Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME TEHNICE din 1 septembrie 2005  de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME TEHNICE din 1 septembrie 2005 de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 854 din 22 septembrie 2005

ART. 1
(1) Prezentele norme tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, denumite în continuare norme, se aplicã apelor extrase de pe teritoriul României, care sunt recunoscute de autoritatea competentã conform legii ca ape minerale naturale şi care respectã prevederile cap. I din anexa nr. 1.
(2) Prezentele norme stabilesc lista constituenţilor din apele minerale naturale, care pot sã prezinte un potenţial risc pentru sãnãtatea publicã, valorile limitã admise ale acestora, termenul limitã pentru introducerea acestor valori şi cerinţele de etichetare pentru anumiţi constituenţi. Aceşti constituenţi trebuie sã fie în mod natural prezenţi în apã, iar nu ca rezultat al contaminãrii sursei.
(3) Prezentele norme reglementeazã, de asemenea, condiţiile de utilizare a aerului îmbogãţit cu ozon pentru separarea unor compuşi ai fierului, manganului, sulfului şi arsenului din apele minerale naturale sau din apele de izvor şi cerinţele de etichetare pentru apele care au fost supuse unei asemenea tratãri.
ART. 2
(1) Prezentele norme se aplicã şi apelor minerale naturale extrase de pe teritoriul statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi care sunt importate în România, dupã ce acestea au fost recunoscute ca ape minerale naturale de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale sau de un stat membru al Uniunii Europene.
(2) Apele minerale naturale importate sunt recunoscute ca atare numai dacã autoritatea competentã din ţara de extracţie certificã faptul cã îndeplinesc cerinţele prevãzute la cap. I din anexa nr. 1 şi cã s-a procedat la controlul permanent al aplicãrii prevederilor pct. 2 din anexa nr. 2.
(3) Durata de valabilitate a certificãrii apelor minerale naturale din import este de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii.
(4) În cazul în care durata de valabilitate a certificãrii apelor minerale naturale din import a fost reînnoitã pânã la sfârşitul perioadei prevãzute la alin. (3), nu este necesarã o nouã certificare.
ART. 3
În sensul prezentelor norme, autoritatea competentã pentru recunoaşterea apelor minerale naturale este Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale, denumitã în continuare ANRM.
ART. 4
Prezentele norme nu se aplicã:
a) apelor care sunt considerate medicamente în sensul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele medicamentoase de uz uman, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 336/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) apelor minerale naturale utilizate la sursã în scopuri curative în unitãţi de tratament balnear;
c) apelor minerale naturale destinate a fi exportate în state care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
ART. 5
(1) Apele minerale naturale prevãzute la art. 1 şi 2 sunt recunoscute de ANRM, care motiveazã recunoaşterea şi publicã lista lor, prin ordin al preşedintelui ANRM, în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) ANRM informeazã Comisia Europeanã asupra cazurilor în care recunoaşterea prevãzutã la alin. (1) a fost acordatã sau retrasã. Lista apelor minerale naturale recunoscute în Uniunea Europeanã se publicã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
ART. 6
Pe teritoriul României pot fi comercializate sub denumirea de ape minerale naturale numai apele recunoscute de ANRM sau de autoritatea competentã dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
ART. 7
Sursele de ape minerale naturale sunt exploatate şi apele acestora sunt îmbuteliate numai în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
ART. 8
Apa mineralã naturalã, aşa cum se prezintã la sursã, nu poate face obiectul nici unei tratãri sau adãugãri, cu excepţia urmãtoarelor proceduri:
a) separarea elementelor instabile, cum sunt compuşii de fier şi de sulf, prin filtrare şi/sau decantare, eventual precedatã de oxigenare, astfel încât aceastã tratare sã nu aibã ca efect modificarea compoziţiei apei minerale naturale în ceea ce priveşte constituenţii caracteristici care îi conferã proprietãţile;
b) separarea compuşilor de fier, mangan, sulf şi arsen din anumite ape minerale naturale, prin tratare cu aer îmbogãţit cu ozon, cu urmãtoarele condiţii:
- compoziţia fizico-chimicã a apelor minerale naturale sã nu se modifice, prin tratare, în ceea ce priveşte constituenţii caracteristici;
