Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 16 iulie 2004  privind modul de completare a certificatelor de concediu medical    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 16 iulie 2004 privind modul de completare a certificatelor de concediu medical

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 714 din 6 august 2004
Dispoziţii generale

ART. 1
Acordarea concediului medical se face pe baza certificatului de concediu medical, de cãtre medicii cu autorizaţie de liberã practicã valabilã, din unitãţile sanitare de stat sau private.
ART. 2
Perioadele pentru care se pot acorda certificate de concediu medical sunt cele prevãzute în anexa nr. 3 la ordin.
ART. 3
(1) Certificatele de concedii medicale se completeazã în 3 exemplare, pe hârtie autocopiantã, cu elemente de securizare.
(2) Primele douã exemplare ale certificatului de concediu medical se înmâneazã pacientului sau, dupã caz, persoanei care îl reprezintã.
(3) Exemplarul 3 al certificatului de concediu medical va rãmâne arhivat la medicul care îl elibereazã şi nu se desprinde din cotorul carnetului de certificate de concediu medical.
(4) Exemplarul 2 al tuturor certificatelor de concediu medical pe baza cãrora au fost înregistrate indemnizaţiile în "Declaraţia privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat" va fi depus lunar de cãtre angajator, la casa teritorialã de pensii, o datã cu aceastã declaraţie sau, dupã caz, o datã cu declaraţia nominalã rectificativã corespunzãtoare lunii pentru care au fost acordate.
(5) Exemplarul 1 rãmâne la angajator, ataşat la fişa angajatului, şi va fi vizat, dupã caz, de medicul de întreprindere, în cazul asiguraţilor salariaţi.
(6) În cazul în care se beneficiazã de concediu medical de la doi sau mai mulţi angajatori, primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajatori se prezintã cele douã exemplare în copie. Şi în aceste situaţii angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor alin. (4).
ART. 4
În situaţia în care, în interiorul carnetului de certificate de concediu medical, existã formulare greşit tipãrite, incomplete sau completate greşit de cãtre medic, se va scrie "Anulat" pe formular şi nu va fi decupat din carnet. Aceste file vor fi pliate, rãmânând în carnet. Pe verso-ul ultimei file a carnetului de certificate de concediu medical se va preciza: acest carnet conţine ... file (în cifre şi în litere) de la numãrul ... la numãrul ... şi .... file anulate.
ART. 5
Certificatele de concediu medical vor fi broşate în carnete.
ART. 6
(1) Carnetele de certificate de concediu medical, înseriate şi numerotate, vor fi distribuite de casele teritoriale de pensii, în funcţie de necesitãţi, pentru o perioadã de cel mult 3 luni, fiecãrei unitãţi sanitare de stat sau private care are angajaţi medici cu autorizaţie de liberã practicã valabilã.
(2) Unitãţile sanitare menţionate anterior îşi vor asigura contra cost şi la cerere carnetele respective de la casele teritoriale de pensii de pe raza judeţului unde îşi desfãşoarã activitatea, având obligaţia de a-şi organiza evidenţa acestor imprimate cu regim special, potrivit normelor în vigoare, rãspunzând de modul de gestionare, pãstrare şi utilizare a acestora.
Modul de completare a certificatelor de concediu medical
A. Completarea rubricilor de cãtre furnizorul de servicii medicale care acordã certificatul de concediu medical
Luat în evidenţã de medicul de familie: în cazul în care certificatul de concediu medical a fost eliberat de cãtre un alt medic din ambulatoriul de specialitate sau spital, medicul de familie va nota, în fişa pacientului şi în registrul de consultaţii, seria certificatului vizat.
Urgenţã medico-chirurgicalã, Boli infecto-contagioase din grupa "A": medicii care elibereazã certificate de concediu medical vor semna şi vor aplica parafa numai pentru bolile şi urgenţele medico-chirurgicale şi vor completa numãrul corespunzãtor din lista de urgenţe medico-chirurgicale şi boli infecto-contagioase din grupa A, aprobatã prin hotãrâre a Guvernului.
Iniţial/ în continuare: se va indica de cãtre medicul care elibereazã certificatul de concediu medical dacã acesta este "iniţial" sau "în continuare", bifându-se cu "X" cãsuţa corespunzãtoare, dupã caz. Prin certificat de concediu medical iniţial se înţelege orice certificat de concediu medical care nu prelungeşte concediul anterior. Prin certificat de concediu medical în continuare se înţelege orice certificat care prelungeşte un concediu medical anterior neîntrerupt.
În cazul în care asiguratul a avut un concediu medical pentru o anumitã afecţiune şi, în continuare, la expirarea concediului medical respectiv, se îmbolnãveşte de o altã boalã care necesitã concediu medical, se va elibera un certificat nou, cu menţiunea "iniţial".
