Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 12 iunie 2006  Normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare, declaratiei vamale in detaliu si exemplarelor de control T5R    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 12 iunie 2006 Normelor tehnice de completare, utilizare si tiparire a declaratiei sumare, declaratiei vamale in detaliu si exemplarelor de control T5R

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA - AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 522 din 16 iunie 2006
NORME TEHNICE din 12 iunie 2006
Normelor tehnice de completare, utilizare şi tipãrire a declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarelor de control T5R
EMITENT: AGENŢIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALÃ - AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 522 din 16 iunie 2006


ANEXA 1

NORME TEHNICE
DE UTILIZARE ŞI COMPLETARE A FORMULARELOR DECLARAŢIEI SUMARE

CAP. 1
NOTE GENERALE PRIVIND UTILIZAREA FORMULARELOR

1. Prin "Exemplarul declaraţiei sumare" se înţelege documentul întocmit pe un formular conform modelului din Anexa Nr. 7d) la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, însoţit, atunci când este cazul, de unul sau mai multe formulare complementare.
2. Prin "Exemplarul declaraţiei sumare complementare" se înţelege documentul întocmit pe un formular conform modelului din Anexa Nr. 7e) la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
3. Formularele declaraţiei sumare, se imprima şi se folosesc în seturile de exemplare corespunzãtoare destinaţiei acestora şi se compun, de regula, dintr-un set de 2 exemplare, respectiv:
- exemplarul 1/6 pentru biroul vamal de ieşire/intrare la care se depune declaraţia sumarã;
- exemplarul 3/8 pentru persoana care depune declaraţia sumarã.
Fiecare formular are o dubla utilizare.
4. În cazul în care mãrfurile intra pe teritoriul vamal al României sub acoperirea unui titlu de tranzit, potrivit art. 112 alin. (4) şi art. 115 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, documentul de tranzit este considerat declaraţie sumarã. În aceste situaţii biroul vamal de intrare efectueazã analiza de risc dupã recepţia informaţiilor cuprinse în acest document, iar titlului de tranzit tine locul declaraţiei sumare prealabile la sosire.
5. În situaţia mãrfurilor care au circulat, înainte de prezentarea lor la biroul vamal de destinaţie sub procedura de tranzit şi care urmeazã a fi descãrcate în depozit temporar, potrivit art. 112 alin. (1)-(3) şi art. 119 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, autoritatea vamalã poate accepta o copie a titlului de tranzit ca declaraţie sumarã dacã acesta conţine toate datele necesare completãrii declaraţiei sumare, stabilite în prezentele norme.
6. Pentru mãrfurile strãine care se prezintã la biroul vamal de destinaţie acceptarea de cãtre autoritatea vamalã a declaraţiei sumare este echivalenta cu permisiunea de descãrcare a mãrfurilor în depozitul temporar.

CAP. 2
DISPOZIŢII GENERALE REFERITOARE LA COMPLETAREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI SUMARE

7. Exemplarele declaraţiilor sumare se completeazã în limba romana la masina de scris sau printr-un procedeu mecanografic sau similar. În anumite situaţii completarea declaraţiei se poate face şi de mana cu condiţia ca datele sa fie înscrise în mod lizibil, cu cerneala, folosind majuscule.
8. Declaraţiile depuse nu trebuie sa conţinã ştersãturi sau suprascrieri. Totuşi eventualele greşeli constatate de cãtre autoritatea vamalã pot fi rectificate de cãtre persoana care a depus declaraţia prin taierea datelor incorecte şi adãugarea celor valabile. Persoana care face corectura trebuie sa înscrie modificãrile cu majuscule şi acestea trebuie vizate de cãtre autoritatea vamalã. Atunci când considera necesar autoritatea vamalã poate solicita însã depunerea unui nou formular.
9. Rubrica ce conţine numãrul exemplarului neutilizat de pe formular, funcţie de procedura solicitatã (introducere sau scoatere) se bareaza cu "X" cifra corespunzãtoare exemplarului care nu se utilizeazã.
10. Rubricile A şi B din declaraţia sumarã sunt rezervate uzului oficial al autoritãţii vamale, astfel:
(1) În rubrica A se înscrie codul şi denumirea biroului vamal la care se depune declaraţia sumarã, numãrul şi data de înregistrare a declaraţiei.
Aceste informaţii se certifica de cãtre agentul vamal desemnat sa procedeze la înregistrarea declaraţiei sumare prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
(2) În situaţiile menţionate la pct. 5 agentul vamal desemnat din cadrul biroului vamal de destinaţie, verifica îndeplinirea cerinţelor cuprinse în prezentele norme, înscrie data acceptãrii declaraţiei sumare şi certifica prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale. În cazul utilizãrii formularelor declaraţiei sumare aceste date trebuie sa fie înscrise în rubrica B a exemplarelor.
(3) În cazul prevãzut la art. 496 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României în rubrica B agentul vamal desemnat cu realizarea controlului, dupã verificarea îndeplinirii cerinţelor înscrise în prezentele norme şi efectuarea analizei de risc, acorda liberul de vama. În acest sens înscrie menţiunea "L.V." şi data acordãrii acestuia, certificând aceste date prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
În cazul în care agentul vamal nu acorda liber de vama, acesta notifica motivele refuzului şi certifica prin aplicarea semnãturii şi ştampilei.
11. În conformitate cu prevederile art. 61 alin. (2), respectiv art. 204 alin. (2) din Codul vamal al României pentru declararea sumarã se pot folosi documente care conţin informaţii comerciale, portuare sau de transport, cu condiţia ca acestea sa conţinã elementele necesare completãrii declaraţiei sumare stabilite în Anexa Nr. 7b) sau 7c), dupã caz, la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
Astfel pot fi acceptate documente precum:
a) lista containerelor;
b) lista de incarcatura;
c) lista coletelor;
d) scrisoarea de transport;
e) manifestul încãrcãturii; etc.
12. Declaraţia sumarã poate fi depusa la biroul vamal de cãtre:
a) comandantul/capitanul aeronavei/navei;
b) persoana sau persoanele responsabile pentru intrarea/ieşirea mãrfurilor în/din România sau pentru transportul mãrfurilor pe teritoriul vamal naţional;
c) societatea de transport aerian, maritim, rutier sau feroviar; sau
d) orice reprezentant al persoanelor menţionate mai sus.
13. Declaraţiile sumare aferente trimiterilor poştale, transporturilor de provizii nave şi aeronave, precum şi expeditiilor expres trebuie sa conţinã informaţiile stabilite în Anexa Nr. 7c) la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României. În situaţia acestor transporturi informaţiile pentru anumite date ce trebuie furnizate autoritãţii vamale de cãtre persoana care depune declaraţia sumarã trebuie sa fie conforme cu cerinţele menţionate la pct. 14 al prezentei anexe.

CAP. 3
INSTRUCŢIUNI SPECIFICE PRIVIND COMPLETAREA RUBRICILOR DECLARAŢIEI SUMARE DE CÃTRE PERSOANA CARE DEPUNE DECLARAŢIA

14. Datele şi informaţiile care trebuie înscrise în rubricile din formularul declaraţiei sumare sunt urmãtoarele:

A. INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI SUMARE ÎN CAZUL FORMALITÃŢILOR DE IEŞIRE

RUBRICA 1 - "DECLARAŢIE"
În cazul formalitãţilor de plecare, în caseta a doua a rubricii se înscrie cifra "1".

RUBRICA 2 - "EXPEDITOR"
În cazul în care expeditorul este o alta persoana decât cea care depune declaraţia sumarã se înscriu datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanei care expediazã mãrfurile, înscrisã în contractul de transport de cãtre persoana care a ordonat transportul.

RUBRICA 3 - "FORMULARE"
Prima caseta: se completeazã în toate cazurile când se depune şi declaraţia complementara, numerotandu-se fiecare formular în ordinea pe care acesta o ocupa.
Exemplu: Pentru o declaraţie sumarã formatã dintr-o declaraţie primara şi doua declaraţii complementare datele se completeazã astfel:
1 - pe declaraţia primara;
2 - pe prima declaraţie complementara;
3 - pentru a doua declaraţie complementara.
Aceasta caseta nu se completeazã în cazul în care declaraţia sumarã se depune pentru un singur bun, situaţie în care în rubrica 4 se înscrie cifra 1.
A doua caseta: se înscrie numãrul total al formularelor care compune declaraţia sumarã, atunci când declaraţia conţine şi formulare complementare.
Exemplu: Pentru o declaraţie sumarã formatã dintr-o declaraţie primara şi doua declaraţii complementare, în aceasta caseta se înscrie:
- 1/3 pentru declaraţia primara;
- 2/3 pentru prima declaraţie complementara;
- 3/3 pentru a doua declaraţie complementara.
Aceasta caseta nu se completeazã în cazul în care declaraţia sumarã se depune pentru un singur bun, situaţie în care în rubrica 4 se înscrie cifra 1.
Atunci când persoana care depune declaraţia sumarã prezintã autoritãţii vamale în locul formularelor complementare liste de incarcatura sau alte liste corespunzãtoare conţinând informaţiile cerute pentru o astfel de declaraţie, cerinţele de mai sus referitoare la formularele complementare se aplica în mod similar şi acestor liste.

RUBRICA 4 - "ARTICOLE"
Se înscrie numãrul total de poziţii tarifare din Nomenclatura Combinata completate pe declaraţia primara şi pe declaraţiile complementare sau numãrul total de articole înscrise în declaraţia sumarã.
Numãrul de articole corespunde numãrului de rubrici 20 care trebuie completate.

RUBRICA 5 - "DESTINATAR"
Se înscriu datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanelor cãrora le sunt destinate mãrfurile înscrise în contractul de transport de persoana care a ordonat transportul.

RUBRICA 7 - "NUMÃR DOCUMENT DE TRANSPORT"
Se înscrie numãrul de referinta al documentului de transport pentru transportul mãrfurilor care pãrãsesc teritoriul vamal al României.
Acest numãr include codul aferent tipului de document de transport indicat în "Lista abrevierilor pentru documente" din anexa nr. 3, urmat de numãrul de identificare al documentului respectiv care poate înlocui numãrul unic de referinta al expeditiei (NUR), atunci când acesta din urma nu este disponibil.

RUBRICA 8 - "DECLARANT/REPREZENTANT"
Se înscriu datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanei prevãzutã la art. 204 alin. 3 din Codul vamal al României.
Când persoana care depune declaraţia sumarã şi exportatorul/expeditorul sunt aceeaşi persoana, în aceasta rubrica se înscrie menţiunea "exportator" sau "expeditor".

RUBRICA 14 - "MOD DE PLATA CHELTUIELI DE TRANSPORT"
Aceasta informaţie se furnizeazã doar dacã este disponibilã.
Se utilizeazã unul din urmãtoarele coduri:
A - plata cash
B - plata cu cardul de credit
C - plata prin cec
D - alte modalitãţi de plata (de exemplu debitarea direct contul cash)
H - transfer electronic
Y - titular de cont la transportator
Z - fãrã plata în avans.

RUBRICA 18 - "BIROUL VAMAL DE IEŞIRE"
Se indica codul aferent biroului vamal prin care mãrfurile urmeazã sa pãrãseascã teritoriul vamal al României, stabilit în anexa nr. 3.

RUBRICA 19 - "LOCALIZAREA MÃRFURILOR"
Se indica, dacã este cazul, locul exact unde mãrfurile pot fi localizate.

RUBRICA 20 - "COLETE ŞI DESCRIEREA MÃRFURILOR"
Pe primul rând - Descrierea mãrfurilor se face în termeni suficient de precisi pentru a permite identificarea acestora de cãtre autoritatea vamalã. Descrieri generale (precum "pãrţi", "diverse") nu pot fi acceptate. Furnizarea acestei informaţii nu este necesarã în cazul în care este indicatã poziţia tarifara din Nomenclatura Combinata.
Se înscrie de asemenea tipul ambalajului prin indicarea codului specific fiecãrui mod de ambalare (impachetare) a mãrfurilor potrivit Recomandarii ONU/CEE Nr. 21/REV.1, august 1994, conform tabelului prevãzut în anexa nr. 3.
Pe al doilea rând - În cazul mãrfurilor ambalate trebuie descrise mãrcile de expediţie şi numerele de identificare a mijloacelor de transport sau coletelor. Pentru mãrfurile containerizate mãrcile de expediţie pot fi înlocuite cu numerele de identificare a containerelor, dacã aceste date sunt furnizate de cãtre agentul economic.
Mãrcile de expediţie pot fi înlocuite cu un numãr unic de referinta (NUR) sau cu referintele din documentul de transport care permit o identificare exactã a tuturor coletelor ce fac obiectul încãrcãturii.
În cazul mãrfurilor ambalate se înscrie numãrul fiecãrui colet în parte care nu mai poate fi divizat fãrã a fi desfãcut. Pentru mãrfurile neambalate se înscrie numãrul de articole. Aceasta informaţie nu se furnizeazã în cazul mãrfurilor transportate vrac.

RUBRICA 21 - "ARTICOL NUMÃR"
Nu se utilizeazã decât dacã sunt mai multe articole. Se înscrie numãrul articolului respectiv raportat la numãrul total de articole din declaraţia sumarã.

RUBRICA 22 - "CODUL MÃRFURILOR"
Se înscrie poziţia tarifara a mãrfurilor din Nomenclatura Combinata.

RUBRICA 23 - "COD ONU MÃRFURI PERICULOASE"
Se înscrie, atunci când se cunoaşte, numãrul corespunzãtor mãrfurilor periculoase atribuit de Organizaţia Naţiunilor Unite substanţelor şi articolelor înscrise pe lista produselor periculoase cel mai frecvent transportate. Codurile sunt reactualizate periodic de cãtre Comisia Economicã a Naţiunilor Unite pentru Europa şi se regãsesc pe site-ul www.unece.org (Secţiunea - Transport mãrfuri periculoase).

RUBRICA 24 - "GREUTATE BRUTTO (kg)"
Se înscrie greutatea cumulatã a mãrfurilor împreunã cu ambalajele acestora, excluzând greutatea containerelor şi a altor echipamente de transport.

RUBRICA 26 - "NUMÃR UNIC DE REFERINTA AL EXPEDITIEI (N.U.R.)"
Reprezintã un numãr unic atribuit lotului de marfa şi înlocuieşte numãrul documentului de transport dacã acesta nu este disponibil.
Se utilizeazã codurile ISO 15459 furnizate de Organizaţia Mondialã a Vamilor sau alte coduri echivalente.

RUBRICA 27 - "NUMÃR DE IDENTIFICARE SIGILII"
Se înscrie numãrul de identificare a sigiliului aplicat pe mijlocul de transport, dacã aceasta informaţie este disponibilã.

RUBRICA 28 - "CODUL ŢÃRILOR DE PE TRASEU"
Aceasta informaţie trebuie furnizatã în mãsura în care este cunoscutã.
Se înscrie codul de identificare a ţãrilor, stabilit în anexa nr. 3, prin care mãrfurile sunt în trecere, între ţara de plecare şi cea de sosire, incluzandu-le şi pe acestea doua.

RUBRICA 29 - "DATA DECLARAŢIEI NUMELE DECLARANTULUI/REPREZENTANTULUI; SEMNATURA/AUTENTIFICAREA"
Se înscrie data la care declaraţia sumarã, semnatã sau autentificatã într-un alt mod, a fost înregistratã la autoritatea vamalã.
Pe exemplarul care rãmâne la biroul vamal trebuie sa figureze numele şi prenumele persoanei interesate, certificate prin semnatura olografã a acesteia.
Dacã persoana interesatã este o persoana juridicã, semnatura însoţitã de ştampila trebuie sa preceada indicarea numelui, prenumelui şi calitãţii semnatarului.

B. INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI SUMARE ÎN CAZUL FORMALITÃŢILOR DE INTRARE

RUBRICA 1 - "DECLARAŢIE"
În cazul formalitãţilor de sosire, în caseta a doua a rubricii se înscrie cifra "2".

RUBRICA 2 - "EXPEDITOR"
Se menţioneazã datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanei care expediazã mãrfurile, înscrisã în contractul de transport de cãtre persoana care a ordonat transportul.
RUBRICA 3 - "FORMULARE"
Prima caseta: se completeazã în toate cazurile când se depune şi declaraţia complementara, numerotandu-se fiecare formular în ordinea pe care acesta o ocupa.
Exemplu: Pentru o declaraţie sumarã formatã dintr-o declaraţie primara şi doua declaraţii complementare datele se completeazã astfel:
1 - pe declaraţia primara;
2 - pe prima declaraţie complementara;
3 - pentru a doua declaraţie complementara.
Aceasta caseta nu se completeazã în cazul în care declaraţia sumarã se depune pentru un singur bun, situaţie în care în rubrica 4 se înscrie cifra 1.
A doua caseta: se înscrie numãrul total al formularelor care compune declaraţia sumarã atunci când declaraţia conţine şi formulare complementare.
Exemplu: Pentru o declaraţie sumarã formatã dintr-o declaraţie primara şi doua declaraţii complementare, în aceasta caseta se înscrie:
- 1/3 pentru declaraţia primara;
- 2/3 pentru prima declaraţie complementara;
- 3/3 pentru a doua declaraţie complementara.
Aceasta caseta nu se completeazã în cazul în care declaraţia sumarã se depune pentru un singur bun, situaţie în care în rubrica 4 se înscrie cifra 1.
Se completeazã, prin înscrierea în cifre a numãrului total al paginilor din care sunt formate listele de incarcatura sau listele descriptive de natura comercialã a mãrfurilor, autorizate de autoritãţile competente, atunci când este permisã utilizarea acestora, în locul formularelor complementare, de cãtre autoritatea vamalã.
Atunci când persoana care depune declaraţia sumarã prezintã autoritãţii vamale în locul formularelor complementare liste de incarcatura sau alte liste corespunzãtoare conţinând informaţiile cerute pentru o astfel de declaraţie, cerinţele de mai sus referitoare la formularele complementare se aplica în mod similar şi acestor liste.

RUBRICA 4 - "ARTICOLE"
Se înscrie numãrul total de poziţii tarifare din Nomenclatura Combinata completate pe declaraţia primara şi pe declaraţiile complementare sau numãrul total de articole înscrise în declaraţia sumarã.
Numãrul de articole corespunde numãrului de rubrici 20 care trebuie completate.

RUBRICA 5 - "DESTINATAR"
Se înscriu datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanelor cãrora le sunt destinate mãrfurile înscrise în contractul de transport de persoana care a ordonat transportul. Acest element trebuie furnizat în cazul în care destinatarul este o alta persoana decât cea care depune declaraţia sumarã.

RUBRICA 6 - "NUMÃRUL DE REFERINTA AL TRANSPORTULUI"
Se înscriu, dacã este cazul, datele de identificare a rutei parcurse de mijlocul de transport în cauza. De exemplu numãrul cãlãtoriei, numãrul zborului, numãrul deplasarii, dacã este cazul.

RUBRICA 7 - "NUMÃR DOCUMENT DE TRANSPORT"
Se înscrie numãrul de referinta al documentului de transport pentru transportul mãrfurilor care pãrãsesc teritoriul vamal al României.
Acest numãr include codul aferent tipului de document de transport indicat în "Lista abrevierilor pentru documente" din anexa nr. 3, urmat de numãrul de identificare al documentului respectiv care poate înlocui numãrul unic de referinta al expeditiei (NUR), atunci când acesta din urma nu este disponibil.

RUBRICA 8 - "DECLARANT/REPREZENTANT"
Se înscriu datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanei prevãzutã la art. 61 alin. 3 şi 4 din Codul vamal al României.
Când persoana care depune declaraţia sumarã şi destinatarul sunt aceeaşi persoana, în aceasta rubrica se înscrie menţiunea "destinatar".

RUBRICA 9 - "DATA ŞI ORA DE SOSIRE ÎN PRIMUL LOC DE INTRARE PE TERITORIUL VAMAL"
Se trece data şi ora de sosire a mijlocului de transport în primul aeroport (pe calea aerului), în primul punct de control trecerea frontierei (pe cale terestra) sau în primul port (pentru transportul maritim) furnizate sub forma codificata de tipul N8 (OOAALLZZ), respectiv: ora/an/luna/zi.

RUBRICA 10 - "CODUL PRIMULUI LOC DE SOSIRE (P.L.S.)"
Se înscriu sub forma unui cod datele de identificare a primului loc de sosire, care poate fi un port, aeroport, punct de control trecerea frontierei terestre.
Codul utilizat trebuie sa aibã urmãtoarea forma: UN/LOCODE urmat de codul naţional.
Codul UN/LOCODE este derivat din codul ISO 3166 şi prevederile din Recomandarea 16 UNECE - Geneva, nomenclator reactualizat periodic de cãtre Comisia Europeanã - EUROSTAT, fiind format din codul tarii şi codul localitãţii. Codurile UN/LOCODE se regãsesc pe site-ul www.unece.org/locode.
Codul naţional este codul localitãţii conform clasificarii SIRUTA. Baza de date este gestionata de Institutul Naţional de Statistica, iar informaţiile privind codurile naţionale se gãsesc pe pagina web www.insse.ro.

RUBRICA 11 - "TRANSPORTATOR"
Aceasta informaţie este cerutã în cazul în care transportatorul este o alta persoana decât cea care depune declaraţia sumarã.
În aceasta situaţie se înscriu datele de identificare, respectiv denumirea şi adresa, ale persoanei care transporta mãrfurile la intrarea pe teritoriul vamal al României.

RUBRICA 12 - "PERSOANA NOTIFICATÃ"
Se indica datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanei care va fi notificatã la import despre sosirea mãrfurilor.

RUBRICA 13 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT ACTIV CARE TRECE FRONTIERA"
Se înscrie identitatea, respectiv numãrul de înmatriculare sau denumirea mijlocului de transport activ care trece frontiera de stat, urmatã de naţionalitatea mijlocului de transport activ, pe baza unui cod care se regaseste în anexa nr. 3.
În cazul transportului combinat sau în situaţia în care sunt utilizate mai multe mijloace de transport, mijlocul de transport activ este acela care asigura propulsia ansamblului.
Exemplu: în cazul transportului mãrfurilor dintr-un camion care se afla pe o nava, mijlocul de transport activ se considera nava. În cazul unui transport rutier realizat printr-un ansamblu alcãtuit din vehicul tractor şi remorca, mijlocul de transport activ este considerat vehiculul tractor.
În funcţie de tipul mijlocului de transport implicat, se înscriu urmãtoarele detalii referitoare la identitate, astfel:


┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Tipul mijlocului de transport │ Detalii de identificare │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe mare sau pe ape interioare│Numele vasului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport aerian │Numãrul şi data zborului (atunci când nu │
│ │exista numãr de zbor se indica numãrul de│
│ │înmatriculare al aeronavei) │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport rutier │Numãrul de înmatriculare al vehiculului │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



În cazul transbordarilor trebuie sa se precizeze elementele referitoare la modalitãţile de transport intern şi extern.

RUBRICA 14 - "MOD DE PLATA CHELTUIELI DE TRANSPORT"
Se utilizeazã unul din urmãtoarele coduri:
A - plata cash;
B - plata cu cardul de credit;
C - plata prin cec;
D - alte modalitãţi de plata (de exemplu debitarea directa a contul cash);
H - transfer electronic;
Y - titular de cont la transportator;
Z - fãrã plata în avans.

RUBRICA 15 - "LOCUL DE ÎNCÃRCARE"
Se înscrie numele portului maritim, aeroportului, statiei de cale feratã sau a oricãrui alt loc în care mãrfurile sunt încãrcate pe mijlocul de transport care urmeazã sa fie folosit la transportul acestora şi ţara în care sunt localizate.

RUBRICA 16 - "LOCUL DE DESCÃRCARE"
Se înscrie numele portului maritim, aeroportului, statiei de cale feratã sau a oricãrui alt loc în care mãrfurile sunt descãrcate de pe mijlocul de transport care urmeazã sa fie folosit la transportul acestora şi ţara în care sunt localizate.

RUBRICA 17 - "MONEDA ŞI VALOAREA TOTAL FACTURATÃ"
În prima caseta se înscrie codul monedei de facturare, conform anexei nr. 3.
În a 2-a caseta se înscrie valoarea total facturatã pentru ansamblul mãrfurilor declarate. Aceasta valoare se exprima în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 20 - "COLETE ŞI DESCRIEREA MÃRFURILOR"
Pe primul rând - Descrierea mãrfurilor se face în termeni suficient de precisi pentru a permite identificarea acestora de cãtre autoritatea vamalã. Descrieri generale (precum "pãrţi", "diverse") nu pot fi acceptate. Furnizarea acestei informaţii nu este necesarã în cazul în care este indica poziţia tarifara din Nomenclatura Combinata.
Se înscrie de asemenea tipul ambalajului prin indicarea codului specific fiecãrui mod de ambalare (impachetare) a mãrfurilor potrivit Recomandarii ONU/CEE Nr. 21/REV.1, august 1994, conform tabelului prevãzut în anexa nr. 3.
Pe al doilea rând - În cazul mãrfurilor ambalate trebuie descrise mãrcile de expediţie şi numerele de identificare a mijloacelor de transport sau coletelor. Pentru mãrfurile containerizate mãrcile de expediţie pot fi înlocuite cu numerele de identificare a containerelor, dacã aceste date sunt furnizate de cãtre agentul economic.
Mãrcile de expediţie pot fi înlocuite cu un numãr unic de referinta (NUR) sau cu referintele din documentul de transport care permit o identificare exactã a tuturor coletelor ce fac obiectul încãrcãturii.
În cazul mãrfurilor ambalate se înscrie numãrul fiecãrui colet în parte care nu mai poate fi divizat fãrã a fi desfãcut. Pentru mãrfurile neambalate se înscrie numãrul de articole. Aceasta informaţie nu se furnizeazã în cazul mãrfurilor transportate vrac.