- sã fie în conformitate cu cerinţele specifice de utilizare stabilite de Ministerul Sãnãtãţii;
- sã fie notificatã Ministerului Sãnãtãţii şi sã facã obiectul unui control specific din partea acestuia;
c) separarea constituenţilor indezirabili, alţii decât cei prevãzuţi la lit. a) sau b), prin utilizarea unei tratãri, cu respectarea simultanã a urmãtoarelor condiţii:
- sã nu modifice compoziţia apei minerale naturale în ceea ce priveşte constituenţii sãi caracteristici care îi conferã proprietãţile;
- sã fie în conformitate cu cerinţele specifice de utilizare care sunt stabilite de Ministerul Sãnãtãţii;
- sã fie notificatã autoritãţilor competente şi sã facã obiectul unui control specific din partea acestora;
d) eliminarea totalã sau parţialã a dioxidului de carbon liber prin procedee exclusiv fizice.
ART. 9
O apã mineralã naturalã, aşa cum se prezintã la sursã, nu poate face obiectul nici unei alte adãugãri decât încorporarea sau reîncorporarea de dioxid de carbon în condiţiile prevãzute la cap. III din anexa nr. 1.
ART. 10
Se interzic orice tratare de dezinfectare, prin orice mijloace s-ar face aceasta, cu excepţia celei prevãzute la art. 9, precum şi adãugarea de elemente bacteriostatice sau orice altã tratare de naturã a modifica numãrul populaţiei microbiene din apa mineralã naturalã.
ART. 11
Prevederile art. 8 nu se aplicã apelor minerale naturale sau apelor de izvor utilizate pentru fabricarea bãuturilor rãcoritoare.
ART. 12
(1) Numãrul total de colonii revitalizabile dintr-o apã mineralã naturalã la sursã trebuie sã corespundã populaţiei microbiene normale din apã şi sã facã dovada existenţei unei protecţii eficiente a sursei împotriva tuturor tipurilor de contaminare. Numãrul total de colonii va fi determinat conform prevederilor pct. 3.3 al cap. II din anexa nr. 1.
(2) Dupã îmbuteliere numãrul total de germeni nu poate depãşi 100/ml, la o temperaturã cuprinsã între 20°C - 22°C, în 72 de ore, pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatinã, şi 20/ml la o temperaturã de 37°C, în 24 de ore, pe agar-agar. Numãrul total de germeni va fi mãsurat într-un interval de 12 ore de la îmbuteliere, apa fiind pãstratã pe aceastã duratã la temperatura de 4°C +/- 1°C.
(3) La sursã, în mod normal, aceste valori nu trebuie sã depãşeascã 20 germeni/ml, la o temperaturã cuprinsã între 20°C-22°C, în 72 de ore, şi, respectiv, 5 germeni/ml, la o temperaturã de 37°C, în 24 de ore, cu menţiunea cã acestea trebuie considerate valori de referinţã şi nu concentraţii maxime permise.
ART. 13
La sursã şi în timpul comercializãrii ei o apã mineralã naturalã nu trebuie sã conţinã:
a) paraziţi şi microorganisme patogene;
b) Escherichia coli şi alte bacterii coliforme şi streptococi fecali în 250 ml de eşantion examinat;
c) bacterii anaerobe sulfitoreducatoare cu înmulţire prin spori în 50 ml de eşantion examinat;
d) Pseudomonas aeruginosa în 250 ml de eşantion examinat.
ART. 14
(1) Conform art. 8 lit. b), aplicarea tratãrii apelor minerale naturale cu aer îmbogãţit cu ozon trebuie sã fie notificatã în prealabil Ministerului Sãnãtãţii, care se va asigura cã:
a) utilizarea unei astfel de tratãri trebuie sã fie justificatã de existenţa în compoziţia apei a unor compuşi de fier, mangan, sulf şi arsen;
b) procesatorul ia toate mãsurile necesare pentru a garanta eficienţa şi siguranţa procesului de tratare şi pentru a permite efectuarea verificãrilor de cãtre Ministerul Sãnãtãţii.
(2) Tratarea cu aer îmbogãţit cu ozon a apelor minerale naturale trebuie sã se realizeze cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) compoziţia fizico-chimicã a apei minerale naturale în ceea ce priveşte constituenţii caracteristici sã nu se modifice prin tratare;
b) apa mineralã naturalã trebuie sã îndeplineascã înainte de tratare criteriile microbiologice prevãzute la art. 12 şi 13;
c) tratarea nu va conduce la formarea de reziduuri cu o concentraţie ce depãşeşte limitele maxime admise, prevãzute în anexa nr. 7, şi nici la formarea altor reziduuri cu risc pentru sãnãtatea publicã.
ART. 15
Cu respectarea prevederilor art. 12 şi 13 şi a condiţiilor de exploatare stabilite în anexa nr. 2, în momentul comercializãrii:
a) numãrul total de bacterii dezvoltate într-o apã mineralã naturalã poate fi doar cel care rezultã din creşterea normalã a conţinutului de bacterii pe care l-a avut la sursã;
b) apa mineralã naturalã nu poate prezenta nici un fel de defect organoleptic.
ART. 16
