Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORME nr. 2 din 22 ianuarie 1999 (*republicata*)  privind autorizarea bancilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORME nr. 2 din 22 ianuarie 1999 (*republicata*) privind autorizarea bancilor

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 887 din 9 decembrie 2002
---------
*) Republicate în temeiul <>art. V din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 4/2002 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 283 din 26 aprilie 2002, dându-se textelor o noua numerotare.
<>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 2/1999 au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 58 din 10 februarie 1999 şi au mai fost modificate prin <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 6/1999 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 28 aprilie 1999 şi prin <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/1999 publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 5 din 10 ianuarie 2000.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificatia prevãzutã la <>art. 3 din Legea bancarã nr. 58/1998 **).
De asemenea, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) act constitutiv - contractul şi statutul ori înscrisul unic purtând aceasta denumire, pe baza cãruia se constituie banca;
b) bilanţ contabil - bilanţul, contul de profit şi pierderi, anexele şi raportul de gestiune.

-------------
**) <>Legea bancarã nr. 58/1998 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 23 martie 1998 şi a fost modificatã prin:
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 31 martie 1999 (aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 246/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 304 din 9 mai 2002);
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 56/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 23 mai 2000 (aprobatã prin <>Legea nr. 437/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 20 iulie 2001);
- <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 137/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 671 din 24 octombrie 2001 (aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 357/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 446 din 25 iunie 2002);
- <>Legea nr. 414/2002 publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 456 din 27 iunie 2002.

CAP. 2
Autorizarea bãncilor

SECŢIUNEA I
Dispoziţii comune

ART. 2
Bãncile, persoane juridice romane, şi sucursalele bãncilor strãine pot funcţiona pe teritoriul României numai pe baza autorizaţiei emise de Banca Nationala a României.
Filialele unor persoane juridice romane sau strãine, care se constituie ca bãnci pe teritoriul României, sunt bãnci persoane juridice romane şi au regimul juridic al acestora.
ART. 3
Procesul de autorizare a bãncilor de cãtre Banca Nationala a României cuprinde doua etape:
a) aprobarea constituirii bãncii, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã*) şi ale <>Legii nr. 58/1998 ;
b) autorizarea functionarii bãncii.

--------------
*) <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 33 din 29 ianuarie 1998.

ART. 4
În termen de cel mult 4 luni de la primirea unei cereri de autorizare, Banca Nationala a României va aproba constituirea unei bãnci sau va respinge cererea şi va comunica în scris solicitantului hotãrârea luatã, împreunã cu motivele care au stat la baza acesteia, în cazul respingerii cererii.
Aprobarea constituirii bãncii nu garanteazã obţinerea autorizaţiei de funcţionare, aceasta indicând doar permisiunea data fondatorilor de a proceda la constituirea bãncii conform modalitãţilor prevãzute în documentaţia prezentatã şi dispoziţiilor legale.
ART. 5
În termen de doua luni de la comunicarea aprobãrii de constituire, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atesta constituirea legalã a bãncii, conform secţiunilor II şi III din prezentul capitol. În cazul bãncilor care se constituie pe calea subscripţiei publice, termenul de prezentare a acestor documente este de 8 luni.
În termen de cel mult 4 luni de la data primirii documentelor prevãzute la alin. 1 Banca Nationala a României va decide cu privire la autorizarea functionarii bãncii şi, dupã caz, va elibera autorizaţia de funcţionare, însoţitã de aprobãrile pentru actionarii semnificativi ai bãncii - persoana sau grup de persoane - şi pentru persoanele desemnate în calitate de conducãtor, administrator şi auditor independent, sau va comunica în scris decizia sa privind respingerea cererii, împreunã cu motivele care au stat la baza acesteia.
Apariţia unor modificãri fata de proiectul iniţial va determina o noua evaluare din partea Bãncii Naţionale a României, putând atrage revocarea hotãrârii de aprobare a constituirii, în cazul în care aceste modificãri sunt contrare prevederilor legale sau prezentelor norme.
ART. 6
În fiecare etapa a procesului de autorizare este necesar ca dosarul prezentat în susţinerea cererii de autorizare sa cuprindã toate documentele şi informaţiile prevãzute în secţiunile II şi III din prezentul capitol şi ca instrumentarea acestora sa se fi putut încheia cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de data şedinţei Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României, pe a carei ordine de zi urmeazã a fi înscris.
În aplicarea prevederilor alin. 1 toate actele înregistrate la Banca Nationala a României începând cu ziua care preceda intervalul de 30 de zile anterior datei încheierii termenelor în care Banca Nationala a României trebuie sa se pronunţe, conform art. 4 alin. 1 şi art. 5 alin. 2 din prezentele norme, vor fi restituite titularilor cererilor, fãrã a fi luate în considerare la analizarea acestora.
ART. 7
Banca va putea desfasura activitãţi bancare începând cu data eliberãrii autorizaţiei de funcţionare de cãtre Banca Nationala a României.
În termen de 5 zile de la data efectuãrii primei operaţiuni bancare banca va notifica acest lucru Bãncii Naţionale a României. Notificarea va cuprinde menţionarea operaţiunilor cu care banca şi-a început activitatea şi va fi însoţitã de reglementãrile interne privind desfãşurarea respectivelor operaţiuni.
Pe mãsura extinderii activitãţii cu efectuarea altor operaţiuni bancare, în limita obiectului de activitate autorizat, banca va transmite Bãncii Naţionale a României reglementãrile interne corespunzãtoare.
ART. 8
Prevederile prezentei secţiuni se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul sucursalelor bãncilor strãine.

SECŢIUNEA II
Bãncile, persoane juridice romane

ART. 9
În conformitate cu <>Legea nr. 58/1998 , bãncile, persoane juridice romane, se constituie sub forma juridicã de societate comercialã pe acţiuni, în baza aprobãrii Bãncii Naţionale a României.
Societãţile comerciale pe acţiuni se pot constitui prin subscrierea integrala şi simultanã a capitalului social de cãtre semnatarii actului constitutiv sau prin subscripţie publica.
Capitalul social al bãncii trebuie sa fie subscris cel puţin la nivelul capitalului minim stabilit de Banca Nationala a României şi fiecare acţionar va vãrsa integral şi în forma bãneascã valoarea acţiunilor subscrise pana la momentul constituirii.
ART. 10
Denumirea unei bãnci trebuie astfel stabilitã încât sa nu fie de natura sa producã confuzie cu denumirea altei bãnci autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României.
Denumirea bãncii trebuie sa fie în limba romana, cu excepţia cazului în care banca este o filiala a unei persoane juridice strãine.
ART. 11
Spaţiul destinat sa constituie sediul social al unei bãnci nu poate fi amplasat la subsolurile clãdirilor sau la etajele ansamblurilor de locuinţe şi trebuie sa corespundã, ca suprafata, condiţii de securitate şi dotãri, activitãţilor propuse a fi desfãşurate.
ART. 12
Obiectul de activitate al unei bãnci va fi stabilit cu respectarea dispoziţiilor <>art. 8 din Legea nr. 58/1998 .
În obiectul de activitate nu vor fi incluse activitãţile pe care, potrivit dispoziţiilor prevãzute la alin. 1, bãncile nu le pot efectua în mod direct şi nici activitãţile care nu sunt definitorii pentru scopul în care o banca se constituie şi funcţioneazã.
ART. 13
Organizarea şi conducerea bãncii trebuie sa corespundã cerinţelor legii şi unei practici bancare prudente şi sanatoase. În acest sens banca va fi organizatã astfel încât:
a) sa fie create premisele pentru realizarea obiectivelor propuse;
b) sa fie respectate prevederile legale cu privire la constituirea comitetului de risc, comitetului de administrare a activelor şi pasivelor şi a comitetului de credite;
c) toţi conducãtorii bãncii sa fie implicaţi în coordonarea activitãţilor curente care presupun asumarea de cãtre banca a riscurilor specifice.
În sensul celor prevãzute la lit. c), în componenta fiecãruia dintre comitetele menţionate la lit. b) se va regasi cel puţin un conducãtor, altul decât cel desemnat sa coordoneze structurile organizatorice implicate în activitãţile care fac obiectul analizei şi deciziilor care se iau în aceste comitete.
ART. 14
Nu pot deţine calitatea de fondator, acţionar, conducãtor, administrator ori cenzor, persoanele nominalizate în anexa la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/2001 **) pentru prevenirea şi combaterea utilizãrii sistemului financiar-bancar în scopul finanţãrii de acte de terorism şi în lista întocmitã în conformitate cu prevederile art. 5 din aceasta ordonanta.
Prevederile alin. 1 se aplica şi în cazul fondatorilor şi actionarilor, persoane juridice, la care unul sau mai mulţi dintre actionarii sau administratorii acestora sunt persoane nominalizate în listele prevãzute la alin. 1.

