Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME nr. 242 din 15 ianuarie 1999  privind sprijinirea brevetarii in strainatate a inventiilor romanesti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME nr. 242 din 15 ianuarie 1999 privind sprijinirea brevetarii in strainatate a inventiilor romanesti

EMITENT: OFICIUL DE STAT PENTRU INVENTII SI MARCI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 67 din 18 februarie 1999
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci,
în baza <>art. 15 din Hotãrârea Guvernului nr. 573/1998 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci,

emite urmãtoarele norme:

ART. 1
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate aloca o parte din veniturile încasate în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 32/1996 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Organizaţia Europeanã de Brevete privind cooperarea în domeniul brevetelor, semnat la Bucureşti la 9 septembrie 1994, aprobatã prin <>Legea nr. 32/1997 .
ART. 2
La începutul fiecãrui an financiar directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci aproba, la propunerea directorului economic, suma din încasãrile realizate din taxa de extindere în conformitate cu prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Organizaţia Europeanã de Brevete privind cooperarea în domeniul brevetelor, în anul financiar precedent, care reprezintã disponibilul pentru sprijinul financiar acordat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti pentru anul financiar în curs.
Acest fond poate fi suplimentat, prin contribuţiile special destinate acestui scop, de cãtre persoane care au beneficiat de sprijinul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor lor.
Fondul constituit conform alin. 1 şi 2, precum şi lista celor care au beneficiat în anul precedent de sprijin în vederea brevetarii în strãinãtate se publica în Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
Cheltuielile efectuate de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pentru sprijinirea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti se evidenţiazã distinct în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli. Sumele neconsumate într-un an financiar se reporteazã cu aceeaşi destinaţie în anul financiar urmãtor.
ART. 3
Poate beneficia de acordarea unui sprijin financiar în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiei în cauza, în condiţiile prezentelor norme, orice persoana fizica romana cu un venit brut mediu lunar pe ultimele 12 luni mai mic decât de 10 ori venitul brut stabilit ca medie lunarã pe economie pentru ultimele 12 luni sau orice persoana juridicã romana cu o cifra de afaceri mai mica de 5 miliarde lei pe ultimele 12 luni, care a solicitat eliberarea unui brevet de invenţie pentru care s-a constituit la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci un depozit naţional reglementar.
În cazul unui grup de solicitanti, fiecare solicitant în parte trebuie sa îndeplineascã condiţiile precizate în alineatul precedent, pentru a putea beneficia de sprijinul financiar al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în vederea brevetarii în strãinãtate.
Pentru brevetarea în acele state în care legea prevede ca solicitantul sa fie persoana fizica, cererea de sprijin financiar a unui solicitant, persoana juridicã, trebuie semnatã şi de cãtre persoanele fizice respective - inventatori -, care trebuie, de asemenea, sa îndeplineascã criteriile prevãzute în prezentele norme.
Sprijinul financiar în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti se acorda de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în limita fondului constituit conform art. 2, unor solicitanti care îndeplinesc condiţiile de mai sus, pe baza unei cererei-tip prezentate în anexa şi a documentelor insotitoare prevãzute la art. 6, în urma analizei acestora de cãtre o comisie din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, constituitã conform art. 4.
ART. 4
Comisia pentru aprobarea de sprijin financiar în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, denumita în continuare comisie, este alcãtuitã din:
- directorul direcţiei brevete de invenţie (preşedintele comisiei);
- şeful serviciului financiar;
- şeful serviciului de examinare în fond a inventiilor din domeniul tehnic cãruia îi aparţine cererea de brevet de invenţie în cauza;
- şeful biroului juridic;
- şeful biroului PCT - OEB, care îndeplineşte şi funcţia de secretar al comisiei.
În cazul absentei unui membru al comisiei, directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci poate decide completarea comisiei cu alt salariat al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, competent în domeniul respectiv.
Comisia verifica modul în care sunt satisfacute prevederile prezentelor norme şi modul de respectare a obligaţiilor ce îi revin Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în conformitate cu prezentele norme.
ART. 5
Cererea de sprijin financiar în vederea brevetarii în strãinãtate trebuie depusa la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci împreunã cu dovada de plata a raportului de documentare sau cu dovada de plata a examinãrii de fond fãrã publicarea cererii de brevet de invenţie, în termen de maximum 6 luni de la data depozitului naţional reglementar în cazul în care se doreşte invocarea prioritatii convenţionale a primului depozit din România.
În termen de maximum 15 zile de la depunerea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci a documentelor menţionate la alin. 1, dar nu înainte de luna a 3-a de la data depozitului naţional reglementar, serviciul de examinare preliminarã va transfera cererea de brevet de invenţie în cauza în examinarea de fond pentru întocmirea raportului de documentare - doar dacã cererea de brevet de invenţie satisface toate criteriile prevãzute de lege şi regulament pentru aceasta -, urmând ca raportul de documentare sa fie elaborat în termen de doua luni de la transferarea cererii de brevet de invenţie în examinarea de fond.
Dacã examinatorul de fond constata totuşi ca nu sunt îndeplinite prevederile regulamentare pentru întocmirea unui raport de documentare, notifica acest lucru solicitantului.
ART. 6
Comisia se convoacã, de regula, o data la doua luni, de cãtre secretarul comisiei, la initiativa preşedintelui ei. Analiza fiecãrei cereri este începutã doar dupã depunerea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci de cãtre solicitanti a tuturor documentelor menţionate mai jos:
- cererea de sprijin financiar în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti, semnatã de toate persoanele îndreptãţite sa li se elibereze brevetul;
- dovada de plata a taxelor de înregistrare, de publicare cu raport de documentare sau de examinare fãrã publicarea cererii de brevet de invenţie şi, dupã caz, a taxelor de eliberare a unui certificat de prioritate pentru cererea de brevet de invenţie în cauza, depusa la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci;
- dacã este cazul, contractul de cesionare a dreptului de invocare a prioritatii convenţionale pentru fiecare dintre statele în care se intenţioneazã brevetarea;
- o prezentare a stadiului de aplicare a inventiei în cauza, cu menţionarea eventualelor rezultate obţinute;
- un studiu de fundamentare a brevetarii în strãinãtate, cuprinzând, de exemplu, posibilitãţile de producere şi comercializare a inventiei în cauza, surse de finanţare, oportunitati de licentiere sau cesionare, contacte cu firme româneşti sau strãine;
- o prezentare a posibilitãţilor preconizate pentru susţinerea plãţilor neacoperite din alocaţia Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
Comisia poate solicita depunerea oricãror alte documente considerate necesare pentru luarea unei hotãrâri temeinic fundamentate.
ART. 7
Comisia analizeazã forma şi conţinutul documentelor aflate la dispoziţia sa cu privire la inventia în cauza, pe baza ansamblului de considerente de ordin tehnic, juridic şi economic care concura la aprecierea oportunitãţii brevetarii sale în strãinãtate şi ia, dupã caz, o hotãrâre de aprobare sau de respingere a cererii de sprijin financiar pentru brevetare în strãinãtate.
Comisia poate decide amânarea luãrii hotãrârii pentru o data ulterioara.
Hotãrârile comisiei se iau cu majoritatea simpla a voturilor membrilor sãi.
Lucrãrile comisiei se consemneazã într-un proces-verbal întocmit de cãtre secretarul acesteia.
Examinatorul care a întocmit raportul de documentare sau, dupã caz, notificarea privind imposibilitatea efectuãrii unui asemenea raport de documentare a cererii de brevet de invenţie în cauza prezintã observaţiile sale în fata comisiei.
La propunerea preşedintelui comisiei, poate fi invitat la dezbateri un specialist de prestigiu în domeniul tehnic cãruia îi aparţine inventia.
Persoanele care au solicitat sprijinul financiar al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor pot fi invitate de comisie pentru a-şi susţine cererea, prezentând eventuale lucrãri de specialitate, documente tehnice şi ştiinţifice, dar nu participa la dezbaterile comisiei.
În termen de 10 zile de la luarea de cãtre comisie a hotãrârii, secretarul acesteia o comunica solicitanţilor.
ART. 8
Hotãrârea de respingere a cererii de aprobare de sprijin financiar în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti poate fi contestatã prin depunerea unei cereri la directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, care poate desemna o comisie largita, destinatã soluţionãrii contestaţiei.
ART. 9
În cursul aceluiaşi an calendaristic i se poate acorda unei persoane, individual sau ca parte a unui colectiv, o singura data sprijin în vederea brevetarii în strãinãtate.
Aceleiaşi persoane, individual sau ca parte a unui colectiv, i se poate acorda sprijin din partea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, în vederea brevetarii în strãinãtate, de maximum 3 ori; a doua oara, hotãrârea de acordare a sprijinului financiar se ia cu minimum 4 voturi, iar a treia oara cu unanimitate de voturi.
ART. 10
Sprijinul financiar acordat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti se concretizeazã prin achitarea de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci a taxei de înregistrare şi/sau a taxei de publicare a cererii de brevet şi/sau de întocmire a unui raport de documentare şi/sau a taxei de examinare preliminarã şi/sau a taxei de examinare, în urma alegerii de cãtre comisie a caii de brevetare celei mai avantajoase din punct de vedere economico-financiar, luându-se în considerare variantele:
- cerere internationala în conformitate cu Tratatul de cooperare în domeniul brevetelor (PCT);
- cerere de brevet european;
- maximum 3 cereri de brevet pe cale nationala, pentru aceeaşi invenţie.
Comisia poate recomanda ca stabilirea caii de brevetare sa fie precedatã de efectuarea unui raport de documentare la Oficiul European de Brevete (OEB), al cãrui cost sa fie suportat din fondul constituit conform art. 2, urmând ca, dupã primirea de cãtre solicitant a raportului de documentare şi depunerea acestuia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, aceeaşi comisie din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci sa decidã dacã şi pentru ce cale de brevetare se acorda sprijin financiar în continuare.
Taxele achitate de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci nu includ taxele de eliberare a brevetului, taxele pentru traducere, eventuale taxe pentru servicii sau onorariile mandatarilor.
ART. 11
Plata taxelor menţionate la art. 10 se face de cãtre Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, corespunzãtor variantei celei mai avantajoase din punct de vedere economico-financiar, prin virament în contul oficiului de proprietate industriala în cauza, doar dupã ce solicitantii au depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci actele care dovedesc iniţierea procedurii de brevetare în strãinãtate conform variantei propuse de comisia Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci.
Secretarul comisiei Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci transmite solicitantului o copie de pe dovada de plata respectiva, în termen de 10 zile de la intrarea în posesia acesteia.
ART. 12
Secretarul comisiei Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci întocmeşte şi gestioneazã evidenta persoanelor care primesc sprijinul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pentru brevetarea în strãinãtate.
ART. 13
Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 14
Pentru cererile de brevet de invenţie cu data de depozit naţional anterioarã intrãrii în vigoare a prezentelor norme nu se iau în considerare termenele restrictive prevãzute în acestea, cu condiţia prezentãrii în fata comisiei a unui raport de documentare întocmit de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci sau de o administraţie PCT insarcinata cu documentarea internationala.