RUBRICA 21 - "ARTICOL NUMÃR"
Nu se utilizeazã decât dacã sunt mai multe articole. Se înscrie numãrul articolului respectiv raportat la numãrul total de articole din declaraţia sumarã.

RUBRICA 22 - "CODUL MÃRFURILOR"
Se înscrie poziţia tarifara a mãrfurilor din Nomenclatura Combinata.

RUBRICA 23 - "COD ONU MÃRFURI PERICULOASE"
Se înscrie, atunci când se cunoaşte, numãrul corespunzãtor mãrfurilor periculoase atribuit de Organizaţia Naţiunilor Unite substanţelor şi articolelor înscrise pe lista produselor periculoase cel mai frecvent transportate. Codurile sunt reactualizate periodic de cãtre Comisia Economicã a Naţiunilor Unite pentru Europa şi se regãsesc pe site-ul www.unece.org (Secţiunea - Transport mãrfuri periculoase).

RUBRICA 24 - "GREUTATE BRUTTO (kg)"
Se înscrie greutatea cumulatã a mãrfurilor împreunã cu ambalajele acestora, excluzând greutatea containerelor şi a altor echipamente de transport.

RUBRICA 25 - "PREŢ ARTICOL"
Se înscrie, atunci când se cunoaşte, valoarea fiecãrui articol care concura la valoarea total facturatã pentru ansamblul mãrfurilor declarate care se regaseste în rubrica Nr. 17. Preţul se exprima în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 26 - "NUMÃR UNIC DE REFERINTA AL EXPEDITIEI (N.U.R.)"
Reprezintã un numãr unic atribuit lotului de marfa şi înlocuieşte numãrul documentului de transport dacã acesta nu este disponibil.
Trebuie utilizate codurile ISO 15459 furnizate de Organizaţia Mondialã a Vamilor sau alte coduri echivalente.

RUBRICA 27 - "NUMÃR DE IDENTIFICARE SIGILII"
Se înscrie numãrul de identificare a sigiliului aplicat pe mijlocul de transport.

RUBRICA 28 - "CODUL ŢÃRILOR DE PE TRASEU"
Aceasta informaţie trebuie furnizatã în mãsura în care este cunoscutã.
Se înscrie codul de identificare a ţãrilor din anexa nr. 3 prin care mãrfurile sunt în trecere, între ţara de plecare şi cea de sosire, incluzandu-le şi pe acestea doua.

RUBRICA 29 - "DATA DECLARAŢIEI: NUMELE DECLARANTULUI/REPREZENTANTULUI; SEMNATURA/AUTENTIFICAREA"
Se înscrie data la care declaraţia sumarã, semnatã sau autentificatã într-un alt mod, a fost înregistratã la autoritatea vamalã.
Pe exemplarul care rãmâne la biroul vamal trebuie sa figureze numele şi prenumele persoanei interesate, date certificate prin semnatura olografã a acesteia.
Dacã persoana interesatã este o persoana juridicã, semnatura însoţitã de ştampila trebuie sa preceada indicarea numelui, prenumelui şi calitãţii semnatarului.

CAP. 4
DISPOZIŢII PRIVIND FORMULARELE COMPLEMENTARE ALE DECLARAŢIEI SUMARE

15. (1) Formularele complementare se folosesc doar în cazurile în care declaraţia sumarã cuprinde mai mult de un articol (a se vedea rubrica 4). Aceste formulare trebuie prezentate împreunã cu un formular al declaraţiei sumare S sau P.
(2) Dispoziţiile de la capitolele 1-3 de mai sus se aplica şi formularelor complementare. Totuşi rubrica 2/8 se utilizeazã optional şi trebuie sa cuprindã, dacã este cazul, doar datele de identificare (denumirea şi adresa) ale persoanei în cauza.
(3) În cazul utilizãrii formularelor complementare rubricile 20 (Colete şi descrierea mãrfurilor) din formularele complementare care nu se utilizeazã trebuie sa fie barate cu "x" pentru a impiedica folosirea lor ulterioara.


ANEXA 2

NORME TEHNICE
PRIVIND UTILIZAREA ŞI COMPLETAREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI
VAMALE ÎN DETALIU

CAP. 1
INSTRUCŢIUNI PRIVIND UTILIZAREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU

1. În aplicarea normelor privind utilizarea şi completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu se înţelege prin:
a) declaraţie vamalã în detaliu - documentul definit la art. 4 alin. 21 din Codul Vamal al României, întocmit în forma scrisã, alcãtuit dintr-un set de formulare ce cuprinde numãrul de exemplare corespunzãtor fiecãrui regim vamal;
b) declaraţia vamalã primara - exemplarele declaraţiei vamale în detaliu utilizate pentru declararea în detaliu a mãrfurilor clasificate la un singur cod tarifar din Nomenclatura Combinata;
c) declaraţia vamalã complementara - exemplarele declaraţiei vamale în detaliu utilizate împreunã cu exemplarele declaraţiei vamale primare, pentru declararea mãrfurilor care se clasifica la coduri tarifare din Nomenclatura Combinata diferite sau care, deşi se clasifica la acelaşi cod tarifar prezintã caracteristici diferite, în special în ceea ce priveşte denumirea comercialã şi/sau originea, atunci când aceasta determina regimuri tarifare diferite.
2. Formularele declaraţiei vamale în detaliu se compun, de regula, dintr-un set de 8 exemplare consecutive, de la 1 la 8, ale cãror modele sunt prevãzute în Anexele Nr. 9 a) şi 9 c) la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
În cazul folosirii procedeelor informatice se utilizeazã formularele declaraţiei vamale în detaliu prevãzute în Anexele Nr. 9 b şi 9 d la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, folosindu-se seturi a câte patru exemplare având fiecare dubla utilizare, respectiv exemplarele 1/6, 2/7, 3/8 şi 4/5.
Un set de formulare reuneste toate exemplarele declaraţiei necesare unui regim vamal sau unei destinaţii, lipite la cotor.
3. Exemplarele din seturile declaraţiei vamale în detaliu au fiecare o destinaţie, astfel:
a) exemplarul 1 se pãstreazã de biroul vamal unde s-au întocmit formalitãţile vamale de export, reexport, perfecţionare pasiva sau de tranzit;
b) exemplarul 2 serveşte la colectarea informaţiilor statistice privind regimurile vamale de la lit. a), cu excepţia tranzitului;
c) exemplarul 3 este returnat exportatorului, dupã certificarea acestuia de cãtre autoritatea vamalã;
d) exemplarul 4 însoţeşte mãrfurile expediate sub regimul de tranzit şi este reţinut de biroul vamal de destinaţie;
e) exemplarul 5 însoţeşte mãrfurile aflate în tranzit pana la biroul vamal de destinaţie şi este returnat biroului vamal de plecare pentru confirmarea încheierii regimului de tranzit;
f) exemplarul 6 este pãstrat de biroul vamal de import unde s-au întocmit formalitãţile vamale de import, perfecţionare activa, admitere temporarã, transformare sub control vamal şi antrepozitare vamalã;
g) exemplarul 7 este destinat pentru colectarea informaţiilor statistice privind regimurile vamale de la lit. f);
h) exemplarul 8 este returnat titularului dupã certificarea acestuia de cãtre autoritatea vamalã.
În cazul în care trebuie dovedit statutul romanesc al mãrfurilor se utilizeazã un exemplar 4 sau 4/5 al declaraţiei vamale în detaliu ca document T2L-R.
În situaţia transferurilor de mãrfuri sau de produse de la un titular la altul sub acoperirea regimului prevãzut la art. 370 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României seturile de formulare sunt alcãtuite astfel:
- în cazul autorizãrii în procedura normalã: exemplarele 1,1 şi 4;
- în cazul autorizãrii în procedura simplificata: exemplarele 1 şi 4.
În cazul dispoziţiilor legale potrivit cãrora sunt necesare copii ale declaraţiilor vamale, se pot utiliza fie exemplare suplimentare, fie fotocopii ale exemplarului destinat declarantului.
Exemplarele 2 şi 7 ale declaraţiei vamale în detaliu pot fi folosite şi în alte scopuri administrative, precum organizarea evidentei operaţiunilor suspensive, controlul ulterior, controlul fizic în alte amplasamente decât cele ale biroului vamal, etc.
4. (1) Declaraţia vamalã în detaliu în forma scrisã se prezintã sub forma unor seturi fractionate, denumite subseturi, ce conţin numãrul de exemplare necesare pentru încheierea formalitãţilor referitoare la regimul vamal sub care se plaseaza mãrfurile.
(2) În procedura normalã de vamuire a mãrfurilor, funcţie de modalitatea de depunere a declaraţiei vamale, în forma scrisã sau informatica, exemplare declaraţiei vamale se utilizeazã astfel:
i) dacã declararea se efectueazã în forma scrisã, atunci se folosesc urmãtoarele seturi de exemplare:
a) pentru regimul vamal de export, perfecţionare pasiva sau reexport - exemplarele 1, 2 şi 3;
b) pentru regimul vamal de tranzit - exemplarele 1, 4 şi 5;
c) pentru regimurile vamale de import, admitere temporarã, perfecţionare activa, transformare sub control vamal şi antrepozitare vamalã - exemplarele 6, 7 şi 8.
ii) dacã declararea se efectueazã prin procedee informatice se folosesc urmãtoarele seturi de exemplare având dubla utilizare:
a) pentru regimurile vamale de export, perfecţionare pasiva, reexport sau import, admitere temporarã, perfecţionare activa, transformare sub control vamal şi antrepozitare vamalã - exemplarele 1/6, 2/7 şi 3/8;
b) pentru regimul vamal de tranzit - exemplarele 1/6, 4/5 şi 4/5.
Rubrica ce conţine numãrul exemplarului neutilizat de pe formular, funcţie de regimul solicitat, se bareaza cu "X" cifra corespunzãtoare exemplarului care nu se utilizeazã.
Pentru operaţiunile de tranzit cele 2 exemplare 4/5 însoţesc mãrfurile pana la biroul vamal de destinaţie, care retine unul din exemplarele 4/5 şi confirma încheierea operaţiunii prin transmiterea celuilalt exemplar 4/5, la biroul vamal de ieşire - emitent al tranzitului.
(3) În cazul în care regimul vamal de tranzit este precedat de un alt regim vamal, se poate prezenta un subset care sa conţinã numãrul necesar de exemplare pentru efectuarea formalitãţilor legate de regimul de tranzit şi de regimul precedent. Astfel pentru regimul vamal de tranzit precedat de regimurile de export, perfecţionare pasiva, reexport se pot utiliza subseturile ce conţin exemplarele 1, 2, 3, 4 şi 5 sau 1/6, 3/8, 4/5 şi 4/5.
(4) Subseturile prevãzute la alin. (1)-(3) se iau din:
- setul complet alcãtuit din 8 exemplare, conform modelului din Anexele Nr. 9 a) şi 9 c) la Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al României - sau, mai ales în cazul producerii cu ajutorul unui sistem informatic pentru prelucrarea declaraţiilor, din setul complet alcãtuit din patru formulare ce conţin doua exemplare succesive, conform modelului din Anexele Nr. 9 b) şi 9 d) la Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al României.
5. (1) Declaraţia vamalã în detaliu nu se depune pentru:
a) mãrfuri care intra sub incidenta art. 154, 155, 159, 160, 161, 162 şi 167 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la aceste articole;
b) mãrfuri introduse sau scoase din ţara de misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate în România, precum şi de cãtre membri acestora. În aceasta situaţie se foloseşte documentul emis de Ministerul Afacerilor Externe;
c) mijloace de plata care reprezintã instrumente de plata legale, titluri şi acţiuni;
d) ajutoare de urgenta în caz de dezastre şi calamitati naturale;
e) mãrfuri având statut diplomatic sau de rang similar care:
- beneficiazã de imunitate diplomaticã sau consularã ori de rang similar;
- constituie cadouri cãtre conducãtorul statului sau cãtre membrii Guvernului şi Parlamentului;
- circula conform prevederilor unui acord cadru de asistenta administrativã mutuala.
f) urmãtoarele mãrfuri pentru care se face dovada ca nu fac obiectul unor tranzacţii comerciale:
- decoraţii, distincţii şi premii onorifice, insigne şi medalii comemorative;
- echipament de cãlãtorie, provizii şi alte articole, inclusiv echipament sportiv, pentru uz sau consum personal, care însoţesc, preced sau urmeazã cãlãtorul;
- trusouri şi articole de nunta, articole legate de schimbarea locuinţei, amintiri de familie;
- cosciuge, urne funerare, ornamente funerare şi articole pentru întreţinerea mormintelor şi monumentelor funerare;
- material publicitar tipãrit, instrucţiuni de folosire, liste de preţuri şi alte articole publicitare;
- produse farmaceutice folosite la evenimente sportive internaţionale, cu excepţia substanţelor care sunt considerate dopante, steroizilor, combinatiilor de substanţe ce dau efect stupefiant sau halucinogen ce fac obiectul <>Legii nr. 171/1998 de ratificare a Convenţiei internaţionale impotriva dopajului;
- produse folosite în cadrul mãsurilor excepţionale luate pentru protecţia mediului sau a persoanelor;
g) mãrfurile expediate cãtre forţele armate naţionale stationate în afarã teritoriului naţional, mãrfurile care au fost dobândite în afarã teritoriului naţional de cãtre forţele naţionale armate, precum şi mãrfurile achiziţionate sau depozitate pe teritoriul României de forţele armate strãine care sunt stationate pe teritoriul naţional, în situaţia în care se aplica normele de vamuire simplificate specifice pentru esaloanele militare;
h) lansatoarele de sateliti:
- la exportul sau importul în vederea lansãrii în spaţiu;
- în momentul lansãrii în spaţiu.
i) mãrfuri care fac obiectul traficului necomercial între persoane rezidente în zonele de frontiera (trafic de frontiera de importanta neglijabila); produse obţinute de producãtorii agricoli pe proprietãţi aflate în afarã, dar adiacente teritoriului naţional în care isi desfãşoarã activitatea principala, potrivit reglementãrilor în vigoare;
j) mãrfurile cãrora li se aplica dispoziţiile speciale referitoare la trimiterile poştale simple sau prin colet poştal.
(2) În scopul îndeplinirii formalitãţilor de tranzit pentru expeditiilor constituite din mai multe feluri de mãrfuri autoritatea vamalã poate permite utilizarea listelor de incarcatura în locul formularelor declaraţiilor vamale complementare.

CAP. 2
INSTRUCŢIUNI GENERALE PRIVIND COMPLETAREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU

6. Datele care se înscriu în formularele declaraţiei vamale în detaliu se redacteazã în limba romana.
7. Completarea rubricilor 1-56 din declaraţia vamalã se face de declarant/reprezentant fãrã a prejudicia aplicarea procedurilor simplificate. Rubricile care trebuie completate pentru fiecare regim vamal sunt înscrise în tabelul de mai jos.
Prevederile specifice referitoare datele care trebuie completate în fiecare rubrica, asa cum sunt descrise în capitolul 3 al prezentele norme, se aplica conform cerinţelor din tabelul urmãtor:


┌───────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┐
│ Rubrica │ A │ C │ D │ E │ F │ G │ H │ I │ J │ K │
│ Nr. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈕 (1) │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈕 (2) │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈕 (3) │ │ │ │ │A │A │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈖 │A │A │A │A │B │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈖 (Nr.) │A │A │A │A │B │A │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈗 (1) │A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1] │A [1] │A [1] │A [1] │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈗 (2) │A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1] │A [1] │A [1] │A [1] │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈘 │ │ │ │ │A [2]│A [2]│ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈙 │A │A │A │A │A │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈚 │A │A │A │A │B │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈛 │A [3]│A [3]│A [3]│A [3]│A [3]│ │A [3] │A [3] │A [3] │A [3] │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈜 │A │A │A │A │A │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈜 (Nr.) │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
𗈝 │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓓 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓔 │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓖 │A │A │A │A │ │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓖 (Nr.) │A │A │A │A │ │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓗 - Ţara │A │A │A │A │A │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓗 a - cod │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓗 b - cod │A │A │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓘 │A** │A** │A** │A** │ │ │A** │A** │A** │A** │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓙 │A │A │A │A │A │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓙 a │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓙 b │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓚 │A [4]│A [4]│A [4]│A [4]│A [4]│ │A [4] │A [4] │A [4] │A [4] │
│(identitate) │ │ │ │ │[12] │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓚 │A [5]│A [5]│A [5]│A [5]│A [5]│ │A [5] │A [5] │A [5] │A [5] │
│(naţionalitate)│ │ │ │ │[12] │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓛 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓜 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓝 │A [4]│A [4]│A [4]│A [4]│A [4]│ │A [4] │A [4] │A [4] │A [4] │
│(identitate) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓝 │A [5]│A [5]│A [5]│A [5]│A [5]│ │A [5] │A [5] │A [5] │A [5] │
│(naţionalitate)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓞 (moneda) │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓞 (cuantum) │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓟 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓠 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓡 │A │A │A │A │A │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓢 │A [6]│A [6]│A [6]│A [6]│B │ │A [10]│A [10]│A [10]│A [10]│
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓣 │B │B │B │B │B │ │B │B │B │B │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓤 │ │ │ │ │ │ │A** │A** │A** │A** │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓥 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓦 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓧 │A │A │A │A │A │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓨 │A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1]│A [1] │A [1] │A [1] │A [1] │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓩 (1) │A │A │A │A │A [7]│A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓩 (2) │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓩 (3) │A* │A* │A* │A* │ │ │A* │A* │A* │A* │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓩 (4) │A* │A* │A* │A* │ │ │A* │A* │A* │A* │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓩 (5) │A* │A* │A* │A* │ │ │A* │A* │A* │A* │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓪 a │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓪 b │A │A │A │A │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓫 │A │A │A │A │A │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓬 │ │ │ │ │ │ │A │A [8] │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓭 (1) │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓭 (2) │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓮 │A │A │A │A │A [8]│A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓯 │ │ │ │ │ │ │A │A │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓰 │A │A │A │A │A │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓱 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓲 │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓳 │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓴 │A │A │A │A │A │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓵 │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓶 │A │A │A │A │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓷 (tip) │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓷 (baza de │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
│calcul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓷 (procent) │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓷 (cuantum) │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓷 (total) │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓷 (MP) │ │ │ │ │ │ │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓸 │ │ │ │ │ │ │A [11]│A [11]│A [11]│A [11]│
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓹 │A [9]│A [9]│A │A [9]│ │ │A [9] │A [9] │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓺 │B │B │ │B │A │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓼 │ │ │ │ │A │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓽 │ │ │ │ │A │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓾 │A │A │A │A │ │A │A │A │A │A │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧓿 │ │ │ │ │A │ │ │ │ │ │
├───────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
󧔀 │ │ │ │ │A │ │ │ │ │ │
└───────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



Legenda:




┌────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│ Titlurile coloanelor │Coduri utilizate pentru rubrica Nr. 37, caseta 1-a│
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│A: Export 󧓒, 11, 23 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│C: Reexport în urma unui regim vamal economic, 󧓧 │
│altul decât antrepozitarea vamalã (perfecţionare │ │
│activa, admitere temporarã, transformare sub control │ │
│vamal) │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│D: Reexport în urma antrepozitarii vamale 󧓧 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│E: Perfecţionare pasiva 󧓝 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│F: Tranzit │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│G: Statutul romanesc al mãrfurilor │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│H: Punere în libera circulaţie a mãrfurilor 󧓱, 44, 45, 48, 64, 68 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│I: Perfecţionare activa - sistemul cu suspendare, 󧓻, 53, 91 │
│admitere temporarã, transformare sub control vamal │ │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│J:Plasare în antrepozit vamal de tip A, B, C, E sau F*1)󧔏, 78 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│K: Plasare într-un antrepozit vamal de tip D*2) 󧔏 │
└────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘



Semnificatia informaţiilor din tabel:
A: Obligatoriu;
A*: Obligatorii în cazul declarãrii mãrfurilor prin sistemul informatic care utilizeazã baza de date TARIR;
A**: Obligatorii în situaţiile în care aceste date se cunosc;
B: Optional pentru declarant. Informaţii pe care declarantul poate decide sa le furnizeze, dar care nu sunt solicitate de cãtre autoritatea vamalã.
___________
*1) Coloana J se referã şi la intrarea mãrfurilor în zone supuse controlului de tip II, scutite de taxe vamale.
*2) Coloana K este relevanta şi pentru intrarea mãrfurilor în zonele supuse controlului de tip II, scutite de taxe vamale.

Note:
[1] Când declaraţia acoperã un singur articol aceasta rubrica nu se completeazã, fiind necesar ca cifra "1" sa fie înscrisã în rubrica 5.
[2] Aceasta rubrica este obligatorie în situaţiile în care în locul declaraţiilor complementare se folosesc alte formulare (liste de incarcatura sau liste descriptive de natura comercialã).
[3] În cazul procedurii informatice datele cerute se completeazã automat de sistem.
[4] Nu se utilizeazã în cazul trimiterilor poştale sau a transportului prin instalaţii fixe.
[5] Nu se utilizeazã în cazul trimiterilor poştale sau a transportului prin instalaţii fixe sau pe cale feratã.
[6] Aceasta rubrica nu se completeazã atunci când formalitãţile de export se întocmesc la un birou vamal de ieşire.
[7] Aceasta informaţie se completeazã în urmãtoarele cazuri:
- atunci când declaraţia de tranzit este întocmitã de aceeaşi persoana, simultan sau în urma unei declaraţii vamale, pe care a fost indicat codul mãrfurilor, sau
- atunci când declaraţia de tranzit cuprinde mãrfuri care implica un risc ridicat de frauda, stabilite prin Regulamentul de aplicare a Codului vamal;
- atunci când este prevãzut prin o alta reglementare specifica.
[8] Se completeazã numai când reglementãrile prevãd acest lucru.
[9] Aceasta rubrica se completeazã atunci când declaraţia de plasare sub regim este folositã la încheierea regimului de antrepozit vamal.
[10] Aceasta rubrica nu se completeazã atunci când formalitãţile de import se întocmesc la un birou vamal de intrare.
[11] Aceasta rubrica este obligatorie în situaţiile în care plata drepturilor vamale se efectueazã din depozite bãneşti constituite în avans în contul autoritãţii vamale.
[12] În cazul mãrfurilor transportate în containere destinate a fi transportate pe vehicule rutiere, autoritatea vamalã poate autoriza principalul obligat sa nu completeze aceasta rubrica, dacã situaţia logistica la punctul de plecare ar putea impiedica furnizarea datelor privind identitatea şi naţionalitatea mijlocului de transport în momentul întocmirii declaraţiei de tranzit şi dacã autoritatea vamalã este în mãsura sa garanteze ca informaţiile necesare privind mijloacele de transport vor fi înscrise ulterior în rubrica 55.
8. Completarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu se poate face conform instrucţiunilor din prezenta norma, astfel:
- în procedura manualã, prin utilizarea unui procedeu de dactilografiere, mecanografic sau similar, cu excepţia cazurilor temeinic justificate când completarea datelor din declaraţia vamalã în detaliu se face de mana, cu condiţia ca datele sa fie înscrise în mod lizibil, cu cerneala, folosind majuscule;
- în procedura informatica, pe baza metodologiei de prelucrare a declaraţiei vamale prin procedee informatice. În aceasta situaţie formularele declaraţiei vamale pot fi completate şi tipãrite numai dacã dispoziţiile referitoare la modele, hârtie, formatul exemplarelor, lizibilitatea datelor înscrise, precum şi interzicerea stersaturilor şi a rescrierilor sunt strict respectate.
9. Numele şi semnatura în original a declarantului sau reprezentantului acestuia aplicatã pe declaraţia vamalã în detaliu - atestata, dupã caz, cu ştampila acestuia conferã documentului caracterul original şi autentic.
Semnatura olografã trebuie sa figureze pe exemplarul declaraţiei vamale în detaliu destinat biroului vamal.
10. Subseturile conţinând exemplarele completate şi semnate ale declaraţiilor vamale în detaliu în forma scrisã, corespunzãtoare fiecãrui regim vamal solicitat, se prezintã şi se depun la biroul vamal în vederea înregistrãrii acestora.
11. Declaraţiile vamale în detaliu depuse în vederea înregistrãrii în evidentele biroului vamal nu trebuie sa conţinã date ilizibile, ştersãturi sau rescrieri.
12. Rubricile indicate prin litere A, B, C, D, E, F, G, H, I şi J din declaraţiile vamale în detaliu sunt rezervate în principal uzului oficial al autoritãţii vamale şi se completeazã astfel:

RUBRICA A - "BIROUL DE EXPEDIERE/DE EXPORT/DE DESTINAŢIE"
Se înscrie codul şi denumirea biroului vamal, numãrul şi data declaraţiei vamale.
Aceste date se certifica de cãtre agentul vamal desemnat sa procedeze la acceptarea declaraţiei vamale prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
Pe al doilea rând în câmpul rezervat "Manifestului", pentru a evidenţia modul de declarare se înscrie un cod urmat, dupã caz, de numãrul documentului de însoţire a mãrfurilor. În aceste situaţii informaţiile trebuie separate printr-un asterisc (*). Codurile aferente modului de declarare sunt:
A - pentru o declaraţie normalã (procedura normalã, art. 85 din Codul vamal al României);
B - pentru o declaraţie incompleta (procedura simplificata, art. 97 alin. (2) lit. a) din Codul vamal al României);
C - pentru o declaraţie simplificata (procedura simplificata, art. 97 alin. (2) lit. b) din Codul vamal al României);
D - pentru o declaraţie normalã (asa cum este prevãzutã la codul A înainte ca declarantul sa fie în mãsura sa prezinte mãrfurile).
E - pentru o declaraţie incompleta (asa cum este prevãzutã la codul B înainte ca declarantul sa fie în mãsura sa prezinte mãrfurile).
F - pentru o declaraţie simplificata (asa cum este prevãzutã la codul C înainte ca declarantul sa fie în mãsura sa prezinte mãrfurile).
X - pentru o declaraţie suplimentarã prevãzutã în cadrul procedurii simplificate de la codul B;
Y - pentru o declaraţie suplimentarã prevãzutã în cadrul procedurii simplificate de la codul C;
Z - pentru o declaraţie suplimentarã în contextul unei proceduri simplificate prevãzutã în art. 97 alin. (2) lit. c) din Codul vamal al României (înscrierea mãrfurilor în evidente).
Codurile D, E şi F pot fi utilizate numai în cadrul procedurii menţionate în art. 132 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României în cazul în care autoritatea vamalã autorizeaza depunerea declaraţiei înainte ca declarantul sa fie în mãsura sa prezinte mãrfurile.

