

IV. Furaje grosiere
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. crt. Specificare Cantitatea - kg
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Reprezentanţii Consiliului Local ......, Şeful Staţiunii
comunale de montã ........,
...........................
...........................
...........................
...........................
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016