(1) Apa mineralã naturalã se îmbuteliazã şi se ambaleazã astfel încât sã nu fie permisã modificarea calitãţilor sale iniţiale.
(2) Toate recipientele utilizate la ambalarea apelor minerale naturale trebuie sã fie prevãzute cu sisteme de închidere, proiectate astfel încât sã fie evitatã orice posibilitate de alterare sau de contaminare.
(3) Apele minerale naturale vor respecta la momentul ambalãrii limitele de concentraţie maximã prevãzute la lit. C din anexa nr. 4.
(4) Limitele de concentraţie maxime prevãzute la lit. c) din anexa nr. 4 pentru fluoruri şi nichel se aplicã de la 1 ianuarie 2008.
ART. 17
(1) Este interzis transportul apei minerale naturale în recipiente de mare capacitate - vrac, la sfârşitul tratãrii efectuate potrivit prevederilor art. 8 şi 9 sau înainte de condiţionare.
(2) Apa mineralã naturalã se transportã numai în recipientele destinate consumatorului.
ART. 18
(1) Denumirea sub care se comercializeazã apele minerale naturale este "apã mineralã naturalã".
(2) În cazul unei ape minerale naturale carbogazoase, definitã ca o apã mineralã naturalã, care, la origine sau dupã îmbuteliere, degajã în mod spontan şi uşor perceptibil dioxid de carbon, în condiţii normale de temperaturã şi presiune, denumirea este, dupã caz: "apã mineralã naturalã, natural carbogazoasã", "apã mineralã naturalã îmbogãţitã cu dioxid de carbon de la sursã" sau "apã mineralã naturalã carbozificatã", conform definiţiilor prevãzute la cap. III din anexa nr. 1.
(3) În cazul apelor minerale naturale care au fost supuse metodelor de tratare prevãzute la art. 8 lit. d), denumirea sub care se comercializeazã este însoţitã de sintagma "decarbogazificatã integral" sau, dupã caz, "decarbogazificatã parţial".
ART. 19
(1) Etichetarea apelor minerale naturale trebuie sã conţinã urmãtoarele informaţii obligatorii:
a) menţionarea compoziţiei chimice, precizându-se constituenţii caracteristici;
b) locul unde este exploatatã sursa şi numele acesteia;
c) indicarea eventualelor tratãri prevãzute la art. 8 lit. b) şi c);
d) apele minerale naturale având o concentraţie de fluor mai mare de 1,5 mg/l vor avea specificat pe etichetã urmãtorul avertisment: "Conţine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani".
(2) Recipientele apelor minerale naturale care au fost tratate cu aer îmbogãţit cu ozon trebuie inscripţionate pe etichetã, în imediata apropiere a locului unde este menţionatã compoziţia chimicã a constituenţilor caracteristici, cu urmãtorul text: "Apã supusã unei oxidãri cu aer îmbogãţit cu ozon, conform unei tehnologii autorizate".
(3) Avertismentul prevãzut la alin. (1) lit. d) va fi amplasat în imediata apropiere a denumirii comerciale a produsului şi va fi scris cu caractere lizibile şi vizibile, iar în cadrul compoziţiei chimice menţionate pe etichetã potrivit lit. a) se va înscrie în mod obligatoriu conţinutul efectiv de fluor.
ART. 20
O denumire de localitate sau anumiţi termeni toponimici locali pot fi utilizaţi în cadrul denumirii comerciale, cu condiţia ca aceştia sã se refere la o apã mineralã naturalã a cãrei sursã este exploatatã în locul indicat şi sã nu inducã în eroare asupra locului de exploatare a sursei.
ART. 21
Este interzisã comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei minerale naturale provenite din aceeaşi sursã.
ART. 22
(1) Dacã etichetele sau inscripţionãrile de pe recipientele în care sunt oferite spre vânzare apele minerale naturale includ o denumire comercialã diferitã de denumirea sursei sau a locului de exploatare a acesteia, numele locului sau al sursei este redat cu caractere având dimensiunea de cel puţin o datã şi jumãtate mai mare decât a caracterelor utilizate în denumirea comercialã.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor şi în ceea ce priveşte importanţa atribuitã denumirii sursei sau a locului ei de exploatare, în toate materialele publicitare referitoare la apa mineralã naturalã respectivã, indiferent de forma lor.
ART. 23
(1) Pe ambalaje, etichete şi în publicitatea de orice fel este interzisã utilizarea denumirilor, denumirilor brevetate, a mãrcilor comerciale sau de fabricã, a ilustraţiilor sau a altor simboluri care sugereazã, în cazul unei ape minerale naturale, o caracteristicã pe care apa nu o are, în special privind originea sa, data autorizãrii acesteia, rezultatele analizelor sau orice trimiteri similare la garanţiile de autenticitate.