------------
**) <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/2001 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 802 din 14 decembrie 2001 şi a fost aprobatã prin <>Legea nr. 466/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 523 din 18 iulie 2002.

ART. 15
Interdicţia prevãzutã la art. 14 alin. 1 se aplica şi în cazul persoanelor care au fost condamnate pentru infracţiuni de corupţie, spalare de bani, infracţiuni contra patrimoniului, abuz, luare sau dare de mitã, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscalã ori alte fapte de natura sa conducã la concluzia ca nu sunt create premisele necesare pentru asigurarea unei gestiuni sanatoase şi prudente a bãncii.
ART. 16
Persoanele juridice care au calitatea de fondator sau acţionar semnificativ trebuie sa fie în funcţiune de cel puţin 3 ani.
În cazul constituirii bãncii pe calea subscripţiei publice, fondatorii au obligaţia de a participa la capitalul social al bãncii, per total, cu cel puţin 30%.
ART. 17
Calitatea fondatorilor şi actionarilor semnificativi trebuie sa corespundã cerinţelor prevãzute de lege şi de prezentele norme.
La evaluarea acestor persoane se va urmãri ca, pe lângã îndeplinirea condiţiilor prevãzute de lege, acestea sa dispunã de o situaţie financiarã care sa le permitã onorarea obligaţiilor lor patrimoniale şi care sa asigure premisele pentru susţinerea financiarã a bãncii în cazul în care situaţia acesteia se deterioreazã.
Sumele destinate participãrii la capitalul social al bãncii trebuie sa provinã din surse proprii şi sa nu reprezinte sume împrumutate ori puse la dispoziţie, indiferent cu ce titlu, de alte persoane fizice sau juridice.
Persoanele juridice care au calitatea de fondator sau de acţionar semnificativ trebuie sa fi înregistrat în ultimii 3 ani de activitate un activ net pozitiv şi sa dispunã, potrivit ultimei situaţii financiar-contabile - bilanţ contabil sau, dupã caz, balanţa de verificare -, de un activ net de cel puţin 5 ori mai mare decât nivelul participatiei subscrise la capitalul social al bãncii şi de un nivel al lichiditatilor - numerar şi disponibilitati în conturi - cel puţin la nivelul participatiei.
Persoanele fizice care au calitatea de fondator sau de acţionar semnificativ trebuie sa dispunã de venituri personale neafectate îndeplinirii altor obligaţii patrimoniale, care sa acopere nivelul participatiei subscrise la capitalul social al bãncii şi care sa aibã caracter de continuitate.
ART. 18
La evaluarea fondatorilor şi actionarilor semnificativi vor fi luate în considerare informaţii legate de reputaţia şi de activitatea acestor persoane, inclusiv cele rezultând din calitatea de acţionar, conducãtor sau administrator al unei bãnci, detinuta anterior, precum şi orice alte circumstanţe de natura sa conducã la concluzia ca nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege, pentru cauze cum ar fi:
a) nu se poate stabili provenienta fondurilor ce vor fi utilizate pentru obţinerea participatiei la capitalul social al bãncii sau justificarea prezentatã nu este suficienta pentru a determina dacã sunt îndeplinite cerinţele prevãzute de lege şi de prezentele norme;
b) din informaţiile furnizate de persoanele respective nu rezulta în mod clar natura activitãţii desfãşurate de acestea şi - în cazul persoanelor juridice - identitatea persoanelor care deţin controlul direct sau indirect asupra acestora, nepermitand astfel realizarea unei supravegheri eficiente;
c) informaţiile disponibile referitoare la activitatea, tranzacţiile desfãşurate ori la influenta de orice natura - politica, economicã, familialã, personalã -, la care sunt supuse persoanele respective, conduc la concluzia ca exista posibilitatea ca banca sa nu îşi desfãşoare activitatea în conformitate cu prevederile legii şi cu cerinţele unei practici bancare prudente şi sanatoase;
d) persoanele respective sau persoanele din grupul din care fac parte au fãcut în ultimii 10 ani obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare care s-au încheiat cu sancţiuni sau interdicţii ori fac în prezent obiectul unor asemenea anchete sau proceduri.
ART. 19
Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat, la care statul deţine o participaţie de cel puţin 10%, pot participa la capitalul social al unei bãnci, persoana juridicã romana, numai în cazul îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii:
- regia autonomã sau societatea comercialã sa nu fi beneficiat în ultimii 3 ani de subvenţii de la bugetul de stat şi sa nu se fi prevãzut pentru anul în curs ca sa beneficieze de acestea. În acest scop, se va prezenta o confirmare din partea Ministerului Finanţelor Publice, din care sa rezulte ca regia autonomã sau societatea comercialã îndeplineşte aceasta condiţie;
- participaţia la capitalul social al bãncii sa fie de cel mult 2% din acesta;
- ponderea totalã a participatiilor regiilor autonome şi ale societãţilor comerciale cu capital de stat, la care statul deţine o participaţie de cel puţin 10%, sa nu depãşeascã 10% din capitalul social al bãncii respective.
ART. 20
Fondurile de investiţii, fondurile cu capital de risc ori alte organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, fãrã personalitate juridicã, asociaţiile, fundaţiile, ligile, sindicatele ori alte forme de asociere sindicala şi orice alte forme de asociere similare nu pot participa ca fondator sau acţionar semnificativ la capitalul social al unei bãnci.
Interdicţia prevãzutã la alin. 1 se aplica şi în cazul:
a) persoanelor juridice ori altor entitãţi înregistrate în state cu care România nu întreţine relaţii diplomatice sau în jurisdicţii care nu instituie obligativitatea întocmirii situaţiilor contabile, ţinerii registrelor comerciale şi/sau permit pãstrarea anonimatului în ceea ce priveşte identitatea actionarilor şi administratorilor;
b) persoanelor care justifica sursa fondurilor prin venituri obţinute din activitãţi desfãşurate în statele sau jurisdictiile prevãzute la lit. a).
ART. 21
Calitatea conducãtorilor bãncii trebuie sa fie adecvatã funcţiei pentru care au fost desemnaţi. Aceste persoane trebuie sa aibã o buna reputaţie şi sa îndeplineascã condiţiile prevãzute de lege şi cerinţele specifice cuprinse în prezentele norme.
Persoanele care probeazã îndeplinirea condiţiei de studii cu diplome obţinute în strãinãtate vor prezenta un document eliberat de autoritãţile romane competente, care sa ateste recunoaşterea şi echivalarea actelor de studii respective.
Pentru îndeplinirea condiţiei privind experienta profesionalã în domeniul financiar-bancar persoanele propuse în calitate de conducãtor trebuie sa fi lucrat cel puţin 7 ani în una sau mai multe dintre entitatile prevãzute în anexa nr. 9 la prezentele norme, din care cel puţin 5 ani sa fi exercitat responsabilitãţi decurgând din:
a) ocuparea unui post de conducere (cel puţin şef serviciu sau echivalent) într-o banca, în Banca Nationala a României, Ministerul Finanţelor Publice, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, Curtea de Conturi sau în instituţii similare din strãinãtate, post care prin natura responsabilitãţilor implica atribuţii de coordonare şi conducere a unui compartiment a cãrui activitate este relevanta pentru instituţia respectiva;
b) asigurarea conducerii efective a unei societãţi care îşi desfãşoarã activitatea pe piata de capital, a unei societãţi de leasing financiar sau a unei societãţi de asigurare-reasigurare;
c) desfãşurarea unei activitãţi, cel puţin la nivel de consilier (expert), într-o instituţie financiar-bancarã internationala, într-un domeniu relevant al activitãţii acesteia.
Persoanele aflate în situaţia menţionatã la lit. b) trebuie sa fi exercitat cel puţin 3 ani una dintre responsabilitãţile prevãzute la lit. a) sau c).
Perioada în care persoana a exercitat concomitent mai multe dintre responsabilitãţile menţionate în acest articol se ia în considerare o singura data.
ART. 22
Deosebit de îndeplinirea condiţiilor de calificare şi experienta profesionalã prevãzute de lege, evaluarea unei persoane se va face în fiecare caz, luându-se în considerare circumstanţe şi informaţii legate de activitatea, experienta şi reputaţia persoanei în cauza, inclusiv cele rezultând din calitatea de acţionar, conducãtor, administrator, cenzor sau auditor independent al unei bãnci, detinuta anterior, precum şi orice ale situaţii relevante, cum ar fi:
a) persoana respectiva s-a aflat în conflict cu vreo autoritate de supraveghere din domeniul financiar-bancar din România sau din strãinãtate, a fost sancţionatã sau i s-a refuzat ori i s-a retras o autorizaţie de cãtre o asemenea autoritate sau s-a aflat în alta situaţie care prin aspectele relevate ar putea avea efecte negative asupra imaginii bãncii la care persoana în cauza este propusã în calitate de conducãtor;
b) persoana a exercitat fãrã aprobarea autoritãţii competente o funcţie pentru care, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile, era prevãzutã obligativitatea obţinerii unei astfel de aprobãri;
c) în calitate de conducãtor sau administrator al unei bãnci, persoana juridicã romana sau sucursala a unei bãnci strãine, persoana nu şi-a asumat responsabilitãţile decurgând din aceasta calitate, deciziile privind administrarea bãncii/sucursalei fiind luate de acţionari, sau a participat la adoptarea şi/sau aplicarea unor decizii privind activitatea acesteia, prin care s-a urmãrit satisfacerea unor interese individuale sau de grup, în detrimentul intereselor bãncii/sucursalei respective;
d) o banca a înregistrat o evoluţie necorespunzãtoare a indicatorilor de prudenta sau a fãcut obiectul unor mãsuri de supraveghere specialã, de administrare specialã ori al altor mãsuri similare instituite de autoritatea de supraveghere, ca urmare a activitãţii desfãşurate în perioada în care persoana a avut calitatea de conducãtor sau de membru în consiliul de administraţie al bãncii în cauza;
e) entitatile în conducerea sau administrarea cãrora persoana respectiva a exercitat responsabilitãţi ori la care este sau a fost acţionar semnificativ, asociat ori asociat comanditat s-au aflat în conflict cu vreo autoritate din România sau din strãinãtate, insarcinata cu supravegherea sistemului financiar-bancar, au fost supuse vreunei sancţiuni dispuse de o asemenea autoritate ori aceasta le-a refuzat sau le-a retras o autorizaţie în domeniul financiar-bancar;
f) persoana face obiectul unor proceduri penale sau administrative, aflate în curs de desfãşurare, pentru cauze care au relevanta asupra calitãţilor necesare unui conducãtor de banca.
La evaluarea conducãtorilor propuşi se va avea în vedere şi dacã fundamentarea obiectivelor propuse, modalitãţile de realizare şi rezultatele preconizate prin studiul de fezabilitate prezentat şi insusit de aceştia au la baza o abordare competenta şi realista.
ART. 23
Nu vor putea fi numite în calitate de conducãtor al unei bãnci persoanele cãrora, printr-o dispoziţie legalã, o hotãrâre judecãtoreascã ori o decizie administrativã, le este interzis sa conducã o instituţie financiar-bancarã sau care se afla în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 24
Persoanele propuse în calitate de administrator, cenzor şi auditor independent trebuie sa îndeplineascã cerinţele prevãzute de lege şi sa nu se afle în vreo situaţie de incompatibilitate prevãzutã de legislaţia în vigoare.
La evaluarea persoanelor propuse în calitate de administrator se vor avea în vedere criteriile prevãzute la art. 22 alin. 1 şi art. 23 pentru conducãtorii unei bãnci.
Pentru îndeplinirea condiţiei de experienta în domeniul financiar-bancar persoanele propuse în calitate de administrator, altele decât conducãtorii bãncii, trebuie sa fi lucrat cel puţin 3 ani în una sau mai multe dintre entitatile prevãzute în anexa nr. 9 la prezentele norme, într-un compartiment a cãrui activitate este relevanta pentru specificul entitatii respective sau sa fi asigurat conducerea efectivã a unei astfel de entitãţi.
ART. 25
Formalitãţile prevãzute la <>art. 5, 9, 17, 35 şi 39 din Legea nr. 31/1990 , republicatã, vor fi îndeplinite numai dupã obţinerea de la Banca Nationala a României a aprobãrii de constituire a bãncii.
ART. 26
În vederea obţinerii aprobãrii de constituire, solicitantii trebuie sa prezinte Bãncii Naţionale a României urmãtoarea documentaţie:
a) cererea de autorizare (anexa nr. 1);
b) procura autenticã, semnatã de toţi membrii fondatori, prin care aceştia desemneazã una sau mai multe persoane pentru a-i reprezenta în relaţia cu Banca Nationala a României pe parcursul instrumentarii dosarului de autorizare (nume, adresa, telefon, fax);
c) proiectul actului constitutiv;
d) repartiţia acţiunilor şi a drepturilor de vot pentru fondatori;
e) chestionarul (anexa nr. 2) completat şi semnat de fondatori.
În plus, pentru fondatorii persoane juridice se vor prezenta:
- extras din registrul comerţului ori din alt registru public din ţara de origine sau orice alt document oficial echivalent, care sa ateste cel puţin denumirea, data înmatriculãrii, persoanele împuternicite legal sa reprezinte persoana juridicã şi obiectul de activitate;
- o prezentare a persoanei juridice, sub semnatura împuternicitului legal, din care sa rezulte organizarea acesteia, inclusiv reţeaua de unitãţi teritoriale, filialele deţinute în ţara de origine şi în strãinãtate, activitatea desfasurata, structura actionariatului, inclusiv identitatea persoanelor care deţin controlul direct sau indirect asupra acesteia;
- ultimele trei bilanţuri contabile auditate, care sa ateste ca persoana juridicã a desfãşurat activitate în aceasta perioada, şi cele mai recente situaţii financiar-contabile ale fondatorului şi, dupã caz, ale societãţii a carei filiala este fondatorul;
- la solicitarea Bãncii Naţionale a României, curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor lit. g) din prezentul articol, pentru membrii consiliului de administraţie şi/sau pentru persoanele care asigura conducerea activitãţii curente a fondatorului.
Pentru fondatorii persoane fizice se vor mai prezenta:
- curriculum vitae din care sa rezulte activitatea desfasurata în prezent şi în ultimii 10 ani, inclusiv numele angajatorului, natura activitãţii desfãşurate, poziţia detinuta şi alte informaţii relevante legate de activitatea acestuia, şi în care sa se indice entitatile în care persoana fizica deţine în prezent sau a deţinut în ultimii 10 ani calitatea de membru al consiliului de administraţie sau o poziţie echivalenta;
- certificatul de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor lit. g) din prezentul articol;
- declaraţie de venit întocmitã în conformitate cu legislaţia din ţara de origine, vizata de autoritatea fiscalã sau, dupã caz, certificatã conform legislaţiei din ţara respectiva; în cazul în care legislaţia din ţara de origine nu prevede o astfel de declaraţie, se va prezenta un document oficial care sa ateste acest fapt şi se va completa declaraţia prevãzutã în anexa nr. 3;
- în cazul unei participatii mai mari decât echivalentul în lei a 10.000 euro, ultimul bilanţ al societãţilor la care persoana fizica este asociat/acţionar şi orice alte documente considerate relevante pentru justificarea corespunzãtoare a sursei declarate a fondurilor;
- declaraţie privind natura şi cuantumul datoriilor existente la data depunerii documentaţiei, fata de alte persoane fizice şi/sau juridice, inclusiv fata de autoritãţi publice centrale şi/sau locale;
f) studiul de fezabilitate, insusit de conducãtorii propuşi ai bãncii, care sa descrie obiectivele, politicile şi strategiile bãncii şi care sa cuprindã:
- estimari ale bilanţului şi ale contului de profit şi pierderi pentru urmãtorii 3 ani, întocmite potrivit normelor metodologice în materie emise de Banca Nationala a României;
- descrierea clientelei, a produselor şi serviciilor oferite şi a segmentului de piata pe care banca intenţioneazã sa desfãşoare activitatea;
- sursele de finanţare, structura activelor, strategia de investiţii, inclusiv dezvoltarea reţelei de unitãţi teritoriale;
- descrierea politicilor în domeniul fondurilor proprii, gestiunii riscului de lichiditate, concentrarii riscului, operaţiunilor de creditare etc.;