RUBRICA B - "INFORMAŢII CONTABILE"
Agentul vamal însãrcinat cu controlul plãţii şi garantarii taxelor vamale şi a altor drepturi datorate verifica dacã cuantumul sumelor înscrise în documentele de plata sau de garantare corespunde cu cuantumul drepturilor înscrise în declaraţia vamalã şi completeazã cu aceste date borderoul contabil. În cazul în care se constata ca datoria vamalã este acoperitã prin instrumentele de plata sau de garantare depuse, în funcţie de regimul vamal solicitat, agentul vamal va înscrie în rubrica B numãrul şi data documentului justificativ care sta la baza înregistrãrilor în contabilitate şi certifica aceste date prin înscrierea menţiunii "Conform" şi prin aplicarea semnãturii şi a ştampilei personale pe declaraţia vamalã.
În aceasta rubrica, dupã efectuarea controlului plãţii şi garantarii drepturilor vamale, se înscrie şi numãrul şi data borderoului contabil, precum şi numãrul şi data validãrii contabile a declaraţiei vamale.

RUBRICA C - "BIROU DE PLECARE"
Se completeazã pentru toate regimurile vamale dacã au fost îndeplinite condiţiile şi au fost efectuate formalitãţile de vamuire. Agentul vamal desemnat sa acorde liberul de vama înscrie menţiunea "L.V." şi data acordãrii acestuia, certificând cele înscrise prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
În cazul în care autoritatea vamalã nu procedeazã la nici o verificare a declaraţiei şi nici a mãrfurilor, în baza art. art. 184 alin. (4) şi art. 186 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, agentul vamal desemnat sa acorde liberul de vama înscrie menţiunea "L.V.- art. 184 alin. (4)" şi data acordãrii acestuia, certificând cele înscrise prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.

RUBRICA D - "CONTROLAT LA BIROUL DE PLECARE"
Se utilizeazã de cãtre agenţii vamali desemnaţi sa efectueze controlul documentar, precum şi de cãtre agenţii vamali desemnaţi sa efectueze controlul fizic la biroul vamal de ieşire, completandu-se dupã cum urmeazã:
i) Confirmarea efectuãrii controlului documentar se realizeazã de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea în partea dreapta a rubricii D a menţiunii "C.D. - conform" şi aplicarea semnãturii şi ştampilei personale, iar în cazul regimurilor vamale suspensive se înscrie şi termenul limita de încheiere a operaţiunii. Dacã la controlul documentar sunt constatate neconcordante, existenta unor consemne sau a unor cerinţe privind instituirea unor mãsuri suplimentare în vederea realizãrii controalelor, lipsa unor documente, completarea incorecta a declaraţiei vamale, agentul vamal desemnat înscrie în partea dreapta a rubricii D menţiunea "vezi rubrica E".
ii) Confirmarea efectuãrii controlului fizic se realizeazã de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea - atunci când rezultatele certifica încadrarea în prevederile legale a menţiunii "C.F.-conform", în partea stanga a rubricii D "Rezultat:", precum şi a numãrului şi seriilor sigiliilor vamale aplicate. În situaţiile în care nu se aplica sigilii agentul vamal înscrie menţiunea "Dispensa". Aceste date se certifica de cãtre agentul vamal desemnat prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
Rezultatele controlului fizic şi, dupã caz, neconcordantele constatate cu privire la natura, cantitatea, originea, marca mãrfurilor, etc., se completeazã în rubrica E, dupã înscrierea în partea stanga a rubricii D ("Semnatura:") a menţiunii "vezi rubrica E".

RUBRICA E - "CONTROLAT LA BIROUL DE EXPEDIERE/EXPORT"
Cuprinde menţiunile agenţilor vamali desemnaţi sa realizeze controlul documentar şi controlul fizic la biroul vamal de ieşire, certificate pe baza semnãturii şi ştampilei personale a acestora.
Rezultatele controlului fizic trebuie sa conţinã date privind:
a) numãrul coletelor deschise;
b) numãrul şi data proceselor verbale de prelevare a esantioanelor;
c) data şi locul efectuãrii controlului, însoţite de una din urmãtoarele menţiuni:
- "efectuat control prin observare", pentru mãrfurile de masa;
- "efectuat control prin sondaj, deschis ... (Nr. şi mãrcile coletelor)", pentru mãrfurile ambalate în colete;
- "efectuat control prin citirea contorului", pentru mãrfurile transportate prin conducte sau pentru energia electrica.
În cazul unei verificãri parţiale a mãrfurilor se indica, de asemenea, şi datele aferente lotului de mãrfuri verificat.
Dacã constatãrile controlului documentar şi/sau fizic nu sunt conforme cu datele înscrise în declaraţia vamalã sau documentele anexa la aceasta, sau în orice alte situaţii agentul vamal va înscrie observaţiile sale în rubrica E a exemplarului 1 sau 1/6. În aceste cazuri se menţioneazã obligatoriu mãsurile dispuse de autoritatea vamalã.
În rubrica E a exemplarului 1 sau 1/6 al declaraţiei vamale se înscriu şi observaţiile agenţilor vamali din cadrul biroului vamal respectiv, abilitaţi sa efectueze controlul ulterior.

RUBRICA F - "VIZA AUTORITÃŢILOR COMPETENTE"
Se utilizeazã în cazul transbordarii mãrfurilor de pe un mijloc de transport pe altul, în timpul operaţiunii de tranzit. Se înscrie numãrul permisului de transbordare şi data emiterii, numãrul şi seria noilor sigilii vamale aplicate. Aceste date se certifica de cãtre agentul vamal sub supravegherea cãruia s-a efectuat operaţiunea de transbordare.

RUBRICA G - "VIZA AUTORITÃŢILOR COMPETENTE"
În cazul în care rubrica 56 cuprinde menţiuni, autoritatea vamalã certifica datele din aceasta rubrica, numai dacã operaţiunea de transbordare a fost efectuatã sub supraveghere vamalã.

RUBRICA H - "CONTROL ULTERIOR"
Nu se utilizeazã.

RUBRICA I - "CONTROLAT DE BIROUL DE DESTINAŢIE (TRANZIT)"
Se utilizeazã numai în cazul tranzitului înscriindu-se numãrul şi data sub care a fost înregistratã operaţiunea în registrul de evidenta al biroului vamal de destinaţie, precum şi menţiunile cu privire la rezultatele controlului vamal.
Datele se certifica prin semnarea şi aplicarea ştampilei personale a agentului vamal desemnat sa ţinã evidenta operaţiunilor de tranzit.

RUBRICA J - "CONTROLAT LA BIROUL DE DESTINAŢIE"
Se utilizeazã de cãtre agenţii vamali desemnaţi sa efectueze controlul documentar, precum şi de cãtre agenţii vamali desemnaţi sa efectueze controlul fizic la biroul vamal de destinaţie şi cuprinde menţiunile acestora certificate pe baza semnãturii şi ştampilei personale.
i) Confirmarea efectuãrii controlului documentar se realizeazã de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea în partea dreapta a rubricii J a menţiunii "C.D. - conform" şi aplicarea semnãturii şi ştampilei personale. În cazul regimurilor vamale suspensive se înscrie şi termenul limita de încheiere a operaţiunii.
Dacã la controlul documentar sunt constatate neconcordante, existenta unor consemne sau a unor cerinţe privind instituirea unor mãsuri suplimentare în vederea realizãrii controalelor, lipsa unor documente sau completarea incorectã a declaraţiei vamale, agentul vamal desemnat înscrie în partea dreapta a rubricii J menţiunea "vezi verso rubrica J".
ii) Confirmarea efectuãrii controlului fizic se realizeazã de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea - atunci când rezultatele confirma încadrarea în prevederile legale - a menţiunii "C.F. - conform" în partea stanga a rubricii J. Aceste date se certifica de cãtre agentul vamal prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
Rezultatele controlului fizic şi, dupã caz, neconcordantele constatate cu privire la natura, cantitatea, originea, marca mãrfurilor, etc., se completeazã în rubrica J de pe verso-ul exemplarului 6 sau 1/6, dupã înscrierea în partea stanga a rubricii J, a menţiunii "vezi verso rubrica J".
Datele rezultate în urma controlului fizic se înscriu în rubrica J de pe verso-ul exemplarului şi cuprind, în funcţie de natura mãrfurilor şi modul de ambalare a acestora, urmãtoarele:
a) numãrul coletelor deschise;
b) numãrul şi data proceselor verbale de prelevare a esantioanelor;
c) data şi locul efectuãrii controlului, însoţite de una din urmãtoarele menţiuni:
- "efectuat control prin observare", pentru mãrfurile de masa;
- "efectuat control prin sondaj, deschis ... (Nr. şi mãrcile coletelor)", pentru mãrfurile ambalate în colete;
- "efectuat control prin citirea contorului", pentru mãrfurile transportate prin conducte sau pentru energia electrica.
În cazul unei verificãri parţiale a mãrfurilor se indica, de asemenea, şi datele aferente lotului de mãrfuri verificat.
Dacã constatãrile controlului documentar şi/sau fizic nu sunt conforme cu datele înscrise în declaraţia vamalã sau în documentele anexate acesteia, sau în orice alte situaţii agentul vamal va înscrie observaţiile sale în rubrica J de pe spatele exemplarului 6 sau 1/6. În aceasta situaţie se menţioneazã obligatoriu mãsurile dispuse de autoritatea vamalã.
În rubrica J de pe spatele exemplarului 6 sau 1/6 a declaraţiei vamale se înscriu şi observaţiile agenţilor vamali din cadrul biroului vamal respectiv, abilitaţi sa efectueze controlul ulterior.

CAP. 3
INSTRUCŢIUNI SPECIFICE PRIVIND COMPLETAREA RUBRICILOR DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU DE CÃTRE DECLARANT

13. Datele şi informaţiile care trebuie înscrise în rubricile din formularul declaraţiei vamale în detaliu sunt urmãtoarele:

A. INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU ÎN CAZUL OPERAŢIUNILOR DE EXPORT/EXPEDIERE, REEXPORT, PERFECŢIONARE PASIVA, TRANZIT VAMAL ŞI/SAU ATESTAREA STATUTULUI ROMANESC AL MÃRFURILOR.

RUBRICA 1 - "DECLARAŢIE"
În prima caseta se înscrie un cod indicat în anexa nr. 3 la prezentul ordin.
În a doua caseta se înscrie tipul procedurii folosind un cod relevant din anexa nr. 3.
A treia caseta se utilizeazã numai în cazul tranzitului şi pentru atestarea statutului romanesc al mãrfurilor. Se înscrie unul din codurile stabilite în anexa nr. 3.

RUBRICA 2 - "EXPEDITOR/EXPORTATOR"
Se înscrie un numãr de identificare al persoanei interesate atribuit de cãtre autoritãţile competente, din motive de ordin fiscal, statistic, etc., urmat de denumirea şi adresa completa a titularului regimului vamal solicitat. Când persoana interesatã nu are atribuit un astfel de numãr autoritatea vamalã poate sa-i atribuie unul, prin intermediul sistemului informatic integrat vamal, pentru declaraţia în cauza.
În cazul grupajului de mãrfuri, se poate înscrie menţiunea "diversi", iar lista expeditorilor/exportatorilor trebuie ataşatã la declaraţia vamalã de tranzit.

RUBRICA 3 - "FORMULARE"
Prima caseta: se completeazã în toate cazurile când se depune şi declaraţia complementara, numerotandu-se fiecare formular în ordinea pe care acesta o ocupa.
Exemplu: Pentru o declaraţie vamalã formatã dintr-o declaraţie primara şi doua declaraţii complementare datele se completeazã astfel:
1 - pe declaraţia primara;
2 - pe prima declaraţie complementara;
3 - pentru a doua declaraţie complementara.
Aceasta caseta nu se completeazã în cazul în care declaraţia vamalã se depune pentru un singur bun, situaţie în care în rubrica 5 se înscrie cifra 1.
A doua caseta: se înscrie numãrul total al formularelor care compun declaraţia vamalã în detaliu atunci când declaraţia conţine şi formulare complementare.
Exemplu: Pentru o declaraţie vamalã formatã dintr-o declaraţie primara EX şi doua declaraţii complementare EX/c, în aceasta caseta se înscrie:
- 1/3 pentru declaraţia primara;
- 2/3 pentru prima declaraţie complementara;
- 3/3 pentru a doua declaraţie complementara.
Aceasta caseta nu se completeazã în cazul în care declaraţia vamalã se depune pentru un singur bun, situaţie în care în rubrica 5 se înscrie cifra 1.

RUBRICA 4 - "LISTE DE INCARCATURA"
Se completeazã, dupã caz, numãrul total în cifre al paginilor din care sunt formate listele de incarcatura sau listele descriptive de natura comercialã a mãrfurilor, autorizate de autoritãţile competente, atunci când este permisã utilizarea acestora, în locul formularelor complementare, de cãtre autoritatea vamalã.

RUBRICA 5 - "ARTICOLE"
Se înscrie numãrul total de coduri tarifare din Nomenclatura Combinata completate pe declaraţia primara şi pe declaraţiile complementare sau numãrul total de articole înscrise în declaraţia vamalã (sau listele de incarcatura sau listele descriptive de natura comercialã), inclusiv cele care, deşi se încadreazã la acelaşi cod tarifar, au caracteristici diferite în ceea ce priveşte, denumirea comercialã, originea, etc. Numãrul de articole corespunde numãrului de rubrici 31 care trebuie completate.

RUBRICA 6 - "TOTAL COLETE"
Se înscrie numãrul total al coletelor (cartoane, lãzi etc.), în care sunt ambalate mãrfurile, care fac parte din transportul respectiv.

RUBRICA 7 - "NUMÃR DE REFERINTA"
Rubrica se completeazã cu informaţiile referitoare la anul înregistrãrii declaraţiei, urmat de datele de identificare unica a lotului de marfa atribuite de cãtre declarant/reprezentant.

RUBRICA 8 - "DESTINATAR"
Se înscriu şi numele şi adresa persoanei cãreia îi sunt livrate mãrfurile.
În cazul grupajului de mãrfuri, se poate înscrie menţiunea "diversi", iar lista destinatarilor se ataşeazã la declaraţia vamalã de tranzit.

RUBRICA 11 - "ŢARA TRANZACŢIEI"
Prima caseta: se completeazã codul tarii cumpãrãtorului, conform anexei nr. 3.
A doua caseta, nu se utilizeazã.

RUBRICA 14 - "DECLARANT/REPREZENTANT"
Se înscriu sub forma unui cod conform anexei nr. 3 datele de identificare ale declarantului sau reprezentantului.
Pe al doilea rând se înscriu denumirea şi adresa completa a declarantului/reprezentantului.
Când declarantul şi exportatorul/expeditorul sunt aceeaşi persoana, în aceasta rubrica se înscrie menţiunea "exportator" sau "expeditor".

RUBRICA 15 - "ŢARA DE EXPEDIERE/EXPORT"
Se înscrie denumirea tarii de export/expediţie, respectiv România.
În caseta (a) - se completeazã codul României, conform anexei nr. 3.
În caseta (b) - în cazul exportului şi al reexportului care încheie regimul de perfecţionare activa se completeazã codul judeţului în care au fost produse mãrfurile. Lista codurilor atribuite judeţelor este prevãzutã în anexa nr. 3.

RUBRICA 16 - "ŢARA DE ORIGINE"
Se înscrie denumirea tarii de origine atunci când aceasta se cunoaşte şi poate fi probatã cu documente ce atesta originea mãrfurilor, emise în baza unor acorduri la care România este parte.
Ţara de origine se determina în baza datelor înscrise în certificatele de origine eliberate potrivit regulilor stabilite prin convenţiile sau acordurile internaţionale la care România este parte.
În cazul acordurilor preferenţiale semnate de România, dacã nu se cunoaşte ţara de origine, se înscrie grupul de tari din care produsele sunt considerate originare (de exemplu U.E., A.E.L.S.).
Dacã declaraţia cuprinde mai multe articole de origine diferita, se înscrie menţiunea "diferit".
Atunci când la declararea mãrfurilor, originea acestora nu este cunoscutã sau nu poate fi probatã, se asociaza ţara de tranzacţie cu ţara de origine.

RUBRICA 17 - "ŢARA DE DESTINAŢIE"
Se înscrie denumirea ultimei tari de destinaţie cunoscute în momentul exportului cãtre care trebuie livrate mãrfurile.
În caseta a - se indica codul corespunzãtor ultimei tari de destinaţie, conform datelor înscrise în anexa nr. 3.

RUBRICA 18 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT LA PLECARE"
Se înscrie identitatea, respectiv numãrul de înmatriculare sau denumirea mijlocului/mijloacelor de transport în care mãrfurile sunt direct încãrcate la momentul efectuãrii formalitãţilor vamale de export sau tranzit, urmatã de naţionalitatea mijlocului de transport (sau a vehiculului care asigura propulsia ansamblului format din mai multe mijloace de transport), pe baza unui cod care se regaseste în anexa nr. 3 la rubrica 15 a.
În funcţie de tipul mijlocului de transport implicat, se înscriu urmãtoarele detalii referitoare la identitate, astfel:


┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Tipul mijlocului de transport │ Detalii de identificare │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe mare sau pe ape interioare│Numele vasului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport aerian │Numãrul şi data zborului (atunci când nu │
│ │exista numãr de zbor se indica numãrul de│
│ │înmatriculare al aeronavei) │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport rutier │Numãrul de înmatriculare al vehiculului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe cale feratã │Numãrul vagonului │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



În cazul transportului pe cale rutiera, pentru situaţiile în care vehiculul tractor şi remorca au numere de înmatriculare diferite, se înscriu ambele numere de înmatriculare, precum şi naţionalitatea vehiculului tractor.
Pentru operaţiunea de tranzit, în cazul în care mãrfurile sunt transportate în containere destinate a fi transportate pe vehicule rutiere, autoritatea vamalã poate autoriza principalul obligat sa nu completeze aceasta rubrica:
- dacã situaţia logistica de la punctul de plecare ar putea impiedica furnizarea datelor privind identitatea şi naţionalitatea mijlocului de transport în momentul întocmirii declaraţiei de tranzit şi
- dacã autoritatea vamalã poate sa se asigure ca informaţiile necesare privind mijloacele de transport vor fi înscrise ulterior în rubrica 55.

RUBRICA 19 - "CONTAINER"
Se înscrie unul din codurile prevãzute în anexa nr. 3, pe baza situaţiei cunoscute la momentul îndeplinirii formalitãţilor vamale de export sau de tranzit.

RUBRICA 20 - "CONDIŢII DE LIVRARE"
Se completeazã folosindu-se codurile din anexa nr. 3.
Prima caseta - se înscriu 3 caractere alfabetice reprezentând codificarile condiţiilor de livrare, potrivit regulilor cuprinse în anexa nr. 3. Aceste informaţii evidenţiazã anumite clauze ale contractului comercial.
A doua caseta - se indica locul convenit pentru livrarea mãrfii, prevãzut în contractul de transport.
A treia caseta - nu se utilizeazã.

RUBRICA 21 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT ACTIV CARE TRECE FRONTIERA"
Se înscrie identitatea, respectiv numãrul de înmatriculare sau denumirea mijlocului de transport activ care trece frontiera de stat, cunoscutã la momentul îndeplinirii formalitãţilor vamale, urmatã de naţionalitatea mijlocului de transport activ, pe baza unui cod care se regaseste în anexa nr. 3.
În cazul transportului combinat sau în situaţia în care sunt utilizate mai multe mijloace de transport, mijlocul de transport activ este acela care asigura propulsia ansamblului.
Exemplu: În cazul transportului mãrfurilor dintr-un camion care se afla pe o nava, mijlocul de transport activ se considera nava; În cazul unui transport rutier realizat printr-un ansamblu alcãtuit din vehicul tractor şi remorca, mijlocul de transport activ este considerat vehiculul tractor.
În funcţie de tipul mijlocului de transport implicat, se înscriu urmãtoarele detalii referitoare la identitate, astfel:


┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Tipul mijlocului de transport │ Detalii de identificare │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe mare sau pe ape interioare│Numele vasului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport aerian │Numãrul şi data zborului (atunci când nu │
│ │exista numãr de zbor se indica numãrul de│
│ │înmatriculare al aeronavei) │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport rutier │Numãrul de înmatriculare al vehiculului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe cale feratã │Numãrul vagonului │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



RUBRICA 22 - "MONEDA ŞI VALOAREA TOTAL FACTURATÃ"
În prima caseta se înscrie codul monedei de facturare, conform anexei nr. 3.
În a 2-a caseta se înscrie valoarea total facturatã pentru ansamblul mãrfurilor declarate. Aceasta valoare se exprima în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 23 - "CURS DE SCHIMB"
Se înscrie cursul oficial de schimb al valutei fata de moneda nationala, stabilit conform Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, precum şi a altor reglementãri legale în vigoare.

RUBRICA 24 - "NATURA TRANZACŢIEI"
Informaţiile care precizeazã tipul tranzacţiei efectuate se înscriu sub forma unor coduri, conform anexei nr. 3.
În prima caseta se înscrie codul general al operaţiunii.
În a doua caseta se înscrie codul particular al operaţiunii.

RUBRICA 25 - "MOD DE TRANSPORT LA FRONTIERA"
Se înscrie codul prevãzut în anexa nr. 3 corespunzãtor mijlocului de transport activ cu care se presupune ca mãrfurile vor ieşi din teritoriul vamal al României.

RUBRICA 26 - "MOD DE TRANSPORT INTERIOR"
Se indica modul de transport la plecare, utilizând unul din codurile prevãzute în anexa nr. 3.

RUBRICA 27 - "LOCUL DE ÎNCÃRCARE"
Se indica, dupã caz, locul cunoscut la momentul întocmirii formalitãţilor vamale, unde mãrfurile sunt încãrcate pe mijlocul de transport activ pe care acestea vor trece frontiera de stat.

RUBRICA 29 - "BIROU DE IEŞIRE"
Se înscrie codul biroului vamal, conform anexei nr. 3, prin care urmeazã ca mãrfurile sa pãrãseascã teritoriul României.

RUBRICA 30 - "LOCALIZAREA MÃRFURILOR"
Se indica locul exact unde mãrfurile pot fi examinate la momentul vamuirii, respectiv: pe chei, în depozit, pe mijlocul de transport etc.

RUBRICA 31 - "COLETE ŞI DESCRIEREA MÃRFURILOR; MÃRCI ŞI NUMERE - NUMÃRUL/NUMERELE CONTAINERULUI/CONTAINERELOR - NUMÃRUL ŞI NATURA"
Pe primul rând - se înscriu mãrcile, numerele, cantitatea şi natura coletelor sau, în cazul mãrfurilor neambalate, se înscrie numãrul articolelor care fac obiectul declaraţiei sau menţiunea "în vrac", în funcţie de modul de prezentare; În cazul în care mãrfurile - produse finite - nu sunt purtãtoare de marca se va înscrie menţiunea "fãrã marca". Natura coletelor se indica utilizând unul din codurile prevãzute în anexa nr. 3.
Pe al doilea rând - se înscrie un cod conform anexei nr. 3 atribuit unitãţilor de mãsura suplimentare potrivit nomenclaturii combinate şi reglementãrilor speciale naţionale, urmat de menţiunile necesare pentru identificarea mãrfurilor. Prin descrierea mãrfurilor se înţelege denumirea comercialã uzualã a acestora, în termeni suficienti de precisi pentru a permite identificarea mãrfurilor şi clasificarea lor în Tariful vamal de import al României.
Pe al treilea rând-se înscrie menţiunea "diverse", în cazul în care se completeazã rubrica 4.
Spaţiul poate fi folosit şi pentru înscrierea de date cerute de legislaţia specifica în vigoare, cum sunt cele legate de TVA, accize, valoare în vama, etc.
Dacã la transportul mãrfurilor au fost sau urmeazã a fi utilizate containere, se înscriu şi mãrcile de identificare ale acestora.
Pentru autovehiculele şi vehiculele prevãzute la poziţiile tarifare 87.02, 87.03, 87.04, 87.11, 87.16 din Tariful vamal de import al României se înscriu datele de identificare: marca, culoarea, seria sasiului, seria motorului, anul de fabricaţie.