(2) În cazul apelor potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale, sunt interzise utilizarea denumirilor brevetate, a mãrcilor comerciale sau de fabricã, a ilustraţiilor sau a altor simboluri care pot duce la o confuzie cu apa mineralã naturalã şi, în special, utilizarea denumirii de "apã mineralã".
ART. 24
(1) Sunt interzise înscrierea şi utilizarea pe ambalaje, etichete şi în publicitatea de orice fel a indicaţiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietãţi referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane.
(2) Caracteristicile apelor minerale naturale prevãzute în anexa nr. 3 sunt permise dacã acestea au fost stabilite în baza analizelor fizico-chimice sau, acolo unde este cazul, a unor examene farmacologice, fiziologice şi clinice realizate conform prevederilor pct. 2 al cap. I din anexa nr. 1.
(3) Pe etichete pot fi înscrise indicaţii precum: "stimuleazã digestia", "poate facilita funcţiile hepato-biliare" sau indicaţii similare, dacã acestea nu contravin principiilor prevãzute la alin. (1) şi sunt compatibile cu cele prevãzute la alin. (2).
ART. 25
(1) Prin ordin al ministrului sãnãtãţii se adoptã prevederi privind informaţiile de pe ambalaje sau etichete, precum şi publicitare, referitoare la posibilitatea utilizãrii apelor minerale naturale în alimentaţia sugarilor. Prevederile de acest tip pot viza şi proprietãţile apei care determinã utilizarea informaţiilor respective.
(2) Cu privire la aceste prevederi Ministerul Sãnãtãţii va informa în prealabil statele membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeanã.
ART. 26
Termenul "apã de izvor" este rezervat unei ape destinate consumului uman, în stare naturalã şi îmbuteliatã la sursã, care:
a) satisface condiţiile microbiologice prevãzute la art. 12 şi 13;
b) satisface condiţiile de exploatare prevãzute la pct. 2 şi 3 din anexa nr. 2, care vor fi respectate în totalitate pentru apa de izvor;
c) satisface cerinţele în materie de etichetare prevãzute la art. 19 alin. (1) lit. b) şi c) şi la art. 20-22 alin. (1);
d) nu a suferit altã tratare decât cele prevãzute la art. 8-11;
e) îndeplineşte criteriile de potabilitate prevãzute în legislaţia româneascã, referitoare la apele potabile.
ART. 27
Orice apã îmbuteliatã destinatã consumului alimentar, alta decât "apa mineralã naturalã" sau "apa de izvor", se comercializeazã sub denumirea de "apã de masã".
ART. 28
(1) ANRM şi/sau Ministerul Sãnãtãţii şi/sau Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorului pot/poate sã suspende temporar sau sã interzicã comercializarea, conform competenţelor, pe teritoriul României a unei ape minerale naturale, atunci când aceasta nu respectã dispoziţiile prezentelor norme sau prezintã un risc pentru sãnãtatea publicã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) ANRM va informa Comisia Europeanã şi statele membre ale Uniunii Europene, indicând motivele care au condus la luarea acestei decizii.
(3) La cererea unui stat membru al Uniunii Europene sau a Comisiei Europene, ANRM furnizeazã, pentru apele recunoscute pe teritoriul României, toate informaţiile necesare care privesc recunoaşterea apei, precum şi rezultatele controalelor periodice.
ART. 29
Prevederile referitoare la etichetare din prezentele norme se completeazã în mod corespunzãtor cu actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor.
ART. 30
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea prevederilor art. 7, 8, 9 şi 10, cu amendã de la 6.000 lei (RON) la 20.000 lei (RON);
b) nerespectarea prevederilor art. 13 (la comercializare), ale art. 18, 19, 20, 21, 22, 23, ale art. 24 alin. (1), ale art. 26 lit. a), c), d) şi e) şi ale art. 27, cu amendã de la 200 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
c) nerespectarea prevederilor art. 12, 13, 15, 16, 17, art. 24 alin. (1) şi (3) şi ale art. 26 lit. a) şi e), cu amendã de la 400 lei la 4.000 lei (RON).
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre personalul anume împuternicit din cadrul:
a) ANRM, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. a);
b) Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. b);
c) Ministerului Sãnãtãţii, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. c).
(3) În vederea efectuãrii controalelor oficiale trebuie respectate specificaţiile prevãzute în anexa nr. 6 privind analiza compuşilor prevãzuţi la lit. C din anexa nr. 4.
(4) Dispoziţiile referitoare la contravenţii, prevãzute la alin. (1) şi (2), se completeazã cu prevederile Odonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 31
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme

DEFINIŢIA
apei minerale naturale

CAP. I
Definiţie

1. Prin apã mineralã naturalã se înţelege o apã purã din punct de vedere microbiologic, în sensul art. 12 din norme, care îşi are originea într-un zãcãmânt/acvifer subteran şi este exploatatã prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje.
Apa mineralã naturalã se deosebeşte în mod evident de apa de bãut obişnuitã prin urmãtoarele caracteristici:
a) natura sa, caracterizatã printr-un conţinut specific de sãruri minerale dizolvate, oligoelemente sau alţi constituenţi şi, eventual, prin unele efecte asupra sãnãtãţii;
b) puritatea sa originarã, ambele caracteristici fiind menţinute intacte datoritã originii subterane a acestei ape care trebuie sã fie protejatã de toate riscurile de poluare.
2. Caracteristicile prevãzute la pct. 1, care pot conferi apei minerale naturale proprietãţi benefice pentru sãnãtate, trebuie evaluate:
a) din punct de vedere:
1. geologic şi hidrogeologic;
2. fizic, chimic şi fizico-chimic;
3. microbiologic;
4. dacã este cazul, farmacologic, fiziologic şi clinic;
b) conform cerinţelor enumerate la cap. II;
c) conform metodelor ştiinţifice aprobate de autoritatea competentã.
3. Compoziţia, temperatura şi alte caracteristici ale apei minerale naturale trebuie sã rãmânã stabile în limitele fluctuaţiilor naturale. Acestea nu trebuie sã fie afectate de posibilele variaţii ale debitului sursei.
În sensul art. 12 din norme, prin conţinutul microbiologic normal al unei ape minerale naturale se înţelege numãrul populaţiei bacteriene sensibil constant la sursã, anterior oricãrei condiţionãri, a cãrei compoziţie calitativã şi cantitativã, luatã în considerare la recunoaşterea acestor ape, este verificatã prin analize periodice.

CAP. II
Cerinţe de aplicare a definiţiei

1. Cerinţe pentru studiile geologice şi hidrogeologice Cercetarea geologicã şi hidrogeologicã pentru punerea în evidenţã a apelor minerale naturale se va materializa printr-un raport geologic detaliat asupra condiţiilor hidrogeologice de dezvoltare a acviferului, care trebuie sã cuprindã:
1.1. stratigrafia şi tectonica zonei;
1.2. condiţiile hidrogeologice generale ale zonei;
1.3. condiţiile de genezã a apei minerale naturale şi relaţia dintre mineralizaţia acesteia şi litologia acviferului;
1.4. descrierea surselor;
1.5. parametrii hidrogeologici ai surselor;
1.6. delimitarea, conform prevederilor legale, a zonelor de protecţie;
1.7. evaluarea debitelor exploatabile de apã mineralã şi a condiţiilor de extragere a acestora, precum şi a rezervelor resurselor, conform legislaţiei în vigoare în domeniul substanţelor minerale utile;
1.8. studiul izotopilor de mediu, acolo unde se considerã necesar;
1.9. hãrţi la scarã corespunzãtoare, cu indicarea amplasãrii surselor;
1.10. plan de situaţie cu amplasamentul exact al captãrilor şi cu indicarea altitudinii acestora, la o scarã de cel mult 1:1.000.
2. Cerinţe privind studiile fizice, chimice şi fizico-chimice:
2.1. debitul sursei;
2.2. temperatura apei la sursã şi temperatura mediului ambiant;
2.3. relaţia dintre natura rocilor şi natura şi tipul mineralelor din apã;
2.4. reziduul sec la temperatura de 180°C şi 260°C;
2.5. conductivitatea electricã sau rezistivitatea, cu specificarea temperaturii în momentul mãsurãtorii;
2.6. concentraţia ionilor de hidrogen (pH);
2.7. conţinutul în cationi şi anioni;
2.8. conţinutul în substanţe nedisociate;
2.9. conţinutul în elemente-urmã;
2.10. radioactivitatea apei la sursã;
2.11. dupã caz, determinarea izotopilor din apã, oxigen (O^16-O^18) şi hidrogen (proton, deuteriu, tritiu);
2.12. toxicitatea unor elemente constituente ale apei, ţinând cont de limitele date pentru fiecare.
3. Cerinţe privind analizele microbiologice la sursã:
3.1. demonstrarea absenţei paraziţilor şi a microorganismelor patogene;
3.2. determinarea numãrului de germeni ce indicã contaminarea cu fecale:
a) absenţa Escherichia coli şi a altor coliformi, la o temperaturã de 37°C şi 44°C, în 250 ml probã;
b) absenţa streptococilor fecali în 250 ml probã;
c) absenţa bacteriilor anaerobe sulfitoreductoare cu înmulţire prin spori în 50 ml probã;
d) Pseudomonas aeruginosa absent în 250 ml probã;
3.3. determinarea conţinutului total în microorganisme formatoare de colonii la 1 ml apã:
a) la o temperaturã cuprinsã între 20°C şi 22°C, în 72 de ore, pe agar-agar sau pe un amestec agar-gelatinã;
b) la o temperaturã de 37°C, în 24 de ore, pe agar-agar.
4. Cerinţe privind examenele clinice şi farmacologice
4.1. Natura examenelor efectuate în conformitate cu metodele recunoscute ştiinţific trebuie sã fie adaptatã la caracteristicile proprii apei minerale naturale şi la efectele sale asupra organismului uman, cum ar fi: diureza, funcţionarea gastricã sau intestinalã, compensarea cerinţelor în substanţe minerale.
4.2. Stabilirea reprezentativitãţii numerice şi a concordanţei observaţiilor clinice poate eventual sã înlocuiascã examenele menţionate la pct. 4.1. În astfel de cazuri acestora li se pot substitui examenele clinice, cu condiţia ca reprezentativitatea numericã şi concordanţa observaţiilor sã permitã obţinerea aceloraşi rezultate.

