Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME nr. 4175 din 30 iunie 1993  privind reflectarea in contabilitatea institutiilor publice a taxei pe valoarea adaugata*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME nr. 4175 din 30 iunie 1993 privind reflectarea in contabilitatea institutiilor publice a taxei pe valoarea adaugata*)

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 168 din 21 iulie 1993


   *) Prevederile Precizărilor Ministerului Finanţelor nr. 4175/1/30.06.1993, pct. 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11 şi 12 se aplica întocmai şi de către plătitorii de T.V.A. din cadrul instituţiilor publice şi organizaţiilor obşteşti, iar prevederile pct. 2, 3 şi 6 se adapteaza la specificul acestora.
   In vederea aplicării în bune condiţii a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992, aprobată prin Legea nr. 130/1992, şi ale Hotărîrii Guvernului nr. 233/1993 cu privire la aprobarea Normelor pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adăugată, se precizează următoarele:
   1. Nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adăugată operaţiunile privind livrările de bunuri şi prestările de servicii rezultate din activitatea specifica autorizata, efectuate în ţara de:
   a) asociaţiile fără scop lucrativ, pentru activităţile avînd caracter social-filantropic;
   b) organizaţiile care desfăşoară activităţi de natura religioasă, politica sau civică;
   c) organizaţiile sindicale, pentru activităţile legate direct de apărarea colectivă a intereselor materiale şi morale ale membrilor săi;
   d) instituţiile publice, pentru activităţile lor administrative, sociale, educative, de apărare, ordine publica, siguranţa statului, culturale şi sportive.
   2. Persoanele juridice de mai sus sînt supuse taxei pe valoarea adăugată pentru operaţiunile efectuate în mod sistematic, direct sau prin unităţi subordonate, pentru obţinerea de profit, în condiţiile în care sumele încasate reprezintă peste 10 milioane lei anual, instituţiei publice, asociaţiei sau organizaţiei respective revenindu-i toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de actele normative în vigoare în domeniul taxei pe valoarea adăugată.
   In acest sens, se supun taxei pe valoarea adăugată operaţiunile economice efectuate de:
   a) unităţile sanitare şi de asistenta socială pentru:
   - livrările de bunuri din gospodăriile anexe;
   - prestările hoteliere, inclusiv pensiunile;
   - activităţile de comerţ;
   b) unităţile de ştiinţa şi învăţămînt, de cultura şi sport, pentru:
   - conducerea auto sau pilotarea navelor şi aeronavelor;
   - pregătirea în diverse discipline: sportive, artistice, de agrement etc.;
   c) organizaţiile de nevăzători şi de invalizi, asociaţiile persoanelor handicapate şi unităţile economice la care aceştia îşi desfăşoară activitatea, potrivit legii, pentru:
   - unităţile care nu desfăşoară activităţi în scop social;
   - unităţile care nu sînt organizate în baza Legii nr. 57/1992 privind încadrarea în munca a persoanelor handicapate;
   d) cantinele organizate pe lîngă unităţile de învăţămînt, asistenta socială, alte instituţii publice (cu excepţia celor care funcţionează cu regim de alimentaţie publica), pentru vînzarea preparatelor culinare proprii altor persoane decît personalului care îşi desfăşoară activitatea în unităţile respective, precum şi a altor produse achiziţionate în vederea revinzarii, care nu sînt cuprinse în meniul propriu;
   e) asociaţiile şi organizaţiile cu scop lucrativ.