Director general,
Gabor Varga


ANEXA 1



CERERE
pentru acordarea de sprijin financiar în vederea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti

Subsemnatul/subsemnaţii,
........................................................................
........................................................................
........................................................................,
în calitate de solicitant/solicitanti al/ai unui brevet pentru inventia cu titlul:
........................................................................
.......................................................................,
pentru care a fost depusa la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci (O.S.I.M.) Cererea de brevet de invenţie nr. ..............................., solicit/solicitam, în conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 32/1996 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Organizaţia Europeanã de Brevete privind cooperarea în domeniul brevetelor, semnat la Bucureşti la 9 septembrie 1994, aprobatã prin <>Legea nr. 32/1997 , ale <>art. 32 din Ordonanta Guvernului nr. 41/1998 , precum şi ale <>art. 15 din Hotãrârea Guvernului nr. 573/1998 , acordarea de sprijin financiar în vederea brevetarii în strãinãtate a acestei invenţii.

Doresc/dorim brevetarea inventiei în statele .................... .
Ma angajez/ne angajãm sa urmez/sa urmam calea de brevetare în strãinãtate, recomandatã de O.S.I.M. şi sa acopar/sa acoperim din alte resurse cheltuielile de brevetare neacoperite din sumele alocate de O.S.I.M.

Precizez/precizam ca în decursul acestui an calendaristic nu am mai beneficiat de sprijin financiar din partea O.S.I.M. în vederea brevetarii în strãinãtate a vreunei invenţii şi ca nu dispun/nu dispunem de resursele financiare necesare pentru brevetarea în strãinãtate, depunând în acest sens dovezile anexate referitoare la veniturile realizate în ultimele 12 luni.

Declar/declaram ca am luat cunostinta despre invitaţia O.S.I.M. ca, în cazul valorificãrii inventiei în cauza prin acest demers de brevetare în strãinãtate, pot/putem contribui la suplimentarea fondului constituit la O.S.I.M. pentru sprijinirea brevetarii în strãinãtate a inventiilor româneşti.

........................
(semnatura şi ştampila)

Data .....................


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016