RUBRICA 32 - "ARTICOL NR."
Se indica numãrul de ordine al fiecãrui articol în raport cu numãrul total al articolelor declarate în rubrica Nr. 5.

RUBRICA 33 - "CODUL MÃRFURILOR"
Se înscrie un cod numeric corespunzãtor articolului în cauza conform descrierii din anexa nr. 3.

RUBRICA 34 - "CODUL TARII DE ORIGINE"
Prima caseta a - se înscrie codul corespunzãtor tarii de origine conform anexei nr. 3, asa cum aceasta este definitã în Titlul II din Codul vamal al României.
A doua caseta b - se înscrie codul judeţului din care au fost expediate sau în care au fost produse mãrfurile, conform anexei nr. 3.

RUBRICA 35 - "GREUTATE BRUTTO (KG.)"
Se înscrie greutatea bruta a mãrfurilor descrise în rubrica 31, exprimatã în kilograme. Aceasta corespunde masei cumulate a mãrfurilor şi a ambalajelor aferente excluzând greutatea containerelor, prelatelor şi a altor materiale accesorii mijlocului de transport.
Atunci când o declaraţie vamalã acoperã mai multe feluri de mãrfuri, greutatea bruta totalã a acestora se va înscrie numai în prima rubrica 35, restul rubricilor nu se completeazã.
Atunci când greutatea bruta este mai mare de 1 kg şi include o fractie a unei unitãţi se va utiliza urmãtoarea regula de rotunjire:
- de la 0.001 la 0,499: se rotunjeste în minus la kg.;
- de la 0,5 la 0,999: se rotunjeste în plus la kg.
Atunci unde când greutatea bruta este mai mica de 1 kg se va înscrie ca 0,xyz (de exemplu 0,645 pentru un colet de 654 de grame).

RUBRICA 37 - "REGIM"
Se înscrie un cod conform anexei nr. 3 pentru codificarea regimului vamal pentru care mãrfurile sunt declarate.

RUBRICA 38 - "GREUTATE NETTO"
Se completeazã prin înscrierea în kilograme a greutatii nete a mãrfurilor descrise în rubrica 31 corespondenta, respectiv greutatea proprie a mãrfurilor fãrã ambalaj, exprimatã în numere întregi urmate de trei zecimale.

RUBRICA 40 - "DECLARAŢIE SUMARÃ/DOCUMENT PRECEDENT"
Se indica, conform codurilor prevãzute în anexa nr. 3, datele de identificare a documentelor ce preced exportul.
Atunci când declaraţia se referã la reexportul mãrfurilor care încheie regimul vamal de antrepozitare în cazul unui antrepozit de tip B, se înscriu datele de referinta ale declaraţiei de plasare sub acest regim.
În cazul declaraţiilor vamale de tranzit, se indica datele de identificare ale destinaţiei vamale precedente sau ale documentelor vamale corespondente. Atunci când trebuie indicatã mai mult decât o referinta, se înscrie menţiunea "diverse", iar lista elementelor de referinta se anexeazã declaraţiei de tranzit.

RUBRICA 41 - "UNITÃŢI SUPLIMENTARE"
Atunci când este cazul, se înscrie cantitatea articolului respectiv exprimatã în unitatea de mãsura suplimentarã.

RUBRICA 44 - "MENŢIUNI SPECIALE/DOCUMENTE PREZENTATE/CERTIFICATE ŞI AUTORIZAŢII"
Menţiunile cerute de eventualele reglementãri specifice se înscriu sub forma unor coduri prevãzute în anexa nr. 3. În afarã mentiunilor speciale înscrise sub forma de coduri prevãzute pentru aceasta rubrica în anexa nr. 3, se pot face şi alte menţiuni.
Documentele prezentate în susţinerea declaraţiei vamale, se înscriu pentru fiecare articol în parte, inclusiv dacã este cazul exemplarul de control T5R, în "Borderoul documentelor anexate". Tipul documentului se indica printr-un cod împreunã cu elementele suplimentare necesare identificarii acestora, precum numãrul şi data emiterii acestora, astfel:
- pentru primul articol se vor mentiona datele aferente tuturor documentelor prezentate în susţinerea declaraţiei vamale;
- pentru urmãtoarele articole care fac obiectul declarãrii se vor înscrie numai informaţiile aferente documentelor necesare aplicãrii mãsurilor de politica comercialã sau unor reglementãri speciale.
Informarea privind actualizarea codurilor utilizate pentru documente se realizeazã prin mijloacele aferente sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamalã.
În cazul în care declaraţia de reexport care încheie regimul de antrepozitare vamalã este depusa la un birou vamal, altul decât biroul de control, se indica denumirea acestuia din urma.
În afarã mentiunilor speciale care trebuie înscrise sub forma de coduri prevãzute pentru aceasta rubrica în anexa nr. 3, se pot înscrie şi alte menţiuni.
Caseta Cod M.S. (Cod menţiuni speciale) nu se completeazã.

RUBRICA 46 - "VALOARE STATISTICA"
Valoarea statistica reprezintã valoarea mãrfurilor la locul şi momentul în care pãrãsesc teritoriul tarii.
Valoarea statistica exprima în moneda nationala şi se determina prin transformarea în lei a monedei facturate, conform prevederilor legale.
Valoarea statistica se calculeazã astfel:
- în cazul vânzãrii pe baza sumei facturate a mãrfurilor;
- în alte cazuri, pe baza sumei care ar fi fost facturatã în cazul vânzãrii.
Valoarea statistica trebuie sa includã numai elementele constitutive (transport şi asigurare, etc.) referitoare la acea parte a transportului care, în cazul mãrfurilor exportate, are loc pe teritoriului tarii.
Valoarea statistica nu include taxe percepute la export, cum sunt prime la export sau alte taxe cu efect echivalent.
Pentru mãrfurile supuse unor operaţiuni de perfecţionare, inclusiv reparaţiile, valoarea statistica trebuie sa fie determinata ca şi când mãrfurile ar fi fost produse în întregime în ţara de perfecţionare (reparatie).

RUBRICA 49 - "IDENTIFICAREA ANTREPOZITULUI"
Se înscriu elementele necesare identificarii antrepozitului pe baza unui cod potrivit anexei nr. 3.
În a doua jumãtate a rubricii, în cazul plasarii mãrfurilor sub un regim vamal suspensiv, se înscrie, dupã caz, termenul acordat de autoritatea vamalã pentru încheierea regimului, exprimat în luni.

RUBRICA 50 - "PRINCIPAL OBLIGAT"
Se înscrie denumirea şi adresa completa a titularului operaţiunii de tranzit, împreunã cu numãrul de identificare alocat de cãtre autoritatea vamalã, dacã acesta exista.
Atunci când este cazul, se înscrie numele complet al reprezentantului autorizat care semneazã în numele titularului operaţiunii de tranzit.
Cu respectarea dispoziţiilor specifice adoptate cu privire la folosirea sistemelor informatice, originalul semnãturii olografe a persoanei interesate trebuie aplicat pe exemplarul care rãmâne la biroul vamal de ieşire. Atunci când titularul operaţiunii de tranzit sau reprezentantul autorizat al acestuia, este o persoana juridicã, acesta trebuie sa adauge dupã semnatura numele, prenumele şi calitatea pe care o deţine.
În cazul exportului, declarantul sau reprezentantul acestuia poate indica numele şi adresa unui intermediar stabilit în raza de activitate a biroului vamal de ieşire competent cãruia i se poate restitui exemplarul 3 vizat de cãtre biroul vamal de ieşire.

RUBRICA 52 - "GARANŢIE"
Se utilizeazã numai în cazul tranzitului indicandu-se tipul de garanţie.
În conformitate cu codurile prevãzute în anexa nr. 3, se înscrie tipul de garanţie utilizata pentru operaţiunea de tranzit urmat de numãrul documentului de garanţie şi codul biroului de garanţie.
În prima caseta - se înscrie numãrul şi data certificatului de garanţie globalã sau de dispensa de garanţie sau, dupã caz, al documentului de garanţie, conform mentiunilor înscrise în anexa nr. 3, precum şi dacã este cazul, denumirea şi codul biroului de garanţie la care aceasta este constituitã; în situaţia în care operaţiunea de tranzit se realizeazã cu exceptare sau scutire de la garantarea drepturilor vamale, în prima caseta a rubricii se înscrie şi baza legalã a acordãrii acestei facilitãţi.
În a doua caseta - se indica tipul garanţiei, conform codului din anexa nr. 3.

RUBRICA 53 - "BIROU DE DESTINAŢIE (ŞI ŢARA)"
Se utilizeazã numai în cazul tranzitului, indicandu-se biroul vamal la care mãrfurile trebuie sa fie prezentate pentru a încheia operaţiunea de tranzit, conform anexei nr. 3.

RUBRICA 54 - "LOCUL ŞI DATA: SEMNATURA ŞI NUMELE DECLARANTULUI/REPREZENTANTULUI"
Se înscriu locul şi data completãrii declaraţiei vamale.
Pe exemplarul care rãmâne la biroul vamal de export (sau eventual biroul de expediţie) trebuie sa figureze originalul semnãturii de mana a persoanei interesate, urmatã de numele şi prenumele acesteia.
Dacã persoana interesatã este o persoana juridicã, semnatura însoţitã de ştampila declarantului/reprezentantului trebuie sa fie urmatã de indicarea numelui, prenumelui şi calitãţii semnatarului.

B. INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU PE PARCURS

Între momentul când mãrfurile pãrãsesc biroul vamal de export şi/sau de plecare şi momentul când acestea sosesc la biroul vamal de destinaţie, este posibil ca anumite menţiuni specifice sa fie înscrise pe exemplarele declaraţiei vamale care însoţesc mãrfurile. Aceste menţiuni privesc operaţiunea de transport şi trebuie sa fie fãcute pe document în cursul operaţiunii de cãtre transportator. Acesta este responsabil de mijlocul de transport pe care mãrfurile sunt direct încãrcate. Menţiunile pot fi scrise de mana în mod lizibil. În acest caz formularele trebuie completate cu cerneala şi cu litere mari de tipar.
Aceste menţiuni, apar doar pe exemplarele 4 şi 5 şi privesc rubricile de mai jos:

RUBRICA 55 - "TRANSBORDARE"
Primele trei randuri ale acestei rubrici trebuie completate de transportator atunci când, în timpul operaţiunii respective, mãrfurile sunt transbordate de pe un mijloc de transport pe altul sau dintr-un container în altul.
Atunci când autoritatea vamalã considera ca operaţiunea de tranzit poate continua în mod normal, şi dupã ce au luat mãsurile necesare care se impun, aceasta vizeazã exemplarele 4 şi 5 ale declaraţiei vamale de tranzit.

RUBRICA 56 - "ALTE INCIDENTE ÎN CURSUL TRANSPORTULUI/RELATAREA FAPTELOR ŞI MÃSURILE LUATE"
Se utilizeazã numai pentru operaţiunile de tranzit şi cuprinde referiri asupra incidentelor avute pe parcursul tranzitarii mãrfurilor, cum ar fi: rupere de sigilii, lipsuri sau distrugeri de mãrfuri.
Menţiunile pot fi fãcute şi manual. În plus, atunci când mãrfurile sunt încãrcate pe o semiremorca şi pe durata cãlãtoriei se schimba numai vehiculul tractor (fãrã ca mãrfurile sa fie manipulate sau transbordate), în aceasta rubrica se înscrie numãrul de înmatriculare al noului vehicul tractor. În astfel de cazuri, nu este necesarã viza autoritãţilor competente.

C. INDICAŢII PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU ÎN CAZUL OPERAŢIUNILOR DE PUNERE ÎN LIBERA CIRCULAŢIE, PERFECŢIONARE ACTIVA, ADMITERE TEMPORARÃ, TRANSFORMARE SUB CONTROL VAMAL, ANTREPOZITARE VAMALÃ ŞI LA INTRAREA MÃRFURILOR ÎN ZONELE SUPUSE CONTROALELOR DE TIP II, SCUTITE DE TAXE.

RUBRICA 1 - "DECLARAŢIE"
În prima caseta se înscrie un cod indicat in anexa nr. 3 la prezentul ordin.
În a doua caseta se înscrie tipul procedurii folosind un cod relevant din anexa nr. 3.

RUBRICA 2 - "EXPEDITOR/EXPORTATOR"
Se înscrie denumirea şi adresa expeditorului sau a ultimului vânzãtor al mãrfurilor înainte de introducerea lor în teritoriul vamal al României.

RUBRICA 3 - "FORMULARE"
Prima caseta: se completeazã în toate cazurile când se depune şi declaraţia complementara, numerotandu-se fiecare formular în ordinea pe care acesta o ocupa.
Exemplu: Pentru o declaraţie vamalã formatã dintr-o declaraţie primara IM şi doua declaraţii complementare IM/c, în aceasta caseta se înscrie:
- 1/3 pentru declaraţia primara;
- 2/3 pentru prima declaraţie complementara;
- 3/3 pentru a doua declaraţie complementara.
Aceasta caseta nu se completeazã în cazul în care declaraţia vamalã se depune pentru un singur bun, situaţie în care în rubrica 5 se înscrie cifra 1.
A doua caseta: se înscrie numãrul total al formularelor care compun declaraţia vamalã în detaliu atunci când declaraţia conţine şi formulare complementare.
Exemplu: Pentru o declaraţie vamalã formatã dintr-o declaraţie primara şi doua declaraţii complementare în aceasta caseta se înscrie cifra 3.

RUBRICA 5 - "ARTICOLE"
Se înscrie numãrul total de coduri tarifare din Nomenclatura Combinata completate pe declaraţia primara şi pe declaraţiile complementare sau numãrul total de articole înscrise în declaraţia vamalã (sau listele de incarcatura sau listele descriptive de natura comercialã), inclusiv cele care, deşi se încadreazã la acelaşi cod tarifar, au caracteristici diferite în ceea ce priveşte, denumirea comercialã, originea, etc.
Numãrul de articole corespunde numãrului de rubrici Nr. 31 care trebuie completate.

RUBRICA 6 - "TOTAL COLETE"
Se înscrie numãrul total al coletelor (cartoane, lãzi etc.), în care sunt ambalate mãrfurile, care fac parte din transportul respectiv.

RUBRICA 7 - "NUMÃR DE REFERINTA"
Rubrica se completeazã cu informaţiile referitoare la anul înregistrãrii declaraţiei, urmat de datele de identificare unica a lotului de marfa atribuite de cãtre declarant/reprezentant.

RUBRICA 8 - "DESTINATAR"
Se înscrie un numãr de identificare al persoanei interesate atribuit de cãtre autoritãţile competente, din motive de ordin fiscal, statistic, etc., urmat de denumirea şi adresa completa a titularului regimului vamal solicitat. Când persoana interesatã nu are atribuit un astfel de numãr autoritatea vamalã poate sa-i atribuie unul, prin intermediul sistemului informatic integrat vamal, pentru declaraţia în cauza.

RUBRICA 9 - "RESPONSABIL FINANCIAR"
Se înscriu datele de identificare ale bãncii, la care titularul operaţiunii sau reprezentantul acestuia are deschis contul din care se efectueazã plãţile privind taxele vamale şi alte drepturi, precum şi datele de identificare aferente contului bancar şi titularului acestuia.

RUBRICA 11 - "ŢARA TRANZACŢIEI"
Prima caseta: se completeazã codul tarii vânzãtorului, conform anexei nr. 3.
A doua caseta: nu se utilizeazã.

RUBRICA 12 - "ELEMENTE PENTRU VALOARE"
Se înscriu elementele necesare pentru calculul taxelor vamale şi a altor drepturi sau a valorii statistice, exprimate în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 14 - "DECLARANT/REPREZENTANT"
Se înscriu sub forma unui cod conform anexei nr. 3 datele de identificare ale declarantului sau reprezentantului.
Pe al doilea rând se înscriu denumirea şi adresa completa a declarantului/reprezentantului.
Când declarantul şi destinatarul sunt aceeaşi persoana, în aceasta rubrica se înscrie menţiunea "destinatar".

RUBRICA 15 - "ŢARA DE EXPEDIERE/EXPORT"
Se înscrie denumirea tarii de expediere/export cãtre România.
În caseta (a) - se completeazã, conform anexei nr. 3, codul tarii de expediere/export cãtre România, dacã pe parcursul transportului pana în destinaţie în nici o ţara intermediara nu are loc vreo stationare sau operaţiune juridicã legatã de operaţiunea de transport în cauza. Dacã pe parcursul transportului pana în destinaţie au avut loc însã stationari sau operaţiuni juridice legate de operaţiunea de transport în cauza, ultima ţara intermediara în care a avut loc o astfel de operaţiune va fi consideratã ca ţara de expediere/export.

RUBRICA 16 - "ŢARA DE ORIGINE"
Se înscrie denumirea tarii de origine atunci când aceasta se cunoaşte şi poate fi probatã cu documente ce atesta originea mãrfurilor, emise în baza unor acorduri la care România este parte.
Ţara de origine se determina în baza datelor înscrise în certificatele de origine eliberate potrivit regulilor stabilite prin convenţiile sau acordurile internaţionale la care România este parte.
În cazul acordurilor preferenţiale semnate de România, dacã nu se cunoaşte ţara de origine, se înscrie grupul de tari din care produsele sunt considerate originare (de exemplu U.E., A.E.L.S.).
Dacã declaraţia cuprinde mai multe articole de origine diferita, se înscrie menţiunea "diferit".

RUBRICA 17 - "ŢARA DE DESTINAŢIE"
Se înscrie denumirea tarii de destinaţie, respectiv România.
În caseta a - se indica codul corespunzãtor României, conform anexei nr. 3.
În caseta b - se înscrie codul judeţului în care isi are sediul destinatarul mãrfurilor, conform anexei nr. 3.

RUBRICA 18 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT LA SOSIRE"
Se înscrie identitatea, respectiv numãrul de înmatriculare sau denumirea mijlocului/mijloacelor de transport în care mãrfurile sunt direct încãrcate la momentul prezentãrii acestora la biroul vamal de destinaţie, urmatã de naţionalitatea mijlocului de transport (sau a vehiculului care asigura propulsia ansamblului format din mai multe mijloace de transport), pe baza unui cod care se regaseste în anexa nr. 3 la rubrica 15 a.
În cazul transportului pe cale rutiera, pentru situaţiile în care vehiculul tractor şi remorca au numere de înmatriculare diferite, se înscriu ambele numere de înmatriculare, precum şi naţionalitatea vehiculului tractor.
În funcţie de tipul mijlocului de transport implicat, se înscriu urmãtoarele detalii referitoare la identitate, astfel:


┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Tipul mijlocului de transport │ Detalii de identificare │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe mare sau pe ape interioare│Numele vasului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport aerian │Numãrul şi data zborului (atunci când nu │
│ │exista numãr de zbor se indica numãrul de│
│ │înmatriculare al aeronavei) │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport rutier │Numãrul de înmatriculare al vehiculului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe cale feratã │Numãrul vagonului │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



RUBRICA 19 - "CONTAINER"
Se înscrie unul din codurile prevãzute în anexa nr. 3, pe baza situaţiei existente la trecerea frontierei de stat.

RUBRICA 20 - "CONDIŢII DE LIVRARE"
Se înscriu 3 caractere alfabetice reprezentând codificarile condiţiilor de livrare, potrivit regulilor cuprinse în anexa nr. 3. Aceste informaţii evidenţiazã anumite clauze ale contractului comercial.
Prima caseta - se înscriu 3 caractere alfabetice reprezentând codificarile condiţiilor de livrare, potrivit regulilor cuprinse în anexa nr. 3.
A doua caseta - se indica locul convenit pentru livrarea mãrfii, prevãzut în contractul de transport.
A treia caseta - nu se utilizeazã.

RUBRICA 21 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT ACTIV CARE TRECE FRONTIERA"
Se înscrie identitatea, respectiv numãrul de înmatriculare sau denumirea mijlocului de transport activ care trece frontiera de stat, urmatã de naţionalitatea mijlocului de transport activ, pe baza unui cod care se regaseste în anexa nr. 3.
În cazul transportului combinat sau în situaţia în care sunt utilizate mai multe mijloace de transport, mijlocul de transport activ este acela care asigura propulsia ansamblului.
Exemplu: În cazul transportului mãrfurilor dintr-un camion care se afla pe o nava, mijlocul de transport activ se considera nava; În cazul unui transport rutier realizat printr-un ansamblu alcãtuit din vehicul tractor şi remorca, mijlocul de transport activ este considerat vehiculul tractor.
În funcţie de tipul mijlocului de transport implicat, se înscriu urmãtoarele detalii referitoare la identitate, astfel:


┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Tipul mijlocului de transport │ Detalii de identificare │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe mare sau pe ape interioare│Numele vasului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport aerian │Numãrul şi data zborului (atunci când nu │
│ │exista numãr de zbor se indica numãrul de│
│ │înmatriculare al aeronavei) │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport rutier │Numãrul de înmatriculare al vehiculului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Transport pe cale feratã │Numãrul vagonului │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



RUBRICA 22 - "MONEDA ŞI VALOAREA TOTAL FACTURATÃ"
În prima caseta se înscrie codul monedei de facturare, conform anexei nr. 3.
În a 2-a caseta se înscrie preţul facturat pentru ansamblul mãrfurilor declarate. Acest preţ se exprima în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 23 - "CURS DE SCHIMB"
Se înscrie cursul oficial de schimb al valutei fata de moneda nationala, stabilit conform Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, precum şi a altor reglementãri legale în vigoare.

RUBRICA 24 - "NATURA TRANZACŢIEI"
Informaţiile care precizeazã tipul tranzacţiei efectuate se înscriu sub forma unor coduri, conform anexei nr. 3.
În prima caseta se înscrie codul general al operaţiunii.
În a doua caseta se înscrie codul particular al operaţiunii.

RUBRICA 25 - "MOD DE TRANSPORT LA FRONTIERA"
Se înscrie codul prevãzut în anexa nr. 3 corespunzãtor mijlocului de transport activ cu care se presupune ca mãrfurile au intrat pe teritoriul vamal al României.

RUBRICA 26 - "MOD DE TRANSPORT INTERIOR"
Se indica modul de transport la sosire, utilizând un cod conform anexei nr. 3.

RUBRICA 27 - "LOCUL DE DESCÃRCARE"
Se indica, dupã caz, locul cunoscut la momentul întocmirii formalitãţilor vamale, unde mãrfurile au fost sau urmeazã a fi descãrcate pe mijlocul de transport activ cu care acestea au trecut frontiera de stat.

RUBRICA 28 - "INFORMAŢII FINANCIARE ŞI BANCARE"
Se pot înscrie datele referitoare la regimul financiar al mãrfurilor. De asemenea se înscriu informaţiile privind instrumentele de plata sau garantare utilizate.

RUBRICA 29 - "BIROU DE INTRARE"
Se înscrie codul biroului vamal prin care mãrfurile au trecut frontiera romana, conform anexei nr. 3.

RUBRICA 30 - "LOCALIZAREA MÃRFURILOR"
Se indica locul exact unde mãrfurile pot fi examinate în momentul vamuirii, respectiv: pe chei, în depozit, pe mijlocul de transport, etc.

RUBRICA 31 - "COLETE ŞI DESCRIEREA MÃRFURILOR; MÃRCI ŞI NUMERE - NUMÃRUL/NUMERELE CONTAINERULUI/CONTAINERELOR - NUMÃRUL ŞI NATURA"
Pe primul rând - se înscriu mãrcile, numerele, cantitatea şi natura coletelor sau, în cazul mãrfurilor neambalate, se înscrie numãrul articolelor care fac obiectul declaraţiei sau menţiunea "în vrac", în funcţie de modul de prezentare. În cazul în care mãrfurile - produse finite - nu sunt purtãtoare de marca se va înscrie menţiunea "fãrã marca". Natura coletelor se indica utilizând unul din codurile prevãzute în anexa nr. 3.
Pe al doilea rând - se înscrie un cod conform anexei nr. 3 atribuit unitãţilor de mãsura suplimentare potrivit nomenclaturii combinate şi reglementãrilor speciale naţionale, urmat de menţiunile necesare pentru identificarea mãrfurilor. Prin descrierea mãrfurilor se înţelege denumirea comercialã uzualã a acestora, în termeni suficienti de precisi pentru a permite identificarea mãrfurilor şi clasificarea lor în Tariful vamal de import al României.
Pe al treilea rând - se înscrie menţiunea "diverse", în cazul în care se completeazã rubrica 4.
Spaţiul poate fi folosit şi pentru înscrierea de date cerute de legislaţia specifica în vigoare, cum sunt cele legate de TVA, accize, valoare în vama, etc.
Dacã la transportul mãrfurilor au fost sau urmeazã a fi utilizate containere, se înscriu şi mãrcile de identificare ale acestora.
Pentru autovehiculele şi vehiculele prevãzute la poziţiile tarifare 87.02, 87.03, 87.04, 87.11, 87.16 din Tariful vamal de import al României se înscriu datele de identificare: marca, culoarea, seria sasiului, seria motorului, anul de fabricaţie şi, dupã caz, masa maxima autorizata, capacitatea cilindrica, tipul combustibilului utilizat, etc.