   3. Importurile de bunuri care, potrivit legii, sînt scutite de taxa vamală, cu excepţia celor prevăzute la art. 13 din Legea nr. 35/1991, sînt scutite şi de la plata taxei pe valoarea adăugată.
   In aceasta situaţie sînt:
   - bunurile dobîndite prin succesiuni testamentare, dovedite pe baza unor documente oficiale;
   - ajutoarele şi donaţiile, cu caracter social, umanitar, cultural, sportiv, didactic, primite de organizaţii sau asociaţii cu caracter umanitar sau cultural, ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice, sindicate şi partide politice, organizaţii de cult, federaţii, asociaţii sau cluburi sportive, instituţii de învăţămînt, fără a fi destinate sau a fi folosite pentru subvenţionarea campaniei electorale sau a unor activităţi ce pot constitui ameninţări la siguranţa naţionala;
   - materiale pentru probe, experimentări sau cercetări;
   - bunurile străine care devin, potrivit legii, proprietatea statului;
   - mostrele fără valoare comercială, materiale publicitare, de reclama şi documentare.
   Pentru a beneficia de scutire, bunurile respective trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:
   - sa fie trimise de expeditor către destinatar fără nici un fel obligaţii de plata;
   - sa nu facă obiectul unor comercializări ulterioare;
   - sa nu fie utilizate pentru prestaţii către terţi, aducătoare de venituri;
   - sa fie cuprinse în patrimoniul persoanei juridice şi înregistrate în evidente contabile proprii.
   In cazul schimbării condiţiilor de mai sus, importatorii sînt obligaţi sa achite taxa pe valoarea adăugată, concomitent cu plata taxelor vamale.
   Pentru operaţiunile menţionate, unităţile plătitoare de taxa pe valoarea adăugată au obligaţia consemnării operaţiunilor efectuate în formularele financiar-contabile prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărîrea Guvernului nr. 768/1992.
   Instituţiile publice şi activităţile autofinantate, precum şi organizaţiile obşteşti care realizează, potrivit legii, operaţiuni impozabile sînt obligate sa consemneze livrările de bunuri şi prestările de servicii în facturi fiscale sau documente înlocuitoare, în condiţiile prevăzute de art. 25 lit. B din Ordonanţa Guvernului nr. 3/1992, iar în calitate de beneficiari de produse şi servicii îşi exercita dreptul de a deduce taxa pe valoarea adăugată achitată, cu respectarea prevederilor art. 18 şi art. 19 lit. a) şi b) din ordonanţa, pe baza facturilor furnizorilor, chitanţelor fiscale, declaraţiilor vamale de import, facturilor interne pentru mijloacele fixe realizate pentru necesităţile proprii, precum şi alte bonuri, chitanţe, note de plata şi alte documente prevăzute în Catalogul cu formularele tipizate comune şi specifice privind aplicarea T.V.A., aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 768/20.XI.1992.
   4. In conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 224/4 iunie 1993, art. 1 şi 2, instituţiile publice, asociaţiile, organizaţiile politice şi obşteşti au obligaţia completării şi depunerii la organul fiscal teritorial a declaraţiei de atribuire a Codului fiscal, respectiv a declaraţiei de plătitor a taxei pe valoarea adăugată.
   Unităţile care, potrivit legii, devin plătitoare de taxa pe valoarea adăugată ulterior depunerii declaraţiei pentru atribuirea Codului fiscal, prin depăşirea în cursul anului a plafonului de scutire prevăzut de lege, sînt obligate sa solicite organului fiscal luarea în evidenta ca plătitoare de taxa pe valoarea adăugată.