- proiectul structurii organizatorice şi de conducere a activitãţii, care sa cuprindã atribuţiile fiecãrui compartiment, cu precizarea numãrului şi repartiţiei personalului pe funcţii, componenta comitetului de risc, a comitetului de administrare a activelor şi pasivelor şi a comitetului de credite, repartizarea responsabilitãţilor între conducãtorii bãncii, aceste comitete şi consiliul de administraţie, organizarea şi gestiunea sistemului informaţional, inclusiv sistemele de securitate;
- descrierea sistemului de control intern, care va cuprinde metodele şi mijloacele de monitorizare şi control al riscurilor specifice, inclusiv politica privind cunoaşterea clientelei şi mãsurile de prevenire a spalarii banilor prin intermediul bãncii;
g) comunicare privind identitatea conducãtorilor bãncii, pentru care urmeazã sa se transmitã:
- chestionarul (anexa nr. 4) completat de aceste persoane, din care sa rezulte onorabilitatea, calificarea şi experienta profesionalã, care sa fie compatibile cu funcţia pentru care au fost desemnate;
- certificatul de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã.
Pentru persoanele care nu şi-au stabilit resedinta în România se va prezenta câte un certificat de cazier judiciar sau documentele echivalente, eliberate de autoritãţile competente din ţara de origine şi din ţara în care şi-au stabilit resedinta în prezent, dacã aceasta este alta decât ţara de origine.
Pentru persoanele care şi-au stabilit resedinta în România de mai puţin de 5 ani, certificatul de cazier judiciar, eliberat de autoritãţile romane, va fi completat cu documentele echivalente eliberate de autoritãţile competente din ţara de origine şi din ţara în care şi-au stabilit resedinta anterior, dacã aceasta este alta decât ţara de origine.
Pentru persoanele care şi-au stabilit resedinta în România de mai mult de 5 ani, se va prezenta certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritãţile romane:
- declaraţia din care sa rezulte ca, pe perioada îndeplinirii funcţiei pentru care au fost numite, vor exercita exclusiv aceasta funcţie şi vor avea resedinta în România (localitatea în care banca îşi are sediul), conform anexei nr. 5;
- declaraţie din partea entitatilor din domeniul financiar-bancar la care persoana respectiva a exercitat responsabilitãţi în conducerea sau administrarea acestora ori la care este sau a fost acţionar semnificativ, asociat ori asociat comanditat şi din partea autoritãţilor însãrcinate cu supravegherea sistemului financiar-bancar din ţara respectiva, din care sa rezulte dacã persoana şi entitatile în cauza s-au aflat în vreuna dintre situaţiile prevãzute la art. 22 lit. a), b) şi e);
h) comunicare privind identitatea administratorilor, alţii decât conducãtorii bãncii, pentru care se vor transmite:
- curriculum vitae care va cuprinde cel puţin informaţii legate de studiile absolvite - instituţia de învãţãmânt, natura cursurilor şi anul absolvirii - şi o prezentare detaliatã a activitãţii desfãşurate, cu indicarea denumirii, adresei şi profilului activitãţii entitatii în cadrul cãreia a activat, natura şi durata activitãţilor desfãşurate, responsabilitãţile exercitate;
- chestionarul (anexa nr. 4), fãrã completarea pct. 4 şi 5 din acesta;
- certificatul de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor lit. g) din prezentul articol;
- declaraţia prevãzutã la lit. g) ultima liniuta;
i) identitatea cenzorilor.
Pentru cenzorii persoane fizice se vor prezenta:
- curriculum vitae (se vor preciza, în mod distinct, adresele la care persoana a avut stabilitã resedinta în ultimii 5 ani);
- certificatul de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor lit. g) din prezentul articol, referitoare la certificatul de cazier judiciar;
- dovada calitãţii de expert contabil sau contabil autorizat cu studii superioare, în condiţiile legii romane (copia legalizatã de pe carnetul de expert contabil sau contabil autorizat cu studii superioare, copia de pe Monitorul Oficial al României care atesta înscrierea în Tabloul corpului experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România);
- declaraţie (anexa nr. 6A).
Pentru cenzorii persoane juridice se vor prezenta:
- copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare în registrul comerţului;
- dovada calitãţii de societate de expertiza contabila, autorizata sa desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României (copia de pe Monitorul Oficial al României care atesta înscrierea în Tabloul corpului experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România);
- declaraţie (anexa nr. 6B) a societãţii de expertiza contabila şi (anexa nr. 6A) a persoanei fizice desemnate de aceasta sa o reprezinte în calitate de cenzor;
j) în cazul constituirii unei filiale a unei bãnci strãine, declaraţia autoritãţii de supraveghere bancarã din ţara de origine privind viabilitatea bãncii strãine respective;
k) denumirea bãncii sau denumirea sucursalei bãncii strãine autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României, la care se va deschide contul de colectare a capitalului social. Contul de capital va fi blocat pana la înmatricularea bãncii în registrul comerţului;
l) orice alte informaţii pe care fondatorii le considera de natura sa susţinã viabilitatea proiectului prezentat.
ART. 27
În cazul constituirii bãncii prin subscripţie publica, documentaţia prevãzutã la art. 26 lit. h) şi i) din prezentele norme nu va fi prezentatã în aceasta etapa.
ART. 28
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevãzut la art. 5 alin. 1 vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atesta constituirea legalã a bãncii.
Vor fi prezentate urmãtoarele documente:
a) copie legalizatã de pe actul constitutiv încheiat în forma autenticã sau un exemplar original al acestuia;
b) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate sa constituie capitalul social, care sa confirme suma vãrsatã de fiecare acţionar într-un cont special deschis pentru colectarea capitalului social, care a fost blocat pana în momentul înmatriculãrii bãncii;
c) dovada deţinerii cu titlu legal a spaţiului aferent sediului social, care se va materializa într-un act de proprietate încheiat în forma autenticã, transcris în registrul de transcripţiuni imobiliare de pe lângã judecãtoria unde se afla imobilul, sau o copie legalizatã de pe acesta, într-un contract de închiriere sau subinchiriere, în original sau în copie legalizatã, înregistrat la autoritatea fiscalã (în cazul contractului de subinchiriere se va prezenta şi consimţãmântul scris al proprietarului, concretizat într-o declaraţie încheiatã în forma autenticã, precum şi contractul de închiriere în original sau în copie legalizatã, înregistrat la autoritatea fiscalã) etc.;
d) informare cu privire la repartiţia capitalului social;
e) identitatea auditorului independent; pentru acesta se vor transmite:
- dovada calitãţii de societate de expertiza contabila, autorizata sa desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României (copie de pe Monitorul Oficial al României care atesta înscrierea acesteia în Tabloul corpului experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România);
- o scurta prezentare a activitãţii societãţii, din care sa rezulte experienta în domeniul financiar-bancar a acesteia;
- curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar pentru conducãtorul (conducãtorii) societãţii;
- chestionar (anexa nr. 7);
f) copie certificatã de pe cererea de înmatriculare şi copie legalizatã de pe certificatul eliberat de Oficiul registrului comerţului, din care rezulta înmatricularea bãncii;
g) comunicare privind existenta reglementãrilor proprii referitoare la desfãşurarea activitãţii.
În cazul în care societatea de expertiza contabila propusã în calitate de auditor independent al bãncii a fost aprobatã şi îndeplineşte aceasta calitate la o alta banca, documentaţia prevãzutã la lit. e) va fi înlocuitã cu o declaraţie sub semnatura conducatorului societãţii, prin care sa se confirme ca informaţiile cuprinse în documentaţia existenta în evidentele Bãncii Naţionale a României, nu au suferit modificãri sau, dupã caz, sa se comunice modificãrile intervenite.
ART. 29
În cazul în care banca s-a constituit pe calea subscripţiei publice, se vor transmite şi documentele prevãzute la art. 26 lit. e) din prezentele norme pentru actionarii semnificativi, precum şi cele de la lit. h) şi i) ale aceluiaşi articol.