RUBRICA 32 - "ARTICOL NR."
Se indica numãrul de ordine al fiecãrui articol în raport cu numãrul total al articolelor declarate în rubrica Nr. 5.

RUBRICA 33 - "CODUL MÃRFURILOR"
Se înscrie un cod numeric corespunzãtor articolului în cauza conform descrierii din anexa nr. 3.

RUBRICA 34 - "COD ŢARA ORIGINE"
Prima caseta a - Se completeazã în situaţiile în care în rubrica 16 a fost înscrisã ţara de origine sau grupul de tari din care produsele sunt considerate originare. Codul corespunzãtor tarii de origine asa cum aceasta este definitã în Titlul II din Codul vamal al României se regaseste în anexa nr. 3.

RUBRICA 35 - "GREUTATE BRUTTO (KG.)"
Se înscrie greutatea bruta exprimatã în kilograme, a mãrfurilor descrise în rubrica 31, care corespunde masei cumulate a mãrfurilor şi a ambalajelor acestora excluzând greutatea containerelor, prelatelor şi a altor materiale accesorii mijlocului de transport.
Atunci când o declaraţie acoperã mai multe feluri de mãrfuri greutatea bruta totalã a acestora se va înscrie numai în prima rubrica 35, restul rubricilor nu se completeazã.
Atunci când greutatea bruta este mai mare de 1 kg şi include o fractie a unei unitãţi se va utiliza urmãtoarea regula de rotunjire:
- de la 0.001 la 0,499: se rotunjeste în minus la kg.;
- de la 0,5 la 0,999: se rotunjeste în plus la kg.
Atunci unde când greutatea bruta este mai mica de 1 kg se va înscrie ca 0,xyz (de exemplu 0,645 pentru un colet de 654 de grame).

RUBRICA 36 - "PREFERINŢE"
Se foloseşte un cod conform anexei nr. 3 pentru codificarea preferintelor tarifare.

RUBRICA 37 - "REGIM"
Se foloseşte un cod conform anexei nr. 3 pentru codificarea regimului vamal pentru care mãrfurile sunt declarate.

RUBRICA 38 - "GREUTATE NETTO"
Se completeazã prin înscrierea în kilograme a greutatii nete a mãrfurilor descrise în rubrica 31 corespondenta, respectiv greutatea proprie a mãrfurilor fãrã ambalaj, exprimatã în numere întregi urmate de trei zecimale.

RUBRICA 39 - "CONTINGENT"
Se completeazã în toate situaţiile în care au fost instituite contingente cantitative sau valorice, prin înscrierea unuia dintre codurile prevãzute în anexa nr. 3.

RUBRICA 40 - "DECLARAŢIE SUMARÃ/DOCUMENT PRECEDENT"
Se indica, conform codurilor prevãzute în anexa nr. 3, datele de identificare ale declaraţiei sumare sau ale documentelor vamale precedente.

RUBRICA 41 - "UNITÃŢI DE MÃSURA SUPLIMENTARE"
Atunci când este cazul, se înscrie cantitatea articolului respectiv exprimatã în unitatea de mãsura suplimentarã.

RUBRICA 42 - "PREŢ ARTICOL"
Se înscrie, atunci când se cunoaşte, valoarea fiecãrui articol care concura la valoarea total facturatã pentru ansamblul mãrfurilor declarate care se regaseste în rubrica 22. Preţul se exprima în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 43 - "METODA DE EVALUARE"
Se înscrie un cod, potrivit anexei nr. 3, aferent regulii de evaluare utilizata pentru determinarea valorii în vama a mãrfurilor.

RUBRICA 44 - "MENŢIUNI SPECIALE/DOCUMENTE PREZENTATE/CERTIFICATE ŞI AUTORIZAŢII"
Menţiunile cerute de eventualele reglementãri specifice se înscriu sub forma unor coduri prevãzute în anexa nr. 3. În afarã mentiunilor speciale înscrise sub forma de coduri prevãzute pentru aceasta rubrica în anexa nr. 3, se pot face şi alte menţiuni.
Documentele prezentate în susţinerea declaraţiei vamale, se înscriu pentru fiecare articol în parte, inclusiv dacã este cazul exemplarul de control T5R, în "Borderoul documentelor anexate". Tipul documentului se indica printr-un cod împreunã cu elementele suplimentare necesare identificarii acestora, precum numãrul şi data emiterii acestora, astfel:
- pentru primul articol se vor mentiona datele aferente tuturor documentelor prezentate în susţinerea declaraţiei vamale;
- pentru urmãtoarele articole care fac obiectul declarãrii se vor înscrie numai informaţiile aferente documentelor necesare aplicãrii mãsurilor de politica comercialã sau unor reglementãri speciale.
Informarea privind actualizarea codurilor utilizate pentru documente se realizeazã prin mijloacele aferente sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamalã.
În cazul în care declaraţia de plasare a mãrfurilor sub un regim de antrepozitare vamalã este depusa la un birou vamal, altul decât biroul de control, trebuie înscrisã denumirea acestuia din urma.
Caseta Cod M.S. (Cod menţiuni speciale) nu se completeazã.

RUBRICA 45 - "AJUSTARE"
Se utilizeazã numai în cazul în care se face o ajustare a preţului plãtit sau de plãtit înscriindu-se suma aferentã acestei ajustari.

RUBRICA 46 - "VALOARE STATISTICA"
Valoarea statistica reprezintã valoarea mãrfurilor la locul şi momentul în care intra pe teritoriul tarii.
Valoarea statistica se exprima în moneda nationala şi se determina prin transformarea în lei a monedei facturate, conform prevederilor legale.
Valoarea statistica se calculeazã astfel:
- în cazul vânzãrii pe baza sumei facturate a mãrfurilor;
- în alte cazuri, pe baza sumei care ar fi fost facturatã în cazul vânzãrii.
Valoarea în vama a mãrfurilor se determina potrivit prevederilor Acordului privind aplicarea articolului VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994, ratificat prin Legea nr. 133/1994 şi Codului vamal al României.
Valoarea statistica trebuie sa includã numai elementele constitutive (transport şi asigurare, etc.) referitoare la acea parte a transportului care, în cazul mãrfurilor importate, are loc în afarã teritoriului tarii.
Valoarea statistica nu include taxe percepute la import, cum sunt: taxele vamale, TVA, accize sau alte taxe cu efect echivalent.
Pentru mãrfurile supuse unor operaţiuni de perfecţionare, inclusiv reparaţiile, valoarea statistica trebuie sa fie determinata ca şi când mãrfurile ar fi fost produse în întregime în ţara de perfecţionare (reparatie).
Pentru mãrfurile folosite ca mediu de transport al informaţiilor (suport informatic) cum sunt dischetele, benzile magnetice, filmele, planurile, casetele audio şi video, CD-ROM-urile, care sunt comercializate în scopul furnizarii de informaţii, valoarea statistica se determina pe baza costului total al mãrfurilor, respectiv costul suportului informatic precum şi al informatiei care este transportatã.

RUBRICA 47 - "CALCULUL IMPOZITARILOR"
Se completeazã atunci când sunt de plãtit sau de garantat taxele vamale şi alte drepturi, dar şi atunci când exista o prevedere legalã cu privire la amânarea plãţii sau la scutirea de la plata sau garantare.
În prima coloana - se înscrie tipul de taxa, folosind un cod, în conformitate cu anexei nr. 3.
În a doua coloana - se înscrie baza de impozitare determinata potrivit prevederilor legale referitoare la acele taxe, impozite sau eventuale garanţii suplimentare.
În a treia coloana - se înscrie procentul taxei vamale sau, dupã caz, cota procentualã sau suma fixa pentru alte tipuri de drepturi stabilite prin acte normative.
În a patra coloana - se indica cuantumul drepturilor vamale.
În a cincea coloana - se înscrie modul de acoperire (plata, garantare, scutire sau suspendare/amânare) a taxelor vamale şi a altor drepturi folosind un cod format dintr-o cifra, conform anexei nr. 3.

RUBRICA 48 - "REPORT DE PLATA"
Se completeazã numai în cazul în care plata taxelor vamale şi a altor drepturi se efectueazã din depozite bãneşti constituite în avans în contul autoritãţii vamale. În aceste situaţii se înscrie codul depozitului banesc preluat din datele contabile ale biroului vamal respectiv.

RUBRICA 49 - "IDENTIFICAREA ANTREPOZITULUI"
Se înscrie elementele necesare identificarii antrepozitului pe baza unui cod potrivit anexei nr. 3.
În a doua jumãtate a rubricii, în cazul plasarii mãrfurilor sub un regim vamal suspensiv, se înscrie termenul acordat de autoritatea vamalã pentru încheierea regimului, exprimat în luni.

RUBRICA 54 - "LOCUL ŞI DATA/SEMNATURA ŞI NUMELE DECLARANTULUI/REPREZENTANTULUI"
Se înscriu locul şi data depunerii declaraţiei vamale.
Pe exemplarul care rãmâne la biroul vamal trebuie sa figureze originalul semnãturii de mana a persoanei interesate, urmatã de numele şi prenumele acesteia.
Dacã persoana interesatã este o persoana juridicã, semnatura însoţitã de ştampila declarantului/reprezentantului trebuie sa fie urmatã de indicarea numelui, prenumelui şi calitãţii semnatarului.
De asemenea în aceasta rubrica se înscriu numãrul şi data corespondenta operaţiunii din registrul de evidenta a mãrfurilor la import (R2).

CAP. 4
DISPOZIŢII PRIVIND FORMULARELE COMPLEMENTARE ALE DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU

14. (1) Formularele complementare se folosesc doar în cazurile în care declaraţia cuprinde mai mult de un articol (a se vedea rubrica Nr. 5). Aceste formulare trebuie prezentate împreunã cu un formular IM, EX sau EU.
(2) Dispoziţiile de la capitolele 1-3 de mai sus se aplica şi formularelor complementare.
Totuşi:
- prima caseta a rubricii 1 trebuie sa conţinã sigla "IM/c", "EX/c" sau "EU/c". Totuşi aceasta caseta nu se completeazã când:
- formularul este utilizat pentru regimul de tranzit, situaţie în care în a 3-a subdiviziune a rubricii 1, trebuie sa se înscrie sigla "T1 RO";
- formularul este utilizat pentru a dovedi caracterul romanesc al mãrfurilor, situaţie în care în a 3-a subdiviziune a rubricii 1, trebuie sa se înscrie sigla "T2L-R";
- rubrica 2/8 se utilizeazã optional şi trebuie sa cuprindã, dacã este cazul, doar denumirea persoanei în cauza şi numãrul de identificare al acesteia;
- coloana "Recapitulare" a rubricii Nr. 47 se referã la recapitularea finala a tuturor articolelor care fac obiectul formularelor IM şi IM/c, EX şi EX/c sau EU şi EU/c utilizate. Aceasta coloana nu se va completa decât pe ultimul formular IM/c, EX/c sau EU/c atasat la un document IM, EX sau EU pentru a evidenţia totalul de plata, pe fiecare tip de taxa.
(3) În cazul utilizãrii formularelor complementare rubricile 31 (Colete şi descrierea mãrfurilor) din formularele complementare care nu se utilizeazã trebuie sa fie barate cu "x" pentru a impiedica folosirea lor ulterioara.


ANEXA 3

NOTE EXPLICATIVE PRIVIND CODURILE UTILIZATE PE FORMULARELE
DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU

CAP. 1
PREVEDERI GENERALE
Prezenta anexa conţine cerinţele particulare de baza care sunt aplicabile atunci când se utilizeazã formularele declaraţiei vamale în detaliu imprimate pe hârtie.
Pentru formalitãţile vamale aferente regimului de tranzit care se realizeazã prin procedura de schimb electronic de date bazat pe mecanismul EDI, instrucţiunile stabilite prin prezenta anexa se aplica numai în cazurile în care acestea nu contravin normelor metodologice specifice procedurii în cauza, elaborate de cãtre Autoritatea Nationala a Vamilor.
Exigenţele privind tipul şi lungimea datelor ce trebuie înscrise sunt indicate uneori în text. Codurile privind tipul de date sunt urmãtoarele:
a alfabetic
n numeric
an alfanumeric
Numãrul care urmeazã codului indica lungimea autorizata pentru date.

CAP. 2
CODIFICARI UTILIZATE PENTRU DATELE CE TREBUIE COMPLETATE ÎN RUBRICILE DIN DECLARAŢIE

RUBRICA 1 - "DECLARAŢIE"
Prima caseta - codurile aplicabile (a2) sunt urmãtoarele:
EX - pentru o declaraţie aferentã schimburilor de mãrfuri cu ţãrile şi teritoriile situate în afarã teritoriului vamal al României, cu excepţia ţãrilor care sunt parte contractantã la Convenţia privind simplificarea formalitãţilor în comerţul cu mãrfuri la care România a aderat în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 150/2005 , aprobatã prin <>Legea nr. 23/2006 , respectiv:
- pentru plasarea mãrfurilor sub unul din regimurile vamale prevãzute la coloanele A şi E din tabelul de la pct. 7 din anexa nr. 2 a prezentului ordin;
- pentru atribuirea uneia din destinatiile vamale prevãzute la coloanele C şi D din tabelul de la pct. 7 din anexa nr. 2 a prezentului ordin.
IM - pentru o declaraţie aferentã schimburilor de mãrfuri cu ţãrile şi teritoriile situate în afarã teritoriului vamal al României, cu excepţia ţãrilor care sunt parte contractantã la Convenţia privind simplificarea formalitãţilor în comerţul cu mãrfuri la care România a aderat în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 150/2005 , aprobatã prin <>Legea nr. 23/2006 , respectiv:
- pentru plasarea mãrfurilor sub unul din regimurile vamale prevãzute în coloanele de la H la K din tabelul de la pct. 7 din Anexa nr. 2 a prezentului ordin;
- pentru atribuirea uneia din destinatiile vamale prevãzute la coloanele C şi D din tabelul de la pct. 7 din Anexa nr. 2 a prezentului ordin.
EU - pentru o declaraţie aferentã schimburilor de mãrfuri cu una din ţãrile parte contractantã la Convenţia privind simplificarea formalitãţilor în comerţul cu mãrfuri la care România a aderat în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 150/2005 , aprobatã prin <>Legea nr. 23/2006 , respectiv:
- pentru plasarea mãrfurilor sub unul din regimurile vamale prevãzute în coloanele A, E şi de la H la K din tabelul de la pct. 7 din anexa nr. 2 a prezentului ordin;
- pentru atribuirea uneia din destinatiile vamale prevãzute la coloanele C şi D din tabelul de la pct. 7 din anexa nr. 2 a prezentului ordin;
Înscrierea unuia din codurile sus-menţionate se va face funcţie de datele care urmeazã a fi introduse în rubrica 11 "Ţara de tranzacţie" din declaraţia vamalã în detaliu.
A doua caseta - se înscrie codul procedurii vamale, conform celor de mai jos:
1 - export
Acest cod nu poate fi utilizat în cazul mãrfurilor reexportate ulterior unei operaţiuni de import temporar (vezi cod 3).
2 - export temporar
3 - reexport
Acest cod se utilizeazã numai în cazul mãrfurilor care au fost în prealabil introduse pentru a fi plasate sub regimurile de perfecţionare activa, transformare sub control vamal, antrepozit vamal, admitere temporarã şi nu poate fi utilizat în cazul exportului temporar (vezi codul 2)
4 - import
Acest cod nu poate fi utilizat în cazul reimportului (vezi codul 6)
5 - import temporar
6 - reimport
Acest cod poate fi utilizat numai în cazul mãrfurilor care au fost anterior scoase temporar din ţara.
7 - antrepozitare
Acest cod se utilizeazã pentru plasarea mãrfurilor în antrepozit vamal şi pentru plasarea mãrfurilor sub alte proceduri de control vamal.
9 - transformare sub control vamal
Acest cod se utilizeazã pentru plasarea mãrfurilor sub regimul de transformare sub control vamal şi pentru plasarea mãrfurilor sub alte destinaţii vamale.
A treia caseta - codurile care se pot înscrie, dupã caz, sunt urmãtoarele:
T1RO - pentru o declaraţie vamalã utilizata ca titlu de tranzit;
T2L-R - pentru o declaraţie vamalã utilizata ca document care atesta statutul romanesc al mãrfurilor.

RUBRICA 14 - "DECLARANT/REPREZENTANT"
Se înscrie codul de identificare al declarantului sau reprezentantului compus din urmãtoarele elemente: Codul de reprezentare (n1), Codul tarii (a2), Codul de identificare al declarantului/reprezentantului (an..16).
Codurile pentru tipul de reprezentare sunt:
1 - pentru declarant;
2 - pentru reprezentant direct, când acesta acţioneazã în numele şi pe seama altei persoane;
3 - pentru reprezentant indirect, când acesta acţioneazã în nume propriu, dar pe seama altei persoane.
Se utilizeazã codurile ţãrilor menţionate în rubrica 2.
Codul de identificare al declarantului/reprezentantului este atribuit de cãtre autoritatea vamalã.

RUBRICA 15 a - "ŢARA DE EXPEDIERE/EXPORT"
Se înscrie unul din codurile alfabetice pentru tari şi teritorii, conform tabelului de mai jos, stabilite pe baza normelor ISO alfa 2 (a2) în vigoare.
Informarea privind actualizarea datelor aferente listei de mai jos se realizeazã prin mijloacele aferente sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamalã.

Codurile ţãrilor şi teritoriilor


┌───────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Denumire │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AD │Andorra │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AE │Emiratele Arabe Unite │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AF │Afganistan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AG │Antigua şi Barbados │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AI │Anguilla │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AL │Albania │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AM │Armenia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AN │Antilele Olandeze │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AO │Angola │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AQ │Antarctica │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AR │Argentina │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AS │Samoa Americana │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AT │Austria │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AU │Australia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AW │Aruba │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│AZ │Azerbaidjan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BA │Bosnia şi Hertegovina │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BB │Barbados │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BD │Bangladesh │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BE │Belgia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BF │Burkina Faso │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BG │Bulgaria │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BH │Bahrein │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BI │Burundi │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BJ │Benin │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BM │Bermude │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BN │Brunei │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BO │Bolivia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BR │Brazilia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BS │Bahamas │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BT │Buthan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BV │Insulele Bouvet │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BW │Botswana │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BY │Bielorusia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BZ │Belize │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CA │Canada │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CC │Insulele Cocos │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CD │Congo │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CF │R. Centrafricana │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CG │Congo │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CH │Elvetia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CI │Coasta de Fildes │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CK │Insulele Cook │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CL │Chile │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CM │Camerun │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CN │China │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CO │Columbia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CR │Costa Rica │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CU │Cuba │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CV │Insulele Capului Verde │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CX │Insulele Christmas │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CY │Cipru │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CZ │Cehia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│DE │Germania │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│DJ │Djibouti │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│DK │Danemarca │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│DM │Dominica │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│DO │R. Dominicana │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│DZ │Algeria │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EC │Ecuador │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EE │Estonia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│EG │Egipt │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ER │Eritreea │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ES │Spania │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ET │Etiopia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│FI │Finlanda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│FJ │Insulele Fiji │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│FK │Insulele Falkland │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│FM │Micronezia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│FO │Insulele Faroe │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│FR │Franta, inclusiv Guadelupa, Guyana Franceza, Insulele Reunion, │
│ │Martinica, Monaco │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GA │Gabon │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GB │Marea Britanie │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GD │Grenada │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GE │Gruzia (Georgia) │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GH │Ghana │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GI │Gibraltar │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GL │Groenlanda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GM │Gambia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GN │Guineea │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GQ │Guineea Ecuatoriala │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GR │Grecia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GS │Georgia Sud - Insulele Sand │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GT │Guatemala │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GU │Guam │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GW │Guineea Bissau │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│GY │Guyana │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│HK │Hong Kong │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│HM │Insulele Heard Mc Donald │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│HN │Honduras │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│HR │Croatia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│HT │Haiti │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│HU │Ungaria │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ID │Indonezia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IE │Irlanda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ÎL │Israel │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ÎN │India │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IO │Teritoriile britanice din Oceanul Indian │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IQ │Irak │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IR │Iran │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IS │Islanda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│IT │Italia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│JM │Jamaica │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│JO │Iordania │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│JP │Japonia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KE │Kenya │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KG │Kirghiztan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KH │Cambodgia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KI │Kiribati │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KM │Insulele Comore │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KN │Sf. Kitts şi Nevis │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KP │Coreea de Nord │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KR │Coreea de Sud │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KW │Kuwait │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KY │Insulele Cayman │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│KZ │Kazahstan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LA │Laos │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LB │Liban │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LC │Sf. Lucia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LI │Liechtenstein │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LK │Sri Lanka │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LR │Liberia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LS │Lesotho │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LT │Lituania │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LU │Luxemburg │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LV │Letonia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LY │Libia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MA │Maroc │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MD │R. Moldova │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤

│MG │Madagascar │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MH │Insulele Marshall │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MK │Republica Macedonia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ML │Mali │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MM │Myanmar │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MN │Mongolia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MO │Macao │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MP │Insulele Mariane de Nord │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MR │Mauritania │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MS │Montserrat │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MT │Malta │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MU │Mauritius │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MV │Insulele Maldive │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MW │Malawi │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MX │Mexic │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MY │Malaiezia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│MZ │Mozambic │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NA │Namibia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NC │Noua Caledonie │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NE │Niger │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NF │Insulele Norfolk │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NG │Nigeria │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NI │Nicaragua │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NL │Olanda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NO │Norvegia, inclusiv Insulele Svalb/J. Mayen │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NP │Nepal │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NR │Nauru │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NU │Niue │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│NZ │Noua Zeelanda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│OM │Oman │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PA │Panama │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PE │Peru │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PF │Polinezia Franceza │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PG │Papua-Noua Guinee │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PH │Filipine │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PK │Pakistan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PL │Polonia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PM │Saint Pierre şi Miquelon │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PN │Insulele Pitcairn │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PS │Fasia Gaza şi Ter. de Vest │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PT │Portugalia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PW │Palau │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PY │Paraguay │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│QA │Qatar │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│QU │Tari şi Teritorii nespecificate, inclusiv Sahara occidentala, Zonele │
│ │Neutre │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│RO │România │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│RU │Federaţia Rusa │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│RW │Rwanda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SA │Arabia Saudita │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SB │Insulele Solomon │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SC │Seychelles │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SD │Sudan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SE │Suedia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SG │Singapore │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SH │Sf. Elena (Saint Helena) │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ŞI │Slovenia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SK │Slovacia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SL │Sierra Leone │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SM │San Marino │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SN │Senegal │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SO │Somalia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SR │Surinam │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ST │Sao Tome şi Principe │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SV │Salvador │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SY │R. Arabã Siriana │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SZ │Swaziland │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TC │Insulele Turks şi Caicos │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TD │Ciad │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TF │Ter. Aust. şi Ant. Fr. │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TG │Tago │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TH │Thailanda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TJ │Tadjikistan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TK │Insulele Tokelau │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TL │Timorul de Est │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TM │Turkmenistan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TN │Tunisia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TO │Tonga │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TR │Turcia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TT │Trinidad Tobago │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TV │Tuvalu │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TW │Taiwan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TZ │Tanzania │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UA │Ucraina │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UG │Uganda │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UM │Teritorii SUA din depãrtare │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│US │S.U.A., inclusiv Porto Rico │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UY │Uruguay │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UZ │Uzbekistan │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│VA │Vatican │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│VC │Sf. Vicentiu şi Grenadines │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│VE │Venezuela │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│VG │Insulele Virgine Britanice │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│VI │Insulele Virgine ale SUA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│VN │Vietnam │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│VU │Vanuatu │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│WF │Insulele Wallis şi Futuna │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│WS │Samoa de Vest │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│XC │Ceuta │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│XK │Kosovo │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│XL │Melilla │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│XM │Muntenegru │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│XS │Serbia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│YE │Yemen │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│YT │Mayotte │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ZA │Africa de Sud │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ZM │Zambia │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ZW │Zimbabwe │
└───────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



RUBRICA 15 b - "ŢARA DE EXPEDIERE/EXPORT"

LISTA PRIVIND CODURILE JUDEŢELOR


┌───────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Judeţul │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │ALBA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 02 │ARAD │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 03 │ARGES │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 04 │BACAU │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 05 │BIHOR │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 06 │BISTRITA NASAUD │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 07 │BOTOSANI │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 08 │BRAŞOV │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 09 │BRÃILA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │BUZAU │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │CARAS-SEVERIN │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │CLUJ │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │CONSTANTA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │COVASNA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │DAMBOVITA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16 │DOLJ │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 17 │GALAŢI │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18 │GORJ │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19 │HARGHITA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20 │HUNEDOARA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 21 │IALOMITA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22 │IAŞI │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 23 │ILFOV │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24 │MARAMURES │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25 │MEHEDINTI │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 26 │MURES │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 27 │NEAMT │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 28 │OLT │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 29 │PRAHOVA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 30 │SATU MARE │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 31 │SALAJ │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 32 │SIBIU │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 33 │SUCEAVA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 34 │TELEORMAN │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 35 │TIMIS │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 36 │TULCEA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 37 │VASLUI │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 38 │VALCEA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 39 │VRANCEA │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 40 │Municipiul BUCUREŞTI │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 41 │Municipiul BUCUREŞTI SECTOR 1 │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 42 │Municipiul BUCUREŞTI SECTOR 2 │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 43 │Municipiul BUCUREŞTI SECTOR 3 │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 44 │Municipiul BUCUREŞTI SECTOR 4 │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 45 │Municipiul BUCUREŞTI SECTOR 5 │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 46 │Municipiul BUCUREŞTI SECTOR 6 │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 51 │CALARASI │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 52 │GIURGIU │
└───────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



RUBRICA 17 - "COD ŢARA DESTINAŢIE"

RUBRICA 17a - se înscrie codul tarii conform listei menţionate la rubrica 15 a.