   5. In vederea evidenţierii în contabilitate a operaţiunilor privind taxa pe valoarea adăugată, în planul de conturi pentru instituţii publice, organe financiare şi organizaţii obşteşti se introduc următoarele conturi sintetice:
    232.31 "T.V.A. deductibilă";
    232.32 "T.V.A. colectata";
    232.33 "T.V.A. de plata";
    232.34 "T.V.A. de recuperat";
    232.35 "T.V.A. neexigibila".
   Conţinutul şi funcţionarea conturilor nou-introduse
   232.31 "T.V.A. deductibilă"
   Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adăugată aferentă bunurilor achiziţionate şi serviciilor prestate pentru nevoile unităţii, precum şi mijloacelor fixe realizate în regie proprie.
   Contul 232.31 "T.V.A. deductibilă" este cont de activ.
   In debitul acestui cont se înregistrează taxa pe valoarea adăugată deductibilă potrivit prevederilor legale, iar în credit, suma dedusă din taxa pe valoarea adăugată colectata, suma ce urmează a se recupera de la bugetul statului, precum şi prorata din taxa pe valoarea adăugată devenită nedeductibila pentru operaţiunile scutite de T.V.A.
   In scopul asigurării deductibilităţii totale a T.V.A. pentru mărfurile achiziţionate, precum şi pentru calcularea proratei din T.V.A. deductibilă aferentă bunurilor şi serviciilor aprovizionate necesare vinzarilor de mărfuri, în cadrul contului 232.31 "T.V.A. deductibilă" se deschid doua conturi analitice distincte, respectiv:
   232.31.01 "T.V.A. deductibilă aferentă bunurilor şi serviciilor achiziţionate pentru necesităţile unităţii";
   232.31.02 "T.V.A. deductibilă aferentă mărfurilor".
   Contul 232.31 "T.V.A. deductibilă" nu prezintă sold la sfîrşitul lunii.
   Contul 232.31 "T.V.A. deductibilă" se debitează prin creditul conturilor:
   107 "Disponibil al organizaţiei obşteşti"
   - cu T.V.A. achitată din contul de disponibil organelor vamale pentru bunurile şi serviciile din import;
   119 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială"
   - cu T.V.A. achitată din contul de disponibil organelor vamale pentru bunurile şi serviciile din import;
   120 "Disponibil privind activităţile autofinantate"
   - cu T.V.A. achitată din contul de disponibil organelor vamale pentru bunurile şi serviciile din import;
   150 "Carnete de cecuri cu limita de suma"
   - cu T.V.A. aferentă bunurilor achiziţionate şi prestărilor de servicii achitate din carnete de cecuri cu limita de suma;
   220 "Debitori"
   - cu T.V.A. aferentă bunurilor achiziţionate şi prestărilor de servicii efectuate din avansuri spre decontare;
   234 "Furnizori"
   - cu T.V.A. cuprinsă în facturi sau alte documente legale emise de furnizori, respectiv furnizori de investiţii;
   232.32 "T.V.A. colectata"
   - cu T.V.A. aferentă mijloacelor fixe realizate în regie proprie;
   232.35 "T.V.A. neexigibila"
   - cu T.V.A. devenită deductibilă.
   Contul 232.31 "T.V.A. deductibilă" se creditează prin debitul conturilor:
   232.32 "T.V.A. colectata"
   - cu T.V.A. deductibilă potrivit legii;
   232.34 "T.V.A. de recuperat"
   - la finele lunii, cu diferenţa dintr T.V.A. deductibilă şi T.V.A. colectata, care urmează a se incasa de la bugetul de stat sau a se compensa în perioadele viitoare;
   417 "Cheltuielile organizaţiei obşteşti";
   420 "Cheltuielile activităţilor autofinantate";
   421 "Cheltuieli din fonduri cu destinaţie specială"
   - cu prorata din T.V.A. devenită nedeductibila.
   Contul 232.32 "T.V.A. colectata"
   Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri, prestărilor de servicii şi vinzarilor de mărfuri.
