Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 16 iunie 2009  privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 16 iunie 2009 privind definirea, descrierea, prezentarea si etichetarea bauturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea si vinul, destinate consumului uman ca atare

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 554 din 10 august 2009

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme tehnice definesc originea, termenii utilizaţi şi stabilesc autoritãţile responsabile cu verificarea şi controlul respectãrii prevederilor privind producerea, comercializarea şi etichetarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare.
(2) Prezentele norme tehnice nu se aplicã bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul respectiv sã asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevãzut în prezentele norme tehnice.
ART. 2
(1) În sensul prezentelor norme tehnice, bãutura alcoolicã fermentatã nedistilatã este obţinutã în exclusivitate prin fermentarea urmãtoarelor materii prime agricole:
- fructe şi/sau pãrţi de fructe din plantaţii pomicole şi/sau din plantaţii de arbuşti fructiferi din cultura şi/sau flora spontanã (afine, agrişe, coacãze, mure, zmeurã, cãtinã, coarne, mãceşe, porumbe etc.);
- produse apicole;
- must de mere/pere sau alte fructe, must concentrat de mere/pere sau alte fructe, must concentrat rectificat de mere/pere sau alte fructe, în proporţie de minimum 50% din produsul final.
(2) La fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate pot fi utilizate materiile prime agricole ca atare sau în amestec.
(3) Utilizarea la fermentare a zaharurilor, a amidonului sau a altor produse similare în scopul creşterii potenţialului alcoolic este interzisã.
(4) Utilizarea la fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate prevãzute în prezentele norme tehnice a vinului şi/sau a mustului de struguri şi/sau a mustului de struguri parţial fermentat şi/sau a mustului proaspãt oprit din fermentaţia alcoolicã şi/sau a subproduselor vitivinicole rezultate din prelucrarea vinurilor este interzisã.
(5) Utilizarea la fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate a alcoolului etilic, distilatelor, rachiurilor sau a bãuturilor spirtoase, definite conform Regulamentului (CE) nr. 110/2008 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale bãuturilor spirtoase şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1.576/89 al Consiliului, este interzisã.
(6) Aromatizarea cu substanţe aromatizante naturale şi/sau cu produse aromatizante naturale şi/sau cu substanţe aromatizante identice cu cele naturale, în conformitate cu prevederile legale în domeniu, precum şi aromatizarea cu mirodenii şi/sau cu plante aromatice, cu excepţia aromelor de struguri, sunt permise.
(7) Utilizarea apei eventual distilatã sau demineralizatã este permisã cu condiţia de a nu se modifica calitãţile organoleptice ale produsului; calitatea acesteia trebuie sã fie în conformitate cu prevederile legale în domeniu.
(8) Utilizarea unuia sau mai multor conservanţi, acidifianţi, coloranţi şi îndulcitori alimentari, în limite admise legal şi în sensul îmbunãtãţirii sau corectãrii caracteristicilor organoleptice, este permisã, justificându-se tehnologic utilizarea, cu condiţia de a nu se modifica calitãţile organoleptice ale produsului.
(9) Concentraţia alcoolicã în volume dobânditã este de minimum 1,2% în volume şi maximum 15% în volume, alcoolul provenind exclusiv din fermentaţia materiilor prime agricole prevãzute la art. 2 alin. (1).
(10) Denumirea "bãuturã alcoolicã fermentatã nedistilatã" poate fi completatã cu menţiunea "conţinut de zaharuri", urmatã de conţinutul efectiv de zaharuri din produsul finit.
ART. 3
Registrul special de evidenţã va conţine în mod obligatoriu urmãtoarele informaţii:
a) tipul de materie primã agricolã sau de produs agricol folosit la fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, însoţit de buletinul de analizã;
b) furnizorul materiei prime agricole sau al produsului agricol folosit la fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate şi documentele de evidenţã a circulaţiei acestora;
c) aromele şi cantitãţile utilizate;
d) aditivi alimentari (conservanţii, acidifianţii, îndulcitorii şi alţi aditivi) şi cantitãţile utilizate;
e) denumirea sub care se comercializeazã bãutura;
f) loturile de produs finit rezultate; fiecare lot de produs finit va fi însoţit de fişã tehnicã, buletin de analizã, probã-martor.
ART. 4
(1) Bãuturile obţinute în conformitate cu prevederile prezentelor norme tehnice se denumesc "bãuturi alcoolice fermentate nedistilate".
(2) Pentru bãuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea exclusivã a unui fruct sau a unui produs prevãzut la art. 2 alin. (1) este permisã utilizarea denumirii "bãuturã alcoolicã fermentatã nedistilatã", însoţitã de numele fructului sau al produsului agricol.
(3) Bãuturile alcoolice fermentate nedistilate care se obţin prin fermentarea mai multor fructe se pot comercializa sub denumirea de "bãuturã alcoolicã fermentatã nedistilatã din fructe".
(4) Denumirea de "bãuturã alcoolicã fermentatã nedistilatã" poate fi înlocuitã cu denumirea de "cidru", urmatã de denumirea fructului, atunci când produsul este obţinut prin fermentarea merelor şi/sau perelor.
(5) Bãuturile prevãzute în prezentele norme tehnice, obţinute prin fermentarea exclusivã a produselor apicole, pot purta denumirea de "hidromel".
ART. 5
(1) Obţinerea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, prin amestecul sau combinarea mai multor bãuturi fermentate este permisã prin:
a) amestec - operaţiunea care constã în a pune împreunã douã sau mai multe bãuturi alcoolice fermentate nedistilate obţinute din aceleaşi tip de materie primã;
b) combinare (cupajare) - operaţiunea care constã în punerea împreunã a douã sau mai multe bãuturi alcoolice fermentate nedistilate din aceeaşi categorie (bãuturi alcoolice fermentate nedistilate din fructe).
(2) Sunt interzise amestecul şi/sau cupajarea între diferitele bãuturi prevãzute la art. 2 alin. (1).