CAP. III
Precizãri suplimentare referitoare la apele minerale naturale carbogazoase

Apele minerale naturale carbogazoase îmbuteliate se împart în 3 categorii la care se aplicã urmãtoarele definiţii:
a) apa mineralã naturalã, natural carbogazoasã - apa al cãrei conţinut de dioxid de carbon provenind de la sursã este, dupã o eventualã condiţionare şi dupã îmbuteliere, acelaşi ca la emergenţã, luându-se în considerare şi impregnarea, acolo unde este cazul, cu o cantitate de dioxid de carbon provenit din acelaşi zãcãmânt/acvifer, care sã compenseze pierderile echivalente rezultate în cursul operaţiunilor amintite, în limitele tehnice uzuale de toleranţã;
b) apa mineralã naturalã îmbogãţitã cu dioxid de carbon de la sursã - apa al cãrei conţinut în dioxid de carbon provenind din acelaşi zãcãmânt/acvifer este, dupã eventuala condiţionare şi dupã îmbuteliere, mai mare decât la emergenţã;
c) apa mineralã naturalã carbogazificatã - apa la care s-a adãugat dioxid de carbon de altã origine decât cea din zãcãmântul/acviferul de provenienţã, dar de uz exclusiv alimentar.


ANEXA 2
la norme

CONDIŢIILE
de exploatare, îmbuteliere şi comercializare a apelor minerale naturale

1. Exploatarea unei surse de apã mineralã naturalã necesitã autorizarea din partea ANRM, dupã ce s-a stabilit cã apa respectã prevederile cuprinse la cap. I din anexa nr. 1 la norme.
2. Echipamentele de exploatare, transport, înmagazinare, condiţionare şi îmbuteliere trebuie sã fie astfel concepute şi instalate încât sã evite posibilitatea oricãrei contaminãri şi sã se conserve proprietãţile de la sursã ale apei.
În acest scop se au în vedere urmãtoarele:
a) sursele de apã mineralã naturalã trebuie sã fie protejate împotriva oricãrui fel de poluare;
b) instalaţiile de captare, conductele de aducţiune şi rezervoarele trebuie sã fie realizate din materiale adecvate în raport cu apa şi astfel construite încât sã previnã orice modificare chimicã, fizico-chimicã sau microbiologicã a apei;
c) condiţiile de exploatare şi instalaţiile de spãlare şi îmbuteliere trebuie sã întruneascã condiţiile de igienã impuse. În mod special, recipientele de îmbuteliere trebuie sã fie tratate sau fabricate astfel încât sã se evite modificarea calitãţii microbiologice, chimice sau fizico-chimice a apei minerale naturale;
d) este interzis transportul apelor minerale naturale în alte recipiente decât cele autorizate pentru distribuire la consumatorul final.
3. Atunci când în timpul exploatãrii se constatã cã apa mineralã naturalã este poluatã şi nu mai prezintã caracteristicile microbiologice stabilite la art. 12 din norme, cel care exploateazã sursa trebuie sã suspende imediat toate operaţiunile de furnizare a apei pentru îmbuteliere, pânã la eliminarea cauzei poluãrii şi pânã când apa va respecta prevederile respective.
4. ANRM efectueazã controale periodice pentru a verifica dacã apa mineralã naturalã pentru care a fost autorizatã exploatarea sursei respectã prevederile stabilite la cap. I din anexa nr. 1 la norme, precum şi pe cele menţionate la pct. 2 şi 3.


ANEXA 3
la norme

INDICATORI ŞI CRITERII
stabiliţi conform art. 22 din normele tehnice

Menţiunile urmãtoare pot fi înscrise pe eticheta produsului finit - apã mineralã naturalã: Menţiuni/Criterii
- Oligomineralã sau slab mineralizatã - conţinutul de sãruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l.
- Foarte slab mineralizatã - conţinutul de sãruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
- Puternic mineralizatã - conţinutul de sãruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
- Hidrogencarbonatatã - conţinutul de hidrogen-carbonat (HCO3) este mai mare de 600 mg/l.
- Sulfatatã - conţinutul de sulfaţi este mai mare de 200 mg/l.
- Cloruratã - conţinutul de clor este mai mare de 200 mg/l.
- Calcicã - conţinutul de calciu este mai mare de 150 mg/l.
- Magnezianã - conţinutul de magneziu este mai mare de 50 mg/l.
- Fluoruratã sau conţine fluor - conţinutul de fluor este mai mare de 1 mg/l; vor fi respectate cerinţele de etichetare prevãzute la art. 19 lit. d) din norme.
- Feruginoasã - conţinutul de fier bivalent este mai mare de 1 mg/l.
- Acidulatã - conţinutul de dioxid de carbon liber este mai mare de 250 mg/l.
- Sodicã - conţinutul de sodiu este mai mare de 200 mg/l.
- Corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevãzut în anexa nr. 4 la norme.
- Corespunde pentru regim sãrac în sodiu - conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l.
- Poate avea efect laxativ - numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme.
- Poate avea efect diuretic - numai dupã efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 la norme.