   Contul 232.32 "T.V.A. colectata" este cont de pasiv.
   In creditul acestui cont se înregistrează, în cursul lunii, taxa pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri, vinzarilor de mărfuri şi prestărilor de servicii către clienţi, taxa pe valoarea adăugată aferentă mijloacelor fixe realizate în regie proprie, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă unor livrări sau prestări asimilate livrărilor, iar în debit, taxa pe valoarea adăugată reprezentind dreptul de deducere al unităţii, precum şi taxa pe valoarea adăugată datorată bugetului statului.
   Contul 232.32 "T.V.A. colectata" nu prezintă sold la sfîrşitul lunii.
   Contul 232.32 "T.V.A. colectata" se creditează prin debitul următoarelor conturi:
   220 "Debitori"
   - cu T.V.A. aferentă lipsurilor imputate persoanelor vinovate;
   225 "Clienţi"
   - cu T.V.A. cuprinsă în facturi sau alte documente legale emise;
   232.31 "T.V.A. deductibilă"
   - cu T.V.A. aferentă bunurilor şi serviciilor destinate realizării de operaţiuni impozabile;
   232.35 "T.V.A neexigibila"
   - cu T.V.A. aferentă vinzarilor cu plata în rate, devenită exigibilă;
   417 "Cheltuielile organizaţiei obşteşti";
   420 "Cheltuielile activităţilor autofinantate";
   421 "Cheltuieli din fonduri cu destinaţie specială"
   - cu T.V.A. aferentă bunurilor şi serviciilor predate cu titlu gratuit.
   Contul 232.32 "T.V.A. colectata" se debitează prin creditul conturilor:
   225 "Clienţi"
   - cu T.V.A. aferentă clienţilor insolvabili scoşi din activ;
   232.31 "T.V.A. deductibilă"
   - cu T.V.A. deductibilă potrivit legii;
   232.33 "T.V.A. de plata"
   - cu T.V.A. datorată bugetului statului;
   232.34 "T.V.A. de recuperat"
   - cu T.V.A. de recuperat de la bugetul statului sau de compensat în lunile următoare.
   Contul 232.33 "T.V.A. de plata"
   Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adăugată datorată bugetului statului.
   Contul 232.33 "T.V.A. de plata" este cont de pasiv.
   In creditul acestui cont se înregistrează, la sfîrşitul lunii, taxa pe valoarea adăugată datorată bugetului statului, rezultată ca diferenţa între soldul creditor mai mare al contului 232.32 "T.V.A. colectata" şi soldul debitor mai mic al contului 232.31 "T.V.A. deductibilă", iar în debitul contului se înregistrează taxa pe valoarea adăugată virata la bugetul statului.
   Soldul creditor al contului reprezintă suma datorată bugetului statului.
   Contul 232.33 "T.V.A. de plata" se creditează prin debitul contului:
   232.32 "T.V.A. colectata"
   - la sfîrşitul lunii, cu T.V.A. datorată bugetului statului.
   Contul 232.33 "T.V.A. de plata" se debitează prin creditul conturilor:
   13 "Casa"
   - cu T.V.A. depusa în numerar la bugetul statului;
    107 "Disponibil al organizaţiei obşteşti";
    119 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială";
    120 "Disponibil al activităţilor autofinantate"
   - cu T.V.A. virata la bugetul statului.
   Contul 232.34 "T.V.A. de recuperat"
   Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adăugată de recuperat de la bugetul statului.
   Contul 232.34 "T.V.A. de recuperat" este cont de activ.
   In debitul acestui cont se înregistrează, la sfîrşitul lunii, dreptul unităţii de a recupera de la bugetul statului taxa pe valoarea adăugată rezultată ca diferenţa între soldul creditor mai mic al contului 232.32 "T.V.A. colectata" şi soldul debitor mai mare al contului 232.31 "T.V.A. deductibilă", iar în creditul contului, taxa pe valoarea adăugată recuperată de la bugetul statului.