Seria certificatului iniţial: se completeazã în cazul în care se acordã un certificat medical "în continuare" pentru aceeaşi afecţiune.
Valabil pentru luna: se va înscrie luna în care se elibereazã şi pentru care este valabil certificatul de concediu medical. Se va avea în vedere ca certificatul de concediu medical eliberat sã nu depãşeascã luna în curs. În cazul în care durata concediului medical acordat pacientului depãşeşte luna în curs, pentru diferenţa de zile se va elibera un nou certificat medical, cu indicativul "în continuare" şi cu specificarea seriei certificatului de concediu medical ce se prelungeşte.
Cod indemnizaţie: se va înscrie pentru fiecare diagnostic codul corespunzãtor al indemnizaţiei de asigurãri sociale (1-15), în cifre şi litere, conform specificãrii de pe verso-ul certificatului de concediu medical.
În cazul prelungirii unui concediu medical pentru acelaşi diagnostic, în luna în curs sau în luna urmãtoare, pe noul certificat de concediu medical se va menţine codul indemnizaţiei înscris în certificatul de concediu medical iniţial.
Se completeazã cu cod 08 - "sarcinã şi lãuzie" numai pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice, nu şi alte afecţiuni apãrute pânã în a 7-a lunã de sarcinã, care se codificã corespunzãtor cauzei incapacitãţii de muncã (01 - boalã obişnuitã; 06, 07 urgenţã medico-chirurgicalã, boalã infecto-contagioasã din grupa A etc.).
Se completeazã cu cod 15 "risc maternal" în cazul acordãrii concediului de risc maternal, conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 25/2004 .
Numele şi prenumele: se vor înscrie numele şi prenumele persoanei asigurate - pacient.
Cod numeric personal: se va înscrie codul numeric personal al pacientului.
Nr. înreg. (f. obs.): se va înscrie numãrul din registrul de consultaţii pentru pacienţii trataţi în ambulatoriu sau numãrul foii de observaţie pentru pacienţii internaţi.
Ambulator/internat în spital secţia: pentru consultaţia acordatã în ambulatoriu se va bara internat. Pentru internarea în spital se va menţiona secţia din care a fost externat şi se va bara ambulatoriu. În cazul internãrii în mai multe secţii se vor trece prima zi de internare în spital şi data examinãrii, indiferent de secţie.
Rubrica nu face obiectul concediului de risc maternal.
Concediul medical la externare: se va înscrie numãrul de zile de concediu medical acordat la ieşirea din spital, completându-se toate coloanele potrivit titulaturii acestora.
Rubrica nu face obiectul concediului de risc maternal.
Data acordãrii (zi/lunã/an): se completeazã cu data (zi/lunã/an) la care medicul completeazã şi elibereazã certificatul de concediu medical.
Nr. zile: se va înscrie numãrul zilelor calendaristice de concediu medical, care include atât prima, cât şi ultima zi de concediu medical.
De la (zi/lunã/an)/ pânã la (zi/lunã/an): se va înscrie data începerii şi terminãrii concediului medical. De exemplu: 1 iunie 2004-15 iunie 2004.
Cod diagnostic: se va înscrie codul bolii care a determinat incapacitatea temporarã de muncã sau necesitatea îngrijirii copilului bolnav. Codul diagnosticului se va înscrie în cifre şi în litere, conform Clasificaţiei Internaţionale a Maladiilor (CIM), Revizia a 10-a OMS (999 de diagnostice).
Codificarea diagnosticului devine obligatorie şi unitarã pentru toţi furnizorii de servicii medicale din momentul intrãrii în vigoare a prezentelor norme tehnice.
La înscrierea codului diagnosticului se va trece forma clinicã a bolii acute, subacute sau cronice.
În cazul prelungirii unui concediu medical pentru acelaşi diagnostic, în luna în curs sau în luna urmãtoare, pe noul certificat de concediu medical se va menţine codul diagnosticului înscris în certificatul de concediu medical iniţial.
Pe certificatul medical pentru acordarea concediului de risc maternal nu se înscrie codul diagnosticului. În caseta Cod diagnostic se menţioneazã: "Concediu de risc maternal".
Medic/semnãturã/parafã: cuprinde semnãtura şi parafa medicului care a acordat certificatul de concediu medical.
Medicul şef secţie/semnãturã/parafã: cuprinde semnãtura şi parafa medicului şef de secţie din secţia de spital de unde a fost externat pacientul pentru situaţiile prevãzute în prezentul ordin.
Cod parafã: se completeazã, în mod obligatoriu, de cãtre medicul care a semnat şi a parafat. În cazul în care parafa nu conţine codul şi calitatea medicului, (de exemplu: medic de medicinã generalã, medic specialist, medic primar, medic de familie), acestea se vor înscrie citeţ.