ANEXA 4
la norme

LISTA
indicatorilor apei minerale

A. Indicatorii fizico-chimici (la sursã)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Concen-
traţia
Nr. Indicatorii Exprimarea maximã Observaţii
crt. rezultatului admisã
(CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Temperatura °C - conform stãrii naturale a apei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Concentraţia ionilor unitãţi pH - conform stãrii naturale a apei
de hidrogen
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Conductivitate æS/cm la - corespunzãtor mineralizaţiei
20°C apei minerale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Cloruri mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Sulfaţi mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Hidrogencarbonat mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Calciu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Magneziu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Sodiu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Potasiu mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Fier total mg/l - conform stãrii naturale a apei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Reziduu sec mg/l dupã - conform caracteristicilor
uscare la specifice ale apei minerale
temperatura analizate
de 180°C sau
de 240°C
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Oxigen dizolvat O(2) mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Dioxid de carbon CO(2) mg/l - conform caracteristicilor
specifice ale apei minerale
analizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Hidrogen sulfurat mg/l - conform stãrii naturale a apei
H(2)S
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



B. Indicatorii privind puritatea originii apei (la sursã)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Concen-
traţia
Nr. Indicatorii Exprimarea maximã Observaţii
crt. rezultatului admisã
(CMA)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Amoniu mg/l 0,5*1) -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Oxidabilitate O(2) mg/l 3 mãsuratã la cald, în mediu
(KMnO(4)) acid
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Zinc mg/l 5 -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Fenoli (indice de æg/l 0,5 exclusiv cei de origine
fenol) naturalã, care nu reacţioneazã
cu clorul
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Substanţe lauril sulfat 200
tensioactive (care æg/l -
reacţioneazã cu
albastrul de metilen)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Hidrocarburi
policiclice æg/l 0,1 cu excepţia fluorantrenului
aromatice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
22. Tetracloretan şi æg/l 10 suma concentraţiilor
tricloretenã compuşilor specificaţi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
23. Trihalometani æg/l 100 suma concentraţiilor
compuşilor specificaţi*2)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
24. Pesticide şi
produse asemãnãtoare -
- pe fiecare
component în parte æg/l 0,1
- suma tuturor
componentelor din æg/l 0,5
fiecare clasã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
*1) Valoare valabilã considerând amoniu ca indicator de poluare a apei din surse de suprafaţã. În condiţiile în care se demonstreazã ştiinţific originea endogenã a amoniului, se pot accepta valori de pânã la 5 mg/l.
*2) Compuşii individuali specifici sunt: cloroform, bromoform, dibromoclormetan, bromdiclormetan.


C. Constituenţii prezenţi în mod natural în apele minerale naturale şi limitele maxime a cãror depãşire poate constitui un factor de risc pentru sãnãtatea publicã


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Concentraţia
Nr. Indicatorii Exprimarea maximã admisã
crt. rezultatului (CMA)*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
25. Stibiu mg/l 0,005
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
26. Arsen mg/l 0,01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
27. Bariu mg/l 1,0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
28. Bor mg/l se va stabili*2)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
29. Cadmiu mg/l 0,003
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
30. Crom mg/l 0,05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
31. Cupru mg/l 1,0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
32. Cianuri mg/l 0,07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
33. Fluoruri mg/l 5,0*3)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
34. Plumb mg/l 0,01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
35. Mangan mg/l 0,5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
36. Mercur mg/l 0,001
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
37. Nichel mg/l 0,020
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
38. Nitraţi mg/l 50
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
39. Nitriţi mg/l 0,1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
40. Seleniu mg/l 0,01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
*1) În momentul îmbutelierii.
*2) Limita maximã pentru bor va fi stabilitã de autoritatea naţionalã competentã, în cazul în care vor fi adoptate norme europene armonizate în acest sens, în conformitate cu acestea.
*3) La concentraţii mai mari de 1,5 mg/l se va specifica pe etichetã: "Conţine mai mult de 1,5 mg/l: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani".


D. Indicatori microbiologici


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Volumul probei
crt. Indicatori - ml - Limite admise
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
41. Escherichia coli şi alţi coliformi 250 absent*1)
la 37°C şi 44,5°C
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
42. Streptococi fecali 250 absent*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
43. Bacterii anaerobe sulfitoreducãtoare 50 absent*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
44. Pseudomonas aeruginosa 250 absent*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
45. Numãrul total de bacterii la
37°C 1 20*2) - 5*3)
22°C 1 100*2) - 20*3)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------
*1) La sursã şi dupã îmbuteliere.
*2) La 12 ore dupã îmbuteliere.
*3) Valori orientative la sursã.