   Soldul contului reprezintă taxa pe valoarea adăugată rămasă de recuperat de la bugetul statului.
   Contul 232.34 "T.V.A. de recuperat" se debitează prin creditul contului:
   232.31 "T.V.A. deductibilă"
   - la finele lunii, cu diferenţa dintre T.V.A. deductibilă (mai mare) şi T.V.A. colectata (mai mica), care urmează a se incasa de la bugetul statului sau compensa în perioadele viitoare.
   Contul 232.34 "T.V.A. de recuperat" se creditează prin debitul conturilor:
    107 "Disponibil al organizaţiei obşteşti"
    119 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială";
    120 "Disponibil privind activităţile autofinantate";
   232.32 "T.V.A. colectata"
   - cu T.V.A. de recuperat de la bugetul statului sau de compensat în lunile următoare.
   Contul 232.35 "T.V.A. neexigibila"
   Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta taxei pe valoarea adăugată aferentă bunurilor şi serviciilor achiziţionate sau livrate cu plata în rate (sau prin plati succesive), precum şi taxa pe valoarea adăugată inclusă în preţul de vînzare cu amănuntul la unităţile ce au ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul şi care ţin evidenta mărfurilor în depozit la acest preţ.
   Contul 232.35 "T.V.A. neexigibila" este cont bifunctional.
   In creditul acestui cont se înregistrează taxa pe valoarea adăugată înscrisă în facturile emise pentru bunurile livrate sau serviciile prestate ce urmează a se incasa în lunile următoare sau prin deconturi succesive, taxa pe valoarea adăugată aferentă preţului de vînzare cu amănuntul pentru mărfurile achiziţionate de către unităţile comerciale cu amănuntul, în cazul în care evidenta gestiunii se tine la preţul de vînzare cu amănuntul, inclusiv taxa pe valoarea adăugată şi taxa pe valoarea adăugată aferentă cumpărărilor de bunuri şi servicii cu plata în rate devenită exigibilă, iar în debitul contului se înregistrează taxa pe valoarea adăugată aferentă vinzarilor de bunuri şi servicii cu plata în rate devenită exigibilă, taxa pe valoarea adăugată aferentă mărfurilor vîndute prin unităţile comerciale cu amănuntul, în cazul în care evidenta gestiunii se tine la preţul de vînzare cu amănuntul, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă cumpărărilor de bunuri şi servicii cu plata în rate.
   Soldul contului reprezintă taxa pe valoarea adăugată neexigibila.
   Contul 232.35 "T.V.A. neexigibila" se creditează prin debitul conturilor:
   225 "Clienţi" - analitic "Clienţi cu plata în rate"
   - cu T.V.A. aferentă vinzarilor de bunuri şi prestărilor de servicii cu plata în rate;
   232.31 "T.V.A. deductibilă"
   - cu T.V.A. aferentă cumpărărilor de bunuri şi servicii cu plata în rate, devenită exigibilă;
   630 "Mărfuri"
   - cu T.V.A. aferentă mărfurilor din unităţile comerciale cu amănuntul, în situaţia în care gestiunea se tine la preţul de vînzare cu amănuntul, inclusiv T.V.A.
   Contul 232.35 se debitează prin creditul conturilor:
   232.32 "T.V.A. colectata"
   - cu T.V.A. aferentă vinzarilor de bunuri şi prestărilor de servicii cu plata în rate sau prin deconturi succesive, devenită exigibilă;
   234 "Furnizori"
   - cu T.V.A. aferentă cumpărărilor de bunuri şi prestărilor de servicii cu plata în rate sau prin decontări succesive;
   630 "Mărfuri"
   - cu T.V.A. aferentă vinzarilor de mărfuri din unităţile comerciale cu amănuntul, în situaţia în care gestiunea se tine la preţul cu amănuntul, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