CAP. II
Producere şi comercializare

ART. 6
(1) Producerea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, care nu corespund prevederilor prezentelor norme tehnice, este interzisã.
(2) Spaţiile de producţie, utilajele şi instalaţiile în care se realizeazã, se depoziteazã şi se îmbuteliazã bãuturile definite în prezentele norme tehnice trebuie sã fie de uz alimentar şi sã corespundã reglementãrilor în vigoare.
(3) Bãuturile alcoolice fermentate nedistilate, produse în conformitate cu prezentele norme tehnice, vor fi încadrate în Nomenclatura combinatã cuprinsã în anexa nr. 1 la Regulamentul (CEE) nr. 2.658/1987 al Consiliului privind Nomenclatura tarifarã şi statisticã şi Tariful Vamal Comun, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
Comercializarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, sub alte denumiri decât cele prevãzute în prezentele norme tehnice sau prin asociere de termeni ori cuvinte precum: "gen", "tip", "mod", "stil", "marca", "gust" sau sub alte denumiri asemãnãtoare celor prevãzute în prezentele norme tehnice, ori în Regulamentul (CEE) nr. 479/2008 privind organizarea comunã a pieţei vitivinicole, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999, a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, a Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 şi a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.392/86 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999, în Regulamentul (CE) nr. 110/2008, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 39/16 din 13 februarie 2008, ori în Regulamentul (CEE) nr. 1.601/1991 cu privire la regulile generale privind definirea, descrierea şi prezentarea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe bazã de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, cu amendamentele şi modificãrile ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 149 din 14 iunie 1991, este interzisã.