RUBRICA 17b - se înscrie unul din codurile judeţene menţionate la rubrica 15 b.

RUBRICA 18 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT LA PLECARE"
Se înscrie codul tarii conform listei menţionate la rubrica 15 a.

RUBRICA 19 - "CONTAINER"
Codurile utilizate (n1) sunt urmãtoarele:
0 - în cazul în care se utilizeazã alte modalitãţi de transport;
1 - în cazul în care transportul de mãrfuri este containerizat.

RUBRICA 20 - "CONDIŢIA DE LIVRARE"
Codurile şi indicaţiile înscrise în primele doua casete ale rubricii sunt urmãtoarele:


┌────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Rubrica Nr. 20 -│ Semnificatia │ Rubrica Nr. 20 - A doua caseta │
│ Prima caseta │ │ │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ Codificarea │ INCOTERMS - ICC/ECE │ LOCUL PREVÃZUT │
│ INCOTERMS │ Geneva │ │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ EXW │ Franco fabrica │ ... loc numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ FCA │ Franco transportator │ ... loc numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ CPT │ Transport plãtit pana la │ ... loc de destinaţie numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ CIP │ Transport şi asigurare │ ... loc de destinaţie numit │
│ │ plãtite pana la │ │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ DAF │ Franco frontiera │ ... loc numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ DDU │Franco destinaţie nevamuit│ ... loc de destinaţie numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ DDP │ Franco destinaţie vamuit │ ... loc de destinaţie numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ FAS │ Franco de-a lungul navei │ ... port de expediere numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ FOB │ Franco la bord │ ... port de expediere numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ CFR │ Cost şi navlu │ ... port de destinaţie numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ CIF │ Cost asigurare şi navlu │ ... port de destinaţie numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ DES │ Franco nava nedescarcat │ ... port de destinaţie numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ DEQ │ Franco pe chei │ ... port de destinaţie numit │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ DAF │ Livrat la frontiera │ Loc convenit de livrare la │
│ │ │ frontiera │
├────────────────┼──────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ XXX │ Alţi termeni de livrare │ Termenii precisi ai înţelegerii │
│ │ decât cei de mai sus │ specificati în contract │
└────────────────┴──────────────────────────┴──────────────────────────────────┘



RUBRICA 21 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT ACTIV CARE TRECE FRONTIERA"
Se înscrie codul tarii conform listei menţionate la rubrica 15 a.

RUBRICA 22 - "MONEDA ŞI VALOAREA TOTAL FACTURATÃ"
Indicatorul monedei de facturare este constituit din codul ISO alfa-3 al monedelor (valutelor), conform nomenclatorului de mai jos agreat de Banca Nationala a României.

Nomenclatorul de unitãţi monetare agreate de Banca Nationala a României


┌──────────────────────────────────────────────────┬────────────┬──────────────┐
│ Denumire unitate monetara │Cod numeric │Cod alfabetic │
│ │conform ISO │ conform ISO │
│ │ 4217 │ 4217 │
├──────────────────────────────────────────────────┼────────────┼──────────────┤
│Dolar Australian � │AUD │
│Siling Austriac*) � │ATS │
│Franc Belgian*) � │BEF │
│Dolar Canadian � │CAD │
│Coroana Ceha � │CZK │
│Coroana Daneza � │DKK │
│Marca Finlandeza*) � │FIM │
│Franc Francez*) � │FRF │
│Marca Germanã*) � │DEM │
│Drahma Greaca*) � │GRD │
│Forint Maghiar � │HUF │
│Rupie Indianã � │INR │
│Lira Irlandeza � │IEP │
│Lire italiene*) � │ITL │
│Yen Japonez � │JPY │
│Leul moldovenesc � │MDL │
│Gulden Olandez*) � │NLG │
│Coroana Norvegiana � │NOK │
│Zlot Polonez � │PLN │
│Escudo Portughez*) � │PTE │
│Leu vechi*) � │ROL │
│Peseta Spaniola*) � │ESP │
│Coroana Suedeza*) � │SEK │
│Franc Elvetian � │CHF │
│Lire Turcesti*) � │TRL │
│Lira Turceasca noua � │TRY │
│Lira Egipteana � │EGP │
│Lira Sterlina � │GBP │
│Dolar S.U.A. � │USD │
│EURO/trimestrial - accize Legea nr. 571/2003 � │ERO │
│EURO 1 (fost ECU pana la data de 08.01.1999) � │EUR │
│Drepturi speciale de tragere (DST) � │XDR │
│LEU │... │RON │
└──────────────────────────────────────────────────┴────────────┴──────────────┘


*) Se menţin în scopuri statistice;

RUBRICA 24 - "NATURA TRANZACŢIEI"
Se înscriu codurile aferente operaţiunilor comerciale astfel:




┌────────┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────────┬───────┬──────────┐
│ │ Semnificatia operaţiunii │ │ │ │
│ Nr. │ comerciale │ │ Cod │ Cod │
│criteriu├─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤general│particular│
│ │ Cazul general │ Cazul particular │ │ │
├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 1. │Tranzacţii care antreneaza un 𗈕. Cumpãrare/vânzare ferma (*b)𗈕 𗈕 │
│ │transfer efectiv sau previzibil ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │compensaţii, financiare sau de 𗈖. Livrare pentru vânzare la │ │ │
│ │alt tip. │vedere sau la încercare, pentru𗈕 𗈖 │
│ │Acest cod acoperã în mod egal │consignaţie sau cu │ │ │
│ │tranzacţiile în natura (troc), │inter-medierea unui agent │ │ │
│ │consignaţie şi comisionare, cu │economic comisionat │ │ │


│ │excepţia tranzacţiilor ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ 𗈜. 𗈗. Compensaţie în natura (troc)𗈕 𗈗 │


│ │(*a, b şi c) ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │ 𗈘. Cumparaturi personale ale 𗈕 𗈘 │
│ │ │cãlãtorilor │ │ │


│ │ ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │ 𗈙. Leasing financiar 𗈕 𗈙 │
│ │ │(locatie-vânzare) (*c) │ │ │


├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 2. │Trimiteri în retur de mãrfuri 𗈕. Trimiteri în retur de 𗈖 𗈕 │
│ │dupã înregistrarea tranzacţiei │mãrfuri │ │ │
│ │originale sub codul 1(d), ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │gratuit (*d). 𗈖. Înlocuirea mãrfurilor 𗈖 𗈖 │
│ │ │returnate │ │ │


│ │ ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │ 𗈗. Înlocuirea (de exemplu sub │ │ │
│ │ │garanţie) a mãrfurilor 𗈖 𗈗 │
│ │ │nereturnate │ │ │


├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 3. │Tranzacţii (netemporare) care se 𗈕. Mãrfuri furnizate în cadrul │ │ │
│ │referã la un transfer de │programelor de ajutor comandate𗈗 𗈕 │
│ │proprietate fãrã compensaţie │sau finanţate în parte sau │ │ │
│ │(financiarã sau de alta natura) │total de Comunitatea Europeanã │ │ │
│ │ ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │ 𗈖. Alt ajutor guvernamental 𗈗 𗈖 │


│ │ ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │ 𗈗. Alt ajutor (particular; │ │ │
│ │ │organizaţii neguvernamentale 𗈗 𗈗 │
│ │ │etc.) │ │ │


│ │ ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ 𗈘. Altele 𗈗 𗈘 │
├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 4. │Operaţiuni în vederea unei 𗈕. Prelucrare 𗈘 𗈕 │
│ │prelucrari pe baza de contract ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │de contract (f) (cu excepţia 𗈖. Reparatie şi întreţinere cu │ │ │
│ │operaţiunilor înregistrate sub │titlu oneros (care presupune 𗈘 𗈖 │
│ │codul 7) │sarcini) │ │ │


│ │ ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │ 𗈗. Reparatie şi întreţinere cu 𗈘 𗈗 │
│ │ │titlu gratuit │ │ │


├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 5. │Operaţiuni dupã prelucrare (e) 𗈕. Prelucrare 𗈙 𗈕 │
│ │sau dupã reparaţii pe baza de ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │operaţiunilor înregistrate sub 𗈖. Reparatie şi întreţinere cu │ │ │
│ │codul 7) │titlu oneros (care presupune 𗈙 𗈖 │
│ │ │sarcini). │ │ │


│ │ ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │ 𗈗. Reparatie şi întreţinere cu 𗈙 𗈗 │
│ │ │titlu gratuit │ │ │


├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 6. │Tranzacţii fãrã transfer de 𗈕. Împrumut, lohn, leasing 𗈚 𗈕 │
│ │proprietate, de exemplu: │operational. │ │ │
│ │împrumut, lohn, leasing ├───────────────────────────────┼───────┼──────────┤


│ │temporare (h), cu excepţia 𗈖. Alte utilizãri temporare 𗈚 𗈖 │
│ │operaţiunilor de procesare pe │ │ │ │
│ │baza unui contract de reparaţii │ │ │ │
│ │(livrare şi returnare) │ │ │ │


├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 7. │Operaţiuni cu titlul de program │ │ │ │
│ │comun de apãrare sau de alt │ 𗈛 𗈔 │
│ │program interguvernamental de │ │ │ │
│ │fabricare coordonata │ │ │ │
├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 8. │Furnizare de materiale şi │ │ │ │
│ │echipamente în cadrul unui │ │ │ │
│ │contract general (i) în vederea │ │ │ │
│ │executãrii de lucrãri de │ 𗈜 𗈔 │
│ │construcţii, montaj, prestãri de │ │ │ │
│ │servicii şi alte lucrãri similare│ │ │ │
├────────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 9. │Alte tranzacţii. │ 𗈝 𗈔 │
└────────┴─────────────────────────────────┴───────────────────────────────┴───────┴──────────┘



*) NOTE:
a) Acestea acoperã cea mai mare parte a operaţiunilor de import şi de export, de exemplu tranzacţiile în cadrul cãrora:
- dreptul de proprietate este transferat de la rezident la nerezident şi vice-versa, şi
- plata sau alta compensaţie (plata în natura) este sau va fi efectuatã.
De reţinut ca aceasta se aplica de asemenea şi mãrfurilor trimise între entitatile aparţinând aceleiaşi întreprinderi sau grup de întreprinderi, precum şi mãrfurilor livrate cãtre sau spre depozitele centrale de distribuţie, cu condiţia sa nu se efectueze o plata sau un alt mod de compensare legate de aceste tranzacţii. Dacã totuşi se efectueazã o plata sau un alt mod de compensare atunci operaţiunea se încadreazã la codul 3;
b) Include piesele de schimb sau alte modalitãţi de înlocuire efectuate cu plata;
c) Include leasingul financiar: ratele de leasing sunt calculate astfel încât sa acopere integral sau aproape integral valoarea mãrfurilor;
d) Returnarea şi înlocuirea mãrfurilor originale care au fost livrate iniţial şi au fost înregistrate în cadrul codurilor de la 3-9 din prima coloana, se vor încadra la aceeaşi codificare (corespunzãtoare primei înregistrãri);
e) Operaţiile de procesare (derulate sub/fãrã supraveghere vamalã) trebuie înregistrate la codurile 4 şi 5 din prima coloana. Activitãţile de procesare efectuate de cãtre titular în contul sau nu se încadreazã la aceste codificari. Acestea trebuie înregistrate la operaţiunile corespunzãtoare codului 1 din prima coloana;
f) Reparaţii care urmãresc restaurarea mãrfurilor în vederea aducerii acestora la starea lor iniţialã (originala) de funcţionare. Acestea pot include unele reconditionari sau îmbunãtãţiri;
g) Leasing operational: Contracte de leasing altele decât cele de leasing financiar (vezi lit. c) de mai sus);
h) Acest termen acoperã mãrfurile care sunt exportate/importate în scopul unui reimport/reexport succesiv, fãrã a avea loc un schimb de proprietate;
i) Tranzacţiile înregistrate sub codul 8 din prima coloana se referã la mãrfuri care nu sunt facturate separat, dar pentru care se emite o singura factura ce acoperã toatã valoarea globalã. Atunci când nu este o astfel de situaţie tranzacţiile trebuie înregistrate la codul 1.

RUBRICA 25 - "MOD DE TRANSPORT LA FRONTIERA"
Codurile (n1) aplicabile sunt:


┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Denumire │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │Transport maritim │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │Transport pe cale feratã │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │Transport pe cale rutiera │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │Transport pe cale aerianã │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │Trimiteri poştale │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │Instalaţii fixe de transport │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │Transport pe cai de navigaţie interioarã │
├─────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │Autopropulsie │
└─────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┘



RUBRICA 26 - "MOD DE TRANSPORT INTERIOR"
Se înscrie unul din codurile prevãzute pentru rubrica 25.

RUBRICA 29 - "BIROUL DE IEŞIRE/INTRARE"
Se utilizeazã un cod format din trei caractere (n3) conform tabelului de mai jos:

NOMENCLATORUL CODURILOR BIROURILOR VAMALE ŞI AL DIRECŢIILOR
REGIONALE VAMALE


┌────────────┬───────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ Cod │ Birou vamal │ Regionala vamalã │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 010 │ALBITA │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 020 │ARAD │ARAD │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 025 │TURNU │ARAD │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 030 │ALBA-IULIA │ARAD │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 031 │ALEXANDRIA │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 040 │BISTRITA │CLUJ │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 050 │BAIA MARE │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 060 │BACAU │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 062 │BACAU AEROPORT │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 070 │BRÃILA │GALAŢI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 071 │BRÃILA ZONA LIBERA │GALAŢI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 080 │BORS │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 090 │BRAŞOV │BRAŞOV │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 103 │OTOPENI CÃLÃTORI │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 104 │BANEASA │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 112 │BUCUREŞTI-SUD │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 120 │ANTREPOZITE │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 138 │BUCUREŞTI - OF. PUNCTAL 6 │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 139 │CENTRUL NAŢIONAL DE TRANZIT │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 140 │TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 150 │BUZAU │GALAŢI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 160 │BOTOSANI │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 161 │STANCA COSTESTI │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 170 │CALAFAT │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 171 │CALARASI │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 172 │BECHET │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 173 │OSTROV │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 180 │CLUJ-NAPOCA │CLUJ │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 181 │CLUJ NAPOCA - AEROPORT │CLUJ │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 190 │CONSTANTA SUD - AGIGEA │CONSTANTA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 197 │CONSTANTA │CONSTANTA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 200 │CORABIA │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 210 │CRAIOVA │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 220 │CURTICI │ARAD │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 230 │CURTICI - ZONA LIBERA │ARAD │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 270 │DORNESTI │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 310 │EPISCOPIA BIHOR │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 360 │FOCSANI │GALAŢI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 361 │OANCEA │GALAŢI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 380 │GALAŢI │GALAŢI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 381 │GALAŢI - ZONA LIBERA │GALAŢI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 385 │GALAŢI - GIURGIULESTI │GALAŢI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 391 │GIURGIU │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 397 │GIURGIU - PORT │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 398 │GIURGIU - ZONA LIBERA │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 431 │HALMEU FEROVIAR │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 432 │HALMEU │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 440 │MEDIAS │BRAŞOV │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 460 │FALCIU │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 465 │IAŞI │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 480 │PASCANI │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 499 │SCULENI │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 501 │JIMBOLIA │TIMIŞOARA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 510 │MIHAIL KOGALNICEANU │CONSTANTA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 540 │MANGALIA │CONSTANTA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 551 │MORAVITA │TIMIŞOARA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 560 │MIERCUREA CIUC │BRAŞOV │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 561 │ODORHEIUL SECUIESC │BRAŞOV │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 580 │ZIMNICEA │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 590 │NADLAC │ARAD │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 601 │NEGRU VODA │CONSTANTA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 610 │NAIDAS │TIMIŞOARA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 630 │OLTENITA │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 657 │ORADEA │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 700 │PITESTI │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 710 │PLOIESTI │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 720 │PORŢILE DE FIER II │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 727 │PORŢILE DE FIER I │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 728 │ORŞOVA │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 730 │PETEA │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 740 │PIATRA NEAMT │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 760 │RESITA │TIMIŞOARA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 770 │RAMNICU VALCEA │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 779 │SALONTA - RUTIER │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 780 │SALONTA - CFR │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 781 │SATU MARE │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 782 │SFANTU GHEORGHE │BRAŞOV │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 790 │SIBIU │BRAŞOV │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 795 │URZICENI │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 800 │SIGHET │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 810 │DEVA │ARAD │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 820 │SIRET │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 821 │SLATINA │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 822 │SLOBOZIA │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 823 │SUCEAVA │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 830 │SULINA │CONSTANTA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 860 │TARGOVISTE │BUCUREŞTI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 872 │TIMIŞOARA │TIMIŞOARA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 873 │TIMIŞOARA AEROPORT │TIMIŞOARA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 875 │LUGOJ │TIMIŞOARA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 876 │CENAD │TIMIŞOARA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 880 │TARGU MURES │CLUJ │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 881 │TARGU JIU │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 890 │TULCEA │CONSTANTA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 900 │DROBETA-TURNU SEVERIN │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 910 │TURNU MAGURELE │CRAIOVA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 940 │VALEA LUI MIHAI │ORADEA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 950 │VAMA VECHE │CONSTANTA │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 960 │VARSAND │ARAD │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 961 │VASLUI │IAŞI │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 970 │ZALAU │CLUJ │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ ANV │AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR │ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ AR │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ ARAD │ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ B │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ BUCUREŞTI│ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ BH │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ ORADEA │ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ BV │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ BRAŞOV │ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ CJ │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ CLUJ │ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ CR │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ CRAIOVA │ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ CT │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ CONSTANTA│ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ GL │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ GALAŢI │ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ IS │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ IAŞI │ - │
├────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ TM │DIRECŢIA REGIONALA VAMALÃ TIMIŞOARA│ - │
└────────────┴───────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



RUBRICA 31 - "COLETE ŞI DESCRIEREA MÃRFURILOR; MÃRCI ŞI NUMERE - NUMÃRUL/NUMERELE CONTAINERULUI/CONTAINERELOR - NUMÃRUL ŞI NATURA"

Natura coletelor este descrisã prin felul ambalarii (impachetarii) mãrfurilor pe baza unui cod stabilit potrivit Recomandarii ONU/CEE Nr. 21/REV.1, august 1994, conform tabelului de mai jos:




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───┐
│Aerosol │AE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj │PK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic 𗈚H │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu carcasa exterioarã din oţel │YA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu carcasa exterioarã din aluminiu │YC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu carcasa exterioarã din carton │YJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu carcasa exterioarã din plastic │YL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu carcasa exterioarã din placaj │YG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu cutie exterioarã din aluminiu │YD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu cutie exterioarã din carton │YK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu cutie exterioarã din lemn │YF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu cutie exterioarã din oţel │YB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu cutie exterioarã din placaj │YH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din plastic cu cutie exterioarã din plastic rigid │YM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla 𗈚P │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu ambalaj exterior din plastic expandat │YY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu ambalaj exterior din plastic rigid │YZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu carcasa exterioarã din aluminiu │YQ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu carcasa exterioarã din carton │YW │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu carcasa exterioarã din oţel │YN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu carcasa exterioarã din placaj │YT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu cos exterior din rachita │YV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu cutie exterioarã din aluminiu │YR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu cutie exterioarã din carton │YX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu cutie exterioarã din lemn │YS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj compozit, recipient din sticla cu cutie exterioarã din oţel │YP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj cu fereastra │IE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj de prezentare din carton │IB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj de prezentare din lemn │IA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj de prezentare din metal │ID │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj de prezentare din plastic │IC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj din carton cu gãuri de prindere │IK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj invelit în hârtie │IG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj sub vid │VP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj termoretractabil │SW │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ambalaj tubular │IF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Atomizor │AT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Balon neprotejat │BF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Balon protejat │BP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Balot │BE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Balot comprimat │BL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Balot necomprimat │BN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bara (lingou, calup) │BR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bara în balot (manunchi, legatura) │BZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bidon (canistra) │CI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bidon cilindric │CX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bidon cu toarta şi cioc de turnare │CD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bidon de lapte │CC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bidon dreptunghiular │CA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Blister │AI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bobina │BB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Borcan │JR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Bustean │LG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Busteni în baloti, manunchi, legatura │LZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butie │TO │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoi │HG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoi de vin │FI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoi din lemn 𗈖C │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoi din lemn cu cep │QH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoi din lemn, cu partea superioarã amovibila │QJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoi mare │CK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoi mic │BA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoi (poloboc) │BU │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Butoias │KG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cada (cazan) │TB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cadru │LV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Canistra cilindrica │JY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Canistra din oţel 𗈗A │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Canistra din oţel, cu partea superioarã amovibila │QL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Canistra din oţel, cu partea superioarã neamovibila │QK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Canistra din plastic 𗈗H │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Canistra din plastic, cu partea superioarã amovibila │QN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Canistra din plastic, cu partea superioarã neamovibila │QM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Canistra dreptunghiulara │JC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Capsula │AV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carafa │PH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa │DR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din aluminiu 𗈕B │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din aluminiu cu partea superioarã amovibila │QD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din aluminiu cu partea superioarã neamovibila │QC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din carton 𗈕G │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din fier │DI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din lemn 𗈕W │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din oţel 𗈕A │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din oţel cu partea superioarã amovibila │QB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din oţel cu partea superioarã neamovibila │QA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din placaj 𗈕D │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din plastic │IH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din plastic cu partea superioarã amovibila │QG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carcasa din plastic cu partea superioarã neamovibila │QF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cartela (card) │CM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carton │CT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Carton pt. vrac │DK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cartus │CQ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cazan cu capac │TL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cilindru │CY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cisterna cilindrica │TY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cisterna dreptunghiulara │TK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Colac │CL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Colet │PC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Container (fãrã alta precizare decât ca echipament de transport) │CN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cornet │AJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cos │BK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cos cu toarta din carton │HC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cos cu toarta din lemn │HB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cos cu toarta din plastic │HA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cos din rachita pentru ambalarea sticlariei │FD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cos mare de paie cu doua toarte-cosarca │CE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cos pt. ambalat alimente puţin adanc │SC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cos pt. ambalat fructe │FC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cufar │CH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cufar de marinar │SE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cufar mic │CF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cupa │CU │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cusca │CG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cusca CHEP (Commonwealth Handling Equipment Pool) │DG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie │BX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie CHEP-Eurobox │DH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie de ceai │TC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie de chibrituri │MX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din aluminiu 𗈘B │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din carton cu mai multe nivele │DC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din lemn cu mai multe nivele │DB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din lemn natural 𗈘C │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din lemn natural din panouri etanse la pulberi │QQ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din lemn natural obişnuit │QP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din lemn pt. vrac │DM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din lemn reconstituit 𗈘F │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din oţel 𗈘A │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din panouri de fibre 𗈘G │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din placaj 𗈘D │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din plastic 𗈘H │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din plastic cu mai multe nivele │DA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din plastic expandat │QR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din plastic pt. vrac │DL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din plastic rigid │QS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie din tabla │TN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie palet │ED │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie palet din carton │EF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie palet din lemn │EE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie palet din metal │EH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie palet din plastic │EG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie pt. lichide │BW │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutie tip grilaj │SK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cutii compuse │NS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cuva │VA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Cuva mica │BM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Damigeana cu invelitoare din nuiele sau fire plastic │WB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Damigeana neprotejata │DJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Damigeana protejata │DP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Definitie comuna │ZZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Dulap (lada, cutie, teaca, toc, caseta, trusa) │CS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Etui │CV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Fãrã cusca │UC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Fãrã obiect (nedisponibil) │NA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Fascicol │TS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Fiola neprotejata │AM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Fiola protejata │AP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Flacon │FL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Foaie de placaj │TI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Folie │ST │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Folie calandrata │SB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Folie de impachetat │FP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Folie invelita în plastic │SP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Folie-paleta │SL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Fus (ax, pivot) │SD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Galeata │PL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Gaz lichefiat în vrac (la temperatura şi presiune anormale) │VQ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Gaz vrac (la 1031 mbari şi 15°C) │VG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Geamantan din nuiele │HR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Generator aerosoli │DN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Grinda subtire │GI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Grinzi subtiri în baloti, manunchi, legãturi │GZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Hardau (galeata, putina) │BJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Inel │RG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Invelitoare (plic) │EN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Invelitoare din oţel │SV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lada │CR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lada de bagaje (cufar) │TR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lada de bere (stelaj) │CB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lada inalta │BI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lada pt. lapte (stelaj) │MC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lada pt. sticle (stelaj) │BC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ladita (cufaras) │FO │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lichid în vrac │VL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lingou │ÎN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lingouri în baloti, manunchi, legatura │IZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Lot │LT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Manson │SY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Manunchi (legatura) │BH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Marfa neambalata şi necondiţionatã, o singura unitate │NF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Mãrfuri neambalate │NE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Mãrfuri neambalate şi neconditionate, mai multe unitãţi │NG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Materii solide, vrac, în particule fine (pudra) │VY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Materii solide, vrac, în particule granulate (granule) │VR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Materii solide, vrac, în particule mari │VO │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Mosor (bobina) │SO │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Oala │PT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Pachet │PA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Paleta │PX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Paleta cu husa termoretractabila │AG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Paleta cutie │PB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Paleta modularã inaltata, de dimensiuni 80 x 100 cm │PD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Paleta modularã inaltata, de dimensiuni 80 x 120 cm │PE │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Paleta modularã inaltata, de dimensiuni 80 x 60 cm │AF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Paleta 100 x 110 cm │AH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Paneras │PJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Piesa (sita, gratar, cupon) │BT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Placa │PG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Plãci în baloti, manunchi, legãturi │PY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Plansa (plank) │PN │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Planşe în baloti, manunchi, legãturi │PZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Plasa │NT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Plasa de fructe │RT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Plasa tubulara din material textil │NV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Plasa tubulara din plastic │NU │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Platou │PU │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Platou din carton, pe doua nivele, fãrã capac │DY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Platou din carton, pe un nivel, fãrã capac │DV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Platou din lemn, pe doua nivele, fãrã capac │DX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Platou din lemn, pe un nivel, fãrã capac │DT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Platou din plastic, pe doua nivele, fãrã capac │DW │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Platou din plastic, pe un nivel, fãrã capac │DS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Platou din polistiren, pe un nivel, fãrã capac │DU │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Prelata (tesatura) │CZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Punguta │PO │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient (container) pt. alimente │FT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient din oţel │SS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient din sticla neprotejata │CO │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient din sticla protejata │CP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient izoterm │EI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru lichid vrac din aluminiu │WL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru lichid vrac din material compozit, cu recipient interior din │ZQ │
│plastic rigid │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru lichid vrac din material compozit, cu recipient interior din │ZR │
│plastic suplu │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru lichid vrac din oţel │WK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru lichid vrac din plastic rigid, autoportant │ZK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru lichid vrac din plastic rigid, cu echipament de structura │ZJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru lichid vrac, metalic │WM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru solide în vrac, din material compozit, cu recipient interior din │ZL │
│plastic rigid │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru solide în vrac, din material compozit, cu recipient interior din │ZM │
│plastic suplu │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru solide în vrac, din plastic rigid, autoportant │ZF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru solide în vrac, cu echipament de structura │ZD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac │WA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, cu folie din plastic │WS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din aluminiu │WD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din aluminiu, cu umplere sau golire sub o presiune mai mare │WH │
│de 10 kpa (0,1 bar) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din lemn natural │ZW │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din lemn natural, cu dublura │WU │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din lemn reconstituit │ZY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din lemn reconstituit, cu dublura │WZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din material compozit, cu recipient interior din plastic │ZN │
│rigid, pentru umplere sau golire sub presiune │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din material compozit, cu recipient interior din plastic │ZP │
│suplu, pentru umplere sau golire sub presiune │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din materiale textile cu acoperire interioarã │WV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din materiale textile cu acoperire interioarã şi dublura │WX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din materiale textile fãrã acoperire interioarã şi nici │WT │
│dublura │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din materiale textile, cu dublura │WW │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din oţel │WC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din oţel, cu umplere sau golire sub o presiune mai mare de │WG │
󧓒 kpa (0,1 bar) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din placaj │ZX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din placaj, cu dublura │WY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din plastic rigid │AA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din plastic rigid, cu echipament de structura pentru umplere │ZG │
│sau golire sub presiune │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din tesatura de plastic, cu acoperire interioarã │WP │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din tesatura de plastic, cu acoperire interioarã şi dublura │WR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din tesatura de plastic, cu dublura │WQ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din tesatura de plastic, fãrã acoperire interioarã şi fãrã │WN │
│dublura │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, metalic │WF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, metalic, pentru umplere sau golire sub o presiune mai mare │WJ │
│de 10 kpa (0,1 bar) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din hârtie cu mulţi pliuri │ZA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din hârtie cu multipliuri, rezistenta la apa │ZC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din materiale composite │ZS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din metal, altul decât otelul │ZV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din panouri de fibre │ZT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, din plastic rigid, autoportant, pentru umplere sau golire │ZH │
│sub presiune │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare pentru vrac, flexibil │ZU │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient mare suplu pentru vrac (big bag) 󧓳 │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Recipient pt. gaz │GB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rezervor din carton │AB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rezervor din hârtie │AC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rezervor din lemn │AD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rezervor din metal │MR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rezervor din plastic │PR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rezervor din sticla │GR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rezervor invelit în plastic │MW │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rogojina │MT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rola │CW │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Rulou │RO │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac (sack) │SA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac cu o pelicula de plastic │XD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac de dimensiuni foarte mari (vanpack) │VK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din hârtie 𗈙M │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din hârtie cu multipliuri │XJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din hârtie cu multipliuri, rezistent la apa │XK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din iuta │JT │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din material textil 𗈙L │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din material textil, etans la pulverizari │XG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din material textil, fãrã acoperire interioarã şi dublura │XF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din material textil, rezistent la apa │XH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din tesatura de plastic 𗈙H │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din tesatura de plastic, etans la pulverizari │XB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din tesatura de plastic, fãrã acoperire interioarã şi fãrã dublura │XA │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac din tesatura de plastic, rezistent la apa │XC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac flexibil │FX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac mare │ZB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac multicoarde │MS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac multipliuri │MB │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac plastic │EC │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sac, sacosa, punga (bag) │BG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Saculet │SH │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sasiu │FR │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Scandura (board) │BD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Scanduri în baloti, manunchi, legãturi │BY │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Set │SX │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sicriu │CJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sifonier mobil │RJ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sina de alunecare (skid) │ŞI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Stelaj (rack) │RK │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sticla cilindrica neprotejata │BO │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sticla cilindrica protejata │BQ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sticla sferica neprotejata │BS │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sticla sferica protejata │BV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sticluta de medicamente │VI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Sucala, vartelnita, mosor, bobina, sul │RL │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tabla │SM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tabla în baloti, manunchi, legatura │SZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tarc (ingraditura) │PF │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Teava │PI │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ţevi în baloti, manunchi, legatura │PV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tija │RD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tije în baloti, manunchi, legatura │RZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tub │TU │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tub cu racord │TV │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tub deformabil │TD │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Tuburi în baloti, manunchi, legatura │TZ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Ulcior │JG │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┤
│Valiza │SU │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───┘



Pe al doilea rând al rubricii 31, în situaţiile în care cantitatea mãrfii trebuie exprimatã printr-o unitate de mãsura suplimentarã, se înscriu codurile din tabelul de mai jos:


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ UNITATE DE MÃSURA SUPLIMENTARÃ │ COD │
├─────────────────────────────────────────────┬────────────────┼───────────────┤
│ Denumire │ Abreviere │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Metru │ m │ MTR │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Metru patrat │ mp │ MTK │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Litru │ L │ LTR │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Metru cub │ mc │ MTQ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Hectolitru │ hl │ HLT │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Carate (1 carat metric a 2 x 10-4 kg) │ c/k │ CTM │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Gram │ g │ GRM │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram │ kg │ KGM │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Tona │ t │ TNE │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Capacitatea de încãrcare în tone metrice │ Ct/l │ CCT │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
� kilowatt ora │ 1000 kwh │ MWH │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Gram izotopi fisionabili │ gi F/S │ GFI │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Numãr perechi │ Pa │ NPR │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
� perechi │ 1000 pa │ MPR │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Numãr de bucãţi │ p/st │ NAR │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
� bucãţi │ 100 p/st │ CEN │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
� bucãţi │ 1000 p/st │ MIL │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Litru de alcool pur (100%) │ 1 alc. 100% │ LPA │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de substanta uscata 90% │ kg 90% sdt. │ KSD │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Numãr de elemente │ Ce/el │ NCL │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de oxid de potasiu │ Kg K(2)O │ KPO │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de hidroxid de potasiu (potasa │ kg KOH │ KPH │
│caustica) │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de azot │ Kg N │ KNI │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de hidroxid de sodiu (soda │ Kg NaOH │ KSH │
│caustica) │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de pentaoxid de fosfor │ kg P(2)O(5) │ KPP │
│(anhidrida fosforica) │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de uraniu │ kg U │ KUR │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de clorura de colina │Kg C(5)H(14)ClNO│ KCC │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de peroxid de hidrogen │ Kg H(2)O(2) │ KNS │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kilogram de metilamine │ Kg met. am. │ KMA │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Terajoule (putere calorica superioarã) │ TJ │ TJO │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Tonaj brut │ GT │ GRT │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
� litri │ 1000 l │ KLT │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│% vol │ % vol │ ASV │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Kg. Dihidrostreptomicina │ kg DHS │ DHS │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Hectokilogram │ 100 kg │ DTN │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Euro (folosit pentru supraveghere │ EUR │ EUR │
│statistica) │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Hectometru │ 100 m │ HMT │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│Tona clorura de kaliu │ 1000 kg KCl │ KCL │
└─────────────────────────────────────────────┴────────────────┴───────────────┘



În cazul declarãrii mãrfurilor prin sistemul informatic care utilizeazã baza de date TARIR, dacã codurile din tabelul de mai sus nu sunt suficiente pentru descrierea cantitãţii sau naturii mãrfii, se înscrie codul calificatorului, astfel:


┌───────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ CALIFICATORII UNITÃŢILOR DE MÃSURA SUPLIMENTARÃ │ COD │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Total alcool │ A │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Per sticla │ B │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
� │ C │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Per % greutate zaharoza sau zahãr extractibil │ D │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Greutate neta uscata │ E │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Grâu comun │ F │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Brut │ G │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Greutate în viu │ L │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Substanta uscata neta │ M │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Substanţe provenite din lapte │ P │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Zahãr brut │ R │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Zahãr alb │ S │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Substanta uscata provenitã din lapte │ T │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Hectolitru │ X │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Per % greutate zaharoza │ Z │
├───────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Grad Plato │ 1 │
└───────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┘



RUBRICA 33 - "CODUL MĂ?RFURILOR"
a) În cazul declarãrii mãrfurilor prin sistemul informatic care utilizeazã baza de date TARIR datele şi informaţiile aferente acestei rubrici se completeazã potrivit celor menţionate mai jos, astfel:
În prima caseta (8 cifre) - se înscrie codul tarifar din Nomenclatura Combinata.
Atunci când formularul este utilizat pentru regimul de tranzit vamal, se înscrie poziţia tarifara din Nomenclatura Combinata, cu excepţia situaţiilor în care legislaţia vamalã prevede altceva.
A doua caseta (2 caractere) - se completeazã numai la întocmirea formalitãţilor de import, în concordanta cu codurile din TARIR, prin înscrierea a doua caractere necesare aplicãrii mãsurilor specifice.
A treia caseta (4 caractere) - se completeazã în concordanta cu codurile din TARIR (primul cod adiţional).
A patra caseta (4 caractere) - se completeazã în concordanta cu codurile din TARIR (al doilea cod adiţional).
A cincea caseta (4 caractere) - se completeazã în concordanta cu codurile din TARIR (al treilea cod adiţional).
b) În cazul declarãrii mãrfurilor prin sistemul informatic care nu utilizeazã baza de date TARIR completarea datelor şi informaţiilor aferente acestei rubrici se va realiza potrivit celor menţionate mai jos:
În prima caseta (8 cifre) - se înscrie codul tarifar din Nomenclatura Combinata, aferent bunului în cauza; aceasta caseta se utilizeazã facultativ în cazul tranzitului.
A doua caseta (3 cifre) - se completeazã prin înscrierea a trei caractere necesare detalierii la nivel naţional; în procedura informatica codurile se gãsesc în tabela tarifara corespunzãtoare.

RUBRICA 34a - "CODUL TARII DE ORIGINE"
Se utilizeazã codurile ţãrilor menţionate la rubrica 15a.

RUBRICA 34b - "CODUL TARII DE ORIGINE"
Se înscrie codul judeţului din care au fost expediate sau în care au fost produse mãrfurile, potrivit rubricii 15b.

RUBRICA 36 - "PREFERINŢE"
În aceasta rubrica se înscrie un cod alcãtuit din trei caractere alfanumerice, având urmãtoarea semnificatie:
a) Primul caracter reprezintã tratamentul tarifar, astfel:
1 - Taxa vamalã aplicabilã erga omnes (taxa vamalã de baza);
2 - Regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul SGPC şi Protocolul celor 16, sau
3 - Regim tarifar preferenţial prevãzut de alte acorduri decât cele menţionate la codul 2.
b) Urmãtoarele doua caractere, funcţie de regimul preferenţial aplicabil mãrfurilor în cauza sunt grupate astfel:
1. Pentru un tratament preferenţial prevãzut de acordurile de comerţ liber la care România este parte se utilizeazã urmãtoarele coduri:
- 0S - regim tarifar preferenţial prevãzut de SGPC
- 0T - regim tarifar preferenţial prevãzut de SGPC*)
- 0P - regim tarifar preferenţial prevãzut de P16
- 0A - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de asociere la C.E.E.
- 0B - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de asociere la A.E.L.S.
- 0C - regim tarifar preferenţial prevãzut de C.E.F.T.A. (Bulgaria)
- 0D - regim tarifar preferenţial prevãzut de C.E.F.T.A. (Croatia)
- 0F - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Israel
- 0G - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Turcia
- 0H - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Albania
- 0I - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Macedonia
- 0J - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Serbia şi Muntenegru
- 0K - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Bosnia şi Hertegovina
- 0L - regim tarifar preferenţial prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Moldova
- 0O - nu exista preferinta tarifara.
2. Pentru un contingent tarifar prevãzut de acordurile de comerţ liber la care România este parte se utilizeazã urmãtoarele coduri:
- 2S - contingent prevãzut de SGPC
- 2T - contingent prevãzut de SGPC*)
- 2P - contingent prevãzut de P16
- 2A - contingent prevãzut de Acordul de asociere la C.E.E.
- 2B - contingent prevãzut de Acordul de asociere la A.E.L.S.
- 2C - contingent prevãzut de C.E.F.T.A. (Bulgaria)
- 2D - contingent prevãzut de C.E.F.T.A. (Croatia)
- 2F - contingent prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Israel
- 2G - contingent prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Turcia
- 2H - contingent prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Albania
- 2I - contingent prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Macedonia
- 2J - contingent prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Serbia şi Muntenegru
- 2K - contingent prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Bosnia şi Hertegovina
- 2L - contingent prevãzut de Acordul de comerţ liber cu Moldova
- 2O - contingent tarifar erga omnes.
___________
*) - În cazul ţãrilor mai puţin dezvoltate din acordul SGPC

RUBRICA 37 "REGIM"

A. Prima caseta - se înscrie un cod format din patru cifre; primele doua cifre reprezintã codul regimul vamal solicitat, iar urmãtoarele doua cifre reprezintã codul regimului vamal precedent.
Lista codurilor aferente regimurilor vamale este redata mai jos, astfel:
00 - se utilizeazã în cazul în care nu exista un regim precedent
01** - Punere în libera circulaţie a mãrfurilor cu reexpediere simultanã în cadrul schimburilor între pãrţi ale teritoriului vamal al Comunitãţii cãrora li se aplica dispoziţiile din Directiva 77/388/CEE şi pãrţi ale acestui teritoriu cãrora nu li se aplica aceste dispoziţii, sau în cadrul schimburilor între pãrţi ale acestui teritoriu unde nu se aplica aceste dispoziţii
Punere în libera circulaţie a unor mãrfuri cu reexpediere simultanã în cadrul schimburilor între Comunitate şi ţãrile cu care aceasta a creat o uniune vamalã.
02** - Punere în libera circulaţie a mãrfurilor în vederea aplicãrii regimului de perfecţionare activa (sistemul cu rambursare)
07** - Punere în libera circulaţie şi în mod simultan plasare sub un regim de antrepozit altul decât un regim de antrepozit vamal
10 - Export definitiv
Exemplu: exportul normal de mãrfuri româneşti
11 - Export de produse compensatoare obţinute din mãrfuri echivalente în cadrul regimului de perfecţionare activa (sistemul cu suspendare), care precede importul de mãrfuri strãine ce urmeazã a fi plasate în perfecţionare activa
Explicaţie: Export anticipat (EX-IM) conform prevederilor din Regulamentul de aplicare a Codului vamal.
Exemplu: Exportul de confecţii textile obţinute din materii prime româneşti înainte de plasarea materiilor prime de import în regim de perfecţionare activa.
21 - Export temporar în cadrul regimului de perfecţionare pasiva
Explicaţie: regimul de perfecţionare pasiva conform art. 165-180 din Codul vamal al României.
22** - Export temporar altul decât cel menţionat la codul 21
23 - Export temporar în vederea returnarii ulterioare în aceeaşi stare
Exemplu: exportul temporar de articole pentru expoziţii, cum ar fi mostre, echipament profesional, etc.
31 - Reexport
Explicaţie: Reexportul mãrfurilor strãine ce urmeazã unui regim vamal suspensiv (cu excepţia tranzitului).
Exemplu: Mãrfuri plasate sub regimul vamal de antrepozitare care ulterior sunt declarate pentru export.
40** - Punere în libera circulaţie a mãrfurilor care fac obiectul plãţii TVA
41 - Punere în libera circulaţie a mãrfurilor plasate sub regim de perfecţionare activa (sistem cu rambursare) - PAR
Exemplu: Regimul de perfecţionare activa cu plata taxelor vamale şi a celorlalte drepturi.
42** - Punere în consum simultan cu punerea în circulaţie a unor mãrfuri cu scutire de TVA pentru livrare într-un alt stat
43** - Punere în consum simultan cu punerea în circulaţie a unor mãrfuri în cadrul aplicãrii în timpul perioadei de tranzitie care urmeazã aderãrii unor noi state membre a unor mãsuri speciale legate de perceperea unei sume
44 - Punere în libera circulaţie a mãrfurilor
45 - Punere în libera circulaţie a mãrfurilor aflate în regim suspensiv fie de accize, fie de TVA (antrepozit fiscal)
Explicaţie: Exonerare de accize la plasarea mãrfurilor într-un antrepozit fiscal.
Exemplu: Tigarile sosite din afarã României sunt importate cu plata taxelor vamale, comisionului vamal şi a TVA. Pe perioada în care aceste mãrfuri se afla în antrepozitul fiscal plata accizelor este suspendatã.
48 - Punere în libera circulaţie a mãrfurilor de înlocuire (import anticipat) în cadrul regimului de perfecţionare pasiva, înainte de exportul temporar al mãrfurilor ce urmeazã a fi plasate sub regimul de perfecţionare pasiva.
Explicaţie: Sistemul de schimburi standard (IM-EX), importul anticipat conform prevederilor Regulamentului de aplicare a Codului vamal.
49** - Punere în consum a unor mãrfuri comunitare în cadrul schimburilor între pãrţile teritoriului vamal al Comunitãţii cãrora li se aplica dispoziţiile din Directiva 77/388/CEE şi pãrţile acestui teritoriu cãrora nu li se aplica aceste dispoziţii, sau în cadrul schimburilor între pãrţi ale acestui teritoriu unde nu se aplica aceste dispoziţii.
Punere în consum a unor mãrfuri în cadrul schimburilor între Comunitate şi celelalte tari cu care aceasta a stabilit o uniune vamalã.
51 - Plasare sub regimul de perfecţionare activa (sistemul cu suspendare) - PAS
Explicaţie: Perfecţionarea activa (sistemul cu suspendare) conform art. 134 alin. (1) lit. a) din Codul vamal al României.
53 - Plasare sub regimul de admitere temporarã
54** - Perfecţionare activa (sistem cu suspendare) într-un alt stat membru (fãrã ca mãrfurile sa fi fost plasate în libera circulaţie în acea ţara)
61** - Reimport în vederea punerii în libera circulaţie a mãrfurilor care fac obiectul plãţii de TVA
63** - Reimport în vederea punerii în libera circulaţie a mãrfurilor care nu fac obiectul plãţii TVA, livrate într-un alt stat membru
64 - Reimport în vederea punerii în libera circulaţie a mãrfurilor
68* - Reimport de mãrfuri plasate în antrepozit fiscal, altul decât antrepozitul vamal
Exemplu: Uleiurile minerale transformate, reimportate şi plasate într-un antrepozit fiscal.
71 - Plasare sub regimul de antrepozitare vamalã
Explicaţie: Plasarea mãrfurilor sub regimul de antrepozitare vamalã. Aceasta nu exclude în nici un fel plasarea simultanã a mãrfurilor într-un antrepozit fiscal.
76** - Plasare sub un regimul de antrepozitare vamalã sau într-o zona libera cu prefinantarea produselor sau a mãrfurilor care urmeazã sa fie exportate în aceeaşi stare
78* - Plasarea mãrfurilor într-o zona libera supusã modalitãţilor de control de tip II
91 - Plasare sub regimul de transformare sub control vamal
92**- Transformare sub control vamal într-un alt stat membru (fãrã ca mãrfurile sa fi fost puse în libera circulaţie în statul respectiv)
___________
* Codurile 68 şi 78 pot fi utilizate numai în situaţiile stabilite de Autoritatea Nationala a Vamilor şi potrivit instrucţiunilor emise în acest sens.
** Codurile 01, 02, 07, 22, 40, 42, 43, 49, 54, 61 63, 76 şi 92 se utilizeazã începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã.

Prin regim vamal precedent se înţelege acel regim sub care mãrfurile au fost plasate înaintea regimului vamal solicitat.
Pentru toate articolele în declaraţiile vamale în detaliu (primara şi complementara) trebuie sa apara înscris la rubrica 37 aceeaşi codificare a regimului vamal.
Atunci când mãrfurile sunt plasate succesiv în mai multe regimuri vamale, respectiv iniţial sunt plasate, fie într-un regim de perfecţionare activa sau de transformare sub control vamal, fie într-un regim de perfecţionare pasiva şi ulterior sunt plasate într-un regim de antrepozitare vamalã sau admitere temporarã care precede exportul/reexportul sau reimportul mãrfurilor rezultate, pe declaraţia vamalã de export/reexport sau reimport. În caseta regimului precedent, se înscrie obligatoriu codul regimului vamal iniţial, respectiv perfecţionare activa, transformare sub control vamal sau perfecţionare pasiva, dupã caz.
De exemplu: reexportul mãrfurilor care au fost plasate sub regimul de perfecţionare activa (sistemul cu suspendare) şi ulterior au fost plasate sub regimul vamal de antrepozitare, se va codifica 3151 şi nu 3171 (prima operaţiune 5100, a doua 7151 şi reexportul 3151).
De exemplu: dacã anterior plasarii mãrfurilor sub regimul de perfecţionare pasiva acestea se plaseaza sub regimul vamal de antrepozitare, reimportul se va codifica 6121 şi nu 6171 (prima operaţiune export temporar în vederea perfecţionãrii pasive 2100; a doua operaţiune depozitare în antrepozit vamal 7121 şi a treia operaţiune reimport 6121). B. A doua caseta - se înscrie, dupã caz, un cod alfanumeric compus din trei caractere, din baza de date a sistemului informatic vamal din lista codurilor de facilitãţi. Acest cod corespunde reglementãrii(lor) naţionale care constituie temeiul legal, de regula, al acordãrii unor înlesniri fiscale pentru operaţiunea în cauza. Informarea privind actualizarea datelor aferente acestei liste se realizeazã prin mijloacele sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamalã.

RUBRICA 39 - "CONTINGENT"
Se completeazã în toate situaţiile în care au fost instituite contingente cantitative sau valorice, prin înscrierea unui cod aferent contingentului respectiv, astfel:
a) în cazul declarãrii mãrfurilor prin sistemul informatic care utilizeazã baza de date TARIR codurilor aferente contingentelor în vigoare sunt alcãtuite din şase caractere alfanumerice;
b) în cazul declarãrii mãrfurilor prin sistemul informatic care nu utilizeazã baza de date TARIR codurilor aferente contingentelor în vigoare sunt de tipul n1 .... 6.
Informarea privind actualizarea datelor din lista de contingente se realizeazã prin mijloacele aferente sistemului informatic integrat puse la dispoziţie de autoritatea vamalã.