SECŢIUNEA III
Sucursalele bãncilor strãine

ART. 30
În conformitate cu <>Legea nr. 58/1998 , bãncile strãine pot infiinta sucursale pe teritoriul României, în baza aprobãrii Bãncii Naţionale a României, cu respectarea formalitãţilor prevãzute de legislaţia romana în vigoare.
La înfiinţare, sucursalele trebuie sa dispunã de un capital de dotare la nivelul prevãzut pentru capitalul social minim al bãncilor.
ART. 31
Prevederile art. 11, 13, 21, 22 şi 23 sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi în cazul sucursalelor bãncilor strãine.
ART. 32
La stabilirea obiectului de activitate al sucursalei unei bãnci strãine se vor avea în vedere prevederile art. 12 din prezentele norme, precum şi faptul ca activitãţile ce urmeazã a fi desfãşurate nu pot excede obiectului de activitate al bãncii strãine respective.
ART. 33
Persoana sau persoanele care, potrivit <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 , urmeazã sa verifice şi sa semneze bilanţul contabil al sucursalei trebuie sa îndeplineascã condiţiile prevãzute pentru cenzorii bãncii la art. 24 din prezentele norme.
ART. 34
În vederea obţinerii aprobãrii de înfiinţare, banca strãinã solicitanta trebuie sa prezinte Bãncii Naţionale a României urmãtoarea documentaţie:
a) cererea de autorizare (anexa nr. 8);
b) copie legalizatã de pe actul constitutiv încheiat în forma autenticã, din care rezulta denumirea, forma juridicã, sediul social şi modul de funcţionare a bãncii strãine;
c) extras din registrul comerţului din ţara de origine, care atesta înmatricularea bãncii şi identitatea reprezentanţilor acesteia;
d) descrierea bãncii strãine, care va include:
- clasificarea sa în ţara de origine, în funcţie de mãrimea activelor;
- descrierea structurii organizatorice;
- descrierea actionarilor semnificativi;
- descrierea activitãţii;
e) ultimele trei rapoarte anuale ale bãncii, certificate de auditori independenţi;
f) descrierea sistemului de reglementare bancarã din ţara de origine, care va include:
- prezentarea autoritãţii de supraveghere bancarã din ţara de origine;
- modul în care societatea bancarã strãinã, inclusiv sucursala pe care o va deschide în România, este supravegheatã de autoritatea de supraveghere bancarã din ţara de origine;
g) declaraţia autoritãţii de supraveghere din ţara de origine privind:
- acordul sau referitor la deschiderea unei sucursale în România de cãtre banca în cauza;
- viabilitatea societãţii bancare respective;
h) hotãrârea organului statutar al bãncii strãine, referitoare la deschiderea unei sucursale pe teritoriul României, din care sa rezulte cel puţin:
- adresa sediului sucursalei;
- operaţiunile pe care sucursala urmeazã sa le desfãşoare pe teritoriul României;
- suma ce va fi pusã la dispoziţie sucursalei drept capital de dotare, în conformitate cu <>art. 40 ultimul alineat din Legea nr. 58/1998 ;
- identitatea conducãtorilor (cel puţin 2), împuterniciţi sa angajeze banca legal în România şi competentele acestora. Pentru aceste persoane se va prezenta documentaţia prevãzutã la art. 26 lit. g) din prezentele norme;
i) studiul de fezabilitate prevãzut la art. 26 lit. f) din prezentele norme;
j) comunicare privind identitatea persoanei sau persoanelor care, potrivit <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 , urmeazã sa verifice şi sa semneze bilanţul contabil al sucursalei, pentru care se va prezenta documentaţia prevãzutã la art. 26 lit. i) din prezentele norme;
k) denumirea bãncii sau denumirea sucursalei bãncii strãine autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României, la care se deschide contul unde va fi transferata suma reprezentând capitalul de dotare al sucursalei;
l) orice alte informaţii pe care banca strãinã le considera de natura sa susţinã viabilitatea proiectului prezentat.
ART. 35
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevãzut la art. 5 alin. 1 din prezentele norme vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atesta îndeplinirea tuturor formalitãţilor pentru înfiinţarea sucursalei.
Documentaţia ce trebuie prezentatã va cuprinde:
a) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate sa constituie capitalul de dotare al sucursalei, care sa confirme depunerea acestuia de cãtre banca strãinã într-un cont rãmas blocat pana la înmatricularea sucursalei bãncii în registrul comerţului;
b) dovada care atesta deţinerea cu titlu legal a spaţiului aferent sediului sucursalei. Se va prezenta documentaţia prevãzutã la art. 28 lit. c) din prezentele norme;
c) copie certificatã de pe cererea de înmatriculare şi copie legalizatã de pe certificatul eliberat de Oficiul registrului comerţului, din care rezulta înmatricularea sucursalei.

CAP. 3
Respingerea cererii

ART. 36
În scopul functionarii normale a sistemului bancar şi al asigurãrii viabilitatii şi stabilitatii acestuia, prin crearea premiselor necesare desfãşurãrii activitãţii fiecãrei bãnci în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente, Banca Nationala a României va putea respinge o cerere de autorizare potrivit <>art. 14 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile ulterioare, în oricare etapa a procesului de autorizare, dacã nu sunt întrunite cerinţele legii şi ale prezentelor norme.
ART. 37
Neacordarea autorizaţiei de funcţionare atrage în mod automat revocarea aprobãrii constituirii.
De asemenea, aprobarea constituirii va fi revocatã în cazul nerespectãrii termenelor prevãzute la art. 5 alin. 1 din prezentele norme pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare.
O noua cerere de autorizare poate fi adresatã Bãncii Naţionale a României numai dupã trecerea unui termen de 6 luni de la comunicarea respingerii cererii de autorizare şi numai dacã au fost remediate deficientele care au constituit motivele de respingere a proiectului iniţial.
ART. 38
Hotãrârea de respingere a acordãrii autorizaţiei de funcţionare a unei bãnci va fi comunicatã pãrţilor interesate, împreunã cu motivele care au stat la baza acesteia.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 39
Direcţia generalã autorizare, reglementare şi supraveghere prudentiala a societãţilor bancare din cadrul Bãncii Naţionale a României va confirma în termen de 3 zile primirea cererii de autorizare.
ART. 40
Persoanele care intenţioneazã sa solicite sau care au solicitat aprobarea constituirii unei bãnci vor pãstra confidenţialitatea proiectului atâta timp cat Banca Nationala a României nu s-a pronunţat asupra acesteia.
ART. 41
În cazul în care documentaţia prezentatã este incompleta sau insuficienta, Banca Nationala a României poate solicita orice informaţie şi documente suplimentare.
ART. 42
Orice curriculum vitae prezentat Bãncii Naţionale a României potrivit prezentelor norme va fi semnat şi datat de cãtre persoana în cauza.
ART. 43
Documentaţia va fi prezentatã Bãncii Naţionale a României în limba romana. Pentru documentele redactate într-o limba strãinã se va prezenta şi traducerea legalizatã a acestora.
Documentele emise sau legalizate de o autoritate strãinã vor fi supralegalizate în condiţiile prevãzute de lege ori vor purta apostila prevãzutã de Convenţia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961. În cazul în care se invoca o situaţie de inlaturare a acestor cerinţe, se va prezenta o confirmare în acest sens din partea autoritãţilor romane sau strãine competente, sarcina probei revenind celui ce invoca o asemenea situaţie.
ART. 44
Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezentele norme.
ART. 45
Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Începând cu aceeaşi data se abroga <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 6/1995 privind autorizarea societãţilor bancare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 128 din 27 iunie 1995.