   Conturile privind taxa pe valoarea adăugată prevăzute la pct. 5 se deschid numai în contabilitatea unităţilor plătitoare de T.V.A.
   Unităţile care nu sînt plătitoare de T.V.A. potrivit dispoziţiilor legale, precum şi unităţile care produc bunuri sau prestează servicii în exclusivitate scutite de T.V.A. nu vor utiliza aceste conturi şi nu vor înscrie în facturile emise sau în alte documente de livrare taxa pe valoarea adăugată aferentă acestora.
   Unităţile care nu sînt plătitoare de T.V.A., dar se încadrează în prevederile penultimului alineat de la pct. 2 al cap. V din Normele pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992, utilizează în mod corespunzător conturile introduse.
   6. Unităţile plătitoare de taxa pe valoarea adăugată au obligaţia ca pînă la data de 25 a lunii următoare sa depună la organul fiscal deconturi privind operaţiunile realizate şi taxa pe valoarea adăugată.
   7. Instituţiile publice şi organizaţiile obşteşti care desfăşoară activităţi comerciale şi sînt, potrivit legii, plătitoare de taxa pe valoare adăugată aplica corespunzător prevederile Normelor metodologice ale Ministerului Finanţelor nr. 4145/3 iunie 1993.
   Reducerea determinata în condiţiile alineatului precedent se înregistrează în contabilitate în luna iulie 1993, în contul 232.34 "T.V.A. de recuperat", astfel:
     232.34 = 630
              (630.01 sau 630.02, după caz)
   Vînzarea mărfurilor în stoc la 30 iunie 1993 se supune taxei pe valoarea adăugată potrivit prevederilor legale.
   8. Sumele înregistrate în contabilitate reprezentind T.V.A. deductibilă se confrunta la sfîrşitul fiecărei luni cu cele înregistrate în coloana 8 a "Jurnalului pentru cumpărări", în care se evidenţiază, în ordine cronologică, facturile furnizorilor, chitanţele fiscale pentru bunurile şi serviciile achiziţionate, declaraţiile vamale de import, facturile interne pentru mijloacele fixe realizate pentru necesităţile proprii, precum şi alte bonuri, chitanţe, note de plata şi alte documente prevăzute în Catalogul cu formularele tipizate comune şi specifice privind aplicarea T.V.A., aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 768/20.XI.1992.
   Pentru cheltuielile efectuate pe baza de deconturi ca urmare a avansurilor în numerar, ridicate de salariaţii unităţii, se va întocmi un borderou în care va exista o rubrica distinctă privind T.V.A. deductibilă, potrivit documentelor justificative anexate.
   Sumele înregistrate în contabilitate reprezentind T.V.A. colectata se confrunta cu cele din "Jurnalul pentru vînzări", col. 10, în care sînt cuprinse, în ordine cronologică, facturile emise privind livrările de bunuri, vinzarile de mărfuri şi prestările de servicii, borderoul de vînzare zilnica pentru vinzarile de bunuri şi servicii în numerar, facturile interne pentru mijloace fixe realizate pentru necesităţile proprii sau chitanţe, bonuri, note de plata şi alte documente prevăzute în Catalogul cu formularele tipizate comune şi specifice privind aplicarea T.V.A., aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 768/20.XI.1992.
   Unităţile cu volum mare de activitate pot înregistra livrările de bunuri şi servicii în borderouri de vînzare (încasare), inregistrind în jurnalul pentru vînzări numai totalul acestor borderouri. Borderourile astfel întocmite se vor anexa la jurnalul pentru vînzări.
   Monografia înregistrării în contabilitate a principalelor operaţiuni este redata în anexa la prezentele norme metodologice.
                  Ministru de stat,
                ministrul finanţelor,
                 Florin Georgescu