CAP. III
Etichetarea şi îmbutelierea

ART. 8
(1) Etichetarea bãuturilor prevãzute în prezentele norme tehnice se face cu respectarea <>art. 1 alin. (1) lit. a) din Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi trebuie sã cuprindã, în conformitate cu prevederile legale în domeniu şi în mod obligatoriu, urmãtoarele elemente:
a) denumirea sub care este vândut produsul, care va fi inscripţionatã cu caractere de aceeaşi formã şi mãrime de maximum 10 milimetri;
b) denumirea grupei de bãuturi, cu caractere de aceeaşi formã şi mãrime de minimum 10 milimetri;
c) lista cuprinzând toate ingredientele în ordinea descrescãtoare a cantitãţii determinatã în momentul introducerii în fabricaţie;
d) volumul net;
e) concentraţia alcoolicã, care se va înscrie în cifre cu cel mult o zecimalã, urmatã de simbolul "% vol." şi poate fi precedatã de cuvântul "alcool" sau de abrevierea "alc." cu caractere de aceeaşi formã şi mãrime de maximum 5 milimetri;
f) data durabilitãţii minimale pentru bãuturile fermentate ce prezintã concentraţia alcoolicã mai micã de 10% exclusiv, cu caractere de minimum 5 milimetri;
g) condiţii de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesitã indicaţii speciale;
h) numele şi adresa producãtorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului, iar în cazul produselor provenite din afara Uniunii Europene se înscriu şi denumirea şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;
i) data îmbutelierii;
j) ingrediente menţionate în anexa nr. 1f) "Lista cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)" la anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Etichetarea, publicitatea şi prezentarea bãuturilor prevãzute în prezentele norme tehnice nu trebuie sã conţinã cuvinte, desene, orice elemente figurative, inclusiv al unei categorii de calitate ori învechire sau orice altã combinaţie a acestor semne ori cuvinte identice sau similare utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, a unei bãuturi spirtoase cu denumire definitã ori a unei bãuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau învechire, a unei denumiri de origine sau a unei indicaţii geografice, care:
- pot crea confuzii sau induce în eroare consumatorii cãrora le sunt adresate;
- pot fi confundate de cãtre consumatorii cãrora le sunt destinate cu prezentarea completã sau parţialã a unui vin a cãrui descriere este stabilitã prin dispoziţii speciale.
(3) Denumirea sub care se vinde produsul, volumul net, concentraţia alcoolicã şi, dupã caz, data durabilitãţii minimale trebuie sã fie înscrise în acelaşi câmp vizual; informaţiile înscrise pe etichetã nu pot conţine cuvinte care reprezintã denumirea unui soi de struguri, a unui areal viticol de producţie (de exemplu: nume de podgorii viticole), a unei categorii de calitate sau învechire (de exemplu: superior, extra, fin, extrafin etc.), a unei indicaţii geografice sau denumiri de origine controlatã a vinurilor; toate cuvintele din denumirea sub care se vinde produsul se vor înscrie cu caractere de aceeaşi formã şi mãrime.
(4) Elementele obligatorii de etichetare prevãzute la alin. (1) se înscriu cu caractere vizibile, lizibile, care sã nu permitã ştergerea, sã nu fie acoperite de alte înscrisuri, imagini sau desene.
(5) Denumirea comercialã, mãrcile comerciale utilizate, precum şi orice informaţie înscrisã pe etichetele bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decât berea şi vinul, definite în prezentele norme tehnice, nu trebuie sã cuprindã cuvinte precum "cramã", "castel" "chateau", "podgorie", "colinele", "terasele", "plaiul", "podişul", "mustãrie", "pivniţa", "premiat", desene, elemente figurative sau orice altã combinaţie a acestora, precum şi orice alt înscris, utilizate pentru descrierea şi prezentarea unui vin, vin aromatizat, a unei bãuturi pe bazã de vin, bãuturi spirtoase cu denumire definitã sau a unei bãuturi tradiţionale româneşti, a unui soi de struguri, a unui areal viticol de producţie, a unei categorii de calitate, indicaţii geografice sau denumiri de origine controlatã; nu pot fi folosite cuvinte sau pãrţi de cuvinte folosite în denumirea soiurilor de vin, precum Sauvignon, Muscat, Ottonel, Feteascã, Regalã, Alba, Blanc, Busuioacã, Busuioc, Galbenã, Golden, Noir, Negru, Grasa şi altele.
(6) Reprezentarea graficã a fructelor, arbuştilor sau pomilor fructiferi din cultura ori flora spontanã sau a pãrţilor vegetale ale acestora ori a materiilor prime agricole din care au fost obţinute bãuturile prevãzute în prezentele norme tehnice, pe etichetã, contraetichetã, banderole sau pe alte materiale de promovare, se face cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(7) Reprezentarea graficã a strugurilor, viţei-de-vie sau a pãrţilor vegetale din acestea pe etichete, contraetichete, banderole sau pe alte materiale de promovare este interzisã.
ART. 9
Comercializarea bãuturilor prevãzute în prezentele norme tehnice se face numai în formã îmbuteliatã, în recipiente cu capacitatea de maximum 2 litri, în conformitate cu reglementãrile în vigoare privind preambalarea unor produse în funcţie de masã sau volum, respectiv <>Hotãrârea Guvernului nr. 530/2001 pentru aprobarea Instrucţiunilor de metrologie legalã IML 8-01 "Preambalarea unor produse în funcţie de masã sau volum", republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. IV
Verificare şi control