ANEXA 1

BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI


Domnule Guvernator,

Subsemnatul/subsemnaţii ....../(numele şi prenumele)/............................ împuternicit/împuterniciţi conform procurii/procurilor anexate, solicit/solicitam autorizarea bãncii*1) .........................
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie:
- procura autenticã, semnatã de toţi membrii fondatori, prin care subsemnatul/subsemnaţii este/sunt desemnat/desemnaţi sa îi reprezinte/reprezentam în relaţia cu Banca Nationala a României pe parcursul instrumentarii dosarului de autorizare;
- proiectul actului constitutiv;
- repartiţia acţiunilor şi a drepturilor de vot pentru fondatori;
- chestionarele (anexa nr. 2) pentru fiecare fondator;
- dovada înregistrãrii în registrul comerţului, bilanţurile contabile şi cele mai recente situaţii financiar-contabile pentru fiecare fondator persoana juridicã, precum şi pentru societatea a carei filiala este;
- curriculum vitae certificat de cazier judiciar şi declaraţie de venit (anexa nr. 3) pentru fiecare fondator persoana fizica;
- studiul de fezabilitate;
- comunicare privind identitatea conducãtorilor bãncii;
- chestionarul (anexa nr. 4) şi declaraţia (anexa nr. 5), completate de fiecare conducãtor;
- curriculum vitae, copie legalizatã de pe actul care atesta licenta în profesie, certificat de cazier judiciar pentru fiecare conducãtor;
- comunicare privind identitatea membrilor consiliului de administraţie şi ai comitetului de direcţie*2);
- curriculum vitae şi certificatele de cazier judiciar pentru fiecare membru al consiliului de administraţie*2);
- comunicare privind identitatea cenzorilor*2);
- curriculum vitae, certificat de cazier judiciar, dovada calitãţii de expert contabil sau contabil autorizat cu studii superioare şi declaraţie (anexa nr. 6A) pentru pentru fiecare cenzor persoana fizica*2);
- copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare în registrul comerţului, dovada calitãţii de societate de expertiza contabila, autorizata sa desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României, pentru fiecare cenzor persoana juridicã*2);
- declaraţie (anexa nr. 6B) completatã de fiecare cenzor persoana juridicã şi declaraţie (anexa nr. 6A) completatã de cãtre persoana fizica desemnatã de acesta sa îl reprezinte în calitate de cenzor*2);
- declaraţia autoritãţii de supraveghere bancarã din ţara de origine*3);
- comunicare privind denumirea bãncii sau a sucursalei bãncii strãine, autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României, la care se va deschide contul de colectare a capitalului social.
Adresa noastrã de contact este:
..................................................................
..................................................................
..................................................................
..................................................................



Telefon .... Fax .....


Data: Semnatura:
......... .............



Domnului Guvernator al Bãncii Naţionale a României.

----------------
*1) Denumirea bãncii a carei autorizare se solicita.
*2) În cazul constituirii simultane a bãncii.
*3) În cazul în care banca a carei autorizare se solicita este o filiala a unei bãnci strãine.


ANEXA 2
-------
Confidenţial
------------

CHESTIONAR
pentru participanţii la capitalul social al bãncii*)

1. Denumirea bãncii pentru care se comunica informaţiile:
..................................................................
2. Identitatea participantului la capitalul social al bãncii:
2.1. pentru persoanele juridice se vor preciza denumirea, forma juridicã, adresa sediului social
..................................................................
..................................................................
2.2. pentru persoanele fizice se vor preciza numele şi prenumele, data şi locul naşterii, cetãţenia şi adresa actuala.
Pentru cetãţenii strãini se va preciza, dacã este cazul, şi data de la care şi-au stabilit resedinta în România.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
3. Adresele la care persoana fizica menţionatã la pct. 2.2 a avut stabilitã resedinta în ultimii 5 ani:
..................................................................
..................................................................
..................................................................
4. Persoana fizica menţionatã la pct. 2.2. este desemnatã drept unul dintre conducãtorii bãncii?
.............
5. Suma şi procentul participatiei la capitalul social al bãncii:
a) ce urmeazã a fi deţinute de b) deţinute în prezent:
cãtre participant:
........ lei; ....... lei;
... (valuta) ... echivalent lei; ... (valuta) ... echivalent lei
........ %. ...... %
6. Participantul face parte dintr-un grup de persoane care acţioneazã împreunã, în sensul prevederilor <>art. 3 din Legea bancarã nr. 58/1998 , sau are relaţii de afaceri ori de alta natura cu alţi participanţi la capitalul social al bãncii? În caz afirmativ se vor prezenta o descriere a grupului şi, dupã caz, o situaţie din care sa rezulte procentele de participare în cadrul grupului şi/sau o comunicare privind identitatea celorlalţi participanţi la capital cu care participantul are relaţii, precum şi natura acestor relaţii.
În plus, pentru participantul persoana juridicã menţionat la pct. 2.1. se va transmite şi o lista cuprinzând actionarii sãi semnificativi, cu procentul participatiei fiecãruia.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
7. Precizati identitatea membrilor consiliului de administraţie şi/sau a persoanelor care asigura conducerea activitãţii curente a participantului persoana juridicã menţionat la pct. 2.1. (se vor indica numele, prenumele şi funcţia acestora, adresa şi numãrul de telefon). Dacã participantul este o banca autorizata de Banca Nationala a României, aceste informaţii nu mai sunt necesare.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
8. Participantul sau grupul de persoane menţionat la pct. 6 deţine participatii semnificative (orice participaţie care reprezintã cel puţin 5 % din capitalul social sau din drepturile de vot) la entitãţi nebancare? În caz afirmativ comunicaţi lista acestor participatii.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
9. Participantul sau grupul de persoane menţionat la pct. 6 deţine participatii semnificative la capitalul social al altor bãnci? În caz afirmativ comunicaţi lista cuprinzând aceste participatii.
..................................................................
..................................................................
10. Participantul şi societãţile comerciale la care acesta deţine participatii semnificative desfãşoarã activitãţi financiare? În caz afirmativ comunicaţi lista cuprinzând aceste participatii şi indicaţi autoritãţile de supraveghere în cauza.
..................................................................
..................................................................
11. Între banca menţionatã la pct. 1 şi participant exista legãturi de afaceri? În caz afirmativ dati detalii. Descrieti cum vor evolua aceste legãturi dupã obţinerea participatiei la capitalul social.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
12. Precizati care sunt bãncile cu care participantul întreţine relaţii de afaceri (se va indica denumirea bãncilor, sediul acestora şi vechimea relaţiilor).
..................................................................
..................................................................
13. Precizati care este sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea participatiei la capitalul social al bãncii menţionate la pct. 1.
..................................................................
..................................................................
14. Precizati care este scopul urmãrit prin participarea la capitalul social al bãncii. Care sunt orientãrile pe care le are în vedere participantul în legatura cu natura şi volumul activitãţii bãncii în urmãtorii ani?
..................................................................
..................................................................
15. Participantul sau persoanele din grupul menţionat la pct. 6 au fãcut în ultimii 10 ani sau fac în prezent obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare? Aceste proceduri s-au încheiat cu vreo sancţiune sau interdicţie? Dacã da, dati detalii, indiferent dacã între timp a intervenit o reabilitare.
..................................................................
..................................................................
16. Comunicaţi orice alte informaţii utile care pot permite o apreciere cat mai completa şi corecta a situaţiei patrimoniale, activitãţii şi reputaţiei participantului la capitalul social al bãncii.
..................................................................
..................................................................
Subsemnatul declar pe proprie rãspundere, sub sancţiunea legii, ca fondurile utilizate pentru obţinerea participatiei la capitalul social al bãncii nu reprezintã sume împrumutate de la alte persoane fizice sau juridice ori sume puse la dispoziţia mea de alte persoane şi ca toate informaţiile cuprinse în acest formular şi în anexe sunt complete şi conforme cu realitatea şi ma angajez sa comunic de îndatã Bãncii Naţionale a României orice schimbare care va modifica informaţiile furnizate. Totodatã ma angajez sa transmit în fiecare an bãncii menţionate la pct. 1 informaţiile pe care aceasta, la rândul ei, trebuie sa le transmitã autoritãţilor potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.



Data Numãrul anexelor Nume şi prenume
....... .................. .......................
Semnatura şi ştampila
(dacã este cazul)
(Pentru persoanele juridice
vor semna reprezentanţii
lor legali/statutari)
............................


NOTA:
Banca Nationala a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

-------------
*) Acest chestionar se completeazã de cãtre fondatorii şi actionarii semnificativi ai bãncii.
Chestionarul va fi completat, prin dactilografiere, la toate întrebãrile; dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.