   ANEXA
                            MONOGRAFIA

privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni

-------------------------------------------------------------------------------
             Explicatia operaţiunii Cont debitor Cont creditor
-------------------------------------------------------------------------------
                      0 1 2
-------------------------------------------------------------------------------

          A. La instituţiile publice şi activităţile autofinantate

- înregistrarea taxei pe valoarea adăugată achitată 232.31.01 = 13, 120, 150
organelor vamale pentru bunurile şi serviciile (după caz)
provenite din import, potrivit legii*) ---------- ------------
- înregistrarea taxei pe valoarea adăugată cuprinsă 232.31.01 = %
în facturi sau alte documente legale pentru 220
achizitionari de bunuri, lucrări efectuate sau 231
servicii prestate 234
                                                     ----------- ------------
- înregistrarea taxei pe valoarea adăugată aferentă 232.35 = 234
bunurilor cumpărate, lucrărilor executate şi
serviciilor prestate cu plata în lunile următoare
sau decontări succesive ----------- -----------
- înregistrarea taxei pe valoarea adăugată aferentă 232.31.01 = 232.35
bunurilor cumpărate, lucrărilor executate şi
serviciilor prestate cu plata în lunile următoare
sau decontări succesive - ajunse la scadenta ----------- -----------
- înregistrarea produselor obţinute din activitatea 620 = 531
proprie (la preţul de înregistrare) ----------- ------------
- înregistrarea sumelor încasate în numerar din 13 = %
vînzarea produselor prin magazine proprii 520
                                                                   232.32
                                                     ------------ ------------
- înregistrarea sumelor facturilor pentru produsele 225 = %
livrate, inclusiv T.V.A. colectata**) 620
                                                                   232.32
                                                     ----------- ------------
- înregistrarea lucrărilor executate şi a 225 = %
serviciilor prestate, inclusiv taxa pe valoarea 531
adăugată colectata 232.32
                                                    ------------ ------------
- înregistrarea încasării cu numerar sau prin 13, 120 = 225
contul de disponibil a contravalorii produselor 531 = 520
livrate, lucrărilor executate şi serviciilor
prestate şi concomitent înregistrarea veniturilor
realizate ----------- -------------
- înregistrarea facturarii produselor livrate 225 = %
beneficiarilor, a căror contravaloare urmează 620
a fi încasată în lunile următoare sau prin 232.35
decontări succesive
                                                   ------------ ------------
- înregistrarea facturarii lucrărilor executate şi 225 = %
serviciilor prestate, a căror contravaloare 531
urmează a fi încasată în lunile următoare sau prin 232.35
decontări succesive ------------ ------------
- înregistrarea la cheltuieli a T.V.A. nededucti- 420 = 232.32
bila, aferentă bunurilor livrate şi serviciilor
prestate cu titlu gratuit ------------ -----------
- înregistrarea taxei pe valoarea adăugată aferentă 232.35 = 232.32
vinzarilor, lucrărilor executate sau prestărilor
efectuate, devenită exigibilă (ajunsă la scadenta) ------------ -----------
-----------------
   *) La sfîrşitul lunii, sumele înregistrate în debitul contului 232.31 se confrunta cu totalul col. 8 din "Jurnalul cumpărărilor".
   **) La sfîrşitul lunii, sumele înregistrate în creditul contului 232.32 se confrunta
cu totalul col. 10 din "Jurnalul vinzarilor".
- înregistrarea la finele lunii a T.V.A. deductibi- 232.32 = 232.31.01
la, reţinută, potrivit legii, din T.V.A. colectata ----------- -------------
- la sfîrşitul lunii, determinarea T.V.A. datorată 232.32 = 232.33
bugetului statului (T.V.A. colectata mai mare decît
T.V.A. deductibilă) ----------- -------------
- la sfîrşitul lunii, determinarea T.V.A. rămasă 232.34 = 232.31.01
de recuperat sau de compensat în lunile următoare
(T.V.A. deductibilă mai mare decît T.V.A. colectata)----------- -------------
- plata T.V.A. datorată bugetului statului 232.33 = 120, 13
                                                                  (după caz)
                                                    ----------- -------------
- încasarea în contul de disponibil a T.V.A. 120 = 232.34
recuperată de la bugetul statului ----------- -------------
- încasarea compensării cu bugetul statului a 232.32 = 232.34
T.V.A. de recuperat ----------- -------------

            B. La organizaţiile obşteşti

    a) care ţin evidenta mărfurilor la preţ cu amănuntul fără T.V.A.
- înregistrarea taxei pe valoarea adăugată achitată 232.31 = 13,
organelor vamale pentru bunuri şi servicii din 107,
import, potrivit legii 150
                                                                  (după caz)
                                                   ------------ -------------
- înregistrarea mărfurilor procurate de la % = 234
furnizori, a T.V.A. deductibilă şi a adaosului 630
comercial aferent 232.31.02
                                                          concomitent
                                                     630 = 635
                                                    ----------- -------------
- înregistrarea încasării cu numerar a contravalorii 13 = %
mărfurilor vîndute, la preţ de vînzare cu amănuntul, 517
inclusiv T.V.A. 232.32
                                                    ----------- -------------
- scăderea din gestiune a mărfurilor vîndute prin % = 630
magazinul de prezentare şi desfacere cu amănuntul, 517
inclusiv adaosul comercial aferent 635
                                                    ----------- -------------
- înregistrarea mărfurilor facturate clienţilor, 225 = %
inclusiv T.V.A. 630
                                                                  232.32
                                                    ----------- -------------
- încasarea de la clienţi a contravalorii 107 = 517
mărfurilor livrate ----------- -------------
- lichidarea contului "Clienţi" pentru mărfurile % = 225
încasate 517
                                                     635
                                                    ----------- -------------
- înregistrarea la sfîrşitul lunii a T.V.A. 232.32 = 232.31.02
deductibilă, reţinută potrivit legii din T.V.A.
colectata ----------- -------------
- la sfîrşitul lunii, determinarea T.V.A. datorată 232.32 = 232.33
bugetului statului (T.V.A. colectata mai mare decît
T.V.A. deductibilă) ----------- -------------
- la sfîrşitul lunii, determinarea T.V.A. rămasă 232.34 = 232.31.02
de recuperat sau de compensat în lunile următoare
(T.V.A. deductibilă mai mare decît T.V.A. colectata) ----------- ------------