ART. 10
(1) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin inspecţiile tehnice la nivel central şi judeţean, împreunã cu Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, şi Ministerul Sãnãtãţii, prin autoritãţile din subordinea sa cu atribuţii de control, verificã şi controleazã materiile prime agricole utilizate la fabricarea bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate, spaţiile de producţie, ambalare şi depozitare, conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Verificarea calitãţii loturilor de produse se face pe întregul lor circuit, de la producere pânã la comercializare, pe baza documentaţiei tehnice a produsului însoţite de licenţa de fabricaţie, a buletinului de analizã şi a probei-martor.
ART. 11
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de <>Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, de <>Legea nr. 363/2007 şi de <>Ordonanţa Guvernului nr. 42/1995 , republicatã, se realizeazã de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin inspecţiile tehnice din agriculturã, şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele regionale pentru protecţia consumatorilor, conform atribuţiilor legale în vigoare ale fiecãrei instituţii.


ANEXĂ


──────
la normele tehnice
──────────────────

Judeţul ......................................................
Producãtor ...................................................
Licenţa nr. ..................................................
Cantitatea anualã ............................................


REGISTRU SPECIAL DE EVIDENŢĂ
a bãuturilor alcoolice fermentate nedistilate

Denumirea produsului* .................................







┌──┬──────┬──────┬───────────┬────┬───────┬──────────────┬─────────────┬─────┬────┬───┬───────────────┬───────┬───┐
│Nr│Denumi│ │Documentele│Can-│ Nr. │ Concentraţia │Îndulcitori │Aci- │Con-│Aro│Produs finit │Produc-│ │
│c │rea │Furni-│care atestã│ti- │buletin│alcoolicã │ (kg) │difi-│ser │me-│ rezultat │ţie │ │
│r │mate- │zor │provenienţa│ta- │analizã│(°vol.alcool%)│ │anţi │van-│can│ │expedi-│Obs│
│t │riilor│ │materiilor │tea │materii├───────┬──────┼────┬───┬────┤(kg) │ţi │ti-├─┬────┬────────┤atã │ │
│ │prime │ │ prime │(to)│prime │Dobân- │Totalã│Zaha│Mi │Must│ │(kg)│ta │N│Can │Concen │lunar │ │
│ │agri- │ │ agricole │ │ │ditã │ │ruri│ere│fruc│ │ │tea│r│tita│traţia │din lot│ │
│ │cole │ │ │ │ │ │ │***)│ │te │ │ │(kg│ │tea │alcoo- │(mii l)│ │
│ │folo- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │l│(mii│licã │ │ │
│ │site │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │o│l) │(°vol. │ │ │
│ │ **) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │t│ │alcool │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │%) │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─────┬──┤ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Dobân│To│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ditã │ta│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │lã│ │ │
├──┼──────┼──────┼───────────┼────┼───────┼───────┼──────┼────┼───┼────┼─────┼────┼───┼─┼────┼─────┼──┼───────┼───┤
│1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼──────┼───────────┼────┼───────┼───────┼──────┼────┼───┼────┼─────┼────┼───┼─┼────┼─────┼──┼───────┼───┤
│2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼──────┼───────────┼────┼───────┼───────┼──────┼────┼───┼────┼─────┼────┼───┼─┼────┼─────┼──┼───────┼───┤
│3.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼──────┼───────────┼────┼───────┼───────┼──────┼────┼───┼────┼─────┼────┼───┼─┼────┼─────┼──┼───────┼───┤
│4.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼──────┼───────────┼────┼───────┼───────┼──────┼────┼───┼────┼─────┼────┼───┼─┼────┼─────┼──┼───────┼───┤
│5.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼──────┼───────────┼────┼───────┼───────┼──────┼────┼───┼────┼─────┼────┼───┼─┼────┼─────┼──┼───────┼───┤
│6.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴──────┴──────┴───────────┴────┴───────┴───────┴──────┴────┴───┴────┴─────┴────┴───┴─┴────┴─────┴──┴───────┴───┘



____________
* Situaţia se completeazã pentru fiecare lot.
** Anual se face inventarul stocurilor materiilor prime agricole, îndulcitorilor, acidifianţilor, conservanţilor, aromelor, coloranţilor şi al produselor finite.
*** Adaosul de zaharuri ca îndulcitor este permis conform art. 2 alin. (8) şi cu respectarea art. 2 alin. (3) din normele tehnice.



Întocmit: Verificat:
───────── ──────────

Nume .......................... Nume ..........................
Prenume ....................... Prenume .......................
Funcţia ....................... Funcţia .......................



____________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016