ANEXA 3
-------
Confidenţial
------------


DECLARAŢIE*)

Subsemnatul ......./(numele şi prenumele)/........................, în calitate de fondator/acţionar semnificativ la ......../(denumirea bãncii)/........................................., declar pe proprie rãspundere urmãtoarele:

I. Deţin participanţii (acţiuni, pãrţi sociale) la societãţile comerciale (altele decât cele declarate la pct. 8 şi 9 din chestionarul prezentat în anexa nr. 2). Se vor indica cel puţin: denumirea şi sediul societãţii comerciale, profilul activitãţii acesteia, suma şi procentul participatiei.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
II. În ultimii 10 ani am încasat dividende de la societãţile comerciale la care deţin participatii (se va indica valoarea dividendelor încasate anual de la fiecare societate comercialã precizatã la pct. I din prezenta declaraţie şi la pct. 8 şi 9 din chestionarul prezentat în anexa nr. 2).
..................................................................
..................................................................
..................................................................
III. Veniturile obţinute din activitatea de baza şi din alte activitãţi cu scop lucrativ pe care le-am desfãşurat în ultimii 10 ani. Se vor preciza calitatea/profesia (salariat, avocat, medic, notar etc) şi veniturile anuale obţinute din fiecare dintre activitãţile desfãşurate.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
IV. Deţin în strãinãtate depozite în valuta în suma de:
..................................................................
V. Deţin depozite la bãnci comerciale şi/sau cooperative de credit, participatii la fonduri de investiţii sau la alte organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România, în suma de:
- în lei .........................................................
- în valuta ......................................................
VI. Alte creanţe cu o valoare mai mare de 150.000.000 lei fiecare pe care le deţin (inclusiv obligaţiuni, titluri de stat etc.) în România sau în strãinãtate:



Data Semnatura
....... .............


NOTA:
Banca Nationala a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în aceasta declaraţie, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

---------------
*) Se completeazã personal de cãtre fondatorii şi actionarii semnificativi ai bãncii, persoane fizice; dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.


ANEXA 4
-------
Confidenţial
------------

CHESTIONAR*)
pentru conducatori şi administratori

1. Denumirea şi adresa sediului social al bãncii/sucursalei bãncii strãine
..................................................................
..................................................................
2. Identitatea candidatului (numele şi prenumele, data naşterii, cetãţenia şi adresa)
Pentru cetãţenii strãini se va preciza, dacã este cazul, şi data de la care şi-au stabilit resedinta în România.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
3. Adresele la care candidatul a avut stabilitã resedinta în ultimii 5 ani.
..................................................................
..................................................................
..................................................................
4. Curriculum vitae
Se vor trece pe o foaie separatã cel puţin urmãtoarele informaţii:
- educaţia (instituţia de învãţãmânt, natura cursurilor şi anul absolvirii);
- experienta profesionalã (denumirea şi adresa instituţiei, natura şi durata activitãţilor desfãşurate şi a responsabilitãţilor exercitate).
În plus, se va prezenta o copie legalizatã de pe actul care atesta licentierea în profesie.
.................................................................
5. Identitatea referentilor (numele a 3 persoane)
Se vor indica: ocupaţia, adresa şi numãrul de telefon ale acestora. În anexa se vor prezenta scrisorile de referinta ale persoanelor nominalizate.
Se recomanda ca printre referenţi sa se afle persoane în subordinea cãrora aţi activat o perioada mai mare de 3 ani.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
6. Funcţia pe care o veţi exercita în cadrul bãncii/sucursalei. Se va prezenta şi o descriere a atribuţiilor şi responsabilitãţilor aferente acesteia.
.................................................................
7. În exercitarea atribuţiilor dumneavoastrã veţi urma instrucţiunile unei alte persoane fizice sau juridice din afarã bãncii? Dacã da, faceti orice precizãri utile.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
8. Aţi fost în cursul ultimilor 10 ani sau sunteţi acţionar semnificativ (care deţine cel puţin 5% din capital sau din drepturile de vot), asociat într-o societate în nume colectiv sau asociat comanditar într-o societate în comanditã? În aceasta eventualitate, precizati denumirea şi activitatea societãţii comerciale şi nivelul participatiei dumneavoastrã.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
9. Aţi exercitat în ultimii 10 ani sau exercitati responsabilitãţi în conducerea şi administrarea unor entitãţi (societãţi comerciale, instituţii, organizaţii etc.), altele decât cele precizate la pct. 1 şi 4? Dacã da, precizati denumirea şi activitatea acestora, natura şi durata funcţiei.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
10. Precizati care dintre entitatile la care aţi exercitat sau exercitati responsabilitãţi ori la care aţi fost sau sunteţi acţionar semnificativ, asociat sau asociat comanditar întreţine sau ar putea sa întreţinã în viitor, dupã ştiinţa dumneavoastrã, relaţii de afaceri semnificative cu banca/sucursala menţionatã la pct. 1.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
11. În ultimii 10 ani autoritãţile competente au refuzat sau au retras o autorizaţie în domeniul bancar sau financiar (în România sau în strãinãtate) dumneavoastrã personal sau vreuneia dintre entitatile la care aţi exercitat sau exercitati responsabilitãţi sau la care sunteţi sau aţi fost acţionar semnificativ, asociat sau asociat comanditat? Dacã da, dati detalii.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
12. În ultimii 10 ani entitatile la care aţi exercitat sau exercitati responsabilitãţi sau în care aţi fost sau sunteţi un acţionar semnificativ, asociat sau asociat comanditat s-au aflat în conflict cu vreo autoritate (în România sau în strãinãtate) insarcinata cu supravegherea sistemul financiar-bancar? În caz afirmativ, faceti orice precizãri utile.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
13. În ultimii 10 ani aţi fãcut obiectul, în România sau în strãinãtate, vreunei anchete sau proceduri profesionale, disciplinare, administrative sau judiciare, care s-a încheiat cu o sancţiune? Dacã da, dati detalii, indiferent dacã între timp aţi fost reabilitat. (Se vor indica: autoritatea care a dispus sancţionarea, fapta sancţionatã, sancţiunea şi data aplicãrii sancţiunii).
.................................................................
.................................................................
.................................................................
14. Aţi fost sancţionat disciplinar la vreuna dintre entitatile al cãror angajat aţi fost? Dacã da, dati detalii.
.................................................................
.................................................................
15. Obligaţiile dumneavoastrã financiare se afla într-o relatie sanatoasa cu veniturile dumneavoastrã?
.................................................................
16. Aţi avut, dumneavoastrã sau entitatile la care aţi exercitat sau exercitati responsabilitãţi ori la care sunteţi sau aţi fost acţionar semnificativ, asociat sau asociat comanditat dificultãţi financiare majore care sa fi condus la proceduri judiciare sau extrajudiciare? Dacã da, faceti orice precizare utila.
.................................................................
.................................................................
17. Aveti sau intentionati sa obtineti o participaţie la capitalul bãncii menţionate la pct. 1?
.................................................................
18. Va aflaţi sau intentionati sa intrati în relaţii financiare cu banca menţionatã la pct. 1? Dacã da, dati detalii.
.................................................................
.................................................................
19. Comunicaţi orice informaţii suplimentare, care ar putea fi considerate relevante pentru aprecierea calificãrii, experienţei profesionale şi a onorabilitatii dumneavoastrã.
.................................................................
.................................................................
Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, ca toate rãspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi ca nu exista alte fapte relevante asupra cãrora Banca Nationala a României ar trebui încunoştinţatã. Totodatã ma angajez sa comunic Bãncii Naţionale a României orice schimbare care va modifica informaţiile furnizate.



Data Numãrul anexelor Semnatura candidatului
...... .................. ........................


NOTA:
Banca Nationala a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

----------
*) Chestionarul va fi completat, prin dactilografiere, la toate întrebãrile; dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.



ANEXA 5

DECLARAŢIE*)

Subsemnatul ........./(numele şi prenumele)/...................., numit în calitate de conducãtor al*1) .............................., în funcţia declarata la pct. 6 din chestionarul (anexa nr. 4), declar ca pe perioada îndeplinirii funcţiei respective voi exercita exclusiv aceasta funcţie şi voi avea resedinta în*2) ..........................


Data Semnatura
........ ..............


-------------
*) Se va completa de cãtre persoanele desemnate în calitate de conducãtor al bãncii/sucursalei bãncii strãine.
*1) Se va completa, dupã caz, cu denumirea bãncii sau a sucursalei bãncii strãine.
*2) Se va completa, dupã caz, cu localitatea în care banca sau sucursala bãncii strãine îşi are sediul.


ANEXA 6A


DECLARAŢIE*)

Subsemnatul ......../(numele şi prenumele)/........................., expert contabil/contabil autorizat cu studii superioare, numit*1) ............................................................................................................. la ............../(denumirea bãncii/sucursalei bãncii strãine)/................................., declar pe propria rãspundere ca nu ma aflu în vreuna din situaţiile prevãzute la <>art. 156 alin. (2) lit. a)-c) din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, ori în alta situaţie de incompatibilitate profesionalã prevãzutã de legislaţia în vigoare.


Data Semnatura
........ ...............