E. Indicatori radioactivi

Calitatea apei din punct de vedere al conţinutului radioactiv se evalueazã prin mãsurarea activitãţii alfa globalã şi beta globalã. Valorile de referinţã sunt cele prevãzute în <>Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori*) Exprimarea
rezultatului Valori de referinţã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Doza efectivã totalã anualã mSv/an 0,1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Activitate alfa globalã Bq/litru 0,1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Activitate beta globalã Bq/litru 1,0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------
*) În cazul în care valorile pentru activitatea alfa şi beta globalã (dupã extragerea contribuţiei potasiului -40) sunt mai mari decât valorile de referinţã, se trece la identificarea radionuclizilor naturali (radiu -226 şi radiu -228) şi apoi a celor artificiali (cesiu -137 şi stronţiu -90), conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 974/2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitarã şi monitorizare a calitãţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitarã a producţiei şi distribuţiei apei potabile. Prezenţa radionuclizilor artificiali nu este permisã în apa mineralã naturalã, apa de izvor sau apa de masã îmbuteliatã.


ANEXA 5
la norme

TIPURI
de control al sursei




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Frecvenţa
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
zilnic sãptãmânal lunar trimestrial semestrial anual*1) ocazional
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- - CO(2) - Nitraţi Lit. A Lit. B, În cazul apariţiei
Temperatura - HCO(3) - Nitriţi din anexa C şi E unor fenomene de
- - oxigen - Amoniu nr. 4 la din poluare accidentalã.
Conductivitate dizolvat - Fier norme anexa Frecvenţa şi tipul
- pH (pentru ape (pentru ape nr. 4 de analize vor fi
Tip necarbo- carbo- la norme stabilite în funcţie
de gazoase) gazoase) de situaţie şi se vor
ana- - - Lit. D Lit. D - - executa pe toatã
lizã din anexa din anexa perioada de timp pânã
nr. 4 nr. 4 când parametri în
la norme la norme cauzã vor reintra
(nr. crt. normele de conţinut
41 şi 45) legale şi carac-
teristice apei.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
*1) Prelevarea se va face concomitent cu una dintre prelevãrile pentru controlul semestrial.


ANEXA 6
la norme

CARACTERISTICILE
performanţelor pentru analiza constituenţilor
prevãzuţi la lit. C din anexa nr. 4 *) la norme


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Constituenţi Acurateţea Precizia Limita de
valorii valorii detecţie
parametrului parametrului a valorii Menţiuni
(%)*1) (%)*2) parametrului
(%)*3)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Stibiu (Sb) 25 25 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Arsen (As) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bariu (Ba) 25 25 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bor (B) Vezi lit. C
din anexa nr. 4
la norme
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cadmiu (Cd) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Crom (Cr) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cupru (Cu) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cianuri (CN) 10 10 10 *4)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fluoruri (F) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Plumb (Pb) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mangan (Mn) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mercur (Hg) 20 10 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nichel (Ni) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nitraţi (NO(3)) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nitriţi (NO(2)) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Seleniu (Se) 10 10 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



------
*) Metodele analitice pentru mãsurarea constituenţilor prevãzuţi la lit. C din anexa nr. 4 la norme trebuie sã aibã capacitatea de a mãsura cel puţin concentraţiile egale cu valoarea parametricã, cu acurateţea, precizia şi limita de detecţie specificate. Indiferent de sensibilitatea metodei de analizã utilizate, rezultatul va fi exprimat utilizându-se cel puţin acelaşi numãr de zecimale ca pentru limita maximã prevãzutã la lit. C din anexa nr. 4 la norme.
*1) Acurateţea reprezintã eroarea sistematicã, fiind diferenţa dintre valoarea medie a unui mare numãr de mãsurãtori repetate şi valoarea exactã.
*2) Precizia este eroarea întâmplãtoare şi se exprimã în general ca deviaţie standard (în cadrul unui lot sau între loturi) pentru o probã în raport cu media.
Precizia acceptabilã este egalã cu de douã ori deviaţia standard.
*3) Limitele de detecţie sunt:
- de trei ori deviaţia standard relativã în cadrul unui lot de probe naturale cu o concentraţie scãzutã a parametrului; sau
- de cinci ori deviaţia relativã standard în limitele unei probe blanc.
*4) Metoda ar trebui sã permitã determinarea cantitãţii totale de cianurã sub toate formele sale.


ANEXA 7
la norme


LIMITE MAXIME ADMISE
pentru reziduurile rezultate din tratarea cu
aer îmbogãţit cu ozon a apelor minerale naturale
şi a apelor de izvor


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reziduuri dupã tratare Limita maximã*)
(æg/L)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ozon dizolvat 50
Bromaţi 3
Bromoformi 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
*) Respectarea limitelor maxime se monitorizeazã de Ministerul Sãnãtãţii la momentul îmbutelierii sau al altei forme de împachetare pentru punerea în consum a apelor minerale.

---------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016