RUBRICA 40 - "DECLARAŢIE SUMARÃ/DOCUMENT PRECEDENT"
Fiecare cod înscris în aceasta rubrica este compus din trei elemente diferite. Fiecare element este separat de celelalte printr-o liniuta (-).
Primul element consta dintr-o litera care este atribuitã pentru a putea distinge între diferitele categorii de documente menţionate mai jos, respectiv:
- declaraţia sumarã este reprezentatã prin "X";
- declararea iniţialã este reprezentatã prin "Y";
- documentul precedent este reprezentat prin "Z".
Al doilea element consta dintr-o combinatie de cifre şi/sau litere, reprezentând tipul documentului, care serveşte la identificarea acestuia. Dacã documentul precedent este o declaraţie vamalã în detaliu, tipul documentului se exprima prin codul înscris în rubrica 1 - prima caseta a declaraţiei, respectiv IM, EX sau EU. În celelalte situaţii se utilizeazã o abreviere a documentului respectiv, înscriindu-se un cod conform listei de mai jos.
Al treilea element reprezintã numãrul de identificare sau un alt element de referinta aferent documentului în cauza, acceptat de cãtre autoritatea vamalã.
Exemplul 1: documentul precedent este un document de tranzit T, înregistrat la biroul vamal de destinaţie sub Nr. 238544. Acest document se va înscrie în rubrica 40 astfel:
Z-820-238544 (Z pentru document precedent, 820 pentru documentul de tranzit şi 238544 este pentru Nr. de înregistrare al documentului în evidentele biroului vamal);
Exemplul 2: manifestul încãrcãturii având Nr. 2222 este utilizat ca declaraţie sumarã. Acest document se va înscrie în rubrica 40 astfel:
X-785-2222 (X pentru declaraţie sumarã, 785 pentru manifestul încãrcãturii şi 2222 pentru Nr. de identificare al documentului);
Exemplul 3: documentul precedent este declaraţia vamalã de perfecţionare activa Nr. 2773. Acest document se va înscrie în rubrica 40 astfel:
Y-IM-2773 (Y pentru declarare iniţialã, IM pentru abrevierea înscrisã în rubrica 1 prima caseta a declaraţiei şi 2773 pentru Nr. de înregistrare a declaraţiei în evidentele biroului vamal);
Exemplul 4: Dacã mãrfurile au fost înregistrate în evidente la data de 14 februarie 2002, în rubrica 40 se înscriu urmãtoarele:
Y-CLE-20020214-5 (Y pentru a sublinia ca a existat o declarare iniţialã, CLE pentru înregistrarea în evidente şi 20020214 pentru data înregistrãrii, 2002 fiind anul, 02 luna şi 14 ziua, respectiv 5 pentru referinta privind înregistrarea în evidente).

Lista abrevierilor pentru documente



┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│Declaraţie sumarã │ 222 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Lista containere │ 235 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Lista de incarcatura │ 270 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Lista colete │ 271 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Factura pro forma │ 325 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Factura comercialã │ 380 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Scrisoare de transport │ 703 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Conosament principal │ 704 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Conosament │ 705 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Scrisoare de trasura CIM (cale feratã) │ 720 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Lista de însoţire - SMGS │ 722 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Scrisoare de trasura pentru transport rutier │ 730 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Scrisoare de transport aerian │ 740 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Scrisoare de transport aerian principal │ 741 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Buletin de expediţie (colete poştale) │ 750 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Document de transport (multimodal/combinat) │ 760 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Manifest incarcatura │ 785 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Borderou │ 787 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Declaraţie expediţie formular T │ 820 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Exemplar de control T5R │ 823 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Carnet TIR │ 952 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Carnet ATA │ 955 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Date de identificare/data înregistrãrii mãrfurilor în evidente │ CLE │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Buletin de informare INF3 │ IF3 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Buletin de informare INF8 │ IF8 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Manifest maritim - procedura simplificata │ MNS │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│Altele │ ZZZ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘



RUBRICA 43 - "METODA DE EVALUARE"
Se înscrie un cod aferent regulii de evaluare utilizate pentru determinarea valorii în vama, potrivit Acordului privind aplicarea art. VII al Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994. Fac excepţie mãrfurile ale cãror preţuri definitive se stabilesc pe baza de cotatii bursiere, caz în care se înscrie codul "R".
Codul "R" se utilizeazã şi în cazul mãrfurilor a cãror valoare definitiva se determina pe baza rezultatelor determinarilor cantitative şi calitative efectuate potrivit condiţiilor menţionate în contractele comerciale.




┌─────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│Codul│ Baza legalã │ Reguli de evaluare │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 1 │Art. 1 din Acordul privind aplicarea art. VII al│Valoarea de tranzacţie a mãrfurilor │
│ │Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994 │importate │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 2 │Art. 2 din Acordul privind aplicarea art. VII al│Valoarea de tranzacţie a mãrfurilor │
│ │Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994 │identice │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 3 │Art. 3 din Acordul privind aplicarea art. VII al│Valoarea de tranzacţie a mãrfurilor │
│ │Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994 │similare │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 4 │Art. 5 din Acordul privind aplicarea art. VII al│Regula valorii deductive │
│ │Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994 │ │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 5 │Art. 6 din Acordul privind aplicarea art. VII al│Regula valorii calculate │
│ │Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994 │ │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ 6 │Art. 7 din Acordul privind aplicarea art. VII al│Valoarea determinata pe baza datelor │
│ │Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994 │disponibile (regula ultimului recurs) │
├─────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ R │art. 79 (2) din Regulamentul de aplicare a │Mãrfuri ale cãror preţuri definitive │
│ │Codului vamal al României │se stabilesc pe baza de cotatii │
│ │ │bursiere şi mãrfuri a cãror valoare │
│ │ │definitiva se determina pe baza │
│ │ │rezultatelor determinarilor │
│ │ │cantitative şi calitative efectuate │
│ │ │potrivit condiţiilor menţionate în │
│ │ │contractele comerciale. │
└─────┴────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘



RUBRICA 44 - "MENŢIUNI SPECIALE; DOCUMENTE ANEXATE/CERTIFICATE ŞI AUTORIZAŢII"
1. Menţiuni speciale
Menţiunile specifice care privesc domeniul vamal se codifica sub forma unui cod numeric format din cinci cifre, conform listei de mai jos.
Acest cod se substituie textului aferent menţiunii respective.
Legislaţia vamalã prevede ca anumite menţiuni speciale sa fie înscrise în alte rubrici decât în rubrica 44. În cazul în care legislaţia vamalã nu precizeazã rubricile în care trebuie sa fie înscrisã o menţiune, aceasta trebuie preluatã în rubrica 44.

Menţiuni speciale - Cod XXXXX

Categorie generalã - Cod 0xxxx


┌──────────────┬───────────────────────────────────┬──────────────┬──────┬─────┐
│ Baza legalã │ Subiect │ Menţiune │Casute│ Cod │
│ │ │ specialã │ │ │
├──────────────┼───────────────────────────────────┼──────────────┼──────┼─────┤
│Art. 359 alin.│Cerere de autorizaţie pe declaraţie│"Autorizaţie │ 44 �│
│(3) şi (4) │pentru un regim vamal economic │simplificata" │ │ │
├──────────────┼───────────────────────────────────┼──────────────┼──────┼─────┤
│Art. 75 │Cerere dispensa privind depunerea │"Dispensa DV1"│ 44 �│
│ │formularului DV1 │ │ │ │
└──────────────┴───────────────────────────────────┴──────────────┴──────┴─────┘



La import - Cod 1xxxx


┌──────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────┬──────┬─────┐
│ Articol │ Subiect │ Menţiune │Casute│ Cod │
│ │ │ specialã │ │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────┼──────┼─────┤
│Art. 410 alin. (1)│Încheierea perfecţionãrii │"Mãrfuri PA/S"│ 44 �│
│ │active (sistem cu suspendare) │ │ │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────┼──────┼─────┤
│Art. 410 alin. (2)│Încheierea perfecţionãrii │"Mãrfuri PA/S,│ 44 �│
│ │active (sistem cu suspendare) │ politica │ │ │
│ │(mãsuri specifice de politica │ comercialã" │ │ │
│ │comercialã) │ │ │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────┼──────┼─────┤
│Art. 411 │Încheierea perfecţionãrii │"Mãrfuri PA/R"│ 44 �│
│ │active (sistem cu rambursare) │ │ │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────┼──────┼─────┤
│Art. 444 │Admitere temporarã │ "Mãrfuri AT" │ 44 �│
└──────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────┴──────┴─────┘



La export - Cod 3xxxx


┌──────────┬─────────────────────┬────────────────────────────┬──────────┬─────┐
│ Articol │ Subiect │ Menţiune specialã │ Casute │ Cod │
├──────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼─────┤
│Art. 229, │Procedura de vamuire │"Export simplificat" şi │ 44 din �│
│alin. (3) │la domiciliu │numãrul autorizaţiei şi │exemplarul│ │
│ şi (4) │ │denumirea biroului vamal │ Nr. 3 │ │
│ │ │care a eliberat-o │ │ │
├──────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼─────┤
│ Art. 241 │Export de mãrfuri │art. 241 din Regulamentul de│ 44 �│
│ │agricole în cadrul │aplicare a Codului vamal al │ │ │
│ │destinaţiilor │României │ │ │
│ │speciale │DESTINAŢIE FINALA MÃRFURI │ │ │
│ │ │DESTINATE EXPORTULUI │ │ │
│ │ │- NU SE APLICA PRIMA LA │ │ │
│ │ │EXPORT │ │ │
├──────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼─────┤
│Art. 466, │Dorinta de a recupera│"RET-EXP" │ 44 �│
│alin. (5) │exemplarul 3 │ │ │ │
└──────────┴─────────────────────┴────────────────────────────┴──────────┴─────┘



2. Documente prezentate/certificate şi autorizaţii
Se înscriu codurile documentelor prezentate în susţinerea datelor cuprinse în declaraţia vamalã, conform prevederilor legale în vigoare. Aceste coduri sunt formate din patru caractere numerice astfel:
- primul caracter indica tipul documentului;
- urmãtoarele trei caractere identifica documentul.
Lista documentelor şi codificarile prin care acestea se identifica se stabileşte şi se reactualizeazã periodic de cãtre autoritatea vamalã. Informarea privind actualizarea datelor aferente acestui tabel se realizeazã prin mijloacele aferente sistemului i nformatic integrat vamal puse la dispoziţie de autoritatea vamalã.

RUBRICA 47 - "CALCULUL IMPOZITARILOR"
În prima coloana se înscriu urmãtoarele coduri aferente tipului de taxe:


┌────┬─────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│Nr. │ Tipul de taxa │ Cod │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 1. │Taxe vamale │ A00 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 2. │Taxe antidumping definitive │ A30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 3. │Taxe antidumping provizorii │ A35 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 4. │Taxa compensatoare definitiva │ A40 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 5. │Taxa compensatoare provizorie │ A45 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 6. │TVA │ B00 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 7. │Dobânzi compensatorii (TVA) │ B10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 8. │Dobânzi pentru întârziere (TVA) │ B20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
│ 9. │Taxe la export │ C00 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
󧓒. │Dobânzi pentru întârziere │ D00 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
󧓓. │Dobânzi compensatorii (de ex: perfecţionare activa) │ D10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
󧓔. │Taxe percepute în numele altor tari │ E00 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
󧓕. │Comision vamal │ 09X*) │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼─────────┤
󧓖. │Acciza │ 02X*) │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘



*) - X reprezintã un cod de tipul (n1) de detaliere a tipului de taxa în cauza, conform listei de coduri din sistemul informatic integrat vamal.

În ultima coloana se înscriu urmãtoarele coduri aferente modalitãţilor de plata sau garantare a datoriei vamale, respectiv:


┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│Nr. │ Modalitate de plata/Garantare │ Cod │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 1. │Garantare │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2. │Plata │ 1 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3. │Suspendare/Amânare/Scutire de la plata la momentul vamuirii │ 2 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4. │Scutire/Exonerare/Amânare/Suspendare de la garantare │ 3 │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘



RUBRICA 49 - "IDENTIFICAREA ANTREPOZITULUI"
Codul care trebuie înscris are urmãtoarea structura, fiind compus din trei elemente:
- codul României: "RO";
- litera care stabileşte tipul de antrepozit în conformitate cu denumirile prevãzute în art. 384 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României. Pentru antrepozite altele decât cele menţionate în art. 384 este necesar sa se indice:
Y - pentru un antrepozit altul decât cel vamal,
Z - pentru o zona libera sau un antrepozit liber.
- codul de identificare format din codul autoritãţii vamale emitente urmat de numãrul autorizaţiei şi anul emiterii.

RUBRICA 52 - "GARANŢIE"
Se indica tipul de garanţie. Lista codurilor de garanţie este urmãtoarea:




┌────────────────────────────────────────────┬───┬────────────────────────────────────────────┐
│ Situaţie │Cod│ Alte indicaţii necesare │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Dispensa de la garanţie │ 0 │- numãrul certificatului de dispensa de │
│ │ │garanţie │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Garanţie globalã │ 1 │- numãrul certificatului de garanţie globalã│
│ │ │- biroul de garanţie │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Garanţie izolata prin act de garanţie │ 2 │- referinta actului de garanţie │
│ │ │- biroul de garanţie │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Garanţie izolata prin depozit în numerar sau│ 3 │- numãrul documentului de plata │
│prin virament │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Garanţie izolata prin titluri │ 4 │- numãrul titlului de garanţie izolata │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Scutire de la garantare atunci când datoria │ │ │
│vamalã nu depãşeşte echivalentul în lei a │ 5 │ │
� Euro (<>art. 211 (5) din Legea Nr. 86/2006│ │ │
│privind Codul vamal al României) │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Exceptare de la garantarea datoriei vamale, │ 6 │- baza legalã │
│în baza art. 117 şi 287 din Legea Nr. │ │ │
󧔞/2006 privind Codul vamal al României │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Scutire de la garantarea datoriei vamale, în│ 7 │- baza legalã │
│baza reglementãrilor specifice │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Scutire de la garantarea datoriei vamale │ 8 │ │
│pentru autoritãţi publice (art. 211 (4) din │ │ │
│<>Legea Nr. 86/2006 privind Codul vamal al │ │ │
│României) │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───┼────────────────────────────────────────────┤
│Garanţie izolata în cazul interzicerii │ 9 │- referinta actului de cauţiune │
│temporare a utilizãrii garanţiei globale │ │- biroul de garanţie │
└────────────────────────────────────────────┴───┴────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 4

DISPOZIŢII PRIVIND TIPÃRIREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI
SUMARE, DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU ŞI EXEMPLARULUI DE CONTROL T5R

CAP. 1
DISPOZIŢII GENERALE
1. (1) Imprimarea seturilor de formulare, în vederea punerii în uz, se poate efectua numai pe baza aprobãrii prealabile emise de cãtre Autoritatea Nationala a Vamilor.
(2) Informaţiile privind tipografiile care au obţinut aprobarea pentru tipãrirea formularelor pot fi puse la dispoziţia persoanelor interesate, la solicitarea acestora.

2. Persoanele care nu dispun de aprobarea autoritãţii vamale şi intenţioneazã sa desfãşoare o activitate de tipãrire a formularelor menţionate în prezentul ordin sunt obligate sa obţinã aceasta aprobare, potrivit prezentelor norme.
În vederea acordãrii aprobãrii pentru tipãrirea formularelor, solicitantul trebuie sa depunã la Autoritatea Nationala a Vamilor o cerere însoţitã de seturile propriilor exemplare pentru care doreşte aprobarea.
În situaţia în care în urma verificãrii, autoritatea vamalã constata ca sunt îndeplinite toate condiţiile privind modul de realizare a formularelor, potrivit dispoziţiilor prevãzute în prezentul ordin, Autoritatea Nationala a Vamilor aproba în scris cere rea; în caz contrar, solicitantul este înştiinţat în scris despre motivele refuzului.

3. (1) Formularele se imprima pe hârtie autocopianta, adeziva la cotor.
(2) Hârtia utilizata pentru imprimarea formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarelor de control T5R trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã o greutate de cel puţin 40 g/mp.;
b) sa fie suficient de opaca pentru ca indicaţiile figurand pe o fata sa nu afecteze lizibilitatea indicaţiilor ce figureazã pe cealaltã fata;
c) sa fie suficient de rezistenta pentru a nu se produce ruperea ori sifonarea cu usurinta a formularelor;
d) sa asigure conservarea datelor înscrise pe o perioada de minimum 5 ani de la data completãrii, cu excepţia cazurilor în care, prin legi speciale, se prevede un termen mai mare pentru pãstrarea documentelor;
(3) În cazul formularelor declaraţiei sumare şi declaraţiei vamale în detaliu hârtia trebuie sa fie de culoare alba, cu excepţia urmãtoarelor rubrici:
- pentru declaraţia sumarã: exemplarelor 1/6 şi 3/8 rubricile 1 (fãrã caseta centrala), 2, 4, 5, 9, 13, 16, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27 şi 29 au un fond mov ghilosat;
- pentru declaraţia vamalã în detaliu: exemplarele 1, 4, 5 şi 7 rubricile 1 (fãrã caseta centrala) 2, 3, 4, 5, 6, 8, 15, 17, 18, 19, 21, 25, 27, 31, 32, 33 (prima caseta situata la stanga) 35, 38, 40, 44, 50, 51, 52, 53, 55 şi 56 au un fond verde ghilosat.
(4) În cazul formularelor exemplarului de control T5R acestea se tiparesc pe hârtie de culoare albastru pal.
(5) Formularele trebuie sa aibã dimensiunile de 210 x 297 mm fiind permisã o toleranta în lungime între - 5 şi + 8 mm.
(6) Exemplarele trebuie sa fie prevãzute cu o menţiune care sa indice numele şi adresa persoanei care, pe baza aprobãrii emise de Autoritatea Nationala a Vamilor, a efectuat imprimarea; aceasta menţiune poate fi înlocuitã cu un semn distinctiv imprimat pe formulare, care sa permitã identificarea acestora.
(7) Formularele trebuie sa aibã imprimat şi termenul de conservare a datelor la care face referire pct. 3 alin. (2) lit. d).

4. Informaţiile privind tipografiile care au obţinut aprobare pentru tipãrirea formularelor pot fi puse la dispoziţia persoanelor interesate, la solicitarea acestora.

5. Atunci când la declararea mãrfurilor pe baza formularelor declaraţiilor sumare, declaraţiilor vamale în detaliu sau exemplarelor de control T5R agenţii vamali constata ca formularele prezentate la vamuire incalca una sau mai multe din condiţiile stabilite mai sus aceştia au obligaţia de a suspenda imediat declararea mãrfurilor.
Exemplarele în cauza se reţin de biroul vamal şi se remit Autoritãţii Naţionale a Vamilor care va lua mãsuri legale privind interzicerea punerii în uz a seturilor de declaraţii neconforme.

CAP. 2
INSTRUCŢIUNI SPECIFICE PRIVIND TIPÃRIREA FORMULARELOR DECLARAŢIEI SUMARE, DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU ŞI EXEMPLARELOR DE CONTROL T5R

6. (1) Dimensiunile rubricilor declaraţiei vamale în detaliu se raporteazã la o unitate de mãsura având ca valoare o zecime dintr-un inch pe orizontala şi o sesime dintr-un inch pe verticala. Casetele din cadrul rubricilor sunt dimensionate folosind ca u nitate de mãsura o zecime dintr-un inch pe orizontala.
(2) În cazul formularelor declaraţiei sumare, declaraţiei vamale în detaliu şi exemplarelor de control T5R un set de formulare reuneste toate exemplarele lipite la cotor.

7. (1) Proprietatea de autocopiere a hârtiei utilizata pentru formularele declaraţiei vamale în detaliu este activa pentru unele câmpuri de date ale declaraţiei vamale în detaliu şi neutralizata în cazul altor câmpuri de date. Neutralizarea proprietãţii de autocopiere presupune imposibilitatea suprapunerii automate a unor date înscrise într-un camp sau rubrica a unui exemplar al declaraţiei vamale pe un alt exemplar din set, plasat dedesubtul acestuia.
(2) Un camp de date este definit în mod distinct de una sau mai multe rubrici din declaraţia vamalã în detaliu, grupate în funcţie de caracteristicile comune ale informaţiilor cuprinse în acestea.
(3) Identificarea campurilor de date, precum şi atribuirea sau neutralizarea funcţiei de autocopiere a hârtiei se realizeazã potrivit datelor conţinute în tabelul din Anexa Nr. 5 la prezentele norme şi instrucţiunilor de interpretare aferente acestuia.

8. Pe toate exemplarele declaraţiei vamale în detaliu chenarul şi denumirea rubricilor care figureazã pe acestea trebuie sa fie imprimate în culoare verde.
În partea dreapta, pe verticala, exemplarele declaraţiei vamale sunt imprimate cu o linie continua sau/şi discontinua de culori diferite, astfel:
- exemplarul 1 o linie continua de culoare roşie
- exemplarul 2 o linie continua de culoare verde
- exemplarul 3 o linie continua de culoare galbena
- exemplarul 4 o linie discontinua de culoare albastra
- exemplarul 5 o linie continua de culoare albastra
- exemplarul 6 o linie discontinua de culoare roşie
- exemplarul 7 o linie discontinua de culoare verde
- exemplarul 8 o linie discontinua de culoare galbena
- exemplarul 1/6: o linie continua spre interiorul formularului şi o linie discontinua spre exteriorul acestuia, ambele de culoare roşie
- exemplarul 2/7: o linie continua spre interiorul formularului şi o linie discontinua spre exteriorul acestuia, ambele de culoare verde
- exemplarul 3/8: o linie continua spre interiorul formularului şi o linie discontinua spre exteriorul acestuia, ambele de culoare galbena
- exemplarul 4/5: o linie continua spre interiorul formularului şi o linie discontinua spre exteriorul acestuia, ambele de culoare albastra
Linia continua are o grosime de aproximativ 3 mm, iar linia discontinua este realizatã din patrate cu laturi de 3 mm dispuse la o distanta de 3 mm între ele.

9. Modelele oficiale pentru formularele exemplarelor de control T5R, respectiv T5R bis sunt prevãzute în Anexele Nr. 13 a) şi b) la Regulamentul de aplicare a Codului Vamal.

10. Formularele exemplarelor de control T5R, respectiv T5Rbis se compun de regula, dintr-un set de 2 exemplare, şi anume un exemplar original şi un exemplar copie.
În cazul folosirii formularelor pentru transferul mãrfurilor între doi titulari de autorizaţie seturile exemplarelor de control T5R, respectiv T5Rbis se compun, de regula, din 3 exemplare, şi anume un exemplar original şi doua exemplare copie.


ANEXA 5


┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ I │ II │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ Campurile de date din exemplarul 1 sau 1/6 │ Campurile de date din celelalte│
│ din setul fractionat al declaraţiei vamale │exemplare ale setului fractionat│
│ în detaliu │al declaraţiei vamale în detaliu│
├─────────────────────────────────────────────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────┤
│ │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 7 𗈖/7𗈗/8𗈘/5 │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii A │ x │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 1: │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- prima caseta │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
│ ├───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│- a doua caseta │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
│ ├───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│- a treia caseta │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 2 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 3 - 6 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 7 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 8 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 9 - 11 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul ne-numerotat din dreapta rubricii 11 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 13 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 14 │ x │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 15 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 15 a/b şi 17 a/b│ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 16 │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 17 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 18 şi 19 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 20 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 21 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 22 - 24 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 25 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 26 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 27 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 28 - 30 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 31 şi 32 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 33 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- prima caseta │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
│ ├───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│- restul de casete │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 34 a/b │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 35 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul nenumerotat din dreapta rubricii 35 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 37 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 38 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 39 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 40 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 41 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul nenumerotat din dreapta rubricii 41 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 44 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul nenumerotat din dreapta rubricii │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
│"Cod MS" │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 46 - 49 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii B │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor 50, C şi 51 - 53│ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricilor D sau D/J │ x │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 54 │ x │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii 55*) │ / │ / │ │ │ / │ / │ / │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┤
│Câmpul echivalent rubricii F*) │ / │ / │ │ │ / │ / │ / │ │
└─────────────────────────────────────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┘


_________
*) Se regãsesc numai în exemplarele 4, 5 şi 4/5.

Instrucţiuni de interpretare a anexei
1. În coloana "I" din tabel sunt definite campurile de date ale exemplarului 1 sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare) al declaraţiei vamale în detaliu.
2. În dreptul fiecãrui camp de date, în coloana "II", se evidenţiazã activarea sau neutralizarea proprietãţii de autocopiere a datelor pe campurile de date corespondente din celelalte exemplare ale declaraţiei vamale în detaliu din setul utilizat (respectiv 2, 3, 4, 5, 7 sau 2/7, 3/8 şi 4/5).
3. Interpretarea informaţiilor conţinute în coloana "II" a tabelului, este urmãtoarea:
a) dacã într-o caseta este înscris semnul "x", înseamnã ca în acel camp, aparţinând exemplarului declaraţiei vamale corespunzãtor numãrului de pe verticala, datele inscriptionate pe exemplarul 1 (în cazul procedurii manuale de completare) sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare) se autocopiaza;
b) dacã într-o caseta nu este înscris semnul "x" înseamnã ca, în acel camp, aparţinând exemplarului declaraţiei vamale corespunzãtor numãrului de pe verticala, datele inscriptionate pe exemplarul 1 (în cazul procedurii manuale de completare) sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare), nu se autocopiaza.
4. Din punct de vedere tehnic, aplicarea instrucţiunilor de mai sus presupune neutralizarea proprietãţii de autocopiere a hârtiei pe acele câmpuri de date, pentru care este înscris "x" în coloana II a tabelului de mai sus.

------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016