Unitatea sanitarã emitentã: se va trece unitatea care a eliberat certificatul de concediu medical (cabinete medicale, ambulatorii de specialitate, centre de diagnostic şi tratament, ambulatorii de spital, spital, sanatoriu) şi se va aplica ştampila unitãţii.
CUI: codul unic de înregistrare al unitãţii care a eliberat certificatul de concediu medical.
B. Completarea rubricilor de cãtre plãtitor
Viza plãtitorului: semnãtura plãtitorului privind acceptul la platã a concediului medical. În cazul când nu se plãteşte concediul medical, se menţioneazã pe scurt motivul refuzului la platã.
Plãtitor: se va înscrie denumirea completã a plãtitorului.
Plãtitor al indemnizaţiilor de asigurãri sociale este, dupã caz, angajatorul persoanã juridicã sau fizicã, asimilatul acestuia, agenţia teritorialã de ocupare a forţei de muncã sau casa teritorialã de pensii.
Sediul: se înscrie adresa completã a plãtitorului.
CUI: se înscrie codul unic de înregistrare al plãtitorului.
Numãr angajaţi: se înregistreazã numãrul de salariaţi (asimilaţi angajaţilor) din luna acordãrii certificatului de concediu medical.
Tip contract (cu timp normal de lucru sau cu timp parţial de lucru): se bifeazã cãsuţa corespunzãtoare numãrului de ore pentru program normal de lucru sau pentru program cu timp parţial de lucru.
Tip asigurat: se va bifa, dupã caz, situaţia în care se încadreazã asiguratul. În cazul acordãrii concediului de risc maternal, se bifeazã fie rubrica "Salariat", fie rubrica "Funcţionar public".
Procent platã: se bifeazã rubrica corespunzãtoare procentului ce se utilizeazã, conform legii, la calculul indemnizaţiei de asigurãri sociale acordate în baza certificatului de concediu medical. Rubrica "Prevenire" se bifeazã în cazul indemnizaţiei pentru reducerea timpului de lucru cu o pãtrime din durata normalã, în cazul trecerii temporare în altã muncã sau în cazul indemnizaţiei pentru carantinã. În cazul acestei din urmã indemnizaţii, în afara rubricii "Prevenire", se bifeazã şi rubrica "75%".
Baza de calcul a indemnizaţiei de asigurãri sociale reprezintã media veniturilor (inclusiv cele corespunzãtoare perioadelor asimilate stagiului de cotizare) din lunile din care se constituie, conform legii, baza de calcul.
Zile bazã de calcul: se înregistreazã numãrul de zile lucrãtoare din perioada luatã în considerare la stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiei de asigurãri sociale.
Media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiei de asigurãri sociale se completeazã cu valoarea ce rezultã din raportul dintre "baza de calcul" şi "zile bazã de calcul".
Cuantumul indemnizaţiei de asigurãri sociale reprezintã produsul dintre "media zilnicã a bazei de calcul" şi procentele prevãzute de lege, multiplicat cu numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical.
Indemnizaţie fond angajator/indemnizaţie din bugetul asigurãrilor sociale de stat: se completeazã cu numãrul de zile lucrãtoare, respectiv cu cuantumul indemnizaţiei, în funcţie de fondul din care se suportã, conform legii, concediul medical.
Salariul la noul loc de muncã: se completeazã numai în cazul acordãrii indemnizaţiei pentru reducerea timpului de lucru cu o pãtrime din durata normalã sau în cazul indemnizaţiei pentru trecerea temporarã în altã muncã.
C. Completarea casetelor referitoare la avizele pentru situaţii speciale
Aviz peste 90 de zile
Peste 90 de zile: Se va completa de cãtre medicul care elibereazã certificatul de concediu medical, care va înscrie numãrul şi data avizului dat de medicul expert al asigurãrilor sociale în cazul concediilor medicale care depãşesc 90 de zile calendaristice. Totodatã se vor menţiona şi numele, prenumele/codul de parafã al medicului expert care a avizat.
Avizul inspectoratului teritorial de muncã (accidente de muncã) şi avizul direcţiei de sãnãtate publicã (boli profesionale) se obţin prin grija plãtitorilor.
Aviz concediu de risc maternal: se înscriu numele medicului de medicina muncii, semnãtura şi codul de parafã ale medicului de medicina muncii care a participat la evaluarea locului de muncã şi care vizeazã cu privire la imposibilitatea îndeplinirii de cãtre angajator a obligaţiilor prevãzute de lege şi la motivul pentru care nu a putut fi evitatã acordarea acestei prestaţii.


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016