    b) care ţin evidenta mărfurilor la preţ cu amănuntul, inclusiv T.V.A.

- înregistrarea taxei pe valoarea adăugată achitată 232.31.02 = %
organelor vamale, pentru bunuri şi servicii din 13,
import, potrivit legii 107,
                                                                  150
                                                                  (după caz)
                                                    ----------- -------------
- aprovizionarea cu mărfuri de la furnizori, % = 234
înregistrarea adaosului comercial şi a T.V.A 630
neexigibila, în situaţia în care gestiunea se tine 232.31.02
la preţ cu amănuntul, inclusiv T.V.A. ---------- -------------
                                                     630 = %
                                                                  635
                                                                  232.35
                                                     ---------- -------------
- înregistrarea încasării cu numerar a contravalorii 13 = %
mărfurilor vîndute, la preţ cu amănuntul, inclusiv 517
T.V.A. colectata 232.32
(T.V.A. colectata se determina prin înmulţirea
coeficientului 15,254 cu totalul încasărilor din
vînzări) ----------- -------------
- scăderea din gestiune a mărfurilor vîndute, % = 630
inclusiv comisionul şi T.V.A. aferentă 517
                                                     635
                                                     232.35
                                                     ---------- -------------

    c) vînzarea mărfurilor cu plata în rate sau prin decontări succesive

       c.1. la unitatea care vinde:
- aprovizionarea mărfurilor de la furnizori, ---------- ------------
înregistrarea T.V.A. deductibilă şi a adaosului % = 234
comercial aferent 630
                                                      232.31.02
                                                           concomitent
                                                      630 = 635
                                                      --------- ------------
- vînzarea mărfurilor cu plata în rate sau prin 225 = %
decontări succesive 630
                                                                  232.35
                                                     ---------- ------------
- încasarea cu numerar sau prin contul de disponibil 13, 107 = 225
a contravalorii mărfurilor vîndute ---------- ------------
- înregistrarea taxei pe valoarea adăugată aferentă 232.35 = 232.32
vinzarilor, devenită exigibilă ---------- ------------
- înregistrarea la finele lunii a T.V.A. deductibilă 232.32 = 232.31.02
                                                     ---------- ------------
- la sfîrşitul lunii, determinarea T.V.A. datorată 232.32 = 232.33
bugetului statului (T.V.A. colectata mai mare decît
T.V.A. deductibilă) --------- ------------
- la sfîrşitul lunii, determinarea T.V.A. rămasă de 232.34 = 232.31.02
recuperat sau de compensat în lunile următoare
(T.V.A. deductibilă mai mare decît T.V.A. colectata) ---------- ------------

      c.2. la unitatea care cumpăra:

- cumpărarea de mărfuri cu plata în rate ---------- ------------
                                                      % = 234
                                                      630
                                                      232.35
                                                     ---------- ------------
- T.V.A. aferentă cumpărărilor de bunuri cu plata 232.31 = 232.35
în rate, devenită exigibilă ---------- ------------
-------------------------------------------------------------------------------

                              ------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016