-----------
*) Se va completa de cãtre persoanele fizice.
*1) Se va completa cu:
a) în cazul bãncilor:
- cenzor;
- cenzor supleant;
- reprezentant al societãţii comerciale ........./(denumirea societãţii de expertiza contabila)/................................... pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin acestei societãţi rezultate din calitatea de cenzor/cenzor supleant;
b) în cazul sucursalelor bãncilor strãine:
- în conformitate cu <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 ;
- reprezentant al societãţii comerciale ........./(denumirea societãţii de expertiza contabila)/...................................... pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin acestei societãţi, conform <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 .


ANEXA 6B

DECLARAŢIE*)


Subsemnatul ......../(numele şi prenumele)/...................., reprezentant statutar al ........./(denumirea societãţii de expertiza contabila),.................................................. numita*1) ...................... la ......./(denumirea bãncii),/.................. declar ca societatea comercialã menţionatã mai sus nu se afla în situaţia prevãzutã la <>art. 156 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, ori în alta situaţie de incompatibilitate profesionalã, prevãzutã de legislaţia în vigoare.


Data Semnatura şi ştampila
........ .........................



-----------
*) Se va completa de cãtre societãţile de expertiza contabila.
*1) Se va completa cu:
a) în cazul bãncilor:
- cenzor;
- cenzor supleant.
b) în cazul sucursalelor bãncilor strãine:
- în conformitate cu prevederile <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 .


ANEXA 7

CHESTIONAR*)
pentru auditorul independent

1. Identitatea societãţii de expertiza contabila. Se vor indica: denumirea, forma juridicã, adresa sediului social.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
2. Identitatea principalilor conducatori ai societãţii de expertiza contabila (se vor indica: numele, prenumele şi funcţiile acestora, adresa şi numãrul de telefon).
.................................................................
.................................................................
.................................................................
3. Societatea menţionatã la pct. 1 a fãcut în ultimii 10 ani sau face în prezent obiectul unor anchete ori proceduri administrative sau judiciare? Aceste proceduri s-au încheiat cu vreo sancţiune sau interdicţie? Dacã da, dati detalii.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
4. În ultimii 10 ani vreauna dintre entitatile la care societatea menţionatã la pct. 1 a executat lucrãri de audit s-a aflat în conflict cu vreo autoritate insarcinata cu supravegherea sistemului financiar-bancar sau i s-a refuzat/retras o autorizaţie în domeniul bancar sau financiar? Dacã da, dati detalii.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
5. În ultimii 10 ani vreuna dintre entitatile la care societatea menţionatã la pct. 1 a executat lucrãri de audit a fãcut obiectul unei proceduri de lichidare/faliment? În caz afirmativ, faceti orice precizãri utile.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
6. În ultimii 10 ani societatea menţionatã la pct. 1 sau actionarii/asociaţii sãi au fãcut obiectul, în România sau în strãinãtate, vreunei anchete sau proceduri profesionale, disciplinare, administrative ori judiciare, care s-a încheiat cu vreo sancţiune? Dacã da, dati detalii, indiferent dacã, între timp, a intervenit o reabilitare. Se vor indica: autoritatea care a dispus sancţionarea, fapta sancţionatã, sancţiunea şi data aplicãrii sancţiunii.
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
7. Comunicaţi orice informaţii suplimentare care ar putea fi considerate relevante pentru activitatea societãţii menţionate la pct. 1.
.................................................................
.................................................................
Subsemnatul declar pe proprie rãspundere, sub sancţiunea legii, ca toate rãspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi ca nu exista alte fapte relevante asupra cãrora Banca Nationala a României ar trebui încunoştinţatã.
Totodatã în numele societãţii pe care o reprezint, ma angajez sa comunic Bãncii Naţionale a României orice schimbare care va modifica informaţiile furnizate.


Data Numele şi prenumele
......... .......................
Semnatura şi ştampila
(chestionarul va fi semnat de
reprezentantul legal/statutar
al societãţii)
...............................


NOTA:
Banca Nationala a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

---------
*) Chestionarul va fi completat, prin dactilografiere, la toate întrebãrile; dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.


ANEXA 8


BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI


Domnule Guvernator,

Subsemnatul/subsemnaţii ..../(numele şi prenumele)/................., în calitate de reprezentant/reprezentanţi statutar/statutari al/ai*1) ............................................................, solicit/solicitam autorizarea sucursalei din*2) .................... a acestei bãnci.
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie:
- copia legalizatã de pe actul constitutiv încheiat în forma autenticã, din care rezulta denumirea, forma juridicã, sediul social şi modul de funcţionare a bãncii strãine;
- extrasul eliberat de registrul comerţului, care atesta înmatricularea bãncii şi identitatea reprezentanţilor acesteia;
- descrierea bãncii strãine;
- ultimele trei rapoarte anuale ale bãncii, certificate de auditori independenţi;
- descrierea sistemului de reglementare bancarã;
- declaraţia autoritãţii de supraveghere;
- hotãrârea organului statutar la bãncii strãine referitoare la deschiderea sucursalei din România;
- chestionarul (anexa nr. 4) şi declaraţia (anexa nr. 5), completate de fiecare persoana desemnatã în calitate de conducãtor al sucursalei;
- curriculum vitae, copie legalizatã de pe actul care atesta licenta în profesie, certificat de cazier judiciar pentru fiecare conducãtor;
- studiul de fezabilitate;
- comunicare privind identitatea persoanelor care, potrivit <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 , urmeazã sa verifice şi sa semneze bilanţul sucursalei;
- curriculum vitae, certificat de cazier judiciar, dovada calitãţii de expert contabil sau de contabil autorizat cu studii superioare şi declaraţia (anexa nr. 6A), pentru fiecare persoana fizica numita în conformitate cu <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 *3);
- copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare în registrul comerţului, dovada calitãţii de societate de expertiza contabila, autorizata sa desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României, pentru fiecare persoana juridicã numita în conformitate cu <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 *4);
- declaraţia (anexa nr. 6B) completatã de cãtre societatea de expertiza contabila şi declaraţia (anexa nr. 6A) completatã de persoana fizica desemnatã de aceasta sa o reprezinte în exercitarea atribuţiilor prevãzute la <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 *4);
- denumirea bãncii sau denumirea sucursalei bãncii strãine autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României, la care se deschide contul unde va fi transferata suma reprezentând capitalul de dotare al sucursalei;
- procura autenticã prin care împuternicesc/imputernicim pe domnul/doamna ...../(numele şi prenumele)/............................., sa reprezinte banca în relaţia cu Banca Nationala a României, pe parcursul instrumentarii dosarului de autorizare*5).


Adresa noastrã de contact este:
.................................................................
.................................................................
.................................................................



Telefon .... Fax ...


Data: Semnatura şi ştampila:
......... ........................



Domnului Guvernator al Bãncii Naţionale a României


---------------
*1) Denumirea şi localitatea în care îşi are sediul banca strãinã solicitanta.
*2) Localitatea din România în care urmeazã sa îşi aibã sediul sucursala a carei autorizare se solicita.
*3) În cazul în care au fost numite persoane fizice.
*4) În cazul în care a fost numita o societate de expertiza contabila.
*5) Se va prezenta numai în cazul în care relaţia cu Banca Nationala a României va fi asigurata prin intermediul altei/altor persoane decât reprezentanţii statutari ai bãncii strãine.


ANEXA 9

Lista cuprinzând entitatile din domeniul financiar-bancar

Domeniul bancar:
- bãnci din ţara sau din strãinãtate;
- alte instituţii de credit din ţara (mai puţin cooperativele de credit) sau din strãinãtate, autorizate sa atragã fonduri rambursabile de la public şi sa acorde credite;
- Banca Nationala a României sau autoritãţi de supraveghere a sectorului bancar din strãinãtate;
- instituţii financiar-bancare internaţionale cum sunt: Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondialã, Banca Reglementelor Internaţionale, Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Domeniul financiar:
- Ministerul Finanţelor Publice sau instituţii similare din strãinãtate;
- Curtea de Conturi;
- Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sau autoritãţi de supraveghere a pieţelor de capital din strãinãtate;
- Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau autoritãţi de supraveghere a activitãţii de asigurare/reasigurare din strãinãtate;
- societãţi de valori mobiliare din ţara sau societãţi similare din strãinãtate;
- societãţi de administrare a investiţiilor din ţara sau societãţi similare din strãinãtate;
- societãţi de investiţii din ţara sau societãţi similare din strãinãtate;
- societãţi de asigurare-reasigurare;
- societãţi de leasing financiar.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016